verschil Duitse herder en Oudduitse herder?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel rahanna & elvrahanna & elv

honden foto van rahanna & elv

hee allemaal, ik zag een tijdje geleden voor het eerst een oudduitse herder. Ik dacht dat de uiterlijke verschillen zo ongeveer waren dat de Oudduitse langharig, donkerder, een rechtere rug en zwaarder was. Klopt dit en zijn er nog meer verschillen?

En daarnaast hoorde ik van iemand dat de oudduitse herder que karakter zachtaardiger en knuffeliger was. is dat echt waar? :-)

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "verschil Duitse herder en Oudduitse herder?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel --

honden foto van -

De dingen die je noemt kloppen inderdaad. Ze zijn altijd langharig, hebben vaak veel zwart als vachtkleur en hebben een rechte rug, in tegenstelling tot de 'gewone' Duitse herder.
Ik heb ook gehoord (en ervaren) dat ze iets zachter van karakter zijn. Iets minder zenuwachtig ook, dus relaxter.
'Knuffeliger' hangt echter meer van de hond als individueel af denk ik.

honden page profiel Kim en Laika!Kim en Laika!

honden foto van Kim en Laika!

als je de titel letterlijk intypt bij google, staan er al heel veel topic´s over dit ondw. ;-)

honden page profiel Naomi & de 'kids' ....Naomi & de 'kids' ....

honden foto van Naomi & de 'kids' ....

Wij hebben zowel duitse als oudduitse herders gehad.. oudduitse herders zijn inderdaad veeeel zachtaardiger.. deze honden zouden ook niet voor politie/beveiligingswerkzaamheden gebruikt kunnen worden, in tegenstelling tot duitse herders.

Ze zijn niet perse minder nerveus als duitse herders..
dat hangt van de hond zelf af.
De rest wat je zegt klopt inderdaad, ze zijn vaak ook groter dan normale duitse..vandaar ook zwaarder
Donkerder hoeft ook niet perse, ik heb ook wel oudduitse gezien die waren bijna helemaal bruin op een paar plekken na..
dit is niet volgens de rasstandaard, maar ze kunnen dus wel lichter zijn.

De rest klopt inderdaad

honden page profiel Naomi & de 'kids' ....Naomi & de 'kids' ....

honden foto van Naomi & de 'kids' ....

nog even een toevoeging; het zijn vaak honden met een zeer uitstekende reukzin.. ze zouden wel perfect zijn voor speurwerk zoals reddingswerk, drugshond etc..

sacul (Gast)

de langharige duitse herders die ik tot nu toe gezien heb waren leuke huishonden maar beslist niet geschikt voor reddingshonden of verdedigingsprogramma.

honden page profiel Angela • BodhiAngela • Bodhigoedgekeurde fokker

honden foto van Angela • Bodhi

Ik heb gehoord dat ze wat werklustiger zijn en stabieler.

honden page profiel rahanna & elvrahanna & elv

honden foto van rahanna & elv

nog bedankt voor het reageren! Van iemand in mijn omgeving hoorde ik dat er echt een wereld van verschil in zou zitten, daarom het topic. :-)

honden page profiel Naomi & de 'kids' ....Naomi & de 'kids' ....

honden foto van Naomi & de 'kids' ....

@ Angela Dat klopt inderdaad, ze willen NOG meer werken voor de baas.. en zijn wat minder snel van hun apropos dan een normale duitse.. maar nogmaals, dit verschilt ook per hond.. onze vorige hond was een oudduitse, dat was een zenuwenmoot van hier tot ginder.. terwijl een andere oudduitse die hier in de buurt woont is voor de duvel niet bang, die vind het allemaal wel prima, laat zich niet op de kast jagen..

Anoniem (Gast)

Zijn deze rassen ook aan te raden aan een beginner? ( die wel bereidt is om een cursus te volgen etc. )

honden page profiel --

honden foto van -

Het is best te doen (met name de Oud Duitse) maar je moet inderdaad wel een cursus volgen (maar ik zie dat je daartoe bereid bent, dus dat is mooi). Ook raad ik je aan je heel goed in te lezen in zowel het ras als het houden van een hond in het algemeen. Praat met mensen die honden hebben, lees boeken, bezoek fokkers, en probeer zoveel mogelijk te weten te komen zodat je zo goed mogelijk voorbereid bent.

honden page profiel Naomi & de 'kids' ....Naomi & de 'kids' ....

honden foto van Naomi & de 'kids' ....

een oudduitse herder is een hele goeie beginnershond.. Maar idd wel in combinatie met een cursus.. ze zijn heel slim, heel zachtaardig ook.. Zaak is wel dat je ze niet te hard aanpakt want ze zijn extreem gevoelig.. En consequent zijn is erg belangrijk.. Doe je dat niet nemen ze zo een loopje met je.. Zo zijn ze dan weer wel.. Haha

honden page profiel MireillevdwMireillevdwspeciaal aangestelde fokker

honden foto van Mireillevdw

Wij hebben een Oudduitse herder (Haakon)en zijn zo verkikkerd op het ras, dat er (waarschijnlijk) in de nazomer een 2de bij gaat komen.
Haakon is echt een ontzettende knuffelkont binnen en visite wordt uitbundig begroet. Hij vind iedereen leuk!!!! :-D
Binnen is hij verder heerlijk rustig, maar buiten is hij energiek.
Ook wil meneer wel graag de baas zijn en bij sommige honden wil hij toch wel even dominant gedrag vertonen, maar hij heeft nog nooit gegromd of lelijk gedaan tegen een andere hond. Ja, aan de riem kan ie soms nog weleens uitvallen, als de andere hond zich op een bepaalde manier gedraagd, maar de laatste tijd moet ik zeggen dat ik dat eigenlijk al lang niet meer heb gezien bij m. Als hij los is is er geen enkel probleem, of er moet een ontzettend dominante reu zijn en dan is Haakon altijd de klos.
Pas weer een Eurasierreu die hem op z'n nr zette, maar hij doet dan ook verder niets terug (gelukkig). Het is dan ook net of hij helemaal niet onder de indruk is van al dat gedoe.
Hij is beste maatjes met een (jonge) Amerikaanse Staff uit onze buurt! Wat een lieverd is dat ook!!!! :-D Die 2 zijn zo ontzettend lomp.....

Wel kan ik niet echt zeggen dat een Oudduitse herder werklustiger is dan de Duitse herder.
Dat ligt natuurlijk ook aan de lijnen waaruit de pup komt.
Kennel Of Shinji's Star fokt bijvoorbeeld met DDR lijnen. Dat zijn werklijnen en met zulke honden moet wel meer gedaan worden.

Onze pup gaat ook uit DDR lijnen komen en hoogstwaarschijnlijk gaan wij met hem reddingshondentraining doen. Daar zijn deze honden ook uiterst geschikt voor en vlakbij ons in de buurt zit een club die dit doet. :-D

Verder is de bouw van een Oudduitse herder ook vaak toch net wat robuuster als een Duitse herder en zijn ze wat gehoekter. Dat ze donkerder zouden zijn, weet ik niet.... In de Oudduitse herderlijnen zie je naar mijn idee heel veel zwarte en donkergrauwe honden. Haakon is ook grauw, maar ook lichter op de kop. De volgende pup van ons gaat toch wel ietsjes donkerder worden, verwachten we.

honden page profiel Debbie CoppensDebbie Coppens

honden foto van Debbie Coppens

Ik vind een oudduitse herder eigenlijk niet echt een beginnershond, het kan wel mits veel inzet van de baasjes, dat wel, maar een witje vind ik bijv. veel meer een beginnershond. In veel oudduitse lijnen zit veel duitse herder werklijn. Het zijn dus soms honden die wel eens durven ingaan tegen hun baas, wat bij de meeste witjes meestal nog niet eens in hun kop opkomt. Wat betreft de hoekingen, een oudduitse hoort minder gehoekt te zijn dan een duitse herder, zover ik weet.

honden page profiel Nicke, Martin, Shiva & nalaNicke, Martin, Shiva & nala

honden foto van Nicke, Martin, Shiva & nala

Ik heb zelf een oud duitse herder ->->->

Ik vind het karakter heel fijn, vriendelijk en rustig. Ik vind zel dat een odh ook beter met kinderen over weg kan (verschilt oo per hond). Ik heb zelf geen kinderen maar de kinderen in de buurt kunnen altijd haar aaien en of spelen in het uitrenveld ( wel onder toezicht natuurlijk).

Ik vind dat de odh door de volle bos haren een robusteren uitstraling heeft dan een duitse herder, maar de bouw ongeveer het zelfde is.

Dit is onze eerste hond en het gaat heel erg goed. Ze kan soms aan de lijn wel eens fel zijn maar dat heeft iederen hond wel eens aan de lijn. Ik zie zoveel honden die aan de lijn zitten die de buurt bij elkaar blaft en gromt.

Shiva is zwart bruin met haar vacht. Ik heb ze ook gezien helemaal zwart maar idd ook grauw. Ik vind zelf de zwart bruine varianten het mooist. Wij hopen dan ook op over een paar jaar een 2e erbij te halen.

honden page profiel Naomi & de 'kids' ....Naomi & de 'kids' ....

honden foto van Naomi & de 'kids' ....

Oudduitse herders gaan niet zo gauw tegen hun baas in hoor.. heb een oudduitse gehad en heb nu een witje.. maar mijn witje is stukken feller dan de oudduitse die ik had.. zal ook per hond verschillen ...
maar oudduitse herders zijn sukkels.. haha
wel heel erg lief trouwens.. en zijn heel werklustig, je moet er wel veel mee ondernemen, maar ze willen heeel graag voor je werken ... dat is mijn ervaring..
Bv: mijn oudduitse zou niet geschikt zijn geweest voor pakwerk, was hij veel te soft voor.. mijn witje daarin tegen juist wel..die heeft een basis felheid waar je maar net mee om moet kunnen gaan

honden page profiel rahanna & elvrahanna & elv

honden foto van rahanna & elv

jaa ik vind ook dat ze een iets robustere uitstraling hebben en dat maakt ze weer heel mooi, terwijl ik normaal nooit zo van langharige honden hou.

Hopelijk ga ik over wat maanden uit huis, en dan moet ik eerst een jaartje (of twee) zien waar ik terecht komt en wat ik wil enz.

Ik ben zeker van plan dan wel weer zo snel mogelijk een hond te hebben. Nu vind ik (duitse)herders heel erg mooi en weet ik zeker dat ik daarvoor wil gaan. Alleen heb ik me na zo'n succesnummer als Elv altijd voor genomen een hond uit een asiel te halen. Ik wil waarschijnlijk naar Amerika en ik heb zowel daar als hier enorm veel herders in het asiel gezien. Ik ben alleen nog niet zo vaak een oudduitse daar tegengkomen, dat is dan weer jammer. :-)

Hoe past het karakter van de duitse herder over het algemeen een beetje in de categorie "herders?" Ik heb ervaring met een witte herder van mijn tante en die was behoorlijk nerveus. Nu is mijn algemene beeld ook wel dat herders energieker en meer trainingsgericht zijn. Is de duitse herder juist relaxter of drukker?

honden page profiel Naomi & de 'kids' ....Naomi & de 'kids' ....

honden foto van Naomi & de 'kids' ....

Duitse herders zijn vrij relaxt in tegenstelling tot witte herders..althans.. die van mij he.. weet niet of het echt bij de witte herder hoort dat ze zo nerveus zijn..
Mijn ervaring met duitse herders is dat ze heel relaxt zijn.. zolang je ze maar goed opvoed en ze goed hun energie kwijt kunnen ..

Duitse herders zijn inderdaad wel erg energiek en trainingsgericht.. je meot er ook wel flink wat mee ondernemen. anders kunnen ze in huis nog wel vervelend worden.. maarja, welke hond heeft dat nou niet..

Nu moet ik wel zeggen dat het per herdersoort wel verschilt hoor qua relaxt zijn of juist niet..
als je kijkt naar mechelse herders of hollandse herders.. dat zijn mega zenuwpezen..
Maar duitse herders zijn wel lekker relaxt hoor.. maar zoals ik al zei, zolang ze hun energie maar kwijt kunnen...

Anoniem (Gast)

Hallo iedereen,
Wat zouden jullie eerder als beginnershond(die curus wil doen + boeken lezen over opvoeden, zindelijk maken etc.) kiezen:
De duitse herder, de oudduitse herder of 't witje?

honden page profiel --

honden foto van -

Ik zeg een Oudduitser! Die zijn meestal net wat stabieler, rustiger (minder nerveus) en prettiger in de omgang.

honden page profiel Uma & JokerUma & Joker

honden foto van Uma & Joker

@Emma, ja veel 'Normale' duitse herders zijn een beetje verpest door de fok. Tenminste, dat is mijn mening.

honden page profiel Naomi & de 'kids' ....Naomi & de 'kids' ....

honden foto van Naomi & de 'kids' ....

Ik zeg ook ZEKER een Oudduitse herder! ..
Wat emma al zei: veel stabieler, minder nerveus en fijner in de omgang..
Let wel: Oudduitse Herders zijn wel gevoelige honden.. ze zijn dus niet geschikt voor huishoudens waar veel spanning hangt..
Dat voelen ze, en ze blijven heel lief.. maar diep van binnen worden ze er doodongelukkig van..

Anoniem (Gast)

Redelijk onbekend ras, maar is dit verglijkbaar met de Leonberger(de gevoeligheid, verder niks)?
Thx ;-)

honden page profiel Naomi & de 'kids' ....Naomi & de 'kids' ....

honden foto van Naomi & de 'kids' ....

Hier is een link van een kennel..
Kan je alles opzoeken wat je er maar van wil weten..

http://www.oudduitse-herder.nl/

honden page profiel Naomi & de 'kids' ....Naomi & de 'kids' ....

honden foto van Naomi & de 'kids' ....

" Hier is een link van een kennel..
Kan je alles opzoeken wat je er maar van wil weten..

"


Moet wel zeggen dat ik geen ervaring heb met leonbergers en dus alleen hun karakter weet vanuit de karakterbeschrijving..
Hoe gevoelig ze zijn weet ik dus niet..

Wat ik wel kan zeggen mbt de oudduitse: Als jij schreeuwende ruzie hebt met een ander mens in huis duikt de oudduitse onder tafel van angst.. zo gevoelig zijn ze.

Je snapt dus dat deze honden niet geschikt zijn voor huishoudens waarin veel ruzie of spanning voorkomt...

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

Volg dit topic met interesse!
Wat je tegenwoordig vaak hoort over "normale" duitsers, is dat die relatief vaak last krijgen van HD. Weten jullie hoe dat bij oud duitse herders is?

honden page profiel --

honden foto van -

Duitse herders hebben inderdaad ongelofelijk vaak last van HD, zie ook hun sterk aflopende rug. Oudduitse herders hebben veel minder vaak last van HD vanwege hun rechte(re) rug. :-)

honden page profiel EstherEsther

honden foto van Esther

Bij de ODH alswel de DH wordt tegenwoordig gelukkig ook steeds meer gekeken naar de bouw van de hond.

In duitsland merk ik dat er veel DDR-lijnen in gefokt worden om dus voor een betere bouw (= rechtere rug) te gaan.

Maar ook een pup van HD-vrije ouders kan HD krijgen. HD heeft dus met name ook te maken hoe de hond belast wordt!

honden page profiel Valerie &. ArcoValerie &. Arco

honden foto van Valerie &. Arco

Ik weet niet hoe het juist is bij de oudduitse herder, maar ik heb ook al gehoord dat die minder nerveus is, maar wel heel gevoelig.
Om terug te komen op de vraag over HD: Het is juist dat de oudduitse herder vaak gezonder is qua heupen en dergelijke door de rechte rug. Toch kan je zien dat tegenwoordig ook hiermee rekening gehouden wordt bij de gewone duitse herder.
Wij hebben hier thuis een Duitse herder pup en die heeft helemaal geen aflopende rug. Dus het hangt ervan af bij welke fokker je gaat.

Liefs, Valerie

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

Goed te horen dat ze dus bij de duitse herder daar ook op aan het letten zijn.
@Valerie: mooie hond heb je!

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "verschil Duitse herder en Oudduitse herder?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 1 van 3 12 3
Volgende forumvraag: jik heb een jaloerse hond
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^