Flirtpole en blessures?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel MurphyMurphy

honden foto van Murphy

Dag allemaal, ik ben gewoon even benieuwd naar jullie ervaringen / meningen;

Ik ben altijd op zoek voor leuke spelletjes met Murph, onze kruising AmStaff x Duitse herder plus nog wat van 1,5 jaar. Wat zij het allerleukste vindt zijn trek-, speur- en jaag spelletjes. Ik verstop regelmatig dingen over het terrein en dan moet zij ze zoeken, en doen soms met zo’n touw een trek spelletje. 

Retrieven vindt ze niks aan, we doen het wel maar na 4x raakt ze afgeleid. Ze zou wel echt helemaal uit dr dak gaan van een flirtpole. Ik heb dit altijd vermeden vanwege de grote belasting voor haar gewrichten. Maar ik weet dat ze er echt heel happy van zou worden. Hoe zien jullie dat? Is er een manier om het zo veilig mogelijk te doen? 

honden page profiel Hannah & JuneHannah & June 3 doggies

honden foto van Hannah & June

Ik ben niet echt bekend met flirtpole maar het lijkt me inderdaad wel belastend voor de gewrichten. Wat veel scheelt is eerst een goede warming up doen en na afloop een cooling down. Daarnaast denk ik dat het veel uitmaakt hoe je de flirtpole bedient maar daar heb ik geen verstand van. Geen idee of hier goede trainingen in gegeven worden maar als ik jou was zou ik eens gaan zoeken of dat bestaat en anders iemand met veel ervaring vragen of die eens mee kan kijken en tips kan geven. 

 

Je geeft aan dat je hond graag jaagt, je zou ook eens kunnen kijken of er een renbaan bij jou in de buurt zit. Dat is ook heel leuk en uitdagend voor honden die graag achter een prooi aan 'jagen'. Vaak hebben ze open trainingen voor alle rassen, de renbaan waar ik af en toe heen ging waren ook regelmatig staffords aanwezig. 

honden page profiel IgloIglo 3 doggies

honden foto van Iglo

Zorg dat je het op een redelijk zachte ondergrond doet zoals gras. En qua vasthouden is het belangrijk dat je de flirtpole zo beweegt dat je hond geen rare capriolen hoeft uit te halen. Maak het dus een beetje voorspelbaar. Eerst linksom gaan en dan opeens rechtsom is bv een slecht idee, als ze fanatiek zijn maken ze zowat een salto naar achteren. Hoe suffer jij die flirtpole beweegt, hoe minder kans op problemen. Ikzelf houd hem ook graag laag bij de grond, zodat mijn honden niet hoeven te springen. Houdt de sessies kort, een hond die moe is heeft meer kans op blessures. Het is ook goed om er gehoorzaamheid in te verwerken. Flirtpole is een leuke manier om “wacht” en “los” aan te leren. Ze zitten hoog in de adrenaline, dus als ze dan kunnen wachten en lossen dan lukt het bijna overal. Goede impulstraining. O ja, je hond krijgt, als ze een beetje fanatiek is, echt een knal adrenaline te verwerken, dus ik zou het beperken tot maximaal om de dag. Zeker niet dagelijks. Ik vind het in ieder geval zelf belangrijk om met werkhonden niet elke dag zulke dingen te doen, omdat ze nog wel eens kunnen doordraven/hyper worden. 

honden page profiel MurphyMurphy

honden foto van Murphy

@Hannah & June en @Iglo, top, bedankt voor de tips! 

 

Een renbaan zou inderdaad perfect zijn, daar zou ze echt haar ei kwijt kunnen. Zelfde met barn hunt, ze jaagt bij ons al met succes op muizen, dus dat zou ze ook leuk vinden. Helaas hebben we bij ons niks in de buurt dus ik ben vooral dingen aan het improviseren. (Ik woon in Afrika, dichtstbijzijnde hondentraining is 6 uur rijden) Ik weet wel dat als we hier zouden wonen ik echt zo veel leuke activiteiten met haar zou gaan doen! Ik kijk altijd met veel plezier (en een beetje jaloersheid wink) naar alle toffe hondensporten die hier worden gedaan.

 

Voor wat betreft de flirt pole, dank Iglo voor de tips! Zeker niet iets voor elke dag, ik dacht meer aan 1x per week ofzo als we een keer een saaie dag hebben en ze duidelijk toe is aan wat werk. Ze wordt inderdaad hyper en fanatiek ervan (ik heb wel eens gewoon een stok over de grond gesleept en dat was gelijk al raak). Dus de combi met gehoorzaamheid om het allemaal even wat rustiger (en leerzamer) te houden ga ik dan ook zeker toepassen. Dat gaat dan ook nog eens helpen met niet gelijk achter wild aan gaan, het is al een stuk beter maar nog niet 100%.

Ik ga eens even kijken of er YouTube filmpjes zijn over correct gebruik ervan. Suf en voorspelbaar hp-shiny

honden page profiel MickMickgoedgekeurde fokker

honden foto van Mick

Ik heb het jaren gedaan met mijn staffords.

 

Wat ik met mijn reu deed:

15 minuten lopen

30 minuten fietsen

15 minuten flirtpole

30 cool down

 

Bij voorkeur op zand (ik heb strandjes in de buurt) of op een nette grasmat (dus geen kuilen en hobbels), die niet te droog is.

 

Enige blessure die ik gehad heb was een beschadigd voetkussentje, maar weet niet of het van het fietsen was of het flirten. Nu moet ik hierbij ook zeggen dat mijn reu "perfect" in elkaar zit, komt uit een werklijn en was in top conditie. Nu is hij 10+ jaar oud, maar dat merk ik nergens aan (naja op zijn prostaatprobleempjes na).  

 

Mijn advies zou zijn om voorzichtig te starten, geen grote sprongen en niet te veel korte draaien. Bouw dat rustig op. Het is geweldig om mijn mafkees 2 meter hoog te zien springen om vervolgens een 180 graden draai te zien maken, maar dat ging niet over 1 nacht ijs. Ik heb weken, maanden getraind om dat te kunnen doen. Blijf heel goed letten op de ademhaling, want het is enorm intensief en ze lopen zichzelf heel makkelijk voorbij. begin met 5 minuten, over de grond en grote draaien. Bouw de duur met 1 minuut per keer uit, als je op 15 minuten zit, ga je de draaien te korter maken. Als ie 180gr draaien kan maken en dat gaat goed, ga je kleine sprongen toevoegen en ga je die steeds iets verder uitbreiden en hoger maken.

 

Cool down en rub down is Noodzakelijk! Van op tempo lopen, naar snuffelrondje en thuis even lekker masseren van de spieren (afvoer van afvalstoffen bevorderen).

Volgende forumvraag: Negatieve titertest
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^