een teefje steriliseren, voor of na de eerste loopsheid???

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel T & T  cockerduoT & T cockerduo

honden foto van T & T  cockerduo

Hallo Allemaal,

Ik vraag me vaak af, wanneer kun je nou het beste een teefje laten steriliseren?

Sommige mensen zeggen, na de 1e loopsheid.
Dierenartsen zeggen weleens, hoe vroeger hoe beter, want alles is nog zo klein en dus een kleinere snede.

Toch wil ik graag jullie mening, wil wel een goede keuze maken. Hoor ook vaker dat teefjes na de sterilisatie sneller blaasontsteking krijgen.

Dus wat zouden jullie doen?

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "een teefje steriliseren, voor of na de eerste loopsheid???" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel MaritMaritgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Marit

Qua gezondheid is het misschien 'beter' om het vóór de eerste loopsheid te doen (oa baarmoederontsteking/kanker/mamatumoren ontstaan onder invloed van die stoot hormonen. Voor de loopsheid is dat level hormonen nog niet zo hoog geweest.

Toch zijn daar ook weer tegenargumenten voor te bedenken, het schijnt namelijk dat oa kraakbeen ontwikkeling ook weer onder invloed staat van de hormonen.

Ik zou het doen als je hondje (teef of reu) stabiel is in karakter.
Karakter veranderd nog zó onder invloed van de hormonen.
Haal je die hormonen weg voordat je hondje stabiel is/ geestelijk uitgegroeid is, dan heb je dikke kans dat je hondje blijft hangen in bepaald gedrag.

Dat laatste is iets wat veel DAen niet weten (?) en/of vertellen.

Ik zou gaan voor castratie als de hond stabiel is :-)

Dat ze door castratie sneller blaasontsteking kunnen krijgen, is mij niet bekend.

Er zijn rassen (waaronder labrador en boxer, cocker weet ik niet zo) die wel een vergrote kans op incontinentie hebben na castratie. Misschien kun je het daar eens met je DA over hebben.

Groetjes Marit

honden page profiel T & T  cockerduoT & T cockerduo

honden foto van T & T  cockerduo

oke, dat zal ik eens doen. Van de andere kant denk ik soms weleens..het lijkt me zo leuk om haar 1 keer moeder te laten worden. Maar van de andere kant denk ik, kan ze dat wel aan...zij zelf heeft niet zo'n leuke ervaring gehad, gezien ze van een broodfokker komt. Dus zal ze wel een goede moeder kunnen worden??? Als zij lichamelijk gezond is en een goede botgroei heeft...denk ik... het kan geen kwaad. Wat denk jij Marit? Wil me er uiteraard wel in gaan verdiepen.

honden page profiel T & T  cockerduoT & T cockerduo

honden foto van T & T  cockerduo

Ik begin al een beetje te hard van stapel te lopen misschien met een eventuele zwangerschap. Maar voor de 2 jaar komen er zowieso geen pups. Ze moet wel sterk genoeg zijn en het fysiek goed aan kunnen. Bovendien moet ik me er eerst eens goed in verdiepen. het is heel wat dat er bij komt kijken. Niet zomaar..huppakedee...klaar. Dus ik ga me eerst maar eens inlezen en er goed in verdiepen.

honden page profiel MaritMaritgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Marit

Voor mij kan een stabiele hond, dus als ze geestelijk ook uitgegroeid is, en als ze de rust&liefde om haar heen heeft een prima moedertje worden :-) Voor jouw hondje zal het - mits gezond - geen kwaad kunnen.

Maarrr...
Ze komt uit de broodfok zeg je?
Dan wordt het lastig een geschikt reutje te vinden (tenminste, als je voor een reu van hetzelfde ras gaat :-)), wie zal zeggen hoe dicht ze familie zijn?

Ook weet je niks van de aandoeningen bij voorouders.
In de broodfok worden vaak lukraak hondjes bij elkaar gezet, zonder aan de gezondheid te denken. Dat jouw hondje - gelukkig! - wel gezond is, hoeft niet te betekenen dat ze niks doorgeeft (aan 'kronkels' in de kop bij wijze van spreken, of slechte heupen of ogen of slecht karakter).

Dat jouw hondje een gezonde bouw heeft, hoeft niet te betekenen dat de nakomelingen dat ook krijgen. Als je de voorouders kent (met goede bouw) hoeft dat ook niet te betekenen dat de pups een gode bouw krijgen, maar de kans is vele malen groter. Omdat er generatie's lang zorvuldig geselecteerd wordt.

Ik heb even op de Engelse Cocker Spaniel Club gekeken, waar de honden op getest dienen te worden;
Oogafwijkingen
PRA: Optigen-test (DNA)
Doofheid: BAER-test
Familiare Nefropathie: FN-test (DNA)
Heupdisplasie: PennHip-methode of reguliere rontgenfoto's
Cardio myopathie:ECG

Al met al vind ik het toch een grote afweging, ik zou het niet doen :-)
Bovendien, een hondje (teefje of reutje) mist niks als hij niet dekt of het moederschapp kent :-)

Wel super van je dat je zo bewust over je hondje nadenkt en met dit soort zaken bezig bent! O-) ;-)

Groetjes Marit

honden page profiel IvanaIvana 3 doggies

honden foto van Ivana

Ik zou als het niet doen als het niet nodig is want ook de vacht gaat veranderen.De dierenartsen zeggen het al gauw he om je teefje te laten helpen :'(

En van blaasontsteking weet ik niks van O-)

Maar het is jou beslissing.

Gr.Anita

honden foto van *~Maartje & Mila~* ( v.a. 9-2 geen actief lid meer )

Wat Bo zegt is waar, de vacht kan veranderen en dat is voor mij de reden om eht niet te laten doen bij Mila.
Aan de andere kant, je zit wel elk halfjaar met 3 weken loopsheid. Daar moet je maar net zin in hebben. 1x steriliseren en daar heb je geen last meer van.

Voor of na de 1e loopsheid, ik hoor zoveel dingen. Eerst moest je hond 1x loops zijn geweest omdat ze dan helemaal volgroeit zou zijn van binnen. Daarna werd dat onzin en was het beter om ervoor te steriliseren omdat ze dan minder kans kregen op tumoren. Nu hoorde ik laatst weer dat dat ook weer achterhaald is en dat je moet wachten tot na de 1e loopsheid...
Ik weet het niet meer eigenlijk :-) Misschien maakt het weinig uit.

Een nestje laten krijgen kost wel veel moeite en heeft een hele verantwoordelijkheid, de pups moeten een goed baasje krijgen en niet na 2 weken weer te koop staan. Persoonlijk zou ik daar veel moeite mee hebben, ik denk dat ik geen een baasje goed genoeg zou vinden ;-) Maar dat is verder aan jou.

honden page profiel Dobber †Dobber † 3 doggies

honden foto van Dobber †

Nou Mila, ik heb volgens mij het record gebroken: 1 van mijn pups stond na nog geen 24 uur al op MP! Gelukkig contacteerden die mensen me omdat hun schoondochter ook een pup uit mijn nest had... Maar anders had ik dat dus nooit geweten...

honden page profiel NikaNika 3 doggies

honden foto van Nika

Tegenwoordig worden ze al vaak voor de eerste loopsheid geholpen, in Amerika zijn ze ermee begonnen toen bleek dat de kans op baarmoederkanker etc... sterk afnam.
Ik heb 5 dierenartsen gebeld om informatie en 4 van de 5 adviseerde me om het voor de eerste loopsheid te laten doen.
Vachtveranderingen en gewichtstoename is rasgebonden, dat moet je gewoon even opzoeken. Mini is precies hetzelfde gebleven.
Zoals met alles zijn er voor- en nadelen. Ik zag er meer voordelen in. Zoals het feit dat ze nu nooit schijnzwanger kan worden wat best wel zielig is en vaak voorkomt.

Een nestje laten krijgen is niet zomaar iets dat je even doet omdat het leuk is. Voor je hondje is het best ingrijpend en zwaar dus daar zou ik heel goed over nadenken.

honden page profiel Chico & GoaChico & Goa 3 doggies

honden foto van Chico & Goa

Mijn dierenarts adviseert na de eerste loopsheid. Dit vond ik op internet: LEEFTIJD VAN DE HOND
Het beste moment om te opereren is voor de eerste loopsheid. Voor de eerste loopsheid steriliseren heeft als voordeel dat de kans op tumoren van het melkklierweefsel enorm afneemt. Bij sterilisatie voor de eerste loopsheid is de kans op zulke tumoren 0,05%, na de eerste loopsheid 8% en na de tweede loopsheid 26% (R. Schneider et al., 1969). Steriliseren na de tweede loopsheid heeft alleen nog een positief effect op het ontstaan van goedaardige tumoren van het uierweefsel. Echter: in de normale groei van een teefje sluiten de groeischijven na de eerste loopsheid. Bij sterilisatie vóór de eerste loopsheid loopt u een gerede kans dat de hond wat langer doorgroeit. Een tweede nadeel van vroeg steriliseren is dat je niet weet wanneer de eerste loopsheid op gaat treden. In onze praktijk is de afspraak dat we geen teven steriliseren voor de leeftijd van 6 maanden. Wordt de teef loops, dan moet u een paar maanden wachten omdat een loopse teef steriliseren meer risico geeft . Bij een operatie is er altijd een kans op infectie. Als de operatie zonder complicaties verloopt is de kans daarop echter zo klein dat uw hond niet standaard antibiotica mee naar huis krijgt.

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _ Bams ¥ . 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

jij moet zelf de keuze maken, mijn advies is, niet voor de eerste loopsigheid laten doen, doe je dat toch voor de eerste loopsigheid, dan groeien de botten niet goed uit. na de eerste loopsigheid sluiten de botten, en jouw hond is niet volgroeid als je dat doet voor de lste loopsigheid, alles heeft er mee te maken, niet goed uitgeroeid, geen goed skelet bot. kan op latere leeftijd voor problemen gaan zorgen. en als je je hond een loopsigheid laat komen, de kans op baarmoeder kanker of wat dan ook, is net zo gering als voor de eerste loopsigheid, dus mijn advies. wacht er mee. tot je hond de eerste loopsigheid achter de rug heeft, en dan nog honderd dagen daarna, dan kan je steriliseren {castreren} na de sterilisatie is er altijd een vacht verandering. ze hebben nog maar een jas. die nauwelijks wisselt. en bij een kortharige hond zal je er bijna geen last van hebben, en wat de incontinentie betreft, dat is per hond verschillen,de hormonen vallen weg, de blaas wordt versterkt door de hormonen, dus kan je pecht hebben dat de hond incontinent wordt , daar heb je wel medicijnen voor, maar moet dan de hele leven gegeven worden, en steeds opgevoerd worden, dus denk goed na.

honden page profiel T & T  cockerduoT & T cockerduo

honden foto van T & T  cockerduo

Bedankt voor jullie reacties.

Ik heb gisteren een boek besteld: "de geboorte bij de hond". Eens kijken of ik daarna nog steeds denk...het lijkt me leuk om Tara moeder te laten worden!

Marit: jij hebt gelijk dat ik goed moet oppassen dat Tara niks doorgeeft aan haar kindjes. Want ik weet inderdaad niet of ze iets bij zich draagt. Toch ben ik ben mening dat je dit bij kruisingen nooit helemaal zeker weet.

Wat ik wel zeker zou doen, is foto's van haar skelet laten maken en bloed laten prikken om te kijken of ze geen ziektes onder de leden heeft en dit verwacht ik ook van de reu die haar dekt. Nee...ik ga niet zomaar lukraak beginnen hoor. Daar moet je wel verstand van hebben. Wie weet kan een goede fokker in cockers me wel mee adviseren hierin, die hebben van het ras meer kennis en kunde in huis. Ik weet wel dat "kleur" heel belangrijk is, eveneens karakter en gezondheid.

Maar goed...het duurt nog wel zeker een jaar voor ik er aan ga denken, want ze wordt sowieso nooit voor haar 2e levensjaar moeder. Eerst de puppy en puberteit nog...en als ze dan rustiger en verstandiger is, dan eens verder kijken of ik er nog steeds hetzelfde over denk. Ik zal ook nooit beginnen voordat ik kopers heb gevonden die geinteresseerd zijn.

Maar goed...steriliseren laat ik dus nog ff niet doen.





honden page profiel kooikerhondjekooikerhondjespeciaal aangestelde fokker 3 doggies

honden foto van kooikerhondje

Als je wilt laten steriliseren, doe dat dan in de rustfase! De kans dat er dan bijwerkingen komen van de castratie is het kleinste.

honden page profiel ........goedgekeurde fokker 3 doggies

Ik heb Puzzle tussen de eerste en tweede loopsheid laten steriliseren. Dan is de baarmoeder het minst doorbloed en is de kans op complicaties (bloedingen) het kleinst.
Persoonlijk zou ik mijn hond altijd 1 keer loops laten worden, ook mijn dierenarts en de fokker van P&P waren het hier mee eens. Zowel geestelijk als lichamelijk is je hond dan beter ontwikkelt. De kans op mammatumoren e.d. is niet veel groter dan dat je het voor de eerste loopsheid doet. Voor baarmoederontsteking maakt het al helemaal weinig uit.

honden page profiel Bende van 4Bende van 4 3 doggies

honden foto van Bende van 4

hoi marieke

Mij nu een beetje kennende snap je wel dat ik het wat het nestje betreft,..zèker eens ben,met wat Marit al schrijft.
Hiermee zet je eigenlijk de broodfok voort,en ik denk dat de meeste honde eigenaren niet graag hun "goeie dekreu" op een broodfokhondje zullen zetten.
Diegene die het wel zullen doen,zullen niet de nodige vooronderzoeken hebben verricht bij hun reu,want dat kost namelijk geld O-)
Het moet verbetering van het ras zijn,en vlak de risico's van je eigen moederhondje niet uit hè,ook voor Tara zitten er gevaren aan,en zeker bij onvoldoende kennis.plus de verantwoordelijkheid die jij als fokker hebt,als de pups eenmaal bij hun nieuwe baasjes zijn,teminste als je het allemaal goed wil doen.

besluit je om haar te steriliseren,dan is de beste tijd..3 maanden na de 1ste loopsheid!

honden page profiel Lunae ~ AmyLunae ~ Amy 3 doggies

honden foto van Lunae ~ Amy

wij hebben gewacht to na de eerste loopsheid, ook omdat onze dierenarts dit het beste vondt.
wij wilde voorkomen dat ze pups kreeg hoe leuk het ook lijkt, als je pups neemt draag je alleen maar je steentje bij aan de overvolle asiels die we al hebben!
denk er eens overna. O-)

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "een teefje steriliseren, voor of na de eerste loopsheid???" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Rode peper
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^