zwitserse herder zelfde als witte duitse herder?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Debbie CoppensDebbie Coppens 3 doggies

honden foto van Debbie Coppens

Ik had het voor alle duidelijkheid over het verschil met niet-witte DH.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "zwitserse herder zelfde als witte duitse herder?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Wendy en de White FlowersWendy en de White Flowers 3 doggies

honden foto van Wendy en de White Flowers

De grootvader van de stamvader van de DH (Horand von Grafrath) was wit. Hij heette Greiff.
Daardoor werden er geregeld witte pups geboren in nesten van DH's. De geschiedenis is al besproken, dus ik ga niet in herhaling vallen.
Waar die terughoudendheid vandaan komt, het verschil in karakter tov de DH, is op zich niet lastig te verklaren. Doordat men zich toegelegd heeft op fokken enkel met wit is de fokbasis meteen een stuk smaller geworden. Je bent dan genoodzaakt te gaan intelen. Daar is geen ontkomen aan. Als je gaat intelen, ga je eigenschappen versterken en vastleggen. Stel nu dat er gefokt wordt met een hond die terughoudend of zelfs angstig is (zulke honden heb je er bij elk ras wel een keer tussen) en je gaat op die hond intelen, dan ga je die eigenschap dus vastleggen en versterken...en als zo'n hond toevallig aan de basis van een ras staat, dan raakt die eigenschap dus vrij snel wijdverspreid.

jef (Gast)

Inmiddels is de witte kleur (naast alle andere oorspronkelijk voorkomende kleuren) weer erkend als kleur voor de odh door duitse (niet-fci)federaties.

Of deze (niet-fci)federaties ondertussen ook de witte/bonte kleuren bij de gewone dh erkennen weet ik echter niet.
Feit is dat deze nieuwe federaties de laatste jaren aan een enorme opmars bezig zijn in Duitsland.
En genetische variatie en gezondheid is bij deze federaties een prioriteit, m.a.w. ook bij de kortharige/stokharige dh worden die oorspronkelijke kleuren waarschijnlijk weer in ere hersteld door een aantal (niet-fci)federaties in Duitsland.

We komen uit een lange periode waar de fci op fokgebied de alleenheerschappij had.
Tijdens deze periode werd door het fci-beleid zowat iedere variatie uit de rassen gebannen.

Stap voor stap tracht men inmiddels het gehavende genetische potentieel terug op te bouwen.
En de traditionele bonte/witte kleur hoort hier ook bij, het is iets dat bij de dh hoort, wat de fci-oekazes hierover ook mogen zeggen.

honden page profiel Naomi & de 'kids' ....Naomi & de 'kids' ....

honden foto van Naomi & de 'kids' ....

" @Alexandra; ik ben een van de mensen die zo'n zeldzame verschijning in het asiel mee naar huis heb genomen ;-) Je ziet ze inderdaad bijna nooit in het asiel.

Dat het karakter van de Zwitser is veranderd vind ik niet zo vreemd. Als je alleen wit met wit gaat fokken en gekleurde Duitsers niet meer mee laat doen, dan krijg je toch vanzelf na verloop van jaren fokken wel verschillen in karakter.
Verder zijn witte Duitse Herders niet hetzelfde als Zwitserse Witte Herders, maar dat is mijn mening. Hun uiterlijk is anders, hun gedrag is anders. Een leek zou de verschillen niet zien, maar ze zijn er wel degelijk, en voor mij is dat genoeg. "


Haha! ik dus ook, ik heb ook een zeldzame verschijning uit het asiel gered.. hihi

Voor de rest helemaal mee eens overigens, de zwitser is heel anders dan de duitse.. zowel qua uiterlijk, als innerlijk.. Ik ken de verschillen maar al te goed..

honden page profiel Patrick  Macho, Aria & NovaPatrick Macho, Aria & Nova

honden foto van Patrick  Macho, Aria & Nova

misschien een interessant stukje voor de duitse en zwitserse witte herder liefhebbers.



http://www.zwhvn.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=6&Itemid=5

honden page profiel Naomi & de 'kids' ....Naomi & de 'kids' ....

honden foto van Naomi & de 'kids' ....

klopt, dit heb ik al eens eerder gelezen..

Toch vreemd dat de karakters van de witte herder en de witte/normale duitse herder dan zo verschillend zijn..Misschien hangt het er ook wel vanaf waar je de hond vandaan haalt.. dat er een verschil is in fokken, en dan bedoel ik in hoeverre die honden nog dicht bij hun voorouders staan zeg maar.. want je hebt zoveel verschil in karakers.. ook tussen de honden van hetzelfde ras..

honden page profiel Patrick  Macho, Aria & NovaPatrick Macho, Aria & Nova

honden foto van Patrick  Macho, Aria & Nova

Misschien door een andere selectie van de ouderdieren mbt karaktereigenschappen

Door deze selectie ontstaat bij ieder ras een ras-eigen karakter

Binnen dat ras-eigen karakter ontwikkeld zich een individueel karakter, wat dus iedere hond binnen dat ras weer uniek maakt en een persoonlijkheid geeft
Zeg maar... de aard van het beestje

Dan zijn er binnen elk ras ook wel honden die qua karaktereigenschappen helemaal buiten de boot vallen.

Maar ik denk ook wel dat je binnen een all-round werkhondras toch veel verschillen hebt in karakter en ook uiterlijk.
Misschien doordat er binnen zo'n ras ook div lijnen zijn ontstaan gericht op div takken van werk/sport

honden page profiel Wendy en de White FlowersWendy en de White Flowers

honden foto van Wendy en de White Flowers

"
Toch vreemd dat de karakters van de witte herder en de witte/normale duitse herder dan zo verschillend zijn..Misschien hangt het er ook wel vanaf waar je de hond vandaan haalt.. dat er een verschil is in fokken, en dan bedoel ik in hoeverre die honden nog dicht bij hun voorouders staan zeg maar.. want je hebt zoveel verschil in karakers.. ook tussen de honden van hetzelfde ras.. "


Nee, dat is niet vreemd. Volgens mij heb ik net een stukje naar boven al heel duidelijk verteld hoe dergelijke verschillen kunnen ontstaan.

En het is een utopie om te denken dat je uit twee honden die een goed karakter hebben enkel pups krijgt die hetzelfde karakter hebben. In elk nest heb je verschillen en het is zaak om ervoor te kiezen alleen te fokken met die honden die zelf een goed karakter hebben. Pas generaties later pluk je daar de vruchten van. Dat betekent wel dat een groot deel van de fokkers daar ook aandacht aan zal moeten besteden en tja...wat is nou een goed karakter? Dat ziet iedereen toch weer anders.
Je zult binnen een nest altijd pups zien die heel erg vrij en open zijn en aan de andere kant de 'kat uit de boom kijkertjes'.

Elke fokker stelt ook een doel (als het goed is ;-) ). De ene fokker legt de nadruk op showen en showresultaten en weer een ander geeft daar juist niks om en selecteert puur en alleen op bepaalde karakterkenmerken (zoals werklust bijvoorbeeld). Dan heb je fokkers die gefixeerd zijn op bloedlijn en dus graag zo ver mogelijk outcrossen, waardoor je binnen een nest ook weer grote verschillen in karakter en type krijgt. Je moet als pupkoper heel goed voor ogen hebben wat je zoekt en dus echt goed rondvragen, mailen, bellen, fokkers bezoeken enz enz.

Anoniem (Gast)

Vera Henneveld (Gast)

Ja hoor er bestaan echte witte Duitse herders.
Ik heb er 1 en die moest ik helaas vandaag in laten slapen.

harald artz (Gast)

witte duitsers bestaan als ras
ze zijn tegenwoordig niet meer erkent als ras maar die van mij heeft nog een stamboom.
hij is nu 4 jaar en behoort tot het laatste erkende nest.

ze zijn anders dan de zwitsers qua bouw,ze zijn gewoon duitse herders maar dan wit.
de zwitser heeft een spitsere kop en zijn witter(duitser heeft wildkleur op zijn rug)

de voorouders van mijn hond vind je trouwens ook bij de zwitsers dus echt veel verschil zal er niet zijn...

honden page profiel BastiaanNBastiaanN

honden foto van BastiaanN

Wij hebben sinds kort een kruising tussen een Duitse Witte Herder (Teef) en een Zwitserse Witte Herder (Reu). Op de stamboompapieren van de DWH stond inderdaad bij kleur: Wit (Niet Erkend).

Onze reu pup is nu 9 weken, we zijn erg benieuwd wat het wordt! In elk geval lijkt het erop dat hij meer karaktertrekjes heeft van de vader dan van de moeder. Hij is terughoudend bij onbekenden maar toch erg aanhankelijk bij bekenden en erg fijngevoelig... vaak is 1x nee zeggen genoeg om hem te laten stoppen met waar hij mee bezig is, tenzij hij helemaal hyper de pieper is maar goed, dan moet hij gewoon even slapen. Hij is wel erg nieuwsgierig en absoluut niet angstig. We vragen af of dat nu een eigenschap is van de DH of de ZWH omdat bij de fokker beide honden ook in het begin terughoudend waren maar daarna ook niet angstig. Hij is in elk geval wel super gesocialiseerd door de fokker. :-)

Qua vacht zien we inderdaad best veel wildkleur, vooral in het puntje van de staart, over de ruglijn en op zijn kop, daar zit een wat gelige kleur.

honden page profiel Ronica & FesterRonica & Fester

honden foto van Ronica & Fester

sommige mensen noemen een zwitserse herder een ''witte herder'' of ''witte duitse herder'' maar ze zijn gewoon hetzelfde hoor

honden page profiel StippeltjeStippeltje

honden foto van Stippeltje

Ik heb een Amerikaans Canadese Witte Herder gehad. Ergens moet nog een boekje liggen met informatie over het ontstaan, karakter maar kan ik zo snel niet vinden. De AC en Zwitserse Witte Herder komen voort uit de Duitse Herder. Toch zijn ze veel zachter van karakter en vaak wat terughoudend. Hoe dat komt is hierboven al heel duidelijk omschreven. Het meest waarschijnlijk is dat er ooit een heel zacht karakter is ingekruisd. Voor de AC en Zwitserse Witte Herder was dit gewenst en is geprobeerd deze eigenschap vast te houden. Dat was bij mijn hond heel goed gelukt.

Een Witte Duitse Herder uit een gekleurd nest zou het karakter moeten hebben van een Duitse Herder. Dat die ene witte wat milder is kan toeval zijn. Het ook zo zijn dat het hele nest wat milder is.

Een witte Duitse Herder met zo'n glijbaanrug lijkt me wel heel raar om te zien. Het zit er dik in dat ze er zijn. Dat de witte Duitse Herder en de Zwitserse Witte Herder tegenwoordig niet meer op elkaar lijken komt omdat de Duitse Herder met zo'n rare rug wordt gefokt en de Zwitserse Witte Herder niet.

honden page profiel Naomi & de 'kids' ....Naomi & de 'kids' ....

honden foto van Naomi & de 'kids' ....

De zwitserse witte herder is ontstaan uit de duitse herder maar is langzamerhand een op zichzelf staand ras geworden. Een witte duitse herder werd gezien als "foutje", daar werd ook niet mee gefokt. Tot dat een paar liefhebbers van de witte duitse herder er wel mee gingen fokken.. Toen bleef de witte duitse dus bestaan en toen hebben anderen met de honden gefokt die net wat zachter van karakter waren en voĆ­la, de zwitserse witte herder was geboren .. Omdat dit zich allemaal in canada afspeelde hebben ze er de naam amerikaans/canadese herder van gemaakt en om een of andere reden (vraag me niet waarom) is dat later veranderd in Zwitserse witte herder.. O-) Er kwam natuurlijk veel meer bij kijken .. maar dit is het in grote lijnen..

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "zwitserse herder zelfde als witte duitse herder?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 2 van 2 12
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^