Blijf. Doe ik het goed?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Dewi • Promise • DuukDewi • Promise • Duuk

honden foto van Dewi • Promise • Duuk

Zoals ik gisteren schreef, moet ik de gehoorzaamheidsoefeningen met Duuk weer wat meer op gaan pakken. Hij pubert en vindt het vaak niet nodig om (meteen) te luisteren.

Aangezien dit ook gevaarlijk kan zijn, ga ik weer dubbel zo hard met hem aan de slag. Een heel belangrijk commando naast 'kom hier', vind ik 'blijf'.
Met Promise gebruik ik dit vaak als ik met haar langs een weg loop, en er komt een auto o.i.d. aan. Zij kan dan toch lekker los lopen en blijft staan als er iets aankomt, vaak al uit zichzelf.

Hier wil ik met Duuk ook naar toe, nu laat ik hem absoluut nog niet los langs wegen, want zijn gedrag is veel te grillig. Waar hij een aantal maanden geleden dit commando vrij goed begon te beheersen, lijkt het nu net alsof ie niet weet waar ik het over heb.

Ik ben een heel stuk terug in de training dus, en ik ben vanmorgen begonnen aan de korte riem, 'blijf' zeggen en dan meteen zelf blijven staan. Blijft hij ook staan, is het braaf en belonen.

Daarna is het de bedoeling langzaam steeds meer afstand in te bouwen tussen hem en mij met behulp van de lange lijn en dat ie dan moet blijven staan op 'blijf'. Soms twijfel ik of ik hem dat op deze manier wel aangeleerd krijg. Aan andere kant, vóór deze puberperiode ging dat op deze manier vrij goed.
Soms deed hij het zelfs als hij los was. Nu ga ik dat los even niet meer proberen, want het moet natuurlijk wel steeds een succes zijn en als ie los is doet ie wat ie zelf wil op een slechte dag.

Is dit een goede manier?

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Blijf. Doe ik het goed?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Uma & JokerUma & Joker 3 doggies

honden foto van Uma & Joker

Ik heb het binnen geoefent met mijn uitlaathond.
Eerst gaf ik hem het zit commando.
dan zei ik "blijf" en deed één stap achteruit. Hij bleef zitten dus werd hij beloond.
Dat heb ik steeds gedaan en dan één stap verder.
en nu kan ik binnen gewoon naar een andere kamer lopen en als ik terugkom zit hij nog steeds te wachten :-)
ben het nu ook buiten aan het proberen aan een lange lijn. precies hetzelfde als ik het binnen deed :-)

Kitty Galore (Gast)

Wij leren op de training, dat hij moet liggen ( dat doet mijn hond al niet, *zucht*) of zitten, en dan het commando blijf er aan verbinden.
Je stapt dan een paar pasjes opzij, wacht een sec. of 30, dan stap je terug, en belonen.
Zo maak je de lijn en tijden steeds langer.

Zelf geef ik voor het commando blijf, zoals jij het beloofd, het commando stop! Hij blijft dan stilstaan, althans, dat is de bedoeling, we zijn nog aan het oefenen O-)
Dit oefen ik, door telkens te stoppen, als hij aan de lijn loopt, en het commando stop! te geven.
Hij begint het te snappen, en stopt nu soms ook, als hij los loopt.

honden page profiel Dewi • Promise • DuukDewi • Promise • Duuk

honden foto van Dewi • Promise • Duuk

Ja, blijf, stop, wacht. Misschien is het inderdaad verwarrend dat ik voor 2 dingen hetzelfde woord gebruik. Want 'blijf' zoals jullie dat gebruiken (met zit/af en weglopen) kent hij ook. En dit kent hij ook goed.

In de praktijk gebruik ik dat zitten en blijven eigenlijk nooit, alleen als training, maar in het dagelijks leven is dat niet zo vaak van toepassing. Het blijven staan (wachten) echter wel.

Promise kent ook allebei de versies van 'blijf' en haar verwart dit niet. Volgens mij ziet zij 'blijf' gewoon als een algemeen woord voor 'verroer je niet' ;-)

Maar wat vinden jullie, voor het blijven staan en wachten dan bijvoorbeeld 'wacht' gaan gebruiken? Dat woord zou hij dan nog helemaal moeten leren en dan moet ik straks tegen 2 honden iets anders roepen.

honden page profiel Waka, Robi, Joy, Abby en het vrouwtjeWaka, Robi, Joy, Abby en het vrouwtjegoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Waka, Robi, Joy, Abby en het vrouwtje

je kan het proberen om een ander woord te gebruiken, maar blijven staan/zitten/liggen moet hij ook kunnen leren.

je kan hem eventueel ook eerst stil laten staan, dan blijf zeggen terwijl hij staat, en dan zelf weglopen zodat het wat meer te vergelijken is met die andere blijf oefeningen. ik weet niet of het helpt, maar zo krijgt hij het wat sneller door misschien.

verder kan het natuurlijk ook zijn dat hij gewoon lekker loopt te puberen......

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Blijf. Doe ik het goed?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Dieet voor een hond.
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^