Wat maakt de prijs voor een pup!?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel MaritMaritgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Marit

Bij de border collie kijk ik naar combi's van 1-3 % over 11 generaties. De percentages van de markiesjes, daar kan ik nog steeds niet aan wennen..

En ja, hoe hoger de inteelt, hoe dichter de genen bij elkaar liggen, hoe groter de kans dat een fout gen 'dubbel' in 1 hondje komt. En je dus een hondje met een afwijking krijgt.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Wat maakt de prijs voor een pup!?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Bulls IBulls I 3 doggies

honden foto van Bulls I

Er zijn natuurlijk superveel kosten! Als je het even heel plat bekijkt:

Aanschaf moederhond
Lopen van shows om de juiste titel te behalen
Tests
Dekreu (die ook weer die shows heeft gelopen en tests heeft ondergaan)
Echo
Bevalling
Werpkist
Voeding (ook extra voor mams)
Inentingen
Ontwormen
Dierenartskosten
Chippen
tests pups
Stambomen
En als je manuren zou meerekenen zijn ze helemaal niet meer te betalen... maar laten we eerlijk zijn, stamboompups zijn soms ook niet meer te betalen ;-)

Ik vind dat als je echt hart hebt voor je pups, en je doet alles naar eer en geweten. Dan mag je er in mijn ogen best aan verdienen. Je moet niet vergeten dat goede fokkers veel opofferen. Niet alleen voor de pups maar ook voor ons. De eerste tijd is er non stop iemand bij de pups. Ook snachts. Wij mochten elke week komen kijken, maar met 7 pups zit dus ieder weekend vol gepland. Ik vind dat daar best wat tegenover mag staan!! Als geld verdienen maar niet de reden is dat je fokt...



honden page profiel MexxMexx 3 doggies

honden foto van Mexx

" Mexx,

Ik vind dat zo onduidelijk lezen zon BRS lijkt meer een reken boek.
Droge taal he, Daarom vraag ik het liever hier.
Aan jullie,

Erg interresant allemaal, Maar wat bedoel je als honden veel familie van elkaar zijn. Neven nichten?
Mag er ook gefokt worden met familieleden,
Ik hoorde laatst iemand iets in de trand zeggen of schrijven dat je eenmaal met een broer en zus mag fokken, weet bij god niet meer waar hoor, maar dat lijkt me zeer ongezond,

En wat is bepalend of een reu bij een teef past en anders om? "


Haha als je eenmaal de termen kent leest het makkelijker.
Maar je snapt mijn stukje wel? Met de maanden?

Er zijn idd regels mbt het fokken van honden die redelijk aan elkaar gerelateerd zijn.
Soms zie je nog wel eens voorkomen dat er een hond op de stamboom van de teef ook op die van de reu voorkomt. (je kan tot en met de overgrootouders op de stamboom zien)
Ik ben niet voor inteelt.
Lijnteelt is fokken met dieren die dus niet onder inteelt vallen, maar wel enkele of 1 voorouder op de stamboom hetzelfde is. (zo ongeveer)
Als een fokker weet waar hij mee bezig is en er veel bekend is over die lijnen dan is dat niet per definitie fout. Soms krijg je daaruit juist gezondere en sterkere honden.

Wat bepalend is of ze bij elkaar passen?
Verschillende punten.
Shows zijn erg belangrijk hiervoor.
Een fokker kan vaak zelf wel zijn hond beoordelen op sterke en zwakke punten, maar een objectieve mening van een buitenstaander kan soms wel helpen. Zeker als beginnende fokker.
Op een show hoor je de sterke en zwakke punten van je hond. Mexx bv heeft wat zwakke polsen, dat geeft een soort platvoetjes (niet extreem, maar hij staat platter dan sommige andere witjes). Stel hij was een teefje en ik wilde fokken, dan zou ik dus een reu zoeken die iig wel mooie sterke polsen/poten heeft.

Als je teef een wat minder vacht heeft, bv slag bij een ras waar het niet mag, bv iets teveel wit of juist te weinig etc.. Dan kies je een reu die precies het tegenovergestelde heeft.

Daarnaast let je ook op karakter natuurlijk.
Als je teef iets terughoudend is (niet angstig, dan moet je niet fokken), dan zoek je een reu die juist erg stabiel is.
Heb je een teef die heel druk is dan kies je een reu die erg rustig is.

Qua gezondheid hetzelfde.
Je mag bij herders fokken met HD-B. Nu is HD niet geheel erfelijk, maar wel deels. dus is het wel handiger om een HD-A hond erbij te zetten ipv nog een HD-B hond. Zeker als er in de reu zijn lijn (familie) nog meer HD-B honden zitten.
Bij MDR1 heb je 3 uitslagen>> Vrij/Vrij (Vrij), Vrij/Niet vrij (Drager), Niet vrij/Niet vrij (Lijder).
Met Vrij en Dragers mag gefokt worden.
Liefst zet je natuurlijk alleen Vrije honden in, maar dan kan je erg veel honden uit sluiten en blijven er bv te weinig honden over om mee te fokken (te weinig diversiteit).
Als je een Drager teef hebt kies je altijd een Vrije reu. Dan kunnen er alleen Vrije en Drager honden ontstaan.

honden page profiel corinacorina

honden foto van corina

Heel duidelijk, perfecte voorlichting! Duim omhoog!

Is het dan wel eens zo dat een reu niet wil dekken of een teef niet wil ontvangen omdat ze zelf gebreken merken of niet met elkaar overweg kunnen?
Moet het vanzelf gaan de dekking,
Wat gebeurd er als een reu en teef niets ondernemen, kom je dan op een andere dag terug, of is het altijd raak, zeg maar?

Word er aan kunstmatige inseminatie gedaan in de fokkerswereld mochten daar problemen mee zijn?
Zoals bij groot vee?

honden page profiel Bulls IBulls I

honden foto van Bulls I

Ja!! Soms kan het soms niet anders. Bij de engelse buldog bijvoorbeeld. Die is door zijn uiterlijke kenmerken vaak niet meer in staat om te paren. De teef word dus over het algemeen kunstmatig geinsemineerd. Daar de pups vaak te groot zijn om op de natuurlijke weg ter wereld te komen, worden ze ook nog gehaald door de dierenarts. Zonder mensen zou dit ras dus hoogstwaarschijnlijk snel uitgestorven zijn...

De dekkig is niet altijd geslaagd, maar hoe vaak dat gebeurd weet ik niet. Na een paar weken kan worden gekeken door middel van een echo of de dekking is geslaagd.

honden page profiel MexxMexx

honden foto van Mexx

" Heel duidelijk, perfecte voorlichting! Duim omhoog!

Is het dan wel eens zo dat een reu niet wil dekken of een teef niet wil ontvangen omdat ze zelf gebreken merken of niet met elkaar overweg kunnen?
Moet het vanzelf gaan de dekking,
Wat gebeurd er als een reu en teef niets ondernemen, kom je dan op een andere dag terug, of is het altijd raak, zeg maar?

Word er aan kunstmatige inseminatie gedaan in de fokkerswereld mochten daar problemen mee zijn?
Zoals bij groot vee?

"


Dat komt idd voor. Mexx heeft bv bij zijn 1e dekking een teef ontmoet die eerst alles toestond, maar op het moment dat het er van kwam blijkbaar schrok ofzo, ze draaide zich om en had hem vol bij de strot. Tja, daarna hoefden we het bij die fokker thuis en die teef niet meer te proberen.
Teven laten het vaak alleen toe als het het goede moment is. Maar dat is niet altijd zo. Sommige teven staan erg lang terwijl ze soms nog niet zo ver zijn.
Bij de DA kan een teef eigenaar vroeg in de loopsheid progesteron laten testen (bloed). Wanneer er een significante stijging is weet men of het het juiste tijdstip is.
Maar soms moeten reu en teef elkaar ook niet.
Of zijn beide te onervaren en komt het er niet van.
En dan heb je idd de trieste gevallen bij de engelse bulldog. Die zo gebouwd zijn tegenwoordig dat een dekking niet meer kan (sta ik trouwens zelf niet achter en zou ik als ik DA ben straks ook niet aan mee werken).

Ik heb het laatst nog gehad bij mij vak, haha, maar weet het exacte getal niet, maar een goede dekking op het juiste moment heeft een in de 90% kans op slagen.

Stel men test niet op progesteron en je kan zien aan het gedrag dat het te vroeg is, dan komt men meestal 2 dagen erna weer.
Bij een geslaagde dekking vaak ook. Men houdt vaak 2 dekkingen aan met 1 dag ertussen.
Na de dekking staan reu en teef gekoppeld. Dan helpen de eigenaren vaak een handje. De reu eraf helpen en beide vasthouden, dat ze niet weg gaan lopen.

KI komt voor, maar eigenlijk alleen als het om sperma gaat dat bv uit het buitenland komt. Het verre buitenland. De meeste fokkers rijden best einden met hun teef voor een dekking. Binnen europa een dekreu gevonden? Dan zal er eerder gereden worden dan KI ingevlogen worden.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Wat maakt de prijs voor een pup!?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 3 van 3 12 3
Volgende forumvraag: kan iemand me wat raad geven
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^