Hoe lang lopen?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Joan Joan

honden foto van Joan

Hoi, een kooiker pup van 15 weken hier en alle boekjes schrijven dat je maximaal 1 minuut per week met ze mag lopen. Dat doe ik braaf, bij een rustige wandeling of wat socialiseren met andere honden en baasjes wordt t wat langer. Maar onze pup lijkt daarna niet moe. Die wil verder! Is nog lang niet klaar. Ik meen dit te zien omdat hij daarna vrolijk thuis weer verder gaat met spelen en doen. Geen overprikkeld gedrag.

Dat herken ik omdat sommige socialisatie activiteiten wel teveel indrukken achterlaten. Hij gaat dan achteraf / bij thuiskomst grommen, bijten, wild doen, rennen. Duidelijk dat ik dan te ver ben gegaan.

Ik neem hem twee keer per dag naar het bos met een stuk loslopen en tussendoor een blokje om in de buurt. Dus 2 á 3 wandelingen. Het is puzzelen om in 15-20 minuten een leuk rondje te vinden. Iets langer en er zijn zoveel meer mogelijkheden. (En baasje wil hem zo graag de wereld laten zien!)

Vragen: mag ik vals spelen en iets minder vaak, maar iets langer met daarna een flinke rust/slaap pauze doen of moet ik dat voor de gewrichten echt niet willen? Wat zijn de gevolgen van te lang lopen? Gaat dat vooral im indrukken verwerken of ook de gewrichten / het kraakbeen? En, ze moeten toch spieren opbouwen? Dat lees ik ook met wel eens hier op het forum. Als het langer gaat, wat is dan een go of no go? Mul zand van een strand is een no go, rustig wandelen en snuffelen, dat doet ie thuis toch ook?

dank alvast voor jullie input!! 

honden page profiel KeesKees 1 doggies

honden foto van Kees

Ja hoor dat mag. Die 5 minuten per maand is al opgerekt naar 10 minuten. Dus je zou al zo'n 30 minuten per wandeling mogen als je pup dat aan kan. 

honden page profiel Britt, Maui & Fanu ~ Britt, Maui & Fanu ~ 1 doggies

honden foto van Britt, Maui & Fanu ~

Ik heb momenteel een pup van 21 weken oud en ik heb me geen moment aan die richtlijnen gehouden. Om de gewrichten te ontlasten hebben ze spieren nodig en voor de aanmaak van spieren moeten ze nou eenmaal bewegen. 

Rechtlijnige beweging kan echt geen kwaad zolang je maar naar je pup blijft kijken of hij/zij vermoeidheidssignalen toont. 
Het is namelijk veel schadelijker voor de gewrichten als je pup in huis allemaal druk gaat lopen doen (meubels springen, over de gladde vloer rennen etc) dan buiten gewoon normaal te wandelen. Ik neem met mijn pup wel eens een avontuurlijke route in het bos en ja, dan lopen we wel eens verkeerd. Oeps, loopt hij bijna 2 uur met pauzes maar dan doen we voor de rest gewoon wat rustiger aan. Ze kunnen echt wel wat hebben hoor smile

honden page profiel Joan Joan

honden foto van Joan

Oh wat is dit al fijn om te horen! Dat “druk” doen thuis is inderdaad een gevolg. Terwijl ik zou verwachten dat hij lekker moe met een kluif op gaat slapen. Maar vervolgens blieft er nog gespeeld te worden :-). En dat gaat inderdaad soms ongecontroleerder dan achter een dennenappel aanrennen en vervolgens aan een grasje snuffelen. Als hij zou gaan zitten of liggen tijdens de wandeling, dat zou voor mij een signaal zijn dat het echt genoeg geweest is. Soms draag ik hem een stuk en dat vind-ie best. Maar dat gaan we natuurlijk niet lang meer volhouden :-).  

honden page profiel Pascale, Kahlúa&WillowPascale, Kahlúa&Willow 1 doggies

honden foto van Pascale, Kahlúa&Willow

Ook ik heb me er nooit aan gehouden. Ik keek naar mijn hond zelf. En buiten 'wandelen' gaat niet perse om kilometers maken. Ga eens lekker met je pup naar het bos, dan een tijdje op een bankje zitten, laat de pup wat scharrelen, en samen struinen jullie weer verder. Zo kon ik gerust wel eens 2 uur weg zijn, en uiteindelijk maar 3 kilometer te hebben gelopen. En soms wandelde we wel intensief, en wandelde we een aantal kilometers achter elkaar. Deden we de dag daarna gewoon wat rustiger aan. Zolang je pup zelf het tempo kan bepalen, hij niet achter je aan sjokt, is er niets aan de hand. 

 

Na het wandelen pakte ik zelf een speeltje voor mijn pup om lekker te spelen. Wandelen, nieuwe plekken ontdekken, nieuwe geuren om zich heen, brengt spanning met zich mee, en die spanning moet er even uit. Dus een trek of zoek spelletje met de pup, en dan tijd om uit te rusten. 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .

Hier nooit aan de richtlijn gehouden wat tijd betreft, wat ik hier lees, lekker het bos in, ergens gaan zitten en laat je pup lekker rondscharrelen.....wel was ik altijd voorzichtig met spelen met anderen honden dat gebeurde bij mij niet, en ook geen gegooi van ballen of stokken, ....thuis is rust en buiten ontdekken .

honden page profiel Joan Joan

honden foto van Joan

Dat is een goede, ook om de echtgenoot die ballen gooien in de woonkamer leuk vindt op te voeden: thuis is rust :-). Dank voor de tips! 

honden page profiel Joan Joan

honden foto van Joan

Even een update, dank voor de adviezen. We lopen langer, rustiger, lekkerder en het effect thuis is ook super. Een voldane pup die net als de senior gewoon lekker gaat slapen ‘s avonds als we tv willen kijken. Geen gedonderstraal meer, gewoon kroelen, beetje spelen, nog een plasje en een koekje en dan lekker tukken. Alsof t nooit anders is geweest. Pup geniet met volle teugen van de wandelingen en wij natuurlijk ook! Goed op blijven letten, maar ik denk dat de maatstaf van de seniorhond voor nu goed is. Ben zo blij! Dank jullie wel! 

honden page profiel Thara Thara 1 doggies

honden foto van Thara

Ik denk dat je beter buiten gecontroleerd kunt wandelen 

In plaats van binnen rellen 

Zeker als er bv gladde vloeren in huis zijn 

Fijn dat je hondje nu voldaan is 

honden page profiel Danique, Spike † & JakeDanique, Spike † & Jake 1 doggies

honden foto van Danique, Spike † & Jake

Heel eerlijk gezegd. Ik heb een pup van 6,5 maanden maar ik vind het nog steeds erg moeilijk in te schatten hoe lang ik kan lopen. Het is ook geen dag hetzelfde eigenlijk. Als ik merk dat hij veel energie heeft loop ik verder. Maar is hij moe ga ik snel terug. We lopen ook geregeld mee met doggydates tbv socialisatie en hij vindt het geweldig maar dit is tegelijkertijd ook de meeste inspanning + meeste belasting voor hem. Hij heeft dan geen rem en kan blijven spelen en rennen. Soms voel ik me schuldig dat ik te weinig met hem loop. Soms voel ik me schuldig dat ik teveel met hem onderneem. hp-frusty.

Volgende forumvraag: Bijtgedrag afleren
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^