Even meedenken?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden foto van Nori met Chewy, Ayla, Leiah & Mace

Hallo allemaal ik heb even een meedenk vraagje omtrent mijn schatje Mace. 

Mace drinkt veel en plast heel veel, altijd grote plassen, hij plast netjes helemaal uit en het is absoluut geen markeerder. 

 

Nu vertoeft hij wegens redenen even bij mijn ex en die wees mij erop dat hij vond dat Mace wel heeel erg veel drinkt en plast in vergelijking met mijn andere drie honden. 

Nu dronk hij van pup af aan altijd al veel dus ik maakte me niet direct zorgen maar ik heb hem toch even een dag opgehaald en ben met hem en zijn ochtendurine naar de dierenarts gegaan. 

 

De dierenarts heeft zijn urine gecheckt en voor de kenners zijn urine waarde was 1.01 wat betekent dat zijn urine veelste waterig is, totaal niet geconcentreerd, wat dus betekent dat hij inderdaad teveel drinkt. 

 

De dierenarts heeft een lichamelijk onderzoek gedaan, er is bloed afgenomen en ze hebben hem op van alles en nog wat onderzocht. 

Nu komt het ding, hij is in elk opzicht perfect. Zijn bespiering is fantastisch, zijn gewicht is optimaal, zijn bloedwaarden zijn die van een jonge hond zo sprak mijn dierenarts. Zijn suiker is prima, zijn ijzer is prima etc.. etc.. 

 

Hij gedraagt zich verder ook absoluut niet ziek, hij eet al jaren exact hetzelfde en doet het daar al jaren goed op, qua snacks is er niks veranderd. 

 

Nu heeft mijn Mace een hersenafwijking, zijn prefrontale cortex is beschadigd. Nu weet ik niet waarom ik dit niet met de dierenarts besproken heb en dit is iets waar ik ook nog wel van plan ben over terug te bellen maar kan de beschadiging in de prefrontale cortex er voor zorgen dat hij geen rem heeft met drinken? Want zoals ik al zei hij dronk naar mijn inziens altijd al behoorlijk veel. 

 

En mocht dit inderdaad zo zijn en mocht mijn dierenarts dit bevestigen, zouden jullie dan zijn water gaan beperken? En zo ja hoe zou ik dat moeten doen zonder dat mijn andere drie honden hier last van ondervinden? 

 

Of hebben jullie nog andere ideeën over wat er mis kan zijn met mijn Mace, die ik met mijn arts kan bespreken? 

 

honden page profiel L.L. 3 doggies

honden foto van L.

Als hij ondanks veel drinken goede waarden heeft voor zijn elektrolyten, dan zou ik het water niet gaan wegnemen :) 

honden page profiel JoopJoop 3 doggies

honden foto van Joop

Het kan ook diabetes insipidus (centraal of nefrogeen) zijn. Ik zou zijn water niet beperken. 

honden foto van Nori met Chewy, Ayla, Leiah & Mace

" Het kan ook diabetes insipidus (centraal of nefrogeen) zijn. Ik zou zijn water niet beperken.  "

Ik heb er even een stukje over gelezen en ik las dat dit niet veel schade kan doen behalve uitdroging dus dan is water beperken inderdaad een heel slecht idee. 

Weet je zo welk onderzoek noodzakelijk is om dit vast te stellen? Dit komt niet in bloed werk naar voren? 

honden page profiel Thara Thara 3 doggies

honden foto van Thara

" Het kan ook diabetes insipidus (centraal of nefrogeen) zijn. Ik zou zijn water niet beperken.  "

Dat dacht ik ook 

Heeft de da het hier ook al over gehad ? 

honden page profiel JoopJoop 3 doggies

honden foto van Joop

" Ik heb er even een stukje over gelezen en ik las dat dit niet veel schade kan doen behalve uitdroging dus dan is water beperken inderdaad een heel slecht idee. 
Weet je zo welk onderzoek noodzakelijk is om dit vast te stellen? Dit komt niet in bloed werk naar voren?  "

Nee, dit test je met ADH / desmopressine / Minrin druppels in het oog

honden foto van Nori met Chewy, Ayla, Leiah & Mace

" Dat dacht ik ook 
Heeft de da het hier ook al over gehad ?  "

Nee hij zei wel dat we het in het hormonale konden gaan zoeken maar hij vond dat vanwege de verdere gezondheid van Mace niet noodzakelijk. Wel moest ik het in de gaten blijven houden en als het niet vanzelf minder werd na drie maanden nog eens urine brengen. 

 

Ik kan het zelf niet zo makkelijk loslaten want mijn hoofd zegt z'n urine is te waterig DUS er is wat mis en dat moet worden opgelost innocent

honden foto van Nori met Chewy, Ayla, Leiah & Mace

" Nee, dit test je met ADH / desmopressine / Minrin druppels in het oog "

Hij heeft maar een oog.. kunnen die druppels invloed hebben op zijn zicht wanneer dit niet per oog afgewisseld wordt? Hij is al een bange hond ik wil niet te veel risico nemen wat zijn zicht betreft. 

honden page profiel Thara Thara 3 doggies

honden foto van Thara

" Nee hij zei wel dat we het in het hormonale konden gaan zoeken maar hij vond dat vanwege de verdere gezondheid van Mace niet noodzakelijk. Wel moest ik het in de gaten blijven houden en als het niet vanzelf minder werd na drie maanden nog eens urine brengen. 
 
Ik kan het zelf niet zo makkelijk loslaten want mijn hoofd zegt z'n urine is te waterig DUS er is wat mis en dat moet worden opgelost  "

Tja , ik zou het ook willen weten hoor . 

Is er ook gedacht aan Cushing ? 

Ik zou dus aandringen op verder onderzoek 

honden foto van Nori met Chewy, Ayla, Leiah & Mace

" Tja , ik zou het ook willen weten hoor . 
Is er ook gedacht aan Cushing ? 
Ik zou dus aandringen op verder onderzoek  "

Cushing was mijn eerste gedachte toen mijn ex zei dat het wel echt veel was. Maar hij heeft verder geen enkel symptoom van cushing behalve het plassen en drinken. 

 

Ik ga nu ook zeker terug naar de dierenarts om het dan toch maar in het hormonale te zoeken want ik merk gewoon dat ik het niet los kan laten

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .

Ik denk ook mee, als je hond zoveel drinkt is het logisch dat de urine waterig is, is de ph waarde nagekeken ? En is er getest op de nieren. , geen angst hoor, maar heb een hond gehad die de urine ook waterig was, en nierfalen had....heb moeten testen de dorst test, om te kijken of het drinken de oorzaak was of niet, bleek haar nieren slecht te zijn...

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty 3 doggies

honden foto van Anouk van Botty

Nee behalve dat jij weet dat er een hersenafwijking is en de DA nog niet. Ga niet als een betweter te werk wink Gooi gewoon eens een balletje op als je geen documentatie hebt van een andere DA. Röntgenfoto wat dat betreft laten veel zien en wordt dan voor een goede DA weer een dingetje van "Oh ja, daar kan ik ook nog eens naar kijken of doorsturen" Blijven dokters/wetenschappers.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .

Dierenkliniek.  Kenaupark...bron.        

Om meer inzicht te krijgen in de oorzaak van veel drinken (polydipsie) en veel plassen (polyurie) bij uw hond is veel onderzoek nodig. Bij uw hond is al veel onderzoek verricht: de urine is onderzocht en er is al bloed onderzoek gedaan. Hierbij hebben we een groot aantal oorzaken voor veel drinken en veel plassen al uit kunnen sluiten.

Er blijven nu uiteindelijk nog een tweetal oorzaken over, en om onderscheid tussen deze te maken, willen wij de dorstproef bij uw hond uitvoeren.
We zullen uw hond dan gedurende 1 dag opnemen, waarbij hij geen water en eten krijgt. Wij laten hem dan om het uur uit en controleren de geproduceerde urine. Ook zullen we om het uur uw hond wegen om te controleren dat hij niet teveel afvalt. Het bloed zal gecontroleerd moeten worden om zeker te zijn dat de nieren nog goed functioneren.

Bij de dorstproef kijken we hoe de nieren reageren wanneer er geen vocht meer opgenomen wordt.  De nieren behoren de vochtbalans in het lichaam in orde te houden. Als de hond dus niet meer drinkt, moeten de nieren er voor zorgen dat er ook minder geplast wordt en dat gebeurt door de urine meer te concentreren.

Indien het vele drinken veroorzaakt wordt door iets psychisch, ook wel de primaire polydipsie genoemd, dan zullen de nieren minder urine gaan produceren bij verminderde wateropname en zal de urine dus geconcentreerder worden. Dit zullen we dus opmerken bij de dorstproef. Deze aandoening kunnen we behandelen door voortaan de wateropname te beperken.

Bij de andere mogelijke aandoening willen de nieren wel concentreren, maar ze krijgen niet het juiste commando ofwel het juiste hormoon (vasopressine). Dit kan komen doordat vasopressine niet wordt aangemaakt, of doordat de nieren niet goed op dit hormoon reageren. Dit ziektebeeld heet diabetes insipidus. Tijdens de dorstproef zal de urine dus niet geconcentreerder worden. Vervolgens kunnen we testen door middel van het toedienen van het hormoon vasopressine of het een probleem van een tekort van dit hormoon is of dat de nieren niet goed reageren. Bij een tekort zal de hond dus minder gaan plassen na toediening, de behandeling zal dan ook bestaan uit het levenslang toedienen van dit hormoon. Bij een inadequate reactie van de nieren bestaat er helaas geen behandeling. In dat geval is het belangrijk dat uw hond altijd voldoende kan drinken, want dat heeft hij ook echt nodig.

Zoals u uit voorgaande zal begrijpen, is de dorstproef een vrij ingewikkelde proef, vandaar dat wij deze hier op de kliniek willen uitvoeren.
U moet dan ´s ochtends om 8.30 de hond komen brengen, hij mag dan tot de avond daarvoor gegeten hebben en tot u hem brengt gedronken hebben. Het mooiste is als u dan meteen de ochtendurine meeneemt. Aan het eind van de dag mag u hem dan weer komen ophalen, waarbij wij de resultaten met u zullen bespreken.

honden foto van Nori met Chewy, Ayla, Leiah & Mace

" Ik denk ook mee, als je hond zoveel drinkt is het logisch dat de urine waterig is, is de ph waarde nagekeken ? En is er getest op de nieren. , geen angst hoor, maar heb een hond gehad die de urine ook waterig was, en nierfalen had....heb moeten testen de dorst test, om te kijken of het drinken de oorzaak was of niet, bleek haar nieren slecht te zijn... "

Ja zijn pH waarde zit bijna op dat van regenwater maar als dat op nierfalen duit betwijfel ik toch of mijn dierenarts mij weer zo had weggestuurd? Ik ben wel aardig overtuigd van zijn bekwaamheid..

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty 3 doggies

honden foto van Anouk van Botty

" Ik denk ook mee, als je hond zoveel drinkt is het logisch dat de urine waterig is, is de ph waarde nagekeken ? En is er getest op de nieren. , geen angst hoor, maar heb een hond gehad die de urine ook waterig was, en nierfalen had....heb moeten testen de dorst test, om te kijken of het drinken de oorzaak was of niet, bleek haar nieren slecht te zijn... "

Over die moet het oranje diep geel zijn aan kleur zijn, nierfalen of enige ontsteking? Zit er bloed in de urine. Dat moet de DA wel opmerking onder de microscoop.

honden foto van Nori met Chewy, Ayla, Leiah & Mace

" Nee behalve dat jij weet dat er een hersenafwijking is en de DA nog niet. Ga niet als een betweter te werk Gooi gewoon eens een balletje op als je geen documentatie hebt van een andere DA. Röntgenfoto wat dat betreft laten veel zien en wordt dan voor een goede DA weer een dingetje van "Oh ja, daar kan ik ook nog eens naar kijken of doorsturen" Blijven dokters/wetenschappers. "

Naja hij weet dit natuurlijk wel en t valt ook nogal op verder maar hij leeft daar al zijn hele leven mee en ik ben geen dierenarts dus ik weet ook niet wat de beste man denkt en welke verbanden hij legt, ik dacht er op moment zelf ook niet aan tot ik afgelopen nacht aan het piekeren kwam en deze theorie bedacht heb hp-sleephappy

honden page profiel L.L. 3 doggies

honden foto van L.

Ik bedacht me wel even, als ik de aanbevolen hoeveelheid water op en dag drink, of wat meer zelfs wat vaak als gezond wordt beschouwd (ik bedoel dan 2.5 à 3 liter water), dan plas ik ook echt water (zo ziet het er alleszins uit). Waarmee ik zeker niet bedoel dat je het niet verder moet laten onderzoeken hoor, maar wil wel ook even een 'meevaller case' melden naast alle doemscenario's zoals cushing, nierfalen... :) 

honden page profiel KeesKees 3 doggies

honden foto van Kees

" Het kan ook diabetes insipidus (centraal of nefrogeen) zijn. Ik zou zijn water niet beperken.  "

Klopt, daar moest ik ook aan denken.

 

Dat kun je onderzoeken met medicatie. Lobke heeft dat ook gehad.

Nooit het water beperken.

honden page profiel TanteLienTanteLien 3 doggies

honden foto van TanteLien

Klinkt inderdaad als diabetes insipidus. Ik weet niet waardoor de hersenschade komt maar als hij bijvoorbeeld een hoofdtrauma heeft gehad kan het heel goed centrale DI zijn. 
Dit kan je testen door zijn urine te laten testen als je hem een paar uurtjes niet laat drinken. Als zijn urine dan nog steeds waterig is, is het waarschijnlijk DI. Of het centraal of nefrogeen is kun je testen door te kijken of toediening van minderin effect heeft op de concentratie van de urine. 

Het kan natuurlijk ook gedrag zijn wat hij zichzelf heeft aangeleerd. Valt je iets op aan zijn drinkgedrag? MOET die waterbak bijvoorbeeld leeg, hoeveel je ook neerzet? Of drinkt hij als hij zich verveelt, etc. Bedenk het maar. 

Wil hij buiten naar elke plas/druppel/fontein om te drinken? Deze is lastig want mijn hond drinkt ook het liefst het water uit de goorste plassen, en is hier ook nogal dringend in, maar misschien is er een patroon bij jouw hond. 

honden page profiel ientjeientje 3 doggies

honden foto van ientje

Water kan je alleen met overleg van de dierenarts en onder controle van de dierenarts beperken, en dus ook alleen als alles is onder zocht,

Ik had een hond van 14 kg die 4 liter water dronk. Geen oorzaak gevonden, dus mocht ik water beperken. De hond werd zo ziek als een hond. Plaste nog hele vieze dikke blubber uit. Dit beperken was in overleg met de internist in de Utrechtse universiteit dierenkliniek,. Jaren 80.

Deze hond dronk omdat hij het lekker vond, echter later bleek dat hij s l e had......een auto immuun ziekte  dus er was toch wel iets aan de hand,

 

Dus nooit op eigen houtje water beperken! 

 

Ik kan mij voorstellen dat een hersenafwijking kan zorgen voor veel drinken, dat het automatisme, voldaan, is aangetast,  maar is hij ook zo met eten? En dit kan een neuroloog je precies vertellen denk ik,

Kortom maandag even een telefoontje naar je dierenarts 

.

honden page profiel KeesKees 3 doggies

honden foto van Kees

" Hij heeft maar een oog.. kunnen die druppels invloed hebben op zijn zicht wanneer dit niet per oog afgewisseld wordt? Hij is al een bange hond ik wil niet te veel risico nemen wat zijn zicht betreft.  "

Nee het heeft geen invloed op zijn zicht maar ik zou t met tabletten proberen. Kun je gewoon bij de apotheek krijgen met recept van je da. Die druppels zijn duur en t is een gemier om ze er in te krijgen.

 

Desmopressine moet je dan hebben.

 

 

honden page profiel KeesKees 3 doggies

honden foto van Kees

" Dierenkliniek.  Kenaupark...bron.        
Om meer inzicht te krijgen in de oorzaak van veel drinken (polydipsie) en veel plassen (polyurie) bij uw hond is veel onderzoek nodig. Bij uw hond is al veel onderzoek verricht: de urine is onderzocht en er is al bloed onderzoek gedaan. Hierbij hebben we een groot aantal oorzaken voor veel drinken en veel plassen al uit kunnen sluiten.
Er blijven nu uiteindelijk nog een tweetal oorzaken over, en om onderscheid tussen deze te maken, willen wij de dorstproef bij uw hond uitvoeren.We zullen uw hond dan gedurende 1 dag opnemen, waarbij hij geen water en eten krijgt. Wij laten hem dan om het uur uit en controleren de geproduceerde urine. Ook zullen we om het uur uw hond wegen om te controleren dat hij niet teveel afvalt. Het bloed zal gecontroleerd moeten worden om zeker te zijn dat de nieren nog goed functioneren.
Bij de dorstproef kijken we hoe de nieren reageren wanneer er geen vocht meer opgenomen wordt.  De nieren behoren de vochtbalans in het lichaam in orde te houden. Als de hond dus niet meer drinkt, moeten de nieren er voor zorgen dat er ook minder geplast wordt en dat gebeurt door de urine meer te concentreren.
Indien het vele drinken veroorzaakt wordt door iets psychisch, ook wel de primaire polydipsie genoemd, dan zullen de nieren minder urine gaan produceren bij verminderde wateropname en zal de urine dus geconcentreerder worden. Dit zullen we dus opmerken bij de dorstproef. Deze aandoening kunnen we behandelen door voortaan de wateropname te beperken.
Bij de andere mogelijke aandoening willen de nieren wel concentreren, maar ze krijgen niet het juiste commando ofwel het juiste hormoon (vasopressine). Dit kan komen doordat vasopressine niet wordt aangemaakt, of doordat de nieren niet goed op dit hormoon reageren. Dit ziektebeeld heet diabetes insipidus. Tijdens de dorstproef zal de urine dus niet geconcentreerder worden. Vervolgens kunnen we testen door middel van het toedienen van het hormoon vasopressine of het een probleem van een tekort van dit hormoon is of dat de nieren niet goed reageren. Bij een tekort zal de hond dus minder gaan plassen na toediening, de behandeling zal dan ook bestaan uit het levenslang toedienen van dit hormoon. Bij een inadequate reactie van de nieren bestaat er helaas geen behandeling. In dat geval is het belangrijk dat uw hond altijd voldoende kan drinken, want dat heeft hij ook echt nodig.
Zoals u uit voorgaande zal begrijpen, is de dorstproef een vrij ingewikkelde proef, vandaar dat wij deze hier op de kliniek willen uitvoeren.U moet dan ´s ochtends om 8.30 de hond komen brengen, hij mag dan tot de avond daarvoor gegeten hebben en tot u hem brengt gedronken hebben. Het mooiste is als u dan meteen de ochtendurine meeneemt. Aan het eind van de dag mag u hem dan weer komen ophalen, waarbij wij de resultaten met u zullen bespreken. "

Mijn da doet dat gelukkig niet meer, je kunt t gewoon met medicijnen testen.

Volgende forumvraag: Beroerte
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^