Tuig of halsband?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

Ben benieuwd van de rede waarom. Ik zelf ga voor tuig en koop er best veel van. Niet ieder tuig past namelijk na een tijdje. Wat denken je jullie ervan?

honden page profiel KeesKees 3 doggies

honden foto van Kees

Hier al t tuig een tuig. Vooral hurtta y tuigen.

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

" Hier al t tuig een tuig. Vooral hurtta y tuigen. "

En waarom? Moet ik de vraag aanpassen?

honden page profiel Thara Thara 3 doggies

honden foto van Thara

Klopt hoor , toen Thara bij me kwam had ik tre ponti , die zat toen goed . Maar toen ze eenmaal volwassen werd niet meer 

Ik heb nu een hurrta y tuig 

En als ik weet dat juf bv een baggersloot tegenkomt dan doe ik de adorri aan . Vind het een beetje zonde pm dan de hurrta te gebruiken.  

honden page profiel Pascale, Kahlúa&WillowPascale, Kahlúa&Willow 3 doggies

honden foto van Pascale, Kahlúa&Willow

Het verschilt. Voor lange wandelingen door door bos, fietsen, hardlopen, skeeleren etc krijgen ze een tuig om. Voor structurele wandelingen, waarbij ze gewoon netjes moeten lopen bijvoorbeeld door het dorp, in een winkel etc, krijgen ze een halsband om. 

honden page profiel Hannah & Bink† en BeertjeHannah & Bink† en Beertje 3 doggies

honden foto van Hannah & Bink† en Beertje

Ik ben gewoon dol op spullen dus ik gebruik het allebeicool

honden page profiel KeesKees 3 doggies

honden foto van Kees

" En waarom? Moet ik de vraag aanpassen? "

Nee hoor, je hoeft de vraag niet aan te passen, ik probeerde een grapje.

 

Ik heb 3 keeshondjes, die hebben een dikke vacht maar een klein kopje. 1 stap achteruit en de halsband is af. Dus een tuig.

 

Lucie de Smous vindt een halsband niet fijn, dus een y tuig. Toen Lodewijk de teckelkruissing hier kwam droeg hij een halsband. Die was bijna vastgegroeid in zijn nek dus voor hem ook een tuig.

 

Verder step ik met 4 vd 5, dan is een tuig ook handiger.

honden page profiel TanteLienTanteLien 3 doggies

honden foto van TanteLien

Hier wandelen we ook alleen met tuig! Toen Bowie bij ons kwam had hij alleen een halsband en gingen we met wandelingen kokhalzend over straat omdat hij overal dingen zag waar hij heen wou trekken. Ik heb denk ik na de eerste wandeling gelijk al een tuig besteld hp-wink Inmiddels wandelt hij echt al veel beter, maar het blijft een makkelijk afgeleide spring in het veld die opeens als een raket op dingen af wil gaan, dus een tuig voelt veel prettiger hp-angel

honden page profiel Angelique, Kleine Maybe en Tess <3Angelique, Kleine Maybe en Tess <3 3 doggies

honden foto van Angelique, Kleine Maybe en Tess <3

Ik gebruik tuigen, halsbanden en retrieverlijnen. Als ze aan de heupgordel moeten krijgen ze een tuig aan. Mogen ze los neem ik alleen de retrieverlijnen mee en voor de rest gebruik ik alleen maar de halsbanden, is ook minder kans op ontsnappen. 

 

 

Toen Tess nog een "pup" was gebruikte ik alleen maar een tuig, die is er bij de schapen dus meerdere keren vandoor gegaan toen ze eigenlijk netjes aan de zijlijn moest wachten hp-angel

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .

Heb veel verschillende lijnen, nu een tuigje een y-tuigomdat ze geopereerd is en niet los mag, een zwemtuig als er gezwommen wordt, dan kan ik als het nodig is sturen er zit een groot handvat op de rug er van, mag ze loslopen dan een hunterlijn, die gaat zo af en om...

honden page profiel LizLiz 3 doggies

honden foto van Liz

halsbanden is beter voor hun bewegingsapparaat en met spel blijven ze niet met de tanden in het tuig hangen

honden page profiel DogsWithLoesDogsWithLoes 3 doggies

honden foto van DogsWithLoes

Ik loop eigenlijk altijd met tuig. Toen Rori vroeger nog altijd los liep, had ze enkel een halsband om, ook met kleine stukjes aangelijnd liep ze aan een halsband. Toen ze ouder begon te worden merkte ik dat de riem aan haar nek wat te zwaar werd en met een tuig liep ze opeens wel weer goed mee. Raico vind spanning op zn nek eng, schoot eerst met strakke lijn meteen 3 meter achteruit. (Heeft ook grijze puntjes in zn nek, wrs van een prikketting.) Inmiddels niet meer mr vind tuig duidelijk prettiger. Raico kan niet los en ik doe vooral snuffelwandelingen met hem waar ik een tuig fijner voor vind. 

 

honden page profiel jantienjantien 3 doggies

honden foto van jantien

Zonder twijfel :  een tuig!

539725.jpg

Ik heb er een heleboel en wissel af, naar gelang welke het beste past.  Dit is dan  weer afhankelijk van de vacht van Pepijn en of hij bijv. een jas of  trui aan heeft.

honden page profiel Paul (Eefke)Paul (Eefke) 3 doggies

honden foto van Paul (Eefke)

Hier wordt als ze aan de lijn loopt een Happy Dog tuigje gebruikt. In de auto zit ze op de achterbank in het tuigje vast aan de sluiting van de veiligheid gordel. Als ze los loopt heeft ze helemaal niets om. Met speuren komt er naast het tuigje nog een halsband bij. Heeft ze de gezochte persoon gevonden dan wordt ze beloond en gaat ze aan de halsband. Ze weet dan dat ze niet meer hoeft te speuren.

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

" Zonder twijfel :  een tuig!

Ik heb er een heleboel en wissel af, naar gelang welke het beste past.  Dit is dan  weer afhankelijk van de vacht van Pepijn en of hij bijv. een jas of  trui aan heeft. "

Tjeetje haha, garderobe dus hp-smile

honden page profiel Arran & AedonArran & Aedon 3 doggies

honden foto van Arran & Aedon

Hier gebruiken we eigenlijk alleen halsbanden.

 

Tuigen gebruiken we alleen voor 'werk', dus fietsen, skaten lopen aan de flex, etc. maar gezien meneer te oud is geworden voor zulke activiteiten en een flex niet fijn vind, gebruiken we dus alleen een halsband (die ook 2 maten te groot staat).

Het liefst zou ik helemaal niets gebruiken, maar gezien ik Aedon af en toe wel eens vast moet pakken aan zijn halsband (hij loopt eigenlijk altijd los) i.v.m. het passeren van mensen/honden toch maar een halsband om.

 

Een volgende hond krijgt dan wel weer een tuig aangeleerd, zodat we veilig kunnen sporten zonder dat er druk op de nek staat (bijvoorbeeld bij het trekken tijdens het fietsen oid) en ik een tuig handiger vind in combinatie met een flexlijn.

honden page profiel Sofie & NalaSofie & Nala 3 doggies

honden foto van Sofie & Nala

" Het verschilt. Voor lange wandelingen door door bos, fietsen, hardlopen, skeeleren etc krijgen ze een tuig om. Voor structurele wandelingen, waarbij ze gewoon netjes moeten lopen bijvoorbeeld door het dorp, in een winkel etc, krijgen ze een halsband om.  "

Hier inmiddels een combi. Ze wordt beter aangestuurd door haar kop hebben we ontdekt. Alleen, een halsband alleen is voor haar niet veilig omdat ze best een kleine schattige kop heeft met heel veel vacht overal, dus ook rond haar hals/nek. Waardoor haar halsband al ietsje breder moet en dan kan ze haar kop zo eruit wurmen. Dus tuig is dan voor de veiligheid.

Bij lange wandelingen etc. doen we ter plaatse dan haar halsband af, al zie je dat gewoon niet eens door haar vacht, hahaha.

honden page profiel Nicole, Odin & TexNicole, Odin & Texgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Nicole, Odin & Tex

Ik gebruik zowel tuigen als halsbanden. Een wandeling door de woonwijk/ aangrenzend recreatiegebied gebeurt eigenlijk altijd met de halsband. Het stikt hier van de andere honden en wij zijn hard aan het trainen deze te negeren. Voorheen liep ik altijd met een tuig, maar omdat Odin is gaan uitvallen loop ik nu met een halsband om zijn gedrag beter te kunnen omleiden.

 

Hardlopen gebeurt met een Anny x tuig, deze zit lekker ver op de buik en wandelen in het bos/polder/andere open plekken heb ik een Dog Copenhagen Air tuig en evt. een 10 meter lijn op plekken dat hij niet los mag.

Ik vind een lange lijn en sporten niet geschikt voor met een halsband, en zijn gedrag aan de lange lijn en los is wel gewoon prima.

 

Ik ben zelf wel absoluut voor tuigen. Het is in mijn optiek gewoon beter voor de hond, en je kan niet per ongeluk schade aanrichten aan de nek van je hond. Het is ook de bedoeling dat als Odin ouder wordt alleen maar tuigen te gebruiken, maar ik moet ook naar zijn gedrag kijken en dan bedenken wat beter voor hem is. Met een halsband kun je nu eenmaal beter gedrag omleiden. 

honden page profiel NaomiNaomi 3 doggies

honden foto van Naomi

Ik gebruik halsbanden, tuigen en jachtlijnen.

 

Tuigen als ze veel aan de lijn moeten. Bijvoorbeeld met fietsen, steppen, backpacken, aangelijnd lopen. 

 

Jachtlijn meestal met korte poep en plas rondjes. En halsband als ze bijna alleen los lopen, dan vind ik het fijn dat er voor de zekerheid een penning aan hangt. Anders zou ik alleen jachtlijne  gebruiken, ideaal vind ik die. laughing

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dobry

Jenna trok en sprong alle kanten op en viel uit naar van alles en nog wat, toen ze hier net was. Met een halsband zou er teveel risico op blessures zijn, de schildklier, nekwervels, zenuwen, luchtpijp zitten daar, en kunnen beschadigd worden. Ook is er groter risico op ontsnappen.

Vandaar dat ik bij haar voor tuigjes gekozen heb. hp-smile

 

honden page profiel FieFie 3 doggies

honden foto van Fie

Hier ook een y-tuigje, wegens de verhouding tussen kop en nek. Penny loopt ook vaak aan de 3 of 5 meter lijn, dus dan is een tuigje ook gewoon veiliger.

Volgende forumvraag: Coton de Tulear
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^