Fokken buiten rasvereniging om?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Anoniem (Gast)

Hallo,

Ik was benieuwd hoe er hier op HondenPage tegen fokken buiten een rasvereniging aangekeken word.
Het is algemeen bekend dat ieder die zonder testen en stamboom fokt van HP af gegooid word als ze een topic openen, maar hoe zit het als de "Fokker/ster" WEL met een stamboomhond wilt fokken en die netjes volgens de regels klaarmaakt?
Als alle testen gedaan worden en de uitslagen zijn positief en ze zetten er een andere hond met stamboom op, word er dan nog steeds slecht tegenaangekeken simpelweg omdat ze zich niet aan een vereniging gebonden hebben?

Sommige mensen zitten niet op één lijn met hun vereniging, of willen onder andere omstandigheden niet met een vereniging in zee gaan. Hoe kijkt HondenPage hier tegenaan?

Even voor de duidelijkheid: Wij ga niet fokken, maar mijn vriendin heeft een pracht Herder uit kampioenslijnen die ze wil laten testen voor de benodigte testen, Misschien dat we in de toekomst na gaan denken, aangezien ze al heel lang fokster wilt worden.

Waarom zij zich niet aan de rasvereniging zou willen/kunnen binden:

Haar hond zou niet voldoen aan de standaard eisen (showresultaten).
Hond heeft er het uiterlijk en stamboom zeker voor maar vind betast worden te spannend op show, dat kan dus niet goed gedaan worden waardoor ze geen mooie resultaten kan behalen. (Nooit hoger dan een Goed helaas en dat is niet goed genoeg) Keurmeesters hebben geen idee hoe ze met een wat schichtige hond om moeten gaan tegewoordig. (Ze beginnen BOVEN op de kop en weet ik wat, kom op zeg?!)

Nogmaals, voor de duidelijkheid; WIJ GAAN NIET FOKKEN, NU ALLEEN NIEUWSCHIERIG. Wellicht in de verre toekomst, als we de kosten en tijd zouden kunnen opbrengen en genoeg kennis vergaard hebben.

Dus, hoe kijken jullie tegen dit aan?

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Fokken buiten rasvereniging om?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden foto van Wichita en haar roedel - Eevee, Elphaba, Glacee, Grant & Bloom

Om eerst even het specifiek over die vriendin van je te hebben...
Ik zou het dan wel belangrijk vinden waarom die zich niet wil laten bestasten. Wat jij zegt heb ik ook vaak genoeg meegemaakt hoor, keurmeesters die niet weten hoe ze met een gevoelig ras om moeten gaan. Maar ik vind het dan wel belangrijk dat de hond in het dagelijks leven dit probleem niet heeft. Dat als je dus bijvoorbeeld als potentiele pupkoper op bezoek gaat je de hond wel gewoon kunt aanhalen. Is dit namelijk ook een probleem dan vind ik dat je wel vraagtekens moet zetten bij het verder fokken met zo een hond, gezien haar karaktereigenschappen.

Maar ik vind zeker niet dat je alleen een goede fokker bent als je aangesloten bent bij de rasvereniging want er kunnen een hoop redenen zijn om hier geen lid van te zijn. Sommige hebben een zeer triest fokbeleid nou of je daar nu lid van bent of niet maakt dan weinig uit. Dan gaat het meer om de fokker zelf. Daarnaast zijn er ook genoeg verenigingen met heel wat haat en nijd onderling, nou bij die kan ik me ook goed voorstellen dat niet iedereen daar behoefte aan heeft.
Voor mij is het belangrijkste dat de dieren dan wel aan de eisen van de vereniging doen, of je nu lid bent of niet. En dat de fokker wel met stamboom fokt. En als de fokker aan een van de regels niet voldoet dan wil ik wel graag een duidelijke reden horen van waarom dit is.
Maar er zitten ook heel wat rotte appels onder de fokkers aangesloten bij een rasvereniging dus ik vind zeker niet dat dit bepalend is voor of men een goede fokker is of niet. Vaak wel, maar niet altijd... O-)

honden page profiel S&F.S&F.

honden foto van S&F.

Ik vind het niet erg maar gezondheid en karakter komen bij mij voor het uiterlijk. Er wordt getest, er wordt nagedacht dus waarom niet?

Alleen hoe komt deze hond zo schuw? Ikzelf zou niet graag zo'n herder hebben.

honden foto van Wichita en haar roedel - Eevee, Elphaba, Glacee, Grant & Bloom

" Ik vind het niet erg maar gezondheid en karakter komen bij mij voor het uiterlijk. Er wordt getest, er wordt nagedacht dus waarom niet?

Alleen hoe komt deze hond zo schuw? Ikzelf zou niet graag zo'n herder hebben. "


Sluit ik me helemaal bij aan (gezondheid en karakter izjn stipt nr. 1, daarna pas komt uiterlijk)!

Wat ik nog vergeten was te zeggen is dat ik de exterieur eisen bij sommige rassen ook niet helemaal geweldig vind (bij enkele rassen staan ze zelfs de gezondheid van de honden deels wat in de weg heb ik begrepen). Ik kan me dus ook voorstellen dat je dan misschien een Utje moet hebben om te kunnen fokken volgens de regels, maar dat een hond met een ZG misschien wel in mijn ogen mooier is. Nou als bij die hond het ook dan helemaal goed zit qua gezondheid en karakter dan vind ik het geen probleem als deze niet volledig aan de eisen van de rasvereniging voldoet.
Rasverenigingen zijn er om er op toe te zijn dat er goed gefokt wordt met 'hun' ras, maar dat betekend niet dat overal de regels even goed zijn. Sommige slaan op sommige gebieden iets te ver door terwijl anderen juist weer erg weinig doen om er op toe te zijn dat 'hun' ras gezond en 'goed' blijft.

honden page profiel oukjeoukjespeciaal aangestelde fokker

honden foto van oukje

Ik zou helemaal niet gaan fokken met een g-hond en zeker niet als het karakter niet goed is.

honden page profiel MexxMexx

honden foto van Mexx

Allereerst:
Joeska & Indy wil je gewoon onder je eigen naam topics openen?

Wij zien absoluut geen probleem om buiten de rasvereniging om te fokken. Als je opgelet had kon je bv hebben gelezen dat er hier een witjes fokker over der nest heeft gepraat en zij was ook geen lid van de vereniging.
Wel vinden we dat men wel moet voldoen aan bepaalde eisen van de vereniging (bv die van een gedragstest en gezondheidstesten).

In het geval van je vriendin........

Nee daar zouden wij geen toestemming voor geven. Want fokken gata niet alleen op uiterlijk en gezondheid, maar ook op gedrag.
De witjes vereniging eist niet alleen 2 shows met min een ZG, maar tegenwoordig ook een gedragstest. Dat is niet voor niets. Witjes worden te angstig en dat is slecht voor het ras. Dus bij het fokken van witjes moet men echt ook op karakter letten.

Een hond met een goed karakter die redelijk aan de rasstandaard voldoet kan op een show gewoon makkelijk een ZG halen als men even oefent.
Als zelfs met oefenen men bij meerdere keurmeesters (die soms echt naar mijn idee teveel moeite doen om een hond te mogen benaderen) men nog geen ZG kan halen omdat de hond zich niet laat aanraken. Dan is dit geen fokgeschikte hond.

honden page profiel Kobus & CasKobus & Cas

honden foto van Kobus & Cas

Als de honden gewoon getest zijn, hoor je mij niet klagen hoor. Máár.... Ik zou persoonlijk geen hond willen die zo schuw is. Dat karakter wordt dan ook weer doorgegeven aan de pups en daar zitten niet veel mensen op te wachten lijkt me. Als het karakter verder wel prima zou zijn, zou ik het geen probleem vinden :-)

honden page profiel JILL EN JOMY  EN JOY † JILL EN JOMY EN JOY † goedgekeurde fokker

honden foto van JILL EN JOMY  EN JOY †

je kan dan tog ook invertaresatie doen,of betasten ze daar ook????????

honden foto van Veronique, Hugo, Jay-Dee & Mandy

Fokken buiten de rasvereniging om absoluut geen probleem mee.
Maar met een hond die niet beoordeeld kan worden op een show omdat die te schichtig is, zou ik niet mee gaan fokken.
Het karakter is namelijk erg van belang!

En je zegt in een verre toekomst, als je je niet aan de regels van de rasvereniging kan houden, dan in ieder geval aan de regels van de raad van beheer, daar staat in vermeld dat je teef voor het eerste nestje max 6 mag zijn voor het eerste nest!

Daarbij ook nog uit kampioenslijnen komen geen kampioenshondjes! Het is vaak juist een nadeel om dat soort honden in de stamboom te hebben, want kampioenshonden worden vaak gebruikt en komen dus in veel stambomen voor!
En als die hond niet beoordeeld kan worden op een show, weet je nooit wat de nadelen en voordelen zijn van die hond, dus hoe kan je dan een juiste reu uitzoeken!

Daarnaast kan betasten gewoon geoefend worden, dan duurt het langer maar dat moet niet uitmaken.
Ook kan je gewoon redelijk tegen de keurmeesters zijn en vertellen dat de hond het een beetje spannend vind en er niet van houd dat er aan de kop gezeten wordt.

Bij mij zijn ze nog nooit op de kop begonnen en de tanden heb ik altijd nog zelf getoond aan de keurmeester!
En ik heb al heel wat shows gehad!

honden page profiel IndyIndy

honden foto van Indy

Waarom word mijn naam hier genoemd? Dit is niet mijn topic? Een vriend van mij is hier op bezoek en ik vertelde over HP, mag hij een topic openen zonder dat ik daar een klap voor in mijn gezicht krijg? Je hoeft me niet aan te vallen hoor, Mex. Goh, als het zo gaat als je op dezelfde internet verbinding zit zou ik nooit op een school een naam aanmaken, word iedereen aangevallen. O-) Als me broer hier een onzin topic aanmaakt word IK dan gebant??

Ze heeft gevraagd aan de fokker zelf of dit gedrag doorgegeven kan worden (is trouwens een OUD DUITSER) en die zei nee. Ze is niet achterlijk hoor. Alsof iemand die fokster wilt worden met slechte honden gaat fokken. Verder is zij nog lang niet van plan te fokken, dat werd ook gewoon GEZEGD. Lees nog maar eens. Ze wouden het alleen WETEN. Ze wil de hondenwereld in en doet nu een opleiding dierverzorging etc. Bedankt voor de niet positieve reacties. Echt, bedankt.

Hond is niet schuw, helemaal niet, word alleen niet graag betast door vreemden. Ik kan bijna de gedachten lezen; Oohh word die mishandeld?? Hond is schuw! ALARM! Belachelijk. Kan verder alles met haar doen. Vertoont ook echt geen agressief gedrag. Maar laat gewoon duidelijk merken het echt niet te willen. Spelen, ravotten, apporteren, geen probleem, maar een vreemde die haar van onder tot boven wil betasten is een dikke nee voor haar.

Veronique;

Bedankt voor je reactie! Uiteraard zou ze zich daar ook aan houden, de hond die ze nu heeft zal ook nooit voor fok gebruikt worden, ze was alleen benieuwd. Omdat ze zeker wil zijn dat haar hond niks heeft wil ze de benodigde testen toch uitvoeren, ze heeft blijkbaar geld genoeg. O-) Wat betreft dat over de kop aaien, ze heeft haar hond geshowd bij een show in Leeuwarden, was haar eerste show haar vriend showde hem bij de vorige. Haar teef blafte toen de keurmeester der over de kop wou aaien die schrok en toen zei de keurmeester van nee, dit gaan we niet doen, en toen mocht ze de ring alweer verlaten. Niet beoordeeld.

Bij een eerdere show kreeg de teef een GOED ondanks dat ze niet betast kon worden dus dat (vind ik) bewijst dat ze zeker de looks heeft. Die deed alles ook heel voorzichtig en ging op de hurken zitten enzo. Gewoon een goede keurmeester. Ze heeft de teef na de Leeuwarden show officieel met pensioen gestuurd wat betreft showen, ze schaamde zich een beetje en durft nou niet zo goed meer denk ik. Ze wil het pas weer proberen als haar hond het betasten toelaat of als ze een tweede hond neemt in de toekomst. Ondertussen zijn ze al heel lang bezig met oefenen op het betasten, er was in Leeuwarden een gedragstherapeute die even met haar aan de gang ging en die liep gewoon met haar weg. Helaas geen nummer gevraagd, zat ook in Lelystad ergens zei ze.

In elk geval~~

Ze showt nu niet meer voorlopig, en is dat ook voorlopig niet van plan. Zelfde geld voor fokken, daar wil ze pas aan denken als ze genoeg kennis heeft opgedaan en een goede teef heeft om mee te beginnen. :-)
Ze gaat met de fokster van haar teef mee naar shows enzo tot die tijd, leren, leren, leren. :-D
Toch wel grappig hoe mensen de vraag negeren en zich op degene die de vraag stelde storten met vragen over de hond van de vriendin, terwijl hij probeerde te vertellen dat dat juist niet nodig/gewenst was. O-) Staat toch met koeienletters wij gaan niet fokken. ;-) Grappig, zo gaat het nou altijd. O-) O-)

honden page profiel oukjeoukjespeciaal aangestelde fokker

honden foto van oukje

Misschien een idee om met de hond op ringtraining te gaan?

honden page profiel S&F.S&F.

honden foto van S&F.

@Joeska; Het is anders wel opvallend dat deze onbekende persoon prima weet hoe HP in elkaar steekt en ook NADRUKKELIJK TYPT net zoals jij.

Ik ga verder niet zo beschuldigend doen maar het is niet zo heel gek dat het gedacht wordt ;-)

honden page profiel het Moderatorteamhet Moderatorteamgoedgekeurde fokker

honden foto van het Moderatorteam

1 account per IP tenzij er toestemming wordt gevraagd omdat men met meer personen uit een gezin op HP zit.
Wij kunnen niet zien wie er op jou computer zit. Deze regel geldt al erg lang.

honden page profiel Petra,  *Lily Jane*   & JipPetra, *Lily Jane* & Jipgoedgekeurde fokker

honden foto van Petra,  *Lily Jane*   & Jip

Nog even terugkomen op de volgende uitspraak uit het eerste bericht van TS.

Citaat van anoniem;
Het is algemeen bekend dat ieder die zonder testen en stamboom fokt van HP af gegooid word als ze een topic openen


Het is zeker niet zo dat mensen die fokken zonder testen en stamboom van HP worden afgegooid! Er geldt inderdaad een bepaald beleid ten aanzien van het schrijven over fokken.

Mensen worden niet van HP afgegooid als zij toch een foktopic openen. Als blijkt dat zij niet aan de regels van dit fokbeleid voldoen is het niet toegestaan om verhalen rondom de dekking, dracht, bevalling en nest te schrijven. Wel is het in beperkte mate mogelijk om dringende vragen te stellen en zal na beantwoording van deze dringende vragen het topic gesloten worden.

HP is een groot openbaar forum waar een ieder, met inachtneming van de regels, welkom is om te lezen en te schrijven.

honden page profiel MaartMaart

honden foto van Maart

ik ben niet aangesloten bij een rasvereniging, dat is in België ook niet zo gebruikelijk denk ik.
Ik ben wel lid van de Belgische Herders, maar dat is gewoon omdat dat op sportvlak verplicht is (wil ik toch meedoen aan kampioenschappen en kans maken op titels ;-) )

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious

honden foto van Goldendelerious

Een rasvereniging hoeft niet specifiek, maar wel een overkoepelend 'controlerend' orgaan. Als ik zie binnen mijn ras dat er veel en veel teveel doorfok is en het veelvuldig voorkomt dat teven en reuen nog onder het jaar worden gedekt, teven elk jaar worden volgestopt en met stambomen en ziektes wordt gerommeld, dan is het prettig dat er zo'n rasvereniging is om dit tegen te gaan. In hoeverre dat mogelijk is natuurlijk. Verder fok je gewoon niet met ongeteste ouders en kom je veel meer over foktechniek en gezondheidsaspecten van het betreffende ras te weten binnen de rasvereniging dan daar buiten. Dat wil niet zeggen dat het niet mogelijk is om niet aangesloten te zijn bij een RV, maar je maakt jezelf niet breed aan informatie, denk ik.

honden page profiel  Yara Yara goedgekeurde fokker

honden foto van  Yara

Goldendelicious, wat je schrijft klopt niet helemaal, een teef moet minstens 16 maand zijn als ze voor de eerste keer gedekt wordt. Regels van de Raad van Beheer, en als je aangesloten bent bij een rasclub moet de teef zelfs nog ouder zijn.
Een reu mag vanaf 9 maanden dekken.

honden page profiel Patricia Renzo Patricia Renzo

honden foto van Patricia Renzo

" Goldendelicious, wat je schrijft klopt niet helemaal, een teef moet minstens 16 maand zijn als ze voor de eerste keer gedekt wordt. Regels van de Raad van Beheer, en als je aangesloten bent bij een rasclub moet de teef zelfs nog ouder zijn.
Een reu mag vanaf 9 maanden dekken.
"

Ze bedoelde er mee te zeggen dat ze NIET ouder mag zijn als 6 jaar bij het eerste nestje, ik moest ook een paar keer lezen voordat ik het goed zag staan. ;-)
Maar ik zou zelf naar ringtrainingen gaan

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious

honden foto van Goldendelerious

" Goldendelicious, wat je schrijft klopt niet helemaal, een teef moet minstens 16 maand zijn als ze voor de eerste keer gedekt wordt. Regels van de Raad van Beheer, en als je aangesloten bent bij een rasclub moet de teef zelfs nog ouder zijn.
Een reu mag vanaf 9 maanden dekken.
"


Dat zijn de regels van de Raad van Beheer.......maar er gebeurt ook nog wel eens iets buiten de regels van de Raad van Beheer om. En daar heb je iets minder kans op als zo'n fokker wel aangesloten is bij een RV.
Dekreu mag dan overigens bij de meeste rassen pas dekken met 18 en een teef mag vaak pas gedekt worden met 20 maanden.

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious

honden foto van Goldendelerious

"
Ze bedoelde er mee te zeggen dat ze NIET ouder mag zijn als 6 jaar bij het eerste nestje, ik moest ook een paar keer lezen voordat ik het goed zag staan. ;-)
Maar ik zou zelf naar ringtrainingen gaan "


Je hebt zeker een brilletje nodig.....want ik heb dat niet geschreven. :-D

honden page profiel BakarddyBakarddy

honden foto van Bakarddy

Blijf het altijd een leuk onderwerp vinden als je bv in het gezelschap staat van fanatieke fokkers die al een jaartje of 300 fokken.
Dankzij velen van die fokkers hebben we nu in nederland zo'n vreselijk gezonde rashondenpopulatie.??
Of is het mischien de raad van beheer die voorop gaat in de gezondheid van de rashonden, het welzijn, de gezondheid.??

Nee, een fokker die de honden laat testen op de rasspecifieke gezondheidsklachten, en wil fokken met een "gezonde" hond die dan geen ZG haalt op een "modeshow" heeft mijn zegen.
(te veel stress voor de hond, staart staat verkeerd, oren te klein, mist een tandje, kleur van de vacht niet goed of nog meer van die onzin)

Moet hij mij wel uit kunnen leggen waarom die combi.

Maar stel dat hij een oude bijna uitgestorven (en bijna niet gebruikte) bloedlijn te pakken heeft gekregen in Europa, eigenaren hebben helemaal geen zin in die shows, maar willen de hond best laten onderzoeken voor een dekking.

Met de beste wil van de wereld kan ik mee geen enkele reden indenken om daar geen pup van te kopen.



honden page profiel GerardGerard

honden foto van Gerard

@ Mexx
Ik begrijp jouw rasvereniging als het gaat om hun gedragstest. Bij onze Afghanen echter wordt nu van je verwacht dat je hond ook moet kunnen coursen om te bewijzen dat er voldoende jachtinstinct in de hond zit. Dit is voor mij de reden om geen lid te zijn van de rasvereniging.
Ik weiger mijn honden te leren dat ze achter iets kleins aan mogen rennen. Voor een hond is het verschil tussen een stuk plastic op de coursingbaan en een konijn, kat, kleine hond, egel of wat dan ook heel erg klein. Het is klein, het beweegt = actie en aanvallen!
Ik heb twee katten in huis en dus heb ik allang gezien dat mijn honden wel een jachtinstinct hebben. Toch ga ik met mijn honden fokken omdat het goede rasvertegenwoordigers zijn. Moet ik mijn profiel op hondenpage verwijderen?
Mijn honden scoren geen ZG, G of M op shows. Wij komen thuis met uitmuntend en daar draait het voor ons om.

Daarnaast vind ik dat rasverenigingen een te grote invloed proberen te krijgen over fokkers. Ik ben het eens met testen van erfelijke aandoeningen en behaalde showresultaten of werkcertificaten maar een fokker moet de vrijheid krijgen om zijn eigen visie te ontwikkelen en voort te kunnen zetten.

honden page profiel MexxMexx

honden foto van Mexx

@ Gerard. Nee hoor, je bent welkom :-p
Gedrag en karakter is voor mij iets anders dan werkinstinct.
Ik vind het super dat sommige rassen nog echt geselecteerd worden op werkeigenschappen. Maar as pupeigenaren zitten toch minder te wachten op een hond met super werkeigenschapen. Zij hebben liever een lieve huishond.

Dus het is geweldig dat er nog mensen zijn die echt op werkeigenschappen fokken, maar ik kan er helemaal inkomen dat bv bij jou ras dat niet altijd handig is, zeker niet als je de pups als huishonden wilt verkopen.

honden page profiel CabasjaCabasjagoedgekeurde fokker

honden foto van Cabasja

"

Daarnaast vind ik dat rasverenigingen een te grote invloed proberen te krijgen over fokkers. Ik ben het eens met testen van erfelijke aandoeningen en behaalde showresultaten of werkcertificaten maar een fokker moet de vrijheid krijgen om zijn eigen visie te ontwikkelen en voort te kunnen zetten. "


Hier ben ik het wel mee eens.
Alleen schijnt het toch zo te zijn dat er veel fokkers alle ziektes aan hun laars lappen!!!
Ik denk ook zeker dat de keurmeester hier aan mee werken...zij laten niet altijd de beste hond winnen maar wel hun vriendjes....waardoor de klein/nieuwe fokkers weer wegblijven...en zich dus niet verder inzetten voor het ras....

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Fokken buiten rasvereniging om?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Jack Russel valt puppy's aan
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^