softe opvoeding?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Petra,  *Lily Jane*   & JipPetra, *Lily Jane* & Jipgoedgekeurde fokker

honden foto van Petra,  *Lily Jane*   & Jip

@Gorby
Ik heb een vraag aan je.
Op deze pagina, pagina 8, richt je je twee keer specifiek tot mij wat ik niet kan plaatsen in relatie tot mij.
Ik heb teruggelezen, maar het wordt me niet duidelijk waarom je mij specifie hierop aanspreekt.
Ik ben er wel heel benieuwd naar, dus zou je me wat duidelijkheid kunnen geven?

Het gaat om onderstaande reacties.


Petra

niet duidelijk genoeg?
ik zal het anders neerzetten: etcetc

24 augustus 2010 om 12:07



ja Petra, in die zin wordt er zomaar wat geroepen wat niet eens met het topic te maken heeft.
24 augustus 2010 om 16:16



Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "softe opvoeding?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Petra,  *Lily Jane*   & JipPetra, *Lily Jane* & Jipgoedgekeurde fokker

honden foto van Petra,  *Lily Jane*   & Jip

Het lijkt een reactie op iets wat ik tot jou schreef, maar dat kan ik juist niet terug vinden.

honden page profiel Margje & BikoMargje & Bikobijna goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Margje & Biko

haha ik kan jullie vertellen dat in Module 3 van Dogvision (opleiding tot kynologisch gedragstherapeut) velen zakken op de interpretatie van positief/negatief bekrachtiging/correctie.

Ik ben geslaagd.. maar vond het heel moeilijk. 1 vraag kan ik me nog goed herinneren:
Een jogger krijgt van zijn hartslag meter een piepje als zijn hartslag boven de 150 slagen per minuut komt, hij gaat hierdoor zachter lopen.
Is dit een:
a. positieve bekrachtiging
b. negatieve bekrachtiging
c. positieve correctie
d. negatieve correctie


Als ik er even vanuit ga dat het zachter gaan lopen de bedoeling is, dan neemt het goede gedrag dus toe: een bekrachtiging dan dus.
Dit door middel van een prikkel die je toevoegt: positief dus. Dus een positieve bekrachtiging zou ik zeggen.
Maar of ik het goed heb?? Ik twijfel nog steeds :-)

Wat ik maar wil zeggen is dat het gewoon super lastige materie is.. en dat het eigenlijk niet zoveel uitmaakt: het beestje moet een naampje hebben en zolang merkt dat je manier van trainen werkt, je hebt een vrolijke hond die niet meer doet wat je niet wil en wel doet wat je wel wil, dan lijkt het mij prima ;-)

Groeten, Margje

honden page profiel gorby2009gorby2009 3 doggies

honden foto van gorby2009

tja, zulke vragen heb ik ook, ook in groepsvorm hebben we het veel besproken, de scheidslijn is (maar das mijn manier van denken) zo lastig weer te geven, en het 1 gaat vaak in het ander over of wordt gecombineerd.

want die zon..... dat voorbeeld maakt het voor mij alleen maar warriger.

maar tja..... er zijn mensen die het heel simpel vinden en een ander bijzonder dom en onkundig (onzin uitkramen noemen ze dat)

honden page profiel gorby2009gorby2009 3 doggies

honden foto van gorby2009

@petra
naar jou mn oprechte excuses,de reactie onderaan pagina 7 heb ik aangezien als die van jou, maar die is (natuurlijk) van bassie, heel erg sorry daarvoor, niet netjes, en niet nodig.

het 2e was wel in reactie, maar ik heb je dat per pb verklaard.

honden page profiel Margje & BikoMargje & Bikobijna goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Margje & Biko

Sja ik denk dan maar zo: als je begrijpt wat je aan het doen bent, maar je kunt niet het, door ethologen bedachte, label erop plakken, ben je dan niet kundig?
Ik denk het niet ;-)
Heel dat gedoe, ik vind het niet zo boeiend. Het is alleen handig als je in het kort aan een andere gedragstherapeut wilt laten weten hoe die hond iets geleerd heeft. Maar dan omschrijf ik het wel gewoon met wat meer woorden!

honden page profiel Petra,  *Lily Jane*   & JipPetra, *Lily Jane* & Jipgoedgekeurde fokker

honden foto van Petra,  *Lily Jane*   & Jip

@Dorby

Ah, okee. ;-) Ik kijk uit naar je PB, heb hem nog niet ontvangen.

Groetjes

honden page profiel Petra,  *Lily Jane*   & JipPetra, *Lily Jane* & Jipgoedgekeurde fokker

honden foto van Petra,  *Lily Jane*   & Jip

inmiddels ontvangen en je krijgt nog reactie vandaag!

honden page profiel gorby2009gorby2009 3 doggies

honden foto van gorby2009

dat was niet even meer dan terecht om je ook persoonlijk excuus te maken.

honden page profiel J. & T. van H & DJ. & T. van H & D 3 doggies

honden foto van J. & T. van H & D

nee de koelere plek is niet de plek waar de hond naar op zoek is, het is de hitte die de hond doet bewegen

honden page profiel J. & T. van H & DJ. & T. van H & D

honden foto van J. & T. van H & D

margje het is B.

honden page profiel bassiebassie 3 doggies

@Margje
Module 3 van Dogvision is inderdaad lastig met het onderdeel operante conditionering. Maar daar zaten ook wel een aantal instinkers tussen. Ik weet niet hoever je nu bent met de opleiding, maar het mondeling van module 5 is een ware veldslag. Daar werd een aantal mensen zelfs geadviseerd om te stoppen omdat ze het toch nooit zouden halen.

honden page profiel Margje & BikoMargje & Bikobijna goedgekeurde fokker

honden foto van Margje & Biko

Ik ben nu bij Module 5..
Het is echt behoorlijk pittig, maar ik vind het wel jammer dat het niet pittig is op het goed inschatten van honden en hun gedrag, maar echt op de regeltjes e.d. die gehanteerd worden.

Ja.. bij mij in de groep zijn er al veel afgevallen omdat ze geen goed 'niveau' zouden hebben. Terwijl ze goede cijfers hadden behaalt, mochten ze toch niet door omdat ze geen MBO niveau 4 diploma hadden..
En een hele berg zakt telkens voor het praktijkexamen van module 2. Wat mijns inziens ook alleen maar is regeltjes opvolgen die O&O stelt aan het aanleren van een oefening.. maar goed..

Ik weet niet hoe jij dat ervaren hebt?

@Hope and Dreams, dan had ik hem waarschijnlijk toch goed ;-)

honden page profiel bassiebassie

Ik vond over het geheel(alle modules) genomen het niveau niet heel moeilijk, wel heel veel. Als je geen moeite hebt met het inschatten van honden en gedrag dan heb je een deel van het examen van 5 al in je zak. Dat is een fotovraag. Je krijgt een foto en dan moet je aangeven wat het gedrag is, de houding, eventueel stresssignalen en je interpretatie. Die is wel te doen. Daarnaast krijg je ongeveer 15 tot 20 minuten de tijd om een "probleem hond" op te lossen en dat is echt lastig. De tijd is echt veel te kort om het echt goed te doen. Daarnaast wordt heel erg gelet op de ethologische benamingen. Daar had je het in een van de vorige reacties ook over, maar dan is het echt belangrijk. Hierbij moet je vooral voor je zelf bij alle motivatiefactoren de juiste vragen klaar hebben. Je moet kunnen verklaren welke motivatie factoren wel en welke niet. En bij therapiemethoden waarom wel en waarom niet. Tussendoor worden dan ook nog een aantal(heel weinig) theorievragen over de stof gevraagd, maar wat ik echt jammer vond dat er voor mijn gevoel maar weinig relatie was tussen de stof van 12 dagen!!! en het examen.

O&O heb ik geen goed woord voor over. Een aantal docenten heeft zelf geen idee wat ze aan het doen zijn. Kunnen alleen maar commentaar geven zonder onderbouwing. Als je je aan het boek houdt is het niet goed en als je het niet doet dan zeggen ze dat je je niet aan het boek hebt gehouden. Mensen die huilend weg liepen?!?!?!? En dit is niet alleen uit mijn eigen ervaring. Bij mijn vriendin die via O&O zelf de instructeurs opleiding heeft gedaan heeft dezelde ervaring. Daar waren ze ook zeer negatief over dogvision(snap ik wel, de meeste hebben via barneveld de opleiding gedaan), maar dat kan echt niet als je dat ook je opdrachtgever is. Ze willen vooral laten zien hoe goed ze zelf zijn. Wij hadden ook bij Dogvision hierover geklaagd en uiteindelijk waren er nog maar 2 docenten die bij ons les gaven. Een daarvan gaf toen ook les bij dogvision.

MBO diploma, dat heb ik zelf niet meegemaakt. Het staat wel in de voorwaarden dat had ik wel gezien.

honden page profiel jadajada

honden foto van jada

bassie en margje, volgens mij dwalen jullie een beetje af, misschien meer iets voor een pb. Dit voordat het topic straks wordt gesloten.

Ik heb dit topic geplaatst om iets los te maken waar veel mensen toch mee zitten. En dat bleek wel uit de maar liefst 253 reakties, er werd een heftige en leuke discussie gevoerd.

Misschien arrogant maar ik denk dat we het als volgt kunnen samenvatten: iedereen heeft het beste met zijn hond voor, de opvattingen over hoe op te voeden verschillen nogal maar een feit is dat wel iedereen bezig is met opvoeden, met soft opvoeden bedoelde ik voornamelijk niet opvoeden. Er is ook een verschil in karakters van honden, immers bij b.v. een labrador of golden moet je wel heel gek doen wil je de hond laten ontsporen terwijl je bij andere diverse andere rassen (bv schnauzer, herder, doberman, en ook mijn lieve weim) veel consequenter moet zijn en je je eigenlijk geen fouten kunt permiteren, hierdoor ontstonden denk ik ook de meeste discussie op dit onderwerp. :-D

honden page profiel LindaLinda 3 doggies

honden foto van Linda

Ik denk dat het tijd is om deze discussie wat te laten rusten. Het is niet de bedoeling en niet gezellig dat één persoon nu zo onder vuur komt te liggen.

Ik ben voor een positieve opvoeding. Zelf heb ik met het opvoeden van mijn eerste hond gemerkt dat fysieke correcties vooral averechts werken en de band met Chris werd pas goed toen ik daarmee ophield. Dat betekende een sprong in het diepe want ik had ineens geen enkel middel meer om zijn losgeslagen gedrag te corrigeren, behalve time outs, en rust erin brengen met mijn stem. En dan sta je daar op straat met een jonge dobermann reu die besloten heeft je te 'stellen', d.w.z. in je arm te gaan hangen. Omstanders erbij die denken dat je de meest agressieve hond hebt die ze ooit hebben gezien. En die versteld staan dat je dan met een rustig zacht stemmetje - ik heb een hele zachte stem - je vinger onder zijn halsband haakt en alleen zegt: Nee, Christo, nee. Niet doen. Nee. En zodra hij kalmeerde: goedso! Over soft gesproken! Maar dat werkte wel want het was de laatste keer dat hij dat deed.

Er zijn wel situaties waarin ik fysiek corrigeer, maar om dat nou te verheffen tot trainingsmethode, nou nee. :-) Als ze uit alle macht trekken dus me over straat te dreigen sleuren, waarmee ze de benauwde geluiden die achter hen opklinken voor lief nemen ;-) , dan is het wel eens gebeurd dat ze op dat moment met de vlakke kant van mijn voet een ferme tik tegen hun kont kregen. Ik ben het wat dat betreft met Gorby eens, ze weten op dat moment verdomd goed dat ze fysiek sterker zijn dan ik, en maken daar misbruik van. Maar ik denk dan wel bij mezelf dat ik dan waarschijnlijk op sommige punten in de opvoeding een paar steken heb laten vallen.

De tik van mijn voet is dan overigens omdat het bij Chris op zo'n moment ontzettend veel kracht kost om hem terug te trekken en naast me te zetten voor een stevige toespraak, en ik bij Aidan als ik hem aan de lijn terugtrek het risico loop dat ik zijn knie beschadig, dat is me vroeger wel eens overkomen en dan liep hij vanwege een lijncorrectie twee weken mank. :'( Bij geen van beiden helpt stilstaan dat is alleen maar leuk, lekker staan en om je heen kijken. :-D

Voor de rest stel ik op eindeloos veel wijzen grenzen zonder fysiek te worden. En ben ik er nog steeds van overtuigd dat als ik vanaf het begin toen ze nog pup waren de goede begeleiding had gekregen en hen een echt 100% positieve opvoeding had kunnen geven, ik het volkomen zonder fysiek corrigeren had afgekund. Wat dat is de makke aan fysiek corrigeren, je kweekt er honden mee die denken gaan denken in fysieke kracht, hoe sterk is het vrouwtje, hoe sterk ben ik, wie weet ben ik stekrer, laat ik dat eens uitproberen. Het heeft bij Chris ontzettend veel moeite gekost om dat eruit te krijgen.

honden page profiel ashaasha 3 doggies

honden foto van asha

mooi geschreven linda :-D

honden page profiel ashaasha

honden foto van asha

ps dat heb ik ook ik zou niet durven lichamelijk een strijd aan te gaan met tyson want hij weegt bijna net zo veel als ik en ik ben ook maar 155 hoog. als hij wil sleept hij mij zelfs met u-lead de hele straat door. gelukig doet hij dat niet hahahahaha.

honden page profiel Nichelle en LunaNichelle en Luna 3 doggies

honden foto van Nichelle en Luna

Volgens mij kun je over het opvoeden van een hond net zolang discussiëren als over het opvoeden van een kind.... eindeloos dus!

honden page profiel Roxy , Bonky en DaisyRoxy , Bonky en Daisy 3 doggies

honden foto van Roxy , Bonky en Daisy

Ben ik met nichelle eens want opvoeding is iets persoonlijks.
Elke kind en dus ook elke hond heeft een andere aanpak nodig.
Ik ben bij beide niet voor slaan want in mijn ogen los je met slaan niks op.
Maar verder iederen doet het anders en elke hond heeft andere behoeften dus er valt dik en breed over te discusieeren maar echt ver kom je niet want iedereen heeft een andere manier van opvoeden.
Zo lang je hond maar happy is en weet waar hij aan toe is is het goed zeg ik altijd maar en niemand is perfect dus niemand doet het perfect.
Het leven een een leerweg voor mens en dier en dat gaat nou eenmaal met vallen en opstaan ;-)

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "softe opvoeding?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 9 van 9 12 3 4 5 6 7 8 9
Volgende forumvraag: De vraag maar raak hond is: Angel
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^