Advies nodig na bezoek nestje (broodfok ja of nee?)

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel AniekAniek

honden foto van Aniek

Hallo allemaal,

 

Ik hoop dat jullie mee kunnen denken. Ik heb gereageerd op een advertentie op Marktplaats over border collies. Nestje van 8 puppy's, waarvan er 7 verkocht zouden worden. 1 puppy zouden ze zelf houden. Gisteren ben ik gaan kijken. Echter gingen hier wat alarmbellen af over broodfok. Maar toen ik kritische vragen stelde, kreeg ik hier een antwoord op wat ik wel plausibel vond. Ik moet er wel bijzeggen dat ik, tijdens het stellen van de vragen, een hele schattige puppy in mijn handen had. Wellicht hadden ze me op dat moment alles kunnen wijsmaken. Ik ben op zoek naar objectieve meningen en adviezen. Hieronder probeer ik het verhaal te vertellen.

 

Ik ben op bezoek geweest op een boerderij in Poederoijen. Het was een stel van midden dertig en zij hadden ook nog enkele koeien, schapen en 1 paard. De puppy’s zaten in de schuur, die grensde aan de bijkeuken en die weer aan de keuken. Puppy’s bleven in de schuur, maar sliepen in een bench in de bijkeuken. Het was het tweede nestje van het stel. Eerste nestje was 3-4 jaar geleden en tweede en laatste nestje was nu. Moederhond is 9 jaar.

 

Moederhond was echter niet aanwezig. Toen ik ernaar vroeg, vertelde ze dat de hond dit weekend was aangereden door een scooter en was overleden. Ze toonden daarbij (naar mijn mening) echte emoties. Wel konden ze foto’s en filmpjes van de moederhond laten zien met en zonder het nestje. Daarbij heb ik goed op de datum gelet en dat kwam overeen. Ook waren er foto’s en filmpjes van de eigenaar met de moederhond in een boot. Ook hadden ze veel anekdotes over de honden en over het ras. Dat vond ik gepassioneerd overkomen. Vaderhond was hond van een bevriend stel. Ik vond het vreemd dat ze me niet gebeld hadden met de mededeling dat de moederhond niet aanwezig was. Ikzelf moest namelijk vanuit omgeving Leiden komen om de hondjes te zien.

 

De puppy’s werden regelmatig vertroeteld en geknuffeld door kinderen van een nabijgelegen boerderij, zeiden ze. In hun huis kwamen de honden niet, omdat het er 8 waren en dat zou wel erg druk worden.

 

Op bovenstaand verhaal gaan natuurlijk alle alarmbellen af. Echter had ik een gezonde puppy in handen. Hij liet zich oppakken, aaien, aanraken aan alle lichaamdelen (pootjes, staart, kopje, rug, snuit, etc). Hij was nieuwsgierig, niet angstig, maakte contact, toonde initiatief en liet zich goed corrigeren toen ik hij zachtjes in mijn hand wilde bijten.

 

Puppy heeft geen stamboom, wel alle injecties en gezondheidsverklaring. Ik moet €1500 betalen. Ik vind het vrij veel geld voor een hond zonder stamboom. Ook hier gaven de eigenaren aan dat ze dit wilde doen om broodfok te voorkomen en dat ze zo zeker wisten dat de honden bij iemand terecht zouden komen die ze écht wilden.

 

Nogmaals: ja, alle alarmbellen gaan hier af. Echter had ik niet het gevoel dat ik met broodfokkers te maken had. Ik vond de emoties echt overkomen en de filmpjes en foto’s ook. Ik geloof wel dat de moederhond écht hun hond is.

 

Wat nu?

 

--------------

Bedankt allemaal voor jullie reacties! Ik heb, na het lezen van al jullie berichten, gekozen om van de koop af te zien. Ik sta op een wachtlijst van een fokker, dus uiteindelijk gaat het goedkomen. 

Nogmaals iedereen heel erg bedankt voor het meedenken! 

honden page profiel DanielleDanielle

Brdfokker weet ik niet, dat zou ik niet snel roepen. Maar 1500 euro voor een hond zonder stamboom is wel veel. Let wel: er is op dit moment gewoon giga veel vraag naar honden, dus mensen gaan er veel voor vragen. En als het voor jou niet goed voelt, zou ik het sowieso niet doen. Die alarmbellen gaan niet zomaar af.

 

Ik zou je adviseren om via de rasvereniging van de Border Collie op zoek te gaan naar een fokker. Houd wel rekening met lange wachttijden. 

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

Niet doen. Zo ongeveer hetzelfde heb mijn vorige hond verkregen. Ziet er allemaal prachtig uit. Echte dierenliefhebbers denk je. Ze zijn rete slim geworden in het verhandelen en spelen dus ook dusdanig in op je gevoel. Heb even geduld ga naar een rasvereniging of wacht heel even op herplaatsers. Straks als de fluf eraf is willen een hoop mensen er weer vanaf.

honden page profiel Pascale, Kahlúa&WillowPascale, Kahlúa&Willow

honden foto van Pascale, Kahlúa&Willow

Ik weet ook niet of ik meteen aan broodfok zou denken. De kans is groot dat het gewoon een thuis-nestje is. Maar wel een waar belachelijk veel geld voor wordt gevraagd. Mijn stamboom hond, waarvan beide ouders getest zijn op erfelijke afwijkingen (HD, ED, rug etc) kostte een stuk minder in elk geval. 

 

Een bordercollie zonder stamboom zou ik niet aan beginnen. Het is een ras waar epilepsie erg veel voor komt, en dan is het terugkijken naar generaties ontzettend belangrijk. Ook zou ik een pup willen uit geteste ouders. 

 

Bordercollies zijn al niet altijd de meest stabiele honden. En deze hebben geen goede socialisatie gehad. Ze zijn hoogstwaarschijnlijk niet gewend aan huiselijke geluiden, aan de stofzuiger, aan het doortrekken van de wc, aan het verkeer en noem het maar op. Ik denk dat je daar later best nog wat problemen aan kan ondervinden. Een goede socialisatie is voor elk ras ontzettend belangrijk. 

 

Persoonlijk zou ik van dit nest af zien en op zoek gaan naar een bordercollie pup met stamboom via de rasvereniging. 

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

Ik zou er ver van weg blijven.

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

 

Bij mij gaan ook alle alarmbellen  af. Moeder overleden door ongeluksurprised en daarom niet aanwezig. Overleden moeder was n.b. al 9 jaar toen zij dit nest kreeg.

 

Lekkere smoes:  zij fokken zelf om broodfok te voorkomen.hp-frustymaar vragen wel € 1500 voor een pup uit niet geteste ouders en zonder gezondheidshistorie van ouders, grootouders en overgrootouders. Over broodfok gesproken! hp-frustyWie weet is het inteeltpercentage enorm met alle gevolgen op rare erfelijke aandoeningen vandien. Passie voor het ras? Dan zouden ze alleen met geteste en goed bevonden ouders fokken waarvan gezondheidshistorie en die van voorouders bekend is.

 

Trap hier niet in.

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

Het verantwoord fokken van Border Collies is niet zo maar 2 honden op elkaar zetten, maar gedegen onderzoek/testen door veterinair specialisten, controle, volgen van het fokreglement en gezondheids- en welzijnsregels etc. De inteeltcoefficient moet zo laag mogelijk zijn.

 

http://www.bordercollieclubnederland.nl/organisatie-cfh/

 

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Het komt als broodfok over, geen moederhond en wel mooie praatjes etc.

Maar het hoeft niet, kan evengoed wel echt een thuisnestje zijn.

Wat weet je van de gezondheid van de ouderdieren, ik neem aan dat voor zo'n hoge puppyprijs de ouders wel zijn getest op (erfelijke) afwijkingen?

Maar toch 1500 euro voor een pup die in een schuur moet opgroeien dus weinig socialisatie, geen moeder te bekennen?

waarom zou je dat sowieso willen.

honden foto van Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje †

Nou nou nou...het moet niet gekker worden.

Zelfs al zouden ze de waarheid spreken ,wie fokt er in godesnaam met hond van 9 ..

en dan die prijs ook nog hp-frusty  hoe helpt dat tegen broodfok???

Da's binnenlopen.Klinkt allemaal niet oke..

Of de pup echt gezond is moet nog blijken...al vertoont deze geen ziekte verschijnselen op dit moment.

Ze kunnen prima tijdens groei opeens gaan hinken of iets ivm slechte knie,heup ect of andere makken tonen later.

honden page profiel AniekAniek

honden foto van Aniek

" Het komt als broodfok over, geen moederhond en wel mooie praatjes etc.
Maar het hoeft niet, kan evengoed wel echt een thuisnestje zijn.
Wat weet je van de gezondheid van de ouderdieren, ik neem aan dat voor zo'n hoge puppyprijs de ouders wel zijn getest op (erfelijke) afwijkingen?
Maar toch 1500 euro voor een pup die in een schuur moet opgroeien dus weinig socialisatie, geen moeder te bekennen?
waarom zou je dat sowieso willen. "

Ik weet dat de hondjes én de moederhond een gezondheidsverklaring hebben in de vorm van een paspoort. Ik was vergeten om naar de paspoortjes te vragen. Ik krijg daar vanavond een foto van. Dan kan ik de dierenarts bellen. Volgens de advertentie zijn ze helemaal gezond en is er geen voorgeschiedenis van HD

honden page profiel DogsWithLoesDogsWithLoes

honden foto van DogsWithLoes

Niet doen!

Broodfok is het niet als ze indd zo weinig fokken maar onverantwoord is het zeker.

Zeker voor dat geld heb je waarschijnlijk een stamboom BC met alle tests. Zeker bij een ras met gezondheidsproblemen als epilepsie zou ik niet voor een pup van ongeteste ouders gaan.

Een pup kan in het moment gezond lijken, maar hoe is dat over een jaar, 2 jaar, 4 jaar?

Zonder tests heb je daar weinig/geen zekerheid in.

Als jullie echt een BC willen, zou ik me op een wachtlijst laten zetten of wachten tot er een corona pup herplaatst wordt. (Dat is dan geen jonge puppy meer maar wel een jonge hond.)

Geef dit soort mensen alsjeblieft geen 1500 euro voor een ongeteste, ongesocialiseerde pup zonder moederhond.

honden page profiel LoesjeLoesje 3 doggies

honden foto van Loesje

 

In de advertentie op MP staat dat de pups ook zijn ingeënt tegen Rabiës.

 

Dat kan niet.  De pups zijn op 8 maart a.s. 8 weken oud staat in de advertentie. Pups mogen deze vaccinatie pas op de leeftijd van 12 weken hebben. De enting is dan na 3 weken werkzaam; als de pups 15 weken zijn.

honden page profiel IgloIglo

honden foto van Iglo

" Ik weet dat de hondjes én de moederhond een gezondheidsverklaring hebben in de vorm van een paspoort. Ik was vergeten om naar de paspoortjes te vragen. Ik krijg daar vanavond een foto van. Dan kan ik de dierenarts bellen. Volgens de advertentie zijn ze helemaal gezond en is er geen voorgeschiedenis van HD "

Een gezondheidsverklaring in de vorm van een paspoort betekent helemaal niets. Dat is een typisch broodfok verhaal: “de dierenarts heeft de pups gezond verklaard”. Met gezondheidstesten bedoelen we iets anders. De ouders moeten bijvoorbeeld geröntgend zijn. Ik weet niet of dit broodfok is, maar ik weet wel vrij zeker dat dit niet gezond is. Misschien lijken de pups op dit moment gezond, maar vaak komen de echte problemen pas na een jaar. Dan heb je een hond die niet normaal kan lopen of die je moet inslapen voor epilepsie. Als je tegen dierenleed bent moet je nooit pups kopen van ongeteste ouders.

honden foto van Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje †

"  
In de advertentie op MP staat dat de pups ook zijn ingeënt tegen Rabiës.
 
Dat kan niet.  De pups zijn op 8 maart a.s. 8 weken oud staat in de advertentie. Pups mogen deze vaccinatie pas op de leeftijd van 12 weken hebben. De enting is dan na 3 weken werkzaam; als de pups 15 weken zijn. "

surprisedhp-frustywonderlijk gezien dat alleen maar bij buitenlanders moet en pup boven 15 weken moeten zijn..

Goed opgemerkt Loesje!144 bellen lijkt me raadzaam in dit geval

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

" Ik weet dat de hondjes én de moederhond een gezondheidsverklaring hebben in de vorm van een paspoort. Ik was vergeten om naar de paspoortjes te vragen. Ik krijg daar vanavond een foto van. Dan kan ik de dierenarts bellen. Volgens de advertentie zijn ze helemaal gezond en is er geen voorgeschiedenis van HD "

 

Een gezondheidsverklaring van een dierenarts stelt weinig voor.

 

Het gaat om goede uitslagen van verplichte testen bij Border Collies volgens het fokreglement door veterinair specialisten.

 

Geen voorgeschiedenis van HD  volgens de fokker; zijn daar bewijzen van? Onderzoeken en uitslagen door veterinair specialisten? Nee. Bovendien is de HD test niet de enige verplichte test.

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

" Ik weet dat de hondjes én de moederhond een gezondheidsverklaring hebben in de vorm van een paspoort. Ik was vergeten om naar de paspoortjes te vragen. Ik krijg daar vanavond een foto van. Dan kan ik de dierenarts bellen. Volgens de advertentie zijn ze helemaal gezond en is er geen voorgeschiedenis van HD "

Hoe kan de dierenarts aan de buitenkant zien dat de ouderdieren van binnen gezond zijn?

 

Het gaat niet om een simpele gezondheidsverklaring. Die kan elke dierenarts wel afgeven.

 

Het gaat om uitslagen van foto's van het skelet enzovoorts.

Dus uitslagen van alle erfelijke afwijkingen binnen het ras border collie. Je wilt dat ouders vrij zijn van bepaalde afwijkingen of hersenaandoeningen. Je wilt zo een gezond mogelijke combinatie om de kans op erfelijke afwijkingen te verkleinen, om zo gezond mogelijke pups op de wereld te zetten.

Dat gebeurt niet met een simpele gezondheidsverklaring van de dierenarts en dat staat ook niet in de paspoorten van de pups.

honden page profiel AniekAniek

honden foto van Aniek

"  
In de advertentie op MP staat dat de pups ook zijn ingeënt tegen Rabiës.
 
Dat kan niet.  De pups zijn op 8 maart a.s. 8 weken oud staat in de advertentie. Pups mogen deze vaccinatie pas op de leeftijd van 12 weken hebben. De enting is dan na 3 weken werkzaam; als de pups 15 weken zijn. "

Wat goed opgemerkt inderdaad!!! 

honden foto van Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje †

"  
Een gezondheidsverklaring van een dierenarts stelt weinig voor.
 
Het gaat om goede uitslagen van verplichte testen bij Border Collies volgens het fokreglement door veterinair specialisten.
 
Geen voorgeschiedenis van HD  volgens de fokker; zijn daar bewijzen van? Onderzoeken en uitslagen door veterinair specialisten? Nee. Bovendien is de HD test niet de enige verplichte test. "

Helemaal eens..skelet problemen ,epilepsie,allergie  ect uiten zich pas later 

honden page profiel AniekAniek

honden foto van Aniek

Bedankt allemaal voor jullie reacties! Ik heb, na het lezen van al jullie berichten, gekozen om van de koop af te zien. Ik sta op een wachtlijst van een fokker, dus uiteindelijk gaat het goedkomen. 

Nogmaals iedereen heel erg bedankt voor het meedenken! 

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

" Bedankt allemaal voor jullie reacties! Ik heb, na het lezen van al jullie berichten, gekozen om van de koop af te zien. Ik sta op een wachtlijst van een fokker, dus uiteindelijk gaat het goedkomen. 
Nogmaals iedereen heel erg bedankt voor het meedenken!  "

Verstandig van je!

honden foto van Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje †

" Bedankt allemaal voor jullie reacties! Ik heb, na het lezen van al jullie berichten, gekozen om van de koop af te zien. Ik sta op een wachtlijst van een fokker, dus uiteindelijk gaat het goedkomen. 
Nogmaals iedereen heel erg bedankt voor het meedenken!  "

hp-thumbsup

Hoop dat je niet al te lang hoeft te wachten..maar liever wat langer dan broodfok pup.

honden page profiel Stabij GijsStabij Gijs

honden foto van Stabij Gijs

" Bedankt allemaal voor jullie reacties! Ik heb, na het lezen van al jullie berichten, gekozen om van de koop af te zien. Ik sta op een wachtlijst van een fokker, dus uiteindelijk gaat het goedkomen. 
Nogmaals iedereen heel erg bedankt voor het meedenken!  "

Lijkt me een verstandig besluit 

 

Los van de dingen die al benoemd waren, zou ik me ook afvragen hoe het gaat met de ontwikkeling van de pups, als de moederhond overleden is, zij leren namelijk heel veel van de moederhond 

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

Verstandighp-thumbsup

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .

" Hallo allemaal,
 
Ik hoop dat jullie mee kunnen denken. Ik heb gereageerd op een advertentie op Marktplaats over border collies. Nestje van 8 puppy's, waarvan er 7 verkocht zouden worden. 1 puppy zouden ze zelf houden. Gisteren ben ik gaan kijken. Echter gingen hier wat alarmbellen af over broodfok. Maar toen ik kritische vragen stelde, kreeg ik hier een antwoord op wat ik wel plausibel vond. Ik moet er wel bijzeggen dat ik, tijdens het stellen van de vragen, een hele schattige puppy in mijn handen had. Wellicht hadden ze me op dat moment alles kunnen wijsmaken. Ik ben op zoek naar objectieve meningen en adviezen. Hieronder probeer ik het verhaal te vertellen.
 
Ik ben op bezoek geweest op een boerderij in Poederoijen. Het was een stel van midden dertig en zij hadden ook nog enkele koeien, schapen en 1 paard. De puppy’s zaten in de schuur, die grensde aan de bijkeuken en die weer aan de keuken. Puppy’s bleven in de schuur, maar sliepen in een bench in de bijkeuken. Het was het tweede nestje van het stel. Eerste nestje was 3-4 jaar geleden en tweede en laatste nestje was nu. Moederhond is 9 jaar.
 
Moederhond was echter niet aanwezig. Toen ik ernaar vroeg, vertelde ze dat de hond dit weekend was aangereden door een scooter en was overleden. Ze toonden daarbij (naar mijn mening) echte emoties. Wel konden ze foto’s en filmpjes van de moederhond laten zien met en zonder het nestje. Daarbij heb ik goed op de datum gelet en dat kwam overeen. Ook waren er foto’s en filmpjes van de eigenaar met de moederhond in een boot. Ook hadden ze veel anekdotes over de honden en over het ras. Dat vond ik gepassioneerd overkomen. Vaderhond was hond van een bevriend stel. Ik vond het vreemd dat ze me niet gebeld hadden met de mededeling dat de moederhond niet aanwezig was. Ikzelf moest namelijk vanuit omgeving Leiden komen om de hondjes te zien.
 
De puppy’s werden regelmatig vertroeteld en geknuffeld door kinderen van een nabijgelegen boerderij, zeiden ze. In hun huis kwamen de honden niet, omdat het er 8 waren en dat zou wel erg druk worden.
 
Op bovenstaand verhaal gaan natuurlijk alle alarmbellen af. Echter had ik een gezonde puppy in handen. Hij liet zich oppakken, aaien, aanraken aan alle lichaamdelen (pootjes, staart, kopje, rug, snuit, etc). Hij was nieuwsgierig, niet angstig, maakte contact, toonde initiatief en liet zich goed corrigeren toen ik hij zachtjes in mijn hand wilde bijten.
 
Puppy heeft geen stamboom, wel alle injecties en gezondheidsverklaring. Ik moet €1500 betalen. Ik vind het vrij veel geld voor een hond zonder stamboom. Ook hier gaven de eigenaren aan dat ze dit wilde doen om broodfok te voorkomen en dat ze zo zeker wisten dat de honden bij iemand terecht zouden komen die ze écht wilden.
 
Nogmaals: ja, alle alarmbellen gaan hier af. Echter had ik niet het gevoel dat ik met broodfokkers te maken had. Ik vond de emoties echt overkomen en de filmpjes en foto’s ook. Ik geloof wel dat de moederhond écht hun hond is.
 
Wat nu?
 
--------------
Bedankt allemaal voor jullie reacties! Ik heb, na het lezen van al jullie berichten, gekozen om van de koop af te zien. Ik sta op een wachtlijst van een fokker, dus uiteindelijk gaat het goedkomen. 
Nogmaals iedereen heel erg bedankt voor het meedenken!  "

Moederhond 9 jaar, wel oud voor nog een nestje en inmiddels overleden door een ongeval, triest natuurlijk...opgroeien in de schuur, en snachts binnen in de bench...ooo dat heb ik te laat gezien je ziet af van een pup bij deze mensen, alleen maar goed, je hebt je op de wachtlijstgezet bij een verantwoorde fokker, top.....

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

" Bedankt allemaal voor jullie reacties! Ik heb, na het lezen van al jullie berichten, gekozen om van de koop af te zien. Ik sta op een wachtlijst van een fokker, dus uiteindelijk gaat het goedkomen. 
Nogmaals iedereen heel erg bedankt voor het meedenken!  "

 

Graag gedaan. Hoe meer mensen we weg kunnen houden van broodfok, hoe beter.

 

Ik neem aan dat je nu op een wachtlijst staat voor een pup met stamboom van een fokker die volgens het fokreglement van de rasvereniging fokt?

honden page profiel AniekAniek

honden foto van Aniek

"  
Graag gedaan. Hoe meer mensen we weg kunnen houden van broodfok, hoe beter.
 
Ik neem aan dat je nu op een wachtlijst staat voor een pup met stamboom van een fokker die volgens het fokreglement van de rasvereniging fokt? "

Ja, ik neem inderdaad het zekere voor het onzekere en heb me ingeschreven bij een fokker die deze dingen wel kan overleggen. Geen probleem om nog even te wachten, er is geen haast. 

honden page profiel Thara Thara

honden foto van Thara

Heel verstandig ! En geduld wordt beloond hoor 

honden page profiel Puck & Fenrir Puck & Fenrir

honden foto van Puck & Fenrir

Wat goed van je Aniek! hp-thumbsup

 

Ik kan je garanderen dat het het wachten waard is als je daarvoor een goedgefokt hondje die fijn is gesocialiseerd is ervoor terugkrijgt!

honden page profiel BullekeBulleke

honden foto van Bulleke

Heb ook mijn twijfels bij deze fokker om diverse redenen, maar dat de teef 9 jaar was op het moment van dekking is sinds april 2020 toegestaan door de RvB, mits ze eerder een nest heeft gehad. Voorheen was het 8 jaar. Wat niet wil zeggen dat ik het oké vind, vind 8 jaar al twijfelachtig. 

Maar goed dat je hebt afgezien van de koop en voor een erkende fokker gaat.

honden foto van Marijke - Aila, Dinja & Evi

Goed dat je hier bent komen vragen hp-thumbsup

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: Welk (klein) ras?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^