Toch steriliseren?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel BilouBilou

honden foto van Bilou

Bilou is nu bijna 1, en inmiddels in november en januari loops geweest. (soort splitloopsheid?)
Ik loop heel erg te twijfelen over steriliseren.
Ze is gezond en tot nu toe niet schijndrachtig geweest.
Maar... Ik wil ook echt persé voorkomen dat ze ooit pups krijgt, en ze wordt nu nog door reutjes "ondersteboven" gelikt en een beetje lastig gevallen, terwijl ze niet loops is. Ik vind dit vooral heel vervelend voor haarzelf want ze speelt graag met andere en ook grote honden, maar die likken haar dus letterlijk omver en dat vind ze na een tijdje niet meer leuk. Ze komt dan bijna niet meer weg. Ik hoop dus ook dat dat dan ook vermindert, plus dat ze dan dus gewoon altijd los kan lopen.
Ook lees ik wel enge verhalen over baarmoederontsteking en dat wil ik dus écht niet meemaken. Ik neig nu dus heel erg naar toch steriliseren (castreren). Het zou wel gaan om alleen de eierstokken verwijderen.

Verder vraag ik me dus nog af of ik het dan nu al zou doen of nog 1 loopsheid afwachten omdat dan beter te "berekenen" is wanneer ze tussen 2 loopsheden inzit ivm die 2x kort na elkaar loopsheid. En is ze met 1 jaar mentaal al volwassen? Ze is een kleine hond, dus al wel helemaal uitgegroeid.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Toch steriliseren?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Uma & JokerUma & Joker 3 doggies

honden foto van Uma & Joker

Mijn mening is: Als je een teefje hebt en je wilt toch niet erkend gaan fokken dan kun je haar beter laten steriliseren.
Zo denk ik erover :-)
Misschien kan de Dierenarts je ook wat adviers geven? Over wat hem het verstandigst lijkt, nu of later steriliseren.

honden page profiel BilouBilou

honden foto van Bilou

Ja, ergens heb ik die mening ook, maar vind het toch moeilijk nu het mijn eigen hond betreft. Het idee van een gezonde hond onder het mes staat me dan minder aan.
Mijn dierenarts is pro steriliseren op 5 mnd, dus we waren het al niet eens. Ik heb daardoor op dat vlak niet helemaal alle vertrouwen in de dierenarts.

Ik vind dat een hond minimaal fysiek en mentaal uitgegroeid moet zijn. Ze hebben die hormonen toch niet voor niks van moeder natuur gekregen en die zijn ook nodig bij het volwassen worden.

honden page profiel Angela en MichelAngela en Michel 3 doggies

honden foto van Angela en Michel

Je moet het helemaal zelf weten natuurlijk. Maar volgens mij gaat die geur niet weg na stereliseren ;-) . Onze (overleden DH) Mindy had ook zo'n geur. Of ze nu loops was of niet, altijd waren er reuen O-) . Wij hebben haar trouwens nooit laten stereliseren ivm haar heupen...

honden page profiel BilouBilou

honden foto van Bilou

Vind het zo moeilijk...
Als ik denk dat ik eruit ben dat ik het doe, komen alle tegenargumenten weer in mn hoofd spoken. Als ik denk, ik doe het niet, komen alle voor argumenten door mn hoofd spoken, en zo kom ik er maar niet uit.

Zou die geur niet veranderen als de hormonen weg zijn?

Haar "ding" is ook van zichzelf vrij groot en ze plast echt op de grond, dus ben daardoor ook bang voor baarmoeder ontsteking.

honden page profiel CCgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van C

Ik heb Bijou laten steriliseren op haar verjaardag, zij was toen 12 maanden oud, ongeveer 3 maanden na haar eerste loopsheid.

Kan het je zeker aanbevelen, als je geen nestje wilt en vanwege de gezondheids risico's als je het niet doet.

Bijou heeft ook een lekkere geur, ik wist niet dat dit er nog was na een sterilisatie, maar verder hebben we daar geen last van.

honden page profiel Angela en MichelAngela en Michel 3 doggies

honden foto van Angela en Michel

Als je bang bent voor baarmoederontsteking ivm het zo laag plassen. Dan zou ik haar laten castreren. Stereliseren heeft dan totaal geen zin ;-) . Alles lekker weg laten halen dan dus :-) . Dan heb je ook nergens geen last meer van.

honden page profiel BilouBilou

honden foto van Bilou

Ik heb begrepen dat het weghalen van alleen de eierstokken ook voldoende bescherming bied tegen baarmoederontsteking, omdat deze dan zou verschrompelen?

Fijn iig om de mening, gedachtes van anderen hierover te horen.

honden page profiel corrie koopmancorrie koopman 2 doggies

honden foto van corrie koopman

Ik heb Isa voor haar eerste loopheid laten helpen.Maar daar over verschillen de meningen.

honden page profiel Toos (en boxer Kiara)Toos (en boxer Kiara) 2 doggies

honden foto van Toos (en boxer Kiara)

Kiara is ook met 6 maanden gesteriliseerd dus voor de eerste loopsheid, ze word over een paar maanden drie jaar, en we zijn er zeer tevreden over...

honden page profiel Natascha en bonoNatascha en bono 3 doggies

honden foto van Natascha en bono

dat likken gaat niet over hoor nadat jij de hond steriliseert dus dat probleem blijft
mijn vriendin heeft een teef van 8 en die is gesteriliseert maar mijn reu vind haar nog altijd heel leuk

honden page profiel Waka, Robi, Joy, Abby en het vrouwtjeWaka, Robi, Joy, Abby en het vrouwtjegoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Waka, Robi, Joy, Abby en het vrouwtje

ik ben meer van het type: in een gezonde hond moet je niet gaan snijden. qua geur heb je inderdaad kans dat ze lekker blijft ruiken, geholpen reuen en teven hebben toch vaak een bepaalde geur.

er wordt altijd veel gesproken over de voordelen van sterilisatie, maar niet zoveel over de nadelen. er is een kans op incontinentie, ook ga je verschrikkelijk lopen rommelen met de hormonen, dit zal ook effecten hebben. er zijn er hier vaker topics over geopend, met gevolgen voor gezondheid, sommige vormen van kanker komen sneller voor e.d. dus als je ff zoekt vindt je nog veel meer. ook is er bij elke operatie een kans op overlijden......

ik vind dus dat als je geen nestje wil, je niet zomaar moet laten snijden in je teef, maar gewoon je verantwoordelijkheid moet nemen als ze loops is, en haar in de gaten moet houden.

honden page profiel Carine & CoCarine & Co 3 doggies

honden foto van Carine & Co

Luna is gecastreerd op 3 jaar en Flo 3 maanden na haar 1e loopsheid. Soms ruikt Luna heerlijk voor reutjes maar dat is niet altijd zo. Luna heeft pups gehad, Flo niet.

Als jou teefje zo aantrekkelijk is voor reutjes en je wil echt geen risico lopen op een ongewenste zwangerschap zou ik haar laten castreren.

Persoonlijk vind ik het beter alles weg te halen niet alleen de eierstokken.

honden page profiel Carine & CoCarine & Co 3 doggies

honden foto van Carine & Co

Je bent nog altijd een heel stuk beter af als je in een gezonde hond gaat snijden dan in eentje die ziek is of baarmoederontsteking heeft.

Wij kennen echt wel heel veel honden en het overgrote deel is gecastreerd van de teefjes en tot nu toe niet 1 probleem, maar daar wil ik niet mee zeggen dat problemen nooit voorkomen.

honden page profiel CCgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van C

Iedere operatie heeft een risico, net als bij mensen kan er altijd wat misgaan en kan je altijd plots overlijden.

Als je echter enge dingen kan voorkomen met een operatie, waarom niet?

honden page profiel Angela en MichelAngela en Michel 3 doggies

honden foto van Angela en Michel

Als je stereliseerd, dan blijft de baarmoeder dus zitten. Of hij nu verschrompeld of niet ;-) . Kans op 'baarmoederdingen' blijft er dan dus altijd!

honden page profiel BilouBilou

honden foto van Bilou

@ Annemiek, ik heb me dus heel erg verdiept in alle nadelen, daarom sta ik ook niet te springen. Echter dingen als incontinentie en bepaalde kankersoorten die vaker voorkomen, dat speelt meer bij grotere honden als bij kleintjes volgens sommige onderzoeken.
Maar op een baarmoeder ontsteking zit ik ook niet te wachten. Daar kunnen ze ook aan overlijden. Ik heb er een beetje het gevoel van te moeten kiezen tussen 2 kwaden.
Misschien veranderd de geur er niet van, maar word ze wel iets assertiever, dat ze het zelf afkapt.


@ Carine, om welke reden vind je dat beter? De operatie is dan zwaarder en risicovoller toch?

@ Angela en Michel, de kans op baarmoederontsteking is er idd nog wel maar echt zo ontzettend minimaal doordat die dus verschrompeld. Ze zouden minder last hebben van de operatie als je alleen de eierstokken weghaald en dat vind ik wel opwegen tegen die kans.

honden page profiel JapjesJapjes 3 doggies

honden foto van Japjes

mijn vorige hond heb ik laten sterliseren vanwege baarmoeder problemen tot aan haar 13e levensjaar bleef ze voor de reuen een aantrekkelijke geur houden.....

honden page profiel CCgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van C

Ik weet niet wat ze bij Bijou hebben weggehaald, maar in iedergeval is het niet niks, qua operatie, dat kan ik je wel meegeven.
Natuurlijk is dat ook weer verschillend per hond, maar je bent er wel rond de 10 dagen zoet mee.

Je kan ook kiezen voor een laparoscopische sterilisatie, zijn maar 2 mini gaatjes in de buik waarmee ze de eierstokken weghalen, daardoor heeft de hond minder last dan een gewone sterilisatie.

Maar bij mijn praktijk zeggen ze dat dat bij kleine honden eigenlijk weinig verschil maakt.

honden page profiel Angela en MichelAngela en Michel 3 doggies

honden foto van Angela en Michel

Bij alleen de eierstokken weghalen hebben ze er idd minder last van. Maar Irza was in drie dagen ook weer de oude hoor ;-) . Haar hebben we laten castreren om medische redenen. En ik ben normaal gesproken ook idd van het niet snijden in een gezonde hond. MAAR, als je het dan doet, doe het dan ook goed ;-) . De kans op 'baarmoederdingen' word niet kleiner, omdat de baarmoeder verschrompeld. Het verschrompelen duurd zo ontzettend lang nl. En in de tussentijd kan nog zoveel gebeuren! Ik zou dus zeggen. NIET of GOED ;-) !

honden page profiel Laura & RobbieLaura & Robbie 2 doggies

honden foto van Laura & Robbie

mijn mening is dat ik een teefje alleen zou steriliseren om gezondheidsredenen
waarom in een gezonde hond snijden?

honden page profiel BilouBilou

honden foto van Bilou

@ Laura, kun je dat ook iets verder onderbouwen?

honden page profiel Loes & Kaya Loes & Kaya 3 doggies

honden foto van Loes & Kaya

Ik deel de mening van Uma.

Groetjes Loes

honden page profiel Waka, Robi, Joy, Abby en het vrouwtjeWaka, Robi, Joy, Abby en het vrouwtjegoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Waka, Robi, Joy, Abby en het vrouwtje

je hebt inderdaad dat je een beetje kiest tussen twee kwaden, je moet wat dat betreft ook op je gevoel afgaan.

ik heb zo'n gevoel dat als mijn dames nu iets krijgen, het hoort bij de 'natuur' en dat is dan jammer, maar zo gaat dat nou eenmaal. en als ik ze laat steriliseren en ze krijgen iets, dan heb ik zoiets van zie je wel, had het niet moeten doen, is mijn schuld.

slaat niet echt ergens op verder, maar is puur mijn eigen gevoel ;-)

honden page profiel BilouBilou

honden foto van Bilou

@ Annemiek, vind het eigenlijk wel ergens op slaan hoor, datzelfde heb ik dus ergens ook, (toen ik zoiets zei tegen de dierenarts kregen we bijna ruzie O-) ) maar als ik mijn hondje straks jong verlies door iets wat te voorkomen was geweest met sterilisatie, dan denk ik misschien ook wel een beetje, misschien had ik het toch moeten doen.

Ik heb echt 50-50 zeg maar. Enerzijds vind ik, als je zeker niet wil fokken is het beter om te steriliseren, anderzijds, in een gezonde hond moet je niet snijden en als ze iets krijgt, hoort nou eenmaal bij de natuur. Ik kom er dus niet uit.
Mede ook door mijn vragen die ik nog heb omtrent de timing, wat zou dan beter zijn, nog 1x loops laten worden (en dus ook wachten tot ze mentaal echt volwassen is) of juist niet.

Ik wil het beste kiezen maar voor mijn gevoel is "beste" niet aanwezig.
Mijn vriend wil het wel, dus ik denk dat het uiteindelijk wel gaat gebeuren. Vraag is alleen dan dus wanneer is het beste en welke "techniek".

honden page profiel Carine & CoCarine & Co 3 doggies

honden foto van Carine & Co

Ik denk dat je de operatie enkel maar "lichter" kan maken door laparoscopische sterilisatie maar dat is toch ook een narcose.

Als de baarmoeder blijft zitten duurt het inderdaad vrij lang eer die verschrompeld is. Daarom heb ik liever alles meteen weg bij manier van spreken in 1 moeite.

Mijn meiden zijn samen gecastreerd en na 3 dagen moesten we hen al flink temperen. Ik ben bij de operatie gebleven en was dolgelukkig dat het voorbij was en ze allebei weer wakker waren, want het is en blijft altijd een risico.

honden page profiel BilouBilou

honden foto van Bilou

Ik heb het even per email aan de dierenarts voorgelegd.
Ben heel benieuwd wat voor reactie ik krijg.

honden page profiel Jantina, Laila & LunaJantina, Laila & Luna 3 doggies

honden foto van Jantina, Laila & Luna

Hoi hoi, mij is gezegd dat 10 dagen naar de 1ste loopsheid het beste is.

Ik zelf zal het wel doen. en al helemaal als mijn hondje van alle kanten werd gelikt.

Veel succes met je beslissing

honden page profiel Jantina, Laila & LunaJantina, Laila & Luna 3 doggies

honden foto van Jantina, Laila & Luna

sorry bedoel 10 weken. ben in de ware

honden page profiel Angela & ShineAngela & Shine 3 doggies

honden foto van Angela & Shine

Als je haar laat steriliseren (is eigenlijk castreren) haal je de eierstokken weg.De baarmoeder blijft meestal zitten of er moeten afwijkingen te zien zijn dan wordt deze verwijderd.

De baarmoeder verschrompeld inderdaad en kans op baarmoederontsteking verdwijnt dan.
De kans op melkkliertumoren (die vaak kwaadaardig zijn,met kans op uitzaaien naar de longen tot gevolg) verklein je wanneer je haar zo vroeg mogelijk laat "helpen"

Per keer dat ze loops word is de kans groter dat ze daar risico op loopt.
De operatie is meestal 3 maanden na de eerste dag van de loopsheid,dit om het risico op complicaties te verkleinen.


Shine is ook voor de eerste loopsheid gest. geen spijt van.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Toch steriliseren?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: is hij van zichzelf zo zwart?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^