Wie weet zit hier iemand die mijn verhaal herkent.
Ik heb een Cairn terrier teefje van 1,5 jaar oud. Al lange tijd kwam het voor dat ze af en toe 's morgens niet wilde eten en buikpijn aangaf. Ze spuugt dan niet en lijkt ook niet perse misselijk (niet smakken en slikken ofzo) maar wel buikpijn ook bij aanraking, weg willen kruipen in een hoekje en duidelijk zielige uitstraling. Als je haar dan eenmaal zover had dat ze iets at dan verdween het probleem weer als sneeuw voor de zon. De rest van de dag is er dan niks meer aan de hand.
Afgelopen tijd kwam dit steeds vaker voor en inmiddels is het zover dat ze elke ochtend buikpijn heeft, tenzij we ervoor zorgen dat ze om de ca. 4 uur wat te eten krijgt, dus ook snachts. Als het lukt om haar snachts wat te eten te geven voor ze last krijgt dan is er 's morgens dus niets aan de hand.
Gisteravond kreeg ze om 23 uur haar laatste maaltijd en vannacht om 4 uur was het al mis en wilde ze al niet meer eten. Dan maar verder laten slapen en uiteraard was het vanmorgen om half 10 weer helemaal mis. Dit keer duurde het alleen veel langer dan normaal voordat we er ein-de-lijk iets in kregen en het duurde toen ook nog langer voordat ze zich weer beter voelde. Tegen de tijd dat we om half 4 bij de dierenarts waren was de buik prima om te voelen en gaf ze geen pijn meer aan.
Wat we zelf al hebben geprobeerd:
- Andere brok, we dachten dat de zoete aardappel misschien gas veroorzaakte (hielp 3 dagen, daarna terug bij af)
- Waterfontein uitzetten (ook ivm lucht inslikken misschien), hielp niet
- Clear intestine geven (hielp ook niet en gaf dunnere poep)
- Puur Maag (weinig verschil)
- Veendrenk sinds een week nu, nog geen verschil
Ze eet 3x per dag een maaltijd en tussendoor nog 2x een snackje. Overdag komt daardoor het probleem dan ook niet voor. Als ze géén buikpijn heeft is het een vreetmonstertje wat niet weet hoe hard ze aan moet komen rennen als iets kraakt en letterlijk alles lust.
De dierenarts heeft nu bloed geprikt, dus de uitslag daarvan is nog afwachten, maar ik ben vooral benieuwd of er mensen zijn die misschien ons verhaal herkennen?
Ik herken dit zeker. Mijn hondje bleek uiteindelijk chronische pancreatitis, alvleesklierontsteking te hebben. Dit kwam niet uit het bloedonderzoek, maar wel uit een gemaakte echo. Sinds ze vetarme voeding, met medicatie, krijgt, gaat het goed met haar, gelukkig.
Wellicht is het ook te veel maagzuur, dat kan je ook nog vragen aan je dierenarts en daar zijn ook pilletjes voor,
Ben ik in de nacht wakker, dan geef ik haar een paar brokjes, staan naast mijn bed, de hond ook. Sindsdien niet meer misselijk in de ochtend,
Hier ook een hond met chronische alvleesklierontsteking, misselijk, eten weigeren, borrelende buik! Wij zijn gestart met een voedingsdeskundige en Rambo doet het op moment prima, Rambo had een tli van >50 en een lipase van 691 die is gelukkig gezakt naar 252 alleen z’n tli blijft helaas hoog, en door dit heeft meneer ook ibd gekregen:(
In ieder geval alvast heel erg bedankt voor de reacties! Ik zou denken dat een hond met alvleesklierontsteking helemaal niet wil eten, dus ook niet de rest van de dag? Was het bij jullie ook zo dat er de rest van de dag (met ongeveer om de 4 a 5 uur wel iets te snacken of eten) er helemaal niets van problemen waren? In ieder geval heel interessant om te horen en fijn om te horen dat het met jullie honden weer (relatief) goed gaat nu. Qua TLI heb ik alleen ervaring de andere kant op, mijn vorige hond had EPI dus die pancreas deed qua vertering niks meer. Nu weet ik dat je voor EPI nuchter moet prikken, dus hopelijk is de TLI uitslag nu wel betrouwbaar want ze was niet nuchter meer toen er geprikt werd vanmiddag.
Tli moet nuchter,. Bij mijn hondje ook nog te hoog.
Bloedonderzoek is ook gedaan op pancreatitis of epi? Meestal wordt daar niet mee begonnen. Vrij dure onderzoeken.
Alleen bij een acute fase wilde ze niet meer eten met erge buikpijn. Maar nooit heeft ze een hele dag niet gegeten. Uiteindelijk ging ze weer eten.
Ochtendspugen kan ook, maar dan zie je geen buikpijn dacht ik.
Ja er is algemeen en gastro-intestinaal profiel geprikt. Dat hebben ze laatst ook bij mijn andere hond gedaan vanwege andere klachten en daar zat de TLI ook in en de dierenarts had het er zelf vanmiddag ook over dat als het de alvleesklier zou zijn dat het dan ook uit het bloedonderzoek zou moeten komen.
Wat bij ons heel typisch is is dat de buikpijn alleen onstaat bij een lege buik en dat deze bijna altijd verdwijnt snel nadat er iets te eten in gegaan is. Spugen doet ze niet, en misselijk lijkt ze ook niet.
Ze krijgen bij ons zeer regelmatig vet over de brokjes heen, daar gaan we voor haar dan nu acuut mee stoppen in ieder geval voor het geval het probleem inderdaad in die richting zit.
Ik ben bang dat mijn hondje het gekregen heeft van te vette voeding, ze kreeg blik en worst, en dat is wel zo moddervet. Ik weet nu veel meer. Bv dat je vetpercentage in natte voeding om moet rekenen naar droge voeding. Ik schrok echt van de uitkomsten. Veel gestoomde en verse voedingen bevatten meer vet dan eiwit.
Bij mijn hondje kwam het niet uit bloedonderzoek, maar de diagnose was toen al gesteld dmv echo,, daar was de pancreas op te zien en dat betekent een vergrote pancreas en dat hoort niet zo te zijn. Die buikpijn was zo erg, ze kroop door de kamer. Of ze toen ook moest spugen weet ik niet meer. Wel dat het standaard in het weekend was.....
Toennik voor de tweede keer bij dezelfde spoedarts kwam raadde hij een echo aan. Na anderhalf jaar aanvallen! Eindelijk een dierenarts die nadacht,
Zodra bij Rambo de 1e hap er ‘s morgens in zat was er smiddags niks meer aan de hand! ‘s avonds om 20:30 z’n laatste maaltijd en ook midden in de nacht kots misselijk! Zo slecht dat ze dus niet willen eten. Het is sws allemaal ingewikkeld internet staat ook weinig, ik hoop dat je hondje het iig niet heeft.. en de adviezen zijn ook anders, zoals wij geven niks geen medicatie. Niet tegen de misselijkheid ofzo, wij hebben kvv laag in vet en enzymen over zn eten en daarnaast vitamines en supplementen om z’n eten compleet te maken.. Rambo is nog wel eens ziek helaas maar ik denk niet dat je daar 100% aan ontkomt.. hij is ook al 9,5 jaar geweest en dit is geklapt toen hij 8 jaar was..
Uh? eten geven na de uitlaat en waterfontein weg. Gewoon lekker vers drinkwater neerzetten heb je ook gelijk minder gedoe met uit regenwater slootjes drinken.
Dank voor je ontzettend nuttige bijdrage die bijzonder goed ingaat op mijn vraag. Ik heb geen idee waar jij denkt te lezen dat mijn honden uit de sloot drinken. De waterfontein vinden ze geweldig, het was puur een test vanwege lucht inslikken. En ja ze krijgt om 23 uur eten na het laatste rondje en voor het slapen gaan en sterker nog ze krijgt nu midden in de nacht ook nog eten, omdat ze anders met knallende buikpijn wakker wordt. Als jij nou het voeren en drenken doet op jouw manier, doe ik het gewoon op die van mij.
Zojuist de dierenarts gesproken, qua alvleesklier niets afwijkends te vinden in het bloed, zelfs geen randwaarden. Wel is de foliumzuur te laag. We gaan nu even testen met een lage hoeveelheid maagzuurremmers en geen al te vet eten/snacks en kijken of er vanzelf verbetering in komt. Voor het foliumzuur krijgt ze twee weken cobalaplex.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?