Raskeuze laten beïnvloeden door (on)gezondheid v/h ras?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Nikki & HeroNikki & Hero

honden foto van Nikki & Hero

Hallo,

(hopelijk staat dit onder de juiste categorie!)

Ik vroeg me af of wat jullie mening is over de kwestie:
Laat ik mijn raskeuze (deels) beïnvloeden door de (algemene) gezondheid van een ras?

Top 10 van de ongezondste rassen:
1. King Charles Spaniel
2. Franse Bulldog
3. Engelse Bulldog
4. Chihuahua
5. Basset Hound
6. Pekingees
7. Shar Pei
8. Berner Sennen
9. Duitse Herder
10. Teckel
(bron: http://www.meldpunt.tv/?waxtrapp=pobrwHsHnHUVeBHNR)

Veel forumleden hebben een ras uit bovenstaande lijst (of een ander ras dat redelijk wat problemen kent) en hebben hier toch bewust voor gekozen, hoe kijken jullie hier tegenaan? Zouden jullie opnieuw kiezen voor hetzelfde ras, ondanks alles?

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Raskeuze laten beïnvloeden door (on)gezondheid v/h ras?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Angela en DieselAngela en Diesel 3 doggies

honden foto van Angela en Diesel

ik heb er wel bewust voor gekozen, ondanks dat ik me goed geinformeerd had over eventuele kwalen. ik vond het karakter zwaarder wegen, dan de gezondheid.
maar ik heb wel goed opgelet, toen ik diesel uitkoos,op oa uiterlijke kenmerken zoals plooien en niet te zwaar gebouwd, uithoudingsvermogen ed.
hij heeft tot nu toe ook geen last van de typische eb kwalen, maar hij heeft vooral dieperliggende problemen met zijn huid, zijn spijsvertering en weerstand ed.
die we overgens met homeopathie goed kunnen bestrijden.

maar eerlijk is wel, het is een duur kostgangertje
:-D
hij heeft een geweldig karakter en ik had me geen leukere hond kunnen wensen, maar ik zal nooit meer voor een eb kiezen, totdat ze het ras gezonder kunnen krijgen.
daar zijn ze ook hard voor bezig btw, maar dat kost jaren

honden page profiel Christien&ChelseaChristien&Chelsea 3 doggies

honden foto van Christien&Chelsea

Ja zeker wel.. Ik heb namelijk eerst over een Duitse Herder of een Berner Sennen gedacht maar de hoofdreden dat ik afhaakte was omdat ze zo HD gevoelig zijn.. Me tante heeft een Berner Sennen, die is altijd ziek en heb ook last van z'n botten en heupen enzo.. Verder zijn ze langharig en dat vond ik vervelend, als ze dan een keer willen zwemmen blijven ze zo lang nat en als het regent buiten blijven ze binnen ook nog lang nat en dan op de bank weet je wel.. En ze zijn al wat logger en eerder moe enzo dan Staffords..

honden page profiel kaykay 3 doggies

honden foto van kay

Ik heb mijn raskeuze zeer zeker laten beinvloeden door gezondheid.

Duitse herders vind ik prachtige honden, maar de Glijbaanrug met natuurlijk het (Gevolg) HD.
Heeft voor mij zeker de knoop doen doorhakken om in ieder geval niet voor de duitser te gaan.
Gezondheid is voor mij toch wel iets heel belangrijks.

Naja, zijn vele herders en nu dus de keuze gemaakt voor de Hollandse Herder Korthaar. Relatief een zeer gezond ras met enkel sporadisch echt HD. Tuurlijk wel wat HD-B, maar niet in extreme mate bij het ras. Dus deels hieruit is ook mijn keuze wel gekomen.

In de toekomst wil ik een Tervuerense Herder (erbij), een relatief gezond ras gelukkig!.

Anoniem (Gast)

sommige rassen koop ik vanwege egzondheid zeker niet.

Te grote uitpuilende ogen, te korte neuzen, te veel plooien of erge rug, gewrichtsklachten zijn alelmaal redenen waarom men fel zou moeten optreden hiertegen. het agat neit meer om het ras, maar om het egoïsme van de mens.

De king charles spaniel met die te kleine schedel... zou verboden moeten worden. niet vanweeg het ras, maar om hen zoveel lijden et besparen. Wie wil er nou een hond dat lijdt? het probleem is dat ze het niet kunnen zeggen en wij doodleuk een hond in huis hebben, ach wat is hij toch lekker rustig, maar amper kan doen wat hij wil doen. Dus lijdt!

honden page profiel ukkieukkie 3 doggies

honden foto van ukkie

Ik zou niet al te veel vertrouwen in dat lijstje hebben.
Het is een CAVALIER king Charles Spaniel. Een King Charles Spaniel is een ander ras!

Ik ben opgegroeid met de Cavalier. En vind dat het overdreven wordt. Ze waren helemaal niet lekker rustig/ziek zoals Gast omschrijft.

Toch hebben wij 3,5 jaar geleden besloten om niet weer voor een Cavalier te gaan. Inderdaad vanwege de gezondheid.
De Cavalier was toen op het hoogtepunt van zijn populariteit. De rasvereniging schoot (en schiet) enorm tekort.
Er waren fokkers aangesloten bij de rasvereniging die in de tuin kennels vol honden hadden. En de pup met een prijs eronder op hun website hadden. Je vond niet over testen en er was iemand die het lef had 1200 euro voor een nagenoeg ongeteste Ruby pup met heel veel wit, te vragen. Ik zag dat soort dingen een aantal keer en was er toen wel klaar mee.
Nu heb je gelukkig de Cavalier Gilde. Daar zou ik wel een hondje durven te kopen. Maar ik denk dat ik voorlopig lekker bij de Markiesjes blijf.
Gezondheid vind ik belangrijker dan karakter. Omdat ik niet wil dat een geweldig hondje moet lijden.

honden page profiel IndyIndy 3 doggies

honden foto van Indy

Absoluut, op de Chihuahua en de Teckel na zou ik geen enkele van die honden nemen.
Vind het trouwens ook helemaal geen probleem als de CAVALIER King Charles niet meer gefokt mag worden hier. O-)
Op naar gezonde honden!

@ Angela & Diesel

Kijk en dat vind ik weer een beetje egoïstisch. Gezondheid gaat bij mij ALTIJD voor. Er zijn zat andere honden met een geweldig karakter die vast aan jou eisen voldoen, vind ik dus eigenlijk ook geen excuus.

Ze zouden verdorie wat aan de ongezonde rassen moeten doen, maar nee. Uiterlijk is belangrijker hé, fokkers? (No offence, is in bijna alle gevallen gewoon het geval.) :'(

honden page profiel MaritMaritgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Marit

Wij kozen een markiesje ipv een cavalier. En nu mini/toy ausjes ipv het markiesje. Inderdaad, vanwege gezondheid van het ras.

honden page profiel D&GD&G 3 doggies

honden foto van D&G

Ik denk dat elke rashond wel een probleem (kan) hebben, alleen dat het niet zo algemeen bekend is.
Dus zou ik me aantrekken tot dat lijstje, ik denk het niet. Het is beter om te kijken waar de beste fokkers zitten die de minste (geen) problemen hebben met het ras waar ze mee fokken. En mocht een ras soort veel problemen geven, dan gewoon ermee stoppen, hoe jammer dat ook is.

honden page profiel oukjeoukjespeciaal aangestelde fokker 3 doggies

honden foto van oukje

De teckel is weleen goed gezond ras! Die past dus niet in dit lijstje.

honden page profiel MeenteMeente 3 doggies

honden foto van Meente

De slechte gezondheid van de meeste rassen is een van de redenen dat ik voor een asielhond ben gegaan.

Daarbij weet je ook niet dat ze gezond zijn, maar dan is er in ieder geval geen ziek hondje op de wereld gezet, omdat ik zo graag dat type wilde.

Ik heb er wel naar gekeken, maar zelfs bij de goede fokkers zie ik grote problemen.
Ik zeg niet dat ze geen goede bedoelingen hebben, maar zelfs dan is het dweilen met de kraan open.

honden page profiel BinkBink 3 doggies

honden foto van Bink

" De teckel is weleen goed gezond ras! Die past dus niet in dit lijstje. "


Teckels hebben toch snel een hernia en andere rugproblemen door de lange rug?

honden page profiel ........goedgekeurde fokker 3 doggies

Wat mij opvalt aan dit soort topics, is dat het vaak geopend en onderbouwd wordt door mensen met een bepaald type hond. ;-) Vaak baasjes van herders, borders, labradors, etc.

Nu zijn er een aantal tv programma's geweest die info hebben verspreid die deels op waarheid berust is. Deels... wat de meeste rassen kennen problemen.

Waarom staat een Newfoundlander, Golden Retriever of Border Collie niet op je lijstje? Ik heb een zo gehekelde 'platsnuit', maar de gemiddelde leeftijd ligt toch echt (veel) hoger dan deze drie rassen. Begrijp me niet verkeerd, ik schrijf niet dat deze rassen ongezond zijn! ;-) Ik kom regelmatig mensen tegen die medelijdend naar mijn honden kijken. 'Zijn ze niet benauwd'? Dan vertel ik maar niet dat ik ook met temperaturen boven de 20 graden rustig 3 uur met ze loop... en ze nog even hyper zijn na de wandeling ;-)

Honden met een slechte gezondheid (zowel fysiek als mentaal) kom je bij alle rassen tegen. Koop je een hond bij een goede fokker, heb je je verdiept in de bloedlijnen, dan zijn er maar weinig rassen waar ik vanaf zou zien.

honden page profiel ........goedgekeurde fokker 3 doggies

Feit blijft dat Teckels zo ongeveer de hoogste levensverwachting hebben ;-) En teckeltjes kunnen eindeloos wandelen. Maar wel teckels die bij een goede fokker vandaan komen die juist honden selecteert op een sterke rug...

honden page profiel D&GD&G 3 doggies

honden foto van D&G

" Wat mij opvalt aan dit soort topics, is dat het vaak geopend en onderbouwd wordt door mensen met een bepaald type hond. ;-) Vaak baasjes van herders, borders, labradors, etc.

Nu zijn er een aantal tv programma's geweest die info hebben verspreid die deels op waarheid berust is. Deels... wat de meeste rassen kennen problemen.

Waarom staat een Newfoundlander, Golden Retriever of Border Collie niet op je lijstje? Ik heb een zo gehekelde 'platsnuit', maar de gemiddelde leeftijd ligt toch echt (veel) hoger dan deze drie rassen. Begrijp me niet verkeerd, ik schrijf niet dat deze rassen ongezond zijn! ;-) Ik kom regelmatig mensen tegen die medelijdend naar mijn honden kijken. 'Zijn ze niet benauwd'? Dan vertel ik maar niet dat ik ook met temperaturen boven de 20 graden rustig 3 uur met ze loop... en ze nog even hyper zijn na de wandeling ;-)

Honden met een slechte gezondheid (zowel fysiek als mentaal) kom je bij alle rassen tegen. Koop je een hond bij een goede fokker, heb je je verdiept in de bloedlijnen, dan zijn er maar weinig rassen waar ik vanaf zou zien. "



Helemaal mee eens, elke ras kan een ras probleem hebben.

honden page profiel IndyIndy 3 doggies

honden foto van Indy

" Wat mij opvalt aan dit soort topics, is dat het vaak geopend en onderbouwd wordt door mensen met een bepaald type hond. ;-) Vaak baasjes van herders, borders, labradors, etc.

Nu zijn er een aantal tv programma's geweest die info hebben verspreid die deels op waarheid berust is. Deels... wat de meeste rassen kennen problemen.

Waarom staat een Newfoundlander, Golden Retriever of Border Collie niet op je lijstje? Ik heb een zo gehekelde 'platsnuit', maar de gemiddelde leeftijd ligt toch echt (veel) hoger dan deze drie rassen. Begrijp me niet verkeerd, ik schrijf niet dat deze rassen ongezond zijn! ;-) Ik kom regelmatig mensen tegen die medelijdend naar mijn honden kijken. 'Zijn ze niet benauwd'? Dan vertel ik maar niet dat ik ook met temperaturen boven de 20 graden rustig 3 uur met ze loop... en ze nog even hyper zijn na de wandeling ;-)

Honden met een slechte gezondheid (zowel fysiek als mentaal) kom je bij alle rassen tegen. Koop je een hond bij een goede fokker, heb je je verdiept in de bloedlijnen, dan zijn er maar weinig rassen waar ik vanaf zou zien. "


Ja maar die leeftijd ligt niet (alleen) aan gezondheid. Grote honden hebben altijd een lagere maximum leeftijd omdat ze zo groot zijn. Dus dat jou honden een hogere leeftijd bereiken is normaal, niet echt een geldig argument. ;-)
Dat over dat Herder mensen zich hier het meest mee eens zijn snap niet waar je dat vandaan haalt. 9 van de 10 DH eigenaren die ik ooit spreek weigert resoluut toe te geven dat het ras hartstikke ongezond is!
Ach welnee, die rug is een zege, vooral bij pakwerk. Me hoela. O-)

Praktisch alle rassen hebben wel iets om ze op af te schrijven, maar die in de lijst spannen de kroon, vooral omdat er geen hol aan gedaan word. Word er wel wat aan gedaan dan is dat minimaal.

honden page profiel BinkBink 3 doggies

honden foto van Bink

Wat mij wel opvalt is dat de grote rassen tegenwoordig niet oud worden, iedereen zegt dat het komt omdat ze groot zijn. Maar waarom werden ze vroeger wel oud(er)? Zijn ze nu te ver doorgefokt?

honden page profiel Miora,pebbles en quizMiora,pebbles en quiz 3 doggies

honden foto van Miora,pebbles en quiz

de franse bull wordt net hoe langer hoe beter gefokt.
terwijl ze vroeger met moeite de 8 halen, worden ze nu gemakkelijk 11


en nee, ik heb dus niet naar de gezondheid gekeken. wel naar karakter en of ik eventuele klachten kan betalen.

honden page profiel WendyWendy 3 doggies

honden foto van Wendy

Wij hebben twee Berners gehad, die slechts 4 jaar geworden zijn :'(
Ondanks het feit dat ik het superhonden vind, met een geweldig, maar dan ook écht geweldig karakter, hebben we deze keer bewust niet voor een Berner gekozen...
Dus ja, wij hebben de lage levensverwachting wel laten meespelen...

honden page profiel ........goedgekeurde fokker 3 doggies

@Joeska & Indy Haha... raar argument dat de leeftijd niet verbonden is met de gezondheid. :-) :-) :-) Ik ben het er mee eens dat een hondje dat krakkemikkig 17 jaar wordt, niet echt gezond is. Maar sorry... een hond die 'gezond' maar 10 jaar wordt, vind ik ook niet gezond. Overigens heb ik niet geschreven dat alle herder eigenaren dit schrijven hè ;-) Maar je kan er andere topics op na lezen dat baasjes van bepaalde type honden altijd tegenover baasjes van het andere type honden komen te staan. Absoluut niet bedoeld als aanval of om te plagen hoor... ;-)

@Bink: Een ras wat ook veel gezondheidsproblemen kent is de Boxer. Mijn ouders hadden vroeger boxers die rustig 14 jaar werden. Tegenwoordig mag je al in je handjes knijpen als een boxer 8 wordt. Dus Bink, daar zit zeker een kern van waarheid in.

honden page profiel Rox & FarahRox & Farah 3 doggies

honden foto van Rox & Farah

Ik heb mazzel met mijn belg(die mijn moeder destijds heeft uitgezocht), die in het algemeen minder problemen hebben met HD e.d. Als volgende hond ben ik nu ook al aan het kijken voor een volgende Groenendaeler. Maar als mijn moeder destijds had gekozen voor een DH die ook op ons "verlanglijstje" stond, was ik waarschijnlijk nu wel voor een ander ras gegaan, of voor bepaalde werklijnen, in ieder geval zo ver mogelijk van de kynologen wegblijvend.

Verder denk ik dat dit voor elk ras geldt: Haal hem bij een verantwoorde fokker, dat zal in het begin meer kosten maar op de lange termijn voor veel minder problemen zorgen, in principe. En verdiep je van tevoren in de lijnen waar je een pup van krijgt.

honden page profiel Rox & FarahRox & Farah 3 doggies

honden foto van Rox & Farah

Mijn mening is dus ja: De gezondheid weegt dus zwaarder als karakter, had ik met Dev veel problemen gehad dan was ik naar een ander ras gaan kijken, er zijn er meer die mij super lijken.

honden page profiel SanneSanne 3 doggies

honden foto van Sanne

Wij hebben hiervoor een Engelse Bulldog gehad waardoor ik ook best wel veel contacten in de bullenwereld heb op gedaan en eerlijk is eerlijk.......er zijn maar heel weinig mensen met een compleet gezonde bulldog. Het is sowieso een ras met beperkingen aangezien ze met warm weer simpelweg niet zo veel kunnen.
Onze bullendame is maar 4.5 jaar geworden en in die eerste 4.5 jaar heeft ze van alles gemankeerd dus voor ons was het nu een hele bewuste keuze om niet meer voor de engelse bulldog te gaan.

honden page profiel BinkBink 3 doggies

honden foto van Bink

Ik bedoelde ermee te zeggen dat de honden van mijn opa en oma vroeger gemakkelijk 15/16 jaar werden, zonder dat ze veel ouderdomspijn hadden of erg ongezond waren. Het enige wat ze dan hadden waren doofheid, slechtziend en stijf. Dit waren allemaal herdershonden. De Bouvier (Beer) van mijn vader (praat ik over 40 jaar geleden) is 20 geworden, deze moest worden ingeslapen tegelijk met zijn vader (Astor), dat was een zwerfhond en niemand wist hoe oud die was. Dat bedoel ik met dat grote honden vroeger wel oud werden, daarom vindt ik het zo raar dat tegenwoordig voor veel grote honden 9 jaar al oud is..

honden page profiel MexxMexx 3 doggies

honden foto van Mexx

Wij wisten van het bestaan van HD en ED bij de witte herder af maar aangezien wij voor een goede fokker ging die test zag ik geen probleem.
Zoals bij zoveel rassen; Het ras is zo ongezond als de fokkers die ze fokken.

Mijn keuze voor de chi is oa vanwege hun slechte gezondheid.
Ik wil fokken met de volgende hond, zocht een klein ras dat qua karakter bij mij paste en aan de chi is zoveel te verbeteren. Dus kies ik voor dat ras, om mee te helpen het ras te verbeteren.

honden page profiel Jacqueline, Jackie en JoyJacqueline, Jackie en Joy 3 doggies

honden foto van Jacqueline, Jackie en Joy

Ik heb allereerst naar het uiterlijk gekeken van de hond en heb een lijstje gemaakt met honden welke ik graag zou willen qua uiterlijk.
Ben me toen gaan inlezen over het karakter ed.
Hierop heb ik mijn besluit gemaakt.
Bij Jackie was het zo dat ik haar zag, verliefd was op haar koppie en meteen ben gaan lezen hoe of wat.
Daar ik niet gedacht had ooit een klein hondje aan te schaffen stond iedereen versteld van mijn keuze.
Echter ben ik voor de volle 100% voor beide van mijn honden gegaan en heb me goed ingelezen voor de koop.

De honden die in de top 10 staan vind ik meerdere rassen leuk maar er is er zijn er maar een paar die ik niet zou kopen en dat is bijv de King Charles Spaniel en cavalier.

honden page profiel Nikki & HeroNikki & Hero

honden foto van Nikki & Hero

" Ik heb mazzel met mijn belg(die mijn moeder destijds heeft uitgezocht), die in het algemeen minder problemen hebben met HD e.d. Als volgende hond ben ik nu ook al aan het kijken voor een volgende Groenendaeler. Maar als mijn moeder destijds had gekozen voor een DH die ook op ons "verlanglijstje" stond, was ik waarschijnlijk nu wel voor een ander ras gegaan, of voor bepaalde werklijnen, in ieder geval zo ver mogelijk van de kynologen wegblijvend.

Verder denk ik dat dit voor elk ras geldt: Haal hem bij een verantwoorde fokker, dat zal in het begin meer kosten maar op de lange termijn voor veel minder problemen zorgen, in principe. En verdiep je van tevoren in de lijnen waar je een pup van krijgt. "


Er zitten toch ook zeer veel gevallen van epilepsie bij de Belgen?

honden page profiel D&BD&B 3 doggies

honden foto van D&B

We hebben zeker gekeken naar gezondheid van het ras.
Ik wilde een Cavaliertje, maar toch maar niet gedaan.
Bij de Yorkie komt bv cm of pl ook wel voor, maar daar was een
goede fokker die test beter te vinden. ;-)

Dat lijkt mij het belangrijkste.

honden page profiel IndyIndy 3 doggies

honden foto van Indy

" @Joeska & Indy Haha... raar argument dat de leeftijd niet verbonden is met de gezondheid. :-) :-) :-) Ik ben het er mee eens dat een hondje dat krakkemikkig 17 jaar wordt, niet echt gezond is. Maar sorry... een hond die 'gezond' maar 10 jaar wordt, vind ik ook niet gezond. Overigens heb ik niet geschreven dat alle herder eigenaren dit schrijven hè ;-) Maar je kan er andere topics op na lezen dat baasjes van bepaalde type honden altijd tegenover baasjes van het andere type honden komen te staan. Absoluut niet bedoeld als aanval of om te plagen hoor... ;-)

@Bink: Een ras wat ook veel gezondheidsproblemen kent is de Boxer. Mijn ouders hadden vroeger boxers die rustig 14 jaar werden. Tegenwoordig mag je al in je handjes knijpen als een boxer 8 wordt. Dus Bink, daar zit zeker een kern van waarheid in. "


Beter lezen. ;-) Er staat iets anders.

honden page profiel indy en femkeindy en femke 3 doggies

honden foto van indy en femke

mocht er bij ons nog een hond komen ooit, dan word het geen cavalier meer.
Het is pas sinds kort dat alle info over de ongezonde rassen naar buiten komt.
2,5 jaar geleden was daar nog niet zo veel over te vinden als nu.
Ik houd van de cavalier. Het is een prachtig leuk mooi gezellig ras.
Alle cavaliertjes die ik ken zijn even lief..
Gelukkig zijn de meeste die ik ken ook gezond.
Ik zou er ook niet meer aan beginnen. zou het niet meer aandurven.
Als ik alleen al kijk wat ik met indy al mee heb gemaakt..

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Raskeuze laten beïnvloeden door (on)gezondheid v/h ras?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 1 van 4 12 3 4
Volgende forumvraag: Ik wil met een chihuahua showen
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^