Puberperikelen?....

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Cindy en Berner vriend JoepCindy en Berner vriend Joep

honden foto van Cindy en Berner vriend Joep

Hoi hoi, 

Onze lieve Joep is inmiddels 10 maanden oud, en is zo’n lieve dikke lobbes! 
Alleen heeft hij volgensmij een beetje opspelende hormonen.. voornamelijk met wandelen, hij snuffelt zich suf, en af en toe ruikt ’iets’ schijnbaar zo lekker dat hij die plek ook helemaal af gaat likken. nou vind ik dat niet persé erg, maar ik kan hem dan ook bijna niet meer bij die plek wegkrijgen.. en dat vind ik af en toe wel behoorlijk hinderlijk, vooral omdat dat soms 10x gebeurt op een kleine wandeling..  even snuffelen, dan proberen een boom om te piesen en weer door vind ik geen probleem, maar het wandelen wordt (als het aan Joep ligt) meer stilstaan, snuffelen en likken (en ‘vergeten’ om te poepen.. ;-p ) dan wandelen.. ik heb hem geprobeerd met iets lekkers weg te lokken, of op een andere manier zijn aandacht te trekken, maar hij is behoorlijk onverstoorbaar op dat moment.. dus inmiddels ‘trek’ ik hem dan mee, maar dat voelt ook niet fijn!


Hetzelfde doet hij als we onderweg een andere hond tegenkomen, hij mag van mij best even kennis maken met een andere hond, maar zo gauw hij een andere hond in het vizier heeft, wordt hij zo enthousiast dat hij m’n arm er soms bijna afrukt,  op zo’n moment probeer ik hem te laten zitten, en als dat lukt, is hij wel nieuwsgierig/alert maar blijft hij zitten, en als hij dan kennis mag maken met die andere hond probeert hij 8 van de 10 keer om erbovenop te klimmen.. als dat dan gebeurt wanneer hij en de andere hond loslopen vind ik dat niet zo erg, want dan laat die andere hond het op zijn/haar manier wel weten dat ie er niet van gediend is, maar hij kan niet overal loslopen natuurlijk..

kortom.. hebben jullie advies om het snuffelen/likken te reduceren, en hoe zouden jullie het aanpakken met het tegenkomen van andere honden? 

De ene keer is het wel echt erger dan de andere keer, maar momenteel is het wel vrij heftig.. hij heeft dan na het wandelen ook knalrode ogen, kan dat komen door de opwinding of indrukken?? 

 

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

Owh dat plasjes likken ken ik wel. Loopse teefjes. Mega irritant, ze raken er ook helemaal in een trans ervan haha. Tja wegtrekken en doorlopen maar het zal nooit weggaan. Aanpak andere honden zou ik gewoon even met een boogje  er omheen lopen mits de andere hond en eigenaar het wel even leuk vind om met de riemen te stoeien. Hij moet natuurlijk wel andere honden ontmoeten en spelen. Doorgaan met het niet trekken aan de lijn trainen. Qua rode ogen? Geen idee.

honden page profiel TwiskoTwisko

honden foto van Twisko

Qua plasjes likken herken ik je verhaal. Niet alleen loopse teefjes maar ook als ik in de verte een hond zie die ik ken en die plast ergens dan wordt het hier opgelikt. Ik herken ondertussen zijn houding dus trek hem vaak mee als ik zie dat het gaat gebeuren. Het kan werken om een aandachtsoefening te doen zoals 'Kijk is', of bij ons 'Ooohjaaaa' waardoor je de hond even uit zijn focus haalt.

 

Zolang het voor Joep effectief is om bij het passeren van honden te focussen/enthousiast te worden wordt dat een gewoonte. Ook bij honden die niet zo vriendelijk zijn of niet willen spelen wordt dat lastig. Je zou kunnen oefenen met mensen en dieren negeren tijdens een wandeling en daar een commando aan te koppelen.

 

Twisko heeft ook last van rode ogen na het wandelen, maar dat komt door zijn grasallergie. Worden zijn ogen normaal als je weer binnen bent? Of zijn ze altijd wat rood-achtig? Anders reageert hij buiten ergens misschien heftig op. Je kunt ze een keer spoelen met afgekoeld gekookt water.

honden page profiel Puck & Fenrir Puck & Fenrir

honden foto van Puck & Fenrir

Ik herken het 100% . Hier een jonge reu van nu 15 maanden, maar wat jij beschrijft is bij hem ook met ongeveer 11 maanden begonnen. Het snuffelen vind ik niet erg, hij raakt meer vermoeid van een wandeling lang zn neus gebruiken als van rennen haha. Meestal loopt hij wel door al snuffelend maar als hij te erg treuzeld probeer ik hem te motiveren om door te lopen, vaak door een beetje gek te doen of een sprintje te trekken komt hij meestal wel mee. 

 

Qua graslikken probeer ik hem met het commando 'laat het' het met rust te laten. Dit lukt echt niet altijd hoor haha maar het gaat steeds beter. 

 

Andere honden.... tja... hier ook een lopend project haha. Fenrir is ook geobcedeerd lijkt het wel door andere honden. Ik probeer dan waar mogelijk afstand te creëren tot de andere hond en aandacht bij mij te houden met snoep of speeltje. Als afstand niet lukt loop ik vaak het gras of bermpje in en laat ik Fenrir zitten en probeer ik aandacht te houden,  als de hond gepasseerd is lopen we door. Ik wil namelijk liever niet dat er aan de lijn kennis wordt gemaakt. 

 

Ik heb een paar maanden geleden ook echt met mijn handen in het haar gezeten, wandelingen werden stressvol en heb wel eens huilend op straat gestaan als hij weer naar een bezetene naar een andere hond wilde trekken , piepen.. geen aandacht van hem te krijgen... 

Maar volhouden, volhouden, volhouden... met Fenrir ben ik al zeker 85% weer op de goede weg! 

honden page profiel Marijn en MoosMarijn en Moos

honden foto van Marijn en Moos

Ik herken je verhaal! Ik heb een leuke puber van bijna 11 maanden thuis zitten die helemaal gek is van andere honden! Jeetje wat een drama soms. Ik probeer altijd maar leuk en gek te doen als er een hond langs komt. Ik wil er wel een commando aan vast zetten, ook straks voor in de losloopgebieden waar we nu niet meer heen gaan omdat hij andere hondjes nu leuker vind dan ik ben. Maar mijn hondentrainster zegt: het komt goed als je genoeg blijft oefenen, dus elke dag oefenen we. Wat ook helpt trouwens: ik oefen binnen en agility thuis met koekjes of brokjes, dat is dan genoeg. Als ik ga wandelen en het kan druk zijn, neem ik kleine stukjes knakworst mee. Dat ruikt super lekker waardoor hij veel eerder terug is! Soms een normaal koekje tussendoor, maar in ieder geval ook als er geen hond is hem soms terug roepen.

 

Ik gebruik het commando “bah” als er iets ligt wat hij niet mag pakken of likken. Sommige mensen kijken me raar aan haha, maar het werkt!

honden page profiel Tiamo  ^_^  DyunaTiamo ^_^ Dyuna

honden foto van Tiamo  ^_^  Dyuna

Heel herkenbaar. Hier ook een tr*tje van nu ruim 13 maanden en na haar 1ste loopsheid alleen maar snuffelen. Soms idd zo gefocussed dat ze amper mee te krijgen was. Hier consequent volgehouden Snuf Snuf Door, Snuf Snuf dooorrrr (kort door de bocht)

 

Wij stonden elke 5 cm ieder sprietje te observeren. Snuffelen is goed om spanning te laten afglijden maar dit werd op den duur ook best irritant. Nu weet ze snuf snuf door en bij sommige plekken blijf ik wat langer staan maar zodra ik zeg Door loopt ze ook door. Gaat nu prima! Neemt niet weg dat zij evengoed gesteriliseerd gaat worden ergens rond eind maart ( +/- 100 dagen na loopsheid).

honden page profiel Cindy en Berner vriend JoepCindy en Berner vriend Joep

honden foto van Cindy en Berner vriend Joep

Dank voor jullie reacties! 

Heel fijn om te lezen dat wat Joep doet gewoon bij z’n leeftijd hoort, en dat jullie je er ook af en toe aan irriteren ;-)

Ik ben inderdaad al wel bezig met ‘doorlopennnnnn’ wanneer ik merk dat hij een plek zo lekker vind ruiken dat hij daar vervolgens de boel gaat aflikken.. maar soms ben ik dan waarschijnlijk net te laat met ‘doorlopennnnn’ of het ruikt zooo lekker dat hij denkt ja doeii! Loop jij maar door, ik kom zo wel.. maar als ik optijd ben met zeggen merk ik wel dat hij sneller snuffelt, en dan even snel zijn ‘zegje’ doet tegen de boom.. behalve als het eeeecht heel lekker ruikt.. 

Ook met het trekken oefenen we dat wel, als hij heel enthousiast aan de riem loopt, en begint te trekken, zeg ik ‘rustig’ vaak gaat hij dan wel wat rustiger lopen, maar als hij dan nog blijft trekken hebben we ‘naast’ en dan komt hij wel weer naast me lopen, verwachtingsvol, omdat ie dan misschien wel wat lekkers krijgt... 

maar een andere hond passeren.. ik ga inderdaad al met een boogje om de passerende hond heen, als hij een hond ziet begint hij al met sneller lopen, dan zeg ik al ‘rustigggg’ of als hij heel enthousiast wordt ‘naast’ en dat gaat een tijdje goed, totdat we dichterbij komen. Dan zijn ineens alle manieren verdwenen, daarom laat ik hem dan zitten als hij te enthousiast wordt, want op zo’n moment kan ik de vogeltjesdans voor hem gaan doen of het zwanenmeer in volle perfectie uitoefenen, maar ik ben dan totaaaaaaaal niet interessant meer.. ook de allerlekkerste koekjes, snoepjes niet.. 

Het zal vast met de leeftijd en dus testosteron te maken hebben.. en wat ik lees uit jullie reacties, consequent zijn.. dat is het natuurlijk ook, eigenlijk zou elke wandeling ook een beetje leren moeten zijn, en nu ik het zo schrijf bedenk ik me ineens dat we sinds de kinderen thuis zijn, tijdens het wandelen alles een beetje hebben laten gaan... hmmm.. dan kan het nu alleen nog maar weer beter worden.. 

Die rode ogen, ik denk zelf dat het komt doordat hij af en toe zo trekt aan de riem en alle indrukken onderweg, als het van gras zou komen zou hij altijd rode ogen moeten hebben, want hij ligt het liefst buiten in het gras.. 

 

 

 

honden page profiel SusanSusan

honden foto van Susan

Plasjes likken en klappertanden hier.....reutje van 8 maanden en sinds een paar weken doet hij dit.

Ik ben nu aan het oefenen met "volg". Ik hou dan iets lekkers in mijn linkerhand, hond loopt dan ook links van mij en ik hou mijn hand zo dat hij dan iets achter mij loopt, zijn neus achterna naar het lekkers toe waar ik het commando volg aan koppel en beloon met de clicker.

Op rustige plekken met weinig prikkels lukt dit redelijk maar als er veel andere honden in de buurt zijn is het nog lastig haha

 

 

honden page profiel Heidi, Bobby & Kimmi †Heidi, Bobby & Kimmi †

honden foto van Heidi, Bobby & Kimmi †

Dit vind ik wel een duidelijk verhaal over pubergedrag. (Voor als het linkje niet werkt, het adres om te kopiëren) https://ambersdogwise.nl/pubers/?fbclid=IwAR1X877gFxrN8ybVx4eYLuyAyLBauqZYeef9AwYxjdgB_RQCXNztfOtcgHs

https://ambersdogwise.nl/pubers/?fbclid=IwAR1X877gFxrN8ybVx4eYLuyAyLBauqZYeef9AwYxjdgB_RQCXNztfOtcgHs

honden page profiel BullekeBulleke 3 doggies

honden foto van Bulleke


Die rode ogen, ik denk zelf dat het komt doordat hij af en toe zo trekt aan de riem en alle indrukken onderweg, als het van gras zou komen zou hij altijd rode ogen moeten hebben, want hij ligt het liefst buiten in het gras.. 
 
 
  "

Hier ook 8 van de 10x rode ogen, door het trekken en opwinding. Ligt er een beetje aan wat we tegengekomen zijn op ons pad. Ook vaak vuurrode neus en oren. Maar dat valt bij Joep niet zo op hp-angel

honden foto van Cindy en Berner vriend Joep

" Plasjes likken en klappertanden hier.....reutje van 8 maanden en sinds een paar weken doet hij dit.
Ik ben nu aan het oefenen met "volg". Ik hou dan iets lekkers in mijn linkerhand, hond loopt dan ook links van mij en ik hou mijn hand zo dat hij dan iets achter mij loopt, zijn neus achterna naar het lekkers toe waar ik het commando volg aan koppel en beloon met de clicker.
Op rustige plekken met weinig prikkels lukt dit redelijk maar als er veel andere honden in de buurt zijn is het nog lastig haha
 
  "


maar dat belonen met die clicker heb je neem ik aan dan geleerd op een cursus? Het leek me in eerste instantie maar niks zo’n clicker, maar misschien is dat toch nog wel iets om te gaan proberen i.c.m. Cursus.. we hebben wel cursus gedaan trouwens hoor, maar dit was niet het soort cursus waar ze commando’s leren, dat leek me toen hee goed, nu denk ik dat commando’s toch ook best handig waren geweest.. ;-)

ik moet zeggen dat het wandelen op het moment wel echt weer een stuk beter gaat dan een paar weken geleden, waarschijnlijk kwam het ook gedeeltelijk doordat ik mijn aandacht tijdens het wandelen moest verdelen over Joep en 2 kleine kids.. 

het passeren van andere honden is nog steeds wel een aandachtspunt.. ik merk wel dat hij het nu sneller loslaat, wanneer hij de andere hond opmerkt begin ik al met ‘doorlopen’ en waar hij een paar weken geleden echt nog bij de meeste honden bleef staan zitten of trekken, probeert hij nu wel in contact te komen, maar wanneer de andere hond ook gewoon doorloopt, hersteld hij zich ook sneller, en het trekken is gelukkig in de meeste gevallen al een heel stuk beter! Dus ik heb weer goed hoop :-)

 

Volgende forumvraag: Ik herken Beau niet meer
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^