Hoe mijn hond beschermen?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Aedon & Senán Aedon & Senán

honden foto van Aedon & Senán

Hallo iedereen,

 

Onderhand is Senán alweer 10 maandjes oud en gaat hij richting zijn hormoonpiek. Dit is ook flink te merken, want vandaag is hij bijvoorbeeld al 3 keer opgejaagd door honden die we op wandeling tegen zijn gekomen. De laatste keer heeft een hond hem ook in zijn heup gegrepen. Gelukkig geen open wondjes, maar het is op die plek wel iets dik nu.

 

Nu gaat daar ook meteen mijn vraag over. Hoe kan ik Senán het beste beschermen tegen andere honden?


Eerst even een beetje context over onze situatie:

* We wonen in Dronten en de hondenpopulatie is zeer groot hier. De wandelruimte is daarbij beperkt en voelt door de vele honden soms nog kleiner.

* We proberen zo veel mogelijk te lopen op tijden dat er geen/weinig andere honden en mensen op straat zijn, maar dit gaat natuurlijk niet altijd.

* Er is geen beschikking tot een auto, dus rijden om ergens anders te gaan wandelen is geen optie.

*Senán is een zeer energieke hond die echt de ruimte nodig heeft om te rennen, dus alleen maar in de wijk lopen is geen optie.

* Andere honden en mensen ontlopen we waar mogelijk.

 

Dan nog wat over mijzelf, want in mijn ogen ben ik het probleem gezien het niet lukt adequaat in te grijpen:

- als jong kind heb ik veel met honden gelopen en helaas ook veel honden ruzies/gevechten meegemaakt. Op die leeftijd heeft dat aardig wat indruk gemaakt en ik merk dat ik hierdoor nog steeds verstijf als er iets gebeurd.

- Zoals gezegd bij punt 1 verstijf ik dus als er iets gebeurd tussen de honden. Ik ben hier al veel mee aan de slag geweest om te proberen toch in beweging te komen en dit lukt soms wel soms niet.

 

Dan de vraag die ik heb aan jullie. Wat voor manieren zijn er om ervoor te zorgen dat ik beter op kan komen voor Senán?

Ik ben zelf niet zo van iets meenemen op wandeling, zeker niet gezien ik soms nog steeds mijn handen vol heb aan mijn jonge puber.

 

Ik baal hier ook ontzettend van, want langzaamaan zie ik Senán ietwat onzeker worden, terwijl hij altijd lekker open en vrolijk de ontmoeting aanging (na heel hard werken hieraan). Plus elke keer na zo'n ontmoeting baal ik ook van mezelf, omdat ik achteraf had gewild dat ik eerder/beter in had kunnen grijpen.


Tips zijn enorm welkom!

Mochten jullie nog vragen hebben over bepaalde situaties of iets dergelijks, stel ze dan gerust, want ik kan me voorstellen dat advies geven moeilijker is zonder de situatie goed te begrijpen.

 

honden page profiel RJRJ 3 doggies

vraagje: wat voor hond heb je? 

honden page profiel KlaraKlaragoedgekeurde fokker 3 doggies

Hier ook energieke honden maar op die leeftijd lopen ze nauwelijks los. Zo voorkom ik negatieve ervaringen. Want met die hormonen zijn ze gewoon niet altijd leuk met andere honden en krijgen ze sneller een snauw of correctie. Loslopen is echt geen must. Ik loop wel wat langer en ze gaan los als ik overzicht heb en geen andere honden zie. En om ze wel te socialiseren loop ik afentoe met stabiele honden die ik ken.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Zou je naar een goede hondenschool kunnen gaan dat ze daar met je meekijken en je handaanreikingen kunnen geven ?  

honden page profiel Odin & TexOdin & Texgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Odin & Tex

Hoi!

 

Moeilijk he... Ik herken het.

 

Momenteel laat ik Tex veel minder los. Hij is echt kwetsbaar op het moment, mentaal gezien dan, en hoewel we zijn recall hard oefenen aan de tien meter lijn, loopt hij veelal vast. Als ik hem loslaat is dat op overzichtelijke plekken zonder andere honden. 

 

Ik oefen dus momenteel veel op het 'naast' commando. Ik wil dit commando gaan inzetten op de momenten dat ik een onbekende hond zie, zodat ik 1. Een signaal afgeef geen contact te willen en 2. Als de hond op mij afrent ik deze kan terugsturen en desnoods vastpakken aan de halsband/tuig oid. 

 

Voor de conflicten die je niet kan vermijden; dat is moeilijk. Ook wij als mens hebben een fight, flight, freeze modus. Ik heb twee keer gelukkig kunnen ingrijpen bij Odin. Maar dat deed ik zonder nadenken. Als je echt aan je eigen reactie wilt werken zou een cursus zelfverdediging misschien iets zijn? 

honden page profiel Kimeta Kimeta 3 doggies

honden foto van Kimeta

Lastig hoor.. ik had dan een enorme bange hond, nu gelukkig een heel stuk minder.
Moest ook momenten zoeken dat het niet zo druk was met wandelen.

Wat ik je wel kan aanraden is om je hond toch veel in contact te brengen met andere honden, daar leert hij van als jonge hond.

Denk aan hondenspeeltuin die bemand is met iemand die verstand heeft van honden of bij een hondenopvang in huiselijke sfeer.

Een pup van ons toendertijd is daardoor zo uitgegroeid tot een evenwichtige hond
Je zag hem helemaal opbloeien
Van in het begin doodeng naar uiteindelijk keileuk voor hem
Succes!

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Zelf zou ik gaan wandelen met iemand met een gesettelde oudere hond ....als je met zijn twee bent komen er niet snel andere honden op af....en bijtijds aan de lijn dan doen als je toch een hond ziet die je niet vertrouwd..kan je toch wat beter ingrijpen dan dat je hond losloopt.

honden page profiel Kimeta Kimeta 3 doggies

honden foto van Kimeta

Wat wellicht ook een idee is bedenk ik me nu.

Doggydate ken je dat?! Dat is een app waarin je hondenuitjes kan regelen.
Daarin kan je ook vertellen wat je zoekt en waarom je dit uitje regelt.
Of een hondenuitje zelf zoeken op doggydate

Wanneer jouw hond veel in aanraking komt met anderen honden wordt hij ook steeds zelfverzekerde en dan zal een hond die "verkeerde" bedoelingen heeft het wellicht laten omdat jouw hond dat dan ook uitstraalt.

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty 3 doggies

honden foto van Anouk van Botty

Denk dat het alleen maar goed is dat Senan wat voorzichtiger wordt in benadering. Hij leert de hondentaal. Let wel op dat dit niet omslaat in defensief gedrag (heb ik er eentje van hp-frusty) In een algemeen losloop gebied? Ben je nooit helemaal veilig omdat afhankelijk bent van andere hondenbezitters.

 

Je kunt even zonder honden kijken in een losloop gebied, vaak loopt er een pad ergens achter waar je het bestaan niet wist. Bossen die aangewezen zijn tot uitlaatdiensten hebben vaak ook van die alternatieve wandel routes en gaan meestal tussen 14:00 en 16:00. Verder ligt ernaast de snelwegen vaak een klein bebost gebied, daar loopt ook altijd weinig volk.

honden page profiel KlaraKlaragoedgekeurde fokker 3 doggies

Wanneer jouw hond veel in aanraking komt met anderen honden wordt hij ook steeds zelfverzekerde en dan zal een hond die "verkeerde" bedoelingen heeft het wellicht laten omdat jouw hond dat dan ook uitstraalt. "

Maar dan ga je er al van uit dat de reden dat Senan gegrepen wordt onzekerheid is. Dat hoeft natuurlijk niet. Mijn jongste hond was op die leeftijd juist te opdringerig. Zeker tegen teefjes. Die dat natuurlijk niet fijn vonden. Plus net als Senan een veedrijver waardoor het spel niet altijd matchte. Daarbij moet je ook moet nadenken wat je wil. Dat de hond leert andere honden te negeren als hij losloopt, of met alles en iedereen wilt spelen. Ik zelf heb liever dat eerste. Vandaar mijn keuze voor de lijn op deze leeftijd.

honden page profiel Aedon & Senán Aedon & Senán

honden foto van Aedon & Senán

Bedankt iedereen voor de snelle reacties!

 

@RJ, het gaat om een working kelpie reutje van nu 10 maanden.

 

@Klara, het lijkt niet uit te maken of Senán nu los is of niet. Hij is vandaag zowel aan de lijn als los lastiggevallen en afgesnauwd door andere honden. In zulke gevallen heb ik hem zelf ook liever los, omdat hij dan zijn ruimte kan pakken.

 

@Willemijn, ik zal de hondenschool in de buurt eens proberen.

 

@Nicole, ja ik vind het echt ontzettend vervelend. We doen zelf enorm ons best om andere mensen te respecteren, maar helaas is dat andersom niet altijd het geval. Senán's recall en naast zijn eigenlijk ontzettend goed voor zijn leeftijd (zeker de recall), maar helaas pakken mensen dit niet op als teken dat we onze ruimte willen. Ook het aanlijnen of aangelijnd houden wordt genegeerd, omdat de andere hond 'gewoon vriendelijk is'.

Een zelfverdedigingscursus is misschien nog een goede om eens te proberen! Zeker om mijn eigen zelfvertrouwen op te krikken. Bedankt voor je tip!

 

@Kimeta, socialiseren blijven we ook zeker doen. We lopen regelmatig mee in een vast groepje, waarbij de honden allemaal ouder zijn en een stuk rustiger + duidelijk en eerlijk in hun signalen. Verder spreken we af en toe ook wel eens af met andere mensen om Senán het vertrouwen te laten behouden wat we hebben opgebouwd. Toen hij net bij me was, was hij enorm bang voor andere honden maar daar is eigenlijk helemaal niets meer van te merken en nieuwe ontmoetingen gaat hij normaal gesproken ook gewoon open en vriendelijk aan zonder onverzekerd over te komen (tot vandaag dus).


Even als toevoeging nog:

Tot nu toe lukt het mij ook niet om de echte aanleiding te vinden van de incidenten, Senán is soms niet eens bezig met een andere hond (maar bijvoorbeeld met rond scharrelen of snuffelen) en wordt alsnog achterna gezeten. Verder maakt aangelijnd of los dus ook niets uit (tot nu toe).

 

@Klara, ik zag ook net je reactie nog. Zelf vind ik het niet erg als Senán de ontmoeting aan wilt gaan, zolang hij terugkomt wanneer ik dat vraag of dat hij niet naar een hond toegaat als ik dat van hem vraagt. Dit gaat eigenlijk super goed en hij snapt hierin ook duidelijk de aanwijzingen die ik geef.

honden page profiel MichelleMichelle 3 doggies

honden foto van Michelle

Zoals hierboven al eerder beschreven is, ook ik loop vrijwel niet met mijn puber reuen in losloopgebied.

Voor evt fysieke schade ben ik niet eens zo bang maar metale schade des te meer.

 

Hier ga ik dus ipv naar het losloopgebied 1x per dag fietsen vanaf 7 maanden is dat 20 min en met 10 maanden al 40min. Meestal rond de 18 maanden is er niets meer aan e hand en zoek ik weer losloopgebieden op.

 

In de tussentijd spreek ik alleen af met honden die ik vertrouw en liefst alleen teven.

 

En ja over opkomen voor je hond, neem iets lekkers mee en leer je hond heel goed de recall aan. Als je een vreemde hond ziet of een waarvan je weet dat het fout kan gaan, roep je je hond bij je en laat hem naast je lopen, evt zelfs aan de lijn. Vraag aan de eigenaar of ze hem even kunnen aanlijnen, ondertussen beloon jij je hond lekker, en stukje verder doe je hem weer los.

 

Mogt de hond dan toch verveld komen doen of de eigenaar wil niet meewerken dan hou je met je riem jouw hond achter je en de losloper blok je zonder ana te raken maar gewoon door tussen de hond en jouw hond te gaan staan.

 

Wat ook kan als jouw hond toch aangelijnd is, en de eigenaar wil zn hond niet bij zich houden, om wat brokjes van je af te gooien naar de andere hond terwijl jij weg loopt met je hond. 

honden page profiel MichelleMichelle 3 doggies

honden foto van Michelle

" Bedankt iedereen voor de snelle reacties!
 
@RJ, het gaat om een working kelpie reutje van nu 10 maanden.
 
@Klara, het lijkt niet uit te maken of Senán nu los is of niet. Hij is vandaag zowel aan de lijn als los lastiggevallen en afgesnauwd door andere honden. In zulke gevallen heb ik hem zelf ook liever los, omdat hij dan zijn ruimte kan pakken.
 
@Willemijn, ik zal de hondenschool in de buurt eens proberen.
 
@Nicole, ja ik vind het echt ontzettend vervelend. We doen zelf enorm ons best om andere mensen te respecteren, maar helaas is dat andersom niet altijd het geval. Senán's recall en naast zijn eigenlijk ontzettend goed voor zijn leeftijd (zeker de recall), maar helaas pakken mensen dit niet op als teken dat we onze ruimte willen. Ook het aanlijnen of aangelijnd houden wordt genegeerd, omdat de andere hond 'gewoon vriendelijk is'.
Een zelfverdedigingscursus is misschien nog een goede om eens te proberen! Zeker om mijn eigen zelfvertrouwen op te krikken. Bedankt voor je tip!
 
@Kimeta, socialiseren blijven we ook zeker doen. We lopen regelmatig mee in een vast groepje, waarbij de honden allemaal ouder zijn en een stuk rustiger + duidelijk en eerlijk in hun signalen. Verder spreken we af en toe ook wel eens af met andere mensen om Senán het vertrouwen te laten behouden wat we hebben opgebouwd. Toen hij net bij me was, was hij enorm bang voor andere honden maar daar is eigenlijk helemaal niets meer van te merken en nieuwe ontmoetingen gaat hij normaal gesproken ook gewoon open en vriendelijk aan zonder onverzekerd over te komen (tot vandaag dus).
Even als toevoeging nog:
Tot nu toe lukt het mij ook niet om de echte aanleiding te vinden van de incidenten, Senán is soms niet eens bezig met een andere hond (maar bijvoorbeeld met rond scharrelen of snuffelen) en wordt alsnog achterna gezeten. Verder maakt aangelijnd of los dus ook niets uit (tot nu toe) "

Vaak is de aanleiding dat de hond in kwestie zelf niet heel zeker is en ruikt dat het een puber is die die wel even kan aanpakken. Dus dat heeft niets met het gedrag van jouw hond te maken maar meer met z'n geur en de onzekerheid van de andere hond. Helaas komt dat heel veel voor dat jonge puber reuen zo opgejaagd worden.

 

Daarom dus zorgen dat die andere hond dat niet kan door ertussen te blijven staan, vragen of ze hem bij zich kunnen houden of lekkers gaan strooien. Wil de hond echt niet weg en de eigenaars doen niets dan is een extra lijn handig om de hond mee naar de eigenaar te brengen.

honden page profiel Kimeta Kimeta 3 doggies

honden foto van Kimeta

" Maar dan ga je er al van uit dat de reden dat Senan gegrepen wordt onzekerheid is. Dat hoeft natuurlijk niet. Mijn jongste hond was op die leeftijd juist te opdringerig. Zeker tegen teefjes. Die dat natuurlijk niet fijn vonden. Plus net als Senan een veedrijver waardoor het spel niet altijd matchte. Daarbij moet je ook moet nadenken wat je wil. Dat de hond leert andere honden te negeren als hij losloopt, of met alles en iedereen wilt spelen. Ik zelf heb liever dat eerste. Vandaar mijn keuze voor de lijn op deze leeftijd. "

 



Neen hoor, het is goed voor iedere hond om zichzelf te ontdekken en de hondentaal te leren.

honden page profiel yooopyooop 3 doggies

honden foto van yooop

"  

Neen hoor, het is goed voor iedere hond om zichzelf te ontdekken en de hondentaal te leren. "

Dus jij vind als hij steeds aangevallen word dat hij er wat van leert, wat leert hij dan?

 

honden page profiel Kimeta Kimeta 3 doggies

honden foto van Kimeta

" Dus jij vind als hij steeds aangevallen word dat hij er wat van leert, wat leert hij dan?

  "

 



Ik weet niet waar jij dat leest. Maar goed, goed lezen is en blijft een vak apart :-)

honden page profiel KlaraKlaragoedgekeurde fokker 3 doggies

"  

Ik weet niet waar jij dat leest. Maar goed, goed lezen is en blijft een vak apart :-) "

Ik moet zeggen dat ik je ook niet helemaal snap. Zoveel mogelijk honden ontmoeten is gewoon niet altijd de beste oplossing. Omdat niet alle honden lief en sociaal zijn en je hond dus ook veel negatieve ervaringen gaat op doen. Je hebt honden die dat direct vergeten zijn en dan vrolijk op de andere hond afstuiteren. En honden die daar angstig van worden of de volgende keer voor de aanval kiezen. Natuurlijk  leert een hond alleen hondentaal door daadwerkelijk interactie te hebben met honden.  Maar het is wel handig als dat op de leeftijd van 10 maanden vooral positieve ervaringen zijn met honden die je kunt inschatten. 

honden page profiel Kimeta Kimeta 3 doggies

honden foto van Kimeta

" Ik moet zeggen dat ik je ook niet helemaal snap. Zoveel mogelijk honden ontmoeten is gewoon niet altijd de beste oplossing. Omdat niet alle honden lief en sociaal zijn en je hond dus ook veel negatieve ervaringen gaat op doen. Je hebt honden die dat direct vergeten zijn en dan vrolijk op de andere hond afstuiteren. En honden die daar angstig van worden of de volgende keer voor de aanval kiezen. Natuurlijk  leert een hond alleen hondentaal door daadwerkelijk interactie te hebben met honden.  Maar het is wel handig als dat op de leeftijd van 10 maanden vooral positieve ervaringen zijn met honden die je kunt inschatten.  "

 



Vandaar ook mijn opmerking dan kan je naar een hondenspeeltuin gaan met vaak een vast clubje.
Of een hondenopvang huiselijke sfeer, die kent ook vaak "zijn honden".

En daar kan hij positieve ervaringen opdoen en dus leren etc.

honden page profiel KlaraKlaragoedgekeurde fokker 3 doggies

"  

Vandaar ook mijn opmerking dan kan je naar een hondenspeeltuin gaan met vaak een vast clubje.
Of een hondenopvang huiselijke sfeer, die kent ook vaak "zijn honden".

En daar kan hij positieve ervaringen opdoen en dus leren etc. "

Dan snap ik je :)

honden page profiel Kimeta Kimeta 3 doggies

honden foto van Kimeta

" Dan snap ik je <img class=" /> "

 



Mooi zo :-)

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty 3 doggies

honden foto van Anouk van Botty

Kan ook nog liggen aan waar je loopt. Ik heb hier een gebiedje vlak bij waar ik het fijn "VOND" om te wandelen maar tegenwoordig lopen daar allemaal ongeleide projectielen, die amper een ander veld zien of uberhaupt een wandeling krijgen. Kom daar dus niet meer tenzij het hoost van de regen want dan zie je dat volk niet.

 

Gebeurd het eigenlijk dat je hond lekker aan het snuffe is en dan knalt er ineens een andere hond bovenop? Of dat ze elkaar al hebben ontmoet?

honden page profiel KlaraKlaragoedgekeurde fokker 3 doggies

Het is ook lastig hoor. Ik stond gisteren nog te tieren omdat een man weigerde zijn hond aan te lijnen die met een opgetrokken lip rond mijn aangelijnde hond cirkelde. Mijn hond pakt mijn getier dan op en begint uit te vallen, dus rustig reageren is beter. Maar ik ben ook maar een mens. Gelukkig drong ik wel door tot de hond die uiteindelijk weg ging. Maar mensen houden ongelofelijk weinig rekening  met elkaar. Ik ken gelukkig wel de rustige bossen en heb een auto maar ik snap dat het lastig is. Zeker met een puber. Zelf kalm blijven en resoluut de hond wegsturen werkt het beste, maar ik ben er zelf ook slecht in. Ik probeer wel altijd na zo'n  ervaring even leuk te spelen om de spanning kwijt te raken. Zodat we ontspannen verder kunnen.

honden page profiel yooopyooop 3 doggies

honden foto van yooop

"  

Ik weet niet waar jij dat leest. Maar goed, goed lezen is en blijft een vak apart :-) "

Het was een vraag.dat zie je aan het vraagteken.

Jij schreef aan de hand van dit topic dit:

Neen hoor, het is goed voor iedere hond om zichzelf te ontdekken en de hondentaal te leren.

Dus vandaar mijn vraag. Niet meteen je aangevallen doen want ik stel gewoon een vraag.

 

honden page profiel yooopyooop 3 doggies

honden foto van yooop

" Dan snap ik je :-) "

Ik ook, bij nadere verklaring.

honden page profiel Kimeta Kimeta 3 doggies

honden foto van Kimeta

honden page profiel yooopyooop 3 doggies

honden foto van yooop

"  

Klopt maar ik reageerde op haar vraag. In mijn ander voorgaand bericht kon je het lezen.
Neen ik ben geen dierenbeul die zegt laat maar bijten daar leert ie van. Dat interperteer jij wel met "jouw vraag" en die was kwetsend. We zitten hier allemaal omdat we juist van dieren houden, dus ik ook!
Fijn dat het nu duidelijk is. "

Ik kan heel flauw zijn, maar nee, ik vind jou geen dierenbeul, waar haal je dat nu toch vandaan? Ik stel je alleen een vraag.

 

Er zijn veel mensen die denken, laat ze het uitzoeken onder elkaar (de honden heh) het kon zijn dat jij ook zo denkt, vaak komt die methode wel goed, maar vaak ook niet.

 

Ik was serieus benieuwd wat je nu bedoelde, wat leert een hond dan? Nooit geen antwoord op gehad alleen een paar katten, die echt niet nodig zijn, er word al genoeg gekat hier op het forum.

Ja later werd het me duidelijk inderdaad, maar een vraag met vraagteken, moet je maar niet meer zien als aanval, want het was geen aanval.

Maar goed, zand erover, en klaar..hp-smile

 

honden page profiel Lotte & MarleyLotte & Marley 3 doggies

honden foto van Lotte & Marley

Wat lastig! En helaas herkenbaar.

Misschien een commando leren dat hij achter je benen komt staan? Ik leer Marley nu om tussen mn benen te zitten zodat ik andere honden makkelijker kan afweren. Kost even training, maar is best handig! 

honden page profiel Kimeta Kimeta 3 doggies

honden foto van Kimeta

" Wat lastig! En helaas herkenbaar.

Misschien een commando leren dat hij achter je benen komt staan? Ik leer Marley nu om tussen mn benen te zitten zodat ik andere honden makkelijker kan afweren. Kost even training, maar is best handig!  "

 


Wat een slimme tip!

honden page profiel Aedon & Senán Aedon & Senán

honden foto van Aedon & Senán

Iedereen ontzettend bedankt voor de tips!hp-thumbsup

Sinds deze week heb ik Senán 100% van de tijd aan een sleeplijn. In overzichtelijke stukken mag hij die gewoon achter zich aan laten slepen, maar op onoverzichtelijkere stukken houd ik die vast. Dit lijkt tot nu toe te werken en geeft vermoed ik een beter beeld voor de passerende hondeneigenaren (het is ook een felgele lijn, dus valt lekker op).

We proberen andere honden of drukke gebieden te vermijden waar mogelijk, maar pakken goed de ruimte is we toch andere mensen tegenkomen.

 

Senán lijkt deze week ook heftiger in zijn hormonen te zitten en luistert hierdoor ook niet meer zoals hij eerst deed, dus extra reden om hem aangelijnd te houden en ruimte te pakken. de sleeplijn geeft mij ook wat meer vertrouwen heb ik gemerkt. Toch iets met het idee van iets meer controle over de situatie hebben hahaha.


@Lotte en Marley, zo'n commando hebben we zeker getraind! Helaas vind Senán andere honden ook veels te leuk, waardoor hij de andere hond alleen maar meer uitnodigt om naar ons toe te komen. Verder wel een super goede tip!

Volgende forumvraag: Bulten (wratten)..?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^