prednison goed of niet goed?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel LisetteLisette

honden foto van Lisette

Hallo iedereen,
ik heb een hond genaamd Shadow. Helaas is Shadow heel erg ziek en de dokters wisten niet precies wat het was, ze zijn uitgegaan van kanker en hebben ons prednison voorgeschreven. alleen sinds Shadow ziek is, is hij heel erg mager en door de prednison wordt hij alleen maar magerder! we geven hem alles te eten alleen hij weigerd ook steeds meer te eten, hij lust zijn brokken niet meer en ook macaroni, rijst en aardappelen zet hij opzij. Ook geeft Shadow de laatste tijd steeds meer over waardoor hij natuurlijk nog magerder wordt. Ik hoop dat mensen misschien wat advies kunnen achterlaten voor mij en Shadow, zodat shadow misschien weer wat beter wordt!!

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "prednison goed of niet goed?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

ze zijn uitgegaan van kanker ? is dat dan niet geconstateerd ? prednison zomaar wordt niet gegeven.
zou als er nog niets geconstateerd is dan eerst zeker weten of er sprake is van kanker, anders ga je eens naar een dierenkliniek om hem daar eens helemaal te laten onderzoeken, want als je hond kanker heeft kan dat echt geconstateerd worden.

honden page profiel huskywomanhuskywoman

honden foto van huskywoman

Misschien een stomme vraag, maar waaruit is gebleken dat hij kanker heeft?
En welk soort kanker heeft hij?
kan hij eraan geopereerd worden of voor worden behandeld?

Prednison is meestal een laatste redmiddel als niks meer helpt

Maar als het dus niet zeker is zou ik het eerst laten vast stellen

honden page profiel CCgoedgekeurde fokker

honden foto van C

Prednison is een heel goed middel als het echt niet anders kan, een hond kan hierdoor nog een heel prachtig leven leiden..Maar als het gewoon maar voorgeschreven word zonder oorzaak, dan ben ik er zeker niet voor.

Is er gericht onderzoek gedaan? Ben je ook naar een andere dierenarts gegaan voor een second opinion?

Naar mijn idee hoort afvallen ook niet bij prednison, maar krijgen honden juist veel meer honger er door en komen dan sneller aan.

honden page profiel saskiasaskia

honden foto van saskia

een veel voorkomend probleem bij het gebruik van prednison is overgeven. Door prednison wordt het maagslijmvlies dunner waardoor je hond sneller last krijgt van zijn maag. Ook kan hij diarree krijgen door het gebruik van prednison. Dit heeft mijn hondje ook gehad.

honden page profiel SjoerdSjoerd

honden foto van Sjoerd

Net als andere medicijnen is prednison alleen goed als het om een goede reden gegeven wordt. In medisch jargon wordt zo'n goede reden een indicatie genoemd. En net als andere medicijnen heeft prednison ook bijwerkingen. Als dierenarts of arts probeer je dus alleen prednison te gebruiken als de voordelen opwegen tegen de nadelen. Ik kan dus niet zeggen of het goed of slecht is. Dat hangt af van de indicatie(s). En daarover kan ik niet oordelen op basis van wat je schrijft.

honden page profiel ChaveraChavera

honden foto van Chavera

Ik denk dat ik niet alleen voor mezelf spreek als ik zeg dat dit wel erg weinig info is. Zou je ons meer info kunnen geven, zodat wij een beter beeld kunnen krijgen van wat er nou echt gaande is?

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

Één van de bijwerkingen van prednison is toegenomen eetlust.

honden page profiel @nouk @nouk

honden foto van @nouk

Onze vorige hond heeft ook een tijdje Prednison geslikt (ongeveer een jaar) en ik kan met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zeggen dat ik het mijn honden nooit meer zal geven. Het heeft bij hem meer kwaad dan goed gedaan. Hij werd dik maar verloor al zijn spieren, hij kreeg een heel raar punt hoofd. Zijn weerstand ging kapot, zijn immuunsysteem. Hij liet zijn plas lopen. Het werd een wrak. Voor mij is dit geen optie meer, het heeft hem helemaal kapot gemaakt. Maar ongetwijfeld zullen er ook honden zijn die er wel baat bij hebben (gehad). Ik denk dat het ook heel erg ligt aan de dosering die je geeft. Mijn hond kreeg, achteraf bezien, veel te veel. :'(

honden page profiel Irene Emma. Irene Emma.

honden foto van Irene Emma.

Onze hond kreeg ook bepaalde geneesmiddelen, omdat hij zo verschrikkelijk ziek was en toen niet bekend was dat de hond kanker had . Er was wel een vermoeden, en dan probeert de arts uit de Wagenrenk alles.Na sectie bleek de vermoedens waarheid te zijn.
Ik praat over mijn hond,Je kan het niet vergelijken. Hij was 8 kilo afgevallen en eten ook niet meer.
Ze zeggen wel eens geef hem wat hij het liefste eet ,maar dat werkte niet.
We hebben met elk medicijn de hoop gehad dat het goed zou komen.

honden page profiel KathKath

honden foto van Kath

Mijn vorige hond kreeg het ook op het einde, de dierenarts waar ik al 13 jaar ging! deed de pilletjes uit de verpakking, ik had dus geen bijsluiter of iets, ik had wel de naam onthouden "Prednison" die hij zei en gevraagd aan mijn homeopaat wat dat was want ik kende dat niet.

Is dus cortisone, mijn homeopaat zei dat hij daar ging van sterven, één voor één zijn organen gingen uitvallen :'( Ben dan met hem naar een dierenhomeopaat gegaan, ineens gestopt met de prednison (geen aanrader!)enorme terugval, als je stopt, langzaam afbouwen! die was compleet tegen prednison (uiteraard). Maar homeopathie heeft hem ook niet kunnen redden hoor. Wel wist ik toen wat hij had, die heeft foto's genomen en daar was zeer duidelijk kanker te zien aan longen en aan nog vanalles. Maar zoals ik al zei, homeopathie heeft ook niets voor hem kunnen doen. Hij moest dan achteraf bezien een belachelijk dieet volgen, geen vlees etc. toevallig het enige dat hij nog wou, vlees, kanker vraagt naar vlees naar 't schijnt. Dat zou ik dus ook nooit meer doen!

Ik zou proberen te achterhalen wat hij precies heeft. Misschien ook eens foto's laten nemen? Sommige dierenartsen kunnen dit zonder verdoving, is op een 2 minuten geklaard dan. Misschien ook bloed laten trekken? Dan je weet waar je aan toe bent.
Ik weet niet wat ik zou doen moest ik nog eens voor de keuze staan prednison of niet... moeilijk.

honden page profiel PriscillaPriscilla

honden foto van Priscilla

Prednison mits goed gebruikt is natuurlijk een goed middel.
Aan die die verhalen dat je hond dood gaat van de prednison heb je niets. Het is een middel dat bij de juiste indicatie het leven kan redden of rekken.
Mensen zijn altijd panisch voor perednison maar hebben geen probleem met andere corticosteroiden.

Advies of je wel of niet een middel moet gebruiken kan niet op een forum.
Een DA is de enige die daar wat nuttigs over kan zeggen. Die heeft namelijk onderzoeken gedaan, daar zal hij naar handelen.

honden page profiel KathKath

honden foto van Kath

Ja 't is waar soms kan je beter gewoon zwijgen want voor je het weet zit je weer in een discussie
terwijl je feitelijk gewoon veel energie stopt in een antwoord formuleren waar mensen "misschien" iets aan hebben.
Vermoeiend.

honden page profiel PriscillaPriscilla

honden foto van Priscilla

Zulke verhalen doen mensen stoppen met medicatie omdat het 'vergif' zou zijn.
Vervolgens gaat de hond dood omdat het blijkt dat de prednison toch wel met een reden gegeven werd.

Er zijn enorm veel topics over prednison. Je kunt als buitenstaander niet zeggen of je het wel of niet moet gebruiken.

Alle ervaringen , hoe lief bedoeld, over hoe prednison bij de hond van een ander gewerkt heeft is simpelweg vrij nutteloos. Je hebt namelijk met een ander lichaam, een andere oorzaak van het probleem te maken. Je bent appels met peren aan het vergelijken dan.

Nogmaals, het is lief bedoeld, maar het enige waar je iets aan hebt is een DA die de juiste onderzoeken doet. Doet je huidige DA dat niet? Dan ga je naar een ander.

honden page profiel ChaveraChavera

honden foto van Chavera

Waar ik altijd bang voor ben met zulke vragen is dat als mensen lezen over slechte ervaringen met...., dat ze dan gaan stoppen met de medicijnen. Met medicijnen kan je NOOIT zomaar stoppen zonder overleg en adviezen van een DA.

Twijfel over je da, ga naar een andere da of ga naar Utrecht.

honden page profiel @nouk @nouk

honden foto van @nouk

" Waar ik altijd bang voor ben met zulke vragen is dat als mensen lezen over slechte ervaringen met...., dat ze dan gaan stoppen met de medicijnen. Met medicijnen kan je NOOIT zomaar stoppen zonder overleg en adviezen van een DA.

Twijfel over je da, ga naar een andere da of ga naar Utrecht. "


Precies. Je moet natuurlijk nooit zomaar stoppen met iets omdat je dat op een forum gelezen hebt, maar je kan wel mensen aan het denken zetten om niet zomaar klakkeloos alles over te nemen wat je DA zegt. Maar dat geldt bij alles in het leven, niet? Altijd zelf blijven nadenken en kritisch blijven.

honden page profiel SjoerdSjoerd

honden foto van Sjoerd

"

Precies. Je moet natuurlijk nooit zomaar stoppen met iets omdat je dat op een forum gelezen hebt, maar je kan wel mensen aan het denken zetten om niet zomaar klakkeloos alles over te nemen wat je DA zegt. Maar dat geldt bij alles in het leven, niet? Altijd zelf blijven nadenken en kritisch blijven. "


Tsja da's wel een goed punt natuurlijk. Maar neem je dan over wat je op een forum leest in plaats van wat je eigen dierenarts zegt? Zelf kritisch nadenken vereist ook eigen kennis en inzicht, en dat is in dit geval meer dan ervaring met honden, het gaat namelijk om een medische vraag. Dat vereist dus medische kennis en inzicht. Ik zou dan eerder de mening van een andere dierenarts of eventueel dierenarts-specialist vragen. Als ik bedenk hoe voorzichtig ik zelf al ben met reageren op medische kwesties op HP (ik zit regelmatig met mijn neus in de medische boeken en wetenschappelijke artikelen voor HP), dan verbaast het me wel eens met welk een stelligheid en snelheid er gereageerd wordt op medische onderwerpen.

honden page profiel saskiasaskia

honden foto van saskia

Het is ook waar wat sommigen schrijven, je kan beter een specialist raadplegen. Lisette, jij moet eerst met zekerheid weten wat jouw hondje mankeert. Pas dan kun je gericht behandelen. Ik ben met mijn Jay naar Utrecht geweest, heb daar een MRI laten maken, bleek een hersentumor te hebben. Vervolgens ben ik op advies van de betreffende neuroloog daar, met Prednison begonnen. Ze konden nl. zien dat er een zwelling om de tumor zat en daar was de prednison voor bedoeld, om de zwelling weg te krijgen en op die manier de druk enigszins te verlichten. Maar zoals iemand al schreef, je kan andere honden en / of behandelingen niet vergelijken. Neem contact op met een specialist zodat je weet wat je hondje echt mankeert, en zodat je weet waarom hij bepaalde medicijnen voorschrijft. Maar niet uit een "vermoeden" Sterkte en succes

honden page profiel diane en tankdiane en tank

honden foto van diane en tank

ik zou een second opion vragen bij een andere da want 2 weten er meer dan 1.
mijn murdoch kreeg ook op het eind prednison voor zijn botkanker.voor de zwelling maar helaas het mocht niet baten.maar dat was nadat het geconstateerd was door een röntgenfoto dus vastgesteld.

honden page profiel Nadja & BinkNadja & Bink

honden foto van Nadja & Bink

Ik begrijp eerlijk gezegd ook niet waarom mensen zo stellig het gebruik van prednison afraden. Prednison wordt door een dierenarts niet zomaar voorgeschreven. Het is een heftig middel, maar vaak wegen de bijwerkingen niet op tegen de klachten.

Bink heeft 2 maanden prednison gekregen onder strikte begeleiding van de dierenarts. Hij had veel last van bijwerkingen; erge honger, veel drinken en afbraak van spierweefsel. Maar zijn klachten waren levensbedreigend, dus een keuze had ik niet.
Toen de klachten minder werden en de prednison werd afgebouwd kon het werken aan herstel beginnen. Daar moest ik een jaar voor uittrekken volgens mijn dierenartsen.
Langzaam het gewicht er weer af (hij was 9 kilo aangekomen) en langzaam weer spieren kweken en de conditie opbouwen.

Prednison is een zwaar middel, maar heeft wèl Binks leven gered.

honden page profiel @nouk @nouk

honden foto van @nouk

" Ik begrijp eerlijk gezegd ook niet waarom mensen zo stellig het gebruik van prednison afraden. Prednison wordt door een dierenarts niet zomaar voorgeschreven. Het is een heftig middel, maar vaak wegen de bijwerkingen niet op tegen de klachten.

Bink heeft 2 maanden prednison gekregen onder strikte begeleiding van de dierenarts. Hij had veel last van bijwerkingen; erge honger, veel drinken en afbraak van spierweefsel. Maar zijn klachten waren levensbedreigend, dus een keuze had ik niet.
Toen de klachten minder werden en de prednison werd afgebouwd kon het werken aan herstel beginnen. Daar moest ik een jaar voor uittrekken volgens mijn dierenartsen.
Langzaam het gewicht er weer af (hij was 9 kilo aangekomen) en langzaam weer spieren kweken en de conditie opbouwen.

Prednison is een zwaar middel, maar heeft wèl Binks leven gered. "


Dat is ontzettend fijn voor jullie en de hond. Helaas, echter, is het niet altijd zo'n succesverhaal. Zoals bij ons dus. Maar volgens mij raad niemand het gebruik af, we plaatsen alleen kanttekeningen.

honden page profiel Claire & Tess & BonnyClaire & Tess & Bonnygoedgekeurde fokker

honden foto van Claire & Tess & Bonny

ik wil je aanraden om in eerste instantie terug te gaan naar je eigen DA. Vraag hem of haar om het allemaal nog eens uit te leggen....waar baseert hij zijn diagnose op, waarom prednison, wat zijn de vooruitzichten, en wat kun je verwachten qua bijwerkingen... waar moet je extra op letten.... kun je iets doen aan het gebrek aan eetlust en het afvallen?

De kans is erg groot dat hij/zij je dit wel allemaal heeft verteld, maar dat jij zo bezig was met het woord "kanker" dat de helft niet tot je doorgedrongen is (is een hele normale menselijke reactie bij slecht nieuws.... )... een tweede consult is dan heel erg nuttig omdat jij dan de tijd hebt gehad om het te verwerken, en omdat jij dan ook vragen hebt kunnen formuleren....

heb je na dit tweede consult nog steeds veel vragen die je eigen DA onvoldoende heeft kunnen beantwoorden, dan is een second opinion een prima idee....

heel veel sterkte!

honden page profiel Anna-WietskeAnna-Wietske

honden foto van Anna-Wietske

Prednison is harstikke slecht.
Waarom is de vraag? Waarom heb je dat gekregen en vooral waarvoor.
Ga anders naar een andere da om een second opinion of naar een derde.

honden page profiel PriscillaPriscilla

honden foto van Priscilla

" Prednison is harstikke slecht.
Waarom is de vraag? Waarom heb je dat gekregen en vooral waarvoor.
Ga anders naar een andere da om een second opinion of naar een derde.
"


Waarom vind je prednison slecht ?
Mensen met weinig tot geen medische kennis zullen deze mededeling over het algemeen doen.
Prednison is niet slecht, verkeerde diagnoses stellen...dat is slecht.
Goed bedoeld advies om te stoppen met een medicijn die de hond nodig heeft, is slecht.

honden page profiel Petra,  *Lily Jane*   & JipPetra, *Lily Jane* & Jipgoedgekeurde fokker

honden foto van Petra,  *Lily Jane*   & Jip

Prednison is een heftig middel, wat niet lichtzinnig voorgeschreven mag worden. Maar wel een middel wat soms het verschil kan maken tussen leven en dood. Dus zomaar stellen dat het slecht is, is een waardeloos advies.

Ik sluit me wat dat betreft helemaal bij priscilla aan;

verkeerde diagnoses stellen...dat is slecht.
Goed bedoeld advies om te stoppen met een medicijn die de hond nodig heeft, is slecht.


Ik zou voor een second opinion gaan om te kijken of duidelijk kan worden wat de hond mankeert en wat een passende behandeling is.

honden page profiel DoberkikiDoberkiki

honden foto van Doberkiki

Prednison, net zoals alle cortisonehoudende middelen, wordt snel als slecht bestempeld, omdat ze de hormoonhuishouding overneemt in het lichaam.
Dit geeft ons het beeld dat we tegen 'het onbekende' moeten vechten, gewoon omdat we het niet kennen.
Cortisone heeft al veel levens gered, en dan heb ik het niet alleen over honden.
Het moet altijd onder het oog van een bekwame arts toegediend worden, net omdat het zo ingrijpend is.
Bij cortisone is het geen 'natte vingerwerk', maar wel doelbewust, met het oog op een genezing.
De behandelend arts moet altijd geconsulteerd worden, als je je vragen stelt bij de behandeling en wilt afbouwen.
Ben je te bang, dan is een second opinion niet weg.
Onbekend maakt onbemind.

Veel beterschap voor je hond!

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

En om Priscilla en Petra nog even te benadrukken:

Addison crisis,1 van de oorzaken: - Staken of snel verminderen van corticosteroïden.
Bij een Addison crisis is een dodelijke afloop niet ongewoon.

honden page profiel Petra,  *Lily Jane*   & JipPetra, *Lily Jane* & Jipgoedgekeurde fokker

honden foto van Petra,  *Lily Jane*   & Jip

Mijn hond had zonder prednison zeer waarschijnlijk niet meer geleefd.

honden page profiel @nouk @nouk

honden foto van @nouk

"
Onbekend maakt onbemind.

"


Dat gaat in dit geval niet helemaal op. Ook bekend kan onbemind maken ;-)

honden page profiel DoberkikiDoberkiki

honden foto van Doberkiki

De meesten weten niet precies wat cortisone doet, vandaar ;-)

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "prednison goed of niet goed?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: Goku en Baylee eerste keer!!
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^