Overprikkeling, kan gewenning helpen?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel J. & T. van H & DJ. & T. van H & D 3 doggies

honden foto van J. & T. van H & D

ja wat jij zegt bassie, de beloning zwemmen is vele malen groter....een reu, die geregeld omringt is door loopse teven, nooit mag dekken? of een jacht hond die nooit mag jagen? een hond die te weinig beweging krijgt? wat doen deze honden? die worden in veel gevallen gefrustreerd door dat ze nooit mogen. Ja het gemakkelijker om een hond dit niet te laten doen, dit kost minder tijd, maar de hond krijgt te maken met opgebouwde energie wat ie niet kwijt kan, en daar gaat een hond vreemd op reageren. Ik heb een jachthond gehad die mocht natuurlijk heel graag zijn neus achter na lopen, is logisch toch? Dus mocht hij dat van mij doen ik ben weken/maanden met hem aan het trainen geweest, los in het bos(afgesloten bos) hem belonen als ie terug kwam bij mij, uit zich zelf op het laatst was hij altijd los ook in het niet afgesloten bos, hij mocht zijn ding doen wat ie graag wou maar kwam uit zichzelf, of als ik vloot, altijd weer terug. Op deze manier was de hond zijn energie kwijt en de hond was tevreden.

Deze hond is misschien wel overprikkeld als hij het water in mag, maar dit is niet de oorzaak, de oorzaak is opgebouwde energie wat er op deze manier uitkomt. Een high-energie hond die komt niet aan zijn trekken door drie of vier keer met hem te wandelen strak aan de riem, deze honden moeten op een of andere manier hun resterende energie kwijt op een andere manier. Rennen, trekken, fietsen, zwemmen enz.

Wat ik zou doen is, gewoon aan de waterkant een stok in het water gooien (evt. de hond aan een lange lijn) en trainen dat ie de stok weer terug brengt en dan belonen, als de hond hyper is als hij uit het water komt even tot rust laten komen of gewoon de stok weer gooien totdat zijn energie weg is. Een hond wordt niet overprikkeld of stressvol als hij iets mag doen wat ie leuk vind, hoogstens wordt de hond iets te enthousiast of omdat het nooit mag of omdat het wandelen alleen maar uit training bestaat.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Overprikkeling, kan gewenning helpen?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Petra,  *Lily Jane*   & JipPetra, *Lily Jane* & Jipgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Petra,  *Lily Jane*   & Jip

Deze hond is misschien wel overprikkeld als hij het water in mag, maar dit is niet de oorzaak, de oorzaak is opgebouwde energie wat er op deze manier uitkomt. Een high-energie hond die komt niet aan zijn trekken door drie of vier keer met hem te wandelen strak aan de riem, deze honden moeten op een of andere manier hun resterende energie kwijt op een andere manier. Rennen, trekken, fietsen, zwemmen enz.

Deels kan ik me hier wel in vinden. Het enige wat ik niet kan rijmen is dat mijns inziens de hond dan na het zwemmen moe maar voldaan zou moeten zijn. Het feit dat Dobby juist nadien overprikkeld gedrag laat zien lijkt er op dat hij toch moeite heeft om de spanning en prikkels van het zwemmen te verwerken.

Ik ben niet de deskundige in dit verhaal, maar wel ervaringsdeskundig. Jip kan ook helemaal doorslaan in iets waarbij hij zichzelf echt over de kop jaagt. Daarna is hij niet moe en voldaan, maar is hij oncontroleerbaar hyper.

Hier was mijn advies dan ook in eerste instantie op gericht. Door de tijdsduur in het water kort te houden en langzaamaan op te bouwen. Een juiste balans zien te vinden tussen prikkeling en ontprikkeling.

Dat kan weer alleen maar als je controle gaat krijgen over de hond en het zwemgedrag.

Misschien schiet ik er helemaal naast O-)

honden page profiel bassiebassie 3 doggies

@J. & T. van H & D
Dat zou inderdaad kunnen, maar hoe verklaar je dat dan bij mijn golden van bijna 8? Die krijgt echt genoeg te doen, dat kun je wel van me aannemen.

Het gooien met een stok kan alleen werken als de hond aandacht heeft voor de baas. Zolang dit niet het geval is werkt het niet en zal hij de stok laten liggen en ben je net zo ver van huis. Daarom is mijn advies om eerst de hond weer op de baas te laten letten. Als dat werkt zijn er daarna heel veel manieren om de controle te vergroten.

Het gaat er volgens mij ook niet om dat hij het helemaal niet mag doen, er moet alleen meer controle komen.

honden page profiel J. & T. van H & DJ. & T. van H & D 3 doggies

honden foto van J. & T. van H & D

voorbeeld: mijn kids willen graag naar het grote overdekte zwembad, daar komen we bijna nooit, dus ik zeg oke....die kinderen verheugen zich enorm om daar heen te gaan, dus op een dag wij gaan erheen, voor dat we weggaan zijn ze al enorm druk ook, we zijn in het zwembad en de kids vermaken zich prima, ik iets minder want ja als ik er twee keer in ben geweest heb ik het wel gezien :-) na anderhalf uur vind ik het wel weer mooi geweest dus roep de kids maar zij willen nog blijven want ze zijn nog lang niet uitgespeeld. dus zit ik met drie teleurgestelde koppies in de auto en hoef niet te vragen of ze het leuk hebben gevonden.

TS zegt dat dobby zwemles krijgt, en ze hengelt hem zo nodig weer uit het water...omdat ie zo giga druk is na die tijd, zegt mij dat ie nog niet uit het water wilde toch?....

honden page profiel Petra,  *Lily Jane*   & JipPetra, *Lily Jane* & Jipgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Petra,  *Lily Jane*   & Jip

Ik heb begrepen dat Dobby sowieso een verleden heeft met snel overprikkeld gedrag. En ook kreeg ik de indruk dat dit overprikkelde gedrag aanwezig was na 'vrij' zwemmen van een eeuwigheid.

Misschien heeft het hele verhaal diverse aandachtspunten.

Ook weten we feitelijk natuurlijk niet hoeveel gelegenheid Dobby krijgt voor het kwijtraken van z'n energie.

Om terug te komen op kinderen. Wel eens een verjaarspartijtje meegemaakt. Superdruk, superleuk, lekker alle energie uitgooien en 9 van de 10 keer eindigt dit in een tranendal, overprikkeld gedrag, niet kunnen slapen. Dat is wat ik wil aangeven.

Het kan toch ook beide zijn?

honden page profiel J. & T. van H & DJ. & T. van H & D 3 doggies

honden foto van J. & T. van H & D

Wat TS ook doet, we hebben hier verschillende opties en er zal vast iets werken.

jou Golden mag ook graag zwemmen, hij zal ongetwijfeld genoeg doen en daarom zal het ook een heerlijke hond wezen in omgang, maar dat neemt niet weg dat er ook nog wel andere dingen zijn die hij leuk vind om te doen toch? en als ze dit niet vaak doen worden het soms net weer kleine pups haha. ik zat soms een uur langs de waterkant omdat mijn hond het heerlijk vond om te zwemmen en ik gooide van alles in het water en hij hoefde dit van mij niet terug te brengen als hij maar tevreden was en blij dan was ik dat ook...

honden page profiel bassiebassie 3 doggies

Mijn golden vindt heel veel dingen leuk om te doen. En die doet hij ook heel veel. Maar wat voor hem de ultieme kick is, is zwemmen. Hij kan echt een uur lang in het water liggen en heel hard zwemmen zonder dat hij(voor mij in ieder geval niet duidelijk)een doel heeft. Soms wil ik wel heel lang wachten, maar soms ook niet en dan loop ik door. Het gaat er om dat hij mij in de gaten houdt, wat hij ook aan het doen is.

Mooi voorbeeld van jou kids! Als ik het zat ben in het zwembad dan vertel ik dat we gaan en dan ga ik er uit. Moet je zien hoe snel ze achter me aan komen. Dan blijf ik niet langs de kant staan want dan blijven ze er lekker in liggen.

Dat is dus ook precies wat er met de honden gebeurt.

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP)

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

Dobby heeft inderdaad een geschiedenis van overprikkeld gedrag. Als je zag hoe hij was op de dag dat hij uit het asiel kwam... mijn god. Gewoon niet stoppen en jengelen als een irritant rotkind. Die spanning was binnen 2 dagen al een stuk minder, maar daarna is hij nog 3-4 maanden overprikkeld geweest, thuis (jengelen) en bij onze dagelijkse rondes. Niet het in de lijn hangen, maar extreem impulsief. Ik heb destijds ook mijn vinger gekneusd door een ruk aan de lijn. Die was dusdanig gekneusd dat daar blijvende klachten door zijn. :'(

Ik heb een lerarenopleiding gedaan, en af en toe had ik dan een jongen met adhd in de klas. Eentje die zomaar ineens opstond en dan 4 stappen verder pas doorhad dat hij uit zijn bankje was. Zo is Dobby ook. Al 4 dierenartsen hebben uitgesproken dat ze hem toch wel "heel erg druk/ hyper/ typje adhd" vinden.

Homeopathie heeft tot nu geen baat gehad. Ik wil eerst alle opties proberen voor ik overweeg naar Utrecht te gaan om hem (eventueel) vol te laten stoppen met medicatie.

Toen Dobby de phenoral kreeg voor zijn epilepsie had ik ineens een rustige hond. Maar dat was prettig. O-)

De hondenschool gaf tips wbt. het jagen die eigenlijk niet werkten. Ga het hierkomen oefenen bij vogels. Maar als hij eenmaal fixeerde kon er een bom afgaan... Ik heb hem toen consequent uit zijn evenwicht getrokken, en zodra hij wégkeek van de vogels beloond met een balletje. Het park hier zit vol met vogels, hem bij me roepen en dan "aandacht voor de baas" komt hier in het park neer op "hond geplakt aan je dij en niet los kunnen lopen". Het zit vól met vogels. Dus heb ik ingezet op het negeren van vogels. Het heeft 5 maanden geduurd, van januari tot mei, maar nu is het voor 99% goed. Als hij nu fixeert hoef ik maar "laat maar" te zeggen en het is goed. Dan gaat hij zijn eigen weg.

In mei heeft hij een tijdje losgelopen in het park. Dit ging de eerste week goed, maar dat is vrij normaal. Dan zijn ze nog onzeker(der). Toen werd hij bij het spelen door een herdershond in het water gedreven. Bij de volgende hond die we tegenkwamen, dook hij ACUUT weer in de sloot. Toen we dezelfde hond 100m van een sloot op een andere dag weer tegenkwamen renden ze 2 rondjes, en Dobby liet ons alle 3 achter om 100m verder de sloot in te duiken. Mijn conclusie: op het moment associëert hij honden met zwemmen. Weer vast dus.

Vanaf augustus zijn we op ons illegale veld buiten het park (honden mogen daar niet los) gaan oefenen. Voor het éérst reageerde hij op niet eten uit de bak thuis en eten buiten als beloning krijgen. Dit had ik vorig jaar in September en Oktober ook al geprobeerd, maar destijds heeft hij 2 maanden maar 1/3e van zijn eten gehad, omdat hij buiten het gewoon niet aanpakte of ving: veel en veel te afgeleid. Zelfs biefstuk werkte niet. Ik heb écht biefstuk gekocht. Hij nam het niet eens aan, buiten.

In augustus dit jaar werkte het wel. Ik heb sindsdien een bakje met kvv bij me. Eerst een paar weken aan de lange lijn (8m en 20m) hier laten komen. Daarna los. De eerste 3 dagen ging hij compleet uit zijn bol. Rennen, rennen, rennen. Maar wel komen als ik riep. En weer vrij geven, zodat hij leert dat komen niet betekent dat hij vast moet. Nu loopt hij 4? 5? weken iedere avond los. We spelen 20-25 minuten intensief met een balletje. Soms ziet hij niet waar het balletje valt en moet hij zijn neus achterna om te zoeken. Ook intensief werk dus.

Je zou denken, dit wérkt. Ik hetzelfde geprobeerd in het park. Ik had me voor genomen klein te beginnen. 2 keer bal gooien en weer vast. Gaan voor succes. Bal gegooid, bal terug. Bal gegooid... Dobby en bal rennen naar het water. En weer kwijt voor 30 minuten.

Het probleem met het zwemmen is ook dat aan de ene kant van de sloot losloop gebied is, en aan de andere kant niet. Dobby zwemt gerust naar de overkant, klimt aan de kant, rent tig meter verder om er verder weer in te duiken. Al zwemmend legt hij soms 200m af.
Er lopen drukke wegen rond het park, een doorgaande weg die dwars door de stad loopt, en ook een equivalent van een stadse snelweg (afgesloten voor alle verkeer behalve auto's) en een uitvalsweg voor de wijk. Je zult begrijpen dat hem maar laten gaan zonder dat ik een oogje in het zeil kan houden niet echt een aantrekkelijk idee is.

Inderdaad, ná het zwemmen is hij een ramp om mee om te gaan. Compleet over de rooie. Alsof ik hem weer net uit het asiel heb. Niet moe en voldaan. Hij jaagt weer. Hij reageert op ieder mens die hem misschíén wel zou willen aaien. Hij springt weer op tegen mensen. Hij rukt weer aan de lijn als er een blaadje ritselt. Hij gaat in de riem hangen als we een andere hond tegen komen. Álles wat hij geleerd heeft in het afgelopen jaar is metéén uit zijn hoofd zodra hij gezwommen heeft. Alsof er een delete functie in zijn hoofd zit...

honden page profiel Petra,  *Lily Jane*   & JipPetra, *Lily Jane* & Jipgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Petra,  *Lily Jane*   & Jip

Zitten voor mij veel herkenbare punten in je verhaal Wilma.

Ik hoop dat er in dit topic dingen aan de orde zijn gekomen waar je verder mee uit de voeten kunt.

Wees heel alert, iedere dag opnieuw (ook in relatie tot de dag ervoor en erna) dat je steeds weer de juiste balans zoekt tussen prikkeling en ontprikkeling. En ook niet vergeten te genieten he.

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP)

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

Tja, probleem met "gewoon laten gaan, als is het 30 minuten" is natuurlijk ook dat overal en altijd gezegd word: het gedrag voorkómen. Behalve de veiligheidsbezwaren (en potentiële boetes) snap ik niet hoe dit in het goed leren van luisteren in het water past. Op een gegeven moment leert de hond ook dat je tóch in de buurt bent, al ben je uit het zicht. En dan?

honden page profiel bassiebassie 3 doggies

@wilma
Op het moment dat er veiligheidsbezwaren zijn dan is het sowieso niet verstandig om je hond los te laten en dan is oefenen ook niet verstandig. Je zou dan naar een andere plaats kunnen gaan om te oefenen.

Daarnaast weet je hond niet of je daar blijft staan. Hij ziet alleen dat je weg bent. Hij leert dus dat jij weg bent als hij niet oplet. En het leren luisteren kan alleen maar als hij op jou let en dat is dus de eerste stap. Als hij op jou let dan kun je wat van hem vragen. En dus ook gaan leren om beter te luisteren als hij in het water is.

honden page profiel Petra,  *Lily Jane*   & JipPetra, *Lily Jane* & Jipgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Petra,  *Lily Jane*   & Jip

Op een gegeven moment leert de hond ook dat je tóch in de buurt bent, al ben je uit het zicht. En dan?

Daarom gaf ik ook aan dat je niet iedere keer op dezelfde plek moet verstoppen, want dat kan een hond wel gaan koppelen namelijk. Als jij het spannend houdt door heel onverwacht te zijn maak je Dobby steeds alerter en zal hij dus beter op je letten en sneller reageren. Vind ie het een 'eitje' is het aan jou om het onverwachte groter te maken.
Dit hoef je ook niet de rest van zijn leven te doen he! Je gaat nu de paniekprikkel gebruiken als 'sleutel'. Op het moment dat Dobby vopldoende op jouw gericht is ga je oefenen op gehoorzaamheid.
Dit bv in eerste instantie door aleen al als hij richting water loopt heel hard weg te rennen bv.
Hierkomen wordt ALTIJD uitbundig beloond.
Daarnaast kun je heel simpel een kalm JA en NEE aanleren en deze woorden kun je uiteindelijk aan de training koppelen.

honden page profiel J. & T. van H & DJ. & T. van H & D 3 doggies

honden foto van J. & T. van H & D

Met het 'laten gaan ook al is het maar 30 min.'bedoel ik; dat het een stukje ontspanning is voor Dobby. Je kan namelijk niet alleen maar bezig zijn met trainen van je honden, ze hebben ook ontspanning nodig. en als je de hond eerst laat ontspannen kan je ook beter met hem trainen. Maar ja goed, het zal wel overprikkeling of frustratie zijn hoe je t ook noemen wil, wat ik overgens een negatieve klank vind hebben. En niet alles wat wij negatief noemen hoeft voor de hond negatief te zijn? het kan wel eens niet in onze agenda staan voor de hond maar dat is een ander verhaal. als je begint te trainen met een hond moet je in een prikkel arme omgeving beginnen met een ontspannen hond. Maar na een training mag ook de hond wel een beetje ontspannen. is de hond niet ontspannen voordat je aan een training begint zal je de hond ook weinig kunnen trainen. De grootste prikkel voor Dobby is op dit moment 'het water' dus in de buurt van water kan je Dobby waarschijnlijk niet of nauwelijks trainen. Let op Petra ik spreek mezelf niet tegen hoor haha. Ik bedoel te zeggen je kan twee dingen doen of je laat Dobby eerst uit razen in een stuk water, waar het dus veilig is en waar jij de tijd hebt voor Dobby, en gaat daarna met hem trainen of je gaat eerst met hem trainen en daarna ontspannen in het water, het is namelijk zo als je Dobby niet in het water laat blijft dit een obsessie voor hem, en blijft ie, zodra hij water ziet, bananen in zijn oren houden. Als je hem geregeld in het water laat wordt het een gewoonte en gaan de bananen er vanzelf uit, en dan kan je hem leren om eruit te komen als jij wilt.

honden page profiel Petra,  *Lily Jane*   & JipPetra, *Lily Jane* & Jipgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Petra,  *Lily Jane*   & Jip

Ik denk dat wij een verschillende invalshoek hebben. ;-)

Ik snap de jouwe en onderschrijf deze ook, maar ik ken de mijne uit eigen ervaring met een snel overprikkelde hond.
Je kunt een hond met geweldig snel overprikkeld gedrag niet vergelijken met een hond die moet uitrazen om z'n energie kwijt te raken en zodoende een voldane ontspanning bereikt en daardoor gemakkelijk te bereiken is in training.
Het verschil zit 'm in de wijze van ontspannning.
Een hond die NIET ontspannen raakt van uitrazen, maar juist ernstig overprikkeld heeft vanuit het oogpunt 'ontspanning' en energie kwijtraken' vaak niets aan laat maar uitrazen en dan vervolgens 'ontspannen kunnen trainen'. Dan zul je dus moeten gaan kijken hoe je dit wel kunt bereiken en dat vraagt soms veel creatief denkwerk.

honden page profiel J. & T. van H & DJ. & T. van H & D 3 doggies

honden foto van J. & T. van H & D

beste petra,

Ik snap wel wat jij wil zeggen, maar wat denk jij wat de oorzaak is van overprikkeling?

mensen die snel overprikkeld zijn gaan gebukt onder een leven vol spanning, angst, en stress. zo zal het ook voor honden werken, en wat wij zien als ontspanning hoeft voor een hond geen ontspanning te zijn, je hond trainen, denk je dat dit een ontspannen bezigheid is voor een hond? ik denk namelijk van niet.

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP)

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

We trainen eigenlijk niet zo veel. De basiscommando's geef ik af en toe, om het niveau te behouden. Eens in de 3-4 dagen gaan we naar het park om het zwem-probleem aan te pakken. Ik wil niet iedere dag gaan omdat hij dan wéét dat het gaat komen en zich misschien steeds eerder gaat opfokken.
's Avonds loopt hij los, en oefenen we het hierkomen. We doen dan ook een balspelletje, dus het is spelenderwijs, en ontspanning door inspanning.

Het is dus geen geval van "wegwezen! Weg van die constante training!".

Ik denk dat zijn energie kwijt moeten en moeten uitrazen niet echt past bij het probleem, omdat hij juist meer ontspannen is als hij aan de 8m of 20m lijn langs het water loopt zonder het idee te hebben dat hij mag gaan zwemmen. Als hij uit het water komt is hij verre van ontspannen. Hij is dan hyper-alert, onstuimig en gewoon super druk. Hij staat dan óók te trillen op zijn poten, net als de laatste keer vóór het zwemmen. En dat rillen voor het zwemmen, dat was echt niet van de kou. O-)

@Bassie: het is voor mij helaas geen optie ergens anders naartoe te gaan. Dit is het enige losloop gebied in een omtrek van enkele kilometers, en ik heb geen auto. De andere gebieden hebben grote plassen water (ik zie Dobby er voor aan om héél, héél ver het water op te zwemmen) en zijn niet goed te bereiken.

honden page profiel J. & T. van H & DJ. & T. van H & D 3 doggies

honden foto van J. & T. van H & D

Wilma jij ziet en maakt jou hond mee, wij hebben natuurlijk een bepaald beeld maar we zien niets, dus kan je moeilijk zeggen hoe je het moet doen :-) wij praten ook maar uit de belevingen en de (beperkte)kennis die wij hebben over honden en gedrag. En wat we wel vaker zeggen training is afhankelijk van de baas en van de hond, en bij de één werkt dit wel, terwijl het bij de ander weer niet werkt.
Bijv. die rooie rakker op de foto hier, trok altijd gigantisch aan de riem, kwam zo nu en dan netjes naast lopen en verwacht dan iets lekkers als dit niet snel genoeg gebeurde ging ze weer doen waar ze mee bezig was. En als we dan na een uur weer thuis kwamen was mevr. nog net zo druk dan voor dat we weggingen, wij zijn er achter gekomen dat deze hond zich uitermate goed kan ontspannen door te snuffelen aan de grond en dan opeens keurig naast loopt, terwijl we er kilo's voer in gestopt hebben wat niets heeft geholpen, nou ja dan vind ik het geen probleem dat ie lekker aan de grond ruikt toch? en ze geeft zich heerlijk neer als we weer thuis zijn.
Maar dit gaat dus buiten de boekjes, en omdat dit een sterke hond is kan ze, door haar kracht, gewoon doen wat zij wil eigenlijk. En ons het leven zuur maken hahaha.

Ik vind dat je gewoon moet zien naar je hond, op een ontspannen manier omgaan met Dobby, je bent er niet altijd gelijk achter wat voor training goed werkt daar kunnen wel een aantal verkeerde aanpakken aan vooraf gaan, voordat je er achterkomt wat wel goed werkt voor dobby.
In ieder geval...heel veel succes

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP)

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

Weer wat geleerd dit weekend. Ik had Dobby zaterdag ochtend vroeg aan de 20m lijn, en we waren lekker met een balletje aan het spelen. Al spelend het park ingegaan. En langs de sloot. Terwijl ik nog op het pad stond zei ik "ga maar zwemmen". Hij wist niet wat hij hoorde! De lijn was lang genoeg om de gras strook naar de sloot te overspannen. Alleen het eruit hengelen was wat lastiger met zo'n eind natte lijn. Ik heb hem zo twee keer kort laten zwemmen, en toen weer met de bal spelend verder gegaan.

De eerste 2 minuten na het zwemmen probeerde hij één keer een run te nemen naar een andere sloot waar ganzen lawaai zaten te maken. "Nee, niet zwemmen". Okee, hij kent het commando nog niet, maar herhaling in situaties doet wonderen op lange termijn, niet waar? O-)

Al bal-gooiend zijn we toen het park weer uitgegaan, hij was perfect ontspannen, zeg maar "normaal" toen we op 'ons' veldje naast het park kwamen. Een stukje verder kwamen we Dobby's grote vriend tegen, ook een Golden reu van 2. Even los gedaan, en ze hebben zich gék gerend met elkaar.

Dobby is thuis even afgedroogd, en lekker gaan pitten. Misschien zit de clou hem in spanning lossen door middel van balspel direct na het zwemmen. :-)

honden page profiel J. & T. van H & DJ. & T. van H & D

honden foto van J. & T. van H & D

een positief verhaal dus, ik zou zeggen ga zo door en hou ons op de hoogte.... :-)

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Overprikkeling, kan gewenning helpen?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 2 van 2 12
Volgende forumvraag: doodziek van dat
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^