Welk (klein) ras?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel WoefieWoefie

Bedankt aan diegene die serieus advies proberen geven hebben maar er zitten hier toch teveel rotte appels tussen dus ik zal het wel uitzoeken.

honden page profiel DanielleDanielle 1 doggies

Ik heb weinig verstand van de kleine rassen, maar wat ik wel even wil meegeven is dat het heel erg qua karakter kan verschillen of ze bijvoorbeeld aanhankelijk zijn en hoeveel ze van knuffelen houden. Ook naar kinderen zijn de meeste honden vriendelijk, maar dat is ook vooral afhankelijk van hoe het kind met de hond omgaat en hoe jij er als baasje mee omgaat. En kan ook verschillen per karakter. Ik heb bijvoorbeeld een golden retriever, die staat bekend als vriendelijk naar kinderen maar die van mij moet weinig van kinderen hebben. Nou, ik hoop dat iemand anders je kan helpen met een raskeuze :) 

honden page profiel LoetjekoeLoetjekoe

honden foto van Loetjekoe

Wat trekt je aan in de genoemde rassen? Puur het uiterlijk of de ras eigenschappen?

Wat wil je met de hond gaan doen? Wat verwacht je buiten aanhankelijk & verdraagzaam naar kinderen van een hond? Hoeveel tijd is er, moet de hond vaak alleen zijn? 

honden page profiel Nicole, Odin & TexNicole, Odin & Texgoedgekeurde fokker 1 doggies

honden foto van Nicole, Odin & Tex

Ik ben zelf ook niet zo thuis in de kleine rassen, maar de meeste rassen vallen wel al af uit je lijstje omdat ze gewoon te veel beweging nodig hebben. Teckels, Poedels en Terriers zijn jachthonden, en ondanks hun formaat hebben ze gewoon veel beweging nodig.

 

Ik denk dat je alleen moet gaan kijken in Rasgroep 9: gezelschaphonden en dan nog goed kijken wat precies de eigenschappen zijn van het ras. 

honden page profiel sylviasylvia 1 doggies

honden foto van sylvia

Kleine rassen kunnen best goed wandelen hoor.

Ik heb nu ook een klein hondje, die loopt rustig de lange wandelingen mee.

En ons vorige kleine hondje ook.

Wat dat betreft doen ze niet onder voor een grote hond.

Ons kleine hondje is zelfs veel drukker en aanweziger  dan onze grote hond.

Een klein hondje wil niet zeggen dat ze ook kalmer zijn of minder behoefte aan activiteiten hebben.

 

Ik weet niet op welke termijn je een hondje zoekt?

Maar door de corona is er een enorme vraag naar honden gekomen.

En goed gefokte hondjes is een lange wachtlijst voor.

Je kan zo een jaar of nog langer moeten wachten.

 

Maar je kan inderdaad op rasgroep 9 zoeken, daar zie je alle gezelschapshondjes met bijbehorende informatie over karakter, verzorging etc.

 

https://www.houdenvanhonden.nl/hondenrassen/alle-rassen/fci-groep-9/

 

 

honden page profiel Thara Thara 1 doggies

honden foto van Thara

Ik denk dat een dwergpoedel een geschikt ras is ,ze zijn leergierig en ook erg leuk voor kinderen 

Ze hebben een vrolijk clownesk karakter en een goed gefokte poedel is ook  nog wel een gezonde rashond 

 

honden page profiel KwispelkontKwispelkont 1 doggies

honden foto van Kwispelkont

Ik zou me eens verdiepen in de Havanezer (klik hier voor de Nederlandse rasvereniging en hier voor de Belgische rasvereniging). Volgens mij passen die heel goed bij wat je zoekt. 

Houd er trouwens rekening mee dat veel kleine hondjes graag hun eigen stem horen. wink

honden page profiel Thara Thara

honden foto van Thara

" Ik zou me eens verdiepen in de Havanezer (klik hier voor de Nederlandse rasvereniging en hier voor de Belgische rasvereniging). Volgens mij passen die heel goed bij wat je zoekt. 
Houd er trouwens rekening mee dat veel kleine hondjes graag hun eigen stem horen.  "

Yep , en zeker als beginnend hondenbezitter kan je daar een hele kluif aan hebben , zeker met ook nog een 4 jarig kind.  

Maar dat geldt ook voor de hele kleine rassen zoals de Chi . Ze zijn kwetsbaar en in combi met een kleuter van 4 de k ik ook niet ideaal 

honden page profiel L.L.

honden foto van L.

Hier een kleine hond die dagelijks 2 uur wandelt, vaak meer maar soms ook minder. Ik lees vanuit je tekst niet heel veel enthousiasme voor een hond, misschien kan je kijken voor een elektrische omheining voor een kat, zodat je je kat binnen en in de tuin kan houden? Er zijn ook veel dingen die ue met een lat kan doen om die uitdaging te bieden, zodat die deze uitdaging niet zelf hoeft te zoeken op straat. 

honden page profiel LolaLola

honden foto van Lola

Veel van deze rassen hebben wel veel beweging nodig, eigenlijk elke hond wel. Wij hebben 2 shih tzu's en daarover zeggen ze dat een lange wandeling niet noodzakelijk is. Wij wandelen zeker 2 uur per dag, maar het liefst meer. Doe ik dit niet, dan merk ik dat goed in huis en worden zijn ze erg druk. Een grote tuin is fijn, maar heeft niet veel met beweging te maken natuurlijk.. 

honden page profiel JashinJashin 1 doggies

Het zou handig zijn je goed in te lezen in de karakter omschrijvingen van de rassen op de rasverenigingen (kun je zo googelen). Veel mensen vergissen zich in de karakters van kleine rassen, klein betekent niet altijd liever en makkelijker in de omgang. Veel van de rassen die je voorstelt hebben bijvoorbeeld een sterk karakter en passen zo te lezen niet zo goed bij wat je zoekt - de yorkshire terrier, chihuahua, dwergkees en teckel zijn bijvoorbeeld honden die of erg eigenwijs zijn of een hoog energie niveau hebben of niet echt te boek staan als kindvriendelijk. Over de poedel kan ik niet veel zeggen, ik heb er nooit een gehad en ken niemand die een raszuivere heeft, dus wat ik daarover weet is alleen van horen zeggen.

Een maltezer klinkt wel als mogelijk een goede match, en andere aanverwante rassen als de bichon frise. Je kunt ook denken aan een West Highland White Terrier, die vrij populair zijn als kleine gezinshondjes voor mensen die van een wat onafhankelijkere hondje houden - het blijft natuurlijk wel een terrier.

Een papillon of vlinderhondje lijkt me ook wel bij je passen, ook klein formaat schoothond met een aanhankelijk karakter, kan wel een keffer zijn.

honden page profiel Hannah & Bink† en BeertjeHannah & Bink† en Beertje

honden foto van Hannah & Bink† en Beertje

Een binnenkat of een ren maken in de tuin? Kan de kat toch buiten. Dan maar een hond nemen omdat een kat niet naar buiten kan lijkt me niet echt een goed idee, tenzij je natuurlijk echt een hond wil en geen kat meer..

honden page profiel NaomiNaomi

honden foto van Naomi

Persoonlijk ben ik van mening dat iedere hond, ook kleine, iedere dag een lange (het liefst los) wandeling nodig heeft om hun energie kwijt te raken. 

 

Korte rondjes en een tuin is daar geen vervanging voor. 

 

Onze coton de tulear (klein gezelschapshondje) liep net zo veel als onze grote honden, en rende lekker fanatiek mee naast de fiets. Had meer energie toen hij jong was dan onze bobtail. tongue-out

 

Natuurlijk kan het eens voorkomen dat het niet lukt. Maar dat moet naar mijn mening wel uitzondering zijn, ipv dat wel een lange wandeling de uitzondering is. 

 

Poedeltjes vind ik trouwens wel hele leuke hondjes. Maar hebben wel wat meer beweging nodig dan wat je nu van plan bent. hp-smile

 

honden page profiel Sas en haar hondenSas en haar honden 3 doggies

honden foto van Sas en haar honden

Heb vroeger een dwergpoedeltje gehad.... En een dochtertje van toen 4 jaar. Dit was een super combinatie. Mijn dochtertje liep met de poppenbuggy en de dwergpoedel zat er in. En een lol dat ze samen hadden. Waar mijn dochtertje was, was het poedeltje om te kijken wat dochterlief allemaal deed (wel was ik er altijd bij, liet ze nooit alleen). Meespelen met de barbie's of poppen of met de autootjes. Het was allemaal heel erg leuk.

 

Nu was ook wel het voordeel dat ons poedeltje erg mensgericht was. Dochtertjelief was ook erg respectvol naar hondje toe. Zelfs op die leeftijd kun je je kind dat leren....

 

Qua beweging voor de dwergpoedel maakt niet zoveel uit. Naar het bos een eind wandelen is leuk, vooral verstoppertje doen (je kind zich verstoppen en hond laten zoeken) was hier favoriet. Was er eens een dag dat je wat minder kon wandelen (bijvoorbeeld omdat je kind ziek is) dan was dat ook nooit een probleem. Wel ze eventjes bezig houden in huis met leuke dingen zoals brokjes verstoppen of even met balletje spelen. Gewoon even 1 to 1 bezig zijn.

 

Wel even een kleine kanttekening. Het blijft wel een hondje, ze hebben pootjes gekregen om te kunnen lopen en dat hoort ook zo. Je kunt ze heus wel eens oppakken, maar als je gaat wandelen is het wel de bedoeling dat het hondje het ook leuk vindt.... lekker rennen, snuffelen, verstoppertje spelen enz.... Zeker die kleintjes worden onderschat. Het zijn gewoon echte hondjes. Buiten lekker gek doen en binnen liefst op schoot op de bank. Het zal je verbazen hoe hard zo'n klein hondje kan rennen.

 

Bij ons was dit een supercombinatie. Moest ik opnieuw beginnen zou ik het zo weer gedaan hebben.

 

 

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

Betreft katten. Mijn kat is vanaf kitten binnen gebleven. Woonde precies op een hoek waar 70km naar 50km ging in een rustig dorpje. Heb mijn kat proberen aan de lijn te laten wennen maar had ongeveer een dweil aan een touwtje, had ze geen trek in. Heb toen maar twee giga grote krabpalen gekocht en wat kasten zo neergezet dat daarover heen kun jumpen. Ze heeft buiten nooit gemist en wil ook niet naar buiten, behalve het balkon. Wat betreft de rassen die opnoemt zou ik de Maltipoo maar even links laten liggen. Er is zo grote vraag naar dat het bijna onmogelijk is om in deze tijd een serieuze liever hebber te vinden en dus op een verantwoorde manier deze kruising fokt. Typ het ras en daarachter rasvereniging in op google en daar vind je alle eigenshappen, geschiedenis en karakter op. Tevens ook verantwoorde fokkers.

honden page profiel WoefieWoefie

Geen advies meer nodig.

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

ik denk dat een binnenkat het beste bij jullie past

honden page profiel WoefieWoefie

Wat een belachelijk antwoord is dat nu weer? Ik had al zo mijn twijfels over dit forum en terecht blijbaar. Laat maar zo, ik zal het dan zelf wel uitzoeken en gewoon op het uiterlijk afgaan. 

honden page profiel jantienjantien 1 doggies

honden foto van jantien

Ik heb een kleine hond (een vubara...) van zo tussen de 6 en 7 kg. Hij is nu 10 jaar. Hij wandelt bijzonder graag, dus dat doen we dagelijks. Minstens twee uur.  Kan goed loslopen en blijft bij ons in de buurt.  Hij heeft een goed uithoudingsvermogen en zal nooit gaan zitten als hij moe is.  Dus we kunnen ook gerust grotere wandelingen aan.   Pas als hij thuis is, neemt hij zijn rust.

Wat betreft de combinatie van een (kleine) hond en een kindje van 4 jaar : je zult het kindje duidelijk moeten uitleggen dat een hond geen speelgoed is, niet opgetild mag worden en met rust gelaten moet worden als hij eet of slaapt.  Hondentandjes zijn erg scherp en hondjes vinden kinderspeelgoed ook leuk om op te bijten.

honden page profiel jantienjantien

honden foto van jantien

 

dubbel.

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty 1 doggies

honden foto van Anouk van Botty

" Wat een belachelijk antwoord is dat nu weer? Ik had al zo mijn twijfels over dit forum en terecht blijbaar. Laat maar zo, ik zal het dan zelf wel uitzoeken en gewoon op het uiterlijk afgaan.  "

Blijf gewoon rustig hangen er zijn ook mensen die iets relaxer zijn in de verwoording. Ik denk wat Liz bedoeld dat het wel zaak is zo nu en dan het bos, park of weidegebied op te zoeken. Maar je had al aangegeven. moet wel in de auto passen. Nu moet ik zeggen dat ik menig American bull en zelfs een kruising Deen dog heb vervoerd in mijn toen clio tongue-out Lekker rijd het niet maar het kan wel lol. Lees rustig mee en vraag vragen aan mensen die dus jouw formaat aan wensen hebben. Lees rustig door bij fokker websites aan eigenschappen en karakter. ook daar kun je mailen voor info. Ik kan niet zeggen wat bij je past. Ik ben wel iemand die verrassing pakketjes leuk vind. Dus kan niet echt zeggen, deze wink

honden page profiel Lineke & Saar(tje) Lineke & Saar(tje)

honden foto van Lineke & Saar(tje)

Je hebt er denk ik meer aan als je, net wat anouk zegt, lekker blijft op dit forum. Je hebt toch al best wat ervaringen van anderen terug gekregen en tips voor bepaalde rassen of wat juist niet. Dat er mee wordt gedacht, de een kritischer dan de ander, over tijd, beweging en de combi met je 4 jarige, kan je alleen maar je voordeel mee doen.

Ieder z'n eigen standpunt en mening, ze worden allemaal gegeven vanuit liefde voor de hond denk ik dan maar. Pik uit alle reacties wat je nodig hebt en waar je wat mee kan. Daarnaast kan je natuurlijk ook best wat leren van de topics van anderen, vond ik persoonlijk heel fijn bij de opvoeding en ontwikkeling van mijn hond.

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

" Wat een belachelijk antwoord is dat nu weer? Ik had al zo mijn twijfels over dit forum en terecht blijbaar. Laat maar zo, ik zal het dan zelf wel uitzoeken en gewoon op het uiterlijk afgaan.  "

 

Dat kun je doen inderdaad, daarin zou je in ieder geval niet de enige zijn.

Maar het is ook een beetje kinderachtig om je door één lullige opmerking op de kast te laten jagen.

Meeste mensen in dit topic proberen je toch serieus te helpen.

honden page profiel DanielleDanielle

" Wat een belachelijk antwoord is dat nu weer? Ik had al zo mijn twijfels over dit forum en terecht blijbaar. Laat maar zo, ik zal het dan zelf wel uitzoeken en gewoon op het uiterlijk afgaan.  "

Op het uiterlijk afgaan? Wat kinderachtige opmerking. Daaruit blijkt dat je niet echt het beste voor hebt met de hond. Ik stond niet achter de opmerking van Liz maar nu wel.

 

Hey, je doet dit voor jezelf en voor je toekomstige hond, toch? Waarom zou je je laten wegjagen door een mening van iemand? Dat komt niet echt serieus en oprecht over. 

honden page profiel LoetjekoeLoetjekoe

honden foto van Loetjekoe

" Op het uiterlijk afgaan? Wat kinderachtige opmerking. Daaruit blijkt dat je niet echt het beste voor hebt met de hond. Ik stond niet achter de opmerking van Liz maar nu wel. "

Ze vraagt natuurlijk om advies, wanneer ze dat hier niet krijgt geeft ze dit als tegenreactie. Is dat het juiste? Nee.

Woefie, ik raad je aan eerst de eigenschappen te onderzoeken van de door jou opgenoemde rassen.

Wat houdt een terrier in? Welke eigenschappen hebben ze? Spreekt je dit aan of staat het je toch tegen?

Wil je een hond met jachtinstinct of toch liever maar niet?

Ik denk dat een lhasa aspo of maltezer wel een optie zou kunnen zijn. Je hoeft echt niet elke dag naar het bos hoor.

Wandelen in de wijk is prima, geef de hond de ruimte om te snuffelen, zoek eens n parkje op, grasvelden, kinderboerderij. Vast iets in de buurt

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

" Wat een belachelijk antwoord is dat nu weer? Ik had al zo mijn twijfels over dit forum en terecht blijbaar. Laat maar zo, ik zal het dan zelf wel uitzoeken en gewoon op het uiterlijk afgaan.  "

jammer dat je dat een belachelijk antwoord vindt terwijl een binnenkat toch echt aan al jullie wensen voldoet

je hoeft niet bang te zijn dat de kat iets overkomt buiten

je kan er heerlijk mee knuffelen in de zetel

je hoeft er niet mee te wandelen

katten en kinderen kunnen wel alleen zijn met elkaar

niets mis met een binnenkat

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

" jammer dat je dat een belachelijk antwoord vindt terwijl een binnenkat toch echt aan al jullie wensen voldoet
je hoeft niet bang te zijn dat de kat iets overkomt buiten
je kan er heerlijk mee knuffelen in de zetel
je hoeft er niet mee te wandelen
katten en kinderen kunnen wel alleen zijn met elkaar
niets mis met een binnenkat "

En zo gezellig. Ik mis onze kat nog steeds.

Toch, ik zal geen kat meer nemen. Aan de ene kant merk ik toch minder allergie klachten, aan de andere kant, we moeten hoog nodig behangen....... Ike heeft ettelijke stukken behang verwijderd. Geen haaltjes meer in de bank en stoelen, geen kleden meer op de rugleuningen, en geen angst meer voor het niet kunnen plassen omdat hij gruis had, 

 

Kijk eens voor een kleine hond naar de site van de pekingees en dwergspaniel club. Daar staan de meeste van de rapgroep 9 gezelschapshonden op. Houd in je achterhoofd, of liever voorhoofd , dat de hondjes met platte snuitje veel luchtweg en ademhalingsproblemen kunnen hebben om te zwijgen over de problemen met de koppen met hersens wat allemaal niet past.

Reken er ook op dat een kleine hond wel met wat minder toe kan, maar het wel heel fijn vindt om lekker vrij te wandelen en dat de opvoeding van een kleine hond net zoveel ,,moeite,, of lol, en tijd kost als bij een grotere hond. Kleine ho dies duurt het vaak wat langer met zindelijk worden,

Zelf zou ik niet voor een westie gaan als ik jou was. Een echte terriër, met terrier karakter, die best beweging nodig heeft en vaak huidproblemen heeft. Maar het zijn leuke hondjes,

De havanezer, een super leuk hondje , maar ook heel sportief.

Zelf heb ik een Lhasa apso , een twijfelgeval vwb een kortsnuit, en ik dacht ook, na een aantal grotere honden, ik ga voor een kleintje. Dit kleintje loopt rustig 2 x 2 uur per dag, is een meester in werken voor de baas. Net een grote hond in een klein jasje. Maar lukt een lange wandeling een keertje niet. Geen probleem, dan is ze klein genoeg om zich in huis te kunnen vermaken met spelletjes en oefeningetjes.

 

Bedenk ook dat de klei tjes met veel haar ook veel vachtverzorging nodig hebben.

 

Heel veel plezier met de zoektocht! 

Mijn advies ga bij aangesloten fokkers kijken, waar je de moederhond van ziet en waar alle onderzoeken verricht worden die nodig zijn  om zo gezond mogelijk pupjes ter wereld te laten komen,

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

Helaas vogeltje is al gevlogen, profiel is verwijderd. Soms komt dat wat je bedoeld gewoon niet lekker over in korte zinnen of hoe je neerzet.

honden page profiel EngeeXEngeeX

honden foto van EngeeX

" Helaas vogeltje is al gevlogen, profiel is verwijderd. Soms komt dat wat je bedoeld gewoon niet lekker over in korte zinnen of hoe je neerzet. "

Gevolg van de kliek aan keyboard Warriors op dit forum. Zolang je komt meeknikken, vast een leuk form, maar als het de dames niet zint, gaat de gifbeker leeg en van de mods hoef niets te verwachten.

 

 

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

" Gevolg van de kliek aan keyboard Warriors op dit forum. Zolang je komt meeknikken, vast een leuk form, maar als het de dames niet zint, gaat de gifbeker leeg en van de mods hoef niets te verwachten.
 
  "

Liz bedoelde het anders kan je terug lezen, was alleen te kort door bocht. En dan heb je idd de linksom, rechtsom, draaiende biologische karnemelk yogurt "influencers" club die het nodig vinden iedereen en alles af te branden omdat ze te lang binnen zitten hp-wink

pagina 1 van 2 12
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^