Wat te doen?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel DanielleDanielle

" Tja dat is dan wel een verschil. Ik heb goede vrienden met een golden retriever en die geven aan dat hun hond daar toch echt anders tegenaan kijkt. Die wil naast de “standaard” behoefte momentjes hooguit een rondje van 45 min. "

Tja, de rasechte Golden is een echte bewegingshond. Een rondje van 45 minuten is niet waar je een GR over het algemeen mee gelukkig maakt. 

honden page profiel R schaekenR schaeken

" Als je naast de standaard uitlaat rondjes ook (bijna) dagelijks een uur kan wandelen dan lijkt mij dat prima beweging hoor voor een hond met een normaal energie niveau. Helemaal als je er naast nog hersenwerkjes/oefeningen doet. Ik sla ook wel eens een dagje over, meestal probeer ik ze eind vd dag een uurtje (of langer) los te laten lopen. Alleen wel eerlijk bekijken of je echt kan bieden wat je denkt wat je kan bieden. Want als het bijna altijd bij 3x 20 minuten blijft dan zijn een aantal rassen zeker niet geschikt. Er schiet mij even geen ras wat zou passen bij jullie te binnen. Gezien de rassen die ik kan bedenken niet altijd aan al jullie voorkeuren voldoet  "

Kijk ondanks dat je geen tips hebt ben ik blij met jou reactie. Precies zoals ik er in sta. Als ik alleen die 3x 20 min kon bieden zou ik er echt niet aan beginnen. Maar ik weet dat ik vrijwel elke dag een extra uur zal wandelen. Spelen verzorgen enz valt bij mij onder het de “normale” zaken en heb ik niet specifiek genoemd. Dat die tijd kosten realiseer ik mij.

honden page profiel R schaekenR schaeken

" Elke dag een uur wandelen kan wel degelijk genoeg zijn voor bepaalde honden, hoor. Maar zoals ik je tekst bij de start begrepen had, was deze wandeling niet de basis en zou dat slechts enkele keren per week gebeuren.
De dagdagelijkse zekerheid zou 3x 20 minuten zijn. In mijn ogen zijn dat 3 uitlaatrondjes, geen echte wandeling.  Daar heeft een hond niet veel aan, daar kan ie zijn ei niet in kwijt.
 
Je kan beginnen met hier eens te kijken, daar staan karaktereigenschappen per ras beschreven, zo krijg je een beter idee waar je wel/niet van houdt of wat wel/niet zou passen in je leven. (scrol naar beneden om de rassen per rasgroep te bekijken)
https://www.houdenvanhonden.nl/hondenrassen/ "

Eens, 3x 20 minuten is niet genoeg. Maar wellicht ben ik niet duidelijk genoeg geweest en heb ik te veel “zekerheid” in mijn verhaal ingebouwd.

Ik heb opgeschreven wat ik zeker te weten elke dag zijn leven lang kan leveren. En er zijn nu eenmaal uitzonderingen en dus dagen dat er iets niet lukt. Zijn er die veel, nee maar ze zijn er wel. 
bedankt voor de tip van de side. Had er al veel gezien maar deze nog niet!

honden page profiel R schaekenR schaeken

" Als je écht 5x per week een uur zou wandelen ne daarbovenop 3x 20 min dan kan dat wel voor een gezelschapshond, maar als je het mss te rooskleurig inschat en dat dat uur wandelen vaker niet dan wel lukt, zou ik er niet aan beginnen :-)  "

Dat is zeker niet te rooskleurig geschat. Dat is iets dat wij kunnen leveren elke week altijd. En meestal ook meer, maar dat meer... daarvan kan ik gewoon geen garanties geven. 
Zo zal ik bv met hem spelen en cursussen gaan volgen. Maar die cursussen zijn niet elke dag dus tellen niet mee in het dagelijkse beweging. En dat spelen, dat is natuurlijk standaard, maar hoeveel. Ik weet het niet. Misschien ben ik daar te onzeker in maar liever vooraf te onzeker dan straks met een verkeerde keuze zitten.

honden page profiel R schaekenR schaeken

" Wat bedoel je met je eerste zin? De meeste rassen zijn echt wel in om te spelen hoor. Daar hoeft het geen werkhond voor te zijn "

Ik/wij vinden het leuk om samen te spelen/opdrachten enz. Maar ook gehoorzaamheid is belangrijk.   Ik zie veel honden die stil staan te kijken als er een bal gegooid wordt. Laat staan dat ze hem apporteren. 

honden page profiel R schaekenR schaeken

Een Markiesje.... Dat is idd een type dat ook passend zou kunnen zijn.

honden page profiel LoetjekoeLoetjekoe 2 doggies

honden foto van Loetjekoe

" Ik/wij vinden het leuk om samen te spelen/opdrachten enz. Maar ook gehoorzaamheid is belangrijk.   Ik zie veel honden die stil staan te kijken als er een bal gegooid wordt. Laat staan dat ze hem apporteren.  "

Achter een bal aan laten hollen die alle kanten op stuitert om vervolgens vol op de remmen te gaan is sowieso slecht voor het lichaam. Maar er zijn genoeg andere dingen om met een hond te ondernemen en je zult samen moeten ondervinden wat jullie beide leuk vinden. Betekent natuurlijk niet dat je niet mag/kan apporteren, maar met een geschikt voorwerp en op een verantwoorde manier. Maar nog is er geen zekerheid dat een bepaald ras goed gaat apporteren 

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Bij de typische werkhonden zoals de golden retriever, border collie etc , zal het er ook vanaf hangen waar de hond vandaan komt, wat er vanaf het begin mee is gedaan.

Zo'n driekwart van alle 'rashonden'  is helemaal geen rashond maar komen van allerlei soorten adressen van pretnest tot broodfok, dat betekent dat een groot deel van deze honden heel ver van het oorspronkelijke ras staat en er nog maar weinig eigenschappen van heeft, alleen qua uiterlijk nog wat lijkt op een bepaald ras.

Als iemand zo'n hond heeft en er vanaf het begin af aan weinig mee doet, hoogstens een paar keer per dag een blokje om, dan is het logisch dat zo'n hond zich verveelt en of de hele dag gaat slapen of een neuroot wordt.

En deze persoon komt dan weer bij jou en zegt: ja je kunt best een golden retriever nemen hoor, dat zijn van die luie sukkels, daar hoef je echt niet veel mee te doen.

Dan krijg jij een heel verkeerd beeld over dit ras (of welk ander ras dan ook)

 

Maar als je echt op zoek bent naar een bepaald ras en ook bij een goede fokker wilt gaan zoeken.

Kijk dan eens bij bijvoorbeeld de tibetaanse terrier, dat zijn leuke, speelse, redelijke ongecompliceerde hondjes waar je alle kanten wel mee op kan.

Het is een kleine middelmaat.

 

 

 

 

 

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

" Wat vindt je van het Markiesje? Is een gemiddeld actief ras wat wel dagelijks even wilt kunnen rennen maar zijn wel ontzettend leuke hondjes.  "

Das ook een rete leuke hond maar de wachtlijst daarvoor is echt pot en pot dicht. Zijn vergeleken met andere rassen weinig fokkers.

 

Wat ik van de beagle weet? Ja koppig en eigenwijs dus gaat wat tijd in het begin zitten qua gehoorzaamheid. Het zijn van nature speurders dus die gaffel moet overal doorheen. Er gaan dus wel wat uurtjes inzitten qua wandelingen maar rennen hoeft dus niet. Zoals als het opnoemt vind ik dat wel wat voor jullie. Qua cursus kun je speuren doen bv en daar kan Britt, Pascale en Anke je meer over vertellen.

 

Onthou dat geen enkele hond een "niet actief" ras is. Ze zijn allemaal reten adhd op jonge leeftijd. Pas als ze een jaartje of 4 á 5 pakken ze meer "couchpotato" rust. Je moet natuurlijk geen windhond nemen tongue-out maar die staat ook niet in het rijtje.

pagina 2 van 2 12
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^