Hulp gedragsdeskundige in roepen?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel OnzekerehondOnzekerehond

Hallo allemaal, 

Ik heb hier een tijdje meegeschreven maar ik ben de accountgegevens kwijt geraakt. Inmiddels is mijn hond 4 en loop al enige tijd tegen een probleem aan, en ik vroeg me af of hier mensen zijn met soortgelijke ervaring en hoe je dit opgelost hebt. Ik zit nu te denken om hulp in te roepen van een gedragsdeskundige, maar ik twijfel omdat het probleem in mijn ogen niet zo bij mijn hond ligt.

 

Het probleem is dat ik al meerdere keren ervaringen heb gehad met honden die mijn hond aanvielen/gebeten hebben. Mijn hond zat hierbij steeds aan de lijn, andere honden liepen los. De laatste sprong over een meter hoog hek heen om op mijn hond af te denderen, die daarvoor kwam van achter ineens achter hem aan sprinten en greep hem in zijn nek. 

 

Als ik dat tegen mensen vertel krijg ik regelmatig de opmerking of het aan mijn of mijn hond zijn lichaamstaal ligt, daarom dacht ik dat ik dit misschien door een professional kan laten bekijken. Bij een incident was mijn hond op de grond gaan liggen, bij een ander heeft hij de hond nooit gezien, en de laatste liep hij eigenlijk gewoon naast me. Het is over het algemeen een vrolijke hond maar inmiddels angstig/onzeker rond andere honden. Als jonge hond was dat een heel ander verhaal en in principe was ik best blij dat hij andere honden rustiger ging benaderen maar nu springt hij een meter de lucht in als een klein hondje tegen hem blaft en loopt hij met grote bogen om andere honden heen, waarbij hij mij soms bijna omver loopt. 

 

Is het iets om hiermee naar een gedragstherapeut te gaan? Sowieso om te laten beoordelen hoe zijn lichaamstaal is (en die van mij) en te kijken of daar iets in te winnen is. Ik wil sowieso wat aan zijn onzekerheid doen, maar steeds als dat beter gaat dan komt er weer zo'n incident..

honden page profiel Lotte & MarleyLotte & Marley 3 doggies

honden foto van Lotte & Marley

Wat ontzettend naar voor jouw hond. Die honden horen jullie überhaupt niet te benaderen!!

Ik zou in het vervolg echt ervoor zorgen dat dit NIET gebeurt door de andere hond te blokken en jouw hond in bescherming te nemen. Hij moet op jou kunnen bouwen. Het feit dat jouw hond op de grond gaat liggen is ook al een signaal dat hij het erg spannend vind. Het is aan jou om hem dan uit de situatie te halen. Je zou met een GT kunnen bespreken hoe je jouw hond kan steunen hierin. 

honden page profiel DanielleDanielle 3 doggies

Mensen moeten gewoon rekening houden met anderen. Als een andere hond jouw (aangelijnde) hond aanvalt ligt dat NIET aan jou of jouw hond. Of de lichaamstaal de andere hond nou aanstaat of niet. 

honden page profiel Lotte & MarleyLotte & Marley 3 doggies

honden foto van Lotte & Marley

Ben het inderdaad helemaal met Danielle eens.

Is er niet een rustiger gebied waar je kan lopen zodat jullie in alle rust kunnen wandelen? Of tijdstippen dat er minder mensen zijn?

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dobry

Eens met bovenstaande reakties. Mensen moeten hun hond gewoon bij zich houden, zulke mensen zijn degenen die zulke situaties veroorzaken.

 

Ik zou daar dan idd ook liever niet meer wandelen maar ergens waar het rustig is en hij weer plezier in de wandelingen krijgt.

honden page profiel OnzekerehondOnzekerehond

" Wat ontzettend naar voor jouw hond. Die honden horen jullie überhaupt niet te benaderen!!
Ik zou in het vervolg echt ervoor zorgen dat dit NIET gebeurt door de andere hond te blokken en jouw hond in bescherming te nemen. Hij moet op jou kunnen bouwen. Het feit dat jouw hond op de grond gaat liggen is ook al een signaal dat hij het erg spannend vind. Het is aan jou om hem dan uit de situatie te halen. Je zou met een GT kunnen bespreken hoe je jouw hond kan steunen hierin.  "

Het idiote is dat het gewoon in een woonwijk is en op diverse plaatsen. Dan kan ik dus niet meer in mijn eigen dorp wandelen. De eerste keer stond ik in een smal steegje en was het donker, ik zag die hond amper aankomen. De 2e heb ik nooit gezien, ik hoorde iets draaide om en die hond hing al bij de mijne in de nek. Gisteren heb ik hem weg kunnen trekken achter me maar dat zo'n hond over een hek van een meter springt... surprised

honden page profiel BlondieBlondie 3 doggies

Op een of andere manier is het blijkbaar vrij makkelijk om de "schuld" bij een ander neer te leggen.

Mijn vorige stel herders en de huidige herder en nu ook een kruising worden continue aangeblaft of inderdaad op een dusdanige manier benaderd door andere honden dat het niet grappig is.

Bij mijn eerste dacht ik ook.. ligt het nu aan mijn hond, geeft hij signalen af die ik niet zie of zo?

Maar op een bepaald moment en nu ook weer, mijn honden hebben vaak de andere hond niet eens gezien. Er is geen oogcontact geweest, geen houdingen die veranderd waren omdat die honden niet eens waren opgevallen.

Dus gegroet, dat andermans honden moeite hebben met het uiterlijk van mijn honden ligt niet aan mijn honden. En eigenaren van die honden kunnen beter zichzelf achter de oren gaan krabbelen en hun eigen honden beletten om te gaan provoceren dan dat ze in de waan blijven dat het niet aan hun hond ligt, maar dat de ander blijkbaar iets uitlokt.

honden page profiel Lotte & MarleyLotte & Marley 3 doggies

honden foto van Lotte & Marley

" Het idiote is dat het gewoon in een woonwijk is en op diverse plaatsen. Dan kan ik dus niet meer in mijn eigen dorp wandelen. De eerste keer stond ik in een smal steegje en was het donker, ik zag die hond amper aankomen. De 2e heb ik nooit gezien, ik hoorde iets draaide om en die hond hing al bij de mijne in de nek. Gisteren heb ik hem weg kunnen trekken achter me maar dat zo'n hond over een hek van een meter springt...  "

Pfff wat ontzettend irritant... Ik wil ook zeker niet jou de schuld geven hoor trouwens! Die mensen moeten hun honden bij zich houden. Is er ruimte voor een gesprek? Dat je hen op een rustige manier vertelt dat dit niet goed is voor jouw hond en of ze aub hun honden bij zich kunnen houden? 

honden page profiel BlondieBlondie 3 doggies


 
Is het iets om hiermee naar een gedragstherapeut te gaan? Sowieso om te laten beoordelen hoe zijn lichaamstaal is (en die van mij) en te kijken of daar iets in te winnen is. Ik wil sowieso wat aan zijn onzekerheid doen, maar steeds als dat beter gaat dan komt er weer zo'n incident.. "

Ik heb het trouwens wel een keer gedaan (trainster of zogenaamde gedragsdeskundige), omdat ik ook dacht doen mijn hond en ik iets verkeerds of zo? En ik had geen onzekere hond, maar juist een hond die als er wat linkerds op hem afkwamen of honden die ineens hapten of over hem heen gingen hangen, hij zelf wel even liet merken dat hij geen zwakkeling was. En dat wil je ook niet hebben hoor. Ik heb geen zin in gedoe tussen honden, al helemaal niet als we ze niet kennen.

Ik had er alleen niet zoveel aan, mijn hond en ik waren prima op elkaar ingespeeld en als ze een tip wilde geven dan had ik zelf al gereageerd en reageerde mijn hond op mij (makkelijk terug te roepen), dus daar lag het ook niet aan. M.a.w. het lag echt niet aan mijn hond of gebrek aan communicatie tussen mijn hond en mij, of provocatie vanuit mijn hond naar een andere hond.

Ik ging wel beter letten op de omgeving. Als ik al gegrom of gekef hoorde, dan had ik mijn hond bij me lopen. En indien nodig blokte ik een andere hond of sprak bazen als die vlakbij waren erop aan hun honden bij zich te halen. Meer kun je soms niet doen.

En dan heb ik het inderdaad ook over woonwijken of parkjes in nabijheid van je huis. Ik herken het dus, maar denk niet dat als je hond anders gaat lopen, dit type honden niet alsnog op jullie af komen denderen. Gedragstherapeut zou ik dan ook zonde van je geld vinden.

honden page profiel OnzekerehondOnzekerehond

" Ik heb het trouwens wel een keer gedaan (trainster of zogenaamde gedragsdeskundige), omdat ik ook dacht doen mijn hond en ik iets verkeerds of zo? En ik had geen onzekere hond, maar juist een hond die als er wat linkerds op hem afkwamen of honden die ineens hapten of over hem heen gingen hangen, hij zelf wel even liet merken dat hij geen zwakkeling was. En dat wil je ook niet hebben hoor. Ik heb geen zin in gedoe tussen honden, al helemaal niet als we ze niet kennen.
Ik had er alleen niet zoveel aan, mijn hond en ik waren prima op elkaar ingespeeld en als ze een tip wilde geven dan had ik zelf al gereageerd en reageerde mijn hond op mij (makkelijk terug te roepen), dus daar lag het ook niet aan. M.a.w. het lag echt niet aan mijn hond of gebrek aan communicatie tussen mijn hond en mij, of provocatie vanuit mijn hond naar een andere hond.
Ik ging wel beter letten op de omgeving. Als ik al gegrom of gekef hoorde, dan had ik mijn hond bij me lopen. En indien nodig blokte ik een andere hond of sprak bazen als die vlakbij waren erop aan hun honden bij zich te halen. Meer kun je soms niet doen.
En dan heb ik het inderdaad ook over woonwijken of parkjes in nabijheid van je huis. Ik herken het dus, maar denk niet dat als je hond anders gaat lopen, dit type honden niet alsnog op jullie af komen denderen. Gedragstherapeut zou ik dan ook zonde van je geld vinden. "

Bedankt voor je uitgebreide reactie! Het is op zich een vrolijk beest maar hij is nu zo onzeker dat het zielig is. Hij was als pup juist de blije die overal wilde spelen. Ik was wel blij dat hij iig niet meer zo op andere honden af liep maar hij spring nu een meter de lucht in als er een klein hondje tegen hem keft. Het is een golden retriever dus ook gewoon een goedzakkie die nooit wat terug zou doen. Hij gromt niet eens als het gebeurd, de laatste keer jankte hij alleen van schrik. Hij zoekt opzich wel de veiligheid vaak op door achter me of soms tussen mijn benen (zeer praktisch) te lopen. Misschien dan alleen wat oefeningen om zijn zekerheid te verbeteren

honden page profiel OnzekerehondOnzekerehond

" Pfff wat ontzettend irritant... Ik wil ook zeker niet jou de schuld geven hoor trouwens! Die mensen moeten hun honden bij zich houden. Is er ruimte voor een gesprek? Dat je hen op een rustige manier vertelt dat dit niet goed is voor jouw hond en of ze aub hun honden bij zich kunnen houden?  "

Ja irritant is het. Eentje heeft het netjes opgelost en is later nog komen vertellen dat hij hulp voor de hond gezocht had, maar toen maakte hij wel de opmerking dat het kwam door de onzekerheid van mijn hond.. Hij heeft die hond nooit gezien die kwam dus van achteren aan sprinten. Deze week wilde die man zn gegevens niet geven, pas omdat er iemand bij kwam staan. Maar dat lag er natuurlijk aan dat het hek te laag was. ????

honden page profiel JoopJoop 3 doggies

honden foto van Joop

" Ik zit nu te denken om hulp in te roepen van een gedragsdeskundige, maar ik twijfel omdat het probleem in mijn ogen niet zo bij mijn hond ligt.
 
Het probleem is dat ik al meerdere keren ervaringen heb gehad met honden die mijn hond aanvielen/gebeten hebben. Mijn hond zat hierbij steeds aan de lijn, andere honden liepen los.
 
Als ik dat tegen mensen vertel krijg ik regelmatig de opmerking of het aan mijn of mijn hond zijn lichaamstaal ligt, daarom dacht ik dat ik dit misschien door een professional kan laten bekijken. "

Het probleem ligt zeker niet bij jouw hond. Die is namelijk aangelijnd, een losloper heeft daar niets te zoeken.

 

Sowieso is het voor vreemde honden helemaal niet vanzelfsprekend dat ze elkaar automatisch mogen, ontmoetingen buiten de eigen roedel (= bekende honden) resulteren daarom vaak in niet sociaal (waaronder agressief) gedrag. Daar is op zich niets onnatuurlijks aan. Gewenst is het niet, daarom moeten mensen hun hond ook gewoon bij zich houden en niet op andere honden laten afstormen.

 

De meeste mensen hebben daarnaast geen flauw benul van hondengedrag en lichaamstaal, dus wat ze allemaal te zeggen hebben over jouw hond zou ik lekker naast me neerleggen. Ik zou hem wel wat meer in bescherming nemen. Als er weer zo'n projectiel op 'm afkomt, zou ik die gewoon retour eigenaar sturen. Met een harde brul ben je er vaak al.

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty 3 doggies

honden foto van Anouk van Botty

Ik denk dat het wel degelijk handig is. Ook als je denkt dat het probleem bij jouw ligt. Het is meestal een combo van, hond en mens. Ik zou gaan voor ééntje die op locatie komt en mee wandelt met jouw. Dat kan zelfs goedkoper uitpakken ook nog dan groep lessen. Daar tettert iedereen door mekaar, zoiets als het schoolplein lol. "MIJN kind" dat effect.

 

Ik ga daar ook voor kiezen, wij hebben iets van lijnagressie als een andere hond gaat blaffen of in verdediging schiet op afstand. Gaat steeds beter om hem te snel er weer uit te halen maar ik ben er nog tevreden over. Alleen een gedragstherapeut kan zien wat ik fout doe of waarom mijn hond dat doet. Wordt nog wel een klusje hoor om alle standaard antwoorden van een GT te ontwijken of een echte liefhebber te vinden.

honden page profiel OnzekerehondOnzekerehond

Ik zal hier nog even updaten, ik heb besloten voor nu geen hulp in te schakelen van een gedragsdeskundige. Ik heb wat navraag in de wijk en bij de eigenaar van die hond gedaan en het ligt toch echt aan die hond en zijn zeer onverantwoordelijke baas. En dan nog eigenlijk vooral die laatste, hij heeft namelijk een perfect middel in handen om zijn hond definitief te verlossen van deze vervelende eigenschap maar laat dit na. Hij zou met castratie namelijk zeer waarschijnlijk van de problemen af zijn als ik de eigenaar mag geloven. Ik ben eigenlijk totaal verbijsterd, nog steeds, om wat ik deze week gehoord heb over en van deze hondenbaas maar blijkbaar leeft hij in een totaal andere wereld dan ik. Ik ga mijn best maar doen om deze combinatie te ontwijken. 

honden page profiel MichelleMichelle

honden foto van Michelle

" Ik zal hier nog even updaten, ik heb besloten voor nu geen hulp in te schakelen van een gedragsdeskundige. Ik heb wat navraag in de wijk en bij de eigenaar van die hond gedaan en het ligt toch echt aan die hond en zijn zeer onverantwoordelijke baas. En dan nog eigenlijk vooral die laatste, hij heeft namelijk een perfect middel in handen om zijn hond definitief te verlossen van deze vervelende eigenschap maar laat dit na. Hij zou met castratie namelijk zeer waarschijnlijk van de problemen af zijn als ik de eigenaar mag geloven. Ik ben eigenlijk totaal verbijsterd, nog steeds, om wat ik deze week gehoord heb over en van deze hondenbaas maar blijkbaar leeft hij in een totaal andere wereld dan ik. Ik ga mijn best maar doen om deze combinatie te ontwijken.  "

Zulk gedrag ga je echt niet met castratie oplossen hoor. Wel met training en Sommige honden blijven zo reageren op andere honden hoe veel je ook traint, dan is het ana de baas om te zorgen dat zo'n hond nooit los over straat kan lopen.

 

Als jij al iets fout zou doen dan is het niet voldoende opkomen voor je hond. Hier had zo'n hond die op mijn honden duikt vliegles gekregen. Ik heb totaal geen problemen met een hond die ontsnapt of niet luisterd en bij mijn honden komt buurten maar als een hond dusdanig aan komt waar mijn hond iets metaal of fysiek kan overhouden dan los ik het zelf op.

Nu vecht je hond nog niet maar straks leert ie dat de manier om het te laten stoppen terug vechten is en dan? Dan loop jij met een getraumatiseerde hond die andere honden verwond door de luie bazen van de honden die jou hond dat geleerd hebben. 

honden page profiel JoopJoop

honden foto van Joop

" Als jij al iets fout zou doen dan is het niet voldoende opkomen voor je hond. Hier had zo'n hond die op mijn honden duikt vliegles gekregen. Ik heb totaal geen problemen met een hond die ontsnapt of niet luisterd en bij mijn honden komt buurten maar als een hond dusdanig aan komt waar mijn hond iets metaal of fysiek kan overhouden dan los ik het zelf op.
Nu vecht je hond nog niet maar straks leert ie dat de manier om het te laten stoppen terug vechten is en dan? Dan loop jij met een getraumatiseerde hond die andere honden verwond door de luie bazen van de honden die jou hond dat geleerd hebben.  "

Volledig mee eens hp-smile

honden page profiel OnzekerehondOnzekerehond

" Zulk gedrag ga je echt niet met castratie oplossen hoor. Wel met training en Sommige honden blijven zo reageren op andere honden hoe veel je ook traint, dan is het ana de baas om te zorgen dat zo'n hond nooit los over straat kan lopen.
 
Als jij al iets fout zou doen dan is het niet voldoende opkomen voor je hond. Hier had zo'n hond die op mijn honden duikt vliegles gekregen. Ik heb totaal geen problemen met een hond die ontsnapt of niet luisterd en bij mijn honden komt buurten maar als een hond dusdanig aan komt waar mijn hond iets metaal of fysiek kan overhouden dan los ik het zelf op.
Nu vecht je hond nog niet maar straks leert ie dat de manier om het te laten stoppen terug vechten is en dan? Dan loop jij met een getraumatiseerde hond die andere honden verwond door de luie bazen van de honden die jou hond dat geleerd hebben.  "

Mijn poging was mijn eigen hond uit de gevarenzone te halen waar ik net te laat mee bleek te zijn geweest. Overigens trap je een hond van 40+ kg, met eentje van 40 aan de riem die zich angstig voelt en zijn eerste reactie rennen is, niet zomaar weg.

 

De baas van die andere hond geeft aan dat die gedragsproblemen bij chemische castratie over zijn en alleen tegen reuen gericht is, als het maar 10% zou helpen had ik dan allang definitief laten castreren.

honden page profiel KlaraKlaragoedgekeurde fokker


De baas van die andere hond geeft aan dat die gedragsproblemen bij chemische castratie over zijn en alleen tegen reuen gericht is, als het maar 10% zou helpen had ik dan allang definitief laten castreren. "

Dat is echt veel te kort door de bocht. Uitvalgedrag kan namelijk ook juist veel erger worden door (chemisch)castreren. Precies de reden dat dierenartsen vaak afraden om bij dit gedrag te castreren. Uiteraard moet de hond wel gewoon aan de lijn lopen en leren om reuen te negeren. Dat is een kwestie van trainen. 

honden page profiel OnzekerehondOnzekerehond

" Dat is echt veel te kort door de bocht. Uitvalgedrag kan namelijk ook juist veel erger worden door (chemisch)castreren. Precies de reden dat dierenartsen vaak afraden om bij dit gedrag te castreren. Uiteraard moet de hond wel gewoon aan de lijn lopen en leren om reuen te negeren. Dat is een kwestie van trainen.  "

Hij zegt dat hij chemisch castreert en dan de problemen weg zijn, blijkbaar werkt het bij deze hond dus.

honden page profiel KlaraKlaragoedgekeurde fokker

" Hij zegt dat hij chemisch castreert en dan de problemen weg zijn, blijkbaar werkt het bij deze hond dus. "

Wie is hij? De eigenaar of een buurman? Klopt dat het kan helpen in sommige gevallen. En vaak ook niet.  En wat ik al zei, het kan dingen ook erger maken. Lees anders maar eens op internet over de voor en nadelen van castreren bij reuen. Het is niet zo simpel dat iedere gecastreerde reu een gezellig en vriendelijk beestje wordt tegen andere reuen. Daar moet je echt wat training in stoppen. En sommige honden leren het nooit. En sommige rassen ook niet. Omdat het er gewoon bij hoort. En daar moet je dan als eigenaar verstandig mee omgaan. 

honden page profiel OnzekerehondOnzekerehond

" Wie is hij? De eigenaar of een buurman? Klopt dat het kan helpen in sommige gevallen. En vaak ook niet.  En wat ik al zei, het kan dingen ook erger maken. Lees anders maar eens op internet over de voor en nadelen van castreren bij reuen. Het is niet zo simpel dat iedere gecastreerde reu een gezellig en vriendelijk beestje wordt tegen andere reuen. Daar moet je echt wat training in stoppen. En sommige honden leren het nooit. En sommige rassen ook niet. Omdat het er gewoon bij hoort. En daar moet je dan als eigenaar verstandig mee omgaan.  "

De eigenaar. En ik ben op de hoogte van voor en nadelen van castratie. Als het bij deze hond werkt, naar zeggen van de eigenaar is hij dan de "blinde vlek voor andere reuen kwijt" en negeert de hond andere reuen dan, dan begrijp ik niet waarom hij het risico blijft nemen met wachten tot de chemische castratie ingewerkt is. 

 

Mijn eigen reu is juist niet gecastreerd omdat hij anders nog onzekerder zou kunnen worden en er geen gedragsreden is om dat wel te doen. De dierenarts hier in het dorp is er ook absoluut niet voor tenzij er gedragsproblemen zijn, en dan probeer je met chemische castratie of het gewenste effect bereikt word. Bij deze hond is dat dus het geval maar de eigenaar weigert kennelijk over te gaan tot definitief castreren. 

honden foto van Coby & Wanda en Mathilde

Wat ik ga zeggen is iets anders dan voorgaande reacties.

Als jij een hond hebt die om de klipklap maar wordt aangevallen of aangblaft, dan moet jij, als baas, je hond beter beschermen gaan.

Jij moet veel allerter worden op andere mogelijk loslopende en naderende honden. 

En zodra jij die in het vizier krijgt, dan jaag JIJ ze weg. Dus vooral nog vóór ze actie kunnen ondernemen.

Dan gaat jouw hond al snel weer vertrouwen krijgen in zijn omgeving en in zijn baas en wordt er zekerder door.

Denk dus na over waar je gaat lopen(niet in donker stegen dus), neem 'afschrikmateriaal' mee: bv een grote, felle zaklantaarn die je direct en met enig verbaal geweld , recht op aan loslopert richt.

Daarmaa ontneem je die hond het goede zicht op waar hij naar toe wilde en je schrikt hem af door de herrie die je ook nog bij maakt.

Ook zou je een kleinplastic flesje in je zak mee kunnen nemen, waar je wat kiezelsteentjes in hebt gedaan.

In geval van nood kan je dat flesje naar de aanvaller gooien die dan met de staart tussen de poten de aftocht zal blazen.

Wordt dus zelf weerbaarder en laat geen hond in de buurt van jouw aangelijnde hond.......

honden page profiel OnzekerehondOnzekerehond

" Wat ik ga zeggen is iets anders dan voorgaande reacties.
Als jij een hond hebt die om de klipklap maar wordt aangevallen of aangblaft, dan moet jij, als baas, je hond beter beschermen gaan.
Jij moet veel allerter worden op andere mogelijk loslopende en naderende honden. 
En zodra jij die in het vizier krijgt, dan jaag JIJ ze weg. Dus vooral nog vóór ze actie kunnen ondernemen.
Dan gaat jouw hond al snel weer vertrouwen krijgen in zijn omgeving en in zijn baas en wordt er zekerder door.
Denk dus na over waar je gaat lopen(niet in donker stegen dus), neem 'afschrikmateriaal' mee: bv een grote, felle zaklantaarn die je direct en met enig verbaal geweld , recht op aan loslopert richt.
Daarmaa ontneem je die hond het goede zicht op waar hij naar toe wilde en je schrikt hem af door de herrie die je ook nog bij maakt.
Ook zou je een kleinplastic flesje in je zak mee kunnen nemen, waar je wat kiezelsteentjes in hebt gedaan.
In geval van nood kan je dat flesje naar de aanvaller gooien die dan met de staart tussen de poten de aftocht zal blazen.
Wordt dus zelf weerbaarder en laat geen hond in de buurt van jouw aangelijnde hond....... "

 

Ik heb de 2e met namen nooit zien aankomen, dat was op klaar lichte dag en gewoon in een rustige woonwijk. Ik weet niet wat hier aan gedaan had moeten worden. Toen ik iets hoorde en omdraaide om te kijken was hij al in de nek van mijn hond gaan hangen.

Deze laatste was in een omheind deel met een andere hond aan het spelen. Geen mens verwacht toch dat die er overheen springt en het enige wat ik kon was mijn hond weg trekken om schade te voorkomen. 

De eerste was blijkbaar naief van mij, maar ik loop daar inderdaad al niet meer. 

Andere honden laat ik er aangelijnd ook niet bij, tenzij ik echt heel zeker weet dat ze elkaar leuk vinden en dan gebeurt er ook niets. Dan nog laat ik alleen snuffelen toe. Als er honden zijn die ik niet vertrouw dan laat ik mijn hond al achter mij lopen zodat ik die weg kan jagen als er iets gebeurd. En heb nog een keer een losloper gehad die dreigend aan kwam lopen die heb ik zelf vastgepakt met mijn hond achter mij. 

 

Ik weet niet wat ik meer zou moeten doen.

 

honden page profiel MichelleMichelle

honden foto van Michelle

" Mijn poging was mijn eigen hond uit de gevarenzone te halen waar ik net te laat mee bleek te zijn geweest. Overigens trap je een hond van 40+ kg, met eentje van 40 aan de riem die zich angstig voelt en zijn eerste reactie rennen is, niet zomaar weg.
 
De baas van die andere hond geeft aan dat die gedragsproblemen bij chemische castratie over zijn en alleen tegen reuen gericht is, als het maar 10% zou helpen had ik dan allang definitief laten castreren. "

Nou ja ik loop met 4 of 5 herders van tussen de 30 en 45 kg tegelijk en heb al twee Rotweilers, een Duitse herder en een hele grote Kangal weggetrapt. De twee rottweiler was apart van elkaar maar zagen wel kans alsnog op mijn reu te klappen gelukkig was mijn hond sterker beide keren en heeft de honden op hun rug gegooid en zonder schade gedomineerd. De beide rottweilers hadden niets mijn hond moest 1x gehecht en de andere keer geopereerd worden aan zn oog. Aangezien dit vlak achter elkaar is gebeurd kon ik hem daarna niet meer bij vreemde honden laten, ook honden die alleen kwamen snuffelen werden meteen naar de grond gewerkt, dit terwijl hij daarvoor 8 jaar lang overal en altijd los liep en nooit ruzie had met andere honden.

Ik ben hierdoor ook verhuist nadat de reu van mijn vriend in het zelfde Jaar ook door een andere rottweiler is aangevallen met een operatie als gevolg.

Nu in een dorp waar ik nooit problemen heb met agressieve loslopende honden.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

"  
Ik heb de 2e met namen nooit zien aankomen, dat was op klaar lichte dag en gewoon in een rustige woonwijk. Ik weet niet wat hier aan gedaan had moeten worden. Toen ik iets hoorde en omdraaide om te kijken was hij al in de nek van mijn hond gaan hangen.
Deze laatste was in een omheind deel met een andere hond aan het spelen. Geen mens verwacht toch dat die er overheen springt en het enige wat ik kon was mijn hond weg trekken om schade te voorkomen. 
De eerste was blijkbaar naief van mij, maar ik loop daar inderdaad al niet meer. 
Andere honden laat ik er aangelijnd ook niet bij, tenzij ik echt heel zeker weet dat ze elkaar leuk vinden en dan gebeurt er ook niets. Dan nog laat ik alleen snuffelen toe. Als er honden zijn die ik niet vertrouw dan laat ik mijn hond al achter mij lopen zodat ik die weg kan jagen als er iets gebeurd. En heb nog een keer een losloper gehad die dreigend aan kwam lopen die heb ik zelf vastgepakt met mijn hond achter mij. 
 
Ik weet niet wat ik meer zou moeten doen.
  "

je doet het al goed hoor, honden aan de lijn niet met elkaar, en anderen zo nodig ontwijken, geen situaties opzoeken.

 

Sommige dingen zijn niet te voorzien of lopen anders dan je wil ondanks goede anticipatie. Ik had een keer met Lola een jonge dh die van ver op haar kwam aanstormen, die was totaal niet onder de indruk van mijn gebrul of dat van de eigenaar. Hij zat in een bepaalde drive en liet zich door niets tegenhouden. Terwijl ik nog de tijd had om weg te draaien, en Lola zich meteen had laten vallen, ook dat maakte hem niets uit. We moesten hem er samen aftrekken. Een schop had hem ook echt niets uitgemaakt, ik denk dat dat hem nog meer opgejaagd had en waarschijnlijk kwaad gemaakt, wat de situatie nog erger en gevaarlijker gemaakt had. Sommige honden laten zich niet zomaar wegjagen door een brul of een schop, maar worden nog meer opgewonden daardoor.

 

Wat je nog kan inzetten en wat bij mij tot op die ene keer dus na, geholpen heeft is, doen alsof ik het leuk vind, en zoiets roepen als: "kijk eens wie daar is, dat is gezellig". Puur om de afstormende hond, en eigen hond, te kalmeren. Maar dat lukt dus ook niet altijd als een hond al helemaal niets anders meer in zijn hoofd heeft als die andere hond aanvallen en volledig daarop geobsedeerd is.

honden foto van Coby & Wanda en Mathilde

Ik bedoel het ook niet als aanval, begrijp me goed....

Maar ik blijf vinden dat jij, zeker als je een onzekere hond hebt, als baasje er heel erg alert op moet zijn of er geen loslopers in de buurt willen komen.

Want als zo een hond al in een hondenek hangt ben je al veel te laat en lukt het zonder kleerscheuren al zowat niet meer.

Ik blijf er dus bij dat je 'gewapend ' moet zijn om , ten alle tijde, een andere hond te kunnen afschrikken nog VOOR die de kans krijgt jouw hond te benaderen.

Dat red je vaak niet met alleen je stem en een andere hond die zich vijandig of intimiderend opsteld moet je liefst niet zelf aanpakken: die gaat jou grijpen dan.

Dus. Geen tijd voor overleg; als hond zich niet laat wegsturen krijgt ie een flesje naar zn hoofd ....Het blijft jouw taak om jouw hond te beschermen.

 

 

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^