Honden laten inslapen?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel BonassiBonassi

Hallo allemaal,

Ik ben de eigenaar van 2 honden. Beide honden zijn al erg oud en ik weet niet goed wanneer het een goed moment is om ze in te laten slapen. Dit is ook de 1e keer dat we honden hebben die zo oud zijn. De mensen in mijn omgeving geven verschillende meningen over de honden al dan niet te laten inslapen. Ik zal hier even een beschrijving doen van de honden. 

- Een kleine hond van ongeveer 6 kg en een leeftijd van 17 jaar (kruising van verschillende honden, geen idee welke). Tanden zijn enorm rot waardoor hij regelmatig ziek (braken) is. Heeft ook last van artrose en plast de hele dag door tegen alle meubelstukken. Doet ook regelmatig zijn grote boodschap in huis. Voor de rest slaapt hij veel en als hij zich goed voelt loopt hij vrolijk rond en valt hij de andere hond lastig. Als je hem aanraakt (eender waar) gromt en bijt hij als je niet stopt. Waarschijnlijk ook licht dement. Staart vaak naar dingen voor geen rede.

- Een grotere hond van ongeveer 25kg en een leeftijd van 15 jaar (kruising van duitse herder met iets kleiner). Het gaat hier om een teef. Buiten dat ze veel last heeft van haar heup en hoogstens 20 meter wilt wandelen buiten, gaat het goed met haar. Ze eet veel maar dat is het dan ook. Ze speelt nooit, slaapt een hele dag. De enigste beweging dat de hond doet is naar de keuken lopen voor eten rond etenstijd. Ze graakt ook heel moeilijk zelfstandig recht op tapijten. Op een de gewone vloer kan ze zelfstandig niet meer recht komen. Tegenwoordig heeft ze ook last van urine verlies en doet ze soms haar grote boodschap in huis als ze probeert recht te graken. 

Het probleem is dus dat we 2 honden zitten die allebei enorm veel aandacht vragen en veel werk opleveren. We zijn met beide honden naar 2 verschillende dierenartsen geweest, en de dierenartsen hebben nooit iets gezegd over inslapen of iets dergelijks. Beide hartjes zouden nog in topconditie zijn. Ze hebben de honden steeds medicatie gegeven voor de pijn van de artrose of cortisone. Omdat dit mijn eerste honden zijn weet ik niet wanneer het het juiste moment is om ze in te laten slapen. De dierenartsen kunnen ze blijven volpompen met medicatie en cortisone maar het voelt precies aan dat ze dit voor de baasjes doen zodat zij geen afscheid moeten nemen. Ik wil graag het beste voor de honden.

Ik heb hier gelezen in verschillende posts dat je ze best kunt laten inslapen als ze geen hondwaardig leven meer hebben. Maar ik vind dit moeilijk om in te schatten. Is dit het moment om één van de honden of beide te laten inslapen of moet ik wachten tot ze echt niet meer kunnen? 

Graag jullie kijk op deze situatie.

Alvast bedankt.

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ozjin _ Bams ¥ .

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .

Een waardig leven, dat zal voor iedereen anders zijn....jij bent al zo lang het baasje van deze twee, een hoge leeftijd, de veranderingen zal je toch mee gekregen hebben....niet meer zinderlijk zelfs poepen in huis, geen wandeling en soms lelijk doen als je er een aanraakt....het is aan jou om de keuze te maken, ik zie je honden niet...wanneer je een besluit neemt, laat de dierenarts thuis komen en in hun eigen omgeving en in jouw bijzijn inslapen, en die keuze maak jij...jij weet het allerbeste of je honden nog een waardig leventje hebben.       Ik zelf wacht niet tot mijn honden niets meer kunnen, en onzinderlijk zijn, een plasje in het geheel niet erg ..maar als een hond het echt overal laat lopen, is dit ook voor de hond echt niet fijn....en als een hond niet meer uit zich zelf kan opstaan....denk er goed over na...

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .

Wat ik ook heel erg vind uit je beschrijving.....zijn tanden zijn helemaal rot, waardoor die moet braken en ziek van is..... Als er geen behandeling meer is om daar wat aan te doen dan zou ik zeggen...ook dat tie alsmaar overal het laat lopen zijn plas en poep, dan is het tijd om je hond waardig te laten gaan.

honden page profiel TukkerTukker

honden foto van Tukker

Misschien het boekje "Zijn we niet te vroeg?" eens online opzoeken (geschreven door een dierenarts) 

 

Een andere mogelijkheid is 

https://www.dierrust.nl/wanneer-huisdier-inslapen/

 

Hoe dan ook, het blijft de moeilijkste knoop die je op een gegeven moment miet doorhakken.

 

Sterkte!

honden page profiel MariekeMarieke

honden foto van Marieke

Ik heb helaas ook voor deze keuze gestaan vorig jaar.

Alleen had mijn hondje niet de klachten die jij omschrijft.

 

Hij had (volgens de dierenarts) geen pijn maar hij had geen plezier meer in het leven en hij leek mij soms niet meer te herkennen (de dierenarts dacht dat hij een Tia had gehad).

 

Het is heel moeilijk om zon keuze te maken, maar als ik nu na ruim 1 jaar zijn laatste foto's en filmpjes terug kijk zie ik duidelijk dat ik de juiste keuze heb gemaakt voor hem, ook al heb ik in het begin heel erg getwijfeld of ik er wel goed aan had gedaan 

 

Jij kent je honden het beste en geloof me, je merkt het wel aan ze als ze er klaar voor zijn om ze te laten gaan, hoe moeilijk dat ook is.

 

Heel veel sterkte

honden page profiel KathKath

honden foto van Kath

"  We zijn met beide honden naar 2 verschillende dierenartsen geweest, en de dierenartsen hebben nooit iets gezegd over inslapen of iets dergelijks."

Heb zelf ook nog nooit geweten dat de dierenarts daar zelf mee aankomt met laten inslapen. 
Ik denk als je zelf denkt dat het moment daar is, dat je het ook best zo zegt tegen de dierenarts. De DA ziet ze ook maar eventjes. Jij ziet ze heel de dag. Het is lastig want je zou daar natuurlijk wel wat steun in willen krijgen, maar meestal sta je daar helaas een beetje alleen in. De ene zegt zus de andere zo. Echt bij jezelf gaan kijken wat nu het beste is voor de honden.

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

Die hond met verotte tanden zal dan ook wel ontstekingen en pijn hebben, daar zou ik serieus naar laten kijken. De boel trekken of flinke pijnstilling.

 

Dat plassen klinkt als markeren, daar kun je nog wel wat tegen doen.

 

Verder kunnen wij natuurlijk niet beoordelen of je honden nog een waardig bestaan hebben, dat zou ik ook met je da bespreken.

 

Sterkte.

honden page profiel Dobber †Dobber †

honden foto van Dobber †

Vanachter een beeldscherm zien we de situatie natuurlijk niet. Maar met wat jij schrijft, denk ik dat het inderdaad echt tijd is om een beslissing te nemen. Ik zou met beide naar de dierenarts gaan en het voorleggen, ook aangeven dat je het beste wilt voor de honden en dat ze niet koste wat kost in leven moeten blijven. Loslaten is ook houden van. Realiseer je ook dat veel honden tot op het laatste moment een prima hart hebben en in principe ook eetlust houden. Maar het is alles bij elkaar wat de beslissing bepaalt. 

 

Krijgen ze op dit moment ook pijnstilling?

 

Hoe dan ook, sterkte toegewenst. Ik heb zelf ook een hond van bijna 15 die duidelijk minder wordt.

honden page profiel DD

honden foto van D

" Hallo allemaal,
Ik ben de eigenaar van 2 honden. Beide honden zijn al erg oud en ik weet niet goed wanneer het een goed moment is om ze in te laten slapen.
- Een kleine hond van ongeveer 6 kg en een leeftijd van 17 jaar (kruising van verschillende honden, geen idee welke). Tanden zijn enorm rot waardoor hij regelmatig ziek (braken) is. Heeft ook last van artrose en plast de hele dag door tegen alle meubelstukken. Doet ook regelmatig zijn grote boodschap in huis. Voor de rest slaapt hij veel en als hij zich goed voelt loopt hij vrolijk rond en valt hij de andere hond lastig. Als je hem aanraakt (eender waar) gromt en bijt hij als je niet stopt. Waarschijnlijk ook licht dement. Staart vaak naar dingen voor geen rede.
- Een grotere hond van ongeveer 25kg en een leeftijd van 15 jaar (kruising van duitse herder met iets kleiner).

Ik heb hier gelezen in verschillende posts dat je ze best kunt laten inslapen als ze geen hondwaardig leven meer hebben. Maar ik vind dit moeilijk om in te schatten. Is dit het moment om één van de honden of beide te laten inslapen of moet ik wachten tot ze echt niet meer kunnen? 
Graag jullie kijk op deze situatie.
Alvast bedankt. "

De hond van mijn oom en tante had rotte tanden. Ik had 3 maanden op haar gepast terwijl mijn oom en tante rondreisden en het was mij en hen niet opgevallen; haar bek stonk niet (overdreven), maar ze gromde wel als je haar over de kop aaide. Ze is sowieso al wat een ‘rare’ (heeft al wel vaker gesnauwd/gehapt naar ‘vreemden’, dus ik dacht dat ze me gewoon niet goed genoeg kende/vertrouwde. Mijn oom en tante brachten haar naar de dierenarts voor een algemene gezondheidscheck aangezien ze al 11-12 jaar was, en toen werd het opgemerkt. Na het trekken van meer dan de helft van haar tanden, kan ze nu wel weer gewoon geaaid worden, en gromt ze een stuk minder (al blijft ze daarin nog steeds dus een beetje een aparte, maar het grommen wordt nu weer bewaard voor sommige mensen/vreemden ipv naar iedereen). Achteraf had ze veel pijn, ipv dat ze een wat humeurig oudje was. Ik dacht dat het aan mij lag, maar mijn oom en tante gaven aan dat zij haar nu ook weer gewoon aan konden halen zonder een grom of snauw.
Als hij te oud is om te laten opereren aan de tanden, zou ik hem denk ik laten inslapen op basis van je verhaal; pijn, dement.

 

Wat betreft de andere hond, vind ik het moeilijker. Hoeveel hangen de honden aan elkaar? Mijn ouders hadden 2 honden waarvan er 1 werd ingeslapen, en dat was echt een klap voor de hond die achterbleef. Ze was wel nog jong, maar werd nerveuzer en dergelijke. Als ze erg aan elkaar hangen is samen inslapen mogelijk humaner? Maar dit is ook een moeilijke. Volgens mij zat iemand op die forum die 2 hondjes van 17, twee zusjes tegelijk in liet slapen? De een was er slechter aan toe dan de ander, maar tegelijk in laten slapen. Al waren ze beiden beiden volgens mij flink dement en in de luiers en dergelijke? Het is al weer een paar jaar terug. Ze werden samen ingeslapen, omdat werd verwacht dat het zusje er mentaal heel hoogstwaarschijnlijk zo’n klap van zou krijgen, dat het humaner was haar mogelijk dan maar ‘iets te vroeg’ te laten gaan, dan een versnelde aftakeling door verdriet en dan alsnog er kort achterna in laten slapen.

 

Het blijft moeilijk op basis van alleen tekst, en ik heb zelf nog nooit voor die keuze gestaan aangezien mijn eigen hond nog maar 6 jaar is. Ik bekijk het nu misschien dus nog iets te veel met mijn hoofd ipv mijn hart.

Maar ik heb van huis uit ook meegekregen dat; kwaliteit over kwantiteit. Mijn moeder heeft aangegeven dat wanneer ze alleen nog maar achter de geraniums letterlijk zou kunnen zitten, ze euthanasie zou willen. Of ze dat tegen die tijd nog steeds wil geen idee, maar ze is een bezige bij, en werkt in de ouderenzorg, en ze vindt het vreselijk dat ze op een bed zou moeten wachten tot iemand eens tijd heeft om haar te verschonen of naar toilet te helpen. Ze is graag zelfstandig.

Mijn vader zit in zijn laatste levensfase en heeft al geïnformeerd bij de huisarts naar euthanasie of deze er voor openstonden hoe dat precies zou gaan als hij aan zou geven, nu is het genoeg, en hoe wij als kinderen er tegenover stonden. We hebben allemaal aangegeven dat hij voor zichzelf moet kiezen/kijken, als in, als hij vindt dat het leven geen plezier meer geeft en er uit wil stappen, we hem daar allemaal in zullen steunen. We hem liever eerder laten gaan als hij daardoor niet meer lijdt.

 

Ik heb het van huis uit dus meegekregen; liever 70 jaar in goede gezondheid, dan 80 en aan bed gekluisterd. Maar mijn ouders leven voor nu nog, en ik heb zelf nog nooit voor de keuze hoeven te staan voor euthanasie van een huisdier. Ik heb voor nu dus denk ik ook nog ‘makkelijk praten’ ^.^”

honden page profiel ChantalChantal

honden foto van Chantal

Jammer dat er niet meer gereageerd wordt. Ik zou heel graag willen horen hoe het nu gaat. 

honden page profiel BonassiBonassi

" Jammer dat er niet meer gereageerd wordt. Ik zou heel graag willen horen hoe het nu gaat.  "

Mijn excuses hiervoor. Door de drukte was ik deze post even vergeten.

 

We hebben al de reacties op deze post gelezen en we hebben het besproken. Ondertussen zijn beide honden nog meer achteruit gegaan.

De kleine hond is nog steeds zeer actief en loopt heel veel rond. Je ziet wel dat hij pijn heeft omdat hij een beetje mank loopt met zijn achterpoten. Hij is ook nog steeds regelmatig ziek en eet daarom vaak gras. Het rond lopen komt waarschijnlijk omdat hij dement aan het worden is. Deze week hebben we meerdere nachten gehad dat hij aan het blaffen en aan het grommen was naar niets. Hij staarde gewoon vooruit in de woonkamer. Ik moest hem voorzichtig terug begeleiden naar zijn mand. Hij is ook de laatste tijd meer aggresief aan het worden. Hij gromt heel veel en laat zijn tanden ook wel eens zien. Dit komt waarschijnlijk ook door pijn.
Omdat hij al op een mooie leeftijd is van 17 jaar, hebben we besloten om volgende week naar de dierenarts te gaan om haar mening te vragen over de situatie van beide honden. Maar we zijn vrij zeker dat we hem gaan laten inslapen. Er is geen rede om te wachten en te hopen op een rustige natuurlijke dood waarbij hij in zijn slaap sterft. Hij is nu aan het afzien en hij zal hopelijk geen besef hebben van het laten inslapen... Ik had ook gelezen dat een natuurlijke pijnloze dood vrijwel niet voorkomt. De meeste worden gewoon ingeslapen.

Met de grotere hond gaat het ook minder goed. Dit zal ook zo blijven, ik ziet niet hoe er verbetering zou kunnen komen. Zij is nog goed bij bewustzijn (niet dement). Maar haar achterpoten zijn heel zwak aan het worden. Haar achterpoten trillen als ze rechtstaat. Ze wilt ook nauwelijks wandelen. Hooguit 10 meter en geen meter meer, ookal heeft ze nog niet al haar behoeftes gedaan. Haar behoeftes doet ze tegenwoordig vooral in huis omdat ze incontinent aan het worden is. Ze geeft ook meestal geen signaal op voorhand als ze deze moet doen. Door haar zwakke achterpoten en haar onhandigheid valt ze regelmatig om. Ze kan zelfstandig niet meer recht komen, dus moet ze bijna altijd geholpen worden. Enkel op de mat in de woonkamer kan ze soms met veel moeite zelfstandig rechtkomen. Hiervoor moeten wij ook bijna elke nacht opstaan. Het is geen makkelijke job om een hond van 25kg terug rechtop te zetten als je nu uit je slaap komt. Meestal ligt ze gewoon ergens in woonkamer of de keuken en probeert ze hopeloos recht te graken waardoor ze meestal haar behoeftes doet van de stress. Hierdoor moet ze dus ook veel meer gewassen worden.
Omdat er niet echt een andere oplossing is en de hond ook al op een mooie leeftijd van 15 jaar is, hebben we ook besloten om deze hond in te moeten laten slapen... Uiteraard na overleg met de dierenarts.

Het is een heel jammere zaak en zeker omdat we ze nu beide moeten laten inslapen rond dezelfde periode, maar waarschijnlijk hadden we dit al eerder moeten doen met de kleinere hond. Na deze video te hebben gezien: https://www.youtube.com/watch?v=RmXSU_Dv0xo zijn we tot het besef gekomen dat het het beste is voor de honden hoe pijnlijk dit ook zal zijn. Ik hoop gewoon dat we de juiste beslissing maken en dat ze er geen besef van gaan hebben...

 

honden page profiel LolaLola

honden foto van Lola

Je kunt ook de DA bellen voor advies en de honden eventueel thuis rustig laten inslapen ipv 2 honden mee nemen naar de DA. Lijkt me erg onrustig voor de honden. 

 

Heel veel sterkte met het nemen van de beslissing.

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ozjin _ Bams ¥ .

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .

Verdrietig voor jou maar ook voor je honden, een hond zal uit zich zelf niet gauw inslapen , ja met veel pijn, er op wachten , niet doen, bel de arts op en vraag of die bij je komt en huis laten inslapen ....je geeft aan dat beiden honden geen waardig bestaan meer hebben, laat ze dan nu gaan en wacht niet tot volgende week.   Ik wil je er toch nog even op wijzen dat dit toch zo niet kan he, het aan de dierenarts over laten of de honden hun tijd is....  je geeft aan dat de ene hond pijn heeft door de rotte tanden, en ook incontinent is en zijn behoefte niet meer buiten kan doen, de andere dement en niet weten waar die meer is, helpen bij het opstaan en dan nog zijn behoeftes in huis doet, waarom wachten, waarop ?      Pijn bij het lopen en staan, je hebt moeite om een hond van 25 kilo te helpen met opstaan, wees moedig je honden zijn het toch waard om waardig te gaan, bel de dierenarts op en vraag of die bij je thuis komt, en in laat slapen in eigen omgeving, en blijf erbij.

honden page profiel DieselDiesel

honden foto van Diesel

Wat verdrietig allemaal, vooral voor je honden.

 

Ik vraag me af hoe het kan dat er eentje rond loopt loopt met een verrot gebit, heb jezelf wel eens kiespijn gehad?

Het lijkt me, en sorry als dat niet zo is, alsof je je honden oud hebt laten worden zonder ze te ondersteunen met medische zorg.

honden page profiel CarolineCaroline 2 doggies

honden foto van Caroline

" Verdrietig voor jou maar ook voor je honden, een hond zal uit zich zelf niet gauw inslapen , ja met veel pijn, er op wachten , niet doen, bel de arts op en vraag of die bij je komt en huis laten inslapen ....je geeft aan dat beiden honden geen waardig bestaan meer hebben, laat ze dan nu gaan en wacht niet tot volgende week.   Ik wil je er toch nog even op wijzen dat dit toch zo niet kan he, het aan de dierenarts over laten of de honden hun tijd is....  je geeft aan dat de ene hond pijn heeft door de rotte tanden, en ook incontinent is en zijn behoefte niet meer buiten kan doen, de andere dement en niet weten waar die meer is, helpen bij het opstaan en dan nog zijn behoeftes in huis doet, waarom wachten, waarop ?      Pijn bij het lopen en staan, je hebt moeite om een hond van 25 kilo te helpen met opstaan, wees moedig je honden zijn het toch waard om waardig te gaan, bel de dierenarts op en vraag of die bij je thuis komt, en in laat slapen in eigen omgeving, en blijf erbij. "

Heb zelf nog niet eerder gereageerd hier omdat ik hier heel boos en verdrietig van word. Wil toch even deze reactie quoten want ben het hier helemaal mee eens. De honden lijden al. Moeten ze echt nog meer en langer gaan lijden?

honden page profiel BonassiBonassi

Nogmaals allemaal bedankt voor de antwoorden. We nemen contact op met de dierenarts om het thuis te komen doen. We zullen het ook zo snel mogelijk laten doen. Op het moment wanneer ik dit antwoord typ hoor ik beide honden vrolijk en smakelijk  uit hun metalen potten met hondenbrokken eten wat het extra moeilijk maakt.

Ik zal ook niet de keuze bij de dierenarts laten.

De reden waarom we te lang hebben gewacht is vooral omdat dit de eerste keer is dat wij honden hebben en voor deze keuze staan. Wij hebben beide honden op latere leeftijd van verschillende mensen overgenomen die ze niet meer moesten hebben. Wij zijn nooit echt mensen geweest die zelf een pup zouden pakken en ze helemaal zouden opvoeden in de hondenschool etc. Wij hebben deze honden gewoon "gered" op een leeftijd dat ze nog zeker een hondwaardig bestaan hadden. Hierdoor wisten we ook niet echt dat honden zelden van zelf inslapen, wat bij katten wel veel vaker voorkomt. Maar het is nu wel duidelijk...

Geen een van de dierenartsen heeft ons ook aangegeven dat het misschien een betere optie is om ze in te laten slapen. Elke dierenarts doet iedere keer een volledig onderzoek en geeft cortisone met medicatie.

Nog even ingaan op de reactie van Diesel. Waarom hij vrolijk rond loopt met tandenpijn weet ik ook niet echt. Beide honden gaan minstens iedere 2 maanden naar de dierenarts. Enkele jaren geleden had de kleine honden enkele rotte tanden, deze zijn toen getrokken door de dierenarts onder narcose. Vervolgens werden andere tanden ook rot. De dierenarts zei toen dat hij te oud is om onder narcose te gaan en raden dit ook af. Toen we naar een andere dierenarts zijn geweest omdat de vorige stopte, gaf deze dierenarts aan dat het nog wel mogelijk is om de tanden te verwijderen. De hond moet namelijk slechts in een "roes" gebracht worden. Toen hebben we ook de rotte tanden laten trekken. En nu, als de hond weer rotte tanden heeft raadt de dierenarts het af omdat hij te oud is, ook voor de roes. De dierenarts raadt ons om gewoon zachte voeding te geven.

 

Nogmaals bedankt aan iedereen voor jullie reacties. Deze hebben ons zeker geholpen omdat we niet echt mensen kennen die honden hebben en aan wie we dus zo'n moelijke vragen kunnen stellen.

honden page profiel CarolineCaroline

honden foto van Caroline

Snap dat het lastig is hoor. Ik had dat ook. Heb voor Shep maar 1 hond gehad en toen was ik 14 jaar en ging op mijn 18e op kamers. Hond bleef bij mijn ouders en die was op gegeven moment zo ziek dat het duidelijk was. Maar Shep was ook oud en dan zijn er altijd nog wel wat dingen die wel goed gaan en dan moet je de balans opmaken. Overheerst het goede het slechte en dat is heel moeilijk. Maar goed dat je hier om raad hebt gevraagd en nu de juiste beslissing neemt.

Volgende forumvraag: oudere Kuvasz
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^