Hoe, en hoe snel werd jullie hond oud? Ervaringen?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel NinaNina

Ik heb een Chihuahua’tje van bijna 13 jaar. Volgens mij is ze nog redelijk in goede gezondheid alleen vind ik dat ze de laatste twee maanden plots echt wel ouder wordt. 
Wat vooral opvalt is dat ze veel slaapt, niet meer ver kan/wil lopen, en snel gaat liggen. Waar ze voorheen kwam staan bedelen in de keuken of naast tafel is het nu liggen bedelen…
Ze heeft ook snel te warm, iets wat vroeger nooit echt een probleem was. 

Nu kan ik natuurlijk gewoon naar de dierenarts gaan maar dat geeft haar zo veel stress dat ik bang ben dat haar hartje het begeeft. Dit is altijd al een drama geweest. En tot nu toe denk ik dat het ‘gewoon’ ouderdom is en niet iets medisch want ze heeft geen pijn en eet als een jonge hond. 
Maar toch is er die twijfel… 

Daarom wil ik graag weten hoe het ouder worden bij jullie honden verliep.  Wanneer begonnen ze veel te slapen, echt ‘tegen het einde’, of kunnen ze zo nog een paar jaar mee? Wanneer en hoe begonnen ze te laten zien dat ze echt ouder werden? 

 

honden page profiel Thara Thara 3 doggies

honden foto van Thara

Ja weet je , ik kan natuurlijk beschrijven hoe dit bij mijn honden verliep . En andere,leden kunnen hun ervaringen ook delen 

Maar : ik denk dat het verstandiger is om je hondje even te laten onderzoeken door de da , desnoods middels huisbezoek 

Ouderdomskwalen kunnen er zomaar insluipen 

En bv een hartkwaal komt ook nogal eens voor 

honden page profiel Danique, Spike † & JakeDanique, Spike † & Jake 3 doggies

honden foto van Danique, Spike † & Jake

Inderdaad wat Thara zegt. Ik had ook en chihuahua en die was ook altijd doodsbenauwd bij de dierenarts, erg zielig. Misschien kan je het van te voren aangeven bij de assistent zodat ze wat meer tijd kunnen inplannen en ze wat meer de tijd kunnen nemen voor jullie?

honden page profiel BullekeBulleke 3 doggies

honden foto van Bulleke

Onze 3 bullen die een redelijke leeftijd hebben behaald (11,5, 14 en 16 jaar) klapte eigenlijk alle 3 in 1x in elkaar.

Eentje die had een longtumor, de oudste lever en nierfalen en die van 14 was compleet versleten na een operatie aan milttumor en "tijdelijke" epilepsieaanvallen. Waren alle 3 tot het einde actief, maar sliepen ook regelmatig. 

 

Ik weet hoe vervelend het is om met een angstige hond naar de DA te gaan, toch lijkt het mij wel wijs om je hondje goed na te laten kijken. Ik weet niet waar je woont, maar er zijn ook mobiele dierenartsen die bij je tuis komen.   

honden page profiel sylviasylvia 3 doggies

honden foto van sylvia

Dat is moeilijk te zeggen, elke hond is toch anders.

Mijn vorige hondje is bijna 18 geworden en tot zijn 15e jaar was hij eigenlijk nog heel goed en kon alles nog.

Daarna begon hij toch wel oud te worden in de zin van spiermassa verliezen, slechter zien, slechter horen, wat pijnlijke rug waar hij pijnmedicatie voor kreeg,  wat meer op zichzelf werd, kon niet meer alleen zijn.

Maar pas de laatste maanden van zijn leven werd hij echt 'oud oud' en wisten we dat het  een kwestie was van weken.

En inderdaad niet lang daarna hebben we hem laten inslapen.

 

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty 3 doggies

honden foto van Anouk van Botty

Kat, hond of een paar andere diersoorten die ik heb gehad? Ze worden rustiger en alles gaat met iets minder met pit. Het echt zien? Nee, je gaat voor die laatste zucht in vrede. Voor mij kan een mens prima met gebreken maar wordt de ziekte zo intens? Dan wordt het nadenken, zo ook bij een dier.

 

 

honden page profiel NinaNina

Bedankt voor jullie reacties. 
Ik heb een hele lieve dierenarts, dus dat zou het probleem niet zijn. Ik twijfel alleen of het écht nodig is. Maar misschien moet ik dus maar gewoon gaan, even twijfels wegnemen.

Het heeft ook wel iets triestig, dat grijs kopje, langzamer lopen, wel willen maar niet meer kunnen,… Ik weet gewoon echt niet of haar gedrag bij de leeftijd hoort of niet. Zeker dat slapen. Het is echt slapen, eten, slapen hp-angel

En dan denk ik, is dit het begin van het einde? Of gaat ze vanaf nu nog een paar jaar vooral slapen? Moeilijk hoor, zo’n senior hondje…

 

 

honden page profiel Sug_063Sug_063

honden foto van Sug_063

Oh jeetje mijn Coco werd al oud bij 6 jaar oud! Niet kwa uiterlijk want was niet grijs maar merkte dat ze niet meer ging rennen, niet wou wandelen, eten wel, ja veel sliep…..denk zelf dat als ze niet ziek zou worden dan dat ze zo nog 15 jaar had kunnen leven inplaats van 8! ja bij de ene gaat t sneller dan de ander! 

honden page profiel Thara Thara

honden foto van Thara

" Bedankt voor jullie reacties. Ik heb een hele lieve dierenarts, dus dat zou het probleem niet zijn. Ik twijfel alleen of het écht nodig is. Maar misschien moet ik dus maar gewoon gaan, even twijfels wegnemen.
Het heeft ook wel iets triestig, dat grijs kopje, langzamer lopen, wel willen maar niet meer kunnen,… Ik weet gewoon echt niet of haar gedrag bij de leeftijd hoort of niet. Zeker dat slapen. Het is echt slapen, eten, slapen 
En dan denk ik, is dit het begin van het einde? Of gaat ze vanaf nu nog een paar jaar vooral slapen? Moeilijk hoor, zo’n senior hondje…
 
  "

Meten is weten hp-wink 

En als je een lieve da hebt , wat houd je tegen 

En zo moeilijk hoeft het niet te zijn met een senior 

Ik liet bv twee keer per jaar even bloedonderzoek doen , hart en longen beluisteren enz 

Juist als een da een senior geregeld ziet , heeft ie ook een beter beeld van een hond 

Voor als het straks echt slechter gaat , dan kan je samen met de da bespreken wat voor je hondje het beste is 

honden page profiel NinaNina

Goh, mijn hondje hijgt zo erg daar. Hoe lief de dierenarts ook is. Haar ogen puilen echt uit van de stress, echt akelig. 
Maar ik denk dat ik toch maar eens een afspraak ga maken. 
Nu ze ouder wordt krijg ik wel veel spoken in mijn hoofd, jullie niet dan? Je weet wel dat ze geen 100 worden maar als de eerste tekenen er dan zijn wordt het wel confronterender. 

honden page profiel DagmarDagmar

Mijn bijna 11 jarige hond is nog springlevend. Hij slaapt meer, is rustiger tov vroeger etc, maar dat hoort er gewoon bij.

Ik begrijp steeds niet waarom mensen van een oude hond nog steeds vanalles verwachten dat een jonge hond ook zou moeten doen, waarom die nog uren zou moeten wandelen of nog eindeloos trucjes zou moeten uitvoeren of overal mee moeten gaan in huis.

Als ze meer willen slapen en minder willen wandelen, laat dat dan toch gewoon. Sneller warm, prima, dan even kijken om een ventilator of koelmat te leggen. 

Mijn 1ste hond was 13,5 en ging op een middag van springlevend, naar dood. Ideaal wat mij betreft, laten aftakelen wens ik geen van mijn honden toe.

Zolang er plezier in het leven is, geniet ik er met volle teugen van. En willen ze slapen, dan slapen ze maar. 

honden page profiel NinaNina

" Mijn bijna 11 jarige hond is nog springlevend. Hij slaapt meer, is rustiger tov vroeger etc, maar dat hoort er gewoon bij.
Ik begrijp steeds niet waarom mensen van een oude hond nog steeds vanalles verwachten dat een jonge hond ook zou moeten doen, waarom die nog uren zou moeten wandelen of nog eindeloos trucjes zou moeten uitvoeren of overal mee moeten gaan in huis.
Als ze meer willen slapen en minder willen wandelen, laat dat dan toch gewoon. Sneller warm, prima, dan even kijken om een ventilator of koelmat te leggen. 
Mijn 1ste hond was 13,5 en ging op een middag van springlevend, naar dood. Ideaal wat mij betreft, laten aftakelen wens ik geen van mijn honden toe.
Zolang er plezier in het leven is, geniet ik er met volle teugen van. En willen ze slapen, dan slapen ze maar.  "


Ik verwacht niets van haar, dat schrijf ik ook nergens. 
Ik vraag alleen naar ervaringen van anderen omdat ik niet kan inschatten of haar gedrag normaal is voor haar leeftijd of dat er misschien ‘iets’ is. Daarvoor dient toch een forum? Om ervaringen uit te wisselen en vragen te stellen? 
Ik bezit nu eenmaal niet de skills om objectief naar haar gedrag te kijken. Bij mij komen er direct doemscenario’s terwijl het misschien 10 keer niks is. 
Iedereen heeft zijn eigen zwaktes zeker? 


honden page profiel Thara Thara

honden foto van Thara

" Ik verwacht niets van haar, dat schrijf ik ook nergens. Ik vraag alleen naar ervaringen van anderen omdat ik niet kan inschatten of haar gedrag normaal is voor haar leeftijd of dat er misschien ‘iets’ is. Daarvoor dient toch een forum? Om ervaringen uit te wisselen en vragen te stellen? Ik bezit nu eenmaal niet de skills om objectief naar haar gedrag te kijken. Bij mij komen er direct doemscenario’s terwijl het misschien 10 keer niks is. Iedereen heeft zijn eigen zwaktes zeker?  "

Ja , maar het is via een beeldscherm moeilijk te beoordelen . En wij zijn ook geen d.a , soms kan een welgemeend advies ook geheel fout zijn . En met een senior is voorzichtigheid belangrijk 

En ik snap dat het je niet lekker zit , en dat de drempel om naar de da te gaan hoog is . Maar dat kan je ook telefonisch overleggen met je da,. Misschien is huisbezoek mogelijk.  Of maak bv eens een filmpje en laat dat aan je da zien 

Of schakel de mobiele da in , die komen thuis en kunnen dan in de vertrouwde omgeving observeren , advies geven enz 

honden page profiel AureliaAurelia

honden foto van Aurelia

Bij ons heel laat. Vanaf een jaar of dertien werd ze wat dover en ging ze slechter zien. Maar verder super super fit. Helaas kreeg ze op haar vijftiende een sluipende baarmoederontsteking en de ziekte en operatie heeft haar een stuk ouder gemaakt. Sinds de operatie is haar achterhand niet meer wat hij geweest is qua spierspanning. Glijdt ze regelmatig uit op gladde vloer en sinds anderhalf jaar ofzo krijgt ze anabole steroiden om daarmee te helpen. Ook heeft ze sinds een jaar ongeveer metacam tegen artrose. Sinds de operatie slaapt ze ook veel meer.

 

Desalniettemin liep ze tot 16,5 nog zelfstandig de trap op en wandelingen van 12 km.

 

Het afgelopen halfjaar is het hard naar beneden aan het gaan helaas. Nu dus 17 en een paar maanden. Maar ze is volgens mij wel heel bijzonder qua fitheid. Ze kan nog steeds wandelingen van 6 km ofzo, springt op de bank of autostoel als we er niet bij zijn, of in de auto als we even niet opletten etc 

...

 

Oh nog even toevoegen : ik zou toch naar de dierenarts gaan. Elke keer als wij dachten : nu is ze toch opeens wel snel oud geworden, bleek ze iets onder de leden te hebben. Die ontsteking dus, een hernia, een blaasontsteking. Maar met behandeling is ze telkens enorm opgeknapt. Het is dus bij haar teken van ouderdom dat ze af en toe ziek is of iets heeft, eerder dan de ouderdom zelf die het probleem is. Dus zeker naar dierenarts gaan.

honden foto van  Kiki met Harley D. & Pampus

Mijn bijna elf jaar oude hond is actiever en speelser dan de meeste jonge honden.

 

Het enige waar ik aan merk dat hij ouder word is dat hij sochtends geen zin meer heeft om te wandelen. En in de loop van de jaren is hij wat wijzer geworden, hij voelt niet meer de behoefte om achter elke fietser aan te gaan. 

honden page profiel NinaNina

 
Oh nog even toevoegen : ik zou toch naar de dierenarts gaan. Elke keer als wij dachten : nu is ze toch opeens wel snel oud geworden, bleek ze iets onder de leden te hebben. Die ontsteking dus, een hernia, een blaasontsteking. Maar met behandeling is ze telkens enorm opgeknapt. Het is dus bij haar teken van ouderdom dat ze af en toe ziek is of iets heeft, eerder dan de ouderdom zelf die het probleem is. Dus zeker naar dierenarts gaan. "

Oh frown Ja dit overtuigd me wel helemaal. 

honden page profiel NinaNina

En in de loop van de jaren is hij wat wijzer geworden, hij voelt niet meer de behoefte om achter elke fietser aan te gaan.  "


Verstand komt met de jaren wink

honden page profiel makila_baasje_van_Jack †makila_baasje_van_Jack †

honden foto van makila_baasje_van_Jack †

Even de post ingekort als antwoord op je vragen.

 

Ivm de dierenarts. Hij is zenuwachtig tot hij zijn artrosespuit krijgt (dan grommelt hij). Daarna wordt hij lekker stoer en gaat dan doodleuk de dierenarts besnuffelen of hij wandelt naar de achterzijde om aan de zakken hondenvoer en kattenvoer te snuffelen. Dus echt bang bij de dierenarts, is hij zeker niet.

 

Wanneer begonnen ze veel te slapen, echt ‘tegen het einde’, of kunnen ze zo nog een paar jaar mee?

Tot op heden nog niet. Onze Jack is bijna 17 en hij slaapt eerlijkheidshalve géén millimeter meer dan vroeger. 

 

Wanneer en hoe begonnen ze te laten zien dat ze echt ouder werden? 

Hij zag vroeger wit + bruine plekken. Tegenwoordig ziet hij steeds witter en witter en blijft er niet veel kleur meer over. Sinds januari 2020 heeft hij last van artrose en na een blaasontsteking in februari 2021, zijn zijn achterpootjes serieus verzwakt. Tussendoor heeft hij ook aarskanker gekregen (volledig genezen). Zijn tandjes zijn ook beginnen losstaan. Hij heeft ook last gehad van een zware keelinfectie.

 

Kort gezegd: Sinds januari vorig jaar is hij echt oud beginnen worden, maar we zijn nu 20 maanden verder en hij is nog altijd onder ons :)

 

---

 

Oh ja ivm nog alleen blijven. Ik kan hem gerust nog uren alleen laten. Er is dan echt géén plasje in huis te bespeuren, dat houdt hij allemaal nog op. Hij is dus nog erg zindelijk (buiten een ongelukje wat altijd wel eens kan gebeuren).

 

Het heeft ook wel iets triestig, dat grijs kopje, langzamer lopen, wel willen maar niet meer kunnen,… Ik weet gewoon echt niet of haar gedrag bij de leeftijd hoort of niet. Zeker dat slapen. Het is echt slapen, eten, slapen 
En dan denk ik, is dit het begin van het einde? Of gaat ze vanaf nu nog een paar jaar vooral slapen? Moeilijk hoor, zo’n senior hondje…

Ivm dat slapen, dat merk ik dus niet bij onze hond, maar ik hoor van vrienden dat bij hun oude honden dit wél het geval is, op dat gebied is onze Jack "ne speciale".

 

Ivm grijs koppie. Onze hond is echt verschrikkelijk grijs/wit, dus dat is gewoon doodnormaal. 

 

Langzamer lopen is ook normaal hoor. Onze Jack kan al sinds februari -uitgezonderd tijdens een uitzonderlijk goeie dag- eigenlijk niet meer goed lopen. Maar hij doet het verder nog altijd prima.

Volgende forumvraag: Anabolen
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^