broer Doodle niet laten casteren, maar zus wel? UPDATE: Bobbi gaat logeren

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden foto van Paula, Noa*, Desi, Nola en Bobbi

Na veel gelezen te hebben over het onderwerp castreren, en na opmerkingen van sommige van julliehp-angel, ben ik tot de conclusie gekomen dat het niet goed is voor Bobbi om chemisch gecastreerd te worden als hij 6 maanden is(20 juni)

 

Hij heeft niet zoveel zelfvertrouwen als zijn zus en is eigenlijk veel te liefhp-heart, dus dat castreren gaat hem niet worden voor hem.

Maar ze uit elkaar houden als Nola loops zou zijn is ook geen optie, en ze hier in huis uit elkaar houden ook niet, we hebben een hele grote open woonkamer/serre/woonkeuken, die je dus niet kan afzetten. En ze zijn gewend om via het hondenluik in de serre naar de tuin te gaan.

 

Dus omdat ik toch geen nestje zou willen met Nola, zal zij gecastreerd worden maar dan laparascopisch. Is dat mogelijk en aan te raden met 6 maanden, in ieder geval voordat ze loops wordt? Ik hoop weer op aardige reacties en geen verwijten......hp-angel als je niks aardigs kan zeggen, zeg dan helemaal niks.....

honden page profiel Marga en de honden Balou en Lotus.Marga en de honden Balou en Lotus. 3 doggies

honden foto van Marga en de honden Balou en Lotus.

Een vroeg castratie kan van invloed op de vacht zijn heb ik mij laten vertellen en of je dit risico met een doodle wil nemen?

 

Ik heb Lotus laten castreren toen ze exact zes maanden oud was. Mijn voornaamste reden was dat de kans op melkkliertumoren en baarmoeder ontsteking na de castratie nihil is. Lotus is wel kleiner dan verwacht gebleven, ik dacht dat de vroeg castratie hier mee te maken kon hebben maar mijn dierenarts zei dat honden na een vroeg castratie zelfs nog iets doorgroeien. Dit had te maken met hormonen en de groeischijven maar het fijne weet ik er niet meer van.

Lotus heeft in ieder geval niets negatiefs aan de castratie overgehouden.

 

Succes bij je besluit.

honden page profiel SheltiebaasjeSheltiebaasje 3 doggies

De dierenarts raadt altijd aan 3 tot 4  maanden na de 1e loopsheid. 

Na veel onderzoeken zijn er nu ook voortaan steeds meer voostanders van wachten tot na 2 jaar zodat de honden compleet kunnen uitgroeien en ontwikkelen met de hormonen die ze daar voor nodig hebben.

 

Moet je toch zelf even afwegen. Zelf laat ik alleen honden helpen Ls het medisch nodig is maar ik snap dat het in jouw situatie een ander verhaal is. Succes met je keuze! hp-shiny

honden page profiel ientjeientje 3 doggies

honden foto van ientje

Heb je een reu en teef dan is het slimste om je teef te laten helpen. Want, de gecastreerde reu kan nog steeds knetter gek worden van een loopse teef, zeker als die in hetzelfde huis is. Ook kan een gecastreerde reu nog dekken, maar geen nakomelingen  verwekken. Dus voor je reu, is het het beste de teef te laten helpen. Even overleggen met je dierenarts wanneer.

Vroeg of laat castreren van een teef , maakt niets uit,  het heeft bij de ene hond wel en de andere hond geen invloed op de vacht. Vooral spanielachtigen , retrievers, en langharige honden met dubbele vacht  hebben een castratie vacht.  Bij poedels heb ik het eerlijk gezegd niet gezien , een castratie vacht houdt in dat de ondervacht doorgroeit, practisch niet meer uitvalt, veel zachter wordt. Een poedel heeft maar een vacht en die groeit altijd door. Diki is gecastreerd, keurige vacht gehouden is dan ook een niet verharende hond,

 

Incontinentie kan, maar ook dat wordt meestal gezien bij grotere honden,

honden page profiel ientjeientje 3 doggies

honden foto van ientje

Oh en Diki is gecastreerd voor de 1e loopsheid op 8 maanden leeftijd. Dit omdat melk gebit elementen bleven staan en verwijderd moesten worden. Toen was het 1 x narcose. Geen enkel probleem gehad, ze is een normale volwassen hond geworden, goed uitgegroeid normaal gewicht en grootte voor haar ras. , en normaal gedrag.

Ze is geholpen op de ,,ouderwetse,, manier, sneetje van hooguit 4 cm, was snel genezen. Laparoscopisch kan fijn zijn. Maar veel honden houden nog een paar dagen  last van het gas dat in de buikholte achterblijft. En bedenk de wond van binnen is exact hetzelfde als bij een operatie die op de puderwetse manier

gaat. Zelf heb ik div. Laparascopische ingrepen gehad, dat gas is echt naar, kreeg het er benauwd van en pijn achter borstbeen. Dat gas zoekt het hoogste punt t op, stijgt, en doet dat dus ook in het lijf. Ik moest dan gaan liggen zodat het gas weer zakte. Maar dat is bij ieder individu verschillend.

Nu is een kleine hond wel eerder volwassen dan een grote hond en zeker ook eerder volledig uitgegroeid,

Het doorgroeien van de honden na vroeg castratie. Het klopt dat de groeischijven later sluiten dus de botten groeien wat langer door. Je kan dat zien aan die lange slungel poten die buitenlandse honden vaak hebben, die worden vaak gecastreerd op heel jonge leeftijd voor ze vervoerd worden naar een ander land.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _  Bams ¥ .

Wachten na de eerste loopsheid, dan is alles ontwikkeld, vagina enz....daarna drie maanden en dan laten helpen, laparoscopisch is voor honden onder de 20 kilo, geen aanrader, gewoon de oude manier....er zijn zeker voordelen en ook nadelen, lees je in...een vacht zoals bij jouw honden kan een castratievacht worden, maar daar zijn de trimmers die je er mee kunnen helpen...incontinentie is toch meer weggelegd voor de grootste rassen ....

honden page profiel MoniqueMonique 3 doggies

honden foto van Monique

Ik persoonlijk vind 6 maanden te jong maar een dekking is nog erger.

Rox is pas met 1 jaar loops geworden,6 maanden was ze nog echt een pup.

Zij wordt gecastreerd in juli,ik kies voor de klassieke methode.

De da heeft mij uitgebreid uitgelegd dat het qua pijn voor Rox niks zal uitmaken,klassiek krijgt ze een klein sneetje,laproscopisch 2 gaatjes en wordt er ook gewroet in de buik,de lucht die in de buik wordt geblazen kan ook pijn veroorzaken.

Bij grote honden maakt het wel verschil maar honden met een klein buikje maakt het niet uit,laproscopisch kunnen ze ook wondontsteking krijgen,mogen ze ook niet zwemmen.

Na een dag zijn zowel de hond van laproscopisch of de klassieke ingreep weer op de been.

 

Het grote verschil is natuurlijk dat ze een kap om moeten maar de da zei dat er ook honden bij haar kwamen die het presteerden om aan de gaatjes te likken met gevolg wondontsteking.

 

Hier speelt ook mee dat ze eerst een lange rit in de auto moet,klassiek kan hier in de buurt worden gedaan,hoeft ze niet zo lang in de auto na de ingreep.

 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

Kan de reu niet enkele weken bij vrienden, familie of de fokker logeren?

Persoonlijk zou ik Nola niet zo jong steriliseren, omdat ik het belangrijk vind dat een hond eerst goed kan uitgroeien. En dat volwaardig kunnen uitgroeien zou voor mij toch primeren op het puur praktische probleem van het uit elkaar houden. Daar zijn oplossingen voor.

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_ 3 doggies

honden foto van Sheltieduo_

Ik heb onlangs een webinar gevolgd van Universiteit Gent. Ze hebben een eigen studie uitgevoerd over de lange termijn effecten van castratie. 

Bij de teven had je de volgende conclusies:

Voordelen:

- voorkomen baarmoederontstekingen 

- voorkomen melkkliertumoren 

 

nadelen:

- verhoogde kans op rubtuur kruisbanden (zowel honden die vroeg als laat gecastreerd zijn)

- verhoogde kans op ED en HD (vooral honden die vroeg gecastreerd werden) 

- verhoogde kans op lymfeklierkanker (zowel honden die vroeg als laat gecastreerd zijn). 

- verhoogde kans op mastcel tumoren bij vroeg gecastreerde honden 

- milt/hart tumoren bij zowel vroeg als laat gecastreerde honden

- overgewicht 

- incontinentie 

 

hun advies: tussen 1 en 2,5 jaar castreren voor teven als je het wil doen. Zo verklein je kans op baarmoeder ontstekingen en melkkliertumoren en is de kans op andere aandoeningen als gevolg van castratie kleiner. 

ik zou dus toch zeker 1 loopsheid wachten en ze dus 1 keer gescheiden houden. 

webinar kan herbekeken worden voor de mensen die interesse hebben. 

https://www.ugent.be/di/nl/actueel/nieuws/castratie.htm

 

honden page profiel LoesjeLoesje 3 doggies

honden foto van Loesje

 

Sheltieduo: goede info.

 

Mijn advies is altijd: zowel voor teven als reuen.

Honden uit laten groeien zowel lichamelijk als geestelijk.

Bij kleine honden is dat tot ca. 12 maanden. Grote honden 18 -24 maanden.

Dit ook i.v.m. de botdichtheid, gewrichten moeten volledig ontwikkeld zijn etc.

Honden die vóór de genoemde tijd gecastreerd worden, kunnen ook onzeker en angstig worden,

.

 

honden foto van Profiel verwijderd omdat dit een zeik forum is, toedeloe!

Ik zou de reu tijdelijk ergens anders onderbrengen. Ik heb zelf ook een intacte teef en intacte reu. De teef blijft intact ivm fokplannen en de reu blijft intact omdat ik castratie bij reutjes gewoon onnodig vind over het algemeen. Als Maui (teef) loops is, mag Fanu even op vakantie bij zijn fokker. Zo hoef ik niet moeilijk te doen met het gescheiden houden en raakt Fanu ook niet gefrustreerd. 

honden page profiel MichelleMichelle 3 doggies

honden foto van Michelle

Een van mijn teven is pas met twee jaar voor het eest loops geworden net als haar moeder die wat 19 maanden erg laat. 

Ik zou minimaal 1 loopsheid afwachten ivm de lichamelijke en mentale ontwikkeling. 

Ik heb 5 intacte teven en 3 intacte reuen die ook regelmatig ingezet worden als dekreu.

Hier zet ik de teef die loops is in een grote kamer kennel in de gang voor die ene weer dat ze gedekt kan worden. Wel word deze veel vaker uitgelaten dan en extra aandacht apart van de rest. 

De eerste en laatste week afhankelijk van hoe mijn reuen reageren lopen ze ook gewoon buiten los bij elkaar en mijn reuen kijken er dan niet eens naar om. 

Dat plus dat ik niet wil laten snijden in een teef zonder medische redenen en dat ik met een paar teefjes fok, ga ik niet laten castreren voor die paar dagen per jaar. 

honden page profiel Marijke - Aila, Dinja & EviMarijke - Aila, Dinja & Evigoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Marijke - Aila, Dinja & Evi

Zou ivm de voordelen van iets later castreren ( dus na de eerste loopsheid) echt wel even de moeite doen om de reu 3 weekjes uit logeren te doen. 

( of ze heel goed gescheiden houden met meerdere deuren er tussen). 

kleine moeite in vergelijking met de voordelen die je er toch van hebt om even iets langer te wachten smile

honden page profiel Kiki met Harley D. & Pampus Kiki met Harley D. & Pampus 3 doggies

honden foto van Kiki met Harley D. & Pampus

Ik zou persoonlijk kijken wat je kan regelen in je eigen kring wat betreft uit logeren voor de reu. Anders heb je altijd nog de optie om het op internet te proberen. Een half jaar is voor zowel als een reu als een teef echt wel erg jong om te castreren.

 

Heb je al contact gehad met je fokker hierover?

 

Even een kritiche noot: dit is iets wat je van te voren kon bedenken toch? 

honden page profiel KeesKees 3 doggies

honden foto van Kees

Ik zou ook 1 loopsheid afwachten en dan besluiten welke hond je eerst laat helpen.

 

En ik wil best een logee voor een paar weken. smile

honden foto van Paula, Noa*, Desi, Nola en Bobbi

" Kan de reu niet enkele weken bij vrienden, familie of de fokker logeren?
Persoonlijk zou ik Nola niet zo jong steriliseren, omdat ik het belangrijk vind dat een hond eerst goed kan uitgroeien. En dat volwaardig kunnen uitgroeien zou voor mij toch primeren op het puur praktische probleem van het uit elkaar houden. Daar zijn oplossingen voor. "

Ik kan Nola helaas niet bij vrienden of familie laten logeren.

honden foto van Paula, Noa*, Desi, Nola en Bobbi

" Ik zou ook 1 loopsheid afwachten en dan besluiten welke hond je eerst laat helpen.
 
En ik wil best een logee voor een paar weken.  "

haha, wie weet hou ik je daar wel aanhp-shiny

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ozjin _  Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ozjin _ Bams ¥ . 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _  Bams ¥ .

Oooooo kees, pas op Paula, die krijg je niet meer terug, hahaha...kees heel lief van je...laughing    paula, de reu zou ik niet laten castreren, niet nodig. 

honden foto van Paula, Noa*, Desi, Nola en Bobbi

" Ik zou persoonlijk kijken wat je kan regelen in je eigen kring wat betreft uit logeren voor de reu. Anders heb je altijd nog de optie om het op internet te proberen. Een half jaar is voor zowel als een reu als een teef echt wel erg jong om te castreren.
 
Heb je al contact gehad met je fokker hierover?
 
Even een kritiche noot: dit is iets wat je van te voren kon bedenken toch?  "

Even mijn vorige onderwerpen lezen, dan snap je waarom ik er 2 heb genomenhp-angel

honden foto van Paula, Noa*, Desi, Nola en Bobbi

" Een van mijn teven is pas met twee jaar voor het eest loops geworden net als haar moeder die wat 19 maanden erg laat. 
Ik zou minimaal 1 loopsheid afwachten ivm de lichamelijke en mentale ontwikkeling. 
Ik heb 5 intacte teven en 3 intacte reuen die ook regelmatig ingezet worden als dekreu.
Hier zet ik de teef die loops is in een grote kamer kennel in de gang voor die ene weer dat ze gedekt kan worden. Wel word deze veel vaker uitgelaten dan en extra aandacht apart van de rest. 
De eerste en laatste week afhankelijk van hoe mijn reuen reageren lopen ze ook gewoon buiten los bij elkaar en mijn reuen kijken er dan niet eens naar om. 
Dat plus dat ik niet wil laten snijden in een teef zonder medische redenen en dat ik met een paar teefjes fok, ga ik niet laten castreren voor die paar dagen per jaar.  "

Wordt je dan niet helemaal gek van het gepiep en gezeur die ze maken om bijelkaar te komen?

honden foto van Paula, Noa*, Desi, Nola en Bobbi

" Een van mijn teven is pas met twee jaar voor het eest loops geworden net als haar moeder die wat 19 maanden erg laat. 
Ik zou minimaal 1 loopsheid afwachten ivm de lichamelijke en mentale ontwikkeling. 
Ik heb 5 intacte teven en 3 intacte reuen die ook regelmatig ingezet worden als dekreu.
Hier zet ik de teef die loops is in een grote kamer kennel in de gang voor die ene weer dat ze gedekt kan worden. Wel word deze veel vaker uitgelaten dan en extra aandacht apart van de rest. 
De eerste en laatste week afhankelijk van hoe mijn reuen reageren lopen ze ook gewoon buiten los bij elkaar en mijn reuen kijken er dan niet eens naar om. 
Dat plus dat ik niet wil laten snijden in een teef zonder medische redenen en dat ik met een paar teefjes fok, ga ik niet laten castreren voor die paar dagen per jaar.  "

Wordt je dan niet helemaal gek van het gepiep en gezeur die ze maken om bijelkaar te komen?

honden page profiel Dobber!Dobber! 3 doggies

honden foto van Dobber!

M.i. is laten helpen iets dat moet wachten totdat de hond volwassen is (kleine rassen rond de 2 jaar?). De hond is dan uitgegroeid, maar heeft tot die tijd nog wel hormonen nodig. Het schijnt dat sterilisatie invloed heeft op hoe de hond mentaal en fysiek uitgroeit, dus ik zou dit zeker in overweging nemen. Dierenartsen willen graag zo snel mogelijk steriliseren vanwege het positieve effect op baarmoederkanker (volgens mij). Maar dan krijg je dus op andere vlakken mogelijk een rekening gepresenteerd. 

 

Wb. larascopisch of gewoon: vroeger was een sterilisatie echt een jaap over de buik, maar tegenwoordig is het nog maar een heel klein sneetje. Mijn Dobber is 20 kilo en had een sneetje van 3 cm. Larascopisch schijnt ook nogal wat effect te hebben omdat het meer rukt en scheurt vs het snijden bij een gewone sterilisatie. Maar hoe dat precies zit weet ik niet. 

honden page profiel Kiki met Harley D. & Pampus Kiki met Harley D. & Pampus 3 doggies

honden foto van Kiki met Harley D. & Pampus

" Even mijn vorige onderwerpen lezen, dan snap je waarom ik er 2 heb genomen "

Ooo die heb ik gelezen hoor

honden page profiel KeesKees 3 doggies

honden foto van Kees

" haha, wie weet hou ik je daar wel aan "

Prima hoor!

honden page profiel Tiamo ^_^ DyunaTiamo ^_^ Dyuna 3 doggies

honden foto van Tiamo ^_^ Dyuna

Hier bewust gekozen voor sterilisatie, nou ja, eigenlijk castratie van de eierstokken ná de 1ste loopsheid. 

 

Dierenarts gaf aan dat het vóór het 2de levensjaar moest plaats vinden om er procentueel gezien medisch profijt van te hebben. Medische voordelen zijn al eerder benoemd.

 

Ik las in een reactie over het volgroeien van de geslachtdelen bij de teef. Het klopt idd dat Dyuna voor, tijdens en vlak na de loopsheid een pomme granaat had. Deze slonk wat na ee loopsheid. 

 

Ong 100 dagen na de eerste loopsheid is zij 'gesteriliseerd' en zowaar nog geen 2 weken later was haar poenie toch echt terug naar puppeformaat. Ik stond er best wel van te kijken en was een zoektocht gestart naar dat 'ding'. Tussen een paar plukjes haar vond ik het en was ik verbaasd hoe klein het is geworden.

 

Hier bewust gekozen voor de gewone sterilisatie. Ten eerste omdat ik deze ingreep graag bij mijn eigen dierenarts wilde laten doen waar ik al ruim 20 jaar kom. Ten tweede las ik elders een ervaring van een hond welke laparascopisch geholpen zou zijn en behoorlijk wat hinder ondervonden had van het opblazen van de buik.

 

Dyuna heeft van zichzelf een gevoelige maag en darmen, voor mij was de keuze zo gemaakt.

 

Persoonlijk zou ik 6 maanden ook erg jong vinden. Hormomen kunnen iets goeds te weeg brengen aan de groei en ontwikkeling van een hond. Behalve bij Dyuna natuurlijktongue-out, die werd alleen maar truttiger in gedrag en dat bedoel ik niet positief. Voor mij was gedrag mede met de anderen punten redenen om te laten steriliseren. 

 

Zij is overigens voor het eerst loops geworden toen ze precies 1 jaar was.

honden foto van Paula, Noa*, Desi, Nola en Bobbi

Ik heb net van mijn zoon en zijn vriendin vernomen dat Bobbi wel bij hun mag logerenhp-shiny

Dus probleem opgelost, Nola en Bobbi mogen gewoon volwassen worden, ik hoop wel dat Nola voorlopig nog niet loops wordttongue-out

En wat Bobbi betreft: zo net kwam voor het eerst(dat wij zagen) zijn lipstick naar buitenhp-smile, dus dat werkt goed hihi

honden page profiel KeesKees 3 doggies

honden foto van Kees

Fijn dat je een goed adres hebt! Kun je er nog even rustig over nadenken.

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty 3 doggies

honden foto van Anouk van Botty

Tja ik weet niet waar dat ballen verhaal altijd vandaan komt, blijkt altijd moeilijk want kerels hebben zoveel seksdrive.... :p

 

Peanut had een 1 niet ingedaalde bal en nooit wat aangedaan. Geen prostaat kanker. Als het niet nodig is? Is het niet nodig maar je hebt er twee in huis en niet altijd oog voor :p. Dus 1 van de twee moet doorknipt worden als je geen nestje wilt :p Dat weet ik nog van een ex met poezen lol. "Nee man das zijn moeder" en een paar maanden later zat er een kitten nestje in zijn bankstel.

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

Ik heb net van mijn zoon en zijn vriendin vernomen dat Bobbi wel bij hun mag logeren

Ah, kijk hoe lief! 

Het is misschien een goed idee om hem er al een beetje aan te laten wennen en het op te bouwen. Beginnen met Bobbi een uurtje bij je zoon te laten tijdens de dag. Daarna een keertje wat langer. Eens een nachtje daar blijven. Als dan het moment daar is dat Nola loops wordt, dan is het voor Bobbi al een vertrouwde plek geworden. hp-shiny

honden page profiel LoesjeLoesje 3 doggies

honden foto van Loesje

 

De oplossing was dichterbij dan je had verwacht. Fijn.

 

Zo af en toe proef laten verblijven en slapen.

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: Riem bijten puberhond
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^