in de ogen kijken, wel of niet?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel KathKath 3 doggies

honden foto van Kath

ook weer iets dat van hond tot hond verschilt denk ik

Charlie zoekt zelf oogcontact, zeker als hij iets "wil" haha. Hij kan dat wel even volhouden. Hij praat met zijn ogen.
""Voeding please" :-) of "wandelen!!!" ;-)

mijn golden retriever die hield het op een snel en vluchtig oogcontact, ik pas mij aan aan de hond :-)

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "in de ogen kijken, wel of niet?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Jeroen & LolaJeroen & Lola 3 doggies

honden foto van Jeroen & Lola

ja tuurlijk verschilt dat per hond...
lola kun je ook rustig aanstaren, vind ze niet erg...tenminste, ik heb 1 keer bezoek dat zien doen, die vond een staar-wedstrijdje met mijn hond leuk om te doen, ik had dit niet meegekregen. dit vond ze echter maar niks, en ik heb dat toen ik het zag ook meteen afgekapt..
maar hier is aankijken ook wel een soort knuffel op afstand, een telepatische knuffel. zo kan ze mij heel dromerig en lief aankijken, ik kijk dan even terug en geef een mentale knuffel. dit vind ze absoluut niet vervelend, leuk zelfs...

overigens, aankijken is ook heel wat anders dan staren natuurlijk...

maar bij een vreemde hond zal ik zulke dingen nooit doen...

honden page profiel Rhianne + Falkor & JoyRhianne + Falkor & Joy 3 doggies

honden foto van Rhianne + Falkor & Joy

Bekende van Joy en Falkor kunnen heeel veel bij hun doen. Erik en ik ook. Wij letten op de tekens die ze aangeven. Aankijken enzovoorts.
Maar Joy een een vreemde, dat kan lastig gaan. Joy is ooit een keer verkeerd door iemand behandeld. Ze liet angstig geblaf zien en ging voor de man staan blaffen. Hij keek haar recht in de ogen aan en zei op een hele nare toon ´Ik ben echt niet bang voor je, blaf maar zo hard als je kan bang ben ik echt niet´ en ga zo maar door. Ik werd er naar van, laat staan een bange hond.
Sindsdien kan een vreemde Joy niet zomaar strak in de ogen kijken. Dan laat ze dat angstige geblaf weer zien.
Gelukkig is dit goed omt e buigen met een balletje gooien, de vreemde gooit het balletje en na keer of 2/3 gooien is het over.
Daarom waarschuw ika tlijd iederreen, ken je de hond niet, kijk niet zomaar in de ogen!

Liefs,

honden page profiel .. 3 doggies

honden foto van .

Hier een boefje die van staren een sport maakt, al zeggen ze dat het teckel eigen is om oogcontact met mensen te maken, soms probeert hij me volgens mij te hypnotiseren ;-) vooral rond etenstijd kan Dusty mij er goed aanstaren ;-) en kan hij ook echt met zo'n koppie kijken van hup vrouwtje van die bank af en ga me bak halen O-) !

honden page profiel TesTes 3 doggies

honden foto van Tes

Als er een hond is die je recht in de ogen kijkt is het wel een teckel.
Kun je hele gesprekken mee voeren ze blijven je recht in de ogen kijken.
Bij aandachts oefeningen wil ik ook graag dat ze me even in de ogen aan kijken.
Gewoon aankijken is iets anders dan een hond fixeren.

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _ Bams ¥ . 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Henrike, zo is het denk ik ook wel, je eigen hond is altijd iets bijzonders en anders natuurlijk, de hond kent jou door en door, en jij je hond.

vreemde honden zal ik ook nimmer zo benaderen, wel eigen. laatst waren er vijf newfoundlanders op bezoek, die gaan zowat op schoot zitten, kijken je aan, en dan kijk je terug, daar is iets vertrouwds in, dus alle omstandigheden zijn ernaar dat het kan of niet kan. :-D

honden page profiel Kobus & CasKobus & Cas 3 doggies

honden foto van Kobus & Cas

Kobus is ook een hondje dat heel veel oogcontact maakt met ons. Ik kijk meestal ook terug en soms zitten we elkaar dan heel lang aan te staren. Meestal aai ik hem dan ondertussen.
Hij kijkt als hij ons aanstaart altijd met een hele zachte blik zijn ogen, hij probeert duidelijk contact te maken.

Sara was een onzekere hond en als je haar aankeek, keek ze altijd meteen weg en begon te tongelen. Dus ik denk echt dat het per hond verschilt.

honden page profiel CharlotteCharlotte

honden foto van Charlotte

Puck die kijkt je inderdaad ook heel vaak aan, ik denk ook dat ze gewoon contact zoekt. En inderdaad als je haar dan aankijkt, dan gaat ze heel hard kwispelen haha ;-)

bedankt voor de leuke reacties allemaal. Ik Denk inderdaad ook dat het gewoon aan de situatie ligt en ook aan de hond.

groetjes!

honden page profiel Demi & JuneauDemi & Juneau

honden foto van Demi & Juneau

Juneau zoekt vaak oogcontact met mij en ik met hem.
Dat is verder voor ons beide niets vervelends. We weten van elkaar ook wanneer we dit niet moeten doen.

Een vreemde of eigenlijk iedereen buiten ons gezin hoeft dit niet te doen bij hem, dan wordt hij erg onzeker en reageerd met angstagressie.

Verder doet Juneau dit ook wel eens bij andere honden (waar het vandaan komt weet ik niet). Hij zoekt soms expres oogcontact met andere honden, niet op een vervelende manier, maar echt om een soort van contact te zoeken. Uiteraard lokt dit nog wel eens een verkeerde reactie uit bij de andere hond.

cinneke (Gast)

ik heb twee hondjes van 7j en eentje van 6 en kijk al van sinds ze pups zijn in hun ogen geen agressie te merken hoor idd kan ook tegen hun zeggen zit lig en gewoon met men ogen en ze liggen ook .natuurlijk een vreemde hond dak totaal ni ken zou ek ni in de ogen kijken natuurlijk :-)

honden page profiel Alexandra & MikeyAlexandra & Mikey

honden foto van Alexandra & Mikey

" Het gevolg was dat ze na een paar seconde haar kop naar beneden deed, haar blik afwendde en ging liggen, ik liep toen weg en daarmee was ons "gesprek" ten einde. "

Ik denk persoonlijk dat je jezelf hiermee verlaagd. (niet aanvallend bedoeld hoor!) Maar de dominantste, sterkste en zelfverzekerste hond zal altijd wegkijken. Een hond is van nature een conflictvermijdend dier en zal als hij sociaal en zelfverzekerd is dan ook geen gevecht aangaan. Hier staan ze dan gewoon boven.
Als je het zover laat komen met staren dat je hond weggkijkt, dan staat op dat moment de hond ver boven jouw en geeft jou het goede voorbeeld... Terwijl dat eigenlijk andersom zou moeten zijn toch?

Verder denk ik ook dat een hond langzaam 'leert' dat wij mensen met aankijken niet dezelfde bedoeling hebben als andere honden. Zeker in de eigen baas en hechte vrienden leert een hond natuurlijk vertrouwen te hebben (als het goed is natuurlijk) en zal het 'gewoon' aanstaren met neutrale energie geen problemen geven. Ik denk dat ze daar slim genoeg voor zijn.
Bij puppies wordt ook meestal aangeraden om ze op commando in je ogen te laten kijken en dit dan gelijk te belonen met een koekje. Zodat ze al vroeg leren dat aankijken ook iets positiefs kan hebben.

Gr. Alexandra

honden page profiel SiberienneSiberienne

honden foto van Siberienne

"

Als je het zover laat komen met staren dat je hond weggkijkt, dan staat op dat moment de hond ver boven jouw en geeft jou het goede voorbeeld... Terwijl dat eigenlijk andersom zou moeten zijn toch?.

Gr. Alexandra "


hier ben ik het niet helemaal mee eens, het wegkijken kan een signaal van superioriteit zijn als een andere hond contact zoekt en de dominante hond er geen zin in heeft.
In een spannende situatie kan het de-escalerend werken, zowel de onderdanige als de dominante hond kan wegkijken. De sociaal vaardige dominante hond om een vechpartij te voorkomen, maar ook de onderdanige hond als teken "ik ben er even niet" . Pijnlijk altijd om te zien dan honden die op hun kop krijgen van hun baas weg gaan kijken, lippen likken allles om de situatie te deescaleren en dan ng weer een correctie krijgen omdat ze niet opletten (op een filmpje in mijn instructie klas).
Wegkijken moe je denk ik zien in de hele context van de lichaamstaal

Mireille

honden page profiel Alexandra & MikeyAlexandra & Mikey

honden foto van Alexandra & Mikey

"

hier ben ik het niet helemaal mee eens, het wegkijken kan een signaal van superioriteit zijn als een andere hond contact zoekt en de dominante hond er geen zin in heeft.
In een spannende situatie kan het de-escalerend werken, zowel de onderdanige als de dominante hond kan wegkijken. De sociaal vaardige dominante hond om een vechpartij te voorkomen, maar ook de onderdanige hond als teken "ik ben er even niet" . Pijnlijk altijd om te zien dan honden die op hun kop krijgen van hun baas weg gaan kijken, lippen likken allles om de situatie te deescaleren en dan ng weer een correctie krijgen omdat ze niet opletten (op een filmpje in mijn instructie klas).
Wegkijken moe je denk ik zien in de hele context van de lichaamstaal

Mireille "

Als je het zo bekijkt kan het natuurlijk ook. Maar in dat geval maak je dus je hond met een staar wedstrijd de onderdanige.. en dat lijkt mij nou toch ook weer niet de bedoeling. (Ik had het specifiek over mens-hond staatwedstrijd). Ik vind als je je hond lang kan aankijken op een normale manier zonder dat er stres ontstaat natuurlijk geen probleem. Maar als je hond wegkijkt, dan vind ik het hoe je het ook bekijkt een verloren wedstrijd.

Ik snap je voorbeeld van het filmpje.. Je ziet dit ook vaak als baasjes schreeuwen naar hun hond om 'hier' te komen en dan schreeuwen ze nog harder omdat de hond steeds langzamer gaat lopen of zelfs gaat liggen. Jammer altijd dat deze baasjes niet door hebben dat hun hond juist probeert extra zijn best te doen in
deze situatie om het baasje te kalmeren en tegemoet te komen :(

Gr. Alexandra

honden page profiel SiberienneSiberienne

honden foto van Siberienne

"
Als je het zo bekijkt kan het natuurlijk ook. Maar in dat geval maak je dus je hond met een staar wedstrijd de onderdanige.. en dat lijkt mij nou toch ook weer niet de bedoeling. (Ik had het specifiek over mens-hond staatwedstrijd). Ik vind als je je hond lang kan aankijken op een normale manier zonder dat er stres ontstaat natuurlijk geen probleem. Maar als je hond wegkijkt, dan vind ik het hoe je het ook bekijkt een verloren wedstrijd.

Ik snap je voorbeeld van het filmpje.. Je ziet dit ook vaak als baasjes schreeuwen naar hun hond om 'hier' te komen en dan schreeuwen ze nog harder omdat de hond steeds langzamer gaat lopen of zelfs gaat liggen. Jammer altijd dat deze baasjes niet door hebben dat hun hond juist probeert extra zijn best te doen in
deze situatie om het baasje te kalmeren en tegemoet te komen :(

Gr. Alexandra "


Verliezen door te winnen ;-) . Ligt denk ik aan de hond, maar een hond kan in mijn ogen ook wegkijken omdat hij jouw staren onaangenaam vind. Zou voor mij ook een reden zijn om mijn staargedrag aan te passen hoor. Ik hoef niet zo nodig van een hond te winnen.
Als ik denk dat een hond het niet prettg vind, knijp ik vaak mijn ogen een beetje dicht.

Mireille


honden page profiel lunaluna

honden foto van luna

hier kijken wij onze honden ook altijd in de ogen,en we hebben er in die 30 jaar nog nooit problemen mee gehad.onze oude hond ziet al aan mijn ogen wat er is als ik haar aankijk en ik lach dan begint ze te kwisppelen en te peiepen en dan komt ze gelijk naar mij toe voor een lekkere knuffel.
en de jongste begint er ook mee.
honden zien aan je ogen of je het goed of kwaad bedoeld.
dus ik zie er geen problemen mee.
maar dat geld voor onze honden en ons als baasjes.

honden page profiel Alexandra & MikeyAlexandra & Mikey

honden foto van Alexandra & Mikey

" hier kijken wij onze honden ook altijd in de ogen,en we hebben er in die 30 jaar nog nooit problemen mee gehad.onze oude hond ziet al aan mijn ogen wat er is als ik haar aankijk en ik lach dan begint ze te kwisppelen en te peiepen en dan komt ze gelijk naar mij toe voor een lekkere knuffel.
en de jongste begint er ook mee.
honden zien aan je ogen of je het goed of kwaad bedoeld.
dus ik zie er geen problemen mee.
maar dat geld voor onze honden en ons als baasjes. "

Ik ben het er mee eens dat het met eigen honden anders is en geen kwaad kan als er geen stress bijkomt. Maar als jij zegt: Ze gaat kwispelen en piepen..? Misschien zit ik er naast, maar het lijkt mij dan toch dat je hond zich ongemakkelijk voelt..
Dit vind ik toch anders dan de verhalen van de hond die je 'verliefd' en rustig aanstaart.. sorry

Ik zou het zelf niet doen als mijn hond zo zou reageren, maar ieder zijn menig.

Gr. Alexandra

honden page profiel Jantina, Laila & LunaJantina, Laila & Luna

honden foto van Jantina, Laila & Luna

" zou ik dan toch een bijzondere newfoundlander hebben ?  :-D

ik kroel iedere ochtend met bamse, dan komt ze naast me liggen, ze maakt me eigenlijk wakker, haar kop op mijn schouder/gezicht, en ze kijkt me net zolang aan, tot ik mijn ogen opendoe, en dan zie ik haar blik in die van mij, en kom ik tot besef, haaaaaa dat is bamse, we kijken elkaar diep in de ogen, ja echt, en dan is ze wel zo blij, hier maakt het dus niets uit, wij kijken elkaar vaak in de ogen.

misschien een wat onzekere hond, waar dat niet goed voor is, hier geen enkel probleem.  :-D


ik denk ook dat het aan de situatie ligt, en aan het karakter van de hond, hier wordt vaker heerlijk naast elkaar gezeten, of gelegen, en dan komt die grote kop op mijn schoot, en kijkt ze vol aanbidding naar me op, dan neem ik haar kop in mijn handen, en kijk haar diep in de ogen, en o ik smelt maar zij ook.

dus het ligt aan de hond en de situatie, wat je er mee doet. "

Hier pressies het zelfde. behalve dan dat Laila en Luna niet meer bij mij op de kamer slapen.

honden page profiel JudeJude

honden foto van Jude

Hier kijk ik mijn monster ook in de ogen aan.

's avonds springt ie vaak op de bank, gaat naast mij zitten en gaat mij aankijken. Als ik niet terug kijk, blijft hij zo de hele avond zitten. Kijk ik wel terug? Krijg ik een lik over mn wang en laat hij zich schuin tegen mij aan vallen om daarna heerlijk op mijn schoot in slaap te vallen.

Soms kijk ik Nero ook aan. Wat ik dan altijd doe is na te denken over de blik die ik hem geef. Ik merk aan hem dat hij uit mijn blik heel veel kan aflezen. Kijk ik streng, weet hij dat hij iets heeft gedaan wat niet mag en gaat hij zitten, kijk ik... raar gezegd... schattig? Dan komt ie naar me toe, of voor een knuffel, of met zijn bal dat ie wil spelen.

Soms merk ik ook aan hem, dat wanneer we elkaar aankijken, hij geen stap meer verzet. Dit is voor mij het moment om mijn hoofd weg te draaien, waarop zijn reactie weer is, voorzichtig komen kijken en zoeken of hij nog contact met mij kan maken.

Ik denk dat het inderdaad bij iedere hond anders is en dat de band die je met je hond hebt hier ook heel erg mee van belang is.

honden page profiel LizLiz

Ik had dit al eens eerder geplaatst op HP, maar toch misschien nog wel interessant: :-D

Onderzoek, altijd interessant. Bron Nu.nl

- De sociale vaardigheden van honden lijken op die van jonge kinderen.

Foto: NU.nl/Burry van den Brink Dat beweren Hongaarse onderzoekers in het tijdschrift Current Biology dat vandaag online verscheen.

Dit verklaart mogelijk waarom zoveel mensen hun hond als hun kind behandelen. De manier waarop hun huisdier reageert blijkt verrassend gelijk aan de manier waarop jonge kinderen dat zouden doen.

“Honden en mensen delen enkele sociale vaardigheden, waarbij honden lijken op kinderen van 6 maanden tot 2 jaar oud”, zegt József Topál van de Hongaarse Akademie van Wetenschappen. Het gaat volgens hem vooral om verbale communicatie en oogcontact.


Oogbewegingen

Tijdens het onderzoek kregen 16 volwassen honden een video te zien van een vrouw die zich omdraaide naar één van twee precies dezelfde potten. Met een eye-trackingtechniek konden de oogbewegingen van de hond worden gevolgd.

Er waren twee verschillende video’s. In de ene keek de vrouw recht naar de hond en zei met een hoge stem: "Hallo hond!" In de tweede video zei de vrouw precies hetzelfde, maar dan met een lage stem, terwijl hij oogcontact vermeed.

De honden bleken significant langer naar haar kijken als ze eerst contact had gelegd met haar ogen en stem. Op deze manier reageren baby’s en peuters ook op mensen, blijkt uit eerdere studies.


Eerste keer

De resultaten bevestigen wat veel hondenbezitters al lang weten, erkennen de onderzoekers. Maar dit is wel de eerste keer dat er eye-trackingtechnieken gebruikt worden om de sociale vaardigheden van honden te bestuderen.




honden page profiel Alexandra & MikeyAlexandra & Mikey

honden foto van Alexandra & Mikey

" Ik had dit al eens eerder geplaatst op HP, maar toch misschien nog wel interessant: :-D

Onderzoek, altijd interessant. Bron Nu.nl

- De sociale vaardigheden van honden lijken op die van jonge kinderen.

Foto: NU.nl/Burry van den Brink Dat beweren Hongaarse onderzoekers in het tijdschrift Current Biology dat vandaag online verscheen.

Dit verklaart mogelijk waarom zoveel mensen hun hond als hun kind behandelen. De manier waarop hun huisdier reageert blijkt verrassend gelijk aan de manier waarop jonge kinderen dat zouden doen.

“Honden en mensen delen enkele sociale vaardigheden, waarbij honden lijken op kinderen van 6 maanden tot 2 jaar oud”, zegt József Topál van de Hongaarse Akademie van Wetenschappen. Het gaat volgens hem vooral om verbale communicatie en oogcontact.


Oogbewegingen

Tijdens het onderzoek kregen 16 volwassen honden een video te zien van een vrouw die zich omdraaide naar één van twee precies dezelfde potten. Met een eye-trackingtechniek konden de oogbewegingen van de hond worden gevolgd.

Er waren twee verschillende video’s. In de ene keek de vrouw recht naar de hond en zei met een hoge stem: "Hallo hond!" In de tweede video zei de vrouw precies hetzelfde, maar dan met een lage stem, terwijl hij oogcontact vermeed.

De honden bleken significant langer naar haar kijken als ze eerst contact had gelegd met haar ogen en stem. Op deze manier reageren baby’s en peuters ook op mensen, blijkt uit eerdere studies.


Eerste keer

De resultaten bevestigen wat veel hondenbezitters al lang weten, erkennen de onderzoekers. Maar dit is wel de eerste keer dat er eye-trackingtechnieken gebruikt worden om de sociale vaardigheden van honden te bestuderen.



"

Ik moet eerljik zeggen dat ik het ondezoek niet zo goed snap.. (blond, misschien ligt het daaraan ;-) )

Maar oogcontact zoeken vind ik goed en hier heb ik ook niets op tegen.
Ik kijk mijn hond ook altijd aan, met heel veel dingen. En ook gewoon soms wat langer, maar ik heb er dan ook meestal vriendelijke woorden bij.

Maar het echte 'staren' zonder verder wat te zeggen, vind ik een heel ander verhaal. En ik denk zeker dat het ook een wereld van verschil is of het eigen baasje staart, of een vreemde.

Gr. Alexandra

honden page profiel LizLiz

"
Ik moet eerljik zeggen dat ik het ondezoek niet zo goed snap.. (blond, misschien ligt het daaraan ;-) )

Maar oogcontact zoeken vind ik goed en hier heb ik ook niets op tegen.
Ik kijk mijn hond ook altijd aan, met heel veel dingen. En ook gewoon soms wat langer, maar ik heb er dan ook meestal vriendelijke woorden bij.

Maar het echte 'staren' zonder verder wat te zeggen, vind ik een heel ander verhaal. En ik denk zeker dat het ook een wereld van verschil is of het eigen baasje staart, of een vreemde.

Gr. Alexandra "


Nou, wat ik dus uit dit onderzoek opmaakt is dat honden dus wel degelijk meer aandacht hebben voor personen die oogcontact maken, dan mensen die dat dus niet doen.

Staren, zeker door vreemden, lijkt mij ook niet zo'n goed plan. Maar de TS haar vraag betrof ook het in de ogen kijken.

honden page profiel zonnetjezonnetje

honden foto van zonnetje

Ik merk aan Fedor dat hij dat doet. Hij zoekt zelf met mij oogcontact, maar ook op straat. Als iemand naar hem kijkt en een beetje glimlacht, of een binnenpretje heeft dan zie ik dat aan Fedor. Die gaat breeduit kwispelen, en is van plan die persoon eens een lekkere knuffel te geven. Haha!
Als mensen bang zijn gaan ze staren, dat is idd anders, en dan wordt Fedor nerveus. Merk dus verschil in aankijken en staren.

Ik denk verder ook dat het per hond verschillend is. Ik heb zelf de indruk dat Fedor erg goed is in 'mensenlichaamstaal'. Hij begrijpt een glimlach en aankijken, voelt dat goed aan.

Ik was vorige week bij een Landseerfokker in de buurt, en hoewel ook Landseers, zochten die geen oogcontact. Zal ervan afhangen hoe 'open' een hond is. Het verschil viel me toe op.

honden page profiel Alexandra & MikeyAlexandra & Mikey

honden foto van Alexandra & Mikey

"

Nou, wat ik dus uit dit onderzoek opmaakt is dat honden dus wel degelijk meer aandacht hebben voor personen die oogcontact maken, dan mensen die dat dus niet doen.

Staren, zeker door vreemden, lijkt mij ook niet zo'n goed plan. Maar de TS haar vraag betrof ook het in de ogen kijken.

"

Ja oke het ging om in de ogen kijken. Maar ik maak uit de opening van het topic : kijken en denken aan plaats en dat de hond dan uiteindelijk naar zijn plaats gaat.

Ik zie dit zelf als langer kijken > staren.

In mijn mening is het dan ook niet dat de hond telepatisch begaafd is, maar zich gewoon wat ongemakkelijk voelt en zijn veilige plaats opzoekt. ;-) (misschien zit het baasje zo hard de denken aan plaats dat er een soort frons ontstaat? en dit komt heel anders over dan het staren met een 'verliefde' blik)

Gr. Alexandra

honden page profiel lunaluna

honden foto van luna

"
Ik ben het er mee eens dat het met eigen honden anders is en geen kwaad kan als er geen stress bijkomt. Maar als jij zegt: Ze gaat kwispelen en piepen..? Misschien zit ik er naast, maar het lijkt mij dan toch dat je hond zich ongemakkelijk voelt..
Dit vind ik toch anders dan de verhalen van de hond die je 'verliefd' en rustig aanstaart.. sorry

Ik zou het zelf niet doen als mijn hond zo zou reageren, maar ieder zijn menig.

Gr. Alexandra "


hahahaha gelukkig niet zeg dan was het niet best.en net als je zegt iedereen kent hoop ik zijn eigen hond het beste.ik wel teminste, ;-) lichaamstaal ;-)
verder zeg ik niks meer.

honden page profiel lunaluna

honden foto van luna

" Ik merk aan Fedor dat hij dat doet. Hij zoekt zelf met mij oogcontact, maar ook op straat. Als iemand naar hem kijkt en een beetje glimlacht, of een binnenpretje heeft dan zie ik dat aan Fedor. Die gaat breeduit kwispelen, en is van plan die persoon eens een lekkere knuffel te geven. Haha!
Als mensen bang zijn gaan ze staren, dat is idd anders, en dan wordt Fedor nerveus. Merk dus verschil in aankijken en staren.

Ik denk verder ook dat het per hond verschillend is. Ik heb zelf de indruk dat Fedor erg goed is in 'mensenlichaamstaal'. Hij begrijpt een glimlach en aankijken, voelt dat goed aan.

Ik was vorige week bij een Landseerfokker in de buurt, en hoewel ook Landseers, zochten die geen oogcontact. Zal ervan afhangen hoe 'open' een hond is. Het verschil viel me toe op. "


Ja zo ook hier ,ben het helemaal met je eens.

honden page profiel Alexandra & MikeyAlexandra & Mikey

honden foto van Alexandra & Mikey

"

hahahaha gelukkig niet zeg dan was het niet best.en net als je zegt iedereen kent hoop ik zijn eigen hond het beste.ik wel teminste, ;-) lichaamstaal ;-)
verder zeg ik niks meer.

"

;-)

mijn hond (Gast)

hoi allemaal onze hond die luister er niet naar maar hij wordt er zenuwachtig van hij weet niet wat die moet doen hij gaat van alles doen

Gast (Gast)

Het is ook de blik in je eigen ogen die bepaald hoe een hond erop reageert. Hier kunnen mijn beide honden mij diep in de ogen kijken en andersom, een bepaalde manier van affectie. Ze kunnen me "vragend" aankijken om te zien wat ik van ze wil (bij trainingen bijvoorbeeld). Als er iets héél ergs is gedaan waar ik het totaal niet mee eens ben kan ik zeer streng kijken, de honden zullen dan wel wegkijken. Dan is het ook klaar, moet ik ook stoppen anders wordt het te bedreigend, de boodschap is immers al duidelijk doordat de kop afgewend wordt.
Als vreemden mijn reu ineens diep gaan aanstaren dan zal die zeker reageren omdat hij zich ongemakkelijk voelt (dreiging ervaart). Sommige mensen doen dit écht en ik snap soms niet wat ze bezield. Kap dat ook snel af in ieder geval.
Mijn moeder deed dat overigens ook heel sterk, dat "spelletje" doet ze bij mensen ook als ze het ergens niet mee eens is maar dat ging bij mijn reu bijna verkeerd. Uitgelegd dat ze dit dus niet moest doen op een diepstarende manier zonder enige uitdrukking van vriendelijkheid op het gezicht.
Mijn teefje is zelf een staarhond, die kan mensen aan liggen staren alsof ze ze wil doorgronden. Geen staren als in fixatie maar echt staren en iemand opnemen heel raar om te zien. Je kunt haar dan overigens ook gewoon terug aanstaren zonder dat dat aggressie opwekt, maar haar blik zal ook niet wijken (maf beest).

Frans (Gast)

Dag,

Het in de ogen aankijken van dieren kan uitdagend opgenomen worden door het dier. In het geval van een hond zal de dominatere hond de onderdanige hond aankijken. De onderdanige hond verbreekt als eerste het oogcontact en geeft zo aan dat hij zal gehoorzamen.

Nu zijn er natuurlijk verschillend situaties waarin je een hond wel kan aankijken. Mijn eigen hond kijk ik regelmatig in de ogen. Dit is een oogcontact voor toestemming (bijv het mogen eten) of oogcontact na een correctie (wat wil je dat ik doe?) Maar zoals ik zei is dit bij mijn hond.

Als ik een vreemde hond tegen kom maak ik geen oogcontact met de hond omdat dit als uitdagend opgepakt kan worden en een reactie zal uitlokken. De meeste honden zijn onderdanig en zullen dit oogcontact vermijden een enkeling zal dit niet accepteren en wellicht een reactie geven op dit oogcontact.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "in de ogen kijken, wel of niet?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 2 van 2 12
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^