Hoe leer ik de puppie het hondenluikje te gebruiken??

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel ........

honden foto van ....

M'n oudste hond ging van dag één hupsakee het luikje door. De jongste doet het enkel als ik het openhou voor haar :o)

Ik weet niet goed of het een kwestie is van niet snappen of niet durven. Denk een combinatie. Ze heeft al een paar keer haar pootjes er tegen gezet maar niet hard genoeg om het werkelijk open te laten gaan.

Ze ziet de oudste er nochtans veel doorgaan, zou ze het dan niet gewoon achterna moeten doen?

Zels als ik een lekker snoepje aan de andere kant houdt, doet ze het nog niet. Tenzij ik dus het luikje voor haar openhou.

Heb nu getracht haar gewoon buiten te zetten en te laten zitten tot ze zelf er door gaat, maar da's ondertussen nu al een tiental minuten geleden... ze staat gewoon te janken en blaffen tot ik terug kom... Is niet zo fijn, zowel voor de buren als haarzelf...


Help! Het zou echt wel fijn zijn als ze lekker binnen en buiten kan lopen ...

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Hoe leer ik de puppie het hondenluikje te gebruiken??" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Dobber!!!Dobber!!! 3 doggies

honden foto van Dobber!!!

Kennelijk snapt ze het nog niet... Probeer anders eens het luikje maar een heel klein stukje open te doen en dan net onder het kiertje een stukje worst te houden. Ze moet leren dat ze er tegen aan kan drukken en dat het zo open gaat.

honden page profiel Juut & Brownie Juut & Brownie 3 doggies

honden foto van Juut & Brownie

Is het niet te hoog voor de pup? En dan bedoel ik ook gezondheidsmatig. Ik vraag me af of je de pup dit wel al moet laten doen?

honden page profiel ........

honden foto van ....

Misschien dit ook nog even. Als ze er dan met haar pootjes tegen duwt dan slaagt het luikje naar binnen maar ze heeft niet door dat ze er dan door moet komen ipv van te blijven krabben. Want het luikje slaagt natuurlijk terug dicht als ze haar lijfje er niet meteen door duwt na ze er tegen aan duwt... Het luikje is ook niet te zwaar of te groot denk ik, enook niet te klein want ze is nog iets kleiner dan, onze andere hond. oh en ze is 17 weken, dus kracht zou ze ook genoeg moeten hebben...

honden page profiel Dobber!!!Dobber!!! 3 doggies

honden foto van Dobber!!!

Probeer het eens op de manier die ik heb uitgelegd. Het kan best zijn dat je te snel voor haar begrip gaat. En dan snapt ze inderdaad niet dat ze direct door het luikje moet lopen. Als je de kier heel klein maakt en je houd iets lekkers ervoor dan komt ze wel. Het eerste stukje geef je haar als ze aan je hand zit (ondertussen roep je haar natuurlijk heel enthousiast!). Dan heeft ze de smaak te pakken en wil ze meer.

Weer een stukje worst voor een kiertje maar deze keer als ze komt houd je het worstje steeds meer een stukje naar achteren. Ze zal het willen hebben en dus achter je hand aan gaan en dus het luikje wegduwen. Dit beloon je en je geeft het worstje ("GOED ZO!!!!").

Deze stappen doe je achter elkaar aan en steeds houd je het stukje worst verder van haar bekje vandaan. Zo leert ze om door het luikje te lopen... De volgende keer houd je het luikje dicht en roep je haar weer. Dan zal ze het waarschijnlijk wel door hebben!

Het is ook belangrijk om het trucje van de andere kant van de deur te oefenen. Honden generaliseren niet gemakkelijk en dus is het aan de andere kant van de deur staan een heel neiuwe ervaring voor haar en moet je even van voren af aan beginnen met een klein kiertje. Maar deze keer zal ze het sneller door hebben omdat ze het al een keer geleerd heeft.

honden page profiel ........

honden foto van ....

@ dobber: ja, zo lukt het wel, enkel niet als ze het zelfstandig moet doen... en laat dat nou de hele bedoeling zijn van dat hondenluikje. Ze rommelen graag in het zand in de tuin en snuffelen aan de bloemetjes enzo. maar dan kunnen ze dat op eigen tempo doen. nu moeten ze wachten tot ik de deur openzet. in de zomer was die gewoon open maar de laatste dagen is het te koud aan het worden

@ Juut. Het luikje is perfect van maat (denk ik) ze hoeft niet te springen ze kan er gewoon doorwandelen. het is op hoogte van haar borst. Het is ook ruim genoeg. Onze cocker kan er ook vlotjes door. Denk je niet dat 4mnd oud genoeg is om dit aan te leren? Welke leeftijd stel jij voor? misschien overhaast ik het wel, maar ze likt me er toch klaar voor. ze is een stevige meid..

honden page profiel    Ilja & ***Sterre** Ilja & ***Sterre** 3 doggies

honden foto van    Ilja & ***Sterre**

Een bak heerlijke pens achter het luikje als motivatie.. ;-)

Probleem opgelost.. ;-)

honden page profiel ........

honden foto van ....

@dobber: hoe je dat beschrijft is precies hoe ik het haar de laatse week heb proberen te leren. alleen... de laatste stap (het helemaal zelfstandig doen) doet ze niet omdat ze dan enkel maar lichte duwtjes geeft, wat het luikje dus niet volledig opent, en weer terug sluit voor ze er door is. misschien loop ik te hard van stapel en moet ik het wat meer tijd gunnen dan een weekje? wat denk je?

honden page profiel Dobber!!!Dobber!!! 3 doggies

honden foto van Dobber!!!

Bouw heel veel successen op. Dus heel vaak dat het haar lukt. En varieer de beloning. Dan een stukje kaas, dan een worstje, dan pens, dan kip, dan een koekje etc. Dan weet ze niet wat ze zal krijgen en is ze nog gedrevener/nieuwsgieriger om het luikje te gaan gebruik. Ze moet gewoon eerst even door hebben dat ze het luikje zelf ook open kan maken. Probeer haar anders heel enthousiast ergens voor de maken. Telkens roep je haar naam. Dan ga je buiten de deur staan en roep je weer haar naam. Gebruik een speeltje dat geluid maakt en waar ze helemaal gek op is.

Zodra het haar 1 keer gelukt is om door het luikje beloon je haar uitbundig. Als je haar roept en ze moet door het luikje komen roep je altijd uitbundig: om buiten te gaan spelen, om te gaan wandelen etc. Het door het luikje gaan moet leuk voor haar zijn en er moet een beloning tegenover staan.

Het kan zijn dat de stap nog te groot is. Je kunt het proberen om zonder kier te doen en als dat niet lukt heel even je hand door de kier laten zien en weg te halen. Zo motiveer je haar weer om het luikje aan te duwen. Zodra ze dat doet beloon je uitbundig met je stem maar niet met het worstje. Dat krijgt ze pas als ze (na een aantal keren geprobeerd te hebben) helemaal door het luikje is gelopen.

Het is gewoon een kwestie van wat je hondje aan kan en aan durft... En je moet proberen hoe ver je dan kan gaan. Als ik het zo hoor ben je al een heel eind op weg hoor!


Misschien kun je ook een luikje nabouwen. Bijvoorbeeld door een doos te pakken en daar een stuk karton voor te hangen dat aan de bovenkant alleen vast zit. Dan heb je het luik idee. Probeer haar daar eerst doorheen te krijgen. Daarna kun je gewicht aan het stuk karton hangen zodat ze leert meer kracht te zetten. En als laatste kun je het stuk karton op het luikje plakken en haar weer in die situatie zetten. Eerst even een stapje terug (klein kiertje maken) en daarna proberen als ze het helemaal zelfstandig doet.

honden page profiel Huize Onyx  (Amber ( Rip ) Boomer ( Rip)Huize Onyx (Amber ( Rip ) Boomer ( Rip) 3 doggies

honden foto van Huize Onyx  (Amber ( Rip ) Boomer ( Rip)

Sorry heb geen tip voor je. Wil je alleen veel geduld en succes wensen.

Ik heb hier het tegenover gestelde. Boomer loopt (past echt) gewoon door het kattenluik maar de katten weigeren er door te gaan als het luikje er voor zit. Vlees er achter leggen helpt niet. Alleen als het luikje open blijft gaan ze er door heen.

honden page profiel ........

honden foto van ....

@ Dobber

Ben meteen na het lezen van jou berichtje naar buiten gespurt en de kartonnen dozen terug gaan halen die ik al buiten had gezet voor de vuilnisophaling :o)

Ik zal eens meteen beginnen plakken en knippen!! Super tip!!

Ik hou je op de hoogte!

groetjes

honden page profiel Dobber!!!Dobber!!! 3 doggies

honden foto van Dobber!!!

Whahaha! Super ;-). Ik hoop dat het helpt!

honden page profiel Dobber!!!Dobber!!! 3 doggies

honden foto van Dobber!!!

En, lukt het al?

honden page profiel ........

honden foto van ....

Nope!!! heel erg intensief geoefend. Met het "kartonnen luikje" gaat het prima. Het echte ding nog steeds niet. Maar we blijven oefenen en we komen er wel he :o)

honden page profiel moniquemonique

honden foto van monique

bij ons heeft het ook lang geduurd ,ik zette haar voor het luikje en duwde zachtjes tegen haar poepje en als ze binnen wilde ging ik buiten en duwde in de andere richting (weken)heeft het geduurd maar het is gelukt

honden page profiel Dewi • Promise • DuukDewi • Promise • Duuk

honden foto van Dewi • Promise • Duuk

Ik denk dat het gewoon ook een kwestie van tijd is. Hier liepen de honden er ook vanaf het begin door met open houden, later zat ik met lekkers aan de andere kant en weer later kenden ze het ineens.
Dat heeft misschien wel 3 weken geduurt voor ze het helemaal onder de knie hadden en begrepen.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Hoe leer ik de puppie het hondenluikje te gebruiken??" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: eindelijk ;-)
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^