Deden wij iets verkeerd?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel SusanSusan

honden foto van Susan

Hoi iedereen,

Ik ben erg benieuwd naar jullie mening over een incident van vanochtend.

Ik liep met mijn 8 maanden oude hond (adoptiehond uit Bonaire, reutje, ras onherleidbaar, middelmaatje formaat) in een losloopgebied dat bekend staat om zijn gemoedelijkheid. Mijn hond is sociaal naar andere honden, valt nooit uit en wil altijd wel spelen waarbij hij dankzij zijn ervaring in het shelter, erg goed de hondentaal spreekt. Groot of klein, 1 piepje van de ander is meteen stoppen en terug bij mij komen.

In de verte kwam een man aanlopen met een klein zwart schattig hondje. Toen hij ons zag begon hij te schreeuwen; hou die hond bij je! Ik heb Boi niet aangelijnd maar naast me laten lopen en zijn aandacht op mij gehouden. Die man wil kennelijk niet dat zijn hondje met mijn hond speelt, prima. Heb ik respect voor. 

Echter toen wij gepasseerd waren en Boi heel even naar het hondje keek (maar niks deed) begon de man te flippen, te schelden, tilde zijn hondje op, hield hem hoog in de lucht en ging van god los tegen mij. Waarop Boi dacht dat dit een spelletje was en vrolijk rond de man en het hondje heen begon te dansen. 

Boi reageerde niet meer op mijn commando's, de man werd steeds hysterischer, Boi werd steeds speelser dus ik heb hem er snel bij weggehaald.

De man kwam letterlijk dreigend op me af waarbij hij me uitmaakte voor weet ik wat allemaal. Ik heb hem rustig uitgelegd dat dit een losloop gebied is waar over het algemeen hele sociale hondjes komen en dat die van mij daar geen uitzondering in is. En zelfs nog voor de vorm mijn excuses aangeboden voor het speelse gedrag van Boi.

Het hondje zelf gaf echter geen krimp.

Wat gebeurde hier nou? Heb ik zelf een soort hondenregel niet begrepen? Had ik Boi meteen moeten aanlijnen? Of reageerde deze man gewoon "bijzonder"?

honden foto van Profiel verwijderd omdat dit een zeik forum is, toedeloe!

In een losloopgebied is loslopen geen verplichting of must. Net als dat een hond maar alles en iedereen leuk moet vinden, die honden die dat dus niet vinden mogen ook gewoon in het losloopgebied komen. 

Als ik een aangelijnde hond tegenkom, lijn ik mijn honden ook gewoon aan. En dat is inderdaad een ongeschreven regel waar meer mensen zich aan zouden moeten houden. 

Je weet nooit wat er met zo’n ander hondje is, misschien heeft hij wel net 5 minuten ervoor een poot gebroken of wat dan ook. 

honden page profiel team Shadowteam Shadow

honden foto van team Shadow

Ik zou mijn hond hebben aangelijnd. Jouw hond doet misschien niets, maar dat weet die man niet. Jij weet ook niet wat de redenen is voor die man zijn paniek. Misschien was de hond net geopereerd of geblesseerd en dan kan speels gedrag ook schade brengen.

Mijn hond kan wel aggressief zijn. Als ik jou vraag dan je hond bij je te houden en dat doe jij niet. Mijn hond bijt jouw hond, dan heb ik het gedaan. Al is een losloopgebied geen handige plek voor mijn aangelijnde hond.

Hoe die man reageert is naar mijn inziens ook niet oke. Maar ik kan het ergens wel begrijpen.

honden page profiel SusanSusan

honden foto van Susan

Mee eens, alleen liep dit hondje ook los. En passeerden wij gewoon zonder er aandacht aan te besteden.

Het ging mis toen deze meneer begon te schelden en te bedreigen. Hij stopte, tilde zijn hondje op en liep op ons af terwijl wij al rustig voorbij waren.

honden page profiel Danique, Spike † & JakeDanique, Spike † & Jake

honden foto van Danique, Spike † & Jake

Ik sluit mij ook aan bij bovenstaande reacties en lijn jake ook aan als ik een aangelijnde hond zie. Wat zou je doen als het geen klein schattig zwart hondje was maar een grote bloeddorstige gemuilkorfde hond was, dan lijn je je hond toch ook aan als betreffende baasje dat vraagt. Daar zal hij een speciale reden voor hebben gehad.

honden page profiel SusanSusan

honden foto van Susan

Ik snap het hoor, maar hij vroeg of ik mijn hond bij me wilde houden en dat deed ik. Boi liep keurig naast me en besteedde in eerste instantie totaal geen aandacht aan de meneer en zijn hondje, we waren al gepasseerd.

Maar ik zal hem de volgende keer meteen aanlijnen, al is het maar voor mijn eigen gemoedsrust.

honden page profiel DanielleDanielle

" In een losloopgebied is loslopen geen verplichting of must. Net als dat een hond maar alles en iedereen leuk moet vinden, die honden die dat dus niet vinden mogen ook gewoon in het losloopgebied komen. 
Als ik een aangelijnde hond tegenkom, lijn ik mijn honden ook gewoon aan. En dat is inderdaad een ongeschreven regel waar meer mensen zich aan zouden moeten houden. 
Je weet nooit wat er met zo’n ander hondje is, misschien heeft hij wel net 5 minuten ervoor een poot gebroken of wat dan ook.  "

Loslopen is geen must maar het mag wel. Als TS haar hond los wil laten lopen dan is dat ook gewoon haar recht. Helemaal als meneer ook zijn hond los heeft laten lopen. Die man had best rustig kunnen houden of gewoon niet op dat losloopveldje moeten zijn. Ik vind dat TS het prima heeft gedaan.

honden page profiel SusanSusan

honden foto van Susan

Het was geen aangelijnde hond

honden foto van Profiel verwijderd omdat dit een zeik forum is, toedeloe!

" Loslopen is geen must maar het mag wel. Die man had best rustig kunnen houden of gewoon niet op dat losloopveldje moeten zijn.  "

Ik ga deze discussie niet meer met jou aan. 

honden page profiel Danique, Spike † & JakeDanique, Spike † & Jake

honden foto van Danique, Spike † & Jake

" Het was geen aangelijnde hond "

Oh, dat heb ik niet zien staan. Dan vind ik de situatie wel anders. Hij had zijn eigen hond dan ook moeten aanlijnen vind ik. Maar misschien had hij geen lijn bij zich? Verloren onderweg na een conflict misschien. Het is altijd fijn als we als baasjes onderling elkaar respecteren.

honden page profiel SusanSusan

honden foto van Susan

Nog even door de duidelijkheid; het was geen aangelijnde hond, en de man riep; hou je hond bij je.

En dat heb ik gedaan.

Achteraf had ik hem beter kunnen aanlijnen inderdaad, dit was zeker een les voor de volgende keer!

honden page profiel DanielleDanielle

" Nog even door de duidelijkheid; het was geen aangelijnde hond, en de man riep; hou je hond bij je.
En dat heb ik gedaan.
Achteraf had ik hem beter kunnen aanlijnen inderdaad, dit was zeker een les voor de volgende keer! "

Nou ik had zelf mijn hond ook niet aangelijnd, hoor. Ik vind dat je het prima hebt gedaan. Je hebt gehandeld op dat moment, wat op dat moment het beste was. Overdreven gedoe van die man. Tenzij zijn hond echt gevaarlijk zou worden als jouw hond in de buurt zou komen, maar dan is zijn hond gevaar voor de andere honden en dan is het aan die man om zijn hond te trainen voor hij hem laat loslopen. Soms kun je asociale mensen tegenkomen in losloopgebieden, helaas. Niets van aantrekken. 

honden page profiel SusanSusan

honden foto van Susan

Het was vooral ook omdat ik dit nog niet eerder heb meegemaakt dat ik begon te twijfelen. Die persoon reageerde echt heel heftig, ik denk dat hij ergens bang voor was. Maar toch, om dit soort confrontaties te vermijden zal ik de volgende keer voor de goede vrede toch even gaan aanlijnen.

honden page profiel MarianneMarianne

honden foto van Marianne

Ik vind dat jij niets fout hebt gedaan. Als de man zo hysterisch reageerd op rustige loslopende honden moet hij daar niet lopen. En wat let hem als hij jullie van verte al ziet ipv tegen je te schreeuwen gewoon met een boog.om jullie heen te lopen of een ander.pad in te slaan. Ik loop ook wel eens een andere weg dan ik eigenlijk wil omdat ik bijv geen zin honden of bepaalde mensen heb. That's life. 

 

 

 

Hij had ook even kunnen roepen .. zou je hem vast willen doen , im vind het eng.

Maar zou hysterisch reageren daar zullen veel honden vrolijk van worden en willen spelen.

Je moet je hond op een losloop gebied onder controle hebben ... en dat had je.

honden page profiel Danique, Spike † & JakeDanique, Spike † & Jake

honden foto van Danique, Spike † & Jake

" Het was vooral ook omdat ik dit nog niet eerder heb meegemaakt dat ik begon te twijfelen. Die persoon reageerde echt heel heftig, ik denk dat hij ergens bang voor was. Maar toch, om dit soort confrontaties te vermijden zal ik de volgende keer voor de goede vrede toch even gaan aanlijnen. "

Miss was hij bang dat op het moment Boi keek, hij erop af zou rennen. Ik ben ook voorzichtig met jonge honden, een middelmaat hond van 8 maanden heeft zijn motoriek nog niet volledig onder controle, een misstap kan lelijk aflopen voor een heel klein hondje. Ik ga jonge grote honden ook uit de weg met jake (4,5 kg). Ik denk dat de man uit angst zo heftig reageerde. Volgende keer gewoon aanlijnen en bij het naderen wellicht vragen wat er aan de hand is zodat je er een volgende keer rekening mee kan houden.

honden page profiel SusanSusan

honden foto van Susan

Dat was exact wat er gebeurde inderdaad Marianne; de bewegingen, het schreeuwen, plotseling zijn hondje optillen, naar ons toe komen lopen. Je zag Boi denken; wacht eens even....daar moet ik even bij zijn, dit is leuk!

Danique; ik begrijp heel goed dat als je zelf een klein hondje hebt dat je wat voorzichtig bent met grote jonge honden. Dat zijn ook lompe figuren afentoe!

Dank voor jullie tips en mening!

honden page profiel BrownieBrownie

honden foto van Brownie

Als ik het goed begrijp was je al gepasseerd en toen keek je hond naar het zwarte hondje en begon de man te flippen? Ik vind het gek dat hij dan zo uit zijn plaat gaat... Volgende keer zou ik inderdaad je hond even aanlijnen, ook voor je eigen gemoedsrust.

honden page profiel DanielleDanielle

" Dat was exact wat er gebeurde inderdaad Marianne; de bewegingen, het schreeuwen, plotseling zijn hondje optillen, naar ons toe komen lopen. Je zag Boi denken; wacht eens even....daar moet ik even bij zijn, dit is leuk!
Danique; ik begrijp heel goed dat als je zelf een klein hondje hebt dat je wat voorzichtig bent met grote jonge honden. Dat zijn ook lompe figuren afentoe!
Dank voor jullie tips en mening! "

Die man had gewoon de andere kant op moeten lopen en niet zo hysterisch moeten doen om niks, dan was er niets aan de hand geweest. Je hoeft jezelf echt niets te verwijten hoor. 

honden page profiel SusanSusan

honden foto van Susan

" Als ik het goed begrijp was je al gepasseerd en toen keek je hond naar het zwarte hondje en begon de man te flippen? Ik vind het gek dat hij dan zo uit zijn plaat gaat... Volgende keer zou ik inderdaad je hond even aanlijnen, ook voor je eigen gemoedsrust. "

Klopt, we waren er al langs. Maar deze man was extreem gefixeerd op mijn hond. Zowel voor als na ons passeren. Misschien slechte ervaring met eenzelfde soort hond ofzo....ik ben hem ook nooit eerder tegengekomen.

 

 

honden page profiel DagmarDagmar

Daarom het zekerste voor het onzekerste nemen en aanlijnen in zo'n situatie.  Mensen mogen helaas overal loslopen  ;)

Er werd gevraagd je hond bij je te houden, daar ben je niet ingeslaagd.  Fout? Ja. Maar dramatisch ook weer niet hoor, niets om je van aan te trekken. Gewoon een les uittrekken en volgende keer toch best aanlijnen als gevraagd wordt uit de buurt te blijven.  En verder je gelukkig prijzen dat je niet moet leven zoals die man blijkbaar leeft, die heeft het vast een pak lastiger dan jou ;)

honden page profiel SusanSusan

honden foto van Susan

Inderdaad, een wijze les;-)

Mooi ook je opmerking over mensen, haha! Je zou het bijna vergeten dat elke hond ook een mens heeft en dat je daar soms juist voor moet oppassen;-)

Ik ben nu iig op mijn hoede, weet hoe hij eruitziet en zal in het vervolg zelf wat kordater optreden. Beter voorkomen dan genezen.

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

Idd ff aanlijnen volgende keer en je mag er gerust wat van zeggen als hij dat niet doet! Sommige mensen denken echt dat het hun achtertuin is of zo maar het blijft openbaar gebied.  

honden page profiel DagmarDagmar

" Inderdaad, een wijze les;-)
Mooi ook je opmerking over mensen, haha! Je zou het bijna vergeten dat elke hond ook een mens heeft en dat je daar soms juist voor moet oppassen;-)
Ik ben nu iig op mijn hoede, weet hoe hij eruitziet en zal in het vervolg zelf wat kordater optreden. Beter voorkomen dan genezen. "

jep idd, gebeurt je geen 2de keer meer. hp-thumbsup

honden page profiel Bubba de Bulldog en ikBubba de Bulldog en ik

honden foto van Bubba de Bulldog en ik

Maakt niet uit hoeveel of welke honden erbij waren al had je een yeti loslopen. De man kan toch gewoon normaal doen en vragen of je hem aan wil lijnen lijkt me. 

honden page profiel TwiskoTwisko

honden foto van Twisko

Nou ken ik ook (oude gefrustreerde) mannen hier in het bos die wel verwachten dat ik mijn hond vast doe en zijn hondje loopt los blaffend op ons af. Naar mijn inziens heb je goed gehandeld en zal ik de volgende keer ook roepen dat hij zijn hond vast moet doen.

 

Wat voor jou geldt, geldt voor hem ook. Hij vraagt of je hond vast kan, dan moet zijn hond ook vast. Wat voor slechte smoes je ook hebt (lijn vergeten/kwijt/stuk). Pak je hond dan bij zijn/haar tuig of halsband en laat de andere hond langs je lopen.

honden page profiel Stabij GijsStabij Gijs

honden foto van Stabij Gijs

Even een heel andere optie, ik heb ook een keer zoiets meegemaakt, bleek achteraf dat de dame in kwestie mijn hond verwarde met een andere hond waar ze een slechte ervaring mee had 

Zoiets zou het dus ook kunnen zijn 

honden page profiel DD

honden foto van D

Ik heb een lichtelijk trauma doordat een vorige hond is aangevallen. Ik loop daarom sowieso eigenlijk al niet in losloopgebieden, omdat ik dan niet relaxt kan lopen. Ik deed dit alleen met Doggydates want ik voelde me veiliger in een groep. Maar ik kan me dus ergens de reactie van de man wel voorstellen, al ben ik een introvert en zou ik niet hardop gescholden hebben, maar gewoon mijn hond rap opgetild hebben en als je hond dan naar ons toe was gekomen mijn been omhoog gezwierd (NIET om hardop te raken, alleen om hem op een metertje afstand te houden). Ik zou een hartslag hebben om u op te zeggen, nog net niet wazig zicht en wiebel op mijn benen dan. Maar ik loop dus niet in losloopgebieden met mijn hond tongue-out

honden page profiel Patricia Patricia

honden foto van Patricia

juist het optillen van een hond kan bij de andere hond wat triggeren, die man pakte de aandacht van jouw hond doordat hij de hond optilde. 

honden page profiel SusanSusan

honden foto van Susan

Patricia, dat klopt, en mijn hond reageerde daar, moet ik eerlijk zeggen, wel wat al te jolig op. Wat weer opgevat kan worden als "zie je wel, hij wil hem pakken" door de angstige honden eigenaar.

Ik kende mijn hond ook niet zo hoor, meestal is hij niet zo naar andere mensen gericht en als ik tegen hem zeg; doorlopen Boi, of Klaar, dan luistert hij eigenlijk altijd. Maar goed, zo'n situatie heb ik ook nog niet eerder meegemaakt dus wel goed voor de volgende keer om te weten hoe hij daar dus op reageert.

Volgende forumvraag: Even van mezelf afschrijven..
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^