Hond aan het dementeren?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel MarMar

Onze hond is een kruising labrador / bordercollie. Echt een erg lief beestje en wordt 15 oktober 10 jaar.

Vorig jaar nog een hondentrainer hier gehad omdat onze hond wat problemen had naar mensen/kinderen die op bezoek komen. Hond is dan erg enthousiast, en ging als een malle te keer.

Inmiddels door goede trainig was dat minder...

Nu sinds eind augustus zijn er wat ongemakken met de hond:

- Het super enthousiastme is weer terug als er mensen komen. Blijft echt te keer gaan als er mensen komen. Soms hapt hij ook, niet hard gelukkig. Kinderen zijn er dan ook best bang voor, hij blijft ook steeds naar de kinderen komen, en dan ook echt met zijn snuit in hun gezicht... 

- Blaft voortaan om alles en om niets... leg je je telefoon op tafel denkt hij al dat er iemand achterom komt bijvoorbeeld.

- Zodra wij naar bed gaan (of weg gaan) maakt hij alle deuren open. Hebben geprobeerd om de klinken rechtop te zetten maar hij blijft het doen. Deur barricaderen helpt ook niet blijft net zolang aan de gang totdat de deur open is. Nu met de winter op komst willen we graag alle deuren ophouden.
Zelfs de WC deur doet hij open... We dacht dan wil hij misschien wel in de gang liggen, maar dat is het ook niet.

- Ligt soms ook in de nacht voortaan te piepen

- in 1 maand tijd 2 ongelukjes gehad dat hij het niet droog heeft gehouden.

- slaapt overdag veel

Hond is half augustus ivm vaccinatie nog helemaal onderzocht.

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

Zou kunnen, honden kunnen idd ook dementie krijgen. Ik zou nog eens die hondentrainer inschakelen. Misschien heb je ergens een steekje laten vallen waardoor het gedrag weer is terug gekomen. Daarna kun je verder onderzoek laten doen op dementeren.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Ja ik zou ook even langs de dierenarts gaan en even een groot bloedbeeld laten maken, en ogen en oren checken, tandjes etc.

 

En hem bij je op de slaapkamer nemen, misschien voelt hij zich s nachts niet meer veilig om een of andere reden. 

 

Bij het wild doen bij bezoek, zou ik hem aan de lijn bij me houden of hem ergens waar het rustig is laten liggen met iets om te kluiven.

Bij blaffen om elk dingetje even met je stem rustig praten om hem te kalmeren en gerust te stellen.

 

Je zou ook naar de relax o dog kunnen kijken en daarmee gaan oefenen, misschien dat het voor hem ook kan werken om wat rustiger te worden.

Ttouch massage, of tui na massage kan je eens googlen, maar misschien beter eerst uitsluiten of er geen rugproblemen zijn bijv.

Met een holistisch dierenarts zou je evt. nog supplementen kunnen bespreken ter ondersteuning. 

honden page profiel BlondieBlondie

Van wat je omschrijft herken ik niet 1,2,3 de symptomen van dementie. Een klein aantal dingen kunnen het raken. Maar dat kan ook te maken hebben met vermindering van zicht, of al dan niet in combi met verminderd gehoor. 

Bij visite en zeker met kinderen zou ik zorgen of voor een lijntje of voor een halsband om als visite komt, zodat je zelf de hond bij de band kunt pakken als hij te druk wordt. Happen is al helemaal niet fijn, ook al bedoelt je hond er wellicht niets vervelends mee.

Onze oudere dame ging meer grommen en brommen en wilde cirkelen om de binnenkomende visite. Dat wilden we gewoon niet, dus mocht ze kiezen. Vaak ging ze zelf weg, ergens anders liggen en als ze weer "ok" was kwam ze zelf terug en deed ze weer "normaal".

Haar zicht en gehoor ging achteruit, en zij had wel wat meer neigingen die aan dementie deden denken. Met name in de schemer in huis. Ergens ineens de focus opleggen terwijl er niets was. Dan stond ze midden in de kamer te grommen en te staren naar een bepaalde plek, maar we konden écht niets ontdekken. Onrust 's nachts. Of als we erbij waren, gewoon maar blijven drentelen en geen rust vinden. Soms een ongelukje in huis qua plas.

Heb toen wel check gedaan bij DA, ik wilde eerst pijn en ongemak uitsluiten. Daarna las ik over dementie en supplementen zoals Cholodin. Onze kruising border collie had daar dus wel baat bij. Ze was minder onrustig, ging weer graag buiten en was ook met wandelen overdag weer actiever. 

 

Ze had lichte staar en haar gehoor ging wat achteruit, dus in schemer en in avond werd ze daardoor ook wat angstiger.  Ze liep hier vaak los of aan een flex, maar ik merkte dat ze het in die periode juist eigenlijk prettiger vond om juist wat meer contact te voelen, dus ben ik haar aan een vaste lijn gaan meenemen. Op een of andere manier vond ze dat dus ook prettiger en liep ze ook in de avond weer makkelijker mee. 

Het is soms even zoeken bij oudere honden waar bepaald gedrag vandaan komt, maar meer nog hoe je er als baasje mee om kunt gaan en soms wat aanpassingen doet. Wij dachten écht dat ze het fijner vond om los te lopen, maar juist in donker vond ze het ineens prettiger om wel dat contact te voelen.

honden page profiel yooopyooop

honden foto van yooop

Ik denk dat een oudere hond ook gewoon door verminderd zicht en gehoor wat meer steun nodig heeft van zijn baasjes.

honden page profiel Thara Thara

honden foto van Thara

" Ik denk dat een oudere hond ook gewoon door verminderd zicht en gehoor wat meer steun nodig heeft van zijn baasjes. "

Wat dit ook mag zijn 

Dat denk ik ook , slechter horen of zien daar kunnen ze onzeker van worden 

Soms vertonen ouder wordende honden verlatingsangst  

Je zou een seniorencheck kunnen doen bij de da, 

honden page profiel makila_baasje_van_Jack †makila_baasje_van_Jack †

honden foto van makila_baasje_van_Jack †

Onze Jack is bijna 17 jaar en heeft de meeste bovenstaande symptomen (behalve dat happen, dat doet hij niet). Maar hij is echt 0% dement, hij weet nog verdomd goed wie hij is en wat er allemaal rond hem gebeurt. Ik herken niet echt dementie in bovenstaande symptomen maar eerder ouderdomskwalen (minder zicht en gehoor) en eventueel verlatingsangst.

 

Maar ik ben géén dierenarts. Best even laten controleren bij hem of haar. Gewoon eens extra naar vragen als je nog eens naar hem/haar gaat.

honden page profiel MarMar

We zijn inmiddels bij de dierenarts geweest. Daar ook een scorelijst in moeten vullen en daar kwam uit dat er milde cognitieve achteruitgang is. Onzekerheid hond scoorde daarop 36 punten. Vanaf 41 punten spreken ze van ernstige achteruitgang. 

We gaan nu kijken of een gedragstherapeut iets kan doen. 

Bedankt voor jullie reacties. 

Volgende forumvraag: maltezer met hernia
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^