Onrustig alleen thuis. Verlatingsangst?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel SuzanneSuzanne

honden foto van Suzanne

Hoi allemaal,

Ik ben al een tijd een trouwe meelezers en heb in de puppytijd veel gehad aan de informatie op dit forum. Op dit moment maak ik mij wat zorgen over mijn hondje en het alleen thuis blijven. Hopelijk kunnen jullie mij wat geruststellen,  tips of adviezen geven.

 

Mila is een kruising dwergpoedel x malteser van 14 maanden oud. Een heel lief, aanhankelijk en slim hondje. We hebben meerdere cursussen gehad en voor een brokje leert ze zo nieuwe oefeningen aan. Sinds ze bij ons kwam is alles redelijk probleemloos gegaan. 

 

Toen Mila jong was hebben we het alleen thuis zijn rustig opgebouwd. Een bench vond ze niet prettig en ze was rustiger zonder, dus die hebben we maar heel kort als een bench gebruikt. Mila liep rond in de woonkamer als wij weg gingen. Eerst in huis even naar boven en uiteindelijk ook de deur uit. Eerst maar een paar minuten en later langer. Tot enkele weken geleden was Mila ongeveer 3 a 4x per week 2 max 4 uur allen. Wij dachten dat dit prima ging, maar het viel wel op dat als we thuis kwamen Mila altijd voor het raam van de tuin (zit aan de voorkant) zat te wachten. Een kluifje of een Kong begon ze pas aan als mijn vriend of ik weer huis kwamen. Van de buren hebben we niet gehoord dat ze haar eerder lange tijd hoorde blaffen. (Nieuwbouw, goed geïsoleerde 2kap) 

 

Omdat ik mij afvroeg of ze echt al die tijd voor het raam bleef zitten heb ik 6 weken geleden een wifi camera gekocht. Af en toe gekeken en dan zag ik inderdaad dat ze voor het raam zat, maar was wel stil. 

 

2 weken geleden hadden wij een afspraak en werd Mila voor het eerst door de buurvrouw opgevangen om daarna nog even 3 uur alleen thuis te moeten blijven tot wij weer thuis zouden zijn. Toen ik na 2 uur op de camera keek zag ik een hond die hard aan het blaffen, piepen en janken was. Heel sneu op haar zo te zien. Mijn hart brak.  Een andere buurvrouw heeft toen even een gordijn dicht gedaan en een lampje aan wat zorgde dat ze wel stiller was, maar wel onrustig. 

 

Ik denk dat het misschien kwam omdat ze terug kwam in huis en wij er niet waren, dat ze daar van geschrokken is. 

 

De dagen erna blafte en jankte Mila als we een paar minuten weg waren.  Paar dagen erna heb ik contact gehad gezocht met de hondenschool en heb ik het advies gekregen om het weer langzaam op te bouwen. Zo kort/lang weg gaan dat ze nog niet gaat blaffen. Dit zorgde ervoor dat ze na 1 week weer stil was met alleen thuis blijven en ze ook een keer 2 uur alleen is geweest. Wel bleef ze voor het raam zitten en bleef net zo lang naar buiten kijken tot ik of mijn vriend weer terug kwam. Ook eet ze niet. Ook een Kong met leverworst blijft liggen. Het lijkt zelfs dat ze met eten ongeduldiger is. 

 

(Ze heeft als ondersteuning bach druppels gekregen die ze nu 1,5 week krijgt. In het begin dacht ik verschil te merken, maar dat is nu minder)

 

Afgelopen vrijdag was ze weer wat onrustig en gister was ze al snel weer aan het blaffen en janken. Weer een stapje terug gedaan en een aantal keer kort weg gegaan, de ene keer is ze 20 minuten stil en de andere keer is het na 2 minuten blaffen.  

 

Ik vind het voor haar sneu dat ze zich niet goed kan ontspannen en vind het zelf ook balen dat we sinds vrijdag weer een stapje terug zijn. Ik zou het zo fijn vinden voor haar als ze gewoon (op de bank) zou gaan slapen.

 

Nu had ik het gister met mijn collega erover (heeft ook een hond) en zij gaf als tip om weer te beginnen met bench training, zodat het naar buiten kijken niet meer kan. Dat ze niet kan ontspannen, omdat wanneer ze lang genoeg naar buiten kijkt wij ook weer terug komen. Het levert iets op, maar ze kan niet even gaan slapen daardoor.  Met die gedachte heb ik vanmorgen plakfolie op de ramen gedaan waar ze eerder naar buiten keek.  Vanmiddag begon ze al snel te blaffen toen ik weg ging en toen het niet stopte (paar minuten) is mijn vriend die boven was even een glas water gaan pakken. Hij heeft Mila toen genegeerd en daarna was ze stil en rustig. Vanavond met oefenen ging het eigenlijk prima en was ze rustig en ging zelfs even op de bank liggen. 

 

Wanneer ze weet dat we in huis zijn is het geen probleem. Als ik bijvoorbeeld ga douchen gaat ze gewoon beneden slapen. 

 

Maar nu.. blijven oefenen met soms korter en soms langer? Proberen de onrust met blaffen voor te blijven en als ze wel gaat blaffen kort aankijken (soms hersteld ze zichzelf na een paar blafjes en is ze erna stil) en naar binnen als ze stil is? 

 

Bench training oppakken zodat je haar ruimte kleiner maakt?

 

Eerst naar haar mand sturen en een blijf geven voor het weg gaan? Niks zeggen en gewoon weg gaan?

 

Andere ideeën?

 

Sorry voor het lange verhaal. Merk dat ik het even kwijt moet. Heb er slecht van geslapen en merk dat ik er niet meer zo nuchter in sta. 

 

Morgen heb ik weer contact met de hondenschool. Mogelijk dat ze deze fases met alleen thuis blijven al langer heeft gehad en dat ik het toen niet wist. En dat ik het nu met een camera zo goed in de gaten kan houden dat ik de spanning al voel bij 1 blafje. Maarja.. nu ik het weet kan ik er ook niet niets mee doen.. 

honden page profiel LolaLola

honden foto van Lola

Als ze de bench niet prettig vindt zou ik zeker niet hier opnieuw mee beginnen. Het alleen zijn is al moeilijk en dan zit ze ook nog ergens in wat ze ook moeilijk vindt. Daarnaast is een bench nu ook niet al te prettig ivm de warmte. De  meeste honden verplaatsen zich nu graag.

 

Mijn honden liggen altijd voor het raam, ook als ik thuis ben. Ik zie dit niet perse als een probleem als ze gewoon rustig liggen? Mijn honden laten regelmatig de kong liggen en eten deze pas op als ik thuis kom. Tussendoor slapen ze gewoon rustig. 

 

Als je niet wilt dat ze voor het raam ligt, kun je altijd de gordijnen nog dicht doen. Ik denk alleen dat jou hond zich prettiger voelt door wel te kunnen kijken. Ik zou eerder focussen op het alleen laten. Goed uit laten voor die tijd, lekker wat te kauwen geven als je er nog bent en dan gewoon weg gaan als je hond zich op dat moment goed voelt en geen druk erop liggen. 

 

Als dit niet lukt zul je echt terug moeten naar 0. Dan zou je dus oppas moeten zoeken voor deze dagen en moeten gaan oefenen met een paar minuten weg gaan tot boodschappen doen. Als dit goed gaat kun je het langzaam uitbreiden.. Je hond moet even weer het vertrouwen terug krijgen. Eventueel kun je ook nog de radio zachtjes aan laten. 

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

Woon je in nederland? Dan kan je kijken naar de stichting oopoeh . Mensen die op een hondje passen op vaste dagen in de week of bij hen thuis of bij jezelf.

Het is mij ook wel opgevallen dat een hond best alleen kan zijn, maar als je gaat thuiskomen en weer weg, of thuisgebracht wordt in een leeg huis , dan snapt de hond er niets meer van. En kan dit gedrag ontstaan. 

 

Thuisblijven 100% opnieuw opbouwen, desnoods met een dap verstuiver? Ding heet nu anders maar je kan hem vast nog googlen. Eerlijk gezegd, gebruik dit niet bij mensen met luchtwegproblemen! Ik kreeg er klachten van.

 

Bench vond ze niet leuk, dus nu zeker niet gebruiken, dat is dan stress op stress.

 

Je kan de radio aanzetten op klassieke zender. Er is een cd speciaal  muziek voor honden, je kan ook kijken naar de relaxopet. Maar ook die heeft tijd nodig om aan te leren, verder zijn er die. Natuurlijke kalmerende middelen.

Radio aan zetten, wordt altijd genoemd, ik doe het hier ook, maar ooit kwam mijn hond in blinde paniek naar mij toe, een  huilend kind op de radio. Wat als ze toen alleen was geweest?

 

Wat ook wordt genoemd, gedragen opgewassen shirt van jouzelf geven. Of een bandje met jullie stemmen er op afdraaien in herhaal modus. Daar niet de naam van je hind op noemen , maar gewoon een gesprek, neutraal van toon.

 

 

 

 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!


Maar nu.. blijven oefenen met soms korter en soms langer?
Proberen de onrust met blaffen voor te blijven en als ze wel gaat blaffen kort aankijken (soms hersteld ze zichzelf na een paar blafjes en is ze erna stil) en naar binnen als ze stil is? 

 

Als je gaat oefenen en de basis is weer terug in orde (dus een aantal minuten de deur uit gaat altijd goed), kan het zeer goed werken om de tijden wat door elkaar te gaan gooien, ja. Een minuutje de deur uit, dan weer 5 minuten. 10 minuten, en de volgende keer weer slecht 1 minuut. Beetje door elkaar haspelen dus.

 

Je schrijft: 'als ze wel gaat blaffen'. Bedoel je dan dat je aan de deur staat te wachten? Je hond weet dit natuurlijk wel, dat je gewoon aan de andere kant staat. Dat kan een vertekend beeld geven: dat de hond niet blaft omdat ze angst heeft, maar om jou te laten weten dat ze weet waar jij bent. Een soort van: hé baasje, wat doe jij daar! hp-smile.

Maar als je het bedoelt in de zin van: ik kom terug thuis en ik hoor haar binnen blaffen, dan kan je gewoon je hond gerust stellen, hoor. Een vriendelijke: 'Hey vriendje, het is okee, ik ben hier'. Je hoeft dus niet aan de deur te staan wachten tot ze stil is.  

honden page profiel SuzanneSuzanne

honden foto van Suzanne

Bedankt voor de reacties! 

 

@Lola op de camera kan ik zien dat het niet gewoon rustig voor het raam liggen en af en toe slapen is. Ze zit en blijft naar buiten kijken. Weet haar kopje dan ook maar een paar keer af, zelfs al duurt het een uur of 2. 

De gordijnen gaat ze gewoon achter zitten.

 

Bench laat ik dan voor wat het is. Zelf ben ik er ook geen fan van en jullie reacties bevestigen mijn gevoel. 

 

@ientje Ja ik woon in Nederland. Ik ken opoeh, geweldig initiatief.  Mila hoeft gelukkig nooit echt lang alleen te zijn en we kunnen het zo organiseren dat ze komende tijd niet /alleen in oefen sessies alleen hoeft te zijn.

 

Radio aan zal ik in de routine gaan meenemen. 

@Alaska's finest nee ik sta niet voor de deur. Ik heb een camera en kan haar daar op zien/horen. 

 

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^