Moet een hond élke hond maar gewoon aardig vinden?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Helga & ZoëyHelga & Zoëy

honden foto van Helga & Zoëy

Hallooo,

Het valt me de laatste tijd op dat Zoey erg zelfverzekerd (of onzeker?)gedrag laat zien. Ze heeft dit altijd wel gehad, maar het wordst erger de laatste tijd. We hebben al veel hulp gehad, o.a. van Esther hier op het forum.De tips die we kregen helpen niet meer heb ik het idee.

Als we wandelen en we komen andere hondjes tegen, gaat haar borstje vooruit, begint ze te trekken aan de lijn en proestende geluiden te maken. Als de hond dan dichtbij is, wil ze er zo snel mogelijk heen. Ik kijk goed naar de taal van zowel Zoey als de andere hond. Vaak is het zo dat de andere hond kalmerende signalen laat zien (wegkijken, op de grond snuffen, tong uitsteken, zachtjes kwispelen). Die hond zit dan, net als Zoey aan de lijn. Zoey daarentegen zet haar nekhaar overeind en haalt grommend vanuit het niets uit naar die hond. Willen bijten dus.
Het baasje van die andere hond schrikt daarvan en neemt zijn hond mee. Ik laat niks merken.
Maar dan krijg je volgens mij dat Zoey denkt: Mooi, mijn actie heeft zin gehad, want hond loopt door. Resultaat dus.

Ik laat in ieder geval de lijn losjes zodat er absoluut geen spanning op zit en praat zachtjes; "Het is goed..."
Toch steeds weer dit gedrag.

Nu beredeneer ik de laatste tijd zo; thuis is het een lieve schat, luistert goed en afgezien van het de kamer uitjagen van de kat en het uitblaffen van de visite, kunnen we hier steeds beter mee omgaan. Zoey gaat gewoon even afkoelen in de bijkeuken.

Eergister was ik in de avond in het donker met haar aan het lopen. Ze was aan het poepen en uitgebreid haar voeten aan het vegen in de blaadjes. Ineens komt er een man de hoek om en zegt gewoon rustig "Hallo". Zoey bedenkt zich niet, begint te grommen en te blaffen en wil naar die man zijn enkels uithalen.
Ik zeg dan op een heel rustige toon: "Wat is dit nu meissie? Dat mag niet. Het is goed... kom maarrrr..."
Ik dacht, dit is eenmalig, want ze heeft die man niet aan zien komen.

Gisteravond echter, kwam er ook weer s'avonds een vrouw ons tegemoet lopen. Zoey liep gewoon rustig mee en het meisje is dichtbij en Zoey gromt en wil ook weer uithalen..

Honden okee..., ik vind ook niet iedereen aardig, maar mensen???
Hoe doorbreek ik dit?

Groetjes,
Helga

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Moet een hond élke hond maar gewoon aardig vinden?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden foto van ׺°”˜`”°º× Jacq van Sil & Sterre ׺°”˜`”°º×

Ik denk dat je hond een angstbijter is. Dat was met mijn Sil ook zo. En dit kwam grotendeels door mij zelf. Sil kon aan mijn stem al horen dat ik bang was dat hij zou gaan bijten. Nu zeg ik niets meer, negeer ik zijn gedrag. En het gaat een stuk beter.

En als er visite komt vraag ik of ze Sil eerst willen negeren en dat ze hem pas mogen aaien als hij naar hen toe komt. Dit gaat ook goed, nu. Sil raakt gauw overprikkeld, wordt bang en bijt vanuit het niets. Maar nu we het weten en er rekening mee houden gaat het goed. Succ6 met je kleine held!!!

honden page profiel Helga & ZoëyHelga & Zoëy

honden foto van Helga & Zoëy

Dank je Jacq... Weet je, negeren helpt niet.. dan gaat ze NOG stoerder doen. En ik heb het afgelopen jaar geleerd (van mezelf en van Esther) om mijn stem en lichaamshouding rustig te houden, alsof er niets aan de hand is...

Ook helemaal niets zeggen werkt niet, want het dametje is zelfverzekerd genoeg om zelf op pad te gaan en haar eigen beslissing te nemen.

honden page profiel Helga & ZoëyHelga & Zoëy

honden foto van Helga & Zoëy

Verder niemand meer met een aantal tips die ik kan gaan proberen?

honden page profiel EstherEsther 3 doggies

honden foto van Esther

Hoi Helga,

Vaak zit het in deze problemen in het feit dat we wel kalmerende signalen zien maar er niet juist op gaan reageren. Dit bv. Als we wandelen en we komen andere hondjes tegen, gaat haar borstje vooruit, begint ze te trekken aan de lijn en proestende geluiden te maken." is mij een reden om de andere hond niet te gaan ontmoeten. Ze gaat zich van te voren al op blazen en daardoor ontstaat er al veel spanning en op het moment dat de hond te dicht bij komt dan laat ze de spanning in 1x los en daardoor gaat ze uitvallen.

Dit zou ik gaan oplossen d.m.v. een bochtje lopen om de andere hond heen of als daar geen ruimte voor is dan zou ik zelf tussen Zoey en de andere hond in gaan staan zodat jij een kalmerend signaal uitstraalt.

In het donker zijn mensen enge objecten voor haar omdat ze de houdingen niet goed kan lezen. Als je merkt dat er een persoon of hond aankomt, kun je haar gaan afleiden.

Ik hoop dat je hier wat aan hebt.

Groetjes van Esther

honden page profiel Thera, Kyra, Tess en LivThera, Kyra, Tess en Liv 3 doggies

honden foto van Thera, Kyra, Tess en Liv

Het is misschien heel anders, maar Kyra doet altijd heel stoer, maar is het absoluut niet, want als de hond/mens dichtbij komt rent ze weg. Ik heb als tip gekregen om haar gewoon naast me te laten zitten als dat gebeurd en dan moet ze ook blijven zitten. Ikzelf moet dus veel zelfverzekerder worden of doen alsof iig O-)
Succes!

honden page profiel Helga & ZoëyHelga & Zoëy

honden foto van Helga & Zoëy

Hoi Esther,

Bedankt! Dus ook het zichzelf opblazen is een signaal wat ik eerder moet zien aankomen? Het punt bij Zoey is dat ze echt van 0 naar 10 gaat qua stress in een halve seconde bij wijze van spreken. Soms ben ik dan gewoon te laat.

Het er tussen in gaan staan ga ik absoluut proberen.
Het bochtje helpt niet, Zoey moet en zal naar die hond of persoon toe..

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dobry

Het bochtje helpt niet, Zoey moet en zal naar die hond of persoon toe..

Je moet de bocht dan groter maken, en inzetten nog voordat er reactie van Zoey is.En haar dan flink afleiden met leuks of lekkers. Het beste is om honden aan de lijn helemaal niet met elkaar in contact te laten komen.

Hetzelfde geldt voor mensen, kinderen, fietsers etc. met een bocht eromheen, en afleiden.

honden page profiel Helga & ZoëyHelga & Zoëy

honden foto van Helga & Zoëy

Dank je Dobry, ik zal de zak met snoepies weer meenemen op de wandeling! Dat is een heel goed idee. Ik had de snoepjes namelijk thuis gelaten.

honden page profiel danidani 3 doggies

honden foto van dani

Boris reageerde ook heel fel op andere honden (op mensen niet), ging daarbij helemaal door het lint.

Gredragtherapeute ingeschakeld en begonnen met alle honden ontwijken (dat probeerde ik al) en wanneer ik een hond aan zag komen in de verte, Boris meteen afleiden met worst of iets anders lekkers.
We zijn nu 6 maanden verder en het heeft succes!
Boris zal zowiezo nooit met andere honden los kunnen of snuffelen aan de lijn (daar houd ik niet van en dat mag Spike heel soms maar) maar wanneer er hier een hond langs loopt wanneer wij de deur uit komen kijkt Boris er wel naar maar hij valt niet meer uit.
Dus dit heeft bij ons zeker gewerkt.
Scheelt ook een heleboel dat ik nu ook meer ontspannen ben en niet meer al die stress van o zal hij uitvallen door de riem door geef aan hem.

En dat Zoey moet en zal naar de hond of persoon toe: jij loopt aan de andere kant van de lijn en jij bent toch de baas?
Dus wanneer je een hond/mens spot, flinke boog eromheen of de andere kant op lopen en meteen lekkers geven zodat haar aandacht daarop gericht is en niet op de hond/mens.

Veel succes samen!!

honden page profiel JeroenJeroen 3 doggies

honden foto van Jeroen

Een kleinigheidje maar want ik denk dat Dobry's tip het belangrijkst is maar ik denk dat ALS ze toch in de "red zone" komt dat praten dan niet helpt. Praten is aandacht en aandacht is een beloning. En helemaal als je "het is goed" gebruikt... honden begrijpen niet dat "het is goed" in deze situatie iets anders betekent dan wanneer jullie aan het trainen zijn! "Het is goed" betekent: het gedrag dat je nu laat zien is goed, en dat is het helemaal niet.

Ik zou zelf resoluut doorlopen (of omkeren) als ze toch reageert.

honden page profiel Helga & ZoëyHelga & Zoëy

honden foto van Helga & Zoëy

@ Jeroen, natuurlijk, resoluut omkeren of doorlopen... Dat deed ik ook wel, maar dan gaat ze VOL in de ankers. En ik wil haar nou niet zo hard meetrekken dat ze bijna smoort.
Dat werkt averechts bij dit pittige dametje.

Het klopt wel hoor wat je zegt. Als ze echt aan het flippen is kan ik praten tot ik een ons weeg, helpt helemaal niks!!

honden page profiel MissyMissy 3 doggies

honden foto van Missy

Je zegt het zelf in je laatste reactie: Een pittig dametje. Dominant naar andere honden en nu dus ook al naar andere mensen.

Ik zou haar niet naar andere honden laten gaan, alleen op losloopveldjes.
Verder proberen haar aandacht bij jou te houden. Leer haar het commando 'kijk' als ze naar je opkijkt verdient ze een beloning. De tijd van het kijken steeds langer maken. Zo kun je haar aandacht van de komende hond naar jou verplaatsen.
Dit moet je doen zodra je een andere hond/mens in het vizier krijgt en voordat zij zich dominant opstelt.

Lukt dat niet op tijd, dan omdraaien en zelf met haar weglopen, dan heeft zij niets en niemand weggejaagd immers. ;-) Rustig met een boog omheen lopen.

Ga je met haar naar cursus? Dat zou misschien een goed idee zijn, daar krijg je persoonlijke begeleiding bij dit soort dingen immers. :-)

honden page profiel Helga & ZoëyHelga & Zoëy

honden foto van Helga & Zoëy

Hoi Missy,

Ik ben met Zoey naar puppycursus geweest, wat helemaal mis is gegaan. Daar ligt ook een van de oorzaken in haar huidige gedrag. Ik ga af en toe naar een GT (van dit forum) en daar krijgen we tips mee voor Zoey.

Zoey kan niet los. Ze loopt weg. Reageert dan ook nergens op. Na oefenen en steeds maar weer het vertrouwen geven (dat is het belangrijkste), misbruikt ze keer op keer het vertrouwen en smeert hem. De laatste keer tot bijna een dodelijk ongeluk aan toe.. We gaan straks groot wonen (1200 m2) en omheinen, dus dan kan ze lekker rennen.

Heel af en toe laten we haar los in een schaapskooi in het bos, waar dan uiteraard geen schapen lopen op dat moment. Dat is heerlijk, dan spelen we verstoppertje en rent ze lekker en snuffelt ze heerlijk. Pas als ze dan echt doodmoe is, laat ze zich lokken met een voertje en kunnen we haar rustig aanlijnen. Eerder niet, dan neemt ze het er echt even van! (en terecht...!!! ;-) O-) )

honden page profiel EstherEsther 3 doggies

honden foto van Esther

Hoi Jeroen,

Dit" En helemaal als je "het is goed" gebruikt... honden begrijpen niet dat "het is goed" in deze situatie iets anders betekent dan wanneer jullie aan het trainen zijn" heeft een andere functie. Het is goed zeg je op een rustige toon zodat de hond kan linken: baas is rustig, dan kan ik ook rustig worden.

Ik hoop dat je het zo begrijpt.

Als een hond zo doet, heeft weglopen geen zin want dan gaat hij juist linken: andere hond is eng. Rustig achteruitlopen mag wel en daardoor krijg je meer afstand. Afstand schept vertrouwen en daardoor wordt een hond weer rustig.

Ziet de hond een andere hond en is hij rustig? Ja, dan kun je wel omdraaien en weglopen.

Groetjes van Esther

honden page profiel EstherEsther 3 doggies

honden foto van Esther

@ Helga, wat voor lijn gebruik je momenteel?

honden page profiel happyjan*happyjan* 3 doggies

honden foto van happyjan*

vinden mensen iedere mens aardig? O-)

honden page profiel JeroenJeroen 3 doggies

honden foto van Jeroen

Esther,

Ja ik snap het maar ik geloof dat ik het gewoon niet je eens ben. Ik snap sowieso niet dat je tegen haar praat als ze in de red zone zit en zeker niet dat je deze woorden gebruikt want je kunt net zo goed andere woorden gebruiken.

Het rustig zijn belonen ben ik wel helemaal met je eens, maar dan moet je wel situaties hebben waarin dat kan. Want wat ik van Helga begrijp heeft haar agressieve opstelling nu "succes" omdat de andere baasjes doorlopen. Het lijkt mij dat "het is goed" tegen haar zeggen dan niet de oplossing is, zelfs niet als je dat met rustige stem doet. Vermijden/afleiden zoals Dobry zegt lijkt me beter en als ze toch in de stress schiet lijkt doorlopen me beter dan het verder laten escaleren. Ze leert zo in ieder geval niet dat haar aggresieve gedrag succes heeft.

honden page profiel Helga & ZoëyHelga & Zoëy

honden foto van Helga & Zoëy

@ Esther: We lopen met de 2-meterlijn.

@ Jeroen: Soms helpt praten wel. Daardoor hebben we een heleboel andere problemen van Zoey op kunnen lossen, ook als ze in de red zone zit. Zo heb ik haar gedrag richting kleine kinderen (jongetjes met name) kunnen ombuigen. (in de puppybak is er een jochie bijna bovenop haar gaan staan en deed veel te ruw en dat staat in haar koppie gegrift.)

Wat ik deed als we kinderen tegen kwamen ze ging helemaal door het lint (red zone!!) Op mijn knieen bij haar, mijn hand op haar borst, en zachtjes en heel kalm toespreken "Het is goed meisje, doe maar rustig...".
En dat hielp wel!! Kinderen loopt ze nu zo voorbij!

Maar ja... Ik kan niet elke keer op mijn knieen duiken als we bij de wandeling honden en volwassenen tegen komen. Sta ik elke keer in de kledingzaak voor een nieuwe broek.. ;-)

honden page profiel J. & T. van H & DJ. & T. van H & D 3 doggies

honden foto van J. & T. van H & D

De ruimte voor de hond om zichzelf te kunnen beheersen is te klein, dit maakt de hond onzeker.
Als een hond onzeker is gaan ze vaak twee dingen doen aanvallen of vluchten nu is vluchten geen optie omdat wij de hond mee nemen aan de riem dus heeft de hond niet veel keus.
Praten en aanraken in zo'n situatie moet je niet doen,want je weet namelijk niet wat dit doet met de hond, hij kan zichzelf hierdoor namelijk ook sterker gaan voelen doordat jij hem aandacht geeft met de stem of door aanraking.
Het beste is gewoon door lopen als je per ongeluk in zo'n situatie terecht komt, als je de situatie ziet aankomen kan je de hond laten zitten met de rug naar da ander toe zodat de hond niet getriggert kan worden door bepaalde lichaamstaal van de andere hond, mocht de hond,als ie dus zit, toch gaan omdraaien of omkijken kan je de hond gaan afleiden met iets lekkers, en pas belonen als de hond rustig is.
En ik zou dit gaan trainen met vrijwilligers of op een hondenschool. De afstand tussen twee honden heel langzaam kleiner maken en belonen zolang de hond rustig blijft. Je zal je hond moeten leren dat ie rustig moet blijven in alle situaties en dat hij op jou kan vertrouwen, dat jij de hond nooit in een situatie zal brengen die, in de ogen van de hond, gevaarlijk kan worden.

honden page profiel Helga & ZoëyHelga & Zoëy

honden foto van Helga & Zoëy

Thanks J&T!!

Gister hebben we met snoepies gelopen en ze liep voorbeeeeeeeldig! Helemaal op mij gericht!

Maar helaas geen andere honden of mensen tegen gekomen... :'(

honden page profiel EstherEsther 3 doggies

honden foto van Esther

Fijn dat ze idd geval op je gericht was. Nu kun je de goede lijn doorzetten met andere mensen en honden.

Succes!!

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Moet een hond élke hond maar gewoon aardig vinden?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^