Hoe help je een angstige hond?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel LolaLola

honden foto van Lola

Hi allemaal,

 

Weer even een vraag. Lola is een sociale hond, waar je over het algemeen niks mee te doen hebt. Alleen bij onbekende/harde geluiden raakt ze compleet is paniek. Dit kan vuurwerk zijn, maar ook als er sneeuw van het dak valt of onweer. Nu snap ik uiteraard dat een hond niet begrijpt wat er gebeurd. Onze andere honden schrikken ook, maar zijn wel te kalmeren. Lola blaft daar in tegen uren lang zonder te stoppen, krapt aan alle deuren. Ze stopt niet tot het geluid stopt. Rustig tegen haar praten of naast haar gaan zitten heeft geen zin. Ze wil graag naar boven, alleen is daar het geluid natuurlijk ook, dus dan blaft ze daar verder. Dat uren lang blaffen aan 1 stuk, is niet te doen...

 

Hebben jullie tips? Ik twijfel om de DA te bellen voor iets kalmerends voor het geval er weer iets gebeurd. Alleen gaat ze echt geen medicatie op eten op z'n moment. 

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _ Bams ¥ . 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Er zijn rustgevende adapters voor in het stopcontact…die je hond een kalmeringseffeft geeft, het is toch geen doen als je hond urenlang blijft blaffen, en is dat echt uren aan een stuk door….?             als ze angst vertoont neem de hond op de bank naast je, leid af…..spreek haar toe…

honden page profiel LolaLola

honden foto van Lola

" Er zijn rustgevende adapters voor in het stopcontact…die je hond een kalmeringseffeft geeft, het is toch geen doen als je hond urenlang blijft blaffen, en is dat echt uren aan een stuk door….?             als ze angst vertoont neem de hond op de bank naast je, leid af…..spreek haar toe… "

Ja, klopt. Die werken voor 2 weken en dat is het probleem. Het komt niet standaard voor, soms maanden niet... en dan is het na 3 uur weer over als bijv. het onweren stopt...

 

Nee, het is zeker niet te doen. Afleiden werkt niet, we hebben echt alles geprobeerd...

honden page profiel KeesKees 3 doggies

honden foto van Kees

Paddy heeft daarvoor Bachbloesem op maat gekregen en dat helpt fantastisch. Op onweer reageert hij helemaal niet meer bv.

honden page profiel LolaLola

honden foto van Lola

" Paddy heeft daarvoor Bachbloesem op maat gekregen en dat helpt fantastisch. Op onweer reageert hij helemaal niet meer bv. "

Oh wat goed! Welk merk gebruik jij? 

honden page profiel KeesKees 3 doggies

honden foto van Kees

" Oh wat goed! Welk merk gebruik jij?  "

Het is voor hem op maat gemaakt, dat koop je niet in de winkel. Kijk eens of er iemand in jouw buurt zit die er deskundig in is.

honden page profiel DagmarDagmar 3 doggies

Daarvoor zou ik contact zoeken met een gespecialiseerd iemand, een gt bijvoorbeeld, maar die ook ruimer denkt dan enkel gedrag (dus eventueel voeding ook onder de loep (laat) nemen, holistisch dierenarts, eventueel acupunctuur zelfs overwegen..) Het hele ruime plaatje bekijken dus.

honden page profiel PennyPenny 3 doggies

honden foto van Penny

Ik volg even. Penny kan helaas ook vanuit het niets extreem bang zijn voor iets en dan met name een persoon of een andere hond. Het komt gelukkig heel weinig voor, maar als het gebeurt is ze ook nauwelijks te bereiken.

honden page profiel LolaLola

honden foto van Lola

" Daarvoor zou ik contact zoeken met een gespecialiseerd iemand, een gt bijvoorbeeld, maar die ook ruimer denkt dan enkel gedrag (dus eventueel voeding ook onder de loep (laat) nemen, holistisch dierenarts, eventueel acupunctuur zelfs overwegen..) Het hele ruime plaatje bekijken dus. "

Het is ontzettend moeilijk te trainen voor iets wat misschien maar 1x per jaar voor komt of zelfs helemaal niet. We hebben ooit vuurwerk training gedaan, reageert ze prima op en op oudejaarsnacht is het drama. Accupunctuur voor iets wat zelden voor komt, vind ik zelf persoonlijk ook wel ver gaan. Ik loop al zoveel bij de (holistische) DA met haar. We hebben een goed dieet voor haar via een voedingsdeskundige, dus dat is het probleem ook niet. Ze is gewoon angstig voor onverwachte harde geluiden. 

honden page profiel LolaLola

honden foto van Lola

" Ik volg even. Penny kan helaas ook vanuit het niets extreem bang zijn voor iets en dan met name een persoon of een andere hond. Het komt gelukkig heel weinig voor, maar als het gebeurt is ze ook nauwelijks te bereiken. "

Precies dit, compleet onbereikbaar. Je leest overal; afleiden, neem je hond mee etc. Niks werkt op z'n moment...

honden page profiel LolaLola

honden foto van Lola

" Het is voor hem op maat gemaakt, dat koop je niet in de winkel. Kijk eens of er iemand in jouw buurt zit die er deskundig in is. "

Ik snap het. Ik las op internet namelijk van bepaalde merken die het ook samenstellen voor jou hond, vandaar de vraag. 

 

Wat voor deskundige is het dan? Ik kan namelijk zo niks vinden als ik hier iets in de buurt zoek. Anders mail ik wel, misschien dat ze wat kunnen maken en opsturen voor haar.

honden page profiel ientjeientje 3 doggies

honden foto van ientje

Wat bij blaffen niet helpt is nee zeggen, boos worden, schreeuwen, want dan blaft baasje mee in de ogen van de hond. aanhalen  bij blaffen is niet de angst verminderen ,aar het blaffen belonen, niet de angst want die kan je niet belomen. Angst is een emotie, maar weet je zeker dat het angst is? Dit kan je laten bekijken door een gedragstherapeut.

 

Ik gebruik de knal is koekje methode. Of te wel, geluid dan gelijk koekje er in.

Maar je moet het wel,enorm goed timen, zodat je niet beloont voor het blaffen, en die knal komt altijd onverwachts.

 

Diki bv ging blaffen op het belletje bij de extra shoot out vraag bij het tv spelletje met het mes op tafel. Gillen, werkelijk waar. Volgens mij was dat geen angst, maar schrik en een rot geluid in de gevoelige hondenoren .

, Ik zei dan, kijk eens,, en gaf haar gelijk iets lekkers, bij een seconde stil zijn, dan stopte het blaffen want ze at.,dan was ze stil en kreeg ze weer een koekje

 

ik zei ook eerst kijk eens! En dat was het seintje op alle tijden, dus een soort cue dat je aanleert.

 

Ik had dan ook een bakje altijd naast mij met wat lekkers er in, brokjes uit de dagelijkse voerhoeveelheid..  Dit resulteerde na een aantal seizoenen heel snel in belletje is naar met toe komen, koekje. Nu reageert ze er totaal niet meer op, soms kijkt ze me aan, ehhh was dit niet het geluid voor een koekje?

 

Zo heb ik het ook bij vuurwerk gedaan, hier is practisch ieder weekend vuurwerk, dus bakje mee mijn bed in,  op die knallen reageerde ze wel bang, maar door te beven en te beven en weg te kruipen. Ze verstarde nog net niet, want een extreem angstige hond neemt geen koekje meer aan.  Ik wist en weet in het weekend vaak vuurwerk, dus deed ik haar aan de lijn om het wegkruipen te voorkomen. Was er een onverwachte knal, meteen, vrolijk, kijk eens en een koekje. Het is een kwestie van lange adem

 

Ze reageeert  nu op knallen met kijken, naar mij kijken en dan zeg ik, tja het is vrijdag, de knallende knulletjes zijn weer bezig. Verder geen gebeef meer. Ze schrikt nog maar kan het handlen, zo nu en dan geef ik haar nog een koekje bij een knal.

 

Ik heb ook gebruik gemaakt van de stift met eth. Olie van hondenoppas amersfoort. Die heeft dit op de site staan, vuurwerkangst of zo heet het. Eth. Olie werkt heel snel, via de neus is het snel bij de hersens, het is geen wondermiddel, maar met de training hielp het super goed. Het is een rol flesje, je laat je hond er aan ruiken en doet vervolgens een beetje op zijn kussen of in de buurt waar hij ligt.

 

Als onderhoud dan de bach bloesem, ideaal.

Weet dat je angat niet kan belonen, maar het blaffen wel, dus timing moet echt perfect op de honderdste van een seconde zijn.

honden page profiel Dobber †Dobber † 3 doggies

honden foto van Dobber †

" Wat bij blaffen niet helpt is nee zeggen, boos worden, schreeuwen, want dan blaft baasje mee in de ogen van de hond. aanhalen  bij blaffen is niet de angst verminderen ,aar het blaffen belonen, niet de angst want die kan je niet belomen.  "

Mijn Roemeens opvanghondje had absoluut een zachte benadering nodig, maar bij overdreven keffen zei ik duidelijk 'nee, Anuska. Ophouden' (eventueel met een handbeweging). Daarna beloonde ik haar verbaal en met een aaitje, dit werkte bij haar heel goed. Bij mijn Dobber moet ik bij angst juist heel assertief zijn (als in: echt met stemverheffing haar toespreken en haar zo nodig fysiek bij me houden). Afleiden met iets lekkers werkte bij beide honden niet. 

 

Het idee dat het baasje meeblaft als je 'nee' zegt of boos wordt e.d. vind ik een onderschatting van het intelect van honden. Honden hebben heel snel in de gaten dat het baasje niet bang is en met hun 'meeblaft'. Al is het alleen al omdat ons lichaam een bepaalde geur aanmaakt als we echt bang zijn.

 

Aanhalen bij blaffen kan inderdaad negatief werken, maar in mijn ervaring kan het ook zeker de hond steunen als hij bang is. Anuska kwam heel vaak bij mij steun zoeken, die kreeg ze ook. Net zo goed als dat ik het ook liet weten als haar keffen genoeg was. 

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dobry

" Het is ontzettend moeilijk te trainen voor iets wat misschien maar 1x per jaar voor komt of zelfs helemaal niet. We hebben ooit vuurwerk training gedaan, reageert ze prima op en op oudejaarsnacht is het drama. Accupunctuur voor iets wat zelden voor komt, vind ik zelf persoonlijk ook wel ver gaan. Ik loop al zoveel bij de (holistische) DA met haar. We hebben een goed dieet voor haar via een voedingsdeskundige, dus dat is het probleem ook niet. Ze is gewoon angstig voor onverwachte harde geluiden.  "

Wat vervelend zeg dat ze zo lang blijft doorblaffen en niet snel weer kalmeert, vooral voor haarzelf ook.

 

Zal toch iets met het zenuwstelsel te maken hebben wat niet in balans is, door wat voor oorzaak dan ook, wat natuurlijk lastig uit te vinden is. Goede voeding kan een wereld van verschil maken, maar die krijgt ze dus al op maat begrijp ik.

Klinkt misschien raar, maar hersenwerk voor zelfvertrouwen en dus meer balans  op te bouwen kan gunstig werken op het zenuwstelsel. 

Ipv acupunctuur zou je ook kunnen denken aan acupressuur, wat je zelf kunt doen. Tui na massage voor honden kan ook helpen, daar is oa op YouTube ook wel wat over te vinden, zodat je het zelf kunt doen.

Dit doe je natuurlijk niet op het moment van paniek zelf, maar regelmatig vantevoren zodat haar zenuwstelsel tot rust komt.

 

Een adaptor met geuren regelmatig aanzetten.

De relax o dog, zou je ook nog kunnen proberen.

 

 

Ik heb het zelf nog niet gelezen, maar blafgedrag bij honden van Turid Rugaas schijnt ook een heel interessant boekje te zijn. Al is hier natuurlijk duidelijk dat ze blaft uit angst.

Ik pas weleens op een teckeltje die als hij wil spelen ook gaat blaffen om uit te dagen. Als ik dan net met hem gespeeld hebt, een lange wandeling gemaakt heb en nu even niet met hem wil spelen zeg ik "nu niet", doe mijn handen open en kijk weg, maak evt. afstand. Bij hem helpt dat goed om weer tot rust te komen, maar is natuurlijk een heel andere situatie en niet elke hond is hetzelfde natuurlijk.

 

Ik had voor Jenna ook Bachbloesem op maat laten maken bij iemand hier op het forum, maar helaas is ze niet meer aktief. Wel voor een andere reden, maar vond wel dat het haar hielp.

 

 

 

honden page profiel Dobber †Dobber † 3 doggies

honden foto van Dobber †

@Lola: als het zo sporadisch is, denk ik dat het lastig te trainen is. Tenzij je zelf het geluid kunt herproduceren in een natuurlijke setting, maar dat lijkt me lastig. 

 

Een hele bange hond die zo heftig reageert, blijft op een gegeven moment ronddraaien in een neerwaardse spiraal. Ik zou dit doorbreken. Je kunt haar bijvoorbeeld aanlijnen en bij je houden, zodat ze in elk geval niet zichzelf nog verder gaat opfokken met door het huis rennen en aan deuren krabben. En als ze rustig genoeg is, kun je haar afleiden met wat simpele opdrachtjes (zitten, pootje). Luistert ze niet, dan neem je haar aan de lijn even een stukje mee door het huis, zodat ze gedwongen wordt om haar aandacht even te richten op jou en het in beweging komen. 

 

Bij vuurwerk en onweer kan het helpen de radio/tv hard te zetten, zodat ze dit minder hoort en dus ook bereikbaarder is voor afleiden (hoe je dat ook maar wilt doen). 

 

Maar goed, als je hond echt overdreven bang is, zou ik inderdaad kijken welke alternatieven er zijn om haar rustiger te houden. Voor vuurwerk heb ik bijvoorbeeld goede ervaring met Pexion, een middel dat je een aantal dagen voor oud en nieuw geeft, waardoor prikkels als knallen en flitsen minder hard binnenkomen. Bij onweer gebruikte ik voor Anuska de 'half wrap'. Je bind dan een sjaal rond het lijf als alternatief voor een thundershirt. Ik volg tegenwoordig op YouTube een honden- en kattentrimster, zij gebruikt een happy hoodie als de dieren bang zijn voor de haardroger. Dit is een elastische band die over de kop gaat, waardoor geluid dus veel zachter is: https://jetty.nl/product/happy-hoodie/.

 

Misschien kun je de hoodie en half wrap combineren? Bijvoorbeeld bij onweer en herhaaldelijke knallen/harde geluiden kan dat denk ik erg helpen. Samen met afleiden en aangelijnd bij je houden, zodat ze zich niet verder kan opfokken.

Dit is die half wrap:

half wrap for dogs and cats - NHV Natural Pet Products Blog

 

honden page profiel LolaLola

honden foto van Lola

" Wat vervelend zeg dat ze zo lang blijft doorblaffen en niet snel weer kalmeert, vooral voor haarzelf ook.
 
Zal toch iets met het zenuwstelsel te maken hebben wat niet in balans is, door wat voor oorzaak dan ook, wat natuurlijk lastig uit te vinden is. Goede voeding kan een wereld van verschil maken, maar die krijgt ze dus al op maat begrijp ik.
Klinkt misschien raar, maar hersenwerk voor zelfvertrouwen en dus meer balans  op te bouwen kan gunstig werken op het zenuwstelsel. 
Ipv acupunctuur zou je ook kunnen denken aan acupressuur, wat je zelf kunt doen. Tui na massage voor honden kan ook helpen, daar is oa op YouTube ook wel wat over te vinden, zodat je het zelf kunt doen.
Dit doe je natuurlijk niet op het moment van paniek zelf, maar regelmatig vantevoren zodat haar zenuwstelsel tot rust komt.
 
Een adaptor met geuren regelmatig aanzetten.
De relax o dog, zou je ook nog kunnen proberen.
 
 
Ik heb het zelf nog niet gelezen, maar blafgedrag bij honden van Turid Rugaas schijnt ook een heel interessant boekje te zijn. Al is hier natuurlijk duidelijk dat ze blaft uit angst.
Ik pas weleens op een teckeltje die als hij wil spelen ook gaat blaffen om uit te dagen. Als ik dan net met hem gespeeld hebt, een lange wandeling gemaakt heb en nu even niet met hem wil spelen zeg ik "nu niet", doe mijn handen open en kijk weg, maak evt. afstand. Bij hem helpt dat goed om weer tot rust te komen, maar is natuurlijk een heel andere situatie en niet elke hond is hetzelfde natuurlijk.
 
Ik had voor Jenna ook Bachbloesem op maat laten maken bij iemand hier op het forum, maar helaas is ze niet meer aktief. Wel voor een andere reden, maar vond wel dat het haar hielp.
 
 
  "

Ja, klopt. Ze is erg allergisch dus we hebben al speciale voeding. We zijn destijds ook regelmatig ver gereden naar tannetje koning voor haar. Ze doet het nu al jaren goed op deze voeding, dus ben eigenlijk niet van plan te gaan veranderen.. 

 

Wij hebben een massage cursus gedaan bij een GT, het helpt soms heel even maar 2 min later rent ze zo weer richting de deur om aan de deur te gaan krabben. 

 

Het boekje tegen blaffen, hebben we toevallig ook haha. Heeft goed geholpen voor het blaffen buiten en voor het raam maar bij angst, krijgen we het er maar niet af/haar rustig. Heel frustrerend dat je haar op z'n moment niet kunt bereiken of helpen. We hebben haar ook aan de riem gehouden maar dan zet ze echt haar nagels in de vloer en probeerd ze alsnog te vluchten door onder de bank te kruipen/aan de vloer te krabben. 

 

Met oud en nieuw gaan we meestal weg dus dat is gelukkig geen probleem meer. 

 

Relax o dog is een goede! Misschien dit maar eens proberen icm bach bloesem.

honden page profiel ChantalChantal

honden foto van Chantal

Vreselijk is dat. 

Vuurwerk en onweer is iets wat je niet kan zien. Maar het helpt mijn hond wel om te zien wat het enge geluid nu is. Bv als er iets tikt, drupt of beweegt en ze ziet het. Maakt het dat al minder eng. 

Verder gebruik ik alles wat ik aan kan pakken: thundershirts, bach bloesem, harde tv en radio, gordijnen dicht, zoveel mogelijk prikkelarm maken, pet remedy. Voor de afgelopen oud en nieuw had ik zelf gehoorbescherming gemaakt van maillots en maandverband. Maar er bestaat ook echte gehoorbescherming voor honden. Van hearing covers tot soort koptelefoons. Een veilig nestje maken kan ook helpen (bv een stoffen bench met dekens erom heen op een plek wat de honds voorkeur heeft). En bepaalde zaken trainen. Sommige honden hebben er baat bij, helaas mijn honden niet. 

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

Heb de rest niet gelezen maar het is wel normaal dat een hond aanslaat bij geluiden, dat ze nonstop doorgaat? Tja dat dan weer niet. Betreft vuurwerk, kun je al doorstrepen. Het is iets aan geluid dat maar 1x per jaar zo heftig voorkomt. Je kunt proberen je hond eraan laten te wennen. Doormiddel van geluid en clipjes maar dit werkt zeker niet voor iedere hond. Tot nu toe is het mij altijd gelukt maar dat is echt, pure mazzel en 3000kg lekkers.

 

De rest is echt een goede dosis geduld hebben... "socialiseren" Je zoekt het op van verre afstand en proberen doormiddel van wat lekkers (gekookte kipfilet, stinker honden trainers zoals gedroogt hard,pens ect) en zoals je bij een kind zou doen, gerustellend praten zodat de associatie ermee prettiger wordt. Wordt het allemaal wat kalmer? Dan doe je een stapje dichter naar het geluid toe. Ook geen schaamte hebben om te vragen om hulp van andere om bv iets in scene te zetten. Mijn herplaats had doodangst voor fiets geluiden, vuilnisman ect. Die rijden vaak voorbij op vaste tijdstippen en kun je dus vragen om even te helpen of iets te snoepen te geven of op de grond te gooien.

 

Gezien je meerdere honden hebt? Doe dit alleen met haar als je dit gaat trainen, zonder met de andere wandelen.

Volgende forumvraag: Verhuizing
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^