Spelen of agressie ?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel ModesteModeste

Wij hebben onze Galgo teef (7jaar) net 3 maand en ze doet het supergoed. Het enige wat nog niet zo goed gaat is het wandelen aan de lijn, dan valt ze uit naar andere honden... Ik zie dat het uit onzekerheid is omdat eenmaal de hond korter komt, zij achteruit gaat of achter mij komt staan maar ze blijft blaffen en grommen. We zijn hier op aan het oefenen nu door de BAT methode toe te passen en zolang we genoeg afstand kunnen behouden lukt het prima. De informatie uit het asiel en via de stichting was dat ze nog goed actief was en nog genoot van het spelen met haar soortgenoten. Ze kwam overeen met alle reuen en teven in de kennel. 

Nu hadden we enkele dagen geleden afgesproken met kennissen die ook een Galgo hebben. Aangezien ze sinds de adoptie niet meer had samen kunnen rennen en spelen met soortgenoten vonden we dat dit nu wel kon. We hadden afgesproken aan een hondenweide. Eenmaal uit de auto had ze de andere Galgo (reu, 4jaar) al in het oog en begon ze te blaffen zoals ze eigenlijk altijd aan de lijn doet. Al hadden we gedacht dat het nu minder of niet zou gebeuren omdat het ook een Galgo was. Op de adoptiedag liep zij ook gewoon tussen de Galgo's... We hebben ze laten snuffelen en daarna had ze niet echt veel interesse meer. De reu was wel heel aanwezig en druk en wou heel graag spelen.

Na een tijdje samen wandelen hebben we ze nadien losgelaten in de hondenweide. Ze begonnen samen te rennen. Hij achter haar, zij achter hem,... Zij blafte en gromde wel naar hem, liep hem vaak voorbij en ging dan kaarsrecht voor hem staan met haar staart over haar rug. Hier wist ik niet goed of het nog spel was of niet? Haar haren stonden niet overeind. Hij maakte heel vaak de spelboog en had geen enkele kwade bedoeling, hij is een grote speelvogel. Maar het was alsof zij hem goed op zijn plaats wou zetten. Dit duurde dan ook maar enkele minuutjes en nadien waren ze beide gewoon aan het rondsnuffelen, na een poosje gingen ze weer eens rennen en was zij weer heel dominant? Ik weet niet goed wat ik er van moet vinden en kon niet goed inschatten of ze het nu fijn vond of niet en of het nu spelgedrag was langs haar kant. Kan het zijn omdat ze een ouder teefje is dat zij zich even wil laten gelden? Maar als dat zo is versta ik het niet zo goed waarom ze zo onzeker is aan de lijn... 

 

Ik weet dat het moeilijk in te beelden is via mijn beschrijving maar misschien kan ik het volgende keer eens filmen. 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .

Ze kende elkaar niet, moesten aftasten....een teef mag heel snel als er geen kwade bedoelingen zijn veel bij een reu...je hond borstelde niet, goed teken toch....ga meer wandelen met deze reu dan ga je meer zien, je staat zelf ook aftastend of het goed gaat, een hond lezen en schrijven komt met de tijd, zeLfsik sta wel eens verbaasd over het gedrag van mijn hond, terwijl ik ze toch heel goed ken, maar een vreemde hond doet wat bij jou maar ook bij jouw hond., meer gaan wandelen met elkaar ga je beter zien wat het gedrag van beiden is.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Goed bezig met de BAT methode, ik heb daar zelf ook veel aan gehad met mijn hond Jenna. Ik deed een combinatie daarvan met de Methode van Turid Rugaas die ze beschrijft in haar boekje "Help mijn hond trekt", al naar gelang de situatie.

 

Wb het spelen, de honden kenden elkaar niet, en ze was in een voor haar nieuwe situatie, dus anders dan bij waar ze eerst was en op vertrouwd terrein was. Misschien vond ze de reu ook te opdringerig.

 

Ik denk dat gezamelijk wandelen voor veel honden fijner is dan losgelaten worden op een speelweide. Ik heb altijd het idee dat sommige honden dan denken dat ze niet precies weten wat daarvan de bedoeling is, of er iets van ze verwacht wordt of niet.

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Misschien is je hond nog onzeker over haar nieuwe leven?

Ze is  pas 3 maanden  bij jullie, dus kan best zijn dat ze nog in een fase zit, dat heel haar leven voor haar idee nog op de kop staat en ze nog niet kan reageren zoals eerder.

Ik denk dat ze wat meer tijd nodig heeft om aan haar nieuwe leven te wennen, en dat ze nu nog helemaal niet in staat is om ontspannen te spelen.

Dan kunnen jullie ook proberen met beide honden aangelijnd te gaan wandelen, zodat er minder druk op je hond komt.

Nu wordt ze op een wei neergezet en moet ze maar zien dat ze zich redt, hoe goed bedoeld ook. 

Zulke dingen kent ze misschien niet eens, en weet nog niet dat jij haar daar hebt neergezet om te gaan spelen.

 

honden page profiel Heidi, Bobby & Kimmi †Heidi, Bobby & Kimmi †

honden foto van Heidi, Bobby & Kimmi †

Je omschrijft de reu als aanwezig, druk en een grote speelvogel. Het kan best zijn dat jouw hond dat allemaal wat al te wild en teveel van het goede vond. Grommend de ander van zich afjagen, of juist heel strak stil blijven staan en het constante uitdagen van de ander negeren kan gewoon communicatie zijn: kappen nu, dit vind ik niet leuk, doe eens wat rustiger.
Als de reu dan inderdaad rustiger wordt en gaat snuffelen, vindt ze het weer prima. Als hij weer druk gaat doen en rennen, moet ze hem weer even tot orde manen.

Ik zeg niet dat het op zeker zo gegaan is, ik was er niet bij, maar het is een mogelijkheid. Misschien als ze elkaar beter kennen en zich wat meer aanpassen aan elkaar, dat het beter gaat. Zoals de anderen ook aangaven, ik zou dan beginnen met samen wandelen en niet op een afgesloten weide zetten waar ze opeens iets moeten met elkaar.

honden page profiel ModesteModeste

Bedankt voor jullie tips en reacties. 

 

Ondertussen heeft ze nog eens op de hondenweide geweest met andere honden en ik vond haar toch wat opdringerig naar andere honden toe. Ze stormt er soms grommend op af, staat dan blaffend uit te dagen en soms merkte ik dat de andere honden dit té vonden en overweldigd waren. Ze kan ook echt jagen en er is geen wederkerigheid meer in het spel, zij loopt altijd achter de andere honden aan. Dit duurt steeds maar enkele seconden en dan gaat ze weer rondsnuffelen en is er rust. Er is wel nog altijd veel meer rust dan het opjagen of de opdringerigheid. Maar soms kan ze dan een hond op de weide in het oog hebben, gaat ze verstijven en in jachtpositie staan en dan spurt ze er ineens op af, blaffend naar die andere hond en gaat er pal voor staan en uitdagen. Soms borstelt ze ook maar dit ontdooit ook heel snel. Ze maakt zich echt groot maar het lijkt echt uit onzekerheid omdat ze altijd nerveus is als ze andere honden ziet. Volgens mij heeft ze vroeger moeten vechten voor haar eten of een slechte ervaring achter de rug. Ik weet ook niet goed of ik haar gedrag zo mag laten en of dat ok is. Het is ook moeilijk om op zo'n weide als ze los is te corrigeren. 

 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Een hondenweide kan leuk zijn, maar lang niet voor iedereen. hp-smile

Je hond gaat anderen opjagen (niet zo heel vreemd, het is een Galgo), maar dit is voor de andere partij meestal echt niet prettig. En dus kan het een lelijke tegenreactie uitlokken als de andere hond er niet van gediend is, en zo voor incidenten zorgen.

 

Persoonlijk zou ik dan liever inzetten op ontspannende wandelingen in goed geselecteerd gezelschap, dan op dit soort druk gedoe. Want wie heeft hier tenslotte baat bij?

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

Toevallig heb ik ook zo een herplaatser hihi. In het begin had ik echt een duivel aan de lijn, dus netjes al het contact vermeden. Later begon ik echt te merken dat hij honden contact miste. Ben toen heel langzaam gaan opbouwen met andere honden, los. Was precies hetzelfde. Denderde naar de andere hond toe om vervolgens als een stijve harry met recht opstaande haren ervoor te gaan staan. Wij hebben dus keihard geoefend met de recall waardoor hij bij ons blijft. Inmiddels heeft ie zoveel hondjes ontmoet dat zijn gedrag normaal is geworden maar heeft nog altijd een plukje haar rechtovereind bij een vreemde hond. Speelt ook niet met iedere hond, geeft ook wel eens een correctie als ie het te druk vind terwijl hij zelf best heel druk kan doen lol. Qua lijn zijn we nog druk bezig. Strak houden werkt bij hem averechts, dan gaat ie tekeer.

 

Ik denk dat je niet moet gaan nadenken over wat ze in het verleden heeft meegemaakt. Gewoon rustig verder oefenen. Je moet even het karakter leren kennen en vertrouwen krijgen in haar, dat ze het wel kan.

 

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

" Een hondenweide kan leuk zijn, maar lang niet voor iedereen. 
Je hond gaat anderen opjagen (niet zo heel vreemd, het is een Galgo), maar dit is voor de andere partij meestal echt niet prettig. En dus kan het een lelijke tegenreactie uitlokken als de andere hond er niet van gediend is, en zo voor incidenten zorgen.
 
Persoonlijk zou ik dan liever inzetten op ontspannende wandelingen in goed geselecteerd gezelschap, dan op dit soort druk gedoe. Want wie heeft hier tenslotte baat bij? "

hier sluit ik me helemaal bij aan

 

een ontspannen wandeling al of niet samen met een andere hond, waarvan je weet dat het goed gaat, brengt veel meer voor je hond.

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

Ja dat vergeet ik er nog wel erbij te zeggen. Wij zijn uiteraard begonnen met honden van zijn gelijke formaat en daar een selectie uit die hij wel heel leuk vond en vind. Bij voorkeur de juiste hondentaal laten zien. Zoals een snuffel op de grond, koppie opzij, spelbuiging ect.

 

Nu laat hij zelf dat gedrag voor 85% zien. Hij heeft net nog even een correctie gehad van een oudere dame. Een flinke ook lol. Ze liet haar lip opgetrokken zien en dan toch proberen kontje te ruiken. Snap, hap. Soms moet dat ook even gebeuren zodat hij ook leert dat niet iedere hond hem charmant vind.

 

Honden die gaan vechten, draaien een minuut of 2 om elkaar heen verstijfd. Oog contact blijft recht aan toe en strak. Als geen van beiden een stap achteruit doet? Is het een teken om verder te lopen, dan vinden ze mekaar gewoon echt niet leuk.

Volgende forumvraag: Angstig voor mijn partner/ mannen
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^