Welk ras past bij ons gezin?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel LoetjekoeLoetjekoe

honden foto van Loetjekoe

" Als er een kind ziek is, dan bel ik oma om te komen zorgen, wat doet u als u ernstig ziek bent?  "

Niet aanvallend hè, maar het is wel iets om rekening te houden mocht het een dagje wat minder kunnen. Fijn dat jullie daarvoor dus een back up hebben!

Wij zijn momenteel opzoek naar een ander ras na het overlijden, maar kiezen juist voor een ras dat niet de tent af breekt als het een dag wat minder is, want die dagen zijn er echt wel is. Ik wil dan ook geen ras waar ik meerdere keren per week mee op het veld van de hondenclub hoef te staan.

Je zou alvast wat fokkers van de border collie kunnen mailen met wat je zoekt in een hond en wat jullie te bieden hebben. Zo ook met andere rassen die je evt aanspreken. Zo hebben wij het ook aangepakt.

Maar, er zijn genoeg fokkers die zeggen dat het prima past en het niet zo nauw nemen. Dus ik zou vooral meerdere fokkers raadplegen. Verdiepen in hondensporten die je evt wilt doen, opschrijven wat je nou precies zoekt, wat je te bieden hebt etc etc

honden page profiel DanielleDanielle

Ik heb hier wel eens iemand zien zeggen dat een BC hebben een levensstijl is, in plaats van een hond die je erbij doet. En met 5 kinderen, daar zul je het vast en zeker druk mee hebben. Petje af, hoor. Maar kinderen zul je ook moeten wegbrengen naar een sport/kinderfeestje/vriendjes/hobby/zwemles of wat dan ook. En dat x5. Denk je nog steeds dat je jouw border collie voldoende kunt laten werken? En zo niet, wil je dat je hond aandoen? 

honden foto van Profiel verwijderd omdat dit een zeik forum is, toedeloe!

Een hond kan niet zelf kiezen om bij een gezin te mogen wonen, die keus maken wij: de mens. En daardoor is het echt onze verantwoordelijkheid om een hondenras te kiezen die het best bij onze levensstijl past. 

Kies dus geen ras op basis van een leuk uiterlijk maar echt op karakter en gezondheid. Het is een feit dat er geen epilepsie vrije bloedlijnen meer bestaan en de kans is dus enorm aanwezig dat, als je een bc neemt, deze hond epilepsie krijgt. Een hond met epilepsie moet 2x per dag medicatie krijgen en deze medicatie moet altijd op hetzelfde tijdstip gegeven worden. Als dit bijvoorbeeld 9 uur ‘s ochtends en 9 uur ‘s avonds is betekend dat jullie nooit meer kunnen uitslapen en dat lange etentjes met de familie er ook niet meer in zit. 
Ook is een hond met epilepsie heel heftig en dat zal ook een flinke impact op je kids hebben. 

Dus naast het feit dat ik het ras niet bij jullie situatie vind passen, zou ik het risico ook niet willen nemen. 

honden page profiel LisaLisa

Voor alle duidelijkheid, ik vraag hier om informatie. Heb ik hier al één keer gezegd dat we een bc nemen.

Maar omdat ik dit een heel mooie hond vind, doe ik toch wat research, wat toch normaal is. Ik schrijf die niet onmiddellijk af. En ik zal zeker andere rassen gaan opzoeken. Bij een voorkeur wil ik het ras leren kennen en zien hoe hij is en hoe hij zich gedraagt.

Deze keuze voor ons is een heel belangrijke verantwoordelijk, dit beïnvloed ons dagelijks leven.

Maar omdat ik toch meer informatie vraag over de bc, wi, dat niet zeggen dat ik die zal nemen. Die honden intresseren mij gewoon. Wie zegt dat wij als gezin niet 5 keer aan sport zullen doen. Ik zal sowieso een hondenschool contacteren. Ik wil er gewoon meer over weten. Maar uit sommige antwoorden kan ik afleiden dat een bc een grote opdracht is voor jullie. En bc eigenaars absoluut geen kinderen mogen hebben,  nooit mogen ziek zijn, werken bc eigenaars dan? 

honden page profiel LisaLisa

" Ik heb hier wel eens iemand zien zeggen dat een BC hebben een levensstijl is, in plaats van een hond die je erbij doet. En met 5 kinderen, daar zul je het vast en zeker druk mee hebben. Petje af, hoor. Maar kinderen zul je ook moeten wegbrengen naar een sport/kinderfeestje/vriendjes/hobby/zwemles of wat dan ook. En dat x5. Denk je nog steeds dat je jouw border collie voldoende kunt laten werken? En zo niet, wil je dat je hond aandoen?  "

Dus een kind even gaan wegbrengen, dat amper duurt kan niet, maar een hond elke dag meer dan 10 uur alleen laten zitten wel? Of gaan jullie allemaal niet gaan werken? Dit moet u mij toch even uitleggen

honden foto van Danique, Spike † & Jake

" Dus een kind even gaan wegbrengen, dat amper duurt kan niet, maar een hond elke dag meer dan 10 uur alleen laten zitten wel? Of gaan jullie allemaal niet gaan werken? Dit moet u mij toch even uitleggen "

Wie zegt hier dat zijn hond meer dan 10 uur alleen zit? Ik wil geen roet in het eten gooien hoor maar je kan er niet vanuit gaan dat je hond dit meteen al kan, het alleen zijn. Ookal is het maar ‘even’. Honden hebben geen klok. Dat moet je intensief trainen. Of je hebt geluk :-). Maar gaat tegen het instinct in. Onderschat dit niet.

honden page profiel LoetjekoeLoetjekoe

honden foto van Loetjekoe

" Dus een kind even gaan wegbrengen, dat amper duurt kan niet, maar een hond elke dag meer dan 10 uur alleen laten zitten wel? Of gaan jullie allemaal niet gaan werken? Dit moet u mij toch even uitleggen "

Als je had gezegd dat je fulltime zou werken en de hond 40 uur pw alleen zit, was elk ras je afgeraden, mits er een hele goede oplossing voor de hond was geweest en de hond niet al die tijd alleen zou zitten. Dus om te zeggen dat dit geen probleem gevonden zou worden is onzin.

Er is alleen héél veel om mee te nemen in je beslissing. Meeste cursussen zijn in de avonden en/of weekenden. Niet overdag wanneer je alle tijd hebt voor de hond en de kinderen op school zitten.

Ik snap echt wel dat uiterlijk een flinke aantrekkingskracht kan hebben, van welk ras dan ook. Maar neem de adviezen van harte. Je schiet constant in de verdediging

honden page profiel LisaLisa

" Wie zegt hier dat zijn hond meer dan 10 uur alleen zit? Ik wil geen roet in het eten gooien hoor maar je kan er niet vanuit gaan dat je hond dit meteen al kan, het alleen zijn. Ookal is het maar ‘even’. Honden hebben geen klok. Dat moet je intensief trainen. Of je hebt geluk :-). Maar gaat tegen het instinct in. Onderschat dit niet. "

Ik zeg niet dat zijn hond 10u alleen zit, werkt niemand dan met een bc? Mijn kinderen moeten amper weg. En als ze ergens moeten gebracht worden, heb ik genoeg mensen die kunnen rijden, zelfs mijn man heeft glijdende uren. 

Maar ik begrijp het niet, ik ben altijd thuis en heb blijkbaar niet genoeg tijd. Hoe doen andere mensen dan? Nemen ze een jaar onbetaald verlof?  

honden page profiel KlaraKlaragoedgekeurde fokker

 Maar uit sommige antwoorden kan ik afleiden dat een bc een grote opdracht is voor jullie. En bc eigenaars absoluut geen kinderen mogen hebben,  nooit mogen ziek zijn, werken bc eigenaars dan?  "

Ik heb nu geen borders meer maar Aussies. Mijn beide borders waren herplaatsers. Ze moesten weg uit het gezin waar ze zaten doordat er te weinig tijd voor ze was. Ze hadden beide best wel wat gedragsproblemen. Ook nu nog zie ik regelmatig border collies op marktplaats en Facebook staan. Hetzelfde geldt voor de aussie. Vaak omdat mensen onderschat hebben wat zo’n hondje nodig heeft. Vandaar dat mensen je hier vooraf willen waarschuwen. Het is gewoon een ras dat meer tijd kost dan een ander ras. In opvoeden en in de tijd die je er later in moet steken om ze tevreden te houden. Het is altijd goed om ook goed naar de negatieve kant vaneen ras te kijken. Wat ik al schreef ze zijn vaak eenkennig en trekken naar 1 iemand in het gezin toe. Als je een tijdje minder met ze kunt doen vertonen ze vervelend gedrag. Ze hebben nogal de neiging om te drijven en kunnen dus in de enkels van je spelende kinderen te gaan hangen. Ze kunnen bijten als je niet duidelijk bent. Ze vervelen zich snel en kunnen dan gaan slopen. Ze leren snel, ook die dingen die je niet wilt dat ze leren. Het zijn niet altijd kindervrienden. Kortom het zijn vaak niet de vrolijke alerte gezinshonden die jij zoekt. Wel ontzettend leuke honden, vind ik dan, maar het moet je wel liggen. En je moet niet blind zijn voor de nadelen van het ras.

honden page profiel IgloIglo

honden foto van Iglo

Mijn eerste honden waren border collies. Zij hielden niet van drukte. In een gezinssituatie waren ze ongelukkig geworden. Ze pakten wat minder goed hun rust en wilden altijd met alles meedoen. Bij te veel drukte werden ze onrustig en gestresst. Het probleem is dus dat ze zelf niet stoppen, maar dat je als baasje consequent moet zijn: nou is het klaar. En dan de hond ook echt met rust laten. Zodat die begrijpt dat er echt niks meer te halen valt. 

Qua beweging kregen ze standaard een losloopwandeling van 1-2 uur, en voor de rest korte plasrondjes. Ik heb verschillende sporten met ze beoefend zoals schapen drijven. Wat vooral belangrijk is bij een border collie, is dat je hun hersens aan het kraken krijgt. Je kan de hele dag met ze wandelen, maar als ze tijdens die wandeling niks beleefd hebben, dan is het gewoon flut. Ik vulde een wandeling in met veel spel, zwemmen, parcourtjes lopen, apporteren, trainen.

Ik liet ze maximaal 4 uur alleen over de gehele dag. Uiteindelijk kreeg één van mijn border collies een heftige vorm van epilepsie, waardoor ik haar niet meer alleen kon laten.


Ik denk trouwens dat het bij dit type hond extra belangrijk is om je veel in te lezen over de emotionele belevingswereld van honden. Een border collie moet begrepen worden, om gelukkig te kunnen zijn. 

honden page profiel LisaLisa

" Ik heb nu geen borders meer maar Aussies. Mijn beide borders waren herplaatsers. Ze moesten weg uit het gezin waar ze zaten doordat er te weinig tijd voor ze was. Ze hadden beide best wel wat gedragsproblemen. Ook nu nog zie ik regelmatig border collies op marktplaats en Facebook staan. Hetzelfde geldt voor de aussie. Vaak omdat mensen onderschat hebben wat zo’n hondje nodig heeft. Vandaar dat mensen je hier vooraf willen waarschuwen. Het is gewoon een ras dat meer tijd kost dan een ander ras. In opvoeden en in de tijd die je er later in moet steken om ze tevreden te houden. Het is altijd goed om ook goed naar de negatieve kant vaneen ras te kijken. Wat ik al schreef ze zijn vaak eenkennig en trekken naar 1 iemand in het gezin toe. Als je een tijdje minder met ze kunt doen vertonen ze vervelend gedrag. Ze hebben nogal de neiging om te drijven en kunnen dus in de enkels van je spelende kinderen te gaan hangen. Ze kunnen bijten als je niet duidelijk bent. Ze vervelen zich snel en kunnen dan gaan slopen. Ze leren snel, ook die dingen die je niet wilt dat ze leren. Het zijn niet altijd kindervrienden. Kortom het zijn vaak niet de vrolijke alerte gezinshonden die jij zoekt. Wel ontzettend leuke honden, vind ik dan, maar het moet je wel liggen. En je moet niet blind zijn voor de nadelen van het ras. "

Maar ik begrijp de reactie niet dat ik weinig tijd zal hebben, ik heb juist meer tijd dan andere mensen. Ik ben altijd thuis, ga nooit weg , op reis gaan doen we niet, alles wat we doen is binnen ons gezin. Dan vraag ik mij af hoe andere mensen dat doen, die gaan werken, grote vrienden kringen hebben, hobbys? Maar daar krijg ik nooit een antwoord op?? 

En over herplaatsing, dat gebeurd meer dan enkel met border collies. Veel mensen kopen zonder nadenken een hondje, o.dat ze klein zijn als puppy, eenmaal groot of ze hebben reisplannen of ze hebben geen tijd meer, dan moet de hond buiten. Iemand als ik die dag en nacht voor de hond er kan zijn, die ik wil trainen en nog zoveel meer, dat gaat niet.

Daarom mijn vraag hoe doen jullie dat dan ( heb ik al 4 keer gevraagd, maar niemand heeft mijn een uitleg) ? Werken, kinderen,...

honden page profiel IgloIglo

honden foto van Iglo

Ik raad je trouwens een golden retriever aan. Het is een actieve hond. Ze kunnen beter met prikkels om gaan dan een border collie. Vaak zijn ze goed met kinderen (behalve die van Danielle dan haha). Ze zijn beheerster dan de labrador die soms te lomp kan zijn. Goldens kunnen tegen een stootje. Ze zijn erg mensgericht. Ze kunnen meestal goed overweg met verschillende dieren (geen problemen met agressie of jagen). Ze kunnen goed hun rust pakken, maar als ze ‘aan’ staan zijn ze overal voor in. Ze zijn goed trainbaar.

honden page profiel LisaLisa

" Als je had gezegd dat je fulltime zou werken en de hond 40 uur pw alleen zit, was elk ras je afgeraden, mits er een hele goede oplossing voor de hond was geweest en de hond niet al die tijd alleen zou zitten. Dus om te zeggen dat dit geen probleem gevonden zou worden is onzin.
Er is alleen héél veel om mee te nemen in je beslissing. Meeste cursussen zijn in de avonden en/of weekenden. Niet overdag wanneer je alle tijd hebt voor de hond en de kinderen op school zitten.
Ik snap echt wel dat uiterlijk een flinke aantrekkingskracht kan hebben, van welk ras dan ook. Maar neem de adviezen van harte. Je schiet constant in de verdediging "

mijn verdediging, is mijn uitleg. Maar krijg ik ooit een antwoord als ik de vraag terug stel?

honden page profiel IgloIglo

honden foto van Iglo

" mijn verdediging, is mijn uitleg. Maar krijg ik ooit een antwoord als ik de vraag terug stel? "

Mensen proberen je te helpen hoor, doe normaal.. en je hebt al antwoord gehad.

honden page profiel Puck & Fenrir Puck & Fenrir

honden foto van Puck & Fenrir

Ik heb zelf een Border Collie en ook ik zou iedereen die er een als gezinshond wil aanschaffen dit zeker afraden. Mijn Border Collie is geen onderdeel van een draaiend gezin, wij draaien om de hond heen. Ik en mijn man zijn samen en hebben geen kinderwens.  Ze zijn zeer prikkelgevoellig en daarom zou ik zeker afraden in een gezin met veel kinderen. En nee ik werk geen 40 uur per week inderdaad, heb geen jaar onbetaald verlof genomen maar ben wel dierenartsassistente en de hond kon mee.

 

Zeg ik dan dat je ongeschikt bent met je gezin voor een hond? Nee, absoluut niet. Alleen je noemt een Border Collie, en die zijn in het willen werken en klaar staan voor actie echt wel meteen het uiterste. Er zijn genoeg superleuke honden en rassen die echt heel erg goed zouden mee kunnen draaien in een gezin en ook altijd klaar zijn om iets te gaan doen en te ondernemen.

honden page profiel LisaLisa

bedankt iedereen voor het adviseren van een ras, die zal ik zeker bekijken. Maar de rest was tijdverlies. Het enigste wat ik geleerd over bc dat je die enkel kan nemen, als je amper werkt, want je mag ze amper alleen laten, zelfs geen 10 min om je kinderen weg te brengen. Je mag geen kinderen hebben en geen zeker geen lawaai, mag muziek of tv geen idee. Absoluut zeker nooit ziek worden, want dan komen de problemen. Blijkbaar sommige onder jullie vinden het tijdrovend om jullie hond te trainen en vinden het en hele opdracht. Misschien ligt het probleem bij jullie en niet bij mij. Als ik een hond zou hebben dan zou ik hier mijn tijd niet komen verdoen, maar bezig zijn met mijn hond. Dit was een verloren dag,  dit was mijn eerste keer op een forum, maar ook mijn laatste keer. Wat een tijdverlies. Ik zal wel spreken met baasjes, die vol lof zijn over hun hond. Doe geen moeite om te reageren, ik post dit en verwijder alles. En tip van voor de bc eigenaars spendeer wat tijd met je gezin en hond, maar zorg dat er geen kinderen van komen, want dan zitten jullie met een echt probleem. Een bc die geen baby gewend is, dit lijkt wel een nachtmerrie voor jullie. En al die prikkels en lawaai... geen rust meer... veel succes

honden page profiel KlaraKlaragoedgekeurde fokker


Daarom mijn vraag hoe doen jullie dat dan ( heb ik al 4 keer gevraagd, maar niemand heeft mijn een uitleg) ? Werken, kinderen,... "

Wat Puck zegt. Hier plannen we ook een beetje rond de honden. Ik werk veel thuis en ben veel avonden en weekenden op pad met ze. Ofwel maken we een flinke wandeling of we gaan trainen en sporten. Ik eet vaak op de raarste tijden. Qua sociaal leven doen we veel hondendingen met hondenmensen. Met kinderen is het hier altijd flink managen. Drukke kinderen vinden ze echt stom en dan is het opletten. Als ze kinderen eenmaal kennen willen ze spelen, spelen, spelen en is de uit-knop stuk. Ook als het kind zelf allang geen zin meer heeft. Ook dat is managen. 

honden page profiel Puck & Fenrir Puck & Fenrir

honden foto van Puck & Fenrir

" bedankt iedereen voor het adviseren van een ras, die zal ik zeker bekijken. Maar de rest was tijdverlies. Het enigste wat ik geleerd over bc dat je die enkel kan nemen, als je amper werkt, want je mag ze amper alleen laten, zelfs geen 10 min om je kinderen weg te brengen. Je mag geen kinderen hebben en geen zeker geen lawaai, mag muziek of tv geen idee. Absoluut zeker nooit ziek worden, want dan komen de problemen. Blijkbaar sommige onder jullie vinden het tijdrovend om jullie hond te trainen en vinden het en hele opdracht. Misschien ligt het probleem bij jullie en niet bij mij. Als ik een hond zou hebben dan zou ik hier mijn tijd niet komen verdoen, maar bezig zijn met mijn hond. Dit was een verloren dag,  dit was mijn eerste keer op een forum, maar ook mijn laatste keer. Wat een tijdverlies. Ik zal wel spreken met baasjes, die vol lof zijn over hun hond. Doe geen moeite om te reageren, ik post dit en verwijder alles. En tip van voor de bc eigenaars spendeer wat tijd met je gezin en hond, maar zorg dat er geen kinderen van komen, want dan zitten jullie met een echt probleem. Een bc die geen baby gewend is, dit lijkt wel een nachtmerrie voor jullie. En al die prikkels en lawaai... geen rust meer... veel succes "

Wauw. Sorry maar jij vraagt om advies en mensen geven je dit. Ik bén veel lof over mijn hond, want mijn hond is geweldig en ik zal nooit anders willen. Ja het is veel werk maar ik vind dit absoluut niet erg, ik kies hier bewust voor, maar inderdaad, een werkhond hebben vergt erg veel tijd en moeite.  Echter zijn jouw en mijn leven compleet anders, ik ken je niet maar toch weet ik dat en waarom? Jij hebt 5 kinderen. Jouw kinderen staat centraal in je gezin, bij mij mijn hond. En ik geef jou eerlijk het advies dat het ras de Border Collie hier niet geschikt voor is. Voor andere rassen kan ik je niks aanbevelen, omdat ik ze niet goed genoeg ken, dit laat ik daarom liever aan andere over. Wat ik van jou lees is dat je vooral alles wat wordt gezegd in de wind wordt geslagen en dat vind ik jammer om te lezen. Dit wordt namelijk niet voor niks gezegd en niet om jou te pesten. Ik spreek niet over lawaai, tv en muziek maar over prikkelgevoeligheid.

Jij komt hier om advies te vragen en dit heb je ook gekregen, ik hoop dat je hier alsnog iets mee doet.

honden page profiel NenaNena

" bedankt iedereen voor het adviseren van een ras, die zal ik zeker bekijken. Maar de rest was tijdverlies. Het enigste wat ik geleerd over bc dat je die enkel kan nemen, als je amper werkt, want je mag ze amper alleen laten, zelfs geen 10 min om je kinderen weg te brengen. Je mag geen kinderen hebben en geen zeker geen lawaai, mag muziek of tv geen idee. Absoluut zeker nooit ziek worden, want dan komen de problemen. Blijkbaar sommige onder jullie vinden het tijdrovend om jullie hond te trainen en vinden het en hele opdracht. Misschien ligt het probleem bij jullie en niet bij mij. Als ik een hond zou hebben dan zou ik hier mijn tijd niet komen verdoen, maar bezig zijn met mijn hond. Dit was een verloren dag,  dit was mijn eerste keer op een forum, maar ook mijn laatste keer. Wat een tijdverlies. Ik zal wel spreken met baasjes, die vol lof zijn over hun hond. Doe geen moeite om te reageren, ik post dit en verwijder alles. En tip van voor de bc eigenaars spendeer wat tijd met je gezin en hond, maar zorg dat er geen kinderen van komen, want dan zitten jullie met een echt probleem. Een bc die geen baby gewend is, dit lijkt wel een nachtmerrie voor jullie. En al die prikkels en lawaai... geen rust meer... veel succes "

'Als ik een hond zou hebben dan zou ik hier mijn tijd niet komen verdoen, maar bezig zijn met mijn hond.'

??? Ik probeer je, naast mijn 2 honden en gezin met 3 kinderen juist te helpen. Jij bent juist het bewijs dat niet iedereen (mijn) hulp waard is. Ga fietsen!

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

wow ik blijf mij verbazen over de communicatie van tegenwoordig 

 

ts opent een topic met de vraag welk ras in haar grote jonge gezin zou passen maar al snel blijkt dat ze maar 1 antwoord wil namelijk de border collie want die vindt ze zo mooi

 

die wordt afgeraden waarna ze vreselijk gepikeerd raakt en in de aanval gaat

 

tegen beter weten in hoop ik voor de pup het ras en de kinderen dat ze in godsnaam toch een beter passend ras gaat kiezen want de kans op ellende is groter dan de kans op succes

 

als ik alleen al kijk hoe gestrest elsa raakt door een pup in huis omfg die zou in zon gezin ondanks de perfecte opvoeding van de kinderen gewoon levensgevaarlijk worden uit pure stress 

een pup kan met grote regelmaat tot complete rust gebracht worden en na 3 maanden is het pup er wel af die kinderen zit die hond het hele leven mee in de maag en 5 houd je niet tegelijk echt 100% geluid en beweging stil 

honden page profiel KlaraKlaragoedgekeurde fokker

 

Dan niet voor TS maar voor gezinnen die een border overwegen ;) het kan zeker wel goed gaan. Zolang je maar kijkt wat je in huis haalt en niet blind bent voor de nadelen. Ik ken verschillende gezinnen met borders en dat gaat eigenlijk wel prima.  Ze steken veel tijd in de opvoeding en zorgen dat de hond mentaal aan zijn trekken komt. Maar voor al deze gezinnen geldt wel dat ze heel kritisch hebben gekeken welke pup ze in huis namen en uit welke lijnen. En dat bij de opvoeding veel tijd is gestoken in het goed leren omgaan met drukte in huis. Van jongs af aan. Borders kunnen veel leren dus dit ook. Alleen is het vaak niet de ongecompliceerde makkelijke gezinshond die overal mee naartoe kan en leuk is met alle vriendjes en vriendinnetjes. Maar dat weten deze mensen anders hadden ze een ander ras gekozen. En deze gezinnen zijn dol op hun hond en andersom. Als je verwachtingen vooraf kloppen zijn het heerlijke beesten. Als je een labrador karakter zoekt in een border jasje kan het tegenvallen.

honden page profiel DanielleDanielle

Je hebt het topic de naam 'Welk ras past bij ons gezin?' gegeven en mensen hier die zelf een border collie hebben en/of verstand hebben van dit ras raden het je af. Daartegenover heb je veel adviezen gekregen van welk ras misschien wél bij je gezin past. Waarom je zo aangevallen voelen? Fijn toch om dit al te weten vóór je er een hebt aangeschaft?

honden page profiel KlaraKlaragoedgekeurde fokker

" Je hebt het topic de naam 'Welk ras past bij ons gezin?' gegeven en mensen hier die zelf een border collie hebben en/of verstand hebben van dit ras raden het je af. Daartegenover heb je veel adviezen gekregen van welk ras misschien wél bij je gezin past. Waarom je zo aangevallen voelen? Fijn toch om dit al te weten vóór je er een hebt aangeschaft? "

Ergens snap ik dat aangevallen voelen wel want in het afraden van een ras zitten altijd aannames. Het is druk in huis, er is te weinig kennis over het ras, verwachtingen kloppen niet. Je kunt ook alleen maar adviseren op aannames want je kent elkaar niet. Ik lees in de beschrijving van wat TS verwacht van een hond dingen die een border niet gaat bieden. En door het wegwuiven denk ik dat ze het onderschat. Op basis daarvan denk ik, ik zou het niet doen. Maar ik ken TS natuurlijk helemaal niet. Maar zo werkt een forum nu eenmaal. Als mensen dat lastig vinden dan moet je geen vragen stellen op forums. Ik raad mijn ras ook altijd af, hoe lief ik mijn honden ook vind. Maar ik zie mensen op forums en facebook ook altijd boos worden als mensen het ras afraden. Alsof je ze de hond niet gunt. Terwijl ik het doe omdat ik denk dat mensen niet gelukkig worden van mijn ras.  Het zijn slimme energieke handenbindertjes die andere honden en andere mensen niet altijd even leuk vinden. Daar moet je je leven wel op willen aanpassen. 

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

" Ergens snap ik dat aangevallen voelen wel want in het afraden van een ras zitten altijd aannames. Het is druk in huis, er is te weinig kennis over het ras, verwachtingen kloppen niet. Je kunt ook alleen maar adviseren op aannames want je kent elkaar niet. Ik lees in de beschrijving van wat TS verwacht van een hond dingen die een border niet gaat bieden. En door het wegwuiven denk ik dat ze het onderschat. Op basis daarvan denk ik, ik zou het niet doen. Maar ik ken TS natuurlijk helemaal niet. Maar zo werkt een forum nu eenmaal. Als mensen dat lastig vinden dan moet je geen vragen stellen op forums. Ik raad mijn ras ook altijd af, hoe lief ik mijn honden ook vind. Maar ik zie mensen op forums en facebook ook altijd boos worden als mensen het ras afraden. Alsof je ze de hond niet gunt. Terwijl ik het doe omdat ik denk dat mensen niet gelukkig worden van mijn ras.  Het zijn slimme energieke handenbindertjes die andere honden en andere mensen niet altijd even leuk vinden. Daar moet je je leven wel op willen aanpassen.  "

natuurlijk zit er ook een stukje eigen frustratie in bij mij vooral omdat zoveel mensen de bc willen vanwege het uiterlijk en het sportieve gehoorzame imago

 

ja mijn honden luisteren erg goed maar daar zit enorm veel werk in en dan heb ik het dus echt niet over de hondenschool en de puppy cursus of obedience maar heel erg veel oefenen en constant 24/7 consequent zijn ook als het mij eens niet uitkomt of als anderen roet in het eten willen gooien omdat zij vinden dat mijn honden het bij hen wel mogen met dat kleine frutsel ben ik dus al meerdere keren per dag aan het trainen op gehoorzaamheid naast dat constant consequent zijn gewoon op een speelse wijze met vooral beloningen maar ik neem daar dus minimaal 6 keer per dag al de tijd voor

daarnaast worden mensen zelf niet opeens sportief en avontuurlijk als ze een sportieve hond aanschaffen

 

en dan wil men alleen horen wat ze willen horen en denken ze dat ze de rasspecifieke capaciteiten er wel uit kunnen trainen en dat is dus de clue dat kan je niet dat zit er in gefokt generaties lang maar dan praat je tegen een muur van onwil

prikkelgevoelig noemt iemand hier het en dat zijn ze dus en natuurlijk maakt het enorm veel uit hoe je kinderen zijn opgevoed of ze rennen en gillen of juist heel rustig zijn maar het gaat niet om opspringen en blaffen bij het horen van de deur bel dat is iets wat normale honden doen en ja het klinkt misschien leuk dat je hond achter je aan loopt naar de wc maar zo werkt het in de praktijk niet je hond moet rust hebben zoals iedere hond maar krijgt die niet als jij even een kind moet helpen even naar de wc moet even een glas water halen even een appel schillen even een trui aantrekken of juist uit even wat huishoudelijke klusjes moet doen elke even houdt in dat je bc vol in de aan staat en dus geen rust heeft en dat in zon gezin dus maal 6 personen met ieder hun eigen eventjes ik plan mijn leven daarop veeg zoveel mogelijk eventjes op een hoop zodat ik daarna een tijd stil zit en zo heb ik dus borders die overdag uren liggen te slapen want er is rust in huis

en dan heb ik het nog niet eens over de zaken waarover ze in de overdrive gaan soms zo erg dat zelfs ik er even genoeg van heb denk aan met twee man schoenen aan gaan doen allemachtig dan breekt 1 border al de tent af laat staan 2

 

en dan de beweging die valt bij een bc echt wel mee ze moeten wel werk hebben bv een goede actieve sport en wanneer ga je dat doen in zon gezin vaak is dat toch in het weekend of in de avonduren dan kan de echtgenoot natuurlijk op de kinderen passen maar gaat hij dat 12 jaar lang minimaal 2 maal per week volhouden je bent toch al snel 3 uur per keer kwijt en als je pech hebt dan kom je net klem te zitten met eten en eten koken in een gezin met een werkend persoon kan je dan niet makkelijk zeggen dat je dan wat eerder of later eet dus zal de echtgenoot daar ook voor op moeten draaien naast zijn baan

 

en ja ze hechten zich echt heel erg aan 1 persoon en luisteren daar ook het beste naar de anderen worden dan vaak meer als speelkameraadjes gezien dan nevenbaasjes samen met een kind de training op je gaan nemen heeft dus kans te mislukken omdat de hond gewoon niet naar het kind luistert op het veld en dan is het kind er snel klaar mee mijn kinderen hadden daar ook altijd problemen mee dan vroegen ze in huis iets aan een hond en dan keek die naar mij of die daar wel naar moest luisteren

 

drijfgedrag is een risico het drijven van de kinderen het sneppen als de kinderen niet luisteren naar het drijven en ja als kinderen met de hond gaan wandelen dan is het oppassen geblazen met het drijven van andere bewegende voorwerpen zoals joggers fietsers en autos

pagina 3 van 3 12 3
Volgende forumvraag: Wat te doen?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^