Terugval in gedrag, puberteit??

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel GabyGaby

honden foto van Gaby

Goedenavond,

ik zit even met m’n handen in m’n haar, vandaar een keer een vraag op het hondenforum, aangezien ik de laatste keer ook goede adviezen heb gekregen.

Wij hebben een Golden Retriever teefje van nu 15 maanden,

we hebben haar vanaf 8 weken in huis, 

het eerste half jaar was een pittige tijd met haar, ze was extreem snel overprikkeld, wat zich uitte in extreem bijt en rijgedrag,

uiteindelijk hebben we dat goed onder controle gekregen, en is het ruim een half jaar echt heel goed gegaan.

we hebben langere tijd cursus met haar gedaan, daarna doorgegaan met detectie/speuren.

Sinds een kleine maand is er opeens een enorme terugval in haar gedrag,

ze blaft weer meer, rijd weer (voornamelijk op mij)

en is het bijten in jas en broek tijdens het lopen volledig terug, 

ze heeft dit gedrag ruim een half jaar niet vertoond 

haar trainster is afgelopen weken 3 keer bij ons thuis geweest, en ook een ronde buiten meegelopen.

Tijdens zo een spring en bijt bui buiten moet ik haar een ander commando geven en haar daarvoor belonen,

ze luistert wel naar het commando, voert het ook uit, en springt daarna weer net zo hard tegen mij aan en begint in m’n jas te hangen.
de ene keer is het aan het begin van de wandeling, andere keer halverwege en soms aan het eind, ik kan er geen touw aan vastknopen.

er gebeurt voor zo een bui ook niets spannend, in mijn ogen vanuit het niets.

aan de riem liep ze de laatste maanden voorbeeldig mee….

kan dit een tweede puberteit zijn op deze leeftijd?

ik weet nml even niet meer wat te doen,

vandaag de eerste 2 ronden beide keren raak waarvan het 2e rondje ruim 45 minuten heeft geduurd voordat ze “eruit” was.

ik blijf op zo een moment rustig, negeer haar en probeer te timen om een moment te vinden om haar andere commando’s te geven. Dat lukt ook alleen vliegt ze daarna weer net zo snel terug.

andere keer blijf ik met m’n voet op de riem staan zodat ze niet kan springen tot ze rustig is, en loop daarna weer rustig door, en het gedonder begint weer van voor af aan….

herkent iemand dit gedrag?

ik word er nml erg verdrietig van,

terwijl we juist zo hard bezig zijn om haar een goede balans ze geven in mentale en lichamelijke inspanning icm voldoende rust….

gr Gaby

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Heeft het niet iets te maken met loopsheid of een ander lichamelijke oorzaak?

Of het pubertijd is zou ik niet weten, dit gedrag herken ik niet van mijn honden op die leeftijd.

Maar wel lastig, ik zou het ook niet weten.

Is je hond ergens gefrustreerd over of zo, maar lijkt me ook niet logisch aangezien jullie goed met haar bezig zijn.

honden page profiel GabyGaby

honden foto van Gaby

Ze is half augustus voor het eerst loops geworden, heeft 5 weken geduurd, en daarna een baarmoederontsteking gehad,

Daarom wordt ze aanstaande dinsdag gesteriliseerd, ik had er nog liever mee gewacht, maar het risico op een ontsteking is te groot bij een volgende loopsheid…

ontlasting heb ik vorige week laten onderzoeken op wormen en giardia, beide negatief

lichamelijk is ze ook onderzocht door de dierenarts, ze kunnen niets lichamelijks vinden.

ze heeft wel weer een nieuwe angst fase merken we, 

En zoals ik zei is ze echt heel erg prikkelgevoelig, dus we doen in principe geen hele drukke dingen met haar, en mocht het wel een keer voorkomen zorgen we daarna voor voldoende rust.

Ik kan niet bedenken waar haar gedrag vandaan komt nu

 

honden page profiel IgloIglo

honden foto van Iglo

Dit is typisch gedrag voor de jonge golden retriever. Je bent echt niet de enige die hiermee worstelt. Ik snap dat je er verdrietig van wordt, het is niet echt het ideaalplaatje van samen met je trouwe viervoeter een ontspannen wandeling maken in het herfstzonnetje :-). Maar probeer het een beetje te relativeren en er de grap van in te zien. Het zijn clowns. 
Mijn labrador deed dit als pup, elke reactie die ik gaf was als olie op het vuur, of het nou afleiden, corrigeren of van me afduwen was. Wat hier hielp was het gedrag voor zijn. Ik kon aan haar ondeugende smoel zien dat ze me wilde pakken. Voordat ze bij me was legde ik een handvol brokjes op de grond. Ze is erg voergemotiveerd. Ze ging hierdoor automatische bezig met snuffelen en eigenlijk leerde ik haar hiermee een vervangende gedraging aan om met de spanning om te gaan. Verder was het erg belangrijk om haar gedrag niet te voeden. Als ze dan toch een keer sprong dan wees ik haar af. Ik keerde haar de rug toe en liep weg. Maar ja makkelijker gezegd dan gedaan als er een psycho aan je hangt. Het is ook een kwestie van het tijd geven. Doet ze dit trouwens alleen aan de lijn? Ik vraag me ook af of een ander commando geven en dat vervolgens belonen wel zo handig is, dat kan het ook extra leuk maken.

honden page profiel GabyGaby

honden foto van Gaby

Hoi Iglo,

bedankt voor je reactie!

Als pup deed ze dit inderdaad ook al heel erg, en ik dacht daarom dat we het ergste achter de rug hadden haha…..

Ze doet het het meest aan de riem, maar de laatste dagen heeft ze in huis ook haar dolle buien, en daar zie ik het heel goed aankomen, dan kan ik het voor zijn, of zelf even de kamer uit lopen 

Wat je zegt over belonen na een ander commando…klopt, heb ik ook aan zitten denken of dat het juist niet motiveert, ze is best heel slim, dus daar twijfelde ik ook een beetje aan, maar op advies van de trainer toch gaan proberen,

voer strooien in het gras werkt aan de ene kant wel als ik het op tijd aan zien komen, maar als het te laat is, en ze zit er vol in kan ik een frikandel voor haar neus houden waar ze niet op zou reageren 

 

ik kan het alleen niet plaatsen qua leeftijd, ze is nu 15 maanden en was eigenlijk best lang “stabiel”

 

 

honden page profiel LinaLina

honden foto van Lina

Mijn reutje is 1 en heeft hetzelfde. Hij deed het zo goed. Ik heb er 2 maanden van kunnen genieten. Nu is hij buiten aan het etteren. Ik zie aan zijn houding die veranderd dat hij gaat springen en in mijn jas gaat hangen. Ik ben ook nog zoekende naar de gouden oplossing. Die van de commando en beloning ga ik proberen. Wat nu wel lijkt te helpen is andere routes lopen. Hij doet het meestal wanneer hij weet dat we naar huis gaan. Ik loop nu alle kanten uit, draai halverwege om en loop dan een andere kant uit. Ik heb geprobeerd te negeren,  masr dit resulteerde in escalatie. Ook bind ik hem wel eens vast aan een paal en ga ik een paar meter verderop staan wachten voor een paar minuten. Dan roep ik zit en als hij dan luistert maak ik hem los en gaan we verder. Maar dat doe ik nu zelden, omdat hij nu vrij snel ophoudt. Maar ik heb routes gehad dat we bijna iedere paal pakten en ik een half uur langer onderweg was. 

Wat wel opvallend is, is dat hij het niet bij mijn man doet. 

Maar ik lees dus even mee.

honden page profiel GabyGaby

honden foto van Gaby

Hoi Lina

heel herkenbaar,

Charlie doet het ook niet bij mijn man…..

Het lijkt wel of ze niet bereikbaar zijn op die momenten hè,

heel lastig, hopelijk is het een fase die heel snel weer voorbij gaat ????

honden page profiel LinaLina

honden foto van Lina

Ja joh. Het zijn streken. Want je ziet zijn houding veranderen. En wat Iglo ook aangeeft, alles lijkt olie op het vuur. En wat de ene keer werkt, werkt de andere keer weer niet. Het vervelende vind ik dat ik er niet achter kom wat hem triggert. Ik wandel altijd langer met hem, dus misschien is het overprikkeling? 

Ik heb het er nog eens met mijn man over gehad,  hij vindt het hele snoepjes idee niets. Hij zegt dat ik hem moet proberen te corrigeren zodra ik zijn houding zie veranderen. Dat ga ik maar eens proberen vd week. 

 

Maar.... ik ben er nog steeds van overtuigd dat het een fase is, haha.

honden page profiel DanielleDanielle

Ik herken dit gedrag van mijn Golden retriever, die nu 2 is. Mijn ervaring is hij met rijgedrag ed niet overprikkeld, maar onderprikkeld. Ik merk dat het met mijn Golden beter gaat als hij fysiek en mentaal voldaan is. Als we veel hebben gewandeld, hij heeft gezwommen, los kon lopen en mentale uitdaging heeft gehad.

 

Afgelopen week kwamen we hier veel minder aan toe en dat resulteert in een verveelde hond, die gaat rijden, bijten, achter zn staart aan gaat en graven in de tuin.

 

Besef dat je een heel actief ras in huis hebt gehaald. 

honden page profiel GabyGaby

honden foto van Gaby

" Ik herken dit gedrag van mijn Golden retriever, die nu 2 is. Mijn ervaring is hij met rijgedrag ed niet overprikkeld, maar onderprikkeld. Ik merk dat het met mijn Golden beter gaat als hij fysiek en mentaal voldaan is. Als we veel hebben gewandeld, hij heeft gezwommen, los kon lopen en mentale uitdaging heeft gehad.
 
Afgelopen week kwamen we hier veel minder aan toe en dat resulteert in een verveelde hond, die gaat rijden, bijten, achter zn staart aan gaat en graven in de tuin.
 
Besef dat je een heel actief ras in huis hebt gehaald.  "

Hoi Danielle 

bedankt voor je reactie,

wij hebben niets veranderd aan haar ritme qua lopen ed,

we lopen per dag gemiddeld 10 kilometer, ze mag altijd zwemmen en spelen…

Ik weet dat Goldens actief zijn, wij hebben hiervoor ook 2 Goldens gehad, en vroeger thuis ook altijd, alleen herken ik dit gedrag totaal niet. 

Nu moet ik zeggen dat ze al vanaf pup zijnde pittiger is dan onze vorige honden.

En dat is ook goed natuurlijk, geen eend hond is hetzelfde gelukkig ;)

honden page profiel Marijn en MoosMarijn en Moos

honden foto van Marijn en Moos

Poh wat herkenbaar. Hier een reutje van 20 maanden. Hij is ook weer aardig terug bij af. Moos heeft nooit zo wild gedaan aan de riem, maar reageert wel opeens weer heel heftig en angstig naar andere honden, trekt weer wat meer aan de lijn en luistert gewoon wat minder dan voorheen. Wij proberen dit te sturen maar dit verergerd eigenlijk alleen maar.. 

 

Dus hier ook een beetje de handen in het haar. Ook is Moos de laatste tijd super aanhankelijk en wil hij constant aandacht als ik thuis ben. Schattig maar soms wel wat irritant. 

Ik heb ooit vaker gehoord van een tweede puberteit en ik hoop het enorm. Ik zeg nu tegen mezelf dat de aanhouder wint, dus duimen!

 

Succes!!

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

Kan een tweede puber zijn maar ook wat de rest zegt. Kan ook zijn dat je hond zich verveeld omdat je ergens het tempo hebt laten zakken of ze wilt een beloning. Het kan heel veel zijn. Op 1.5? Zou ik persoonlijk kijken wat er veranderd in schema of dieet.

honden page profiel Danique, Spike † & JakeDanique, Spike † & Jake

honden foto van Danique, Spike † & Jake

Ja… op mijn hondenschool zeggen ze  dan in de parkeerstand. Op de lijn stappen en geen aandacht. Pas als ze rustig zijn weer verder lopen. Voor het happen misschien een balletje laten dragen of een dummy?

honden page profiel Danique, Spike † & JakeDanique, Spike † & Jake

honden foto van Danique, Spike † & Jake

Je schrijft elke dag 10km en zwemmen en spelen maar doe je ook nog een cursus oid? Misschien gewoon lekker gaan apporteren :-)! Dan kan je van elke wandeling een feestje maken. Helemaal geen zin of tijd voor vervelend gedrag dan hier (terrier puber ruim 13 maanden).

honden page profiel MichelleMichelle

honden foto van Michelle

Als mijn herders dat gaan doen ergens rond de 5 maanden dan laat ik wel duidelijk merken dat dat niet de bedoeling is. Dat is een van de enigste keren dat ik heel streng ben en boos word.

Dan wil ik ook gerust een brul geven en zeggen dat ze daar nu direct mee op moeten houden.

Maar goed als ik dat een keer zou toelaten dan word direct mijn hele jas aan flarden getrokken net als die van iedere voorbijganger.

Dus hier proberen ze het allemaal wel een keer maar dat blijft bij een hooguit twee keer. Mijn jas is van mij daar hebben ze niet aan te komen, dan gooi ik ook nog direct na die corectie een bal of speeltje in hun bek en klaar.

honden page profiel GabyGaby

honden foto van Gaby

" Kan een tweede puber zijn maar ook wat de rest zegt. Kan ook zijn dat je hond zich verveeld omdat je ergens het tempo hebt laten zakken of ze wilt een beloning. Het kan heel veel zijn. Op 1.5? Zou ik persoonlijk kijken wat er veranderd in schema of dieet. "

We hebben ons suf zitten denken of er iets veranderd is qua schema, maar er is niets veranderd, ook niet qua voeding…

honden page profiel GabyGaby

honden foto van Gaby

" Je schrijft elke dag 10km en zwemmen en spelen maar doe je ook nog een cursus oid? Misschien gewoon lekker gaan apporteren :-)! Dan kan je van elke wandeling een feestje maken. Helemaal geen zin of tijd voor vervelend gedrag dan hier (terrier puber ruim 13 maanden). "

Ik heb een dummy mee met lopen, maar als ze eenmaal in zo een dolle bui zit valt ze eigenlijk nergens mee af te leiden.

we hebben alle puppy en basis cursussen afgerond, ze heeft daarna 8 weken detectie gedaan, en nu het vervolg daarvan. 

honden page profiel GabyGaby

honden foto van Gaby

" Als mijn herders dat gaan doen ergens rond de 5 maanden dan laat ik wel duidelijk merken dat dat niet de bedoeling is. Dat is een van de enigste keren dat ik heel streng ben en boos word.
Dan wil ik ook gerust een brul geven en zeggen dat ze daar nu direct mee op moeten houden.
Maar goed als ik dat een keer zou toelaten dan word direct mijn hele jas aan flarden getrokken net als die van iedere voorbijganger.
Dus hier proberen ze het allemaal wel een keer maar dat blijft bij een hooguit twee keer. Mijn jas is van mij daar hebben ze niet aan te komen, dan gooi ik ook nog direct na die corectie een bal of speeltje in hun bek en klaar. "

Helaas werkt een stem correctie hier totaal niet…. Daar wordt ze alleen maar drukker van….

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

het eerste half jaar was een pittige tijd met haar, ze was extreem snel overprikkeld, wat zich uitte in extreem bijt en rijgedrag,
uiteindelijk hebben we dat goed onder controle gekregen, en is het ruim een half jaar echt heel goed gegaan.
we hebben langere tijd cursus met haar gedaan, daarna doorgegaan met detectie/speuren.
Sinds een kleine maand is er opeens een enorme terugval in haar gedrag,
ze blaft weer meer, rijd weer (voornamelijk op mij)
en is het bijten in jas en broek tijdens het lopen volledig terugGaby

 

Het gebeurt wel vaker dat een jonge hond weer hervalt in het 'probleemgedrag' (als ik dat zo even mag noemen) dat ie als pup vertoonde. Omdat dat gedrag voor de hond een gekend kanaal is om zijn emoties of gemoedstoestand te uiten.

Je dit kan managen en begeleiden, waardoor de pup leert ermee om te gaan. Maar op een bepaald moment inn zijnn verdere groei kan het weer de kop opsteken. Zoals: opspringen, happen, blaffen,... 

De aanleiding is niet altijd zo duidelijk, het kan om veel dingen gaan. Naast het voor de hand liggende 'te druk' of 'te saai', kan het ook een vorm van aandacht vragen zijn (bekijk de invulling van de wandelingen, of je daar wat afwisseling in kan brengen qua interactie tussen jullie en vanuit de interesses vd hond), het kan ook een afreageren zijn van emoties op andere momenten vd dag: bijvoorbeeld ongeduld, verveling tijdens de dag, te weinig zelfbeschikking of keuzevrijheid, enz.

 

Het is niet altijd zo makkelijk om er de vinger op te leggen, waar het voor de hond precies om gaat. Hou voor ogen dat je hond groeit naar volwassenheid, daar komen andere behoeften en innteresses bij kijken dan toen ze nog pup was. Het is een beetje meegroeien, dus. Herbekijken en mee veranderen. 

honden page profiel MichelleMichelle

honden foto van Michelle

" Helaas werkt een stem correctie hier totaal niet…. Daar wordt ze alleen maar drukker van…. "

ik heb het ook niet over een stem corectie. Ondanks dat mijn honden leren om mensen te bijten zodat ik ermee kan werken met voetbal rellen en evenementen wil ik wel gewoon met ze over straat kunnen zonder dat ze bij iedereen gelijk in de jas of arm/been hangen daarom coriceer ik wel even een keer wat harder als ze dat gaan doen wat vaak rond de 5 maanden is. En daarna is het ook klaar. 

honden page profiel MichelleMichelle

honden foto van Michelle

Voordat mensen rare conclusies trekken.

Ik corrigeer door de halsband direct vast te pakken de hond naar me toe te trekken in een snelle beweging en daan streng toe te spreken. Ik ben nooit boos of streng dus geloof me dat komt aan bij ze. 

Daarna laat ik ze weer los en als ze lijken of snuffelen aan het geen waar ik ze kort daarvoor voor het in bijten het gestraft beloon ik nu voordat ze dat evt weer zullen doen. Dus ik buig het om en beloon voor ander gedrag direct met bal en voer.

Maar goed hoe vaker de hond zn doel heeft kunnen bereiken in het verleden hoe meer je uit de kast zal moeten trekken om het om te buigen. Vandaar dus dat ik direct zo "heftig" corisereer de eerste keer.

Ik zou dus kijken of je kan aflijden voordat de hond het gedrag wil gaan vertonen dus zelf goed kijken wanneer het gebeurd. En dan dat afleiden met heel lekker voer of een speeltje wat ie anders nooit krijgt.

Probeer om er een oefening van te maken dat je hond dus als die de drang krijgt om te buigen naar vragen om speeltje of voer.

Mischien helpt het wel om een bijtrol/dummy aan de riem vast te maken en leer haar bij overprikkelimg daar in te bijten als alternatief. Werkt bij een venijn opvang hondem heel erg goed bij het passeren van honden als ze naast de fiets loopt. Ze bijt dan in de dummy ipv uitvallen naar andere honden.

honden page profiel IratiIrati

Kan het misschien zijn dat hij zich verveelt?
Als het een rondje is dat al vaak is gelopen, als hij misschien het grootste deel van de wandeling aan de riem loopt, als hij misschien behalve de wandelingen weinig uitdaging krijgt?

Misschien moeite van het proberen waard om hem voor of na de wandelingen (uittesten wat werkt) wat mentale uitdaging te geven (brokjes verstoppen in een handdoek of eierdoos, een puzzel, brokjes verstoppen in de woonkamer of tuin, beetje trainen met een trucje of nieuw commando...). Je kunt ook zorgen dat je steeds op andere plekken wandelt, of een wandeling uitkiezen waar hij een deel vrij kan rondlopen. Dan heeft hij misschien zoveel te doen dat hij geen tijd heeft om te gaan klieren.

honden page profiel LinaLina

honden foto van Lina

Hoe gaat het nu bij jou?

Bij mij gaat het goed tijdens de uitlaat. Ik heb maar 1 ding veranderd. Ik laat hem geduldig aan alles snuffelen en ik geef hem meer ruimte. Ook wissel ik de routes nog steeds af. Ik denk dat dit het is, aangezien het nu al een tijdje goed gaat. Maar zeker weten doe ik het niet. 

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^