Een reutje of een teefje?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel jicarmijicarmi

honden foto van jicarmi

Beste allemaal,
Na veel lezen en lezen zijn we er uit, we zijn helemaal weg van de lhasa apso.
We zijn nu op zoek naar een adresje voor een pup, maar we zitten ons nu af te vragen of we voor een reutje of een teefje moeten gaan.
Ik heb zelf vroeger een teefje gehad, en daarom geneigd nu weer een teefje te nemen.
Wat is nu een duidelijk verschil tussen reutjes en teefjes.
Ik hoop op reacties
Alvast heel erg bedankt
Jicarmi

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Een reutje of een teefje?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel MexxMexx

honden foto van Mexx

Eigenlijk is er niet echt verschil in karakter.
De reuen kunnen eerder problemen hebben met andere reuen als ze niet geholpen zijn en als hij erg geinteresseerd is in loopse teefjes kan hij moeilijk doen met eten of uitbreken. Maar dat is op te lossen met castreren, en niet alle reuen hebben er last van.

Met teefjes zit je met de loopsheid. En als je een dominante teef hebt zal die het gevecht ook niet uit de weg gaan en die gevechten zijn een stuk heftiger.

Dus je moet gewoon even kijken waar jij meer naar trekt of evt pas in het nest beslissen :-D

honden page profiel YvonneYvonne

honden foto van Yvonne

Hoi,

Ik heb heel bewust voor een teefje gekozen. Ik wilde absoluut geen tegen me oprijdend reutje hebben en ik vind het een vreselijk gezicht dat het geslachtsdeel er soms voor een deel uit kan hangen.
Ze is nu 6 maanden en 1 week en ik heb haar vandaag laten steriliseren. Voor de eerste loopsheid, dus daar heb ik geen last van. Ik heb het natuurlijk ook voor de hond gedaan.
Je kunt natuurlijk ook een reutje vroegtijdig laten castreren. Lees hier alles over de voor- en nadelen bij zowel teefje als reu. http://www.hondenpage.com/honden-encyclopedie/wid_35-castratie.php

Succes met het maken van een keuze. Op de site van de Raad van Beheer kun je misschien ook nog achter adressen komen van de lhasa apso.

PS laat je even weten wat de keuze is geworden?

Succes Yvonne

honden page profiel YvonneYvonne

honden foto van Yvonne

Ik bedoel natuurlijk adressen van fokkers van de lhasa apso :-D

honden page profiel BiankaBiankagoedgekeurde fokker

honden foto van Bianka

Wij hebben voor een reu gekozen. Omdat die qua gedrag iets standvastiger zijn (behalve als er loopsteefjes in de buurt is, maar ook dat zie je snel :-) )

En dat rijden is meer een teken van dominatie over het vrouwtje mannetje (menselijk of zijn eigensoort), als het tegen jou eigen been is moet je eens de rangorde goed gaan bekijken. Meestal ligt het daar aan, of de hond is gewoon overbesext (net als die van ons was, maar dan tegen andere honden, was niks met dominantie te maken, was echt heel zielig, heeft er nu gelukkig geen last meer van).

Omdat wij behendiheid en zo willen doen, is het fijn als hij wat vaster zit qua gedrag, een teef heeft (als ze nog niet geholpen is) toch meer last van de hormonen, en soms daardoor wel eens raar kunnen reageren (heb ik van gehoort hoor, heb zelf geen ervaring met teven).

dus vandaar onze keuze van een Reu, hebben wij ook lang over moeten na denken en afwegen :-)

Groetjes Bianka

honden page profiel Nienke & de roedelNienke & de roedelgoedgekeurde fokker

Wij hebben eerst een reu gehad en daarna wilden we weer een reu, maar kwamen er twee teefjes op ons pad. Zo gaan die dingen soms. Ik ben er nu wel achter dat ik een echte teefjesmens ben. Onze reu was een scheet van een hond, ik was gek op hem hoor, maar ben nu blij dat we dames hebben. Geen machogedrag meer tegenover andere reuen, niet meer door een stad lopen en oppassen dat hij niet ergens zijn poot tegen op tilt...dat soort dingen mis ik niet hoor.
Qua loopse teefjes was hij nog gemakkelijk, maar ik ken reuen die er voortdurend vandoor gaan als er een loops teefje in de buurt is. Ik zeg dan wel eens, teefjes moet je een paar weken per jaar in de gaten houden, reuen 365 dagen per jaar.

honden page profiel jojo

honden foto van jo

Met de keus van me laatste hond maakt het geen verschil.
Zijn allebij scheetjes.
Had eerst een teef en nu een reu maar zie geen verschil.

honden page profiel    Ilja & ***Sterre** Ilja & ***Sterre**

honden foto van    Ilja & ***Sterre**

Hoi,

Geen voorkeur...

Heb eigenlijk het meest teven gehad, heerlijk hoor meiden..

En één reu; Jip..
't Was dan wel een héél bijzondere kerel....

Sterre had van mij dus ook een reu mogen/kunnen zijn...
Maar ik viel toevallig op haar...

Je moet gewoon kijken naar welk hondje je aanspreekt als je bij een fokker bent...
Maak een praatje met de fokker, als het goed is mag je je pupje diverse keren bezoeken...

Gevoel maar zeker ook "verstand" gebruiken...

Leuke hondjes trouwens...
Ik heb er in de trimsalon erg leuke ervaringen mee...

Dek wel aan de zware vacht die erg veel onderhoud vergt... ;-)

Succes, lieve groet, Ilja

honden foto van Joyce, Koda, Skippy en Beertje:)

Wij zijn ook helemaal teefjes mensen :-)
Ik hoor mensen om ons heen ook wel eens zeggen dat teefjes wat trouwer zijn en wat knuffeliger. (denk dat dat te maken heeft met dat reuen nog wel eens achter een loopse teef aan willen gaan)Wat hiervan waar is weet ik niet, want ik heb geen ervaring met reutjes O-)

Teefjes bevallen ons super goed en die 6 weken per jaar dat ze loops zijn is eigenlijk helemaal niet zo erg.

honden page profiel    Ilja & ***Sterre** Ilja & ***Sterre**

honden foto van    Ilja & ***Sterre**

Hoi Joyce,

Een fabel dat reuen niet knuffelig zouden zijn... ;-)

En minder trouw????
'k Dacht beslist van niet....! O-)

Fabels...! ;-)

Daar hoef je het dus niet voor te laten...
Of juist je voorkeur naar uit laten gaan - om een reu of teef daarvoor niet of wel te kiezen...

ECHT fabels... O-)

honden page profiel Mandy & Bram.Mandy & Bram.

honden foto van Mandy & Bram.

Het is ook een fabel dat alleen reuen "rij-gedrag" vertonen. Bij teven is dat ook het geval. :-)
Bram is een heerlijke reu, een echte vent, stoer, en gek op knuffelen en werken. Word graag verwend, en weet je altijd te verrassen.
Wij hebben bewust voor een reu gekozen, omdat, hoewel niet alle teefjes er last van hebben, reuen wat standvastiger zijn en makkelijker te pijlen. Ze worden niet loops, krijgen geen nesteldrang.. maar ik heb eigenlijk geen ervaring ermee. Ik zou zeggen, ga voor het karakter van het beestje als je hem vasthoudt. :-)

honden page profiel Shepherd Story TeamShepherd Story Team

honden foto van Shepherd Story Team

Wij hebben hier twee reutjes en een teefje. De enige bewuste keus voor reu is Rowan geweest. Micky kwam op ons pad en we waren verkocht en met Myla precies hetzelfde eigenlijk. Je valt voor een hond eigenlijk!

honden foto van Marie-Rose & Tibootje (RIP) + Freya'tje

Hoi,

Ook even ter info, hierbij een uitleg over reu en teef dat ik terugvond op doggy net, is wel een boterham maar misschien ook wel interessant :

Reu of Teef?
pas op voor generalisaties Over reuen en teven doen allerlei verhalen de ronde. Teefjes zouden liever zijn dan reuen, maar er zijn veel teven die echt krengerig zijn. Aan de andere kant zijn er reutjes die enorm lief en zacht zijn en helemaal niet "macho". Ga dus niet af op allerlei generalisaties van reuen en teven.

persoonlijke keuze In de eerste plaats is de keuze tussen een reu en een teef een persoonlijke. Bovendien is elk ras weer anders. Van sommige rassen is bekend dat de reuen (bijna) altijd dominant(er) zijn. Later gaan we nader in op punten die van belang kunnen zijn bij de keuze tussen reu of teef.

vooroordelen Wat wordt er nu precies gezegd over reuen en teven?


reuen zijn dominanter dan teven
reuen trekken naar de vrouw des huizes, teven naar de man des huizes
reuen lopen dikwijls weg, teven nooit
teven zijn aanhankelijker dan reuen
teven zijn verstandiger dan reuen
reuen zijn moeilijker op te voeden dan teven
reuen zijn minder trouw dan teven
Genoemde beweringen zijn niet allemaal onwaar of waar. Vooropgesteld dat men bedenkt dat ieder ras en zelfs iedere individuele hond weer anders is zullen we de argumenten nader onder de loep nemen.

dominantie Zijn reuen daadwerkelijk dominanter? Dit is sterk afhankelijk van het ras. Wanneer men twee honden wil aanschaffen, of denkt om een tweede hond te nemen zal men vaak merken dat de teven "dominanter' zijn dan de reutjes. De reu accepteert enorm veel van de teef. Wanneer de teef de reu corrigeert zal de reu dit bijna in alle gevallen accepteren. Ook wanneer een reu en teef elkaar ontmoeten op straat zal de reu een grauw van een teef accepteren. Wanneer twee onbekende reuen elkaar tegenkomen op straat zullen de reuen uit maken wie van de twee hoger in rang staat. Of een dergelijke ontmoeting uitloopt op een gevecht hangt sterk van de honden af. Wanneer de honden goed gesocialiseerd zijn zullen er waarschijnlijk geen problemen optreden. Men mag derhalve niet op voorhand stellen dat reuen dominanter zijn dan teven!

wie trekt naar wie? Dat de reu naar de vrouw des huizes zou trekken en de teef naar de man is een fabeltje. Iedere hond heeft een "alpha-hond" nodig in zijn roedel. Het hoofd van de roedel kan de man of de vrouw zijn. Zowel reuen als teven kunnen opeens "jaloers" zijn wanneer de man en de vrouw elkaar knuffelen in huis. Het hangt dus van de roedelverdeling in huis af hoe dit zal gaan.

van huis weglopen De bewering dat reuen wegloperig zijn en teven niet, is deels waar, deels niet. Reuen kunnen inderdaad weglopen wanneer een teefje in de buurt loops is. Ze gaan dan op pad en kunnen uren voor het huis van hun geliefde zitten wachten totdat zij naar buiten komt. Aan de andere kant kunnen teven enorme uitbrekers en weglopers worden wanneer zij loops zijn. Zij gaan dan op hun beurt op zoek naar een minnaar. Teven zijn gemiddeld tweemaal per jaar loops, gedurende 21 dagen. Buiten deze perioden zullen teven over het algemeen niet wegloperig zijn. Reuen daarentegen kunnen - wanneer dit in hun aard ligt - het hele jaar door op zoek gaan naar loopse teefjes.

aanhankelijkheid Over de aanhankelijkheid van reuen en teven geldt hetzelfde als gesteld werd over de vraag "wie naar wie trekt" in huis. Ook hier is van belang hoe de roedel eruit ziet in huis. Ook in dit geval zijn sommige teven afstandelijk, terwijl andere weer erg aanhankelijk zijn. Ditzelfde geldt voor de reutjes. Deze bewering is dus niet waar.

verstandiger? Ook de bewering dat teven verstandiger zouden zijn dan reuen is niet waar. Het hangt van de individuele hond af en is niet specifiek sexe-gebonden. Het is wel waar dat teefjes bij trainingen en werk veelal iets geconcentreerder zijn, omdat reuen toch tijdens het werken hun geurvlag (via hun urine) moeten zetten om hun terrein af te bakenen. Teefjes hebben hier geen last van en zullen doorwerken. Bij activiteiten als speuren en gehoorzaamheid kan dit een punt van overweging zijn.

makkelijker op te voeden? Dat reuen moeilijker op te voeden zouden zijn is niet waar. Of een hond makkelijk of moeilijk te trainen is hangt af van zijn karakter. Wanneer een hond erg gericht is op de baas is een hond makkelijk te trainen. Zoals reeds eerder gesteld kan zowel een reu als een teef naar de baas toe trekken.

trouw Komen we bij het laatste punt, de trouw. Ook hier geldt weer dat zowel reuen als teven trouw zijn. Vaak wordt het weglopen van de reu - op zoek naar loopse teven - gezien als een teken van ontrouw. Dit is echter geen ontrouw, maar het volgen van een instinct. Of honden erg aan huis gebonden zijn hangt sterk van het ras af. Een keeshond zal bijvoorbeeld bijna nooit het erf verlaten zonder zijn baas! Trouw aan een baas kan ook beinvloed worden door de mate waarin een hond neiging heeft om een eenmanshond te zijn. ook dit is sterk rasgebonden!

geldige issues Waar moet men dan wel rekening mee houden?
Na bovengenoemde beweringen over de vermeende verschillen tussen reuen en teven weet u misschien helemaal niet meer hoe u een keuze moet maken. Natuurlijk zijn er punten die u in overweging dient te nemen voordat u een besluit neemt. Naast persoonlijke voorkeur hangt de keuze sterk af van de activiteiten die u met de hond wilt gaan ondernemen.

teven Teven Teven worden zoals gezegd tweemaal per jaar loops gedurende 21 dagen. Dit kan lastig zijn bij tentoonstellingen, omdat zij dan niet mee mogen doen. Ook trainingen kunnen problematisch zijn, omdat de meeste teven snel afgeleid zijn gedurende de loopsheid. Ook zullen verenigingen u meestal vragen niet te komen trainen wanneer de hond loops is omdat de reuen anders "op de loop" gaan. Tijdens de loopsheid zult u de hond scherp in de gaten moeten houden om te voorkomen dat de hond ongewenst gedekt wordt. Tegen de loopsheid zijn diverse preparaten beschikbaar, die voorkomen dat de hond drachtig kan raken. Voor- en nadelen van deze middelen moet u bespreken met de dierenarts. Er wordt gezegd dat teven die dergelijke preparaten krijgen meer kans hebben op problemen zoals borstklierkanker en/of baarmoederkanker of baarmoederontstekingen. Zeker is dit echter niet. U kunt ook overwegen om de hond te laten steriliseren, maar een nestje in de toekomst is dan uitgesloten.

Natuurlijk kunt u de teef laten dekken en een nestje laten krijgen. Bedenk echter dat dit erg veel werk is, en dat u dit verantwoord moet doen. Er zijn immers al genoeg ongewenste honden op de wereld.

Een ander punt dat bijna altijd waar is, is het feit dat teven over het algemeen iets kleiner en lichter zijn dan reuen. Dat kan in sommige gevallen wellicht gewenst zijn.

reuen Reuen Reuen zijn vrijwel altijd groter en zwaarder dan teven. Wanneer u graag tentoonstellingen bezoekt kan dit een punt van overweging zijn. Wanneer de hond erg mooi is qua exterieur kan het gebeuren dat men uw reu vraagt voor dekkingen. Vanzelfsprekend moet men dit afwachten, omdat men niet van te voren kan zeggen hoe een puppy uitgroeit. Reuen hebben verder geen echte nadelen, behalve het eerder genoemde verschijnsel dat sommige reuen verstokte Don Juans zijn en op zoek gaan naar loopse teefjes.

reuen Gezondheidsproblemen Zowel reuen als teven hebben zo hun eigen gezondheidsproblemen. Teven kunnen onder andere problemen krijgen met de baarmoeder, borstkliertumoren, en haaruitval door hormoonstoringen. Reuen daarentegen kunnen voorhuidontsteking krijgen, hetgeen gepaard gaat met uitvloeiing uit de penis, of prostaatproblemen. Men kan echter niet stellen dat reuen meer of minder last van sexe-gebonden klachten hebben dan teven.

conclusie Naast uw persoonlijke keuze zult u zich dus af moeten vragen wat u met de hond wilt gaan ondernemen (training, fokken, etc). Laat u goed voorlichten door de fokker over de beschikbare honden. Ieder ras en iedere foklijn kan verschillen!

honden foto van Joyce, Koda, Skippy en Beertje:)

@ Ilja,

Het kwam mij ook al zo raar voor, maar je hoort het zo nu en dan om je heen.

Mijn moeder heeft ook een reutje, schat van een beest en heel erg trouw naar de familie. Maar buiten zijn familie om is het een felle donder!

Daarnaast is hij een par jaar geleden gecastreerd en dit heeft helemaal niets geholpen met zijn gedrag. Hij piest nog steeds overal (ook soms in huis) om te merken. En als mijn moeders andere hondje loops is dan is hij vreselijk opgewonden en als je niet uitkijkt zitten ze ook gewoon vast in elkaar ondanks de castratie. Gelukkig schiet hij losse flodders he O-)

honden foto van Joyce, Koda, Skippy en Beertje:)

@ Mandy,

teven kunnen ook zeker rij gedrag vertonen. Mijn pup van 11 weken probeert dit nu ook steeds. Je hebt zelfs teven die met de poot omhoog tegen een boom aan plassen.

honden page profiel    Ilja & ***Sterre** Ilja & ***Sterre**

honden foto van    Ilja & ***Sterre**

Ja, dat heb je goed Joyce.. ;-)

Ik heb hier zo'n teef... O-) ;-)

Alles op drie poten en dan nog een "handtekening" zetten ook...

Lieve groet, Ilja

honden page profiel Josette Van RanstJosette Van Ranst

honden foto van Josette Van Ranst



IK WEET NIET OF ER VEEL VERSCHIL IS, IK HEB TELKENS EEN REU EN EEN TEEF GEHAD, EN IEDERE KEER WAS DE TEEF DE DOMINANTE , MAAR DEZE 2 DIE WE NU HEBBEN KUNNEN HET BEST MET ELKAAR OM , EN INDERDAAD EEN REU TREKT NAAR HET VROUWTJE EN DE TEEF NAAR HET BAASJE,

hopelijk , kun je na alle reactie's een besluit nemen

vele groeten O-) ;-)

honden page profiel ..

honden foto van .


Wij hebben zowel teefjes als reutjes gehad en nog. Maar zie er echt geen verschil in.
Tot nu toe met geen 1 problemen gehad met loopse teefjes (terwijl er hier toch behoorlijk wat honden in de buurt wonen) geen probleem met reutjes.

En qua knuffelen en gehechtheid zijn het allemaal vreselijke knuffelkonten en zijn ze allemaal even trouw.

Hier maakt het ook niet uit dat een reu naar het vrouwtje en de teef naar het baasje trekt.
Shita was een teefje en erg gericht op mij. Raya is een reutje en gericht op mij. Raisa is een teefje en meer gericht op mijn vriend en Shyra een reutje en meer gericht op mijn vriend.
Denk dat het toch meer met je karakter te maken heeft dat ze daar meer naar trekken ofzo.
Onze Saba was ook een reutje en die trok naar ons allebei even veel.

Groetjes Marianne

honden page profiel YvonneYvonne

honden foto van Yvonne

Jicarmi,

Heb je al een keuze gemaakt?

Groetjes,
Yvonne

honden page profiel hondengek , renyhondengek , reny

honden foto van hondengek , reny

het maakt ons werkelijk niets uit
wij kijken naar karakter en wat goed bij ons past
maar ook wat in de (huidige ) roedel past
momenteel twee pittige dames een pittige heer en een sullige teef

honden page profiel LisanneLisanne

honden foto van Lisanne

Tja er waren twee teefjes in nood dus die hebben wij nu ;-) O-)

honden page profiel isabelle isabelle

honden foto van isabelle

mijn vriend heeft wat tegen teefjes, ?, dus was dat geen keuze optie voor mij toen ik Daan stiekem heb opgehaald, :-), maar idd wel bij een geregistreerd fokker halen, ben je het meest verzekerd van een gezonde hond, en steun je ook geen broodfokkers enzo! gr isa

honden page profiel Marijke WoltersMarijke Wolters

Mijn tip: kies voor de hond die je het meeste aantrekt ipv reu/teef.
Fabeltjes te over, maar vraag het je fokker of rasvereniging eens? Die zou het ras het beste moeten kennen. Per ras kan de dominantie van reu/teef of karakterverschillen nogal verschillen.
Zet de eigenschappen voor jezelf op een rijtje die belangrijk zijn in je hond (Lhasa Apso). Zijn deze verbonden met het geslacht?

Voordeel van een reu: hij word niet loops. Nadeel kan zijn dat er wel en boel teven loops zijn in de buurt waar hij 'verliefd' op wordt.
Voordeel van een teef: ze word maar 1-2 keer per jaar loops.
Ga vooral uit van de 'complete' hond, en laat je gezonde hond niet opereren omdat deze zijn natuur volgt.

Eens heb ik een mevrouw gehoord die haar hond wilde laten castreren omdat ie zo aan de riem trok.
Nee, dat helpt niet, dat is opvoeding.

honden page profiel Yvonne en cyraYvonne en cyra

honden foto van Yvonne en cyra

Teefje maar geen speciale reden hoor Cyra trok gewoon het meest naar ons O-) ;-)

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Een reutje of een teefje?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Rode peper
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^