Hoe pak jij dat aan? Vezorging?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

Ik merk dat er soms problemen zijn en soms ook hele creatieve oplossingen ook voor zijn. Bij het lezen op dit forum.

 

Hoe maak je jouw huisdier comfortabel met gezeik aan het lijf?

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _ Bams ¥ . 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Hier nooit geen ...gezeik...aan het lijf, zonder morren van Ogin wordt verzorging dagelijks gedaan, ze vertrouwd op me ....en laat alles toe, ook bij dierenartsen.  Denk ook dat het per hond verschilt, er zijn honden die panisch zijn bij de dierenarts, de reuk geur en vreemden aan hun lijf, en er zijn honden waar je alles mee kan doen, zo,n hond heb ik dus...maar heb honden gezien die bij een dierenarts naar binnen gesleept moeten worden...en buiten de praktijk stoere honden zijn...ook thuis verzorging...honden die alles toelaten tot het geven van medicatie of een wond verzorgen...en andere honden die de benen nemen, heel verschillend.    

honden page profiel Thara Thara 3 doggies

honden foto van Thara

Dat is iets wat ik mijn honden gelijk leer . Overal aanraken 

Ik heb /had bijna altijd herplaatsers

Bijna altijd merkte ik dat dit stukje in de opvoeding niet (voldoende) was meegenomen 

Oren moet je nu eenmaal weleens nakijken bv 

Als een hond gewend is aan aanraking zal.ie dit op ontspannen wijze toelaten als de eigen baas dit doet 

Als baas,merk je dan bv ook snel wanneer er iets mis is 

Zo mocht ik Thara haar voetzolen altijd bekijken en controleren 

Tot de dag waarop ze heftig reageerde . Ze gromde flink naar me . Voor haar een heel ongewone reactie . Mede door deze reactie kwam ik er achter dat er iets,mis,moest zijn met Thara . En dat was ook zo . Op deze,wijze,ben ik bij de osteopaat terecht gekomen . Thara had dus ongemak en wordt hiervoor nog steeds,behandeld 

 

 

honden page profiel Britt, Maui & Fanu ~Britt, Maui & Fanu ~ 3 doggies

honden foto van Britt, Maui & Fanu ~

Ik leer mijn honden van jongs af aan dat er soms gewoon dingen moeten gebeuren die wellicht niet leuk zijn, maar waar ze maar mee moeten dealen. Ze gaan er namelijk niet dood aan. Ook introduceer ik al zo vroeg mogelijk nagelschaartjes, waterblazers, hondenbrillen, schoentjes, tuigen, banden, ondergronden zodat de meeste dingen gewoon zijn. 

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

" Ik leer mijn honden van jongs af aan dat er soms gewoon dingen moeten gebeuren die wellicht niet leuk zijn, maar waar ze maar mee moeten dealen. Ze gaan er namelijk niet dood aan. Ook introduceer ik al zo vroeg mogelijk nagelschaartjes, waterblazers, hondenbrillen, schoentjes, tuigen, banden, ondergronden zodat de meeste dingen gewoon zijn.  "

Jij hebt twee puppies niet? Geen aanval hier. Hoe doe je dat dan? Wat is je aanpak in detail.

honden page profiel Britt, Maui & Fanu ~Britt, Maui & Fanu ~ 3 doggies

honden foto van Britt, Maui & Fanu ~

" Jij hebt twee puppies niet? Geen aanval hier. Hoe doe je dat dan? Wat is je aanpak in detail. "

Ik heb een “pup” van 6 maanden oud en een jonge hond van 16 maanden. 

Om het kort uit te leggen doe ik het gewoon in het begin in een ontspannen situatie en ik beloon ze als ze het “ondergaan”. Ook stop ik er alleen mee als ze rustig liggen/zitten en dus niet tegenstribbelen. Zeker in het begin stop ik dus alleen als ze rustig zijn zodat ze geen succes ervaren met verzet. En dat bouw ik dan uit. 

honden page profiel DagmarDagmar 3 doggies

Het verschilt hier per hond. Ze hebben allemaal alles steevast verdragen wat ze moeten verdragen. En toen kwam de jongste. Die wil niets aan zijn lijf.

Als er bij hem dus iets moet gebeuren qua intensieve verzorging, wordt hij verdoofd. Voor de rest blijf ik er zoveel mogelijk vanaf.

Hij heeft nu een wonde aan zijn kaak, maar zolang er geen ontsteking opkomt, blijf ik er gewoon vanaf. 

honden page profiel Pascale met Kahlúa, Willow en OnyxPascale met Kahlúa, Willow en Onyx 3 doggies

honden foto van Pascale met Kahlúa, Willow en Onyx

Ik heb mijn beide honden van pup af aan aan alles laten wennen. Overal aanraken, tanden bekijken, oren bekijken, de ogen openen mocht er ooit iets in gedruppeld moeten worden, nagels knippen en met de dremel.. meestal als ze lekker bij mij lagen te slapen, maar soms ook op 'commando'. Dan riep ik ze bij me, liet ze voor mij staan en ging ik overal even voelen, voetjes optillen, tanden bekijken. Zodat ze het ook 'bewust' meemaken. 

 

Kahlúa vindt alles oké. Die ligt languit te slapen op de bank terwijl ik haar nagels knip en dremel. 

 

Willow daarintegen, die als pup overal oke mee was, gedraagt zich panisch als ik met een tekentang, tandenborstel of nagelknipper aan kom. Ik mag haar overal aanraken, kan haar voetjes masseren, haar tanden bekijken. Maar zodra ik iets vast heb flipt ze hem echt uit (vast iets met een pittige werklijn haha) 

 

We oefenen geregeld. Laatst lag ze op mij te slapen en ik voelde een teek bij haar wang. Ik kon er constant omheen wrijven en masseren. Het tekentangetje lag toevallig naast me en ik pak het, Willow schiet uit haar diepe slaap en springt overeind.. nu doen we 1 nagel om de dag. Zodat ze weet dat het niets ernstigs is. 

 

Persoonlijk denk ik dat ze zich nogal aan stelt. Er is nóóit iets gebeurd waardoor ze een slechte ervaring kan hebben gehad. 

 

(Tuigen, halsbanden, muilkorf, schoentjes etc zijn bij haar dan weer geen probleem. Spray daarintegen, bijvoorbeeld tegen teken, d r a m a) 

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

Intressant. Hier doen we het qua hond bij donker in het begin "lampje komt er later bij". Bij kat gaat in in ochtend volle glorie. Keuken is dan wel een plekje hier waar alle regels gelden.

 

Heb nog een aanwaaier gehad die het niet goed deed. Wat niet is kan nog komen.

honden page profiel HeleenHeleengoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Heleen

Ik denk er niet bij na ,maar doe gewoon ,

Druppelen ,zalven ,pillen geven  borstelen trimmen , iets verbinden ,geen probleem bij niemand ,

Maar ik vind de Oost europese herders soms wel aanstellers als ze iets hebben surprised

honden page profiel ientjeientje 3 doggies

honden foto van ientje

Gewoon doen. Niet zeuren, moet even. Zeggen wat ik ga doen.

Kom we gaan even borstelen, en plof ze zit naast me op de bank.

Van pup af aan, want ja, langharige hond en dan kunnen klitjes ontstaan. Natuurlijk doe ik het voorzichtig. Knippen, oortjes schoonmaken en zo nodig ontdoen van de plukjes haar die binnen in groeien, (dierenarts raadt dit toch echt aan, want anders komen er bosjes vies vet haar in de gehoorgang waardoor oor gaat broeien en ontsteken, geldt alleen voor langharige, niet verharende hinden ) voetjes knippen, en bijna dagelijks borstelen en iedere maand knippen. Nagels als nodig is, tanden schoonhouden en wassen als nodig is, en dat laatste vindt ze absoluut niet leuk.

En ja er was best weleens protest, toen ik bv, de oogjes moest druppelen vorig jaar. Jammer dan, goed vastpakken en doen, nu is ook dat geen probleem meer.

Pootjes borstelen vindt ze niet leuk. Dus pootje goed stevig vasthouden en borstelen, zorgen dat de hond niet gaat terugtrekken waardoor ze de boel kan verdraaien en zich pijn kan doen,,

Ik ervaar het als een momentje hond baas, band opbouwen met je hond, ik borstel gemiddeld 5 a 10 minuten per dag. Gezien haar vacht vind ik dat niet veel.

honden page profiel LizLiz 3 doggies

honden foto van Liz

niet zo moeilijk toch mits er geen traumas opgelopen worden bij de da

 

pup vanaf dag 1 een paar keer per dag op een lieve manier onderzoeken oortjes kijken oogjes vegen bekkje open tandjes kijken tongetje aanraken pootjes bevoelen en bekijken tuut aanraken poepgaatje kijken

niet zo ingewikkeld toch

honden page profiel MoniqueMonique 3 doggies

honden foto van Monique

Die temperatuur meter dat was toch een dingetje hier,is niet iets dat je oefent....dametje was zwaar beledigd.

honden page profiel KeesKees 3 doggies

honden foto van Kees

Bij pups is t inderdaad meestal niet zo moeilijk als je vanaf t begin alles steeds even doet. Toch lukt t dan nog niet altijd. Paddy liet en laat praktisch niets in zijn bek toe, door de da al helemaal niet.

 

Bij herplaatsers is t anders, afhankelijk van wat ze hebben meegemaakt. Altijd voorzichtig proberen als ze goed gewend zijn en je vertrouwen.

honden page profiel KlaraKlaragoedgekeurde fokker 3 doggies

Ik vind het ook wel een verschil als er echt iets is. Een pijnlijk ontstoken oogje druppelen is bijvoorbeeld een uitdaging. Zeker als je het een paar keer per dag moet doen. Ik doe het vooral met rust. Hond klem in de hoek en daarna helemaal de hemel in prijzen met het lekkerste snackje ooit. Niet te veel kletsen en er geen groot ding van maken. Maar makkelijk is het niet. 

honden page profiel Aedon & Senán Aedon & Senán 3 doggies

honden foto van Aedon & Senán

Hier maf en kan in principe alles bij Aedon.

 

We hebben vooral veel gewerkt aan wederzijds vertrouwen en dat werpt nu zijn vruchten af.

Vanaf pup af aan wel veel geoefend met voelen, maar na de pup tijd is dat jaren lang verwaterd. Hij vertrouwd mij nu gewoon genoeg om het toe te laten en na een vervelende handeling hebben we altijd een klein 'feestje'. Dus even wat extra knuffels/lekkers/spelen oid als beloning en om te laten zien dat hij een hele brave kerel is geweest.

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

" Die temperatuur meter dat was toch een dingetje hier,is niet iets dat je oefent....dametje was zwaar beledigd. "

HAhaha kan me voorstellen en dat is iets wat ik ook niet oefen.

honden foto van Coby & Wanda en Mathilde

Hier ook: de truc is om ze vanaf dag een te wennen aan welke aanraking dan ook.

In alle rust en ontspannenheid moet er in oortjes gegluurd, onder pootjes gekeken, in liezen gecontroleerd, onder de staart gekeken, in bek gevoelt; het moet kunnen en het kan ook allemaal bij mijn honden.

De rui is bij uitstek de gelegenheid ervoor; dat worden echte sessies met een hoop geborstel en gecontroleer, maar malady vind het heeeeeerlijk, dat gefrunnik aan dr lijf....

Ze weten dat dit gedoe bijna altijd zonder narigheid gebeurd. En mocht het toch naar zijn omdat het au is, dan wordt inderdaad de belonig achteraf groot gemaakt. Extra getroetel en lekkers.

Temperaturen doe ik ook niet, ik voel de blote huid en kan dan wel voelen of er sprake is van verhoging of niet.

Misschien koop ik nog wel zo een temeratuurmeter met infra rood, die zijn niet zo heel duur meer en bespaart je een hoop gedoe in 'intieme zones'.

 

 

honden page profiel yooopyooop

honden foto van yooop

Mijn Spanjaard die ook geen pup meer was toen hij bij ons kwam , die vreet je op als je iets wilt doen, hij is dan zo bang dat hij bijt, nu ben ik toch bijna elke dag even aan het friemelen aan zijn poten, zijn oren, ik doe alsof ik een teek weg ga halen, dat gaat prima, totdat je echt een een tekenpen aan komt zetten.

 

Als het niet gaat en het moet, dan snoetje om, in de houtgreep en toch doen.

Gaat het niet dan ga ik gewoon naar de dierenarts.

Verder blijven oefenen als je hond al ontspannen is.

Bij een pup zou ik inderdaad zelf er mee beginnen meteen.

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^