7 maanden, slechte eter? Of ben ik aan het miepen?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel KoekjeKoekje

honden foto van Koekje

Meneer eet slecht… vinden wij. Poep is goed, goed op gewicht, verder ook een blije hond. Maar wat is een slechte eter? Of loop ik me gewoon zorgen te maken om niks?

Voor de vakantie kreeg hij KVV en soms wat brokjes. Lekker stabiel. Toen gingen we vier weken met de auto door Scandinavië en we hadden - na tips hier - Kivo gestoomd meegenomen en zijn brokken. Thuis leek hij dat van de alternatieven de lekkerste te vinden.

 

De lust om te eten werd tijdens de vakantie minder. Begon soms pas om 3 uur aan zijn ontbijt. At gemiddeld 300 van de 450-500 gram die hij mag per dag. Poep was wisselend maar niet super slecht, daarbij meegenomen dat er veel gereisd werd, nieuwe indrukken, wisselende huisjes en rendierpoep is blijkbaar een delicatesse (foot-in-mouth).

 

Na de tweede week van de vakantie hebben we hem ontwormd (toen we uit rendiergebied vertrokken) in de hoop dat hij weer als vanouds ging eten. De Kivo ging helemaal niet meer op, meneer at nog wel brokken (Farmfood) en een Rodi-worst, maar alles pas laat in de middag. Duidelijk werd dat vis echt niet te doen was, kip ook niet echt en andere vleessoorten gingen nog. Verpakkingen uit de supermarkt gehaald, diepvries konden we niet vinden, dus dan maar hoog vleesgehalte pakjes en blikjes. Het ging er steeds net aan in. Het bleef lang staan voordat het opging. 

 

Verder was hij een blij beest op vakantie. Lekker wandelen, 's nachts bij ons op de kamer en 's middags met 1 van ons een middagdutje van 2-3 uur, hier hebben we scherp op gelet. Verder nam hij hier en daar rust met hazenslaapjes. De reisdagen waren ook rustdagen, lekker in de bench in de auto tukken. Wandelen hebben we niet overmatig gedaan. Wel vaak maar “kort”/niet inspannend. Dit alles om hem verder vitaal te houden en stress (if any) te minimaliseren. Het autorijden ging goed. Hij is verder nauwelijks alleen geweest. We bleven nabij als meneer at, verlieten dan niet de kamer. Veel kauwmateriaal aangeboden. Daar is hij gek op. 

 

Terug thuis dachten we dat rust en regelmaat de boel wel weer zou stabiliseren. Mooi niet. De Kivo KVV was door de oppas van de kat al uit de vriezer gehaald en stond aan bij aankomst. Ging erin als koek. Maar nu begint het gesukkel weer. Laat ook bepaalde smaken Kivo staan, aan het einde van de middag pas brokken die de hele dag beschikbaar zijn en zelfs de rodiworst blijft liggen. Rosbief gaat erin, maar hondenvoer, ho maar. Kauwmateriaal blijven we aanbieden, vindt-ie heerlijk. 

Meneer zat mooi op de maat qua gewicht, dierenarts vond dat hij niet dikker hoefde te worden, maar nu na 5 weken eet-gedoe, beginnen de achterste ribben echt zichtbaar te worden. Meneer heeft zichzelf dus op dieet gezet, maar wanneer houdt-ie op? 

Mijn vraag is dus: Wat mag de hond zelf bepalen? Moet ik dan maar door blijven experimenten met smaken zodat hij eet? Wachten tot hij honger krijgt tegen 3 uur? Loslaten en niet zo miepen? Is het een fase? Wacht hij gewoon tot we van gekheid iets lekkerders voorzetten? Is kauwmateriaal zijn hoofdmaaltijd geworden? Wisselen van eten geeft gedoe, dus voordat we nieuwe plannen maken, graag eerst jullie input. Misschien zien we iets over het hoofd?

 

Ik maak me nog niet echt zorgen over gezondheid omdat hij graag meewandelt, stoeit, speelt, rent en de poep bij thuiskomst als vanouds is: 2 x per dag, stevig en goed. 

Onze vorige hond at alles, die moesten we begrenzen, werd te dik ondanks alle inzet en beperkingen van ons (was gecastreerd ook) en had uiteindelijk ziekte van Cushin waardoor gedrag op zijn plek viel. Dit is het tegenovergestelde. Eerst was ik er wel blij mee, vond het grappig, maar nu vind ik het niet meer zo leuk worden. Ik hou zelf ook van rust en regelmaat en wil graag weten waar we goed aan doen :-). 

honden page profiel L.L. 3 doggies

honden foto van L.

Mijn hond heeft een voorkeur om laat pas te eten, ik zie het probleem niet aangezien hij wel netjes op gewicht blijft. Jouw hond daarentegen eet blijkbaar niet genoeg vanaf 15u... Persoonlijk ben ik niet zo van nieuwe dingen blijven aanbieden. Ik geef geen dingen die mijn hond niet lust, maar ik geef wel pas iets nieuw als er gegeten wordt. Dus hier weet hij ook dat laten staan tot ik iets anders geef, niet gaat werken. Verder geef ik af en toe wel wat lekkers in huis en liggen er ook botjes, ik heb niet de indruk dat dit invloed heeft op het eten zelf.

Met kvv snap ik wel dat het vervelend is als je hond dat niet meteen opeet. Is hij wel te porren voor een sessie oefeningen uitvoeren? Dan kan je misschien belonen met lepeltjes kvv, vaak prikkelt enthousiasme toch om de beloning aan te nemen. De brokken kan je dan laten staan tot hij eet...? Ik wissel hier ook af tussen brokken waarvan ik weet dat hij die goed verdraagt, omdat hij graag afwisselt van voeding. En om de zoveel tijd gaat er eens een stoomworst of blikje natvoer open als extraatje :) 

honden page profiel Thara Thara 3 doggies

honden foto van Thara

Ik zou in geen geval kauwmateriaal geven . Eerst eten , 

En ik zou me er niet zo druk om maken , je kunt hem niet dwingen om te eten , hoe drukker jij je er om maakt,  hoe meer gemiep 

Als ie geen ontbijt wil , dan maar niet 

Hij meldt zich wel als ie honger heeft 

Misschien vind ie 500 gram wel te veel ? Honden die te veel krijgen kunnen ook gaan miepen 

 

honden page profiel AureliaAurelia 3 doggies

honden foto van Aurelia

Onze hond is altijd een lastige eter geweest. We hebben het haar grotendeels zelf laten bepalen. Vers vlees was een ramp, dat hebben we laten zitten; ze liet de helft staan, smeerde het over de vloer en je kan wel raden hoe lang het goed blijft. Eigenlijk hebben we haar gewoon altijd een bak voer vrij laten eten, haar hele leven lang. Dan at ze tenminste genoeg, al bleef ze erg slank. Maar kan kon ze zelf bepalen wanneer/hoeveel ze at. Meestal at ze 's avonds trouwens; 's ochtends hoefde ze weinig tot niet; rond een uur of 4 begon ze vaak en tegen 11 uur 's avonds was de bak misschien leeg. Ook altijd gezorgd voor kwalitatief heel goed voer, zodat ze niet veel 'vulling' binnenkreeg en vooral veel goede voedingsstoffen. Als ze om de een of andere reden niet zo fit was of meer energie nodig had (bijv. in de rui) dan gaven we haar vaak een ei over haar voer oid voor extra smaak. Ze mocht ook altijd restjes van ons eigen eten opeten. En altijd veel lekkere snoepjes bij het aanleren van trucjes en spelletjes spelen, want ze werd toch niet dik.

Bij kieskeurig zijn is het soms gewoon ook een kwestie van het voer laten staan/opnieuw aanbieden trouwens hoor, anders blijf je bezig...

Na sterilisatie is ze hier trouwens een vreetzakje geworden! Dat was wel heel opvallend, opeens vindt ze allerlei eten veeeeel lekkerder. Nog steeds wel echt een voorkeur voor 's avonds eten.

honden page profiel LavinaLavina 3 doggies

honden foto van Lavina

Het verschilt. Kan ook gewoon liggen ana het feit dat je op vakantie bent. Het geef toch een zekere vorm van stress. En sommige honden zijn gewoon zo!

 

May eet thuis altijd goed, maar op vakantie eet ze altijd minder heeft ze ook altijd al gedaan. Mensne hebben het dan ook bij mij op stress gegooid maar May ligt ook de halve dag overal en nergens op haar rug poten omhoog te pitten, niet helemaal mijn beeld bij stress... 

Daarnaast eet ze wel genoeg om fit te blijven en mee te wandelen. 

 

Ik maak me er dan dus geen zorgen om.

 

 

 

En verder qua tips voor jullie thuis. Blijf afwisselen of geef juist wat hij op dat moment lekker vind dat is aan jullie. de achterste rib zixhtbaar is ook niet zo erg. En als hij niet dikker hoeft te worden van de DA zijn ze meestal al net te dik. Waardoor ik nog denk dat je goed zit. 

 

Juist te speciale dingen zoals rosbief halen zal uiteindelijk ook averechts werken. Ik ken een hond die uiteindelijk echt alleen maar rosbief wou en helemala geen hondenvoer at. Maarja rosbief zitten nu niet echt alle voedingsstoffen in die eennhond nodig heeft.

honden page profiel KoekjeKoekje

honden foto van Koekje

Dank jullie wel voor de antwoorden, geruststellend!

 

Hier overlegd en we gaan nu voor de all day brok en KVV bij de avondmaaltijd. Met KVV is het inderdaad irritant dat je het niet te lang in de bak wil hebben. Het trekt vliegen aan en bederft dan. Misschien is het gewoon een avond-hond :).

 

Het lijkt er inderdaad ook op dat eten/ beloning krijgen de eet-knop aanwakkert: Ik had wat Renske gebakken brok in zijn honden-rol-'m-en-hij-floept-eruit-speeltje gedaan, die gingen erin als koek vanmiddag. En vervolgens wil hij dan ook wel weer z'n KVV, maar da's niet handig omdat het niet matcht met gebakken brok. Dus maar meer Renske. En na een lange snuffelwandeling in het bos en een middagdut met mij in de hangmat ging het KVV-diner erin alsof er niks aan de hand was. Gek beest :). 

 

Veel snoepjes tijdens de wandeling is ook een goede. Met 7 maanden is er nog ruim voldoende te trainen. En helpt mijn gemoedstoestand weer, dat-ie niet op een lege maag gaat hollen en zoeken. 

 

En kan een hond gewoon van afwisseling houden? Dat is het namelijk wel vaak bij meneer; de eerste keer eet hij de nieuwe variant prima op, om het bij maaltijd twee alweer af te keuren. Ik vind het best om de KVV af te wisselen, met pakjes en blikken wordt het wat onhandig, maar brok zou wel weer kunnen als ik het in kleine hoeveelheden koop. 

 

 

 

 

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty 3 doggies

honden foto van Anouk van Botty

"En kan een hond gewoon van afwisseling houden?
  "

Ja zekers, ben niet anders gewend eigenlijk met honden. Geur is wel belangrijk al kan je dan nog steeds niet altijd de boel beduvelen. Laatst een bullenpees in een zak stinkende beef jerky verstopt. Drie keer kauwen? En bleef liggen. Vandaag na dag 3 heeft hij er aan geknaagd bij gebrek aan iets anders,  maar tja de helft ligt er nog nu, hihi.

honden page profiel SuzeSuze 2 doggies

honden foto van Suze

" Meneer eet slecht… vinden wij. Poep is goed, goed op gewicht, verder ook een blije hond. Maar wat is een slechte eter? Of loop ik me gewoon zorgen te maken om niks?Voor de vakantie kreeg hij KVV en soms wat brokjes. Lekker stabiel. Toen gingen we vier weken met de auto door Scandinavië en we hadden - na tips hier - Kivo gestoomd meegenomen en zijn brokken. Thuis leek hij dat van de alternatieven de lekkerste te vinden.
 
De lust om te eten werd tijdens de vakantie minder. Begon soms pas om 3 uur aan zijn ontbijt. At gemiddeld 300 van de 450-500 gram die hij mag per dag. Poep was wisselend maar niet super slecht, daarbij meegenomen dat er veel gereisd werd, nieuwe indrukken, wisselende huisjes en rendierpoep is blijkbaar een delicatesse ().
 
Na de tweede week van de vakantie hebben we hem ontwormd (toen we uit rendiergebied vertrokken) in de hoop dat hij weer als vanouds ging eten. De Kivo ging helemaal niet meer op, meneer at nog wel brokken (Farmfood) en een Rodi-worst, maar alles pas laat in de middag. Duidelijk werd dat vis echt niet te doen was, kip ook niet echt en andere vleessoorten gingen nog. Verpakkingen uit de supermarkt gehaald, diepvries konden we niet vinden, dus dan maar hoog vleesgehalte pakjes en blikjes. Het ging er steeds net aan in. Het bleef lang staan voordat het opging. 
 
Verder was hij een blij beest op vakantie. Lekker wandelen, 's nachts bij ons op de kamer en 's middags met 1 van ons een middagdutje van 2-3 uur, hier hebben we scherp op gelet. Verder nam hij hier en daar rust met hazenslaapjes. De reisdagen waren ook rustdagen, lekker in de bench in de auto tukken. Wandelen hebben we niet overmatig gedaan. Wel vaak maar “kort”/niet inspannend. Dit alles om hem verder vitaal te houden en stress (if any) te minimaliseren. Het autorijden ging goed. Hij is verder nauwelijks alleen geweest. We bleven nabij als meneer at, verlieten dan niet de kamer. Veel kauwmateriaal aangeboden. Daar is hij gek op. 
 
Terug thuis dachten we dat rust en regelmaat de boel wel weer zou stabiliseren. Mooi niet. De Kivo KVV was door de oppas van de kat al uit de vriezer gehaald en stond aan bij aankomst. Ging erin als koek. Maar nu begint het gesukkel weer. Laat ook bepaalde smaken Kivo staan, aan het einde van de middag pas brokken die de hele dag beschikbaar zijn en zelfs de rodiworst blijft liggen. Rosbief gaat erin, maar hondenvoer, ho maar. Kauwmateriaal blijven we aanbieden, vindt-ie heerlijk. 
Meneer zat mooi op de maat qua gewicht, dierenarts vond dat hij niet dikker hoefde te worden, maar nu na 5 weken eet-gedoe, beginnen de achterste ribben echt zichtbaar te worden. Meneer heeft zichzelf dus op dieet gezet, maar wanneer houdt-ie op? 
Mijn vraag is dus: Wat mag de hond zelf bepalen? Moet ik dan maar door blijven experimenten met smaken zodat hij eet? Wachten tot hij honger krijgt tegen 3 uur? Loslaten en niet zo miepen? Is het een fase? Wacht hij gewoon tot we van gekheid iets lekkerders voorzetten? Is kauwmateriaal zijn hoofdmaaltijd geworden? Wisselen van eten geeft gedoe, dus voordat we nieuwe plannen maken, graag eerst jullie input. Misschien zien we iets over het hoofd?
 
Ik maak me nog niet echt zorgen over gezondheid omdat hij graag meewandelt, stoeit, speelt, rent en de poep bij thuiskomst als vanouds is: 2 x per dag, stevig en goed. 
Onze vorige hond at alles, die moesten we begrenzen, werd te dik ondanks alle inzet en beperkingen van ons (was gecastreerd ook) en had uiteindelijk ziekte van Cushin waardoor gedrag op zijn plek viel. Dit is het tegenovergestelde. Eerst was ik er wel blij mee, vond het grappig, maar nu vind ik het niet meer zo leuk worden. Ik hou zelf ook van rust en regelmaat en wil graag weten waar we goed aan doen :-) "

Die van mij is 5 bijna 6 maanden en wilt niet eten.. goed opgericht enzo. Maarja komt vanzelf weer goed had een hond hier ook dus maak me geen zorgen! Die kon dagen niet eten namelijk…. Denk dat ze dan vol zitten ofzo? Bij Fado is t nog door de tandjes maar ook omdat hij gwn geen trek heeft denk ik. Nou ja geen zorgen maken tot 1 jaar zou t goed moeten komen.

honden page profiel Louise1972Louise1972 3 doggies

honden foto van Louise1972

Ik lees zo vaak dat jonge honden, vooral reuen, rond de pubertijd ineens slecht gaan eten. Volgens mij is dat hormoongerelateerd. 

Lijkt mij dat je er niet teveel aan moet toegeven tenzij de da zich zorgen gaat maken.

honden page profiel LizLiz 3 doggies

honden foto van Liz

>Wacht hij gewoon tot we van gekheid iets lekkerders voorzetten? Is kauwmateriaal zijn hoofdmaaltijd geworden?<

ja en ja

op die leeftijd is dat ook niet raar pups eten verhoudingsgewijs veel meer dan volwassen honden en dat is logisch want een volwassen hond hoeft geen bouwstoffen binnen te krijgen om te groeien dus ergens loop je tegen een moment aan dat de hond zelf aangeeft voldoende eten te krijgen al zijn er rassen die er om bekend staan onverzadigbaar te zijn

 

een hond die wel zelf zijn voeding reguleert kan je verleiden tot overeten door iets lekkers en bijzonders iets nieuws dus voor te zetten het gevolg daarvan kan je zelf wel uitrekenen wij mensen vinden het zo belangrijk dat onze kineren en huisdieren eten dat we alles uit de kast halen om dat voor elkaar te krijgen maar eerlijk is eerlijk veel honden weten beter dan wij wat een gezond gewicht is

honden page profiel MurphyMurphy 3 doggies

honden foto van Murphy

Murph was hetzelfde tot haar sterilisatie, als pup altijd een slechte eter geweest en mager (zichtbare ribben vaak). De routine die tijdens die periode het beste bleek te werken;

Geen voer uit een bak, maar uit de Kong. Precies hetzelfde voer, niks toegevoegd, maar uit een Kong is blijkbaar leuk en dus at ze het. En ‘s ochtends ander voer dan ‘s avonds, uit de bak voor de afwisseling. Zelfs dan at ze vaak pas heel laat, maar dan kreeg ze tenminste genoeg binnen. Wie weet helpt het, succes!

honden page profiel AureliaAurelia 3 doggies

honden foto van Aurelia

" Murph was hetzelfde tot haar sterilisatie, als pup altijd een slechte eter geweest en mager (zichtbare ribben vaak). De routine die tijdens die periode het beste bleek te werken;
Geen voer uit een bak, maar uit de Kong. Precies hetzelfde voer, niks toegevoegd, maar uit een Kong is blijkbaar leuk en dus at ze het. En ‘s ochtends ander voer dan ‘s avonds, uit de bak voor de afwisseling. Zelfs dan at ze vaak pas heel laat, maar dan kreeg ze tenminste genoeg binnen. Wie weet helpt het, succes! "

Haha dat heeft Kim ook heel lang geflikt. Geen brokjes eten in de bak, maar als ik ze in het gras gooi en zij moest ze zoeken, dan opeens wel.

honden page profiel KoekjeKoekje

honden foto van Koekje

" Murph was hetzelfde tot haar sterilisatie, als pup altijd een slechte eter geweest en mager (zichtbare ribben vaak). De routine die tijdens die periode het beste bleek te werken;
Geen voer uit een bak, maar uit de Kong. Precies hetzelfde voer, niks toegevoegd, maar uit een Kong is blijkbaar leuk en dus at ze het. En ‘s ochtends ander voer dan ‘s avonds, uit de bak voor de afwisseling. Zelfs dan at ze vaak pas heel laat, maar dan kreeg ze tenminste genoeg binnen. Wie weet helpt het, succes! "

Ha! Ja dan eet ie wel. We grappen al dat-ie allergisch is voor plastic :-). Kong is een goede! Die hebben we en daar past t in 

honden page profiel LoesjeLoesje 2 doggies

honden foto van Loesje

" Haha dat heeft Kim ook heel lang geflikt. Geen brokjes eten in de bak, maar als ik ze in het gras gooi en zij moest ze zoeken, dan opeens wel. "

 

Dat doet  mijn Casper ook. Ik pak vaak brokjes uit zijn bak en verstop deze in de tuin of de woonkamer of stop deze in zijn snuffelkleed. Dan eet hij ze wel. Als pup liep hij fanatiek achter een voerbal aan.

 

Natvoer geef ik ook op de licky mat, dan is het blijkbaar interessanter. Waarom zou je het makkelijk doen als het ook moeilijk kan!undecided Een Poedel is altijd in voor "spelen", taakjes uitvoeren etc.

honden page profiel MurphyMurphy

honden foto van Murphy

"  
Dat doet  mijn Casper ook. Ik pak vaak brokjes uit zijn bak en verstop deze in de tuin of de woonkamer of stop deze in zijn snuffelkleed. Dan eet hij ze wel. Als pup liep hij fanatiek achter een voerbal aan. "

Haha ja precies! Ik verstop de Kong ook vaak, zodat ze op zoek moet naar dr eten. En dan is ze zowaar enthousiast over etenstijd.

@Koekje laat maar weten of het werkt! Ben heel benieuwd!

honden page profiel KoekjeKoekje

honden foto van Koekje

Meneer at vandaag zijn Farmfood rolletje (KVV) gewoon op bij het ontbijt. Keek me vragend aan bij het ochtend ritueel: “hallo?!? Tijd voor mijn ontbijt?!” Dus toch maar overstag en de koelkast aangesproken. En hij at t nog op ook. Dus schiet mij maar lek. Is het dan toch gewoon een kwestie van smaak? Heb alle Kivo KVV in plakken in de vriezer dus heb ik er dan misschien smaken eruit gehaald die meneer niet lekker vindt? Gek beest :-). 

honden page profiel Lineke & Saar(tje) Lineke & Saar(tje) 3 doggies

honden foto van Lineke & Saar(tje)

Haha het blijft soms gissen wat de oorzaak is voor veranderd eetgedrag. Het is wel de 'beruchte' leeftijd van minder goed eten. Mocht ie toch meer naar de middag en avond gaan qua eten dan wilde het bij ons goed werken om eerst wat eten spelenderwijs aan te bieden. Daarna ging de bak gewoon leeg. Ik had het idee dat Saar soms te leeg was en daar toch een beetje misselijk van. Even herinneren dat eten een goed idee was met wat brokjes oid strooien of in een kong en dan ging het daarna prima. En s avonds voor het slapen nog iets te eten geven zodat ze de volgende dag niet te lang zonder hoefde heeft hier ook geholpen. Geen idee of dat voor jullie ook van toepassing is hoor. 

Maar zo te lezen eet ie nu weer goed, ik herken de zorgen die je kan hebben om slecht eten van je hond wel. 

honden page profiel KoekjeKoekje

honden foto van Koekje

"  Ik had het idee dat Saar soms te leeg was en daar toch een beetje misselijk van. Even herinneren dat eten een goed idee was met wat brokjes oid strooien of in een kong en dan ging het daarna prima.  "

Dat ja! Ik vind dat hij veel gras eet en ik  *denk* dat gras eten een reactie is op misselijk zijn. Goed plan! 

En verder: Ja, zucht... Ze houden je bezig, die honden van je :). 

honden page profiel Lineke & Saar(tje) Lineke & Saar(tje)

honden foto van Lineke & Saar(tje)

Haha het is nooit saai in ieder geval ????. Daarom ben ik blij met dit forum, meerdere wegen naar Rome en soms dingen waar je zelf niet bij nadenkt. Ik heb ondertussen wel geleerd om te kijken wat werkt en wat niet en dan het plan aan te passen. Gaat je lukken, succes! 

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^