In de toekomst fokken? Nu graag info!

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel AnkeAnke

honden foto van Anke

Hallo allemaal,

Wij hebben op dit moment geen teefje en geen hond die we willen laten dekken. Maar dit zouden we in de toekomst graag een keer willen meemaken, omdat het ons gewoon een bijzondere ervaring lijkt.

Maar als we het doen, dan willen we het wel goed en verantwoord doen. We willen ons nu inlezen en laten informeren over wat er allemaal bij komt kijken en waar we op moeten rekenen. Want we hebben eigenlijk totaal geen idee. Tenminste... we weten heus wel wat een werpkist is etc. maar we hebben gewoon geen ervaring. Vandaar hier een berichtje.

We zijn in contact met een fokker van spaanse waterhonden, die ook veel onderzoeken doet. Zij heeft al aangeboden om ons t.z.t. te helpen met het zoeken naar een gezond teefje. Zij is zelf de enige die naast de reguliere onderzoeken ook schildklierafwijkingen meeneemt en dit komt specifiek in het ras voor. Dus we hebben al besloten dat we alleen een teefje bij haar vandaan willen, zodat we alles meenemen. We staan dus nu op de wachtlijst en het zal nog minimaal een half jaar tot een jaar gaan duren.

Maar dan... dan komt ze als pup bij ons in huis en wordt het in eerste instantie gewoon onze 3e hond :-) Gewoon een maatje, een speelkameraadje etc. Ook wil ik dat de hond minimaal 1,5 jaar gewoon kan opgroeien voordat ze gedekt gaat worden.

Moet je iets speciaals doen met of voor een hond die je wilt laten dekken? Moet je shows lopen met je hond? Dit heb ik namelijk nooit gedaan met de andere honden, wel gehoorzaamheid, behendigheid en fly-bal.

Hoe werkt zoiets als je de hond wil laten dekken? Hoe vind je een goede en gezonde reu? Gaat dat altijd via de rasvereniging? En wat is de taak van de raad van beheer precies?

Moet je als je wilt fokken kynologische kennis diploma halen?

Hoeveel ruimte moet ik in huis hebben voor een werpkist? Wat heb je verder aan spullen en/of kennis nodig?

Welke kosten kan ik verwachten? En haal je dat eruit als je de pupjes verkoopt? Of moet ik er rekening mee houden dat ik er geld op moet bijleggen?

Hoe kom je aan 'goeie' kopers voor je pupjes? Die er ook echt leuke honden van maken?

Kortom: allerlei vragen! En ook al hebben we nu nog geen teefje in huis, ik zou toch graag de antwoorden hebben, zodat ik een goede afgewogen beslissing neem of ik het zie zitten en eraan wil beginnen.

Groetjes,
Anke

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "In de toekomst fokken? Nu graag info!" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Gerdine van der LindenGerdine van der Linden

honden foto van Gerdine van der Linden

Als je een fokker hebt die je gaat helpen kan die in eerste instantie al je vragen al beantwoorden, maar ik zal me best doen :P

Als je fokt via stamboom, rasvereniging en raad van beheer heb je per ras een aantal eisen, deze kan je vinden op de site van de rasvereniging.

Verder is het goed om shows te lopen met je hond om te kijken wat de goeie en slechte kanten zijn van je hond, zodat je een perfecte match kan vinden.

Verder moet je natuurlijk alle onderzoeken laten doen en een goeie dekreu vinden(hier helpt de fokker vast bij)

De werpkist groote ligt aan de grote van je hond en moet in de huiskamer of aan een kamer die verbonden is met de huiskamer om een optimale socialisatie te krijgen.
dus hoeveel ruimte het inneemt verschild maar ik denk met een spaanse waterhond toch een aardig stukkie ;-)

Ik zou om alle spullen te regelen eerst een paar boeken kopen, daar staan ook hele lijsten in met spullen die je nodig hebt. Handig dus!

de kosten verschillen ook heel erg en of je het er uit haalt als je de pups verkoopt verschilt ook.
Meestal draai je verlies of net gelijk.

Ook moet je 8 weken vrij nemen van je werk om volledig met de pup bezig te zijn dus dit scheelt ook geld.

Als je met stambomen fokt kan je de pups verkopen via je rasvereniging.

Ik zou bij je rasvereniging veel info inwinnen en ook bij je fokker.

Ik hoop dat ik een beetje geholpen hebt.

veel succes!

honden page profiel Nienke & de roedelNienke & de roedelgoedgekeurde fokker

Je sluit je eerst aan bij de rasvereniging.
Je bezoekt enkele shows, dan hoor je van de keurmeester ook wat er evt. verbeterd kan worden, zodat je met dat in je achterhoofd een reu uit kan zoeken.
Reuen kijken doe je ook het beste op shows, bijvoorbeeld op de clubmatch, waar je heel veel honden van alleen dat ras ziet. Daar kan je ook contacten leggen met andere fokkers.

Wij wonen niet groot en de werpkist staat gewoon in de kamer. Hebben wij even 8 weken wat ruimte minder, maar dat geeft niet. Heb je een druk gezin, zorg dan wel voor een rustige plek.

Je kan ervoor kiezen om zonder kennelnaam te fokken, of je vraagt eerst een kennelnaam aan bij de raad van beheer. Op www.raadvanbeheer.nl kan je ook heel veel info over fokken en regels vinden.

Fok je af en toe eens een nestje, dan is het nog niet verplicht om KK1 te hebben. Het ligt er ook aan wat voor regels de rasvereniging in hun fokbeleid heeft staan. De ene vereniging is strenger dan de andere. Bij de ene moet je verplicht shows lopen, bij de andere niet.

Qua kosten, zeker als je een kennelnaam aanvraagt, heb je de kosten bij het eerste nestje er vaak lang niet uit. Ligt er ook aan of je een groot nest of een klein nest krijgt.

Hoe je de pupjes kwijt raakt? Zorg in ieder geval dat je een mooie website hebt, waar je het nestje ruim van te voren op aan kondigt. Veel rasverenigingen hebben ook de geplande nestjes op hun website staan. En verder kan je het op gespecialiseerde hondenwebsites zoals Hondenpage zetten.

honden page profiel MexxMexx

honden foto van Mexx

Ik zal je even mijn site in opbouw over fokken pb-en :-D Hij is nog niet 100% af, her en der staat een spelfout :-D Maar er staat wel uitgelegd hoe je te werk moet gaan

honden page profiel ukkieukkie

honden foto van ukkie

Bij ons op de hondenschool zit ook iemand met een Spaanse waterhond, genaamd Mocha. Hij wil met haar fokken. En heeft ook al 2x schildklierfunctie laten testen.

honden page profiel kooikerhondjekooikerhondjespeciaal aangestelde fokker

honden foto van kooikerhondje

Als je vertrouwen hebt in de fokker van jouw teefje (denk overbodige vraag, maar is deze lid van de rasvereniging?) dan kun je daar voor veel advies terecht.

Ga er vanuit dat je teefje minimaal 2,5 jaar moet zijn voordat je deze zou willen laten dekken. Voordat je zover bent, gaat er heel wat aan vooraf.
Het hondje moet een fijn karakter hebben. Spaanse Waterhonden zijn niet altijd even open, dus het is al van belang om een pup aan te schaffen uit hele open ouderdieren. Zijn de honden van de fokker die je op het oog hebt niet open van karakter, dan ozu ik op zoek gaan naar een andere fokker.
Daarnaast zal je hondje een aantal keuringen moeten doorlopen. Op de site van de rasvereniging staat meer info: http://www.perro-club.nl/paginas/kadersetPDAE.html
Je hebt kans dat je hondje niet geschikt is voor de fokkerij. Dat je bijv. toch niet het gewenste karakter in je hondje terug ziet of dat deze een dusdanige fout heeft dat het niet gewenst is om hier mee te fokken. Besef dit van te voren ook! Je kunt nooit de garantie krijgen dat je pup geschikt is om in de toekomst mee te fokken.
Stel, je bent teefje is ruim 2 jaar en geschikt bevonden dan kun je op zoek gaan naar een reu. Tevens is het handig om te weten of er vraag is naar pups, je hebt waarschijnlijk geen zin om met 6 pups te blijven zitten.
Ook kun je een kennelnaam aanvragen bij de Raad van Beheer, maar dit hoeft niet. Ook plaatsen sommige fokkers pups onder fokkersvoorwaarden bij een adres en dan kun je op de naam van de fokker van je hondje een nestje fokken. Toch is het dan niet helemaal eigen.
Verder kost het hebben van een nest heel veel tijd. Je bent er 8 weken lang vrijwel full-time mee bezig.
Heb je geen rariteiten, dan kom je met één nestje over het algemeen netjes uit de kosten (uren die je erin stopt niet meegerekend). Shows kosten geld, onderzoeken kosten geld, werp-kist, het voer, de entingen, evt. de kennelnaam, de telefoonrekening, de koffie + iets erbij als pupkopers komen etc.
Heb je dus een klein nestje óf een keizersnede oid, dan zul je er geld op toe moeten leggen.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "In de toekomst fokken? Nu graag info!" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Blaffen
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^