Hoe herken je een broodfokker?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Sabrina & DanteSabrina & Dante

honden foto van Sabrina & Dante

Soms vraag ik me wel af.. hoe kan je nou een broodfokker herkennen. Sommige sites die ik weet weet ik meteen dat is er een maar is een gelegenheids nestje ook een broodfokker als beide ouders aanwezig zijn?

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Hoe herken je een broodfokker?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel MexxMexx 3 doggies

honden foto van Mexx

Pretnest kan ook broodfok zijn. Veel mensen doen bv alsof het een pretnest is, maar een half jaar later ligt er weer een nest. En er wordt grof geld voor gevraagd terwijl er geen testen zijn gedaan, geen stambomen bijzitten etc. dus voor de zogenaamde pret is het dna niet meer.

honden page profiel 3 doggies

vaak hebben broodfokkers heel veel rassen, soms wel tot 20 toe. dat is zeker broodfok.

maar het kan inderdaad ook zijn dat ze adverteren op 2dehands of marktplaza ofzo en dan zeggen dat ze toevallig een nestje hebben.
maar als je dan een paar maanden later kijkt, dan hebben diezelfde mensen WEER toevallig een nestje.
dan gaat het al de richting van broodfok uit.

vaak mag je de ouderhonden ook zien, maar na een paar keer pups op de wereld gezet te hebben, verkopen ze ook hun moederhond en schaffen ze doodleuk een nieuw fokteefje aan.

echte fokkers zullen niet vlug adverteren via 2dehands of marktplaza.

groeten steffi

honden page profiel KatyaKatya 3 doggies

honden foto van Katya

Ik heb ook van die verhalen gehoord dat broodfokkers hun puppy bij een gastgezin plaatsen voordat er iemand op die pup komt kijken, om te doen net alsof zo'n puppy in een echt gezin opgroeit. Dan is de moederhond vaak niet aanwezig, en verzinnen ze en verhaaltje waarom niet. Het wordt iig steeds moeilijker om een broodfokker te herkennen.

Ik zou denk ik brutaal zijn en misschien naar foto's vragen, ofzo. Kijk, als ik een fokker zou zijn zou ik wel 1000 foto's nemen van mijn zwangere teef, dan van de geboorte, dan van de kleintjes, en dat allemaal in mijn eigen huis uiteraard. En ik of mijn kinderen zouden ook waarschijnlijk op de foto's te zien zijn. Dus als ze dit soort foto's hebben, zou ik denken dat het een goede fokker is.

honden page profiel Gerdine van der LindenGerdine van der Linden 3 doggies

honden foto van Gerdine van der Linden

Kijk even op deze site

http://pupspuppy.come2me.nl/

groetjes

honden page profiel CCgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van C

Een typische broodfokker is erg makkelijk te herkennen.
Verkoopt 20 rassen, interesseert hem/haar totaal niet waar de pups terecht komen, moederhond is nergens te bekennen.

Echter worden deze mensen steeds walgelijker.
Zij weten dondersgoed dat er gewaarschuwd word voor typische broodfok, op tv, op internet, ga zo maar door.

Dus wat doen ze? De kenmerken van een broodfokker maskeren, door inderdaad de pups bij een gezin onder te brengen, de pups zijn zogenaamd in huiselijke kring opgegroeid en opgevoed, het is een oeps-nestje.
Alles lijkt prima, totdat je de pup thuis hebt.

Je kan tegenwoordig niemand meer vertrouwen, behalve erkende fokkers, die staan ingeschreven bij een rasvereniging.

honden page profiel Gerdine van der LindenGerdine van der Linden 3 doggies

honden foto van Gerdine van der Linden

Wat de beste tip is, zoveel mogelijke moeilijke vragen stellen. Want een broodfokker verteld de negative kanten van het ras niet, en soms weten ze bijna niks van het ras dus dan of verzinnen ze maar wat(dus van te vore opzoeken) of ze worden kribbig/boos.

Dan weet je dat je met een geldfokker te maken hebt..

honden page profiel christelchristel 3 doggies

honden foto van christel

Volgens mij zijn broodfokkers, mensen die hun brood verdienen met het fokken van honden...
Een pretnest valt daar volgens mij niet onder, mits de teef niet ieder jaar vol wordt gepropt met pups.. (Want dan is het weer broodfok, in mijn ogen.)
Volgens mij is een pretnest een eenmalig gebeuren.. (Waar overigens ook allerlei nadelen aan kunnen kleven.)
Verder denk ik, dat er veel hondenhandelaren (dus zelf niet fokken) zijn, die zelf niet fokken, maar als tussen handel fungeren, dus hun honden in bosjes betrekken (uit binnen en buitenland) van mensen die hun honden houden louter en alleen om mee te fokken en hun brood mee te verdienen...

honden page profiel Angela • BodhiAngela • Bodhigoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Angela • Bodhi

Ook bij fokkers bij rasverenigingen komt broodfok voor. Wel veel minder, maar er zitten rotte appels tussen. Dus altijd goed op de signalen letten.
Broodfok/hondenhandel kan in vele gradaties voorkomen. de ergste zijn de handelaren/fokkers met 20 rassen en ten alle tijden pups. Maar je hebt ze ook die kleinschalig fokken (met 1 of 2 rassen, maar wel het hele jaar door nestjes). En ze proberen idd om pups bij gezinnen onder te brengen of 1 nestje in huis te leggen voor bezoek, terwijl de rest in de schuur ligt. Dan gaat het om hele subtiele hints: schuwe ouderhonden of geen moederhond, fokker weet weinig te vertellen over het ras, fokker stelt geen kritische vragen en geeft aan iedereen een pup mee, fokker reageert kribbig op kritische vragen (dreigt bijvoorbeeld dat hij/zij je de pup niet meer wilt verkopen), heeft geen goed antwoord als je vragen over socialiseren stelt, geen hondvriendelijke omgeving (geen speeltjes e.d.) of een hele zakelijke website zonder leuke verhaaltjes en foto's.

honden page profiel Sabrina & DanteSabrina & Dante

honden foto van Sabrina & Dante

@ Gerdine, Ik stuur heel vaak een mail met vragen en tot nu toe hebben ze elke keer erop gereageerd. Het is dus zo dat ik een resevering hebt staan bij een gelegenheids nest Golden/Labrador retriever. Ik heb foto's gezien van de ouder honden en heb foto gezien van de echo. Heb al diverse vragen gesteld over de karakter van de ouders. Of ze een stamboom hebben. Of ze getest zijn. We hebben er wel een goed gevoel bij. We hebben inmiddels kunnen regelen dat we nadat de pups 3 weken oud zij elke weekend een dag mogen kijken totdat hij meegaat.

Maar wat voor moeilijke vraag zou ik kunnen stellen?

honden page profiel CarolienCarolien 3 doggies

honden foto van Carolien

Ik vind het woord broodfokker een beetje een rare benaming. Er zijn namelijk wel fokkers die een aardig 'zakcentje' verdienen met het fokken van een bepaald ras. Maar doen dat heel verantwoord: laten de ouderdieren testen op erfelijke aandoeningen en moederhond is aanwezig. Worden in huiselijke kring groot gebracht. Een betere benaming voor dat soort praktijken is eerder criminele fokkers. Als je een beetje slim bent en een beetje alert zie je wel met wie je te maken hebt. Een goede fokker vraagt ook vaak waar het hondje terecht komt, omdat hij het beste met het beestje voor heeft: een soort intake gesprek. En uiteraard, het blijft een levend wezen, en garantie op zijn gezondheid heb je nooit.

honden page profiel CCgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van C

Ze zijn dus getest en hebben beiden een stamboom?

Kunnen ze dit ook bewijzen? Klinkt erg achterdochtig maar broodfokkers kunnen erg brutaal zijn en beantwoorden dit soort vragen met mooie praatjes.

Klinkt wel goed dat je vanaf dat de pups 3 weken oud zijn ieder weekend even mag kijken.

honden page profiel Sabrina & DanteSabrina & Dante

honden foto van Sabrina & Dante

Sowieso gaan we geen hond halen uit zo'n kennel. Ik mag geen namen noemen maar jullie weten ook wel over welke ik het dan heb. Je ziet ze ook aanbieden op Marktplaats.

Maar ons voorkeur gaat wel naar een pup die is opgegroeid in huishoudelijke kring. Aangezien wij 2 kleine kindjes hebben en ook nog een poes en Mindi natuurlijk.

honden page profiel Angela • BodhiAngela • Bodhigoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Angela • Bodhi

Nou dat klinkt op zich goed. Tenminste, ik hoop dat de honden zijn getest op HD, ED en oogafwijkingen, want dat komt vaak voor bij deze rassen.
Ik zou bij het bezoek er dus op letten dat de moederhond wel aanwezig is. En wat haar gedrag is (lief en sociaal of angstig en schuw). Ze kan een beetje voorzichtig zijn, omdat ze haar pups wil beschermen, maar echt agressief e.d. is geen goed teken. Ik zou er ook op letten dat de pups wel in de woonkamer liggen. En ik zou ze vragen hoe ze de pups gaan socialiseren binnen en buiten.
Als ze zeggen dat ze de honden hebben getest en/of na hebben laten kijken door de dierenarts, dan zou ik daar bewijzen van willen zien (testuitslagen e.d.). Stamboom ook als ze die zouden hebben. Ik zou ook vragen hoeveel nestjes het teefje heeft gehad en hoeveel tijd tussen de nestjes door en wat ze zoal met de honden doen op een dag (wandelen, hondensport o.i.d.). En ze vragen stellen over het ras. Dan merk je vanzelf of de mensen liefde voor het ras hebben.

honden page profiel christelchristel 3 doggies

honden foto van christel

Mijn zwager en schoonzus hebben net een nest Golden retrievers uit laten vliegen en ikzelf dit voorjaar een nest Boomers.
Beiden, (mijn schoonzus en ik) vonden we het selecteren op een goede nieuwe eigenaar het moeilijkst, van alles!
Ik zou zeggen, stel de vragen, die je wilt vragen en ga er eens onaangekondigd langs op bezeoek!

honden page profiel Sabrina & DanteSabrina & Dante

honden foto van Sabrina & Dante

Thanx allemaal.. ik ga er op letten!

honden page profiel Nienke & de roedelNienke & de roedelgoedgekeurde fokker 3 doggies

Nog een handige tip, een fokker die geen enkele vraag aan jou stelt als je langs komt, is ook een broodfokker. Een goede fokker wil weten waar zijn pupjes terecht komen. Als je geen vragen krijgt over bijvoorbeeld je gezinssamenstelling of hoeveel de pup alleen moet zijn, vergeet het dan maar.

honden page profiel Diesel & Bumper Diesel & Bumper 3 doggies

honden foto van Diesel & Bumper

Wij zijn ook wat aan het struinen, en zijn er ondertussen wel achtergekomen dat het een jungle in hondenland is. Ontzettend veel list en bedrog, we hebben mensen kritische vragen gesteld, geen antwoord gekregen. Of stambomen zijn niet wat je denkt dat het is. Of ze schrijven dat de pups met 6 weken het nest mogen verlaten. Hier gaat voor ons dus direct een alambel af. Veel vragen en ontzettend goed luisteren en als je het niet weet hier op het forum vragen is mijn motto! Sukses!!

honden page profiel sara & milasara & mila

honden foto van sara & mila

Hey gerdine,wat een goeie site,heb m even gelezen!wat erg voor die moederhonden!Dat mensen dat kunnen doen verschrikkelijk! :'(
Liefs

honden page profiel LarissaLarissa

honden foto van Larissa

Soms zijn broodfokkers best moeilijk te herkennen.
Wij wilden een hondje en hadden iemand met een nestje gevonden op Marktplaats we hebben een aantal keer over een weer gebelt en toen de pup 8 weken was gingen we kijken.
Alles zag er heel goed uit het ware leuke aardige mensen die dus vertelde dat dit hun 2e nestje was.
Vader en moeder waren allebei aanwezig en waren net als de puppy's super enthousiast.
Ook was er nergens anders andere honden te bekennen,zo zijn we er toch ingetuint...

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

Kijk hier eens,veel info:




Groetjes Soraya&Mila

honden page profiel gorby2009gorby2009

honden foto van gorby2009

@christel
misschien een onaardige vraag: maar wat is "een nest boomers" zijn de ouders getest, lijnen bekend, stambomen aanwezig??? En das dan geen broodfok?
lijkt me sterk toch met Boomers????


wat is nu precies broodfok, ik sluit me aan bij de TS.

kijk, die schuren vol puppies met nauwelijks licht, eten en goed gevoede moeders en socialisatie..... ja, das duidelijk, maar alles waar daarna komt......

tot de zeer zorgvuldige rashonden fokker, die weet wat hij heeft, wat hij gebruikt, waar ouders worden getest op ziektes, nestjes worden aangemeld, stambomen afgegeven worden, goede contracten worden opgesteld, ouders, grootouders en daarboven nog op te sporen zijn, waar eventueel de benodigde shows mee gelopen zijn (je kan een hekel aan shows hebben maar voor je fokt meot je toch weten of je hond rastypsich is, of niet dan)

ik vind het maar vaag.

En als Angela: vergis je niet: onder de zg echte fokkers zit ook een hoop ellende, heel zeker te weten.

eerlijk gezegd denk ik dat het bij heel wat rassen heeeel lastig is aan echte goed gefokte pups te komen..

honden page profiel christelchristel

honden foto van christel

@ Gorby,

Ik snap je vraag wel hoor!
Voor ons was het een eenmalig gebeuren... Beide ouders niet getest, alle eigenaren van de pups wisten dat en hebben daar dus ook bewust voor gekozen. We hadden 6 pups. Ik heb erg veel tijd in de socialisatie gestoken (zie voor een indruk foto`s op mijn profiel) en de kroost leefde gewoon bij ons in de huiskamer, samen met vader en moeder. Met alle eigenaren heb ik af en toe nog contact, deze zomer heeft één van de pups zijn vakantie bij ons door gebracht. Mijn prijs voor de pups was niet veel meer dan onkostendekkend en vele malen lager dan een hond met stamboom.
Ik ben geen fokker, maar heb voor mij gevoel wel wat mensen blij kunnen maken met een lieve en op het oog gezonde pup... Geen parvo verhalen e.d.
(Voor de duidelijkheid mijn teefje kan na deze ene keer geen pups meer krijgen!)

honden page profiel christelchristel

honden foto van christel

Ps: Op het oog gezond, daarmee bedoel ik ingeent, ontwormd, nagekeken, gezondverklaard en gechipt door een da.

honden page profiel gorby2009gorby2009

honden foto van gorby2009

@christel

ik geloof gelijk dat de pups wat socialisatie alles mee hebben gekregen wat je een pup kan mee geven.

maar evengoed vind ik zo'n gelegeheidsnest/pretnest nu juist het grijze gebied tussen fokkers die rassen willen verbeteren, rastypische gezonde honden willen fokken, en anderzijds de gruwelijke echte broodfok.

ik ben dus hier ook niet zo voor, juist omdat er dus geen officiele gezondheidscontroles zijn gedaan (bv levenshunt, oogproblemen, schildklierproblemen)

iets wat door da ook niet aan de pups gezien kan worden, dat is iets wat genetisch zou zijn vastgelegd en dus pas later naar voren komt, wat nu juist het probleem is met het gezondhouden van onze honden.

ik geloof (en het is NIET als persoonlijke aanval bedoeld, helemaal niet zelfs) maar eerlijk gezegd is dit voor mij echt grijs gebied en vind ik persoonlijk he onwenselijk. Dus niet slecht of vreselijk of heel erg, maar onwenselijk.

maar, is mijn mening hoor, en al helemaal niet persoonlijk bedoeld, maar meer als algemeen argemunt over de vaagheid tussen broodfokk en echte bewuste hondenfokkers die hun kk1 hebben, en alle ins en outs weten van "hun" ras.

honden page profiel christelchristel

honden foto van christel

@Gorby,

Je hebt gelijk.., maar er zijn heel veel mensen die niet maar zo 600 eurie`s of meer voor een pup kunnen of willen neerleggen.
Ik wil niet zeggen dat wat ik gedaan heb met mijn doggie`s in dat opzicht goed was!
Maar ik zie mijzelf(en de mensen die bij mij een pup hebben gekocht) niet als broodfokker (en dat was de vraag toch), simpelweg omdat ik mijn brood er niet mee verdiend heb!
Sterker nog..., ik heb verscheidene diensten (werk) moeten laten varen omdat ik de pups had.
Het gebied buiten (maar ook binnen) de rasfokkerij is veelal grijs en moeilijk!

honden page profiel oukjeoukjespeciaal aangestelde fokker

honden foto van oukje

Als je echt een pup wil een ras met stamboom getest en alles, dan ga je daarvoor sparen, dat heb ik zo gedaan. Ik heb ook niet even 800 euro in een laadje liggen, maar daarom neem ik nog geen "boomer of ander broodfokpup omdat die goedkoper zijn.

honden page profiel MexxMexx

honden foto van Mexx

@ christel, iedereen kan dat betalen, alleen moet je gewoon wat langer door sparen, en daar zit het probleem, men wil tegenwoordig NU een hond en niet een half jaar of jaar sparen.

Ik wil bv een goed gefokte chi uit italie of finland, tja en daar ligt de prijs zeer hoog samen incl reizen zal ik zeker 2000 euro kwijt zijn. Ik ben een student en heb dus ook niet zomaar dat geld liggen..
Maar ik ga sparen en sparen en niet over een half jaar een nep-chi via MP kopen voor 700 euro, maar misschien wel 1,5 a 2 jaar sparen.

Maar om nu te gaan fokken voor die mensen die NU een hond willen, nee, niet mijn manier.

honden page profiel christelchristel

honden foto van christel

"Maar om nu te gaan fokken voor die mensen die NU een hond willen, nee, niet mijn manier."

Als mijn berichten zo over zijn gekomen, heb ik mij niet goed uit gedrukt! Heb veel antwoorden hierop, maar:

Volgens mij was de vraag van Sabrina (topic opener),

"Soms vraag ik me wel af.. hoe kan je nou een broodfokker herkennen."

Ook ben ik bang dat verdere discusie eindigt in het op slot gooien van het onderwerp, dit lijkt mij niet leuk voor Sabrina...

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Hoe herken je een broodfokker?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: kapot bijten
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^