Border collie een goed ras als 1e hond?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel PPPP

Hoi allemaal,

Ik en mijn man willen over een tijd een pup aanschaffen. Nu zijn we er niet uit welk ras. Ik vind border collies erg mooi en de werklust spreekt me ook aan. Maar je leest er ook de nodige negatieve dingen over zoals dat 'eye' dat ze kunnen hebben? Daardoor twijfel ik of dit wel het juiste ras voor ons is. Wij wonen in een rijtjeswoning met 2 katten, die intussen 2 jaar oud zijn (ze zijn redelijk gewend aan andere dieren die komen logeren). Ik werk halve dagen, dus ben bijna elke dag wel een dagdeel thuis en mijn man is vaak de avond thuis. Ook willen we nog aan kinderen beginnen dus wanneer dan de beste tijd is om een pup te nemen is mij ook niet helemaal duidelijk. Voor je aan kinderen begint, ook zodat de pup en de katten aan elkaar kunnen wennen? of juist als je zwanger bent of er zelfs al kinderen zijn? We willen er ook mee op puppy cursussen etc gaan.

Ik hoop dat iemand me advies kan geven!

Alvast bedankt.

Groetjes

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Border collie een goed ras als 1e hond?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel PPPP

Ben ik nog een keer.
Ik twijfel of bv een beagle of drentse patrijs een betere keus zou zijn.

Groetjes

honden page profiel Monique & de zwart-witjesMonique & de zwart-witjes

honden foto van Monique & de zwart-witjes

Wat zoek je precies in een ras?
Groot, klein, langharig, kortharig, eigenwijs, gemakkelijk, gericht op de baas, allemansvriend, makkelijk op te voeden, wat wil je na de puppycursus met hem gaan doen?

honden page profiel Dewi • Promise • DuukDewi • Promise • Duuk

honden foto van Dewi • Promise • Duuk

Als je echt een Border wil, je inleest over het ras en bereid bent meer met de hond te gaan doen als een wandeling, kan het in mijn ogen best als eerste hond.

Besef wel dat je een rasechte herder en/of werker in huis haalt en dat de hond graag iets met je zal doen. Dit kan varieren van speuren tot schapen drijven en van agility tot frisbee.

Om erachter te komen of dit je ras is, zou ik me veel inlezen nu en kijken of je eens bij een fokker of eigenaar op bezoek kan komen om alles over de honden te horen en ze in het echt te zien.

honden page profiel MexxMexx

honden foto van Mexx

Wij hadden als 1e hond een border. Nu had mijn moeder al een hond gehad en waren wij met 4 personen thuis die echt voor de hond konden zorgen (15/17 en 2 volwassenen).
Goof was een echte werker, maar van showtype. Dreef wel (kids, paarden, mensen, maar op afstand we konden het controleren), maar geen eye (iig niet dat het in huis en buiten lastig is).
Ik vind een border niet de beste beginnershond :-D
Als je namelijk geen ervaring hebt kan je her en der fouten maken en een border is de 1e hond die er gigantisch misbruik van maakt of die je totaal verkeerde dingen kan aanleren.
Daarnaast gaan ze snel zelf dingen verzinnen als je ze niet geestelijk bezig houd.
Het is dus niet alleen dagelijks een flinke bos/stradwandeling, maar juist ook dat koppie bezighouden, dus spelletjes, oefeningen etc.


Een pup, van welk ras dan ook gaat meestal wel gewoon goed met de katten, mits je het goed begeleid.
Wat je eens kan doen is fokkers bezoeken van de 3 rassen die je aanstaan (als ze GEEN pups hebben). Daar kan je al je vragen kwijt en de honden in het echt zien.

honden page profiel NoonNoon

honden foto van Noon

Ook wij hebben de BC als eerste hond. Maar ik heb wel gewacht tot mijn dochter naar school ging. Ik raad je aan om te wachten. Het is een hond die wat doen wilt. Oke de meeste honden maar dit is anders. Wij hebben ook stiekem wel een beetje geluk met onze. Balletje gooien en veel wandelen is hier genoeg. Nu ligt ze ook languit te slapen haha. Geen drijfproblemen hier. Maar goed, af en toe wat denk spelletjes moet ook gebeuren. Denk er heel goed over na, en laat je goed informeren bij fokkers. Succes

honden page profiel Nienke & de roedelNienke & de roedelgoedgekeurde fokker

Ik ben bang dat jullie het toch nog wat te druk hebben en teveel plannen hebben om er nu een bordercollie bij te nemen. Ik zou toch eerder kiezen voor een hond die niet zoveel werklust heeft, zeker omdat het jullie eerste hond is.
Kies je toch een border, kies er dan eentje uit showlijnen, niet uit werklijnen.

honden page profiel NoonNoon

honden foto van Noon

Wil toch even reageren op Nienke. Ik persoonlijk denk dat je met showlijn ook tegen problemen als werkers aan kunt lopen. Je hebt BC's uit showlijnen die werken als de duvel.

honden page profiel AnjaAnja

honden foto van Anja

We zijn allemaal ooit begonnen met een eerste hond, ik zou alleen geen eigewijze beagle nemen hahaha

honden page profiel BiankaBiankagoedgekeurde fokker

honden foto van Bianka

Inderdaad er zijn showers die best werken willen, maar de kans dat ze iets minder drive hebben is groter bij de show honden dan bij de werkers (het woord zegt het al).

Een BC heeft veel nodig, meer geestelijk dan lichaamelijk (mijn persoonlijke mening) Als je tijd voor kan vinden om echt dingen te doen met je hond (dus een honden sport) dan kan je er best voor gaan. Wel zou ik die andere rassen ook gaan bekijken. Of een andere herdershond. zodat je zo veel mogelijk info hebt. Ook zal ik veel BC bekijken, vragen stellen, zodat het wat duidelijker wordt wat een BC in houd. Of een van de andere rassen.

Groetjes Bianka

honden page profiel Monique & Jaro & RonjaMonique & Jaro & Ronja

honden foto van Monique & Jaro & Ronja

Volg je hart (na inlezing van de rassoorten) en volg je verstand of jullie er klaar voor zijn, nu maar ook in de toekomst ;-) Dat is mijn advies :-D
Naast de vele overeenkomsten heeft elk ras zo zijn eigen behoeften en zijn eigen kwaliteiten. Als je deze behoeften kunt vervullen en de hond kunt hierin kunt stimuleren, eventueel met hulp dan kun je elke hond als 1e hond nemen wat mij betreft. Ik vind het zo'n onzin om een bepaald ras te bombarderen tot beginnershond en andere rassen niet te nemen omdat je beginneling bent. Vraag me af welk ras een beginnershond is en welke juist niet ? Elke hond moet opgevoed worden, elke hond moet geprikkeld worden en elke hond moet in zijn behoeften worden voorzien. In dit geval heeft een border over het algemeen meer werklust dan menig ander ras maar daarintegen leert een border over het algemeen sneller en is vaker baasgericht. Zo heeft elk nadeel ook zijn voordeel. Elk ras is moeilijk als beginneling.

honden page profiel Celine & Yacko Celine & Yacko

honden foto van Celine & Yacko

als je helemaal geen ervaring hebt met honden, zou k persoonlijk niet voor een border collie gaan.
t zijn slimme beestjes, en vatten heel snel dingen op..
en als je geen ervaring hebt, kunnen het ook 'verkeerde' dingen zijn xS
je moet ook heel consequent kunnen zijn en dit leer je door ervaring :-D

honden page profiel Angela • BodhiAngela • Bodhigoedgekeurde fokker

honden foto van Angela • Bodhi

In principe is een border collie geen beginnershond, omdat ze slim zijn en werklustig. Maar jullie hebben op zich genoeg tijd. Vraag is wel hoe dit verandert als er kinderen komen.
In ieder geval heeft een werkhond veel uitdaging nodig, dus je zult er iets mee moeten ondernemen (schapen drijven of hondensport). Als je gewoon een gezellige huishond zoekt, dan past de border niet bij jullie.

Sommige borders drijven; sommigen eyen, maar lang niet allemaal. Met een consequente opvoeding en voldoende uitdaging kun je dit ook best onder controle krijgen. Zoek sowieso contact met een goede hondenschool of trainer/therapeut, die jullie kan ondersteunen als je nog niet erg ervaren bent.

Bodhi is mijn eerste hond; heb er wel mijn handen vol aan hoor. En veel tips van anderen gekregen. Ik had wel ervaring vanuit huis met honden, maar een eigen hond is toch weer even wat anders.

honden page profiel Annika • Balou † • KyraAnnika • Balou † • Kyra

honden foto van Annika • Balou † • Kyra

Ik sluit me voor 100% bij Angela aan. Laat je goed informeren! En als je besluit een Border te nemen, zoek dan een goede fokker!! :-)

honden page profiel Thera, Kyra, Tess en LivThera, Kyra, Tess en Liv

honden foto van Thera, Kyra, Tess en Liv

Bindy, border collie is onze 2e hond, we hebben ook nog een sheltie die ietsje ouder is. Bindy is een prima huishond, ook wandel ik niet super veel met haar, zolang ze binnen dan maar iets te doen heeft. Als ze oud genoeg is ga ik behendigheid doen met haar.
Nadeel is dat Bindy auto's wil drijven, maar met veel oefenen gaat het steeds beter. Het hangt van het hondje af, je kunt niet van tevoren voorspellen hoe ze zich zullen ontwikkelen.

Ik moet zeggen dat ik blij ben dat Bindy ons 2e hondje is, want zonder de ervaringen met Kyra was het denk ik toch anders gelopen.

J. (Gast)

Ik heb een beagle als eerste hond, het is een hond waar je echt wel veel tijd in moet steken. Gehoorzaamheid is een must om te doen met een beagle. Het zijn leuke honden, maar heel vermoeiende. :-)

honden page profiel PPPP

Bedankt voor alle info, ik ga idd al meer twijfelen of de BC de beste keus voor ons is.
Om even op de aller eerste reactie te reageren, middelmaat, lang of kort harig maakt niet uit. Wel een gezinshond, dus goed met kinderen en makkelijk in de omgang. Ik ben erg consequent dus ik verwqacht niet dat dat een probleem kan worden bij opvoeding. Een beetje waaksheid mag erin zitten, maar dit hoef niet perse. Eigenwijs mag wel, maar ik wil wel dat ie luistert, maar dat zal ook wel aan de opvoeding liggen. Willen er buiten mee bezig zijn, wandelen ravotten etc.

Groetjes

honden page profiel De mannenDe mannen

honden foto van De mannen

Ik ben het wel met Monique&Jaro&Ronda eens.
Ik heb zelf ervaring met een schotse collie (14jaar geworden).
Om te beginnen heb je hier een super leuke hond aan met de eigenschappen van zowel een bc en een aussie alleen dan in de rustigere vorm.
Een grote will to please erg op de baas gericht je kunt in zowel gehoorzaamheid en behendigheid ook ver komen.
En natuurlijk niet te vergeten voor kinderen mits ze vanaf pup af aan goed gesocialiseerd zijn ;-)
Wij hebben nu voor een aussie gekozen omdat we er nu echt klaar voor waren voor een hond met toch wat meer pit.
Ik vind persoolijk een bc een schitterende hond maar ik kan niet zo goed tegen dat ik noem het nerveus sluip gedrag sorry O-) voor de bc baasjes, vandaar de keus voor een aussie.

honden page profiel MojaMoja

honden foto van Moja

Misschien hebben jullie nu nog wel voldoende tijd voor een nieuwe hond met veel energie. Maar gaat dat over 4 jaar ook nog het geval zijn? Hebben jullie dan nog veel zin om naast de baby nog elke dag fikse wandelingen te maken en enkele keren per week de hondenschool te bezoeken?
Ik zou ook opzoek gaan naar een ras dat jullie erg leuk vinden maar die net iets minder aandacht zou vragen, een klein kindje samen stoppen met een hond die erg veel 'eye'-drang heeft, lijkt me ook niet altijd even gemakkelijk.

honden page profiel cia v.d. heijdencia v.d. heijdengoedgekeurde fokker

honden foto van cia v.d. heijden



Hier wordt dus super overdreven om een Border Collie niet als eerste hond te nemen. Wat als je voor 100% voor het ras gaat? Wat als je de Border Collie kunt geven wat hij nodig heeft?

Het zou nogal treurig zijn als aankomende baasjes die voor 100% voor een Border Collie gaan we dit tegen ze zouden vertellen.....

Iedereen is eens met een eerste hond begonnen. Moet je dan een ras nemen waar je zelf voor maar 90% achter staat?

Dat een showlijn minder drive zou hebben is ook niet waar. Hier merken we er in elk geval niets van. Behendigheid schapendrijven gehoorzaamheid we kunnen er hier alle kanten mee op.

Jammer dat hier zo'n schitterend ras afgekraakt wordt als mensen informeren naar een Border Collie. Zelfs nog wel door mensen die zelf ook een Border hebben!

Ga op jullie eigen gevoel af PP en bezoek een aantal Border Collie fokkers dan kom je er snel genoeg achter of het een ras is waar jullie je fijn bij voelen. Er zijn genoeg fokkers die je graag alle ins en outs willen vertellen aan jullie.

honden page profiel Celine & Yacko Celine & Yacko

honden foto van Celine & Yacko

k kraak bc helemaal ni af..
k zeg gwn als ge totaal geeeeen ervaring hebt in het omgaang en traine van honde, dat bc dan een moeilijker ras is als een ander...

zeker als ge dr vr 100% achter staat ok..ma dan kunt ge nog beter eerst bij mense gaan die 1 hebben, er es zelf mee traine, ervaringe opdoen...

t is een schiterend ras, maar kan ook gauw de mist ingaan, k heb er al genoeg geweten ;-)

niks afkrake, gwn relativeren

honden foto van Waka, Robi, Joy, Abby en het vrouwtje

als je twijfelt tussen een border collie en een beagle, zou ik eerst zeggen dat je je in de rassen moet verdiepen en echt nadenken wat je wil.

een border collie is een herdershond, en goed getraind kunnen ze perfect luisteren, ze worden niet voorn niets veel gebruikt in hondensportwedstrijden.

een beagle is een jachthond, vaak een stuk minder geinteresseerd in luisteren en werken voor jou, en een stuk meer geinteresseerd in zijn neus........

indien je dus echt een hond wil waarmee je verder kan komen in gehoorzaamheid of hondensport zou ik je niet zo snel een beagle aanraden. als dat echter niet hoeft, en je eigenlijk alleen de basis gehoorzaamheidscursus wil doen, en daarna een beetje wandelen, dan is dat wel wat weinig voor een border collie.

lees je even goed in over verschillende rassen, en mail daarna van de rassen waar je over twijfelt wat fokkers dat je langs wil komen en wat meer wil weten over het ras. de meeste fokkers vinden dat alleen maar leuk!

maar lees je goed in over de rassen en denk na over wat je wil, dit voorkomt veel frustratie. (ik heb aussies juist omdat ik ermee wil werken en sporten, en zou persoonlijk helemaal gestoord worden van een eigenwijze beagle. al vind ik ze best leuk zolang ze niet van mij zijn ;-) )

honden page profiel BiankaBiankagoedgekeurde fokker

honden foto van Bianka

Ik denk dat elk ras, vooral de wat slimme rassen je snel in trainen voor je zelf moet zijn, In hoe honden werken. Sommige zijn daar sneller in dan anderen. Als zij voor zichzelf al weet dat ze dat heeft zie ik het probleem niet om een BC als eerste hond te nemen. Veel zeggen dat van bijna alle rassen die slim zijn. Elke ras heeft zo wel zijn haar ding waar je op moet letten, de Border collie en zijn drive (Drijven, eyen) Een jacht hond weer met het jagen op dingen. en ga zo maar door, dan kan bijna alle ras honden wel afgesreven worden als eerste hond.

Ik ben met Cia eens, dat als ze er voor de 100% voor een BC wil gaan dat dit dan ook een goed ras is voor ze. Mits ze alles op een rijtje heeft gezet met wat een BC in houd, en daarin is ze goed op weg, door hier al langs te komen en te vragen wat er allemaal bij komt kijken.

Inderdaad er zijn showers die best werken willen, maar de kans dat ze iets minder drive hebben is groter bij de show honden dan bij de werkers (het woord zegt het al).

Ik bedoel even voor de duidelijkheid, dat de meeste shower iets minder werk-vermogen hebben dus niet alle. Ik heb zelf een shower die tot nu toe heel veel werk-vermogen laat zien, en heb ook heel veel gezien met veel werk-vermogen. Maar bij een werker weet je vrijwel zeker dat die werk-vermogen heeft.
Ik zeg hierbij niet dat het schoot hondjes zijn want dat zijn BC in wat voor form gewoon weg niet.

honden page profiel cia v.d. heijdencia v.d. heijdengoedgekeurde fokker

honden foto van cia v.d. heijden

Celine&Jacko:

In mijn ogen telt dit voor elk ras!

Iedereen is met een eerste hond begonnen of niet dan?
Trouwens als je een goede fokker hebt gevonden dan staat deze je ook met raad en daad bij als er thuis iets mocht zijn om dit samen met je op te lossen.

Mensen die uit een impuls een Border Collie aanschaffen.(De: ik wil zo graag op een zaterdag-of zondagmiddag...) daar loopt het juist het meeste bij mis...

honden page profiel Linda en BodhiLinda en Bodhi

honden foto van Linda en Bodhi

ik zou me eerst wat meer verdiepen in de beide rassen die je aanspreekt, het zijn wel totaal verschillende rassen die je aanspreekt.

Als je blijft twijfelen zou ik contact opnemen met een goede fokker zodat je kennis maakt met beide rassen. Een goede fokker kan je heel veel informatie geven over het ras en wie weet heb je met één van beide een klik en de andere totaal niet.

Mijn schoonouders hebben een Beagle en deze is erg eigenwijs en doet echt zijn eigen zin en je hebt veel geduld nodig om ze iets te leren.

honden page profiel cia v.d. heijdencia v.d. heijdengoedgekeurde fokker

honden foto van cia v.d. heijden


Bianca:

Wij hebben ook vaak "werkers" gezien die met de staart tussen de benen van een wei met schapen weg rennen.
Dus ook bij de "werklijn" komt het voor.

honden page profiel BaikoBaiko

honden foto van Baiko

Het maakt niet uit welke hond je kiest, als je maar heel bewust kiest. Wat wil je met de hond doen? wat verwacht je van de hond? Wil je dat je hond in huis lekker rustig is en je buitens huis er flink mee aan het werk kan? Of wil je ook dan rustig een blokje om kunnen wandelen zonder dat hij extra energie kwijt moet?

Er zijn honden dat vooral doeners zijn (´werken´ en daarna is het ook genoeg tot de baas een volgend ´werkje´ heeft bedacht).
Of de denkers (die zijn de hele dag bezig met zichzelf vermaken ook als de baas rust wil, die moet je ook mentaal uitdagingen geven)

Een border collie is een denker én een doener. Heel slim en veel beweging nodig. Persoonlijk vind ik een border collie niet geschikt voor een rijtjes huis, bij een doorsnee gezin. Omdat een doorsnee gezin met kinderen niet de hele dag de tijd heeft om de BC fysiek en mentaal bezig te houden.

Ik denk dat er genoeg andere rassen zijn die wel goed passen in een gezin. Waar je lekker mee kunt sporten op de tijd dat het uitkomt in het gezin (uiteraard wel de dagelijkse portie beweging), maar ook een hond die zelf de rust neemt in huis als het gezin druk is met allerlei andere dingen.

honden page profiel ScottScott

honden foto van Scott

Ik ben het met Cia zover eens dat de BC een prachtras is en zeker een beginnershond kan zijn.
Maar..dan moet je wel weten waaraan je begint en bereid zijn om minstens 10 jaar elke dag met je hond bezig te zijn.
Rondom mij zie ik dus jonge borders ter herplaatsing staan en steeds met dezelfde reden:wij kunnen de hond niet geven wat hij verdient.
Wijzelf hebben dus ook een border geadopteerd die uit een gezin kwam met 3 jonge kinderen en waar er geen tijd voor de hond werd gemaakt.
Het grootste 'probleem' van een border die te weinig te doen krijgt,is dat hij zelf zijn bezigheid zoekt en dat dingen die hij dan doet meestal niet gewaardeerd worden zoals graven,blaffen,nerveus gedribbel door het huis tot dwangmatig staartbijten als je hem in een bench steekt.Tot ze een maand of 7 zijn kunnen de meeste mensen nog hun BC-pup bijbenen,maar dan gaan ze meestal in een hoger energieniveau en dan beginnen dikwijls de problemen wegens tijdgebrek.
Als het mooi weer is ,is het meestal aangenaam om je hond zijn bezigheid te geven,maar weet dat je dat ook gaat moeten doen als het koud,nat en vroeg donker is.
Borders vind ikzelf zalige en gemakkelijke honden,maar ze vreten wel alle vrije tijd op. ;-)

honden page profiel BaikoBaiko

honden foto van Baiko

wuotePPOok willen we nog aan kinderen beginnen dus wanneer dan de beste tijd is om een pup te nemen is mij ook niet helemaal duidelijk. Voor je aan kinderen begint, ook zodat de pup en de katten aan elkaar kunnen wennen? of juist als je zwanger bent of er zelfs al kinderen zijn?

Als ik zelf over een hond en kinderen denk dan zou ik zeker geen pup en baby in het zelfde jaar ´plannen´,

In ons geval waren de kinderen 3½ en bijna 6. Dat was voor ons het juiste moment om een pup in huis te nemen.
Onze kat was toen 5 jaar en zij is ook prima gewend geraakt aan onze hond, ze zijn de beste maatjes.

Het eerste jaar, of eigenlijk 1½ jaar, vind ik de drukste en intensiefste tijd van pup tot netjes opgevoede hond. Als je er dan in die tijd ook nog een baby bij hebt, denk ik toch dat de pup/jong volwassen hond minder aandacht krijgt dan dat hij nodig heeft.

Een volwassen hond heeft daartegen over ook misschien weer meer moeite om aan een baby te wennen. Daar is goede begeleiding bij de hond voor nodig om dit goed af te laten lopen. (hoevaak moeten de honden niet naar het asiel om dat er een baby bij komt en als de baby groter wordt blijkt dit niet goed samen te gaan en gaat de hond maar weg)

Ieder kiest zelf wat voor zichzelf het beste is en hoe je dat doet.
Ik zou het zo weer over doen, in de volgorde die we nu ook hebben gedaan. Eerst kinderen, daarna een hond. Als er eenmaal kinderen zijn kun je beter inschatten of het samen gaat dan andersom.

honden page profiel pietpiet

honden foto van piet

Nou er staat ons nog wat te wachten dan met onze border van 5 maanden ik hoop dat jullie ongelijk hebben want voor mij is het ook de eerste hond,ik ben het wel eens met Cia die zal toch ook wel weten waar ze over praat.Gr Piet

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Border collie een goed ras als 1e hond?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: Wordt pup de baas ?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^