Hallucinatie? Epilepsie of andere oorzaken mogelijk?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel GinGin

Hallo allemaal!

Ik schrijf dit na een lange nacht en vroeg mij toch af of iemand dit gedrag hier herkent. Ik heb een Jack Russel reu van 2 jaar oud die plotseling na de nachtelijke wandeling rond een uur of 1 erg raar gedrag vertoonde. In eerste instantie dacht ik dat hij van 'iets' erg bang was. Hij was erg aan het trillen, hijgen en heel erg aanhankelijk. Op een gegeven moment had ik door dat hij steeds naar het plafond leek te kijken en naar 'onzichtbare' vliegen hapte. Niet overdreven maar toch apart. Ik dacht eerst nog dat er wellicht gewoon een echte vlieg was (want die hebben we helaas ook in huis) maar toch deed hij dit ook wanneer ik zeker weet dat er niks voorbij vloog. Zo'n drie happen en dan weer niets. Ik heb filmpjes gezien waar dit extreem veel achter elkaar gebeurde maar dat was ook niet perse het geval. Raar was het op een gegeven moment wel. 

 

Toen had ik dus erg het gevoel dat er iets niet helemaal goed was. Ik heb hem nogmaals uitgelaten wat prima ging (hij liep voorop en liep niet sloom) en daarna heeft hij nog gepoept (ietwat diarree maar niet overdreven - heeft hij wel vaker). Thuis aangekomen rond 01:45 bleef hij nog hijgen en wat trillen maar ging wel liggen. Hij voelde naar mijn idee ook erg warm aan dus heb hem met een natte handdoek voorzichtig een beetje gekoeld. Rond 02:00 voelde hij weer normaal aan en is hij in slaap gevallen. Ik ben tot 05:00 wakker bij hem gebleven en hij heeft verder gewoon geslapen. Om 07:30 ontwaakte mijn vriend ook en heeft onze hond hem enthousiast begroet (zoals gewoonlijk). Hierna heb ik hem uitgelaten en leek alles normaal. Hij had normale ontlasting, heeft gegeten en gedronken. Hij slaapt nu weer.

 

Ik heb uiteraard de dierenarts gebeld. Om 02:00 in de nacht met een filmpje. Hij vertelde me dat hij het niet zo goed kon beoordelen maar dat de beweging (het happen naar 'vliegen) er wel uitzag alsof er iets niet helemaal goed ging in z'n koppie. Hij raadde me aan in de ochtend de dierenarts te bellen aangezien hij me verzekerde dat het verder niet levensbedreigend was maar dat ik wel deze nacht goed op moest letten. Nu heb ik om 08:30 met de andere dierenarts gesproken welke in principe mij vertelde dat omdat hij nu weer normaal doet ik het even moet aankijken. Mocht het nog een keer voorkomen moet ik langskomen voor een bloedonderzoek of evt scan.

 

Lang verhaal maar ik geef graag alle details omdat ik me toch zorgen maak. Online kon ik vooral dingen vinden over partiële / focale epilepsie (je moet toch wat als je zo lang op blijft) maar de dierenarts gaf ook aan dat dit met vergiftiging (denk ik zelf niet, maar goed je weet het nooit) of met de warmte van de afgelopen dagen te maken kan hebben.

 

Nu hoop ik natuurlijk dat het dus met de warmte te maken heeft. Dat het een eenmalige reactie was. Maar is dat te makkelijk gedacht? Of is dat oprecht een optie? Heeft iemand een ervaring? Uiteraard sta ik mocht hij alsnog raar gedrag vertonen gelijk bij de dierenarts. Heel erg bedankt alvast.

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Is het heel erg warm in je huis? Kan ie bevangen zijn door de hitte? Dat kan gepaard gaan met hijgen, trillen, diarree, in de war zijn,... 

honden page profiel DagmarDagmar

Kan hij iets verkeerd opgegeten hebben? Druggebruikers in de buurt?

honden page profiel Lara en Peitjes Lara en Peitjes

honden foto van Lara en Peitjes

Persoonlijk zou ik niet wachten tot het nog een keer voorkomt en zsm alle nodige testen laten uitvoeren. 

Lees maar eens over de lobus temporalis epilepsie. Hond kan idd "hallucineren" tijdens zo'n aanval. 

In ieder geval spoedige beterschap gewenst! 

https://dmcderoosberg.nl/epilepsie/ 

 

 

honden page profiel GinGin

Het is wel warm in huis maar ik vind het niet perse extreem. Meer benauwd en dan vooral boven.

 

Dat over drugsgebruikers vind ik wel een interessante. Er zijn hier in de buurt inderdaad wat mensen die heftig drugs gebruiken. Daar had ik nog niet eens aan gedacht. Het was inderdaad wel na het uitlaten dat dit begon. 

 

@Lara Ja ik twijfel ook erg. Maar beide dierenartsen zeiden dat ze er vrij weinig over konden zeggen als het maar 1 keer gebeurde en zeker omdat hij een paar uur later weer helemaal zichzelf was. Ik vond het inderdaad ook op de locus temporalis epilepsie lijken - zeker wat betreft dat vliegen happen. Wellicht dat zo'n bloedonderzoek toch uitslag kan geven alleen wordt dat alsnog pas volgende week. Ik neig inderdaad toch om dat voor de zekerheid gewoon te checken. Dan weet ik in ieder geval of dat goed zit of niet.

honden page profiel GinGin

Ik vertrouw het toch niet helemaal aangezien hij nu ook diarree blijft aanhouden en heb om 17:20 een afspraak staan bij de dierenarts. 

honden page profiel petra en jackpetra en jack

honden foto van petra en jack

Goed besluit dat je een afspraak hebt gemaakt bij de dierenarts.

Sterkte!

honden page profiel GinGin

Dankjewel!

De dierenarts dacht nog steeds aan iets verkeerd gegeten of inderdaad toch een milde epilepsie aanval. Daar kon ze pas meer over zeggen mocht dit nog een keer gebeuren - dan raadde ze aan om met medicatie te beginnen of naar een neuroloog te gaan. Ze merkte verder niets verkeerds aan hem maar ik heb toch aangedrongen op een bloedonderzoek. De uitslag hiervan kan gelukkig, voor wat extra centen, vanavond worden verteld. Ik hoop dat daar niets geks uit komt en dat het bij deze ene keer blijft. 

honden page profiel Odin & TexOdin & Texgoedgekeurde fokker

honden foto van Odin & Tex

Kleine aanvallen kunnen er inderdaad zo uitzien. Mijn hond, die uiteindelijk wel epilepsie bleek te hebben, begon het met in de lucht likken. Dit ging een paar maanden door, niemand wist wat het was, totdat hij volledige aanvallen kreeg en de diagnose primaire epilepsie werd gesteld.

 

Kijk het even aan. Schrijf op wat je bevindingen nu zijn. Houd het in de gaten, meer kun je momenteel nog niet doen. Mogelijk was er iets anders aan de hand dan epilepsie. 

 

Succes en sterkte!

honden page profiel GinGin

De bloeduitslag was volgens de dierenarts goed. Hij had de dag erna wel diarree maar dat werd langzaam minder. Gisteren was dat ook weer normaal.

 

Helaas vannacht opnieuw. Geen 'onzichtbare vliegen happen' dit keer maar wel het omhoog kijken. Ik ben met hem in een koele kamer gaan zitten. Hij heeft amper gehijgd (ik denk mede door de kou). Wel had ik het idee dat op een gegeven moment zijn linker voorpootje uit zich zelf trilde waardoor hij een soort van 'neerviel'. Hij zat dus hij ging om in liggen. Dit heb ik gelukkig op film. Na een tijdje werd hij ook rustig en viel hij weer in slaap. Het uur daarna wel angstig leek het ondanks dat hij verder niet trilde of iets - hij wilde die kamer niet uit. Uiteindelijk na 2 uur toch wel en heeft hij nog wat gedronken beneden. Vanochtend ook wakker alsof er niks aan de hand was. Gegeten en gedronken en normale ontlasting.

 

Om half 6 kan ik weer terecht bij de dierenarts. Ik ben zo bang dat dit toch echt epilepsie is. 

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

Wat in ieder geval nooit kwaad kan is je hond op een glutenvrij dieet zetten, mocht hij dat niet al krijgen.

 

Ik zat ook nog even te denken aan spike's disease.

 

Afwachten maar even, sterkte hoor.

honden page profiel petra en jackpetra en jack

honden foto van petra en jack

Mijn vorige hond JR had ook epileptische aanvallen.

Wanneer hij dat kreeg dan kon je hem ook "niet bereiken", hij trilde dan helemaal, en ging meestal liggen.

Ik bleef altijd bij hem wanneer hoe een toeval had.

Wanneer de toeval overging dan dronk hij daarna veel, en was moe.

De aanvallen kwamen vaker, ik schreef meestal even de datum op een briefje, en hoelang een toeval duurde.

Op advies van de dierenarts Stesolid gaan gebruiken.

Hij kreeg Stesolid wanneer hij een aanval had, dit spuit je in de anus. (standaard lag er wat klaar in de koelkast)

De aanvallen werden minder 1x per maand, het is een periode geweest van 3 jaar, hij heeft jaren daarna geen toevallen meer gehad. En is bijna 13 jaar geworden.

 

Ik wens je sterkte, en hoop dat er een oplossing komt voor je JR.

 

* Wanneer je vanmiddag bij de dierenarts bent geef dan ook aan hoelang de toeval duurde.

honden page profiel GinGin

Bedankt voor de reacties!

 

@Kees hij staat inderdaad al zo'n 1,5 jaar op een gluten-vrij dieet! Wel geven we hem af en toe iets waar dat wel in zit. Ik zal daar ook mee stoppen en hopen dat het een verschil kan maken.

 

@Petra Bedankt! Heel erg fijn dat hij jaren geen toevallen meer heeft gehad!! Ik heb het inderdaad bij gehouden. Wat ik lastig vind is wanneer de 'toeval' begint en eindigt. Ik merk inderdaad wel dat hij 'ineens' bangig lijkt en daarna begint hij te hijgen en om zich heen te kijken. Ik neem aan dat dat het begin is. Echter, kan hij dit dus best een tijdje doen en tussendoor even gaan liggen met z'n kop om vervolgens meer omhoog te kijken en weer te liggen etc. Ik heb wat vragen op geschreven voor de dierenarts en hoop dat hij me wat meer duidelijkheid kan geven inclusief de filmpjes die ik heb gemaakt.

 

Nog een vraagje voor jou Petra. Hoe ging jij ermee om? Ik merk dat ik het erg lastig vind om te gaan slapen uit angst dat het gebeurd wanneer ik niet wakker ben en het dan wellicht fout gaat. Dat gaat hem op de langere termijn niet worden natuurlijk aangezien slaap nou eenmaal nodig is, haha. Als je tips voor mij hebt sta ik daar heel erg open voor :)!

 

honden foto van Danielle, Kyra*Kaylin*, Djaira en Djaidey

Ik hoop dat de dierenarts wat meer kan zeggen na het zien van het filmpje. 

 

Voor mij klinkt het toch als een soort epilepsie, maar kan natuurlijk ook iets anders zijn ( waar ik geen ervaring mee heb ). 

 

Helaas heb ik dat met epilepsie wel, mijn oudste australian shepherd heeft al meer dan 6 jaar epilepsie, maar dan echt de aanvallen waar ze helemaal buiten westen is, en ze fietsende bewegingen maakt, vaak haar urine laat lopen en totaal Niet bereikbaar is. 

honden page profiel petra en jackpetra en jack

honden foto van petra en jack


 
Nog een vraagje voor jou Petra. Hoe ging jij ermee om? Ik merk dat ik het erg lastig vind om te gaan slapen uit angst dat het gebeurd wanneer ik niet wakker ben en het dan wellicht fout gaat. Dat gaat hem op de langere termijn niet worden natuurlijk aangezien slaap nou eenmaal nodig is, haha. Als je tips voor mij hebt sta ik daar heel erg open voor :-)!
  "

Dat is in het begin ook erg lastig/moeilijk.

Ik maakte mij daar in het begin ook zorgen om, met het idee 's nachts kan er wat gebeuren.

Maar... overdag kunnen er ook plotseling toevallen komen.

Heb het "los" moeten laten want overdag was ik ook weleens weg.

(het moet geen obsessie worden)

Maar in het begin is dat zeker moeilijk, ik herken het gevoel.

 

Sterkte!

 

*Waar ik net aan zit de denken: Je zou kunnen overwegen omdat de aanvallen nu wat vaker achter elkaar komen, om hond 's nachts op je slaapkamer te zetten. Maar of je dan echt rustig slaapt daar heb ik dan mijn twijfels over....hp-angel

* Of een babyfoon neerzetten voor de nacht

honden page profiel GinGin

Net terug van de dierenarts. Een ontzettend fijne vrouw die echt even de tijd nam om mij en al mijn vragen te beantwoorden. Zij vond het niet op epilepsie lijken en wilde daarom nog niet aan de medicatie beginnen. Helaas was ook niet duidelijk 'wat dan wel' (iets verkeerd gegeten, gedrag, ander soort aanval etc)- zij zou nog in de boeken duiken en mij deze week bellen met een plan. Het bloedonderzoek (vanuit een ander ziekenhuis) is daar inmiddels ook binnen. Wat ik inmiddels wel weet: oren zijn goed, ogen ook, hartslag ook, ademhaling/longen ook, buik voelde normaal aan, tandvlees oke en zijn anaalklieren zijn voor de zekerheid even gedaan doordat hij dus zo aan de diarree zat en vaak nog naar zijn anus leek te bijten. In principe geen stap verder maar ik voel me wel iets rustiger. Het liefst hoop ik dat het nooit meer gebeurt en het nu over is maar goed. We gaan het zien. 

 

@Danielle ah wat naar om te horen.. Voor jullie allebei! Is ze met medicatie enigszins geholpen?

 

@Petra Ja precies, het loslaten vind ik nu erg lastig. Je kan er inderdaad niet altijd bij zijn. Ook overdag niet. Voor nu zit ik nog wel even in de obsessie fase, haha. Bedankt voor de tips!! Hij slaapt al vaak bij ons in de kamer maar een babyfoon vind ik ook zeker een goed idee. 

 

honden page profiel GinGin

oeps dubbel

honden page profiel HeleenHeleengoedgekeurde fokker

honden foto van Heleen

Hier een engelse bulldog van nu ruim 9 jaar,,Zij begon in 2019 met een hangend ooglid,en aan die kant van de kop zwelde het wat op en spiertrekkingen ,middenoorontsteking was de conclusie na een rontgen want met de othoscoop waren de oren schoon ,en om goed het middenoor te zien moest er een foto gemaakt worden ,

 

Daarna begon het staren naar 1 punt in de kamer  ,je gaat zelf meekijken of er wat is ,en vlak daarna begon het vlieghappen ,Langdurige ab kuren mochten niet baten ,en omdat het vlieghappen soms zo erg was dat ze uitgeput was probeer je van alles dus ook een ab voor mensen ,

Dikte kop en de trillingen verdwenen na verloop van tijd ,ze kan niet tegen harde geluiden of onverwachtse dingen ,dus bv iets in de kamer neerzetten wat er anders niet staat daar gaat ze grommend en blaffend op af ,

 

Ook heeft ze een tijd gehad dat ze grommend op mijn vriend afstoof ,zei je dan haar naam dan stopte ze op tijd .

 

Er zijn bloedonderzoeken gedaan  foto's gemaakt ,echo's ,niets op te zien ,

Het vlieghappen is bijna dagelijks maar ze is er nu uit te praten of stopt ermee als ze wat lekkers krijgt ,

Het enige wat we nog kunnen doen is een mriscan  maar het langdurig onder narcose zijn houdt mij tegen ,want hoe komt ze daar uit . De klachten zijn dus al drie jaar aan de gang ,maar momenteel is er voor haar en ons mee te leven .Ze blijft altijd goed bij bewustzijn ,en binnen of buiten ,in drukte of stilte dat maakt voor het vlieghappen van haar niets uit .

 

Ook heeft ze nog meegedaan aan een speciaal bloedonderzoek voor dit soort klachten maar ook daar kwam niets uit .

Sterkte voor jullie hond !

 

 

honden foto van Danielle, Kyra*Kaylin*, Djaira en Djaidey

" Net terug van de dierenarts. Een ontzettend fijne vrouw die echt even de tijd nam om mij en al mijn vragen te beantwoorden. Zij vond het niet op epilepsie lijken en wilde daarom nog niet aan de medicatie beginnen. Helaas was ook niet duidelijk 'wat dan wel' (iets verkeerd gegeten, gedrag, ander soort aanval etc)- zij zou nog in de boeken duiken en mij deze week bellen met een plan. Het bloedonderzoek (vanuit een ander ziekenhuis) is daar inmiddels ook binnen. Wat ik inmiddels wel weet: oren zijn goed, ogen ook, hartslag ook, ademhaling/longen ook, buik voelde normaal aan, tandvlees oke en zijn anaalklieren zijn voor de zekerheid even gedaan doordat hij dus zo aan de diarree zat en vaak nog naar zijn anus leek te bijten. In principe geen stap verder maar ik voel me wel iets rustiger. Het liefst hoop ik dat het nooit meer gebeurt en het nu over is maar goed. We gaan het zien. 
 
@Danielle ah wat naar om te horen.. Voor jullie allebei! Is ze met medicatie enigszins geholpen?
 
@Petra Ja precies, het loslaten vind ik nu erg lastig. Je kan er inderdaad niet altijd bij zijn. Ook overdag niet. Voor nu zit ik nog wel even in de obsessie fase, haha. Bedankt voor de tips!! Hij slaapt al vaak bij ons in de kamer maar een babyfoon vind ik ook zeker een goed idee. 
  "

Mijn aus is op dit moment goed onder controle met de medicatie, 31 juli was ze 2 jaar aanval vrij. 

 

In het begin had ze elke 2 tot 3 weken meerdere aanvallen binnen 24 tot 48 uur, meestal 4, soms meer. 

honden page profiel GinGin

Hier even een update! De dierenarts belde mij net terug. Ze had het besproken en ze zijn er toch vrij zeker over dat het geen epilepsie is. De optie is er wel voor een MRI bij de neuroloog als ik dat zelf zou willen. Daarnaast raadde ze aan om hem op een strikt glutenvrij / hypoallergeen dieet te zetten. Ik geef hem toevallig al glutenvrij droogvoer maar ben niet erg strikt wat betreft snacks. Dus dat is stap nummer 1. Daarnaast zei ze dat mocht het toch erger of vaker worden ze alsnog aan de epilepsie medicatie wil beginnen. Niet omdat ze denkt dat het epilepsie is maar omdat het toch een soort overgevoeligheid, dwangmatige tic of autisme kon zijn en dat die medicatie daarbij ook kon helpen. 

 

Goed. Ik voel me een stuk geruster. Het is nu natuurlijk niet gelijk opgelost maar er is in ieder geval nu een plan. Hopelijk komt het helemaal niet meer voor. Wel ga ik nog even extra opletten of hij tijdens zo'n 'aanval' aanspreekbaar is of niet. Ik had zelf het idee van wel aangezien we hem ook tussendoor hebben uitgelaten en hij dan 'normaal' doet. Alleen bij binnenkomst begint hij opnieuw. Ik durf het nu alleen niet meer met 100% zekerheid te zeggen dat hij ten alle tijden tijdens zo'n aanval aanspreekbaar is. Voor nu is dat en het glutenvrije dieet de volgende stap. Hopelijk is de volgende update van mij dat het niet meer is voorgekomen!!!

 

honden page profiel Lara en Peitjes Lara en Peitjes

honden foto van Lara en Peitjes

Sterkte voor je en je hond! 

Hopelijk komt het helemaal goed! 

honden page profiel GinGin

Nou helaas heb ik het hem vandaag toch nog twee keer zien doen. Wel zonder hijgen en trillen. Dus echt alleen het om zich heen kijken. Het lijkt ook wel alsof hij bangig is. Hij wilt eigenlijk niet achter mij aanlopen bijvoorbeeld. Hij is wel gewoon aanspreekbaar maar erg gefocust. Ik roep zijn naam en dan kijkt hij mij aan en meteen draait hij zijn kop weer om. Hij loopt verder normaal. Toen hij naar zijn mand toe liep stopte hij ook echt om nog even naar links te kijken. Echt alsof hij iets ziet / hoort. Na 15 minuten stond hij weer te schooien voor het avondeten alsof er niks was. Verder heel de dag normale ontlasting, gewoon gegeten en gedronken.

 

Ik vind dit gewoon zo raar. Helemaal omdat nu dus het hijgen en trillen wegblijft. Het is ook niet perse alleen maar omhoog kijken maar eigenlijk alle kanten wel op. Misschien is dit te simpel gedacht maar zou het ook kunnen zijn dat hij (het is best een angsthaas) dingen hoort waar hij bang van is? Maar goed, je zou denken dat hij dan naar 1 punt zou kijken en niet heel de kamer rond. Mocht iemand iets hierin herkennen of wat dan ook. Ik hoor het graag. 

honden page profiel Danique, Spike † & JakeDanique, Spike † & Jake 2 doggies

honden foto van Danique, Spike † & Jake

Is er iets gebeurd in de nacht waarvan hij heel erg geschrokken is? Volledig glutenvrij is zeker een goede van Kees ik zou daar strikt op zijn. Misschien ook graanvrij en laag in eiwitten. Hypoallergeen voer van de dierenarts is dat vaak wel. Spikes disease komt veel voor ook binnen border terriërs en misschien wel ook meer bij terriërs maar dat weet ik niet. Kan je de filmpjes hier ook delen misschien?

honden page profiel GinGin

@Danique. Aangezien het best een angsthaas is zou dat goed kunnen. Ik kan me alleen niet iets specifieks herinneren. Ik ga ook nog even naar hypoallergeen voer kijken! Ook heb ik even wat filmpjes op Youtube gezet.

 

Dit is het filmpje van de eerste keer https://youtu.be/Mbr1jh-THsk 

Dit is de tweede keer https://youtube.com/shorts/rEOuuTFYj8U?feature=share

En dit is wat hij nu dus wat vaker doet zonder het gehijg. Dit heeft hij tot nu toe meer dan 3 keer gedaan vandaag (wat ik heb gezien). https://youtu.be/ek7jeJdtjjs

De ene keer doet hij dit 10 minuten. De andere keer is het een uur lang met af en toe zijn kop neer leggen voor een paar minuten of wat langer. Je ziet ook wel dat hij niet geweldig reageert op zijn naam maar dat komt omdat ik dat al een paar keer had gedaan. Meestal reageert hij hier wel op of op 'Ga' als in 'Ga...je mee' haha. 

 

Ik vind het lastig omdat het nu dus ook er weer anders uit ziet dan de eerste keer. Of tenminste wat minder 'heftig' nog steeds wel even apart. 

honden page profiel Danique, Spike † & JakeDanique, Spike † & Jake 3 doggies

honden foto van Danique, Spike † & Jake

Hmm, het is dus niet aan een ruimte verbonden want het gebeurd steeds op een andere plek? Heb je een camera in huis? Kan je terugzien of er misschien een harde klap is geweest van de bovenburen of iets? Hij is toch wel erg alert. Het happen lijkt inderdaad echt naar een vliegje maar 1x hapt hij ook richting z’n buik. Jake deed dit ook toen hij hele erge buikpijn had. Je schrijft regelmatig diarree, misschien is het toch buikpijn en draagt hij een parasiet bij zich? Ik zou een ontlasting onderzoek doen bij van het woud op wormen en Giardia. Om zeker te zijn.

als je hem een lekker kluifje biedt ter afleiding op deze momenten, neemt hij deze dan wel aan?

Volgende forumvraag: Reu castreren
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^