softe opvoeding?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Denise, Benji & Hogy.Denise, Benji & Hogy. 3 doggies

honden foto van Denise, Benji & Hogy.

Je kan een hond op verschillende manieren opvoeden.
De 1ne hond doet het prima, als je hem 'soft' opvoed en de andere hond heeft wat meer nodig.
Dat ligt dus hellemaal aan de hond.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "softe opvoeding?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Margje & BikoMargje & Bikobijna goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Margje & Biko

Nog even iets anders..
Als je direct straft, wat wil zeggen, de hond weet dat JIJ degene bent die straft. (wat kan zijn boos aankijken, nee zeggen, correctie met de riem geven, noem maar op) dan leert de hond: dit gedrag mag ik niet doen, waar de baas bij is.
Alleen dan krijgt hij namelijk een correctie.. niet als hij alleen is.. dan gebeurt er niets..

Dus die honden die al ´ schuldig´ kijken als je thuiskomt en ze hebben iets kapot gemaakt, die weten niet dat ze niet mogen slopen.. die weten alleen dat snippers in de kamer in combinatie met een baas die thuiskomt bad news is voor hem.
En hij gaat al onderdanigheissignalen vertonen om je kwaadheid af te wenden.
Die hond weet helemaal niet meer dat hij degene was die dat allemaal kapot heeft gemaakt en dat je DAAR kwaad over bent. Die ziet alleen het verband van snippers op de vloer en baas die dan altijd boos is. Dus snippers + baasje = straf en niet slopen = straf.

Straffen voor dingen die dus niet op jou gericht zijn (opspringen, bijten in je broekspijpen, brokje te hard aanpakken enz.) heeft dus geen zin, als ze ook kunnen gebeuren waar jij niet bij bent.

Groeten, Margje

honden page profiel ashaasha 3 doggies

honden foto van asha

Margje & Biko
dat geloof ik ook :-D

honden page profiel Monique & Jaro & RonjaMonique & Jaro & Ronja 3 doggies

honden foto van Monique & Jaro & Ronja

Hierin kan ik met Denise mee gaan. Hoe je een hond opvoed hangt veelal af van het karakter van je hond en deels ook aan het ras. Ik heb 2 rottweilers en bij de 1 bereik ik veel meer door alles "lief" te vragen en bij de ander meer dwingender. Als ze iets uitvreten waar ik niet van gediend ben behaal ik bij de 1 het gewenste resultaat door op vriendelijke toon foei te zeggen terwijl de ander hier nog koud of warm van wordt. Daar moet ik haar echt aankijken en een boze foei of denk eraan toevoegen. Daarnaast vind ik het nogal een verschil welke hond (ras) het is en welk gedrag hij/zij vertoont. Of hij nu bijt of uit een vuilnisbak eet. Dit vind ik nogal een groot verschil dus ook mijn handeling/correcties hierop.

ps. Ik zou ook willen dat mijn honden net als sommige honden hier niets zouden uitvreten O-) Of de baasjes hebben heel veel geluk of de hondjes mogen meer en wordt dat gedrag niet als negatief ervaren ;-)

honden page profiel Petra,  *Lily Jane*   & JipPetra, *Lily Jane* & Jipgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Petra,  *Lily Jane*   & Jip

uit sommige reactie maak ik op dat er niet werkelijk inzicht is in wat positief opvoeden exact inhoudt.

Nogamaals Positief opvoeden is iets heel anders dan ongewenst gedrag maar laten gaan!

Hoezo heb ik honden die niets uitvreten O-) Hoezo laat ik ongewenst gedrag maar gaan O-) Ik heb geen robotjes en ook geen pluche hondjes hoor.

ps. Ik zou ook willen dat mijn honden net als sommige honden hier niets zouden uitvreten Of de baasjes hebben heel veel geluk of de hondjes mogen meer en wordt dat gedrag niet als negatief ervaren

Natuurlijk moet je kijken naar het individuele karakter van het dier en hier op in spelen.
Maar dit kan op positieve manier.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dobry

Ben vorige week naar een infoavond geweest van de cursus gehoorzame huishond van de dierenbescherming. Die mevrouw vertelde ook dat het asiel vol zit met honden die op een te positieve manier zijn opgevoed, dus ze luisteren totaal niet en zijn daardoor onhandelbaar geworden. Dit is niet de fout van de hond maar juist van de goedbedoelende zachtaardige baasjes

Dat lijkt me juist andersom, een engels wetenschappelijk onderzoek geeft iets heel anders aan:

In haar kliniek ziet dr. Casey heel vaak honden die geleerd hebben agressie te tonen om de verwachte straf te ontlopen. Hondeneigenaren zijn vaak ontdaan wanneer uitgelegd wordt dat de hond juist doodsbang voor hén is en agressie toont vanwege de aanpak waarvoor zíj hebben gekozen. Deze aanpak wordt ook nog steeds geadviseerd door gedragstherapeuten en hondentrainers die de zogenaamde dominantie-methode aanhangenIn Dogs Trust, de grootste hondenwelzijnsorganisatie in Groot-Brittannië, wordt de staf van het herplaatsingscentrum voortdurend geconfronteerd met de resultaten van hondentrainingen die vooral gebaseerd zijn op misvattingen over dominantie. Het veterinaire hoofd, Chris Laurence, zegt hierover: “We kunnen meteen zien als een hond bij ons binnenkomt of hij een ‘dominantie-verminderingstraining’ heeft ondergaan. Deze honden kunnen heel angstig zijn en dit kan weer leiden tot agressie naar mensen.
Het is triest dat veel methodes die gebruikt worden om een hond te leren dat zijn eigenaar de leider van het roedel is contraproductief werken. Je zult op deze manier geen hond krijgen die zich beter gedraagt, maar wel een hond die zo bang is dat hij – of zijn natuurlijk gedrag heeft onderdrukt en helemaal niets meer doet – of zo agressief is dat het te gevaarlijk is om bij hem in de buurt te komen.”

Dit gaat dus over honden die blijkbaar niet soft zijn opgevoed.

bron: Journal of Veterinary Behavior: Clinical Applications and Research, May/June 2009

honden page profiel bassiebassie 3 doggies

@jada
Ik vind het heel goed als je iets probeert te doorbreken, maar kom dan wel met goede argumenten. Ik heb nergens gezegd dat je je hond altijd maar zijn gang laat gaan. Absoluut niet zelfs. Grenzen zijn echt nodig. Echter die hoef je niet met een fysieke correctie of schreeuw te bewaken. Dat kun je ook op zo veel andere manieren doen.

Dit is nou precies wat ik bedoelde met dat mensen zichzelf niet of niet voldoende op de hoogte stellen van de theorie en dan vanzelf teruggrijpen naar verouderde ideeen. Maar wat eigenlijk voor iedere methode geldt is dat wanneer het niet goed uitgevoerd wordt dan krijg je nooit het gewenste resultaat.

Een voorbeeld van een echt verouderd idee is toch wel "Een hond hoort gewoon te luisteren". Volgens wie? Dan moet je een hondje bij Bart Smit halen. Als die niet luistert kun je gewoon de batterijen vervangen. Wij mensen zouden een stuk slimmer moeten zijn, maar onze gevangenissen zitten ook vol met mensen die niet willen luisteren.

honden page profiel jadajada

honden foto van jada

Bassie, nergens in mijn antwoorden staat dat ik een voorstander van fysieke straffen, en wat betreft het gewoon horen te luisteren: daar verschillen wij dus duidelijk van mening in. Een hond is een intelligent dier die een hoop kunnen leren, dus ook postief en negatief gedrag, nogmaals waarom dan al dat positieve belonen?, een hond moet je toch ook leren wat hij wel/niet mag doen?. Dus positief om hem iets aan te leren en daarna als hij het heeft geleerd dan de regels handhaven, let op dus niet door fysieke straffen maar wel duidelijke regels.

honden page profiel Dobber!!!Dobber!!! 3 doggies

honden foto van Dobber!!!

Voor iedereen: kijk eens op youtube op dit channel:
http://www.youtube.com/user/kikopup?blend=1&ob=4

Een professionele trainster met een positieve insteek. Haar honden luisteren geweldig geweldig goed en ze heeft dat allemaal voor elkaar gekregen door 100 procent positieve training. Voor iedereen een aanrader. Het is wel in het engels...

honden page profiel Dobber!!!Dobber!!!

honden foto van Dobber!!!

honden page profiel Dobber!!!Dobber!!!

honden foto van Dobber!!!

Ja!

honden page profiel bassiebassie 3 doggies

@jada
"of een schreeuw"

Honden zijn inderdaad intelligente dieren die een hoop kunnen leren. Echter, honden zijn ook oportunisten die als ze de kans krijgen doen waar ze op dat moment beter van worden. Op het moment dat je gaat straffen leer je je hond dus dat de straf volgt als hij iets doet wanneer jij in de buurt bent. Absoluut niet wat hij niet mag doen. Dit gaat 100% zeker ten koste van de relatie met je hond.

Waar we het wel over eens zijn is dat er grenzen nodig zijn.

honden page profiel gorby2009gorby2009 3 doggies

honden foto van gorby2009

@bassie

wat weet je eigenlijk, ken je mij of de hond?
was je erbij?
je zegt nogal wat vind je niet, ik vraag jouw mening ook helemaal niet over wat hij dan denkt.
En hoe denk jij zo zeker te weten dat een hond wel of geen eigen (foute) ideeen heeft, gelukkig wel zou ik zeggen, tis namelijk een dier met een behoorlijk verstand wat ten allen tijde uit is op een positie verbetering, zeker de honden met een wat dominanter karakter.

En ik weet wat tie denkt en hij denkt........"ik ga het opnieuw proberen, want ik ben schnauzer en ik drijf ontzettend graag mijn zin door en ik vind schapen de doodsangst op het lijf jagen ontzettend leuk", DAT denkt tie. "en ik trek me geen moer aan van mn vrouwtje wat aan de lijn loopt, ook niet als ze me aangeeft het niet te doen"

Doe toch niet of je alles weet, je kan NOOIT oordelen zonder zelf de hond en de interactie te zien, tis mijn hond, en niet bepaald de eerste.

Ik zie het hem doen en zeg "nee" en vertel wat ik wel wil, namelijk dat hij me zonder ergens over te beargumenteren volgt (en dat bedoel ik vrij letterlijk), dat doet tie niet, integendeel, hij zet zn staart nog wat stijver over zijn rug en hij gaat toch, en dan is het jammer. Ik schreeuw niet, ik ruk niet, in feite laat ik hem in zijn eigen lijn lopen, maar gezien zijn fysieke kracht gebruik ik het moment van afspringen tegen hem.

Wat had je gedaan dan op dat moment, "lieve Gorby, je mag geen schaapjes plagen hoor, je mag mn arm niet uit de kom trekken, kom maar hier owww wat braaf, je kijgt een koekje?" en je was achter hem aangevlogen?

Die hond lacht je gewoon uit, prikt door iedere vorm van manipulatie heen.

en schaapjes.. het zijn gewoon schapen, en wel 2 kuddes van 250schapen die overal en nergens opduiken ipv grasmaaiers, werkt goed, maar eist nogal wat van de hondeneigenaren.

mijn vorige schnauzer moest je manipuleren, ik heb, ondanks dat hij al op gg2 niveau zat, een half jaar meegelopen op een MG school met een fantastsiche trainster die ons heeft laten zien hoe wij deze zeer dominante (maar toch gevoelige), eigenzinnige reu moesten manipuleren, laten denken dat hij dingen zelf bedacht. Dat bracht een enorme ontspanning in ons leven, vooral omdat hij nogal voorzien was van een aangeboren argwaan (ja ja, dat is aangeboren bij Schnauzers, in min- of meerdere mate, maar ze hebben het bijna allemaal en dat hoort ook in het ras)

Gorby tiert op gehoorzaamheid, hij straalt, zwiepstaart als hij werken mag, dit is een hond die kan uitdelen en kan incasseren en dat heel goed begrijpt.

En hij geniet van de vrijheid die er tegenover staat, want die krijgt hij volop, maar.......wel binnen mijn grenzen, als ik nee zeg, is het nee.

Ik zal wel een ban krijgen ofzo iets, maar af en toe de hond heel duidelijk maken wat de (fysieke) grenzen zijn....... bij een hond die dat wat betreft karakter heel goed aan kan, heb ik geen probleem mee.
Nooit doorstraffen, geen slipketting of wat voor martelwerktuigen dan ook, geen dwanggrepen of achteraf acties, maar gelijk op het moment zelf aanpakken, daarna rust en vertrouwen herstellen.

Zal ik wat vertellen: net in roedelverband langs de schapen gelopen, er was een jonge hond bij van 5maand die schapen plagen wel zag zitten, maar helaas voor hem, daar liep een schnauzer in de groep die niet van gedonderjaag houdt. Die nu even keek, ik zeg "nee he Gorby"op vriendelijk toon, hij ontspant en is er langs gehuppeld zonder te kijken :-D .

en goh, wat was tie braaf, en hij weet t
zelden zo'n slimme hond gehad trouwens

honden page profiel bassiebassie 3 doggies

@gorby2009

Inderdaad, ik ken jou niet en je hond niet. Sterker nog ik ken geen enkele hond van het forum. Echter je geeft aan dat je hond zijn oren van voor naar achter gaan. Dat is gewoon ambivalent gedrag(stress). Daar hoef ik jou hond niet voor te kennen. Dat is gewoon een feit. Dat hij dat doet is omdat hij graag achter de schapen aangaat en dat als hij dat doet hij gestraft wordt. Dat is gewoon logisch nadenken.

Wat ik gedaan zou hebben is zorgen dat hij helemaal geen interesse meer in de schaapjes heeft en dat ik de allerleukste van de hele wereld ben. Dat had ik gedaan. Dat gaat niet in een keer, daar is wel wat tijd voor nodig. In jou geval blijven de schaapjes leuker dan de ruk aan de riem, want dat is het gewoon. Maar om leuker te zijn dan de schaapjes moet je wel creatief zijn dat gaat niet vanzelf.

En zeg niet dat ik niet weet waar ik het over heb. Ik heb een australian shepherd waar ook schapen mee gedreven wordt. Er zijn maar weinig dingen die hij leuker vindt dan de schapen, maar ik ben er wel een van. En hij is nu nog maar net een jaar.

honden page profiel Margje & BikoMargje & Bikobijna goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Margje & Biko

@Gorby, als je een riezenschnauzer wil laten volgen zonder dat hij dat beargumenteert dan vraag je heel wat van je hem.

Ik heb zelf een australian shepherd, ook een ras wat zelfstandig moet kunnen werken, in het werkveld commando's moet kunnen negeren omdat de handler te ver weg staat om een goede inschatting te maken. Dus als de hond denkt dat het commando gevaar oplevert voor de schapen, dan zal hij het niet uitvoeren.
Om aan Biko te vragen mij klakkenloos overal te volgen vind ik daarom teveel gevraagd. Hij zal het ook niet doen, tenzij ik hem zou dwingen met: als je het niet doet dan zwaait er wat.
Maar wil je zo met je hond omgaan?

Ik wil kunnen samenwerken met Biko, ik wil dat als ik met pups loop hij de boel bij elkaar kan houden, ik wil dat hij mijn commando's volgt, en soms naar eigen inzicht handeld als dat nodig. We speuren samen, praktijkspeuren, dus mensen zoeken. Daarin moet hij ook zelfstandig beslissingen nemen, ik moet vertrouwen op zijn neus.

Kortom, het is hoe je met je hond om wil gaan. Ik wil met mijn hond samenwerken, daarbij neem ik de leiding, maar kan die uit handen geven als Biko iets beter kan dan ik: een pup ophalen die te ver van de groep gaat, een mens zoeken met zijn neus in een groot bos. Daarin vertrouwen we op elkaar.
Ik wil dus niet dat hij mij klakkeloos volgt, ik wil dat hij zijn eigen karakter laat zien en dat betekend dat ik hem soms moet overtuigen dat mij volgen de beste keus is. Dat is samen werken. Dat is de consequentie van een hond uitkiezen die ten eerste gefokt is op zelfstandig kunnen werken en ten tweede ook nog beschikt over meer dan voldoende zelfvertrouwen.
Ik wil niet rukken aan een riem en dergelijke, zo wil ik niet met hem omgaan. Ik wil dat hij mij volgt uit respect voor mij, uit vertrouwen en uit niets anders.

Groeten, Margje

honden page profiel J. & T. van H & DJ. & T. van H & D 3 doggies

honden foto van J. & T. van H & D

leuke discussie hahaha
vraagje...waarom voeden wij honden op met belonings koekjes? (denk er eens over na wat er gebeurt als je een roedel honden achter huis laat gaan en met rust laat, wanneer en op wat voor manier belonen honden elkaar?)

nog een vraagje....wat gebeurt er in een roedel honden wanneer één van hun slecht gedrag vertoont?

ik zal proberen mijn versie, van het opvoeden van honden, te vertellen.

honden zijn dieren met een natuurlijk instinct kunnen niets relativeren, snappen niets van goed en fout zoals wij mensen dit weten, een hond volgt zijn natuurlijke instinct, maar wij mensen hebben een heel ander plan voor onze honden, het enigste nadeel is dat wij mensen ons niet kunnen verplaatsen in de hond, soms wou ik wel dat ik heel even een hond kon zijn. Onze agenda voor de honden zijn heel erg verschillend, de een heeft een hele volle agenda voor de hond en de andere een minder volle agenda. De belangrijkste punten die over het algemeen in onze agenda's staan zijn:
1.Zo snel mogelijk zindelijk.
2.Netjes mee lopen aan de lijn.
3.Met alle honden overweg kunnen.
4.Zitten op commando.
5.Liggen op commando.
6.Komen op commando.
7.Niet agressief zijn op voer.
8.Lief voor kinderen zijn.
9.Alleen kunnen zijn.
10.Niet schooien.
11.Niets stuk maken wat van ons is.
12.Los in de kamer als we weg zijn.
13.Niet de hapjes van de tafel pakken.

Even een paar meest voorkomende dingen, als je dit zo ziet dan eisen wij nogal wat van onze honden, en als je hier goed over nadenkt zit er niets bij wat in de natuur zit van een hond.
Zindelijk worden, als puppen worden geboren pissen en poepen ze gewoon in het nest en moeder ruimt dit op, als de puppen 7 a 8 weken oud zijn gaan ze naar de eigenaars, maar op dit moment ruimt de moeder hond nog steeds alles op voor de puppen, ze verteld de puppen niet dat ze naar buiten moeten gaan. Dan komen ze bij de eigenaars en moeten, het liefst gelijk, ze zo snel zindelijk zijn, hier hebben wij diverse manieren voor bedacht en die werken in de meeste gevallen goed, niets mis mee dus.
Netjes mee lopen aan de riem, zou heel leuk zijn, maar honden lopen op een bepaald tempo als we ze los zouden doen en dit is vaak sneller dan wij. Als je ziet naar een roedel honden is er één hond die bepaald wat er gaat gebeuren en over het algemeen weten honden onder elkaar heel goed wat er gaat gebeuren en op wat voor manier. Als wij dus met onze honden gaan lopen gaan wij ervan uit dat de hond bij ons blijft omdat wij immers roedel leider zijn? Maar ik denk dat de honden er vaak iets anders over denken. Maar goed ook hier hebben wij bepaalde manieren voor gevonden en die werken over het algemeen ook prima.
Met alle honden overweg kunnen, weet ik niet, wij mensen kunnen ook niet met alle mensen overweg toch? Maar het zou wel heel prettig zijn dat onze hond andere honden negeert als we aan het wandelen zijn, ook hier bestaan veel manieren voor om te trainen.
Zitten, liggen,komen op commando. Dit is ook een hele leuke bijkomstigheid ik zeg met opzet bijkomstigheid omdat dit simpelweg niet in de natuur zit van de hond, als een hond uit zich zelf gaat liggen of zitten is het de natuur of het instinct wat dit tegen de hond zegt omdat ie moe is of wat voor reden dan ook. Dus op het moment dat wij dit de honden laten doen doet de hond dit omdat wij het willen.
Niet agressief zijn op voer, dit is iets wat volgens mijn mening tegen de natuur van de hond in gaat. In de natuur krijgt altijd de sterkste en de brutaalste het meeste eten, in een roedel honden/wolven krijgen eerst de alfa's eten en dan de rest, wij willen in veel gevallen dat een hond niet agressief is op voer omdat dit wel eens voor gevaarlijke situaties kan zorgen, hier is niet iedereen het over eens dat weet ik wel en daar gaat deze discussie ook niet over. Ook hier zijn genoeg manieren om dit de hond te leren en werken vaak ook goed.

Nu kan ik wel doorgaan door alles te analyseren, maar als je er goed over na denkt kan je dit ook zelf wel. Wat ik hiermee wil zeggen is dit: alles wat wij hier de honden willen leren is niet natuurlijk voor een hond om te doen. Het zou dan ook niet eerlijk tegen over de hond zijn dat wij de honden dit leren op een harde manier.
In een roedel honden zijn deze dingen niet/nooit aan de orde, en daar zit het verschil er zijn wel degelijk regels in een roedel honden, en deze regels moeten worden opgevolgd, die worden vaak in onze ogen er hard ingeprent, als je goed ziet gebeurt er over het algemeen weinig tot niets een hond wordt op zijn nummer gezet en dat is het, puppen worden bijv. afgestraft als ze dominerende handelingen laten zien naar de oudere honden toe, een pup wordt nooit geleerd om dominant te zijn alleen maar hoe ie onderdanig moet zijn, dit gebeurt overigens precies zo bij wolven. Stress bij honden onder elkaar komt eigenlijk nooit voor, een hond die bang is voor onweer of door verschillende geluiden is bang gemaakt door hoe mensen op de honden reageren, als deze honden onder elkaar zijn en er breekt onweer uit reageren de andere honden gelijk op dit nerveuze gedrag van de bange hond en dit is vaak niet leuk om te zien, heel simpel omdat dit gedrag niet geaccepteerd wordt bij honden onder elkaar, het duidt op zwakheid.

Wij zijn mensen en kunnen ons heel erg moeilijk inleven in honden en reageren ook heel vaak verkeert op bepaald gedrag dit kan komen door onwetendheid, frustratie, boosheid, geen geduld, enz. als je gaat reageren op een hond door deze dingen komen er vaak andere problemen bij waar je niet op zit te wachten. Dus als je bepaalde problemen hebt met je hond denk goed na over het probleem we hebben internet waar giga veel info op staat ook heel veel verschillende leringen gooi deze leringen op een bult en trek je conclusies over wat voor jou gevoel het beste is gebruik je fantasie om bepaalde dingen op te lossen maar vooral probeer je in te leven in een hond, we weten allemaal wel dat als we een een hond op z'n donder geven dat dit niet goed is, en in de meeste gevallen komt het omdat we gefrustreerd zijn en op het eind van ons latijn zijn.

Als we met ons handen in het haar zitten, zorg dan dat je weer rustig word probeer de situatie te bekijken door de ogen van de hond, een “probleem” wat tot uiting komt bij een hond hoeft per definitie niet het werkelijke probleem te zijn, dit kan al veel eerder begonnen zijn en met heel iets anders. Zoek een goede honden school voor het begeleiden van een pup, ik kan je dit wel vertellen ik ben opgegroeid met honden en met mijn eerste hond hoefde ik natuurlijk niet naar een honden school, ik was immers opgegroeid met honden? Maar toen ik mijn vriendin heb leren kennen kwam ik er langzaam achter dat ik toch veel dingen anders had moeten doen met mijn hontie, en daar heb ik toch wel stiekem een beetje spijt van.

Zo dat was een heel verhaal hahaha nou je weer een mening erbij in de topic :-D

honden page profiel gorby2009gorby2009 3 doggies

honden foto van gorby2009

@bassie
ik weet ook wat ambivalent gedrag is, mijn vorige hond zat er vol mee, omdat zijn aangeboren argwaan hem voordurend inwendig in stress bracht, maar goed, tuurlijk was Gorby even ambivalent, hij twijfelde tussen: naar de baas luisteren of achter de schapen aangaan, dat is zijn overweging, dat zie ik ook wel en dus geef ik hem een kans door een vriendelijk maar streng commando "volg", en hij kiest ervoor dat niet te volgen, en van Gorby accepteren we geen ongehoorzaamheid, dat doe ik trouwens van geen enkele hond. Ik geef niet veel commando's maar als ik wat wil gebeurd het al duurt het een uur om het voor elkaar te krijgen. En bij Gorby hebben nog wel wat extra goede redenen.

En ik vraag heel veel van Gorby, zeker te weten, hij vraagt ook veel van ons nl een 200% commitment met een kapot gemaakte hond, die bij velen allang een spuitje had gekregen.

zijn prijs: luisterenn als het moet

volg is NOOIT vrijblijvend bij mij, ik vraag het niet zo vaak aan de hond, "netjes" kent hij ook en dat is aan de gewone lerenriem lekker meelopen zonder nu specifiek aan mn voet te moeten lopen, en hij kent het verschil, zoals gezegd een echte werkhond met veel intelligentie. Vrij kent hij ook, duidelijk toch?

waarom is volg volg?
omdat deze prachtige hond half afgericht is, opgehitst is en kapot gemaakt, en dus klikt er af en toe wat in zijn hoofd als hij bepaalde trimmers/joggers ziet, hij zegt dan niets, hij toont nauwelijk iets, maar neemt een raam en springt letterlijk bovenop iemand (ala knpv) en niet om koekjes te bakken kan ik je vertellen.

Wij kennen hem inmiddels goed, en hij ons, en we zijn stapelgek met hem, hij heeft van oorsprong zo'n mooi en stabiel en eerlijk karakter, en alleen daaraan is te danken dat hij nog zo functioneert. Het is een wereldhond, en ik hou heel veel van hem, met al zijn bijkomende problemen, van moment 1. En dat zullen niet veel me nagedaan hebben (en dat is ook al meermalen geconstateerd door mensen die hem kennen)

Ik heb met hem getraind op een werkgroep die wist waar ik voor kwam: de hond leren kennen, ze hebben hem met meerdere mensen geobserveerd en naar ons gerapporteerd en besproken, filmopname's terug gezien, alleen om hem te leren doorzien, want hij is een meester in het verbergen van zijn intentie's.

dus ga nu niet vertellen dat, dat alles wel met een koekje, aandacht en beloning kan. Sommig gedrag mag gewoonweg niet, en dat vangen we op met: volg.

probleem 2 met dat "op mij letten"
Gorby hoeft van mij helemaal niet altijd op mij te letten, vrij is vrij, tot het volgende commando.
Op het moment dat ik in ieder spanningsveld de hond bij me roep, op me moet letten, weet je wat tie dan doet: juist fixeren, tuurlijk, want er is toch wat, hij is niet gek, hij legt razendsnel associaties.
En dus is volg volg en niet uitvallen naar schapen waar je al 20x wel langs gelopen bent.

bang voor mij? Gorby? sorry, maar ieder die Gorby en mij kent zal daar hartelijk om lachen, waar in 1e instantie niemand in de buurt kon komen als hij een bot lag te kluiven, gaat hij nu al kluivend uitgebreid op zn rug liggen voor me om ondertussen zijn buik te laten aaien.

De intentie is altijd positief, maar wat mij betreft zijn er grenzen en ja, dan maak ik gebruik van het moment en dan ff fysiek, dat is hij nl zelf ook, heel fysiek ingesteld en niemand zal toch wensen dat een Riesen Schnauzer niet strak onder appel staat?

Door onze training is zijn leven nu zeer rijk, hij mag volop bij andere honden (en we kregen hem mee als zijnde gevaarlijk bij andere honden, grijpt 9 van de 10 -zwart op wit he- stond dat van pup af aan) en is helemaal niet agressief, in tegendeel, duidelijk dat wel, maar hij heeft nog geen seconde gevochten bij ons, en dat komt omdat we hem geen leiding geven ofzo??

Ik vindt het totale: alles moet positief want iedere "fout" ligt bij de baas, nouuww, dat gaat er bij mij niet in. Om maar terug te komen op het topic: dat vind ik te soft, en alleen belonen ook.

honden page profiel jadajada

honden foto van jada

hope en dreams, heel goed uitgelegd en ik snap zeker wel wat je bedoelt, alleen 1 ding: de honden zijn geen wilde dieren meer die zich in een hondenroedel moeten gedragen, een huishond hoeft niet te jagen voor zijn eten en hoeft niet te vechten voor zijn leven, het "wilde"instinct is lang niet meer zo sterk. En waarom willen we dat de hond goed luistert? ik persoonlijk omdat ik hem overal mee naartoe kan nemen, hij lekker los kan lopen enz. Uiteindelijk wil ik dus denk ik als iedereen op dit forum het beste voor mijn hond. :-D

honden page profiel bassiebassie 3 doggies

"dus ga nu niet vertellen dat, dat alles wel met een koekje, aandacht en beloning kan. Sommig gedrag mag gewoonweg niet, en dat vangen we op met: volg."
En volg is .................... Heel goed - Aandacht voor de baas. Dus zo veel verschillen we dan toch niet van ideeen!

Ik blijf er bij dat je niet goed begrijpt waar het in het positieve opvoeden/trainen om gaat.

Het feit dat hij geen signalen meer toont heeft meestal ook te maken met onjuiste correcties. Op het moment dat een hond gaat grommen, blaffen enz wordt hij gecorrigeerd. Dat zijn echter signalen dat er iets gaat gebeuren. Het gevolg is dat deze signalen achterwege gelaten worden en de hond direct uitvalt. Let wel ik zeg niet dat jij dit gedaan hebt, maar het kan bij een vorige eigenaar gebeurt zijn.

honden page profiel Margje & BikoMargje & Bikobijna goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Margje & Biko

Het is natuurlijk ook wel een verschil als je een hond hebt die half afgericht is.. je hebt dan ook een bepaalde verantwoordelijkheid naar de maatschappij.

Ik denk dat je met Gorby dan een heel eind ben gekomen.
Van Biko verwacht ik ook dat als ik zelf volg bij een drukke weg, hij volgt, want ik alleen kan bepalen wat het risico is. Maar dat is het wederzijdse vertrouwen dat je opbouwt. Ik zeg geen volg om hem te pesten, maar voor zijn eigen veiligheid.
Zo zal dat ook bij Gorby werken.

Niets mis met streng zijn of willen dat een commando uitgevoerd wordt. Maar positieve opvoeding of werken met voer staat niet gelijk aan een inconsequente opvoeding.

Groetjes, Margje

honden page profiel J. & T. van H & DJ. & T. van H & D 3 doggies

honden foto van J. & T. van H & D

@ jada,

ik snap niet helemaal wat je hier mee bedoeld:de honden zijn geen wilde dieren meer die zich in een hondenroedel moeten gedragen wat zijn honden dan wel volgens jou?

honden page profiel sorayasoraya 3 doggies

honden foto van soraya

Ik denk dat ze bedoelt HUIS dieren.....

die leven volgens onze menselijke maatstaven.

honden page profiel Team Didi & PlukTeam Didi & Pluk 3 doggies

honden foto van Team Didi & Pluk

Als je je inleeft in je hond, begrijp je dat het een baas, een grens, regels, enz. nodig heeft. Als je je grenzen niet duidelijk aangeeft word je hond onzeker en is het niet meer zo fijn om samen met je hond te zijn. (haha rijmt).
Maar als jij gewoon duidelijk de baas bent zijn jij en je hond blij en kunnen jullie samen allemaal leuke dingen doen. Dus een "softe" aanpak is niet beter of relaxter voor de hond.

honden page profiel Nichelle en LunaNichelle en Luna 3 doggies

honden foto van Nichelle en Luna

Elke hond heeft een roedelleider nodig en als je niet consequent bent raakt een hond alleen maar gefrustreerd.

Als ik streng en consequent ben is Luna veel rustiger en vrolijker.

Het maakt denk ik niet uit of je hond nu 3 kilo of 30 weegt....... elke hond heeft een leider nodig en anders zal hij/zij die positie zelf wel innemen met alle gevolgen van dien.

honden page profiel ashaasha 3 doggies

honden foto van asha

jada
wat jij zegt over dat honden geen wilde dieren meer zijn is precies waarom zo veel mensen in de knoei komen met hun hond. ja ze worden door mens op gevoed en zijn half mens met sommige handelingen maar ooo ze zijn toch echt half beest en die kant willen wij wel eens vergeten. daarom door dat ze half beest zijn reageren ze op instinkt die wij er nooit uit zullen of moeten halen. ook op in pulsen en ze linken perpaalde daden op perpaalde situaties.
een hond is aan de ene kant heel interligent maar aan de andere kant heel simpel. en wij snapen soms de hond niet maar geloof me de hond snapt ons nog vaker niet

honden page profiel jadajada

honden foto van jada

snap juist heel goed dat je een hond moet benaderen als een dier maar we hoeven niet de situatie in de natuur thuis na te bootsen want dat is niet te vergelijken. Een roedelleider moet er zijn ja oke, maar verder zijn de omstandigheden van een huishond niet te vergelijken met een wilde hond in de natuur denk ik

honden page profiel ashaasha 3 doggies

honden foto van asha

dat is ook niet wat hope and dreams probeert te zeggen.
hij of zij hahah ik weet nooit wie er schrijft.
dat wij onze honden proberen te leren neit natuurlijk is voor onze honden dus om ze te straffen op een manier als wat veel zeggen zoals de moeder hond en zo neit werkt omdat die dat niet snappen. als wij het doen.
omdat de dingen waar zij elkaar voor straffen voor hun normaal is en bij hun instinkt hoort en de dingen waar wij ze voor snappen totaal neit bij de hond past. het past meer bij ons en wij willen dat.
en dat we vaak de hond straffen uit on macht omdat wij het niet snappen. maar als je rustig de zaak met een stapje achter uit bekijkt kan je een veel betere manier vinden wat jou hond wel begrijpt of in iedergeval laat stoppen dat te doen wat jij neit wil zonder zijn naturen te proberen te stoppen

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP) 3 doggies

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

Even filosofisch gesproken, want daar zit bij mij het probleem.

Neem Yin en Yang:
Het zijn de twee tegengestelde en complementaire (elkaar aanvullende) waarden waarmee het universum zich toont.

Yin wordt in verband gebracht met de donkere maan (die afgekeerd is van de zon) en staat voor de vrouwelijke natuur.
Yang wordt in verband gebracht met de heldere zon en komt overeen met de mannelijke natuur

Yin: het verkeerslicht (het stilstaan)
Yang: het verkeer dat langs het verkeerslicht rijdt (de beweging).

Yin: de noordzijde van de berg, de zuidzijde van de rivier.
Yang: de zuidzijde van de berg, de noordzijde van de rivier.

Ik blijf het gevoel houden dat de huidige positieve methode volledig uit Yin bestaat. Of alleen uit Yang, dat detail maakt me niet uit.

Het zijn de twee tegengestelde en complementaire (elkaar aanvullende) waarden waarmee het universum zich toont. Ik mis de tegenstelling in de methode, waardoor deze ook nooit compleet kan zijn. Het klópt naar mijn mening gewoon ergens niet. En juist om deze reden staat de methode zoals die gepropageerd word me tegen. Terwijl ik hem in de basis notabene zelf gebruik.

honden page profiel Petra,  *Lily Jane*   & JipPetra, *Lily Jane* & Jipgoedgekeurde fokker

honden foto van Petra,  *Lily Jane*   & Jip

Bedoel je; zonder kwaad zal er geen goed zijn en vice versa? Zonder donker geen licht, zonder haat geen liefde?

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dobry

Volgens mij is het toch nog steeds niet duidelijk.

Positief opvoeden blijft toch nog opvoeden, er zijn dus WEL regeltjes, en WEL moet de hond ons ook gehoorzamen WEL zijn we consequent etc. Alleen de methode is zonder geschreeuw, geruk, getik en andere onduidelijke en negatieve dingen, maar met conditioneren, belonen, afleiden,juiste timing en creativiteit, rekening houdend met wat de hond aankan, afkomst, ervaring, verleden etc..en vooral gebruik makend van de signalen die de hond zelf uitzendt.




Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "softe opvoeding?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 5 van 9 12 3 4 56 7 8 9
Volgende forumvraag: De vraag maar raak hond is: Angel
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^