Oké, wanneer horen we erbij?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel KoekjeKoekje

honden foto van Koekje

Puberkooiker van 9 maanden en ik wandelen regelmatig. Ook in de wijk. En daar zie ik twee categorieën mensen: flexi-lijn honden die meters voor hun baas al trekkend de wijk door sleuren en van die keurige hondjes met een scheiding in het midden die netjes naast de baas met een slappe lijn lopen. Die laatste zijn getraind natuurlijk. Dat wil ik ook! Althans, totdat we in het losloopgebied zijn aan het einde van de straat. Ik vraag dus niet veel van mijn pubertje. 

Ik loop zelf met een 10 meter sleeplijn. Puber kan het commando ‘volg’ heel goed, dat is inclusief frequent gebruik van complimentjes, commando’s en gedroogde zalmreepjes. Goed getraind hè :-). Negeert eendjes, duiven en katten (een beetje, maar voldoende om door te lopen). Kan vaak de andere honden voorbij lopen zonder te stoppen. So far so good. 

Mijn vraag is, wat is de volgende stap om tot dat onnavolgbare moment te komen dat je ook bij de merkhondjes hoort die keurig een stuk zonder commando, snoep of een idioot hoge radiostem van de baas aan een slappe lijn over de stoep lopen? Hoe kan ik erbij horen met mij hond en zonder dollen, welke tussenstappen kan ik zetten om tot het ultieme doel te komen? Gewoon een straatlengte lang? Dat zou tof zijn want dan kan ik tenminste gewoon op mijn telefoon kijken, zoals de derde categorie hondenuitlaters doen :-). 

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ozjin _  Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ozjin _ Bams ¥ . 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _  Bams ¥ .

Proest...wij horen er ook niet bij, hond kwijlt als het warm is, en koelt af in het koele water en komt vriendelijk naar anderen toe om zich even uit te schudden....en dan zeg ik....sorry, hun antwoord, als je niets van honden kan hebben moet je hier niet komen lopen, oeps.....heel gemoedelijk.laughing     

honden page profiel IgloIglo 3 doggies

honden foto van Iglo

Er is goed nieuws en slecht nieuws.

Het goede nieuws is dat jouw hond ook zo kan worden, een combinatie van stug door blijven oefenen en hopen dat je hond ooit op een dag ook een keer wijs wordt. 

Het slechte nieuws is dat veel brave honden gewoon braaf geboren worden, die mensen hebben er geen reet aan hoeven doen. En dat is irritant hahaha.

Ik heb één hond gehad die enorm braaf was en allemaal indrukwekkende dingen kon. Ik kreeg vaak complimenten en bewondering over hoe goed ik haar getraind had. Maar eerlijk gezegd ging dat gewoon vanzelf. Mijn labrador nu is echt het tegenovergestelde, een verschrikkelijke draak en daar stop ik qua training pas echt bloed zweet en tranen in. Maar nu krijg ik nooit complimenten. Alleen een frons en “ze is zeker nog jong” haha. 

honden page profiel DagmarDagmar 3 doggies

Mijn honden lopen ook aan het einde van de flexi. Ik ga niet gaan wandelen om ze naast me te hebben en commando's toe te werpen, de stukjes dat ze het moeten, is het er ook aan te zien dat het van moeten is, ze hebben daar helemaal geen plezier aan.

 

En toch ben ik al 16de van de wereld geweest. Er zal toch ergens iets van training aan te pas gekomen zijn.

honden page profiel JoopJoop 3 doggies

honden foto van Joop

"Het slechte nieuws is dat veel brave honden gewoon braaf geboren worden, die mensen hebben er geen reet aan hoeven doen. En dat is irritant hahaha. "

Braaf geboren? Hahaha, die van mij niet hoor tongue-out

 

En nu behoren ze toch tot de categorie scheiding in het midden hp-smile 

honden page profiel IgloIglo 3 doggies

honden foto van Iglo

" Braaf geboren? Hahaha, die van mij niet hoor 
 
En nu behoren ze toch tot de categorie scheiding in het midden   "

Haha dan behoor jij tot de kleine groep die er moeite in heeft gestopt! Maar even ter voorbeeld, ik loop nu dus met eentje aan de lijn die niet helemaal lekker in de bovenkamer is, en ik krijg nu dus regelmatig ongevraagd advies van de mensen met hun hondjes met middenscheiding. Het advies luidt:

”Waarom zeg je niet gewoon “nee” ?” 

of 

“als mijn hond dat doet dan doe ik X en binnen twee dagen heeft die het geleerd!”

 

of te wel: van die adviezen waarbij je gelijk doorhebt dat die mensen nooit een hond hebben gehad van de lange adem

 

 

honden page profiel DagmarDagmar 3 doggies

Haha, echt he.  Mijn jongste is ook een geval apart. Hij loopt nu met een bril en nu vinden de mensen hem wel aandoenlijk, ipv een monster.

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty 3 doggies

honden foto van Anouk van Botty

Engelen geduld hebben, is daarvoor nodig. Gewone wandel lijn aanschaffen. Zodra er spanning op de lijn komt? Stop je. Als je hond ook maar even terug kijkt of een stapje achteruit doet zodat de lijn van de spanning af komt? Beloon je dat. En dat is echt elke halve seconden stoppen in het begin. Je kunt ook de andere kant op lopen en zodra ze je volgen dan belonen. Voor het volgen? Heb ik weer een clipje van Victoria, hahaha maar het werkt ook echt heel goed, de truken die zij gebruikt. https://www.youtube.com/watch?v=zYmRaGyqsJs

 

 

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ozjin _  Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ozjin _ Bams ¥ . 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _  Bams ¥ .

Anouk je bent geweldig met je advies....laughing    het is al even geleden gelukkig, was in februari en het vroor, Ogin zag een hond een eind verder en ik bleef stilstaan, wilde zelfs omdraaien, een hond van 75 kilo die in een explosie er van door ging, maar ik hield vast, en werd over de grond meegesleurd...uiteindelijk kon ik gelukkig mijn hand uit de lus halen...twee gebroken ribben, de grond was bevroren...een 100 meter verder stond Ogin stil en keek achterom...en kwam terug...een hond van minder gewicht die hou je wel...maar een van 75 kilo echt niet...gelukkig is ze rustiger geworden...en volwassen.laughing   ben nooit boos op dr geweest, heb wel gedacht zou er ander bloed in haar genen zitten, dit is toch geen newfy waardig....hahaha.

honden page profiel ientjeientje 3 doggies

honden foto van ientje

" Er is goed nieuws en slecht nieuws.
Het goede nieuws is dat jouw hond ook zo kan worden, een combinatie van stug door blijven oefenen en hopen dat je hond ooit op een dag ook een keer wijs wordt. 
Het slechte nieuws is dat veel brave honden gewoon braaf geboren worden, die mensen hebben er geen reet aan hoeven doen. En dat is irritant hahaha.

Niet mee eens. Mijn honden zijn en waren opgevoed. Bij allemaal heel hard aan gewerkt, zonder flex, zonder sleeptouw met alle gevaren daaraan verbonden. Maar zeker niet braaf geboren.

Kortom werken werken en werken. En lol hebben.

Enne in ruim 40 jaar waren  mijn divrtse honden zeker niet allemaal ,,schoothondjes,, 

honden page profiel KoekjeKoekje

honden foto van Koekje

" Engelen geduld hebben, is daarvoor nodig. Gewone wandel lijn aanschaffen. Zodra er spanning op de lijn komt? Stop je. Als je hond ook maar even terug kijkt of een stapje achteruit doet zodat de lijn van de spanning af komt? Beloon je dat. En dat is echt elke halve seconden stoppen in het begin. Je kunt ook de andere kant op lopen en zodra ze je volgen dan belonen. Voor het volgen? Heb ik weer een clipje van Victoria, hahaha maar het werkt ook echt heel goed, de truken die zij gebruikt. https://www.youtube.com/watch?v=zYmRaGyqsJs
 
  "

Ik heb een gewone wandellijn  nav eerdere berichten van jou. En ben 1000 keer gestopt.  Maar pup kijkt wel en doet t dan nog een x. Filmpje gekeken. Ik ga een rechte muur zoeken.  Dank!!

honden page profiel Wilma en DobbyWilma en Dobby 3 doggies

honden foto van Wilma en Dobby

"Het slechte nieuws is dat veel brave honden gewoon braaf geboren worden, die mensen hebben er geen reet aan hoeven doen. En dat is irritant hahaha."

Amen.

Mijn vorige hond was zo makkelijk om te trainen. Met als consequentie dat ik dacht dat ik het wel aardig kon. Mijn huidige hond was type flexilijn-vooroploper. Of aan de korte lijn vooroploper. Dat is gewoon zijn persoonlijkheid/ energie.


Maar ieder nadeel 'hep' zijn voordeel: nu hij 13 is loopt hij nog steeds aardig door, mits het niet te warm is. Veel 'netjes meelopers' lopen nu achter hun baas te sloffen en daar heb ik dan weer een gloeiende rothekel aan. Dus al met al...

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ozjin _  Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ozjin _ Bams ¥ . 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _  Bams ¥ .

Dat vergeet ik, Ogin is zomaar nu perfect, geen gedram meer heb haar gewoon laten gaan....laughing 

honden page profiel Marga en de honden Balou en Lotus.Marga en de honden Balou en Lotus. 3 doggies

honden foto van Marga en de honden Balou en Lotus.

Ik ben geen hokjes mens en mijn honden ook niet dus we passen in geen van de twee categorieën. Luisteren doen mijn honden alleen als ze daar zin in hebben maar in de flexi hangen doen ze niet.

Ik heb wel de ervaring dat het ene ras makkelijker een keurig hondje word als het andere. Mowgli was als herder kruising makkelijk te trainen en ze wilde het vrouwtje (mijn dochter) ook erg graag tevreden stellen. Balou (pinscher kruising) was redelijk makkelijk te trainen, de basiscommando's kent hij maar ik ben door omstandigheden gestopt met trainen en gebruik de commando's alleen nog om te kijken of hij ze nog kent, ja dus. Bij Lotus (shih tzu kruising) heb ik het opgegeven, ze is erg eigenwijs en het is mij niet gelukt om haar de basis commando's te leren, ze kent "hier" wel maar komt alleen als ze zin heeft. Mowgli en Balou zijn naar hondencursus geweest Lotus niet misschien had het als ze wel was geweest wel gewerkt maar ik vind het goed zo.

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

Wat is de volgende stap om tot dat onnavolgbare moment te komen dat je ook bij de merkhondjes hoort die keurig een stuk zonder commando, snoep of een idioot hoge radiostem van de baas aan een slappe lijn over de stoep lopen?
Althans, totdat we in het losloopgebied zijn aan het einde van de straat. Ik vraag dus niet veel van mijn pubertje. 
Dat zou tof zijn want dan kan ik tenminste gewoon op mijn telefoon kijken, zoals de derde categorie hondenuitlaters doen :-)

De hond ook een telefoon geven om op te kijken onderweg? cooltongue-outfoot-in-mouth

 

Misschien moet je je route eens herbekijken. Je schrijft: 'ik vraag niet veel van mijn pubertje'. Maar eigenlijk vraag je wel veel als je kijkt waar het om draait: aan het eind vd straat is het losloopgebied, waar de hond vrij kan. Dat is de grote beloning. Dus het eindje 'straatlopen' is voor de hond: waaaaaaw, we zijn er bijna!!!!!!

De beheersing die je vraagt is voor de hond vele malen groter dan in een 'gewone' straat lopen waar geen jackpot staat te wachten aan het einde.

Je zou dus het 'netjes naast lopen' eerst kunnen gaan oefenen in een saaie omgeving, en loskoppelen van het losloopgebied. Dan krijgt het voor de hond een heel andere invulling. En van daaruit kan je dan verder oefenen. 

 

honden page profiel JoopJoop 3 doggies

honden foto van Joop

of te wel: van die adviezen waarbij je gelijk doorhebt dat die mensen nooit een hond hebben gehad van de lange adem "

Ja , dat herken ik ook wel. Er zit ook gewoon veel verschil tussen het kaliber van honden onderling. 

 

Moet ook eerlijk zeggen dat ik met honden van een bepaald kaliber minder engelengeduld heb dan hier op HP wordt geadviseerd. Ik ga niet drie uur staan wachten tot mijn herder in de stemming is zodat ik z'n poten kan afdrogen terwijl ik 'm afleid met snoepjes en hij de handdoek versnippert. Waarschijnlijk zijn veel middenscheiding-honden ook gewoon consequenter en duidelijker opgevoed.

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty 3 doggies

honden foto van Anouk van Botty

" Ik heb een gewone wandellijn  nav eerdere berichten van jou. En ben 1000 keer gestopt.  Maar pup kijkt wel en doet t dan nog een x. Filmpje gekeken. Ik ga een rechte muur zoeken.  Dank!! "

Wij hebben hier een stukje algemeen groen gebruikt ipv een muur en dan op tijden dat het rustig was met afleiding. Je moet ook af en toe wat sneller meelopen en als je dan gelijk oploopt direct belonen en het commando zeggen. Wat betreft trekken? Belangrijk is om echt niet gefrustreerd te raken. Heel moeilijk als je voor de 20ste keer gestopt bent of omgedraaid bent en nog geen 50cm verder bent, haha. Maar ze voelen dat gelijk en dan is het niet leuk voor ze, verliezen ze snel de interesse weer. Het is echt een kwestie van volhouden.

 

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty 3 doggies

honden foto van Anouk van Botty

" Ja , dat herken ik ook wel. Er zit ook gewoon veel verschil tussen het kaliber van honden onderling. 
 
Moet ook eerlijk zeggen dat ik met honden van een bepaald kaliber minder engelengeduld heb dan hier op HP wordt geadviseerd. Ik ga niet drie uur staan wachten tot mijn herder in de stemming is zodat ik z'n poten kan afdrogen terwijl ik 'm afleid met snoepjes en hij de handdoek versnippert. Waarschijnlijk zijn veel middenscheiding-honden ook gewoon consequenter en duidelijker opgevoed. "

Hond trainen vergt gewoon heel veel geduld, consequent zijn, herhaling en zorgen dat je niet gefrustreerd raakt. Moment dat de frustratie door doorsijpelt? Ben je de sjaak en kun je weer opnieuw starten.

 

@joop afdrogen hoeft niet in alle kalmte, daarvoor heb je een hondenhanddoek. Hier gaat afdrogen ook niet rustig, we maken er een spelletje van. Daarna komen we pas bij de pootjes. Net als mijn vorige hond? Na een regenwandeling rent Botty ook direct naar de badkamer voor zijn droogbeurt. Waarom? Omdat het leuk is voor hem tongue-out

honden page profiel IgloIglo 3 doggies

honden foto van Iglo

" Ja , dat herken ik ook wel. Er zit ook gewoon veel verschil tussen het kaliber van honden onderling. 
 
Moet ook eerlijk zeggen dat ik met honden van een bepaald kaliber minder engelengeduld heb dan hier op HP wordt geadviseerd. Ik ga niet drie uur staan wachten tot mijn herder in de stemming is zodat ik z'n poten kan afdrogen terwijl ik 'm afleid met snoepjes en hij de handdoek versnippert. Waarschijnlijk zijn veel middenscheiding-honden ook gewoon consequenter en duidelijker opgevoed. "

Bij middenscheiding honden denk ik vooral aan honden waar alles gemoedelijk gaat en die rustig meehobbelen, en vooral!!! dat je niet elke!! 5!!! seconden!!! hoeft te herhalen wat de bedoeling is. Mijn labrador is goed getraind maar ik vind haar echt geen middenscheiding hond. Van binnen is ze gewoon een Marley (uit die film), als ik maar eventjes niet op m’n hoede ben dan is ze dingen aan het uitvreten. Kost me veel meer energie en consequent zijn dan bij mijn vorige hond, die juist wel een middenscheiding hond was haha.

Voorbeelden van middenscheiding hondjes vind ik bv van die honden die in de deuropening van winkels liggen in een hartstikke drukke straat van de binnenstad, en dat ze daar dan gewoon blijven liggen zonder moeite. Bij Marley-honden moet je dat constant herhalen, en zelfs als ze netjes blijven liggen is dat helemaal niet rustig en gemoedelijk of zo, maar zie je aan hun smoel dat ze elk moment weer kunnen wegrennen.

 

Dit filmpje kwam ik laatst tegen. Niet een heel boeiend filmpje, gewoon wat mensen die door Amsterdam fietsen. Maar die hond is dus echt een middenscheiding hond. Ik kan me niet voorstellen dat mijn hond dit ooit gaat kunnen zonder dat ik constant moet managen hahaha. Qua aangeboren karakter moet je dan al een hond hebben die niet super geïnteresseerd is in andere honden of mensen, en die niet nerveus is aangelegd. https://youtu.be/DIPOGQ4-YUg

honden page profiel SusanSusan 3 doggies

honden foto van Susan

Haha Boi zal nooit een middenscheiding hond worden vrees ik! Maar ik denk wel dat blijven trainen en volwassen worden veel zal helpen. Dit weekend in het vakantiepark waar we waren vond Boi dat hij op eigen houtje wel even het park mocht verkennen. Er waren zoveel leuke konijntjes die zomaar overal heen hopsten! Sta je daar te roepen naar een al dubieus uitziende buitenlandse kruising…. Terwijl de middenscheiding honden neerbuigend op ons neer keken???? Ja toen dacht ik wel even waar is nu al die training goed voor geweest ????

honden page profiel DanielleDanielle 3 doggies

honden foto van Danielle

Mijn ervaring volhouden volhouden en nogmaals volhouden en als ze dan volwassen zijn zul je zien dat je de vruchten ervan plukt... 

honden page profiel KeesKees 3 doggies

honden foto van Kees

548529.jpg

 

smile

honden page profiel KoekjeKoekje

honden foto van Koekje

Dank voor alle reacties. Ik heb gelachen en jullie hebben me aan het denken gezet. En nee, ik wil geen middenscheiding, ik wil een hond die zichzelf is en bij de start van de wandeling enthousiast mag zijn. We gaan gewoon achterstevoren trainen en misschien komt t ooit goed :-). 

honden page profiel JoopJoop 3 doggies

honden foto van Joop

"   "

Hahaha! Geweldig cool

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ozjin _  Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ozjin _ Bams ¥ . 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _  Bams ¥ .

" Dank voor alle reacties. Ik heb gelachen en jullie hebben me aan het denken gezet. En nee, ik wil geen middenscheiding, ik wil een hond die zichzelf is en bij de start van de wandeling enthousiast mag zijn. We gaan gewoon achterstevoren trainen en misschien komt t ooit goed :-) "

Denk dat je ogin wel heel leuk zal vinden....laughing

honden page profiel ientjeientje 3 doggies

honden foto van ientje

"   "

Hij is goed Kees.

Maar serieus,  dit geeft ook duidelijk aan dat ALLEEN blijven staan dus totaal niet helpt. Andere kant op, lopen, in beweging blijven. Weg van waar de hond naar toe trekt, en dit doen totdat de hond naar je kijkt, en dan koekje , dat is een betere oplossing,

Blijven staan is voor de hond,  heerlijk, hij kan nog harder naar dat leuke, dat lekkere trekken, of alleen al in de gaten houden de baas wacht wel. Zet het baasje dan 1 voet vooruit, yesssss we gaan weer mijn kant op. Denkt de hond.

Er zijn veel te veel prikkels voor een hond om bij ALLEEN staan blijven naar de baas te kijken.

In theorie is , was het een leuke , oplossing,, in de praktijk werkt het niet. Of je moet op een heel stil plekje, staan, zonder luchtjes, zonder beweging om je heen. 

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^