Waarom likt mijn hond aan alles en iedereen?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Freya NopensFreya Nopens

Honden likken, dat weet ik wel. Maar die van mij likt aan alles en iedereen. Onze katten worden van kop tot teen afgelikt, iedereen die hier op bezoek komt, wordt afgelikt (blote voeten in sandalen, mannen met een korte broek, ... ). Maar ook tijdens de wandeling likt ze aan vanalles: een stukje haag dat lekker ruikt, wordt afgelikt; een lantaarnpaal waar een andere hond tegen geplast heeft, wordt uitgebreid afgelikt. Is dit normaal gedrag? Heb ik nog nooit een andere hond zien doen. En ik denk eigenlijk dat het ook niet echt gezond kan zijn, zeker op straat. 

En hoe leer ik haar dat ze niet iedereen mag aflikken. Sommige mensen vinden dat niet erg, maar niet iedereen houdt van honden (snap ik helemaal!). Ik wil niet straffen, maar afleiden werkt letterlijk zolang de afleiding duurt, en daarna doet ze het toch. 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Er kunnen meerdere redenen zijn. Bijvoorbeeld: spanning, of opwinding, enthousiasme, onder druk staan, onzekerheid,...

Hoe is je hond van karakter? Hoe gedraagt ze zich verder?

honden page profiel Freya NopensFreya Nopens

Dan denk ik vooral enthousiasme / opwinding. Ze is altijd superblij als er mensen op bezoek komen, dus iedereen die binnenkomt moet eraan geloven. De eerste opwinding gaat er welvrij snel af, maar ook als wij rustig in de zetel zitten, komt ze zonder probleem aan je voeten liggen om je voeten af te likken. 

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

Dat plasjes likken is normaal, hoe goor ook maar zo nemen de meeste honden de geur van een andere hond op. Likken aan vreemde objecten zoals een raam of tafelpoot in huis, is vaak frustratie door te weinig stimulatie. Maar gezien je verteld dat het om het ontvangen van het bezoek gaat, de kat en je voeten? Heb je denk ik gewoon een grote zoener in huis tongue-out Je moet dus gaan aanleren dat dit ongewenst gedrag is en dat is nogal een klusje waarbij je bezoek ook moet meewerken. Zodra er gelikt wordt? Wegdraaien, negeren, weglopen. Bij gewenst gedrag belonen en een knuffel geven. Mocht dat niet lukken? Dan kun je haar ook aan de lijn doen en zodra dat gedrag zich vertoond uit de kamer verwijderen en dan weer terug. Net zolang tot ze door krijgt dat het ongewenst is en het niet meer doet.

honden page profiel IgloIglo

honden foto van Iglo

Ik denk niet dat je je zorgen hoeft te maken om gezondheid, honden kunnen veel hebben en met likken valt het wel mee wat ze binnen krijgen. 

Bij bezoek zou ik haar 1 kans geven, en als ze likt zou ik haar aanlijnen en ergens vast maken op afstand van bezoek. Ze krijgt gauw genoeg door dat als ze likt, en niet stopt wanneer jij het zegt, ze vast moet. 

Hoe lang likt ze trouwens door? Zit ze echt dwangmatig door te likken op dezelfde plek of doet ze gewoon hier en daar een stiekeme lebber? 

honden page profiel Dobber!Dobber!

honden foto van Dobber!

Likken, brrr. Ik ben inderdaad zo iemand die daar een verschrikkelijke hekel aan heeft. 

 

Als je het af wilt leren, zou ik haar corrigeren als ze ermee begint. Dat hoeft niet hardhandig of zo, maar wel duidelijk: "Nee", en dan kun je haar wegduwen o.i.d. Wel consequent zijn. 

 

Belangrijk is wel dat je hond kennelijk de behoefte heeft om te likken. Dus je kunt het wel proberen af te leren, maar de behoefte blijft. Misschien kun je haar andere dingen geven waar ze, als de drang om te likken ineens opkomt, wel aan mag likken. Speeltjes, iets lekkers, haar eigen pootjes etc. Je leert haar dus dat ze niet mensen mag likken en in plaats daarvan op speeltjes e.d. likt. Ze mag dus nog steeds likken, maar niet aan jou en visite e.d.

 

Overigens lijkt mij dit wel een lastig iets om af te leren ... Ik had een Roemeens opvangertje dat ook zo'n likkerd was (kun je je mijn horror voorstellen?!). Zij deed het alleen bij mij, een uiting van affectie. Ze wist dat het niet mocht, maar die tong van haar was zo glad als een paling en als ik even niet oplette bleef ze het proberen hp-sleephappy.

 

531692.jpg

Volgende forumvraag: De loslopende 'hij doet niks'
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^