Fokken kruisingen?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel KingswoodKingswood

Hi allemaal! Ik wil me verdiepen in het fokken van honden. Ik heb geen idee of dit controversieel is, maar ik zou in de toekomst honden willen fokken op uiterlijke en karakter kenmerken. Dit zullen dan dus kruisingen worden. Dit idee is ontstaan toen ik de American Blue Bay Shepherds van Vicki uit Florida ontdekte. Misschien zijn sommigen van jullie hiermee bekend. Haar fokprogramma fokt honden met wolfachtig uiterlijk maar met lage wolf content (en kenmerkend blauwe vacht), waardoor ze voor meer mensen geschikt zijn om te houden.

Mijn vraag is eigenlijk: wat zijn cursussen/studies die je kan volgen om je te verdiepen in het fokken van honden? Waar moet je op letten als je kruisingen fokt? Hoe kies je je rassen?

Ik vond een foto van een hond die volgens de eigenaar 50% husky was en 50% dalmatiër. Nu leek dit me sterk door de lange vacht. Maar het is wel een voorbeeld van de “look” die ik uiteindelijk zou willen creëren. Maar hierbij zullen andere rassen in de mix moeten komen want een husky/dalmatiër mix lijkt me een pittige combo die voor veel mensen niet geschikt zouden zijn..

544990.jpg

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

De laatste jaren gooit men overal maar Husky in, om het wat specialer te maken. hp-cry

honden page profiel KingswoodKingswood

" De laatste jaren gooit men overal maar Husky in, om het wat specialer te maken.  "

Ja ik kwam tijdens het googlen een lijst tegen met bestaande husky kruisingen en hun benamingen.. de lijst was vreselijk lang en er zaten echt de gekste kruisingen tussen..

honden page profiel DagmarDagmar

Als je het echt goed wil doen, zul je meer zijn met een cursus genetica. Hoe vererft alles, hoe zit kleurvererving in elkaar, hoe lees je het DNA etc. Ben je zeker weer een paar jaar verder 

 

Mijn reu wordt nu ingezet (wachten op loopsheid teef) in Amerika bij mensen die fokken voor de sport. Hun honden zijn samengesteld uit whippets, border collies,border terriër, Engelse staff,..

Hele leuke sporttypes. Maar dus wel volledig met gekende afstamming en gezondheidsonderzoeken.

honden foto van Profiel verwijderd omdat dit een zeik forum is, toedeloe!

Ik ben eigenlijk wel benieuwd waarom je een nieuw ras zou willen creëren terwijl er al zoveel rassen op de wereld rondlopen? Is dat alleen het uiterlijk van deze gestippelde “Husky”? 

Persoonlijk vind ik juist het mooie van de meeste rassen dat er nog steeds eigenschappen te zien zijn verwant aan hun oorspronkelijke taak, rassen zijn namelijk geperfectioneerd aan de hand van die taak. Alleen al kijkend naar de dalmatiër bijvoorbeeld: 

- “kattenvoeten” aangezien deze licht zijn en daardoor is het mogelijk om lange afstanden te rennen 

- De staart en het hoofd zijn altijd van ongeveer gelijke hoogte tijdens het rennen zodat ze deze niet kunnen stoten terwijl ze onder de koets liepen 

- Zeer atletisch gebouwd, wederom voor het afleggen van lange afstanden 

En ga zo maar door. 

Is jouw “ras” écht een aanwinst voor de wereld? Is jouw “ras” dusdanig bijzonder dat er geen bestaande rassen gelijk zijn? 

honden page profiel KingswoodKingswood

Tsja.. of het nou echt een aanwinst zou zijn voor de wereld daar zijn de meningen denk ik over verdeeld..

Voor mij is het eigenlijk dezelfde reden als bij de fokster van de ABBS. Een “ras” creëren met het uiterlijk van een wolf, maar die goed past in een normaal/actief gezinsleven.. de enige reden waarvan ik denk dat wel waardevol is, is dat dit “ras” dan minder snel weg wordt gedaan door mensen die alleen maar naar looks kijken. Als je bijvoorbeeld kijkt naar hoeveel husky’s (om maar een ras te noemen) er in huis worden gehaald om vervolgens weer weg gedaan te worden omdat de baasjes ze niet aan kunnen.. maar goed, of dat een nou een goede reden is..

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Een “ras” creëren met het uiterlijk van een wolf, maar die goed past in een normaal/actief gezinsleven.. de enige reden waarvan ik denk dat wel waardevol is, is dat dit “ras” dan minder snel weg wordt gedaan door mensen die alleen maar naar looks kijken. 

Maar dan gaat het hierbij toch juist over de 'looks'. Er zijn genoeg leuke gezinshonden, maar nee, er moet er speciaal eentje gefokt worden die op een wolf lijkt (puur uiterlijk dus). Hetzelfde met die Pomski: er zijn veel leuke kleine honden, maar nee, ze willen er eentje met een poolhondjes-look. Het karakter en de aard van de Husky, daar wordt geen rekening mee gehouden, men wil alleen zijn uiterlijk hebben.

honden page profiel DagmarDagmar

" Tsja.. of het nou echt een aanwinst zou zijn voor de wereld daar zijn de meningen denk ik over verdeeld..
Voor mij is het eigenlijk dezelfde reden als bij de fokster van de ABBS. Een “ras” creëren met het uiterlijk van een wolf, maar die goed past in een normaal/actief gezinsleven.. de enige reden waarvan ik denk dat wel waardevol is, is dat dit “ras” dan minder snel weg wordt gedaan door mensen die alleen maar naar looks kijken. Als je bijvoorbeeld kijkt naar hoeveel husky’s (om maar een ras te noemen) er in huis worden gehaald om vervolgens weer weg gedaan te worden omdat de baasjes ze niet aan kunnen.. maar goed, of dat een nou een goede reden is.. "

Er zullen genoeg mensen zijn die ze voor het deel husky dat er in zit, ze ook weer weg zullen doen. Bovendien gaan je 1ste generaties niet stabiel zijn (noch qua karakter, noch qua uiterlijk) en zul je met inteelt moeten gaan werken wil je het wel stabiel zetten. Ook daar dus weer de ellende die je met alle huidige rassen hebt. 

Ik ben helemaal pro kruisen hoor, alle rassen kunnen hedendaags een outcross gebruiken. 

Wil je je puur op uiterlijk gaan baseren, ga je dus gewoon dezelfde toer op als de rassen. 

 

 

 

honden page profiel KeesKees 3 doggies

honden foto van Kees

Als je in Nederland woont kun je verschillende cursussen doen via de Raad van Beheer. Of je daar inhoudelijk wat aan hebt weet ik niet.

honden page profiel Marijke - Aila, Dinja & EviMarijke - Aila, Dinja & Evigoedgekeurde fokker

honden foto van Marijke - Aila, Dinja & Evi

Sommige kruisingen hebben wel nut (en noodzaak). 
vaak ontstaan die projecten juist door mensen met heel veel kennis van een ras en veel kennis van fokken. 

het voelt voor mij een beetje alsof je andersom het paadje volgt: na wat basiscursussen een kruising willen creëren die vooral op uiterlijk berust lijkt te zijn. 

waarom niet een ras kiezen, daar veel ervaring mee op doen (mij eigen ervaring, het kost jaaaaren om kennis op te bouwen, eigenlijk ben je nooit uitgeleerd). 

wanneer je je ras door en door kent, dan zou je kunnen kijken naar betekenisvolle outcross projecten. Zorgen dat je fok een  waardevolle toevoeging is.

designerkruisingen zijn er helaas erg veel en daar gaat veel ellende mee gepaard (rare combinaties of pupkopers die alleen maar voor het uiterlijk gaan met alle gevolgen van dien).  

 

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Maar ja, zelf de gekste en zieligste kruisingen worden nog voor honderden of over de 1000 euro's verkocht.

Mensen kopen alles, zolang het maar een hond is.

En doen er even makkelijk 'met pijn in hun hart'  weer afstand van.

 

Ik snap niet waarom je dat ook wil.

Wat wil je toevoegen of verbeteren wat er nu nog niet is?

 

honden page profiel DagmarDagmar

"
Wat wil je toevoegen of verbeteren wat er nu nog niet is?
  "

Nou ja, ik kan wel even een paar uur doorgaan hoor, over wat er te verbeteren (en zelfs te verbieden) is.

 

honden page profiel IgloIglo

honden foto van Iglo

Ik denk dat wat jij wil bereiken alleen mogelijk is als je al generaties lang aan het fokken bent. Gezondheid en karakter zijn altijd belangrijker dan uiterlijk, dus het duurt echt heel lang voor je het perfecte plaatje hebt. Daar gaat heel veel selectie aan vooraf. En het kan ook zijn dat je geen juiste match kan vinden en dan heb je het inteelt probleem. Misschien kan je gaan samenwerken met die fokker uit Florida? Verder heb je nog verschillende facebookgroepen betreft fokken en outcross, waar veel informatie te vinden is. 

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

" Nou ja, ik kan wel even een paar uur doorgaan hoor, over wat er te verbeteren (en zelfs te verbieden) is.
  "

 

Maar als dat je doel is, iets verbeteren, dat is toch niet slecht.

Moet je dan niet met meerderen zijn, alleen kun je zo weinig beginnen?

Als er meer mensen zijn met dezelfde gedachtes, zodat je beschikking hebt over meer honden etc.

 

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

" De laatste jaren gooit men overal maar Husky in, om het wat specialer te maken.  "

Niet alleen de Husky. Labradors, Poedels worden het meest gebruikt momenteel. Ik weet niet of het goed of slecht is. Feit is dat de bloedlijn echt heel klein is geworden bij het stamboom fokken en daardoor allerlei gebreken als normaal worden gezien bij de ras kenmerken. Nadeel van het kruizen is dat je dus echt niet weet wat eruit komt en waar je rekening mee moet houden.

 

Ik vind het aan de ene kant dus wel goed dat er een verse bloedlijn ingebracht wordt en aan de andere kant? Slecht, want er wordt wederom op uiterlijke kenmerken gefokt. Naar mijn mening krijg je dan zoeen ww2 wildebeast die niet wild is maar wel hoorns heeft die zwaar in de weg zitten, bij wijze van spreken....

 

honden page profiel KingswoodKingswood

Oh maar het was ook zeker niet de bedoeling het alleen te doen.. ik ben me nu aan het verdiepen. Die vrouw uit Florida heeft ook meerdere generaties en heeft er bijv. ook voor gezorgd dat er een rechte rug gefokt wordt bij haar honden (ze fokt met Oud Duitse Herders). Er zijn naast ABBS meer “nieuwe wolf rassen” die samen werken (bijv. Lycan Shepherd). Ik ben er niet op uit om een nieuw ras te creëren want al deze “nieuwe wolf rassen” doen in principe hetzelfde maar willen het gewoon hun eigen naam geven.. samenwerkingen lijken me juist heel goed, en zo zou ik dan ook écht kunnen bijdragen. Ik heb hier verder nog niet naar geïnformeerd en ik weet ook niet hoe ze staan in hun “ras”standaard. Bij de ABBS is bijvoorbeeld de blauwe kleur belangrijk, als ik dan bijvoorbeeld een merle of gevlekte zou willen fokken weet ik niet of deze fokkers daar voor open staan. Maar goed dat zijn allemaal zorgen voor later. Ben nu vooral informatie aan het inwinnen.

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

Besef wel dat in USA heel veel honden in afgemaakt worden omdat ze op straat gezet worden. Ipv herplaats omdat mensen ze kopen op uiterlijk en vervolgens niet weten hoe ze ermee om moeten gaan. Er zijn hele projecten om te steriliseren en te castreren daar. Als je dit echt wilt? Moet je ook nadenken over hoeveel pups er zijn aanschaft tijdens de covid periode en hoelang het gaat duren voordat al die hondjes herplaats zijn, als het normale leven weer opgepakt is. Met andere woorden zul je dus de eerste twee nesten zelf moeten kunnen behouden als je echt het beste voor hebt met het dier.

honden page profiel wegweg

honden foto van weg

" Ik ben eigenlijk wel benieuwd waarom je een nieuw ras zou willen creëren terwijl er al zoveel rassen op de wereld rondlopen? Is dat alleen het uiterlijk van deze gestippelde “Husky”? 

Persoonlijk vind ik juist het mooie van de meeste rassen dat er nog steeds eigenschappen te zien zijn verwant aan hun oorspronkelijke taak, rassen zijn namelijk geperfectioneerd aan de hand van die taak. Alleen al kijkend naar de dalmatiër bijvoorbeeld: 

- “kattenvoeten” aangezien deze licht zijn en daardoor is het mogelijk om lange afstanden te rennen 

- De staart en het hoofd zijn altijd van ongeveer gelijke hoogte tijdens het rennen zodat ze deze niet kunnen stoten terwijl ze onder de koets liepen 

- Zeer atletisch gebouwd, wederom voor het afleggen van lange afstanden 

En ga zo maar door. 

Is jouw “ras” écht een aanwinst voor de wereld? Is jouw “ras” dusdanig bijzonder dat er geen bestaande rassen gelijk zijn?  "

 Alle Dalmatische honden zijn behept met een genetisch defect waardoor zij allemaal een blaasgruis van het type uraat aan maken. Alle Dalmatische Honden maken dit gruis in meer of mindere mate aan, altijd, geen Dalmatische Hond uitgezonderd.
https://www.siamsa.nl/lua-dalmatiers/
Tot zo ver een gezond ras.

honden foto van Profiel verwijderd omdat dit een zeik forum is, toedeloe!

"  

Alle Dalmatische honden zijn behept met een genetisch defect waardoor zij allemaal een blaasgruis van het type uraat aan maken. Alle Dalmatische Honden maken dit gruis in meer of mindere mate aan, altijd, geen Dalmatische Hond uitgezonderd.
https://www.siamsa.nl/lua-dalmatiers/
Tot zo ver een gezond ras. "

Waar zie je mij zeggen dat het een super gezond ras is? 

honden page profiel IgloIglo

honden foto van Iglo

" Ik ben eigenlijk wel benieuwd waarom je een nieuw ras zou willen creëren terwijl er al zoveel rassen op de wereld rondlopen? Is dat alleen het uiterlijk van deze gestippelde “Husky”? 
Persoonlijk vind ik juist het mooie van de meeste rassen dat er nog steeds eigenschappen te zien zijn verwant aan hun oorspronkelijke taak, rassen zijn namelijk geperfectioneerd aan de hand van die taak. Alleen al kijkend naar de dalmatiër bijvoorbeeld: 
- “kattenvoeten” aangezien deze licht zijn en daardoor is het mogelijk om lange afstanden te rennen 
- De staart en het hoofd zijn altijd van ongeveer gelijke hoogte tijdens het rennen zodat ze deze niet kunnen stoten terwijl ze onder de koets liepen 
- Zeer atletisch gebouwd, wederom voor het afleggen van lange afstanden 
En ga zo maar door. 
Is jouw “ras” écht een aanwinst voor de wereld? Is jouw “ras” dusdanig bijzonder dat er geen bestaande rassen gelijk zijn?  "

Ik zou best een gestippelde husky willen met het karakter van een poedel. Het oog wil ook wat. Jammer genoeg zijn de bij mij passende rassen niet zo knap :( 

honden page profiel jantienjantien

honden foto van jantien

" De laatste jaren gooit men overal maar Husky in, om het wat specialer te maken.  "

... én duurder!   undecided

Wat is ook al weer een pomsky?  Een kruising tussen een dwergkeesje en een husky?   €€€€

honden page profiel JashinJashin

" Oh maar het was ook zeker niet de bedoeling het alleen te doen.. ik ben me nu aan het verdiepen. Die vrouw uit Florida heeft ook meerdere generaties en heeft er bijv. ook voor gezorgd dat er een rechte rug gefokt wordt bij haar honden (ze fokt met Oud Duitse Herders). Er zijn naast ABBS meer “nieuwe wolf rassen” die samen werken (bijv. Lycan Shepherd). Ik ben er niet op uit om een nieuw ras te creëren want al deze “nieuwe wolf rassen” doen in principe hetzelfde maar willen het gewoon hun eigen naam geven.. samenwerkingen lijken me juist heel goed, en zo zou ik dan ook écht kunnen bijdragen. Ik heb hier verder nog niet naar geïnformeerd en ik weet ook niet hoe ze staan in hun “ras”standaard. Bij de ABBS is bijvoorbeeld de blauwe kleur belangrijk, als ik dan bijvoorbeeld een merle of gevlekte zou willen fokken weet ik niet of deze fokkers daar voor open staan. Maar goed dat zijn allemaal zorgen voor later. Ben nu vooral informatie aan het inwinnen. "

 

Ik ben heel erg nieuwsgierig hoeveel ervaring je met honden en eventueel fokken hebt, ook met betrekking tot dergelijke rassen? Ik vind het op zich niet fout om op een bepaald uiterlijk te fokken, maar zoals eerder gezegd zijn karakter en gezondheid het belangrijkst en is het dan de kunst om honden te vinden die aan beiden voldoen (of in het geval van karakter, het dichts bij optimaal komen en met uitbalancerende matches koppelen) en toch richting het uiterlijk gaan dat je wilt.

Maar je moet je er wel van bewust zijn dat selecteren op het juiste karakter en gezondheid al een behoorlijke taak is. Karakter is bij deze 'wolfrassen' juist de cru, en ik hoor daar toch veel verhalen over dat men zich niet helemaal beseft of zelfs niet eerlijk is over hoezeer dat bij deze honden een uitdaging is.

Looks zijn misschien wat mensen aantrekt in een hond, maar karakter is waar ze het werkelijk voor zo'n 12-16 jaar mee moeten stellen. Beiden is natuurlijk prachtig, maar je hebt niet zoveel aan een mooie hond als het karakter niet goed is voor het soort mensen die je in gedachte hebt als 'afzetmarkt', om het maar zo te noemen.

Zowel dalmatiers als huskies zijn zeker geen makkelijke gezinshonden. Dus waar moet dan dat mooie, zachte gezinskarakter vandaan komen? Herders hebben eigenschappen die ze geschikt maken, maar ook eigenschappen die ze minder geschikt maken. Je moet volgende fokgeneraties dan kiezen op basis van welken meer van het eerste en minder van het laatste laten zien, en zo - zoals eerder benoemd door iemand anders - over meerdere generaties richting het ideaalbeeld gaan van de hond die je in gedachten hebt.

honden foto van Profiel verwijderd omdat dit een zeik forum is, toedeloe!

" Ik zou best een gestippelde husky willen met het karakter van een poedel. Het oog wil ook wat. Jammer genoeg zijn de bij mij passende rassen niet zo knap :(  "

Ik heb hier best hard om gelachen, dank je wel hp-shiny

Voor het geval dat je een maatje groter zoekt, hier is de vrolijk uitziende Leondoodle: 


544993.jpg

 

honden page profiel Nicole, Odin & TexNicole, Odin & Texgoedgekeurde fokker

honden foto van Nicole, Odin & Tex

" Ik heb hier best hard om gelachen, dank je wel 
Voor het geval dat je een maatje groter zoekt, hier is de vrolijk uitziende Leondoodle: 

  "

Oef, wat le-lijk hp-frusty

Voor diegene die wel eens anime kijken, het doet mij denken aan de FullMetal Alchemist, I rest my case. 

Edit: deze dus

On topic:Opzich snap ik de aantrekkingskracht wel. Je kan echt een ras creëren, maar het is voor weinig mensen weggelegd. Buitenom wat iedereen hier al noemt; opleiding/karakters/inteelt etc. Een hondenras creëren zal een levenswerk zijn. Iets waar je decennialang mee bezig bent, waar je hele leven om draait. Zo niet, dan krijg je geen goed gefokt ras, met alle gevolgen en leed van mens en dier van dien. Het is een grote verantwoordelijkheid. 

honden page profiel IgloIglo

honden foto van Iglo

" Ik heb hier best hard om gelachen, dank je wel 
Voor het geval dat je een maatje groter zoekt, hier is de vrolijk uitziende Leondoodle: 

  "

Zo hee.. wat een zonnetje. Echt zo’n hond die je tegenkomt tijdens je lsd trip en je dan toespreekt in een enge, lage stem, en je achtervolgt in al je nachtmerries voor de rest van je leven. En zijn naam is: Pluisje. 

honden page profiel DogsWithLoesDogsWithLoes

honden foto van DogsWithLoes

Mijn vraag is eigenlijk waarom je dit zou willen. Tuurlijk, een makkelijke maar prachtige hond. Die wil iedereen mr ik denk niet dat dat realistisch is. Een grotere hond zal altijd meer training/inzet van de baas vergen, alleen al omdat hij meer schade aan kan richten (de meeste kleine hondjes zijn daarom ook niet/amper getraind, ze kunnen toch niemand echt verwonden..????).

De laatste jaren zie je al steeds meer designer rassen en ook toen ik nog puppycursus gaf en in een dierenwinkel werkte, zag ik super vaak mensen met zo'n oh zo geweldige kruising zonder dat ze daar ook maar langer dan 10 minuten voor ingelezen hadden.

Als je dit goed wil doen, zou het indd je levenswerk moeten worden. Een studie genetica icm wat cursussen van de raad van beheer zouden dan niet misstaan. 

Misschien eerst eens kijken bij rassen als de Wetterhoun waar ze momenteel erg bezig zijn met outcross. Misschien kijken hoe zij het aanpakken zodat je overdreven inteelt kan proberen te voorkomen.

Mensen die een hond alleen voor het uiterlijk nemen, zullen altijd een reden vinden om hem weg te doen. Zeker nu de meeste corona puppies langzaam volwassen honden beginnen te worden met verlatingsangst zonder fatsoenlijke sociale skills of training, zullen er ook weer heel veel herplaatsers bij komen de komende jaren. 

Eventueld ouder dieren goed laten testen op gezondheid lijkt me sws een vereiste. 

In USA zijn er zoals er al eerder gezegd werd, veel dodings asielen en worden er jaarlijks duizenden gezonde honden ingeslapen omdat mensen zo nodig willen fokken met hun honden maar niet kijken naar waar die nakomelingen allemaal moeten blijven. Bij de eerste generaties van zo'n project zul je geen idee hebben wat er uit komt qua uiterlijk of karakter en zal het wrs moeilijk worden om ze een goed thuis te geven. (Want als je met iets als Husky begint, moeten er dus wel per nest tussen de 6 en 12 mensen zijn die een random husky kruising een goed leven kunnen bieden.) 

Ik denk dat dit in theorie iets heel moois kan zijn mr om er nou in de praktijk duizenden "mislukte" honden voor te fokken? 

Waarom niet een bestaand ras verbeteren zoals ze bijv bij de Wetterhoun aan het doen zijn dmv outcross met labrador en poedels. 

 

 

honden page profiel SheltiebaasjeSheltiebaasje

" Oef, wat le-lijk 
Voor diegene die wel eens anime kijken, het doet mij denken aan de FullMetal Alchemist, I rest my case. 
Edit: deze dus

oh nee ze lijken er echt op sealed gelukkig niet dezelfde ''kruising'' als in de serie... 

honden page profiel JashinJashin

" oh nee ze lijken er echt op  gelukkig niet dezelfde ''kruising'' als in de serie...  "

Nou wordt het wel erg duister foot-in-mouth

 

Ik zag laatst in de buurt iets lopen waarvan ik vermoed dat het een onfortuinlijke goldendoodle is die alleen het gezicht van de GR geerft heeft, en er voor de rest als een poedel uit ziet. Bizar, alsof iemand het gephotoshopd had.

honden page profiel KingswoodKingswood

Ik was me er niet bewust van dat ze dat deden in de USA, maar ik verbaas me er ook niet over want ze hebben daar totaal geen regels mbt dieren. Maar wat doen kennels in Nederland met honden/puppies die niet verkocht of herplaatst worden? Ik ken namelijk wel een kennel die altijd pups heeft zitten met verschillende kruisingen en ik geloof nooit dat die altijd verkocht of gehouden worden.. weet iemand dit?

honden page profiel KingswoodKingswood

" Mijn vraag is eigenlijk waarom je dit zou willen. Tuurlijk, een makkelijke maar prachtige hond. Die wil iedereen mr ik denk niet dat dat realistisch is. Een grotere hond zal altijd meer training/inzet van de baas vergen, alleen al omdat hij meer schade aan kan richten (de meeste kleine hondjes zijn daarom ook niet/amper getraind, ze kunnen toch niemand echt verwonden..????).
De laatste jaren zie je al steeds meer designer rassen en ook toen ik nog puppycursus gaf en in een dierenwinkel werkte, zag ik super vaak mensen met zo'n oh zo geweldige kruising zonder dat ze daar ook maar langer dan 10 minuten voor ingelezen hadden.
Als je dit goed wil doen, zou het indd je levenswerk moeten worden. Een studie genetica icm wat cursussen van de raad van beheer zouden dan niet misstaan. 
Misschien eerst eens kijken bij rassen als de Wetterhoun waar ze momenteel erg bezig zijn met outcross. Misschien kijken hoe zij het aanpakken zodat je overdreven inteelt kan proberen te voorkomen.
Mensen die een hond alleen voor het uiterlijk nemen, zullen altijd een reden vinden om hem weg te doen. Zeker nu de meeste corona puppies langzaam volwassen honden beginnen te worden met verlatingsangst zonder fatsoenlijke sociale skills of training, zullen er ook weer heel veel herplaatsers bij komen de komende jaren. 
Eventueld ouder dieren goed laten testen op gezondheid lijkt me sws een vereiste. 
In USA zijn er zoals er al eerder gezegd werd, veel dodings asielen en worden er jaarlijks duizenden gezonde honden ingeslapen omdat mensen zo nodig willen fokken met hun honden maar niet kijken naar waar die nakomelingen allemaal moeten blijven. Bij de eerste generaties van zo'n project zul je geen idee hebben wat er uit komt qua uiterlijk of karakter en zal het wrs moeilijk worden om ze een goed thuis te geven. (Want als je met iets als Husky begint, moeten er dus wel per nest tussen de 6 en 12 mensen zijn die een random husky kruising een goed leven kunnen bieden.) 
Ik denk dat dit in theorie iets heel moois kan zijn mr om er nou in de praktijk duizenden "mislukte" honden voor te fokken? 
Waarom niet een bestaand ras verbeteren zoals ze bijv bij de Wetterhoun aan het doen zijn dmv outcross met labrador en poedels. 
 
  "

Dat is zeker iets om over na te denken. Wat doe je met “mislukte” honden. In de corona periode neemt iedereen alles, maar ik geloof inderdaad ook dat er straks weer overschot is. Ik denk daarom ook dat het beter is geen hele nieuwe lijn te starten maar misschien mee te doen in een fokker’s fokprogramma zodat er met verdere generaties gefokt wordt.

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: Vragen over fokken
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^