Andere honden spannend/leuk?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Hideki MHideki M

Hoi allemaal,

Met onze labradoodle reu (Jimmy) van 11 maanden gaat het best wel goed. In huis is hij super lief, op af en toe even wat klieren na. Maar hij luistert goed naar nee, dus stopt daar dan ook wel weer mee.

Hij trekt nog erg veel aan de lijn, maar ook daar zit eindelijk verbetering in. In onze eigen straat en de straten daar omheen loopt hij vaak al goed mee, nu langzaam met veel geduld uitbouwen.

Waar we al langere tijd tegen aanlopen is dat hij andere honden erg snel opmerkt en er dan naartoe wilt. Het lijkt in onze ogen alsof hij het spannend vindt, want hij gaat vaak liggen en springt er dan op af. Andere honden moeten er vaak niet zo veel van hebben, omdat hij wat wild is. Sociale honden lopen dan met een boogje om hem heen, sommige honden geven hem een korte grom of iets wat er op lijkt. Ook zijn er honden die wel met hem willen spelen en dat gaat soms best goed, soms wat wild.

Lopen is dus met andere honden in de buurt erg irritant voor Jimmy en ook voor ons. De rest van ons leven andere honden ontwijken is geen optie, omdat we in een stad wonen. Hoe kunnen we dit gaan verbeteren? We hebben geprobeerd om op grote afstand hem snacks te geven, maar zodra hij ook maar een hond op grote afstand ziet heeft hij 0 interesse meer in iets eetbaars.

Z'n leeftijd en dus de puberteit zal ongetwijfeld een rol spelen, maar we hebben het idee dat dit niet over gaat zonder training.

Alvast bedankt voor jullie tips.

 

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

Echt gewoon stug door gaan met honden ontwijken. Keer om, maak een boog, kijk zelf niet naar de andere hond etc. Probeer t voor te zijn dat ie gaat liggen door al eerder weg te draaien.

 

Ik woon ook in de stad, sinds corona is het aantal honden flink toegenomen, dus de uitdaging is groter. 

honden page profiel Odin & TexOdin & Texgoedgekeurde fokker

honden foto van Odin & Tex

Het gaan liggen is inderdaad spanning. Even de kat uit de boom kijken. Dat je hond op zo'n grote afstand geen voer meer aanneemt is ook een signaal richting jou. 

 

Dat honden ontwijken een hele klus gaat worden, geloof ik maar al te graag. Het is ook drama af en toe. Hondeneigenaren lijken weinig rekening met elkaar te kunnen en willen houden. 

 

Is er misschien een mogelijkheid om soms ergens anders naar toe te gaan om te wandelen? Waar meer ruimte is?

 

Ik zou proberen te ontdekken op welke afstand je hond andere honden niet direct te spannend vind en vanuit daar gaan werken. Met voer was je al hartstikke goed bezig. Je wilt je hond eigenlijk leren dat 1. Andere honden niets zijn om je druk over te maken 2. Hij ook niets hoeft met andere honden als hij dat niet wilt. Je wilt hem als het ware ook leren die bochten te maken op het moment dat hij contact niet ziet zitten. 

 

Je bent echt niet de enige met dit probleem en veel puberhonden laten dit gedrag zien. Volwassen honden kunnen dit ook doen, als er niets aan wordt gedaan. 

honden page profiel SusanneSusanne

honden foto van Susanne

Zou je niet een leuke cursus uitzoeken om samen te doen op een hondenschool? Daar kun je volop oefenen om de aandacht van je hond te vragen waar andere honden bij zijn. 

honden page profiel AngèleAngèle

honden foto van Angèle

Mijn hond (bijna 10 mndn) gaat ook vaak liggen als we andere honden kruisen voor dan een verrassingsaanval te doen. Die aanval is niet agressief, maar wel wild en inclusief een blaf. Dus niet leuk voor andere honden die dan soms terecht sterk reageren. 

Terugdraaien doen wij meestal niet meer. Direct kruisen op de stoep doen we echter ook zelden.

Ofwel steken we over, ofwel nemen we zoveel mogelijk afstand.

Op een deftige afstand beperkt hij zich tot stilstaan en wachten tot de andere hond gepasseerd is. Dus niet liggen en springen.

Ik heb hem nu ook een harnas gekocht met een handvat op de rug. Als hij aanstalten maakt om alsnog te gaan liggen. Doe ik mijn hand onder zijn borst en hou zachtjes het handvat vast zodat hij op de benen blijft staan. Ik spreek vriendelijk tegen hem in trant van: op de benen, goed zo. Dit werkt redelijk goed voor ons. Andere hondeneigenaars krijgen tegelijk een signaal dat we niet open staan voor een meet&greet. 

Mijn hond is nochtans gewoon om dagelijks te spelen en/of stukjes te wandelen met andere honden. Wat niet wegneemt dat het aangelijnd kruisen van honden op straat toch bijzonder is. Dat kunnen onbekende honden zijn maar ook honden die hij goed kent en waar hij bv. een half uur vooraf nog mee gespeeld heeft. 

 

 

honden page profiel OctaviaOctavia

Mijn puber doet dit ook. Ik loop er liever niet dicht langs, maar ik draai ook echt niet meer om. Als ik kan oversteken doe ik dat wel hoor, maar vaak kan dat helemaal niet. Ik heb meestal wel een hele grote beloning bij me voor als ze op zo’n moment toch de aandacht op mij richt, vaak doet ze dat niet en in dat geval loop ik gewoon door. Ik kijk niet naar de andere hond, ik praat niet over de andere hond, ik groet de baasjes niet, ik houd haar gewoon naast me (met mij tussen haar en de hond in) en geef haar het commando ‘door’. Dat gaat nog niet altijd van harte hoor, maar wel telkens een stukje makkelijker (en sommige dagen weer een stukje minder, het blijft een puber). Er zijn nu ook steeds meer momenten waarop ze langer aandacht bij mij houdt voordat ze toch haar aandacht op de hond richt, dat aandacht bij mij houden beloon ik, als ze de aandacht op de andere hond richt zeg ik gewoon weer ‘door’ en lopen we door, zodra ze weer met haar aandacht bij me terugkomt na het passeren van de hond beloon ik haar daar wel weer voor. Ik merk dat er zeker dagen zijn waarop ze steeds korter de focus op de andere hond heeft. Ik merkte ook dat toen ik juist heel erg ging focussen op ‘andere honden leuk maken’, door afstand te nemen en stil te gaan staan, andere honden voor haar echt een ding werden. Doorlopen werkt voor haar echt vele malen beter.

honden page profiel BlondieBlondie


Waar we al langere tijd tegen aanlopen is dat hij andere honden erg snel opmerkt en er dan naartoe wilt. Het lijkt in onze ogen alsof hij het spannend vindt, want hij gaat vaak liggen en springt er dan op af. Andere honden moeten er vaak niet zo veel van hebben, omdat hij wat wild is. Sociale honden lopen dan met een boogje om hem heen, sommige honden geven hem een korte grom of iets wat er op lijkt. Ook zijn er honden die wel met hem willen spelen en dat gaat soms best goed, soms wat wild.Hideki M

Laat je op straat aan de lijn contact maken?

honden page profiel Hideki MHideki M

Nee op straat aan de lijn laten we nooit contact maken.

Dank voor de tips, we hebben ons ingeschreven voor een cursus waarbij we hopelijk handvatten krijgen. Fijn ook om te lezen dat we niet de enige zijn, haha. Zou samen wandelen met een hond die hij goed kent en niet spannend vindt ook nog kunnen helpen? 

honden page profiel Hideki MHideki M

Nee op straat aan de lijn laten we nooit contact maken.

Dank voor de tips, we hebben ons ingeschreven voor een cursus waarbij we hopelijk handvatten krijgen. Fijn ook om te lezen dat we niet de enige zijn, haha. Zou samen wandelen met een hond die hij goed kent en niet spannend vindt ook nog kunnen helpen? 

honden page profiel Hideki MHideki M

Nee op straat aan de lijn laten we nooit contact maken.

Dank voor de tips, we hebben ons ingeschreven voor een cursus waarbij we hopelijk handvatten krijgen. Fijn ook om te lezen dat we niet de enige zijn, haha. Zou samen wandelen met een hond die hij goed kent en niet spannend vindt ook nog kunnen helpen? 

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^