Wat te doen?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel R schaekenR schaeken

Hallo allemaal. Na lang nagedacht te hebben en vaak de boot afgehouden te hebben ben ik nu wel overtuigd, wij kunnen een hond een goed huis, leven en liefde geven. En dus ben ik op zoek gegaan naar een hond die bij ons past. Natuurlijkheid het altijd aan elkaar aanpassen maar naar mijn mening is het goed om de drempel voor een fantastisch leven voor het diertje zo laag mogelijk te leggen. Dus kun je naar beter kijken welke hond past bij de situatie waarin hij/zij terecht komt. En dan wordt het zoeken en zoeken. Eerst wilde ik alleen een ras hond. Gewoon omdat je dan weet wat je krijgt. Maar... wat als de karakters daar niet echt goed passen? Neem nu een Beagle. Een fantastisch ras alleen... ze kunnen niet goed tegen alleen zijn. Nu zal het niet vaak (2 flexibele banen met veel thuiswerken en 2 schoolgaande kinderen) voorkomen maar toch, ook wij zijn soms een middagje weg. En wij lopen wel dagelijks een aantal keer 20 minuten en met regelmaat ook wel wat langer, maar elke dag structureel 1 uur aaneengesloten. Dat kan ik niet toezeggen. Of bv een Cavalier King Charles Spaniel. Leuk ras, goed karakter maar klein hoofd (hoofdpijn) en dus... ook rashonden hebben hun beperkingen.

mijn vraag: Zou een kruising een optie zijn? Natuurlijk is het niet vanzelfsprekend dat elke pup de juiste eigenschappen heeft, maar ik hoef ze ook niet allemaal? De fokker kan toch naar het karakter kijken en een passend tehuis voor de pup vinden? Of denk ik dan te simpel.

Ik zou bv wel een Beaglier zien zitten. Maar ja, dan moet je wel een betrouwbare fokker vinden. Die uit Blaricum of Roswinkel lijken mij namelijk niet bepaald goede fokkers.
Heeft iemand hier een passende oplossing? 

Inmiddels is het duidelijk dat een Beagle niet echt past. Maar wat wel?

honden page profiel sylviasylvia 1 doggies

honden foto van sylvia

Zou een wat ouder hondje niets voor jullie zijn?

Of dat een ras of kruising is maakt niet zoveel uit.

Zo'n wat ouder hondje heeft niet zo veel beweging meer nodig. Liever wat vaker op een dag een kortere wandeling, dat zou ideaal zijn bij wat jullie zoeken.

 

honden page profiel R schaekenR schaeken

Is elke dag minimaal 3x20 minuten en meerdere keren per week een langere wandeling, niet voldoende voor een jongere hond?

honden page profiel Thara Thara

honden foto van Thara

" Zou een wat ouder hondje niets voor jullie zijn?
Of dat een ras of kruising is maakt niet zoveel uit.
Zo'n wat ouder hondje heeft niet zo veel beweging meer nodig. Liever wat vaker op een dag een kortere wandeling, dat zou ideaal zijn bij wat jullie zoeken.
  "

Ik denk ook dat een wat ouder hondje best iets voor jullie zou kunnen zijn . Beagles hebben ook veel jachtdrift he , en ze zijn ook nogal eens vocaal . En een Poedel ? Dat zijn ook leuke gezinshonden , kunnen vaak prima met kinderen overweg 

honden page profiel LolaLola 1 doggies

honden foto van Lola

" Is elke dag minimaal 3x20 minuten en meerdere keren per week een langere wandeling, niet voldoende voor een jongere hond? "

Ligt vaak ook aan het ras. Wij lopen met onze 2 kleine honden 2x 20 min en 1x 1.5 uur, daarna nog 1x een kleine ronde. Doe ik geen lange ronde dan zijn ze echt niet te doen in huis. Wat ook logisch is. Als het soms echt niet anders is kan het wel eens voorkomen dat we ongeveer 3 kwartier lopen maar dan krijgen ze thuis nog wel hersenwerkjes/kong ect. 

honden page profiel Thara Thara 1 doggies

honden foto van Thara

" Is elke dag minimaal 3x20 minuten en meerdere keren per week een langere wandeling, niet voldoende voor een jongere hond? "

Nee ! Dat is voor de meeste honden(rassen) echt te kort 

Of je zou bv.voor een Mopshond kiezen of een Franse,bulldog 

Maar dat zijn erg ongezonde rassen,  die hebben het uithoudingsvermogen vaak niet om langer te wandelen 

Kies je bv voor een hondje van een jaar of 6 , 7 dan zijn ze vaak wel tevreden met wat kortere rondes . En een paar keer per week wat langere wandelingen 

Jonge honden kosten je veel tijd , ook na het wandelen willen ze thuis nog aandacht,  spelen,  hersenwerk.  De hondenschool dat soort dingen 

honden page profiel R schaekenR schaeken

Oke, Dat spelen, zindelijk maken, honden training, aandacht geven knuffelen enz enz. komt natuurlijk naast het wandelen dat mag duidelijk zijn. Maar als dagelijks 3x 20 min en daarnaast bv 5 dagen in de week nog een uurtje wandelen niet voldoende is wordt het lastig. Dat dit voor de Beagle niet voldoende zou zijn had ik wel verwacht. Maar ik had gedacht dat dit voor een groot deel van de andere rassen wel voldoende zou zijn. Als dat niet zo is moeten wij er toch maar niet aan beginnen.

honden page profiel L.L. 2 doggies

honden foto van L.

Als je écht 5x per week een uur zou wandelen ne daarbovenop 3x 20 min dan kan dat wel voor een gezelschapshond, maar als je het mss te rooskleurig inschat en dat dat uur wandelen vaker niet dan wel lukt, zou ik er niet aan beginnen :) 

honden page profiel Thara Thara 1 doggies

honden foto van Thara

Welke leeftijd hebben jullie kinderen ? Kinderen die al wat zelfstandiger zijn scheelt ook weer veel tijd he 

Maar moeten die bv ook naar school sport zwemles worden gebracht dan kost dat ook veel tijd 

Naar school brengen kan je natuurlijk weer combineren met gelijk een wandeling met de hond 

honden page profiel R schaekenR schaeken

De kinderen zitten op het middelbare onderwijs. Daar hebben we dus relatief weinig werk mee. Wij lopen nu (zonder hond) elke dag al meerdere keren. Dat blijven we doen en kunnen wij dus ook zeker bieden. Daarom ben ik daar dan ook van uitgegaan. Want ik moet het nog maar zien als het “hondenweer” is. Die vaste rondjes lopen we dan wel maar dat uur extra lopen we dan echt niet elke keer. Wij hebben ook een  tuin(tje) van zo’n 150m2 maar ja, hoeveel heb je daar aan als hond. 
Vraag is dus, is dit voldoende voor een hond en zo ja aan welk type zou ik moeten denken.

honden page profiel LoetjekoeLoetjekoe 3 doggies

honden foto van Loetjekoe

Ik zou kijken binnen de groep gezelschapshonden, buiten dat een hond echt wel beweging nodig is, wat nogal kan verschillen per ras, ben ik ook wel van "hoe je ze went zo heb je ze"

Als ik dan hoor dat een hond na 1 uur wandelen nog niet moe/voldaan is, vraag ik me af hoe ik dat uur moet opvatten.

Met een goed opgebouwde conditie wordt een hond niet zo snel moe van wandelen, laat je ze lekker snuffelen en geen gehaast, halen ze er echt wel voldoening uit. Stukje mentaal vooral.

Maar de ene hond is de ander niet hè! Binnen de gezelschapshondjes denk ik echt wel dat het moet lukken met 3x20 en een grote ronde van 1 uur. Lekker naar het bos met heeeel veel geurtjes, mocht het een dagje wat minder zijn wat hersenwerk inzetten.

Een wat oudere herplaatser zou natuurlijk ook een optie zijn

honden page profiel jantienjantien 1 doggies

honden foto van jantien

Hoi R!

Graag reageer ik even op je vraag. Je noemt ergens Cavalier en verderop zelfs Beaglier en daar 'sla ik op aan'.

Mijn advies is : geen Cavalier of een kruising daarmee, want de lieve Cavalier is een heel ongezond ras.  De hondjes gaan (te) vroeg of laat lijden aan hoofdpijn en hartklachten. Daardoor  overlijden ze veel te jong, ten opzichte van hun formaat.

Dus ga voor een ander klein lief ras.

Wat betreft het wandelen : ik heb een vubara die bijna 12 jaar oud is en tussen de 6 en 7 kg weegt. Wij wandelen dagelijks viermaal, bij elkaar zo'n 2,5 uur.  Hij vindt dat heerlijk -> en  ik ook! Het is niet sowieso zo dat een kleine hond minder kan wandelen dan een grote.    honden foto Lente kriebels 23.02.21

Ik wens je veel succes met je zoektocht! 

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker 2 doggies

honden foto van Dobry

Als je voor een kruising wil gaan zou ik op asielsites rondkijken of daar een leuke hond voor jullie zit.

 

Voor een beagle zou je ook kunnen kijken naar een ex proefdier.

https://proefdiervrij.nl/ex-proefdier-adopteren

 

 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 2 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

Maar... wat als de karakters daar niet echt goed passen? 

Naar welke karaktertrekken of eigenschappen ben je op zoek?

Het kan handig zijn daar eerst een lijstje van op te stellen en te bedenken wat deze eigenschappen in praktijk inhouden. Bijvoorbeeld waaks: betekent ook dat de hond veel zou kunnen blaffen, of altijd alert is en snel geprikkeld. 

 

Als je een lijstje hebt van karaktertrekken die bij jullie passen, kan je kijken met welke rassen die overeenstemmen.

En zo kan je specifiek op zoek naar een hond die zich fijn voelt binnen jullie gezin en niet zoveel behoefte heeft aan beweging of uitdaging. Want een rondje van 20 minuten, dat is nu eenmaal niet veel. Dus kies een hond die je daarmee niet tekort doet, want daar komen frustraties van en dat spiegelt zich in gedrag. 

 

Op individu kiezen, zoals hierboven al geopperd, is ook een goed idee. Staar je niet blind op leeftijd dan. Het is niet omdat een hond ouder is, dan ie meteen ook slomer wordt. Dus kijk ook daar naar aard en karakter.

honden page profiel R schaekenR schaeken

Bedankt voor het idee van een adoptie hond. Voor heel veel mensen en gezinnen een goed idee. Wij kiezen daar echter niet voor. 

honden foto van Profiel verwijderd omdat dit een zeik forum is, toedeloe!

Kan je eens beschrijven wat voor karaktereigenschappen je zoekt in een hond? 

honden page profiel R schaekenR schaeken

Als ik de reacties hier samenvat krijg ik hier vaak het advies dat 3x 20 minuten te weinig is. Ook niet als dit aangevuld wordt met bijna elke dag een wandeling van een uur. Een enkeling staat hier anders in en geeft aan dat dit sterk afhangt van het type hond. Als ik zo in mijn omgeving rondvraag wordt dat laatste ook vaak bevestigd. 

zoals jullie wellicht inmiddels hebben begrepen wil ik eerst echt overtuigd zijn dat ik een evt nieuw gezinslid ook een goed huis kan bieden. Wij gaan dan ook eerst meer verdiepen in het type en wat wel/niet past. Een ding is daarin duidelijk, het wordt een pup/jonge hond.

Mochten jullie daar nog ideeën/tips over hebben  hoor ik het graag.

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty 2 doggies

honden foto van Anouk van Botty

"Mochten jullie daar nog ideeën/tips over hebben  hoor ik het graag. "

Iedereen zal hetzelfde zeggen, zorg ervoor dat je bij een goede erkende fokker koopt of een hobbyfokker die beide ouders getest hebben. Zorg dat je de papieren kunt inzien. Je komt altijd op een wachtlijst te staan, dus bij direct afhalen is het vrijwel altijd onbetrouwbaar. Als je aan de beurt bent dan mag je op kraamvisite komen, meestal 2 keer of meer.

 

Er zijn hier wat fokkers dus die zullen gerust meer toe te voegen hebben.

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

Als ik de reacties hier samenvat krijg ik hier vaak het advies dat 3x 20 minuten te weinig is. Ook niet als dit aangevuld wordt met bijna elke dag een wandeling van een uur. 

Elke dag een uur wandelen kan wel degelijk genoeg zijn voor bepaalde honden, hoor. Maar zoals ik je tekst bij de start begrepen had, was deze wandeling niet de basis en zou dat slechts enkele keren per week gebeuren.

De dagdagelijkse zekerheid zou 3x 20 minuten zijn. In mijn ogen zijn dat 3 uitlaatrondjes, geen echte wandeling. hp-wink Daar heeft een hond niet veel aan, daar kan ie zijn ei niet in kwijt.

 

Je kan beginnen met hier eens te kijken, daar staan karaktereigenschappen per ras beschreven, zo krijg je een beter idee waar je wel/niet van houdt of wat wel/niet zou passen in je leven. (scrol naar beneden om de rassen per rasgroep te bekijken)

https://www.houdenvanhonden.nl/hondenrassen/

honden page profiel R schaekenR schaeken

" Kan je eens beschrijven wat voor karaktereigenschappen je zoekt in een hond?  "

- Een gezellige gezinshond

- niet waaks

- ongeveer 30-40 cm hoog

- Cursussen doen lijkt mij leuk

- (na training) goed luisteren

- vindt het leuk om te spelen zoals apporteren/zoeken enz enz

- wij zijn veel thuis maar als hij zo af en toe (na Corona tijd eens in de 2-3 weken) tot ongeveer 3uur alleen zijn kunnen zijn is wel zou handig. 
- Wij hebben geen andere huisdieren en 1 hond is voldoende.

waar ik bijvoorbeeld naar heb gekeken:

- Border collie: erg leuk maar te groot en te veel beweging nodig

- Golden retriever: te groot 

- Beagle: te veel beweging en wellicht te koppig??

- Kooikerhondje, erg interessant zenuwachtig? veel beweging? en wellicht veel verlies van haar? 
- Shetland Sheepdog/Sheltie wellicht te veel blaffen? te veel beweging? 

 

honden page profiel LoetjekoeLoetjekoe

honden foto van Loetjekoe

" - Een gezellige gezinshond
- niet waaks
- ongeveer 30-40 cm hoog
- Cursussen doen lijkt mij leuk
- (na training) goed luisteren
- vindt het leuk om te spelen zoals apporteren/zoeken enz enz
- wij zijn veel thuis maar als hij zo af en toe (na Corona tijd eens in de 2-3 weken) tot ongeveer 3uur alleen zijn kunnen zijn is wel zou handig. - Wij hebben geen andere huisdieren en 1 hond is voldoende.
waar ik bijvoorbeeld naar heb gekeken:
- Border collie: erg leuk maar te groot en te veel beweging nodig
- Golden retriever: te groot 
- Beagle: te veel beweging en wellicht te koppig??
- Kooikerhondje, erg interessant zenuwachtig? veel beweging? en wellicht veel verlies van haar? - Shetland Sheepdog/Sheltie wellicht te veel blaffen? te veel beweging?

 
  "

Als je op de site van houden van honden kijkt wordt er gemeld dat de kooiker een werkhond is, waaks, gevoelig. Als je het mij vraagt ga je die geen plezier doen met wat jullie te bieden hebben.

De rassen die je opnoemt, waarom spreken ze je aan? Kijk je dan puur naar het uiterlijk? Of spreken de ras eigenschappen je aan?

honden foto van Profiel verwijderd omdat dit een zeik forum is, toedeloe!

" - Een gezellige gezinshond
- niet waaks
- ongeveer 30-40 cm hoog
- Cursussen doen lijkt mij leuk
- (na training) goed luisteren
- vindt het leuk om te spelen zoals apporteren/zoeken enz enz
- wij zijn veel thuis maar als hij zo af en toe (na Corona tijd eens in de 2-3 weken) tot ongeveer 3uur alleen zijn kunnen zijn is wel zou handig. - Wij hebben geen andere huisdieren en 1 hond is voldoende.
waar ik bijvoorbeeld naar heb gekeken:
- Border collie: erg leuk maar te groot en te veel beweging nodig
- Golden retriever: te groot 
- Beagle: te veel beweging en wellicht te koppig??
- Kooikerhondje, erg interessant zenuwachtig? veel beweging? en wellicht veel verlies van haar? - Shetland Sheepdog/Sheltie wellicht te veel blaffen? te veel beweging?

 
  "

De rassen die je opnoemt zijn wel heel erg uiteenlopend, van schapen drijvers tot jachthonden. Heb je deze rassen uitgekozen op basis van het uiterlijk of ook echt het karakter en oorspronkelijke werkdoel? 

honden page profiel Nicole, Odin & TexNicole, Odin & Texgoedgekeurde fokker

honden foto van Nicole, Odin & Tex

" - Een gezellige gezinshond
- niet waaks
- ongeveer 30-40 cm hoog
- Cursussen doen lijkt mij leuk
- (na training) goed luisteren
- vindt het leuk om te spelen zoals apporteren/zoeken enz enz
- wij zijn veel thuis maar als hij zo af en toe (na Corona tijd eens in de 2-3 weken) tot ongeveer 3uur alleen zijn kunnen zijn is wel zou handig. - Wij hebben geen andere huisdieren en 1 hond is voldoende.
waar ik bijvoorbeeld naar heb gekeken:
- Border collie: erg leuk maar te groot en te veel beweging nodig
- Golden retriever: te groot 
- Beagle: te veel beweging en wellicht te koppig??
- Kooikerhondje, erg interessant zenuwachtig? veel beweging? en wellicht veel verlies van haar? - Shetland Sheepdog/Sheltie wellicht te veel blaffen? te veel beweging?

 
  "

De honden die je noemt zijn allemaal werkhonden. Daarvoor gaat zelfs die wandeling van een uur niet genoeg voor zijn.

 

Daarnaast moet je ook niet vergeten dat er wel meer bij komt kijken alleen 3x 20 min lopen en 1x een uur. Een hond moet ook opgevoed worden, om te beginnen cursussen, maar ook daarna nog. Ook heeft een hond mentale stimulatie nodig in de vorm van bijvoorbeeld voerspelletjes. Dus er gaat wel meer dan 2 uur per dag naar de hond.

 

Het is al eerder gezegd, maar kijk in rasgroep 9: gezelschaphonden. Wat vind je bijvoorbeeld van een Lhaso Apso of Bichon Frise? 

honden page profiel DanielleDanielle 1 doggies


- Border collie: erg leuk maar te groot en te veel beweging nodig
- Golden retriever: te groot 
- Beagle: te veel beweging en wellicht te koppig??
- Kooikerhondje, erg interessant zenuwachtig? veel beweging? en wellicht veel verlies van haar? - Shetland Sheepdog/Sheltie wellicht te veel blaffen? te veel beweging?

 
  "

Inderdaad wat Britt al zei, erg uiteenlopende rassen. Bovendien hebben deze rassen veel meer beweging nodig dan wat je kunt bieden naar wat je beschrijft. Toevallig heb ik een golden retriever, daarmee loop ik zeker wel 3 uur per dag. Ook de andere rassen in het rijtje hebben meer nodig. Ik zou inderdaad kijken naar de gezelschapshonden. Die hebben ook beweging nodig, maar zijn tevreden met net wat minder. 

honden page profiel Marijke - Aila, Dinja & EviMarijke - Aila, Dinja & Evigoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Marijke - Aila, Dinja & Evi

Als je naast de standaard uitlaat rondjes ook (bijna) dagelijks een uur kan wandelen dan lijkt mij dat prima beweging hoor voor een hond met een normaal energie niveau. Helemaal als je er naast nog hersenwerkjes/oefeningen doet. 

Ik sla ook wel eens een dagje over, meestal probeer ik ze eind vd dag een uurtje (of langer) los te laten lopen. 
Alleen wel eerlijk bekijken of je echt kan bieden wat je denkt wat je kan bieden. Want als het bijna altijd bij 3x 20 minuten blijft dan zijn een aantal rassen zeker niet geschikt. 

Er schiet mij even geen ras wat zou passen bij jullie te binnen. Gezien de rassen die ik kan bedenken niet altijd aan al jullie voorkeuren voldoet smile

honden page profiel R schaekenR schaeken

" De rassen die je opnoemt zijn wel heel erg uiteenlopend, van schapen drijvers tot jachthonden. Heb je deze rassen uitgekozen op basis van het uiterlijk of ook echt het karakter en oorspronkelijke werkdoel?  "

De moeilijkheid is het “spelen” combineren met hoeveelheid beweging en grote. En ja, uiterlijk is ook een dingetje maar wel ondergeschikt. 

honden page profiel R schaekenR schaeken

" Inderdaad wat Britt al zei, erg uiteenlopende rassen. Bovendien hebben deze rassen veel meer beweging nodig dan wat je kunt bieden naar wat je beschrijft. Toevallig heb ik een golden retriever, daarmee loop ik zeker wel 3 uur per dag. Ook de andere rassen in het rijtje hebben meer nodig. Ik zou inderdaad kijken naar de gezelschapshonden. Die hebben ook beweging nodig, maar zijn tevreden met net wat minder.  "

Tja dat is dan wel een verschil. Ik heb goede vrienden met een golden retriever en die geven aan dat hun hond daar toch echt anders tegenaan kijkt. Die wil naast de “standaard” behoefte momentjes hooguit een rondje van 45 min.

honden page profiel LoetjekoeLoetjekoe 2 doggies

honden foto van Loetjekoe

" De moeilijkheid is het “spelen” combineren met hoeveelheid beweging en grote. En ja, uiterlijk is ook een dingetje maar wel ondergeschikt.  "

Wat bedoel je met je eerste zin? De meeste rassen zijn echt wel in om te spelen hoor. Daar hoeft het geen werkhond voor te zijn

honden foto van Profiel verwijderd omdat dit een zeik forum is, toedeloe!

" De moeilijkheid is het “spelen” combineren met hoeveelheid beweging en grote. En ja, uiterlijk is ook een dingetje maar wel ondergeschikt.  "

Wat vindt je van het Markiesje? Is een gemiddeld actief ras wat wel dagelijks even wilt kunnen rennen maar zijn wel ontzettend leuke hondjes. 

pagina 1 van 2 12
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^