Pup vertoond agressie?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel MichielMichiel

Hoi,

ik ben voor de eerste keer hondenbezitter en heb nu een Labradoodle-reu van 11 weken (sinds 3 weken). We zijn een gezin met twee kinderen van 5 en 6. Het gaat erg goed, maar 1 ding vraag ik me af of het normaal is.

Hij mag bepaalde dingen van ons niet, bijvoorbeeld met zijn voorpoten op de bank, de salontafel bijten, of in de jurk van mij dochter happen. Ik corrigeer hem daarop met een harde, afkeurende "uh!". Heel vaak is dat voldoende, maar soms gaat ie dan in protest en komt ie in een opstandige modus. Hij kan dan gaan blaffen, tanden laten zien en/of happen in de lucht. Het is niet zo dat hij echt aggressief is, als hij in die modus zit kan ik hem gewoon aaien en dan doet ie niks of niet meer dan het happen zonder door te bijten. Desondanks vind ik het onwenselijk gedrag en ga dan ook soms na het oorspronkelijke afkeuren door met het afkeuren van dit opstandig gedrag. Ik heb het gevoel dat ie dan niet goed weet wat ie ermee aan moet en gaat dan bv in de bank bijten (iets wat ie normaliter nooit doet). Als ik hem naar zijn mand leidt, dan gaat ie daar wel in liggen, maar dan wel ook de mand bijten (iets wat ie dus ook weer niet mag....). Hij blijf niet in de mand liggen, maar dat is simpelweg nog iets wat ie sowieso niet doet. 

Hij is ook wel makkelijk uit die modus te krijgen door hem simpelweg weer positieve aandacht te geven, ook als je hem een paar minuten negeert is het gedrag weer weg.

Maar ik vraag me af of dit problematisch gedrag is wat aangepakt moet worden, of iets is wat vanzelf weg gaat. En als het aangepakt moet worden, wat een goede methode zou zijn.

Overigens gaat het verder heel goed hoor! ;)

honden page profiel Odin & TexOdin & Texgoedgekeurde fokker

honden foto van Odin & Tex

Ik denk dat je goed moet beseffen dat eigenlijk een baby in huis hebt. In jurken hangen, met de voorpoten op de bank is gewoon normaal puppen gedrag. Moet je dit laten gaan? Nee. Maar waarom een hondje zo hard aanpakken? Je schaadt je band er alleen maar mee. En je merkt dat het niet werkt. Hij komt niet in een opstandige modus, maar hij weer gewoon niet wat je van hem verwacht op dat moment.

 

Biedt een alternatief gedrag aan. Bijten in een speeltje. Hem zonder iets te zeggen van de bank aftillen en belonen als hij iets anders gaat doen. Begeleid hem hierin. Probeer meer te focussen om het aanleren van goed gedrag, in plaats van het afleren van voor jou ongewenst gedrag. Leer spelenderwijs aan wat je verwacht van je pup. Verder is management key met een pup. Is je pup druk? Misschien moet hij eventjes slapen. Geef hem een rennetje waar hij even in tot rust kan komen. Moet de pup even met zichzelf bezig zijn, terwijl jij iets anders doet in de kamer? Bied hem een gevulde Kong aan.  

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dobry

Ja het is wel normaal hoor, maar je moet het wel gaan begeleiden, hond en kinderen spreken ook niet altijd dezelfde taal, dus veel uitleggen over hoe honden communiceren zou ik doen. Een goede hulp hierbij is Turid Rugaas haar boekje Kalmerende Signalen op internet als PFD bestand te lezen.

Kalmerende Signalen download PDF T. Rugaas - bookzerdnighvor (google.com)

 

Zelf zou ik gedrag dat je niet wil zien zoveel mogelijk proberen te voorkomen. Dus als hij in de tafelpoten wil  gaan bijten, roep hem dan voordat hij dit doet naar je toe en beloon hem voor het komen, met je stem of een klein spelletje, of een lekkertje, alles wat op dat moment past.

Natuurlijk kun je niet altijd alles voorkomen, ben je te laat, haal de pup dan rustig uit de situatie.

 

Het allerbelangrijkste wat de pup nu moet gaan leren is dat hij ergens is terechtgekomen waar men hem begrijpt, waar hij zich veilig en geborgen voelt, vertrouwen opbouwen in elkaar, elkaar goed leren kennen.

De Puppy en de Jonge Hond - Over Opgroeien - kynoblog

honden page profiel Moontje lizzyMoontje lizzy

Ik heb hier ook altijd een alternatief gegeven. Een "uh"!  En dan een botje/speeltje waar hij wel in mag bijten en zo spelenderwijs afleren. Uiteindelijk merk je over een tijdje dat hij je bij de volgende "uh" aankijkt en wacht op zijn alternatief , zo is mijn ervaring..Moet er wel eerlijk bij zeggen dat de eerste mand het hier nooit overleefd heeft. 

honden page profiel MichielMichiel

"Maar waarom een hondje zo hard aanpakken?"

Ik vindt dit best heftig klinken, ik zeg alleen maar op een strenge manier "uh".

Zijn voorpoten van de bank aftillen, zonder iets te zeggen hebben we ook geprobeerd, maar dat heeft nul effect gehad. Hij zet zijn poten op de bank, ik til ze eraf, 1 seconde later staan ze er weer op, ik haal ze er weer af. Je zou denken dat dat ophield, maar na 50x in een minuut en het is nog niet klaar.... Het lijkt dan meer een spelletje voor hem aan het worden, dus daar ben ik op een bepaald moment mee op gehouden.

Een speeltje heb ik ook geprobeerd, maar ik kreeg het idee dat ie dacht "Als ik mijn poten op de bank zet, dan pakt baasje een speeltje en gaan we spelen".

Voorkomen klinkt als een goede oplossing, maar is best lastig. Hij loopt namelijk continue bij de bank, en in de meeste gevallen blijft hij netjes op de grond. Mijn reactievermogen is niet dusdanig dat ik voordat hij zijn poten op de bank heeft al hem afgeleid kan hebben. En ik kan natuurlijk niet elke keer als hij bij de bank komt hem gaan afleiden.

Idem bij mijn dochter, zij loopt rond, en dan is ie vaak wel geinteresseerd en loopt mee, snuffelt wat, prima. Alleen af en toe gaan zijn tanden dus in de jurk, dat is ook niet te voorspellen.

Ook werkt de "Uh!" nog behoorlijk goed, in 95% van de gevallen snapt ie het precies, en houdt ie op. Nou ja, eigenlijk dus in 100% van de gevallen, alleen in die 5% is ie het er niet mee eens en komt ie in de protest-mode. Dit is dan zo'n beetje eens per dag of misschien wel minder. We praten over gemiddeld een minuut per dag dat ie het gedrag vertoond en heb dan ook niet het idee dat ie het gevoel heeft dat ie de overige tijd gefrusteerd is, hij is verder best relaxed.

Ik heb ook niet het idee dat hij niet weet wat er van hem verwacht wordt, immers snapt ie het de andere 95% ook gewoon.

Ik heb ook gewoon de mogelijkheid in huis om hem nadat ie in de protest-modus zit hem daar uit te krijgen, door ff te knuffelen of spelen. Maar ben bang dat als ik dat doe, dat ik hem leer dat als ie in die modus gaat, hij geknuffeld gaat worden en ik die modus dus vaker te zien ga krijgen.

Ik zal de geposte tekst en website vanmiddag eens bekijken of ik daar nog inspiratie kan opdoen, bedankt voor de reacties en tips.

 

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ozjin _ Bams ¥ .

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .

Geen 50 x UH zeggen dat helpt niets, neem een goed bot ter hand en ga eens bij de pup op de grond zitten dat geeft endorfine en rust, en iedere keer als de pup in je wilt bijten, bied je het bot weer aan...en tuurlijk hoef je er geen uren bij te gaan zitten maar energie erin stoppen loont echt....wat Nicole aangeeft, zet een ren op in de kamer zodat tie daar in verblijft met een goed bot zodat je kleine meid onbezorgd in de kamer kan lopen....en er op uit gaan aan de wandel dat helpt zeker om tot rust te komen.

honden page profiel BlondieBlondie

Beestje is 11 weken. Kleine mensenbaby's graaien ook naar alles wat beweegt en kleurrijk is, zo'n pup ook alleen gebruikt die zijn bek als er bewegende dingen voorbij komen.

 

Als hij zo vaak bij de bank in de buurt is en niet erop probeert te komen. Beloon dat dan. Dan hoef je niet te wachten om te corrigeren maar beloon je dat hij iets niet doet. Kan met een brokje of met een speeltje maar dan bij de bank af belonen. Rol het balletje of wat voor speeltje dan ook van de bank weg en ga spelen van de bank weg, zoek de ruimte en de plek op waar ze niet de "fout" in kan gaan.

 

Komt ze omdat jullie op de bank zitten met de poten op de bank staan? Zeg dan rustig nee, en verplaats je zelf met de pup naar een andere plek. Kort spelmoment misschien inlassen op de grond, en daarna misschien even laten rusten op een plekje wat van haar is. Betrek de kinderen bij die spel momenten, op een rustige manier. Ook laten spelen en speel rustig met elkaar. De hond gaat geheid ook met de tandjes de handen van je kinderen pakken. Leer de kinderen en de pup op een rustige manier dat dat niet ok is, leer de kinderen dan de pup een speeltje of bijttouwtje te geven.

 

Als de pup in de jurk van je kind hapt, leer haar om stil te gaan staan, niet gillen gek doen of trekken aan haar jurk in de hoop dat de pup los laat, de pup zal het als spel zien en juist meer gaan trekken. Als er geen beweging meer is, dan is het al gauw niet meer interessant voor de pup, als er dan een alternatief wordt gegeven (lang gevlochten flostouw waar wel een rustig spelletje of trekspelletje mee gedaan kan worden, dan is dat fijner. Doe dat samen met je kind, niet alleen het kind want de pup wordt snel groter en sterker en dan kan het een ander effect gaan krijgen.)

honden page profiel MichelleMichelle

honden foto van Michelle

Ik zou een aantal dingen heel anders gaan doen. 

pups gaan niet in protest ze hebben te veel energy die eruit moet en daarom willen ze als ze in een speel modus zijn met jou spelen en dat doen ze met grommen, blaffen, uitdagen, happen enz... dat doen ze onderling ook namelijk.

Hier is de regel dat ik 1x per dag iets met de pup onderneem. Dat kan een uurtje op een bankje in het bos zitten met stukjes lopen tussendoor.

Naar het tuincentrum, winkelcentrum, dierenwinkel, bouwmarkt, schoolplein enz enz 

op die manier zijn ze een uurtje zowel metaal als fysiek zonder overbelasting bezig en thuis voldaan.

We hebben hier een pupyren staan met bench eraan die altijd openstaat met lekkere kleden erin. Als ik even iets voor mijzelf wil gaan doen, of geen zin of te moe ben om met de pup bezig te zijn dan gaat die in de ren waar hij niets kan kapot maken of mijn andere honden en kinderen kan terroriseren. In de ren ligt ook altijd een berg speeltjes en kophuid of andere snacks om op te kauwen. Zo leert de pup gelijk zichzelf te vermaken.

Heb ik wel tijd en zin dan mag de pup los in huis maar dan zorg ik dat ie volledig alles in de gaten hou wat de pup doet. Dat is hier een paar uur per dag verspreid over de dag. Dit zijn gelijk mijn oefen momenten hoe de pup zich moet gedragen in huis en bij andere.

Word ergens anders in gebeten dan de bedoeling is dan is het met kus geluid afleiden van dat object en dan met mij spelen. Als ik dan nieteuk genoeg blijk voor de pup dan til ik de pup op en 2 meter verder weer op de grond met een speeltje of kauwbot. 

Ik gebruik wel een uh maar op een normale toon en dan laat ik zien wat ik wel wil. 

En tja ik zou die hele poten op de bank negeren als hij er nou op wil klimmen en dat lukt ja dan word je op de grond gezet maar als dat niet lukt dan word dat vanzelf niet meer interessant.

ik doe ook nog 2x per dag 5 min aandacht oefeningen met clicker. Zoals aankijken, click koekje.  Hand touch, target training, zit en af. Het niet op springen of staan tegen iemand of iets aan kan je ook makkelijk zo leren. Daardoor leert je pup ook meer inpulscontrole wat nu en in de toekomst heel fijn is. Ik begin daar zelf vanaf dag 1 met 7 weken al mee.

Veel in mijn ogen hele goede filmpjes kan je vinden op kikopup op YouTube

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

"pups gaan niet in protest ze hebben te veel energy die eruit moet "

Precies dit dus. Je doet het al heel goed in niet toe te staan wat je niet wilt hebben maar het is een jong ding. Slapen, wakker en de boel vernielen, poepen en op repeat tongue-out Hij vraagt op die manier de aandacht van jullie en wilt spel. Hondenpuzzels zijn echt uitermate geschikt, een kong waar de beloning wat moeilijker te krijgen is.

Volgende forumvraag: Bench training
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^