Toenemende hoeveelheid voeding nodig?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP)

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

Ongeveer anderhalf jaar terug ging Dobby over van zijn vorige baas/ asiel naar mij. Van AH/ Royal Canin brokken over op Smuldier. Een pakje per dag was genoeg. 400 gram dus. Hij was toen 1-1 jaar en 3 maanden. Vreemd, want in zo'n periode nog volop in ontwikkeling.

Die winter, van 2009-2010, had hij 600 gram per dag nodig.

Sindsdien, heeft hij niet genoeg aan 400 gram per dag, en het lijkt wel of hij steeds meer nodig heeft.

Zijn Taste of the Wild brokken die hij tot voor kort nog een paar keer per week kreeg, gaven aan dat hij 333 gram brokken nodig had. Daar had hij niet genoeg aan. Een half jaar geleden had hij wel genoeg aan 333 gram.

Nu krijgt hij alleen Lotgering, 500 gram per dag. Ik zag hem vorige week het water uit komen op het strand, en het leek wel of ik een windhond had, zo iel. Begrijp me niet verkeerd, windhonden zijn prachtig, maar Dobby zou wat forser mogen zijn.

Dus we zijn gegaan van:
400 gram Smuldier genoeg in zomer 2009
600 gram Smuldier genoeg in (strenge) winter 2009-2010
500 gram kvv in zomer 2010
;-)33 gram Taste of the Wild genoeg in 2010
500 gram kvv + extra's niet genoeg in winter 2010-2011
333 gram Taste of the Wild niet genoeg in 2011
500 gram Lotgering niet genoeg in zomer 2011

Je zou toch verwachten dat een hond die uit de groei is (Dobby word over een paar maanden 3) mínder gaat eten?

We zijn ook niet meer gaan wandelen, vergeleken met Augustus-November vorig jaar juist minder gaan wandelen. We trainen niet meer dan we deden, ons activiteiten niveau is normaal. Ja, okee, 3 uur strand was meer dan normaal, maar van een keer strand gaat niet héél je voedingsbehoefte ervoor en erna aan gort. ;-)

Is dit normaal, dat er zoveel verschillen zijn tussen voedingsbehoefte?

Als dit zo blijft ga ik naar de dierenarts om op schildklier te prikken, maar ik wou eerst even weten of dit een niet medische oorzaak kan hebben.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Toenemende hoeveelheid voeding nodig?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel KitaKita 3 doggies

honden foto van Kita

Het kan zijn dat hij meer voedingsbehoefte heeft, maar vergeet niet dat een fabrikant ook zijn ingredienten kan hebben aangepast, als ze niet steeds hetzelfde gebruiken kan het zijn dat de voedingswaarde lager is, misschien meer long gebruikt in hun product hier zit weinig voedingswaarde in. Als het spiervlees dus minder is dan heeft je hond er meer van nodig. De merken die je noemt ben ik niet kapot van smuldier is een leuk merk voor weinig, maar iedereen begrijpt dat daar nooit kwalitatief goed spiervlees kan zitten. Ook lotgering is absoluut niet stabiel met zijn ingredienten. Dus daar kan het ook aan liggen.
MIsschien een andere KVV gebruiken, als deze duurder is maar je hebt minder nodig maakt het voor je portomonee niet uit.

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP)

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

Andere kvv is hier niet echt te verkrijgen. Ja, Duck, maar da's ook niet denderend, en door kip allergie vallen ook veel kvv's af. Ik heb ook geen auto om wat verder te zoeken, en dierenspeciaalzaken zijn dun gezaaid. Sommige zaken boycot ik ook omdat ze pups verkopen.

Richard Vers had ik eerst, maar die heeft weinig smaken, ook al omdat door de kip allergie veel afvalt.

De brok echter zou wel redelijk stabiel moeten zijn, en daar had hij ook steeds meer van nodig.

honden page profiel HannaHanna 3 doggies

honden foto van Hanna

Hoe merk je dat hij meer nodig heeft?

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious 3 doggies

honden foto van Goldendelerious

Hoeveel weegt jouw hond? Ik vind de hoeveelheden die je voert niet bepaald 'veel' voor een jonge (intacte?) Golden.

Ik stel de voeding van mijn honden zelf samen, dus ze hebben voordeel van alle verzadiging en variatie die maar mogelijk is, doordat ze voldoende vleesbotten, hompen vlees/orgaan van verschillende diersoorten en prooidieren eten, die goed de maag vullen. Mijn honden voer ik met de seizoenen mee en op het oog. Vanaf de lente tot eind zomer krijgen ze gemiddeld 1,5% van hun totaalgewicht per week (voer ik dit op, dan worden ze veel te dik), vanaf de herfst tot aan de winter voer ik dat op en met de laatste strenge winter zat 1 hond zelfs een paar weken op 3,5% per week en de ander op 2,5%.

De voedingsbehoefte van een hond is per individu anders. Ik vind het dan ook bijzonder knap dat mensen een dier het hele jaar door op een constant percentage weten te houden.
Als je een gemalen voeding voert, zou je er goed aan doen om af te wisselen met diverse diersoorten van een goede kwaliteit. Is het een optie voor je om wat makkelijke zelf samengestelde voeding bij te voeren? Bijv. vuile lams-/geitenpens, vette vis, eendkarkas. Bij dit brokkenmerk zou ik me afvragen of het wel OK is om zoveel voeding nodig te hebben...maar afgaande op een omrekening naar een gezonde jong volwassen golden, kom je al snel in de buurt van 750 gram en persoonlijk vind ik dat niet veel.

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP)

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

Ik merk dat hij meer nodig heeft omdat het steeds meer voer kost om hem op ongeveer hetzelfde gewicht te houden. Dit schat ik in door te voelen en te kijken. Hij is nu een beetje (heel erg) iel. Er zit veel vacht aan, dus het lijkt heel wat, maar het leek net een whippetje toen die vacht nat aan zijn lijf plakte.

Dat het per individu anders is snap ik ook, maar ik snap niet dat een hond van 1 jaar en 3 maanden minder voeding nodig heeft dan een hond van bijna 3 jaar.

Hoe kan het zo zijn dat een hond bij 1 jaar en 3 maanden 400 gram nodig heeft, en nu hard richting de 600 gram. En dan hebben we het niet eens over winter, maar over zomer-herfst en nu een warme lente.

Overigens, wat ik vroeger wel gemerkt heeft is dat als hij los mag lopen ik er zo 100 gram bij kan doen. Echter, hij kan niet loslopen (ja we trainen ervoor), maar waar komt die 100+ gram extra die ik moet voeren dan vandaan?

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

als je twijfelt of je hond gezond is doe dan eens een algehele check bij je dierenarts.

je besteld ook bij lotgering ? neem de lamspensen eens, of de lams alleen, dan heeft je hond minder nodig qwa hoeveelheid van dit vlees. maar eigenlijk maakt het toch niet ? voelen aan je hond, te mager, geef wat extraas.

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious 3 doggies

honden foto van Goldendelerious

Op het moment dat zo'n hond zeiknat het water uit komt, dan pas zie je echt hoe hij 'er uit ziet'. Ik herken dat wel.
Gewoon meer voeren, hoor. Een richtlijn bij vers voeren is 2% van het volwassen gewicht. Pas als je over de 4% van zijn gewicht en voor zijn leeftijd moet geven, zou ik me een beetje zorgen gaan maken. Er is geen 1 richtlijn op een etiket die kan stellen dat elk ras, laat staan elk individu hetzelfde aan grammen nodig heeft. Dan heb ik het maar niet over de inhoud van de diverse gemalen voedingen. Geen enkel compleet voer of dat nu met of zonder premix is, is geschikt voor elk type hond. En zolang je niet weet wat je voert..... Als je zorgt dat de voeding die je geeft goed in balans is en van hoge kwaliteit, dan zou je in theorie minder hoeven te voeren. Als mijn honden over een week gezien dagelijks meer actief zijn, moet ik meer voeren. Heel simpel.
Maar....en dan praat ik nu uit ervaring en moet je niet persoonlijk opvatten, hoor. Je kan er eens over nadenken of je vindt of dat een mogelijkheid is. Ik loop vaak op met stresserige golden retrievers, die dagelijks weinig loskomen, terwijl wij er eigenlijk echt prima mogelijkheden voor hebben. Die honden lopen anders, vaak overprikkeld omdat ze alles binnen de resterende minuut bekeken en besnuffeld willen hebben. Zoals ik met mijn 2 honden aangelijnd loop, zie ik dat bij de eigenaren die ik bedoel eigenlijk nooit. De ontspannenheid die mijn honden tijdens het aangelijnd lopen hebben, zal er ook aan bijdragen dat ze op dat moment geen overtollige energie verspillen. Als je hond nog volop in zijn hormonen zit (wat denk je van al die loopse teven o het moment), dan kan dat ook zorgen voor meer verbranding......maar vaak zie je dan ook dat ze juist geen eetlust hebben, dus is het logisch dat ze afvallen.

Als je bang bent dat dit een medische oorzaak kan hebben (want je moet niets uitsluiten natuurlijk), zou je bloedonderzoek kunnen laten doen en dan zeker laten onderzoeken op het gehele panel schildklier.
Maar ik denk dat je eerst eens de voeding aan zou moeten passen. Verbetert dit niet binnen een aantal weten, dan pas verder kijken.

" Ik merk dat hij meer nodig heeft omdat het steeds meer voer kost om hem op ongeveer hetzelfde gewicht te houden. Dit schat ik in door te voelen en te kijken. Hij is nu een beetje (heel erg) iel. Er zit veel vacht aan, dus het lijkt heel wat, maar het leek net een whippetje toen die vacht nat aan zijn lijf plakte.

Dat het per individu anders is snap ik ook, maar ik snap niet dat een hond van 1 jaar en 3 maanden minder voeding nodig heeft dan een hond van bijna 3 jaar.

Hoe kan het zo zijn dat een hond bij 1 jaar en 3 maanden 400 gram nodig heeft, en nu hard richting de 600 gram. En dan hebben we het niet eens over winter, maar over zomer-herfst en nu een warme lente.

Overigens, wat ik vroeger wel gemerkt heeft is dat als hij los mag lopen ik er zo 100 gram bij kan doen. Echter, hij kan niet loslopen (ja we trainen ervoor), maar waar komt die 100+ gram extra die ik moet voeren dan vandaan? "

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP)

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

Ik zal zeker toegeven dat Dobby geen rustige hond is, maar toen ik hem net had was dat 20x erger, en had hij minder nodig.

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious 3 doggies

honden foto van Goldendelerious

Je kan ook eens ontlastingonderzoek laten verrichten op zowel alle voorkomende parasieten, waaronder giardia.

honden page profiel MexxMexx 3 doggies

honden foto van Mexx

@ Kita, ik heb juist een andere ervaring.
Mexx krijgt 5 dagen NRV en 2 dagen kvv. Soms 3 dagen NRV en 4 dagen kvv.
Eerst kreeg hij 750 NRV en 750 HB.
Toen we overgingen van HB naar lotgering hadden we maar 500 nodig, Mexx begon ronder te worden en de NRV werd niet veranderd qua soorten.
Nu zijn we over op Darf (en lupa) kvv + NRV en nu heeft hij weer meer nodig. De ene KVV dag 500, de andere 750. Anders valt hij af.

@Wilma, ik zou hem even laten nakijken.
Mexx ga ik ook laten nakijken voor de zekerheid.
Bij ons lijkt het het gevolg van andere voeding dat hij meer nodig heeft. Maar ik wil andere dingen gewoon uitsluiten.

honden page profiel KitaKita 3 doggies

honden foto van Kita

Mexx dat is ook mogelijk, als er meer vetten in zitten dan wordt hij uiteraard wat dikker en heeft hij minder nodig.
Nu is ieder hond anders net als wij mens.
Ik kan namelijk maar heel weinig brood eten anders kom ik aan, terwijl een ander een heel brood weg eet en er gebeurt niks.

honden page profiel Angela en DieselAngela en Diesel

honden foto van Angela en Diesel

maar wat weegt dobby dan?

want het lijkt me dat een golden retriever zwaarder en actiever is dan mijn bulletje van 25 kg.
diesel eet per dag 500 gram carnibest, ong 50 -100 brokjes ( hangt ervan af hoeveel honger hij heeft) en 2 boterhammen met smeerworst en er zit geen grammetje vet op.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Toenemende hoeveelheid voeding nodig?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Van alles wat
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^